lördag 11 december 2021

Julkalenderbokstafett

Jag har i flera år deltagit i Sofies bokbloggs julkalenderbloggstafett som blivit en julkalenderbokstafett och flyttat över till instagram. Det är olika bokinstagrammare som öppnar en lucka varje dag fram till julafton och tipsar om en bok och årets tema är "Böcker från världen". Kika in på @sofiesbokblogg på instagram för att se startfältet och öppna alla luckor. Idag är det min tur att öppna lucka 11. Även om julkalenderbokstafetten är på instagram vill jag även dela med mig av mitt boktips här på bloggen. 

I dagens lucka tar vi oss till både Algeriet och Frankrike genom boken Pojkflickan av Nina Bouraoui. Den läste jag faktiskt som kurslitteratur men det är en riktigt bra bok som jag verkligen vill tipsa om. Boken är självbiografisk och handlar om Nina eller Ahmed eller Brio som hon vill kalla sig. Hon bor i Algeriet som varit koloniserat av Frankrike och har en fransk mamma och en algerisk pappa. Nina känner sig varken hemma som algerisk eller fransk, flicka eller pojke. 

Det är intressant att läsa om tankar kring identitet som både har med nationalitet och könstillhörighet att göra. Som läsare får man också upp ögonen för hur det kan vara att känna utanförskap baserat på att man tillhör två länder eller inget av dem. Första delen av boken utspelar sig i Algeriet och den andra delen av boken i Frankrike där Nina är och hälsar på sin mormor och morfar. I Algeriet ses hon som fransk eftersom hon pratar franska och går i en fransk skola men i Frankrike ses hon som Algerisk eftersom hon är solbränd och inte ser ut att vara fransk. Det gör att hon inte riktigt känner tillhörighet någonstans. 

"Att vara fransyska, det är att vara utan min far, utan hans ögon, utan hans hand som leder. Att vara algeriska, det är att vara utan min mor, utan hennes ansikte, utan hennes röst, utan hennes händer som beskyddar". (s. 15).

Boken riktar sig till vuxna men huvudkaraktären är barn vilket ger ett intressant perspektiv. Det jag fastnade mest för med boken var språket som är väldigt korthugget och upprepande. Det gjorde berättelsen väldigt poetiskt och fint att läsa. 

Pojkflickan är en fin berättelse om identitet som tar oss med sig till Algeriet och Frankrike. En bok jag verkligen rekommenderar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar