onsdag 12 maj 2021

Tre nya barnböcker perfekta för högläsning

På senaste tiden har jag läst tre riktigt bra barnböcker som är perfekta för högläsning. Det är tre vardagliga böcker som kan uppskattas av både barn och vuxna. 

Den första boken jag vill tipsa om är Fardus och Malte - Papegojkaoset av Camilla Ceder och Hanna Granlund. Den riktar sig till barn 6-9 år som är första delen i en serie. Boken handlar om Fardus och Malte som är bästa kompisar och bor grannar. De har lite olika intressen men det gör inget. Fardus älskar att läsa och skriva medan Malte älskar djur. En dag har Malte en överraskning och när de kommer hem till honom efter skolan visar det sig att han har fått en papegoja. Men papegojan är allt annat än skötsam och Fardus och Malte måste ta reda på hur man uppfostrar en papegoja. Det här är en vardaglig bok som blir till ett spännande äventyr. Boken är både underhållande och händelserik och den har fina illustrationer.

Jag vill också tipsa om Hemma i mitt hus av Gabi Frödén som enligt förlaget riktar sig till 3-6 år men jag tänker att den även fungerar för lågstadieåldern. Boken handlar om Lou som bor med sin pappa i en lägenhet i ett hus där det bor flera andra människor och familjer. Huset är som ett träd där alla har en varsin gren. Lou och hennes kompis Jemina som också bor i huset leker att de är fåglar. Men Jemina blir en flyttfågel som ska flytta till ett annat hus. Men som tur är finns granntvillingarna att leka med och det flyttar in ett nytt barn i Jeminas lägenhet. Boken innehåller en berättelse för varje årstid där man får följa Lous liv i huset och lära känna alla som bor där. De är i olika åldrar och har olika intressen. Men de hör ändå ihop på något sätt. För de bor på varsin gren i samma träd. Om vardagen, livet, döden på ett bra sätt för barn. Hemma i mitt hus är en perfekt bok att läsa tillsammans barn och vuxna och den har otroligt fina färgglada illustrationer.

Till sist vill jag tipsa om Se upp, Stella! av Susanne Trydal och Ellen Ekman som är en bilderbok för barn 3-6 år. Boken handlar om Stella som är snart fem år. Hon har en storasyster som heter Agnes och kan massor av saker. När Stella sitter nära tv:n säger hennes mamma att de kanske måste gå och kolla hennes syn och se om hon behöver glasögon. Då berättar Agnes att Stella kanske kommer att bli blind som en kille i hennes klass som också satt för nära tv:n. Nästa dag övar Stella på att vara blind. Det behövs nämligen tiotusen timmar för att lära sig något. Se upp, Stella! är en humoristisk bilderbok. Jag gillade verkligen berättelsen som var rolig att läsa och karaktärerna Stella och Agnes kan nog många barn känna igen sig i. Ellen Ekmans illustrationer är fantastiska med många detaljer där det finns mycket att upptäcka för både barn och vuxna läsare.

Hoppas du blev nyfiken på någon av böckerna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar