onsdag 26 maj 2021

4 x bra läsning för ungdomar

Ungdomsböcker är bland det bästa jag vet och därför tänkte jag idag tipsa om fyra böcker för unga som jag läst på senaste tiden.

Den senaste boken vi bokcirklade med Unga läsare var Du är min Bobby Jean av Yrsa Walldén. Boken handlar om Hedda som tar studenten och har hela livet framför sig. Men så dör hennes mamma i cancer. För att fly sorgen och allt det jobbiga sätter sig Hedda i bilen med Bruce Springsteens låtar som ända sällskap och kör. Hon ska till världens ände. I boken får vi följa Hedda på hennes roadtrip och allt som händer på vägen. Det är en fin berättelse om sorg som stundvis var tung att läsa. Yrsa Walldén beskriver känslorna på ett sätt som får det att knyta sig i magen samtidigt som det känns äkta och trovärdigt. Kapitlens titlar är rader ur Bruce Springsteens låtar och Bruce blir som en kompis som följer med Hedda på resan. Du är min Bobby Jean rekommenderas starkt!


Ordalaget bokförlag har gett ut en diktsamling för ungdomar. Den heter Dikter för unga: Älskad poesi - från Predikaren till Johannes Anyuru. Den är uppdelad i olika delar som "Vardagstankar", "Jag drabbades av kärlek igår" och "Ibland gör det ont". Det är en bra blandning med dikter. Både äldre och nyare. Jag hittade flera nya favoritdikter. Sådana här samlingar är perfekta att läsa för att upptäcka nya poeter man vill läsa mer av. Perfekt att ge bort i studentpresent till exempel.


Emma Frey-Skött har kommit med den tredje fristående delen i en lättläst trilogi. De två första böckerna heter När allt förändras och Det som inte får hända. Böckerna beskriver samma berättelse men ur olika perspektiv. I den första boken följer vi Leni och den andra boken Moa. Nu har del tre kommit, den heter Lämnad kvar och i den får vi läsa ur Davids perspektiv. David har blivit ihop med Leni och allt borde vara fantastiskt. Men det är något speciellt med Lenis kompis Moa och David kan inte riktigt släppa det. Men han vet ju att Sebbe är kär i Moa och inte kan han väl lämna Leni nu. Lämnad kvar är en bok om det svåra med kärlek och vänskap. Texten är lätt att läsa men innehållet är inte enkelt. Det är en bok många unga nog kan känna igen sig i.


Även den sista boken jag vill tipsa om är en lättläst bok. Den heter Bland drömmar och målarfärg och ingår i Anna Ahlunds nya serie "Fixa". Jag skulle beskriva boken som en lättläst feelgoodbok för unga. Boken handlar om Maja som tillsammans med sin pappa flyttat till en ny lägenhet. Hennes nya rum är fult och tråkigt och att göra om där är för dyrt. Men så börjar hon prata med Sam och de bestämmer sig för att med de 500 kr Maja fått av sin pappa göra en make over på rummet. Med lite färg och grejer från second hand kan det bli stor skillnad. Bland drömmar och målarfärg är en fin berättelse om skapande, kreativitet och att hitta en ny vän. Det är fint hur det handlar om att göra stor skillnad med lite pengar och boken inspirerar till att själv vara kreativ. Jag ser fram emot de kommande delarna i serien!


Det var fyra bra boktips för ungdomar! Hoppas du blev nyfiken på att läsa någon av dem! 

onsdag 19 maj 2021

Athena - Det är aldrig för sent!

Fjärde boken om Athena är äntligen här! En händelserik bok fylld av både spänning, humor och känslor!

Athena fyller 13 år och hon har världens bästa födelsedag tillsammans med sina kompisar. Samma dag blir hon också mer än nästbästis med Yousef. Inte nog med det ska Athena även börja i högstadiet. Det har hon längtat efter. Äntligen ska hon få ett eget skåp och ha lektioner i olika klassrum. När Athena, Ronja, Yousef, Aisha och Love är och hälsar på Loves gammelfarmor på äldreboendet Druvgården, eller Russingården som de kallar den för att alla som bor där är gamla och rynkiga som russin, upptäcker de hur tråkigt de gamla verkar ha det. De har bara gamla tv-apparater med bara några få kanaler och trots att det är så varmt får dem ingen fläkt. Samtidigt som Rädda-Jorden-Klubben tar sig an uppdraget att göra det roligare på Russingården kommer de på att alla gamlingar som inte gör så mycket på dagarna är potentiella klimataktivister. Det blir en händelserik höst både för Rädda-Jorden-Klubben och alla som bor på Druvgården.

Athena är en av mina absoluta favoritkaraktärer att läsa om! Hon är en smart och rolig idéspruta som står upp för sig själv och sina kompisar. Elin Ek har tagit det bästa från karaktären Grynet hon spelade i början av 2000-talet och skapat en fantastisk karaktär att läsa om. Jag älskar också det humoristiska språket och hur Athena verkligen säger det hon tycker och tänker. Jag skrattar högt mest hela tiden när jag läser. Ljudböckerna om Athena är inlästa av Elin Ek själv och hon läser in dem otroligt bra. När jag läser böckerna själv hör av Elins röst och sätt att läsa.

Egentligen är Rädda-jorden-klubbens aktioner så stora och speciella men de ser det lilla i det stora och vill förbättra livet för de som bor på Druvgården. Det visar att alla kan göra något i sin egen omgivning för att göra världen bättre. Det vardagliga blir till ett spännande äventyr. Jag tror också att det Athena och hennes kompisar gör kan inspirera andra barn till att själva göra skillnad.

Jag gillar verkligen hur Elin Ek i den här boken om Athena lyfter fram hur roligt och spännande det kan vara att gå i högstadiet. Ofta lyfts den tiden i livet fram på ett negativt sätt som en jobbig och svår tid. Jag själv hade en superbra högstadietid som jag längtar tillbaka till och blir glad av att läsa om Athena som verkligen har längtat efter att börja högstadiet.

Förutom Rädda-Jorden-Klubbens aktion på Druvgården är också relationer en stor del i berättelsen. I bakgrunden finns Athenas familj och det handlar om både vänskap och kärlek på ett perfekt sätt för mellanåldern. När jag var runt 12-13 år letade jag efter en bok som var någonstans mellan ungdomsbok och mellanåldersbok. I den åldern hade böckerna om Athena varit perfekta. De är fortfarande kvar i det mysiga i barndomen samtiden som de vill vara tonåringar som är med kompisar och tänker på kärlek.

Jag rekommenderar böckerna om Athena i allmänhet och den fjärde boken Det är aldrig för sent! till alla i mellanåldern. Det är underhållande böcker som får en att skratta samtidigt som de inspirerar till att göra skillnad. Böckerna om Athena borde också läsas av vuxna för alla kan lära sig något av Athena.

Författare: Elin Ek
Förlag: Bonnier Carlsen
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

onsdag 12 maj 2021

Tre nya barnböcker perfekta för högläsning

På senaste tiden har jag läst tre riktigt bra barnböcker som är perfekta för högläsning. Det är tre vardagliga böcker som kan uppskattas av både barn och vuxna. 

Den första boken jag vill tipsa om är Fardus och Malte - Papegojkaoset av Camilla Ceder och Hanna Granlund. Den riktar sig till barn 6-9 år som är första delen i en serie. Boken handlar om Fardus och Malte som är bästa kompisar och bor grannar. De har lite olika intressen men det gör inget. Fardus älskar att läsa och skriva medan Malte älskar djur. En dag har Malte en överraskning och när de kommer hem till honom efter skolan visar det sig att han har fått en papegoja. Men papegojan är allt annat än skötsam och Fardus och Malte måste ta reda på hur man uppfostrar en papegoja. Det här är en vardaglig bok som blir till ett spännande äventyr. Boken är både underhållande och händelserik och den har fina illustrationer.

Jag vill också tipsa om Hemma i mitt hus av Gabi Frödén som enligt förlaget riktar sig till 3-6 år men jag tänker att den även fungerar för lågstadieåldern. Boken handlar om Lou som bor med sin pappa i en lägenhet i ett hus där det bor flera andra människor och familjer. Huset är som ett träd där alla har en varsin gren. Lou och hennes kompis Jemina som också bor i huset leker att de är fåglar. Men Jemina blir en flyttfågel som ska flytta till ett annat hus. Men som tur är finns granntvillingarna att leka med och det flyttar in ett nytt barn i Jeminas lägenhet. Boken innehåller en berättelse för varje årstid där man får följa Lous liv i huset och lära känna alla som bor där. De är i olika åldrar och har olika intressen. Men de hör ändå ihop på något sätt. För de bor på varsin gren i samma träd. Om vardagen, livet, döden på ett bra sätt för barn. Hemma i mitt hus är en perfekt bok att läsa tillsammans barn och vuxna och den har otroligt fina färgglada illustrationer.

Till sist vill jag tipsa om Se upp, Stella! av Susanne Trydal och Ellen Ekman som är en bilderbok för barn 3-6 år. Boken handlar om Stella som är snart fem år. Hon har en storasyster som heter Agnes och kan massor av saker. När Stella sitter nära tv:n säger hennes mamma att de kanske måste gå och kolla hennes syn och se om hon behöver glasögon. Då berättar Agnes att Stella kanske kommer att bli blind som en kille i hennes klass som också satt för nära tv:n. Nästa dag övar Stella på att vara blind. Det behövs nämligen tiotusen timmar för att lära sig något. Se upp, Stella! är en humoristisk bilderbok. Jag gillade verkligen berättelsen som var rolig att läsa och karaktärerna Stella och Agnes kan nog många barn känna igen sig i. Ellen Ekmans illustrationer är fantastiska med många detaljer där det finns mycket att upptäcka för både barn och vuxna läsare.

Hoppas du blev nyfiken på någon av böckerna!

tisdag 4 maj 2021

Agnes bokblogg 7 år - 7 böcker från mina 7 år som bokbloggare

Idag är det den fjärde maj och sju år sedan jag startade min bokblogg. Det har varit roliga år fyllda med massor av läsning och många roliga upplevelser. Jag tycker verkligen att det är det roligaste som finns att läsa och skriva om böckerna jag läser. Jag hoppas också att mina boktips når ut till många och ger läslust. I vanlig ordning bakade jag en kaka för att fira bloggens födelsedag. Den här gången blev det en kladdkaka med kokostosca som var supergod. Men jag tänkte också uppmärksamma dagen med att skriva om sju böcker från mina sju år som bokbloggare.

Den första boken jag recenserade på min blogg när jag startade den 2014 var Rubinröd av Kerstin Gier. Det var första delen i en trilogi och handlar om att kunna resa i tiden. Jag minns att jag gillade boken men det blev aldrig av att jag läste de andra böckerna i trilogin. Något roligt jag gjorde i början av mitt bokbloggande var att jag ibland ritade en teckning inspirerad av boken jag läst vilket jag också gjorde med Rubinröd.

Ett år senare läste jag Jag ger dig solen av Jandy Nelson. En ungdomsbok som många har som favoritbok. Jag har för mig att vi läste den till en bokcirkel jag var med i. Man får följa tvillingarna Noah och Jude i två olika perspektiv där man i det senare tidsperspektivet förstår att något hänt som förstört deras relation. När jag läste den tyckte jag att den var lite svår att hänga med i även om jag gillade berättelsen men jag tänker att jag kanske skulle gilla den ännu mer om jag läste den nu när jag är lite äldre. 

2016 började jag skriva för tidningen Hemmaliv som gavs ut i Eskilstuna. En av de första böckerna jag recenserade var Släppa taget av Katarina von Bredow som är en av mina favoritförfattare. Jag försökte alltid väva in något om läsning i min recensioner och tyckte det var väldigt roligt att skriva för en tidning. Just den här boken var speciell eftersom den passade mig perfekt då jag kunde känna igen mig mycket i den och läste den i precis rätt tid. 

En bokserie som varit en viktig del av mitt bokbloggande är PAX-serien av Ingela Korsell, Åsa Larsson och Henrik Jonsson. 2017 kom den sjunde delen Vitormen där jag fick ha med en blurb på baksidan. Det är och kommer alltid att vara min favoritbokserie som jag tipsar om till alla. Böckerna har verkligen allt! Jag är också så glad över att få ha varit med på ett hörn genom att testläsa, hjälpa till på boksläppen och intervjua författarna på bokmässan.

Bröderna Lejonhjärta har jag läst flera gånger och det är en lika stark läsupplevelse varje gång. Astrid Lindgren är en av mina favoritförfattare och hennes författarskap kommer alltid att vara viktigt för mig.

Sommaren 2019 började jag boktipsa på radio. En av de första böckerna jag tipsade om var Drömlistan av Julien Sandrel som jag tyckte mycket om. Det är en gripande berättelse om en mamma vars son hamnar i koma efter att ha blivit påkörd av en lastbil. Under tiden hon väntar på att få veta om han kommer att överleva eller inte upplever hon alla sin sons drömmar. En väldigt fin läsupplevelse.

2020 var Pippi Långstrump en viktig bok för mig. Dels skrev jag mitt gymnasiearbete om boken men jag firade också Pippis 75-årsdag med en Pippi-vecka på bloggen. Mina temaveckor jag har haft har varit väldigt roliga att anordna!

Det var fint att se tillbaka på mina år som bokbloggare genom några av alla fantastiska böcker jag läst genom åren. Jag hoppas att ni vill fortsätta följa min blogg! 

lördag 1 maj 2021

Läst i april

April lider mot sitt slut och vi får hoppas att det blir vår på riktigt i maj. Jag ser fram emot att sitta ute och läsa i solen. Min läshög växer sig större och större och det finns många böcker jag ser fram emot att läsa! En hel del bra böcker blev lästa i maj och de tänker jag berätta om nu. 

Ellens val - Kärleken av Helena Dahlgren är andra delen i serien om Ellen. Jag har lyssnat på båda som ljudböcker och tyckte de var väldigt mysiga. Det är historisk feelgood om Ellen som kommer till Ljungsala. I den här andra boken börjar hon läsa litteraturhistoria på universitetet. Det är supermysiga böcker som verkligen rekommenderas! Två nya delar kommer i sommar och de är skrivna av Moa Eriksson Sandberg.

Min storslagna död av Jenny Jägerfeld är uppföljaren till Mitt storslagna liv. I den här boken har Sigge hittat sig till rätta i Skärblacka och får frågan om att vara med i några klasskompisars hiphop-crew. Det är en underhållande bok om vänskap och identitet. 

Inte din baby av Seluah Alsaati läste jag då den är nominerad för bästa debut till Slangbellan. Det är en ungdomsbok som verkligen använder sig av ungdomsspråk och förortssvenska. Jag tyckte att berättelsen var intressant men tyckte det störde att den var skriven så mycket med talspråk. Dock tror jag att den skulle uppskattas av många ungdomar.

Fardus och Malte - Papegojkaoset av Camilla Ceder och Hanna Granlund är en bok för barn 6-9 år. Den handlar om kompisarna Fardus och Malte som måste få bukt på papegojan Malte fått. En rolig och spännande berättelse att läsa högt eller läsa själv.

Dikter för unga är en ny samling dikter som ges ut av Ordalaget bokförlag. Jag tyckte den innehöll ett bra urval av både nya och gamla dikter och hittade flera nya favoriter.

Hemma i mitt hus av Gabi Frödén är en bok för barn där man får följa Lou genom årets alla årstider och läsa om allt som händer i huset där hon bor. En väldigt fin vardagsskildring med fina illustrationer.

Du är min Bobby Jean av Yrsa Walldén var månadens bokcirkelbok med Unga läsare. Det är Yrsas tredje bok och den här gången skriver hon om Hedda som sticker från sin mammas begravning för att komma bort från allt det jobbiga. En sorglig bok som ändå innehåller hopp om framtiden.

Vilken var den bästa boken du läste i april?