fredag 31 december 2021

Läsningen 2021 och läsmål för 2022

Det är nyårsafton och snart firar vi in det nya året. Jag har haft ett bra år med mycket bra läsning och en hel del roliga upplevelser. Höjdpunkterna har varit alla evenemang med Unga läsare, att få boktipsa i radio hela året, spela in podd i Uppsala, börja plugga litteraturvetenskap och få besöka Astrid Lindgrens lägenhet. 

Nu sätter vi igång och summerar årets läsning. Mina mål för 2021 var att läsa minst 80 böcker och av de skulle minst fem böcker vara på engelska. Båda målen uppnådde jag då jag läste 141 böcker och av dem var sex böcker på engelska. Av de 141 böcker jag läste var: 
  • 37 stycken vuxenböcker
  • 33 stycken ungdomsböcker
  • 30 stycken kapitelböcker för 9-12 år
  • 24 stycken kapitelböcker för 6-9 år
  • 16 stycken bilderböcker
  • Och av dessa böcker var 34 stycken ljudböcker. 
Jag är nöjd med spridningen och tycker det är intressant att se hur många böcker jag läser i de olika kategorierna. Att det i år blev flest vuxenböcker beror nog på att jag räknat in de romaner vi läst i litteraturvetenskapen och det är främst vuxenböcker vi läser då. Jag ser mig själv som någon som läser mest barn- och ungdomslitteratur och jag läser ju mycket av den varan men jag tycker det är intressant att se att jag faktiskt läser en del för vuxna också.

Just nu läser jag litteraturvetenskap på högskolan och det kommer jag göra 2022 också och mycket av min läsning kommer vara kopplade till studierna. Därför kommer jag kanske inte hinna läsa lika mycket annat som jag brukar göra. Så mina mål kommer inte att vara baserade på hur många böcker jag läser. Mina mål kommer istället vara att: 
  • Ta mig tid även till lustläsning.
  • Låta läsningen ta sin tid och inte stressa med att läsa ut böcker snabbt.
  • Läsa de böcker jag är sugen på att läsa först och främst.
Nu ser vi fram emot läsåret 2022!


tisdag 28 december 2021

De bästa böckerna jag läste 2021

2021 närmar sig sitt slut och jag tänkte i dagens inlägg berätta om de bästa böckerna jag läst under året. 

Himlabrand av Moa Backe Åstot läste jag i början av året. Det är en ungdomsbok om Ante som är same och homosexuell. Jag tyckte mycket om både språket och berättelsen!

Prinsen av Porte de la Chapelle av Annelie Drewsen läste vi med Unga läsare och jag är så glad att vi gjorde det för annars vet jag inte om jag hade läst den. Även det är en bok som riktar sig till ungdomar och den handlar om Salar som flyr från Sverige eftersom han inte får stanna kvar här. Han kommer till Paris och Porte de la Chapelle. Jag berördes verkligen av berättelsen som är inspirerad av verkliga människoöden och tyckte det korthuggna språket var poetiskt, lättläst och fint.

Nattkorpen av Johan Rundberg vann ju Augustpriset i år och det förtjänade den verkligen. Det är en otroligt spännande bok för mellanåldern som utspelar sig under 1880-talet i Stockholm och handlar om barnhusbarnet Mika som löser ett brott. Den är omöjlig att sluta läsa och riktigt intressant.

Ellens val-serien har jag läst de fyra hittills utkomna delarna i under året. De två första böckerna Det nya livet och Kärleken är skrivna av Helena Dahlgren och del tre och fyra Lockelsen och Friheten är skrivna av Moa Eriksson Sandberg. De handlar om den unga kvinnan Ellen som år 1916 kommer till universitetsstaden Ljungsala för att leta efter sin syster som inte hört av sig. Hon börjar ett nytt liv i staden fyllt av nya vänskaper, kärlek, studier och letande efter systern. Jag har fastnat totalt för att läsa om Ellen som är i min egen ålder och precis som jag är intresserad av litteratur och är i början på sitt vuxenliv. I vår kommer nästa del i serien och den längtar jag efter så att jag spricker.

Poet X av Elizabeth Acevedo är en ungdomsbok skriven på prosalyrik som handlar mycket om skrivande och spoken word. Det är en riktigt stark berättelse om familjerelationer och att få vara sig själv. Jag blev inspirerad av sättet den var skriven på och gillade verkligen proslyrikformen som gjorde att man verkligen kom nära huvudkaraktären Xiomara då det kändes som att det var hon själv som skrev.

Athena - Det är aldrig för sent av Elin Ek är den fjärde boken om Athena och precis som alla böcker i serien är den otroligt underhållande, rolig, spännande, inspirerande och känslofylld. Den här gången ska Athena och hennes kompisar göra det bättre för gamlingarna på ålderdomshemmet Druvgården.

Det är något som drar i mig av Elin Persson sträckläste jag en dag i somras. Det är en ungdomsbok om Andrea som har glidit ifrån sin bästa kompis, vill vara vuxen och vill bort. Trots att temat inte alltid var så muntert i boken flöt berättelsen bara framåt och jag kunde inte släppa boken förrän den var slut. Det är något speciellt med Elin Perssons kortfattade och poetiska språk som verkligen fångar mig.

De bortglömda namnens bok av Kristin Harmel är den allra bästa boken jag läste 2021. Det är en fantastisk berättelse som utspelar sig under andra världskriget och handlar om Eva som dras in i att börja förfalska identitetshandlingar för att hjälpa människor. Samtidigt som den är otroligt spännande och gripande innehåller den en av de mest hjärtskärande och berörande kärlekshistorier jag någonsin läst. Det är en bok jag sent kommer att glömma.

Vilken var den bästa boken du läste 2021?

onsdag 15 december 2021

Läst i oktober och november

Nu har det blivit dags att summera läsningen under oktober och november. Jag slår ihop månaderna dels för att jag inte skrivit om böckerna jag läste under de här månaderna än men också för att jag inte läst lika mycket som jag brukar göra. Eller egentligen har jag läst mer än någonsin i och med att jag läser litteraturvetenskap just nu men inte lika mycket annan läsning. Jag tänkte dock ta med de hela romaner jag läst som kurslitteratur också för att jag tycker det är roligt att ha nedskrivet vad jag har läst. Men nu kör vi igång!

Vi börjar med oktober!

Modern Väsenologi av Ingela Korsell och Reine Rosenberg är den tredje väsenboken och den här gången handlar det om moderna väsen i vår tid vilket är väldigt spännande.

I rymden dör man aldrig av Olivia Alhällen är en otroligt fin debutroman för alla från 9 år som handlar om alltifrån vänskap till sorg och kärlek. 

Kerstin, solen och döden av Helena Hedlund lyssnade jag på som ljudbok och det var så fint att få återse Kerstin!

Idde och den bortsprungna katten av Ellen Ekman är en riktigt fin bilderbok!

Början på något nytt av Jenny Fagerlund lyssnade jag på som ljudbok. Det är en feelgoodroman för vuxna läsare som handlar om tre kvinnor i Båstad som hittar till varandra trots sina olikheter.

Eva och Adam - Att vara eller inte vara kompis av Måns Garthon och Johan Unenge är en ny bok om Eva och Adam som innehåller ungefär samma berättelse som den nya filmen som gick på bio tidigare i höst. Jag älskade böckerna om Eva och Adam när jag var liten och det är roligt att de gjort en ny serie som är lite mer anpassad efter dagens samhälle.

Att se stjärnor av Vio Szabosa lyssnade jag på som ljudbok och det är en bok om roller derby, vänskap och kärlek som var annorlunda mot mycket annat jag läst. 

Nu fortsätter vi med november!

Grim av Sara Bergmark Elfgren fick jag möjligheten att förhandsläsa och vara med på en bokcirkel tillsammans med Bokus och författaren själv. Det är en riktigt spännande bok som handlar mycket om metal musik.

Den rödaste rosen slår ut av Liv Strömquist läste jag inför jag skulle gå på teatern Liv Strömquist tänker på sig själv som är baserad på den boken. Det är en serieroman som handlar mycket om kärlek och dejtande i dagens samhälle. Den är både underhållande och tänkvärd.

Fat Dance av Malin Eriksson Sjögärd är en ny bok för mellanåldern som tar upp kroppsaktivism på ett bra sätt.

En jul i Småland för länge sen av Astrid Lindgren och Cecilia Heikkilä är en riktigt julig bok om Astrid Lindgrens egen jul när hon var liten. Så mysig läsning!

Följande romaner har jag läst som kurslitteratur.

Candide av Voltaire minns jag inte särskilt mycket av om jag ska vara ärlig. Den gjorde inte så stort intryck på mig än att vara ett exempel på en reseskildring.

Familjen H*** av Fredrika Bremer däremot gillade jag verkligen. Den tar upp kvinnors perspektiv och var väldigt intressant att läsa.

Pappa Goriot av Honoré de Balzac var också bättre än vad jag förväntat mig. Det utspelar sig i Paris och handlar om ett pensionat där många spännande personer bor.

Aurore Bunge av Anne Charlotte Leffler gillade jag verkligen språket i. En väldigt fint berättad bok!

Thérèse Raquin av Emile Zola analyserade jag i min hemtenta så den har jag verkligen gått in på djupet i. Det är en spännande naturalistisk roman som handlar om hur passion och lust kan driva en så långt som till ett mord och vilka moraliska konsekvenser det kan få. Väldigt intressant!

Kvinnor och äppelträd av Moa Martisson har jag länge velat läsa och jag tyckte om hur den skildrade livet för kvinnor under den här tiden.

Pojkflickan av Nina Bouraoui har jag skrivit om tidigare här på bloggen. Den handlar mycket om identitet och att slitas mellan två nationaliteter.

Pippi Långstrump av Astrid Lindgren tyckte jag var rolig att läsa som kurslitteratur och vi hade många intressanta diskussioner om den!

Det var vad jag läst i oktober och november!

lördag 11 december 2021

Julkalenderbokstafett

Jag har i flera år deltagit i Sofies bokbloggs julkalenderbloggstafett som blivit en julkalenderbokstafett och flyttat över till instagram. Det är olika bokinstagrammare som öppnar en lucka varje dag fram till julafton och tipsar om en bok och årets tema är "Böcker från världen". Kika in på @sofiesbokblogg på instagram för att se startfältet och öppna alla luckor. Idag är det min tur att öppna lucka 11. Även om julkalenderbokstafetten är på instagram vill jag även dela med mig av mitt boktips här på bloggen. 

I dagens lucka tar vi oss till både Algeriet och Frankrike genom boken Pojkflickan av Nina Bouraoui. Den läste jag faktiskt som kurslitteratur men det är en riktigt bra bok som jag verkligen vill tipsa om. Boken är självbiografisk och handlar om Nina eller Ahmed eller Brio som hon vill kalla sig. Hon bor i Algeriet som varit koloniserat av Frankrike och har en fransk mamma och en algerisk pappa. Nina känner sig varken hemma som algerisk eller fransk, flicka eller pojke. 

Det är intressant att läsa om tankar kring identitet som både har med nationalitet och könstillhörighet att göra. Som läsare får man också upp ögonen för hur det kan vara att känna utanförskap baserat på att man tillhör två länder eller inget av dem. Första delen av boken utspelar sig i Algeriet och den andra delen av boken i Frankrike där Nina är och hälsar på sin mormor och morfar. I Algeriet ses hon som fransk eftersom hon pratar franska och går i en fransk skola men i Frankrike ses hon som Algerisk eftersom hon är solbränd och inte ser ut att vara fransk. Det gör att hon inte riktigt känner tillhörighet någonstans. 

"Att vara fransyska, det är att vara utan min far, utan hans ögon, utan hans hand som leder. Att vara algeriska, det är att vara utan min mor, utan hennes ansikte, utan hennes röst, utan hennes händer som beskyddar". (s. 15).

Boken riktar sig till vuxna men huvudkaraktären är barn vilket ger ett intressant perspektiv. Det jag fastnade mest för med boken var språket som är väldigt korthugget och upprepande. Det gjorde berättelsen väldigt poetiskt och fint att läsa. 

Pojkflickan är en fin berättelse om identitet som tar oss med sig till Algeriet och Frankrike. En bok jag verkligen rekommenderar!

onsdag 8 december 2021

Tre julbokstips

Jag älskar att läsa julböcker och har hittills i år hunnit med tre riktigt fina läsupplevelser!

För några veckor sen var jag på ett julevent i Astrid Lindgrens lägenhet då boken En jul i Småland för länge sen släpptes. Det är en bilderbok illustrerad av Cecilia Heikkilä där Astrid Lindgren berättar om julen 1913 då hon var sex år. Det handlar om att gå ut i skogen och hugga julgran, om julstök, julfiranden och salighetssaker. En berättelse i Astrids speciella anda som garanterar julkänsla. Cecilia Heikkiläs illustrationer är otroligt fina och juliga. 

Vill man läsa en rolig bok om julen vill jag tipsa om En ful jul av Emma Karinsdotter och Agnes Jakobsson. Det är den tredje boken om Lisbet och Sambakungen och den utspelar sig under december. I Lisbets klass tänder de första ljuset i adventsljusstaken. Fröken Majlis berättar om sin barndoms jular men Lisbet känner inte alls igen sig. Hon brukar bara fira med farmor och inte alls på samma sätt som alla andra. Och farmor Sambakungen hatar julen. Lisbet bestämmer sig för att hon vill fira en kul jul och ska lära sig allt om julen. I den här boken blandas det underhållande och roliga med allvar. Det är en bok som verkligen ger julkänsla och som visar att det roligaste är när man får göra som man vill och att man kan skapa egna traditioner.

Årets julkalenderbok från Rabén & Sjögren heter Julmysteriet och är skriven av Lisa Bjärbo och illustrerad av Matilda Ruta. Jag har varit lite busig och läst hela boken på en gång istället för att läsa ett kapitel om dagen. Boken handlar om Ebbe som längtar efter julen men i år blir den inte som vanligt när storasyster Märta blivit tonåring och inte bryr sig om julen längre. Dessutom är hon sur för att de ska fira med mammas nya pojkvän och hans dotter. Plötsligt börjar saker försvinna och äntligen har Ebbe ett mysterium att lösa men det är också lite läskigt om det är en tjuv som är framme. Det är en både spännande, julig och mysig bok som är perfekt att läsa tillsammans med barn i jul. Jag gillar verkligen illustrationerna av Matilda Ruta också!

Har du hunnit läsa någon bra julbok än?

onsdag 1 december 2021

Julböcker att läsa i december

I december försöker jag alltid att läsa några julböcker. Det är ett otroligt mysigt sätt att få lite extra julkänsla. I år har jag skrivit en lång lista på julböcker jag vill läsa. Jag kommer nog inte läsa alla utan det blir nog snarare kurslitteraturen som kommer att dominera läsningen även i december men kanske kan ni få några tips!

Just nu läser jag tredje boken om Lisbet och Sambakungen som heter En ful jul och är skriven av Emma Karinsdotter och illustrerad av Agnes Jakobsson. Det är en rolig och underhållande bok som visar att man kan skapa sina egna jultraditioner. 

Årets adventskalernderbok från Rabén & Sjögren heter Julmysteriet och är skapad av favoriterna Lisa Bjärbo och Matilda Ruta. Det kan ju inte bli annat än bra!

I adventspresent i söndag fick jag och min bror Hemligheten i Helmersbruk av Eva Frantz och Elin Sandström som är en adventskalenderbok för 9-12 år. Den ser jag fram emot att läsa under månaden. 

En otroligt fin bok som jag verkligen hoppas hinna med i år är Julkatten av Ester Roxberg och Maximilian Svensson. Den verkar ha otroligt fina illustrationer och Maximilian Svensson som illustrerat boken är bara 16 år vilket är så häftigt. 

För några veckor sen var jag på boksläppet av En jul i Småland för länge sen av Astrid Lindgren och Cecilia Heikkilä och det verkar vara den perfekta julboken där man får läsa om Astrid Lindgrens jul när hon var liten. 

Varje jul läser jag mina favoritjulböcker Titta Madicken det snöar! och Jul i stallet av Astrid Lindgren. De är ett måste för mig! De senaste två åren har jag också läst Snösystern av Maja Lunde och Lisa Aisato. Den måste jag i alla fall bläddra i även i år för att se de fina bilderna. 

Del tre i den juliga romanceserien om systrarna Ljung av Sofia Fritzson är nu äntligen här. Den heter Siden, pärlor och vit marsipan och den här gången får vi följa Allis. Jag tänker att jag ska lyssna på den som ljudbok i december. 

Om man som vuxen vill läsa en julkalenderbok vill jag tipsa om 24 goda gärningar
av Jenny Fagerlund som är en fin julfeelgood som jag tyckte mycket om när jag läste den för några år sedan. 

Lavender Lit har släppt en julbok som heter Tolv hundar i jueltid av Lizzie Shane. Jag skulle också vilja läsa Eld, snö och stjärnor av Helene Holmström som verkar vara en fin julberättelse. 

Ska du läsa några julböcker i december?