onsdag 26 maj 2021

4 x bra läsning för ungdomar

Ungdomsböcker är bland det bästa jag vet och därför tänkte jag idag tipsa om fyra böcker för unga som jag läst på senaste tiden.

Den senaste boken vi bokcirklade med Unga läsare var Du är min Bobby Jean av Yrsa Walldén. Boken handlar om Hedda som tar studenten och har hela livet framför sig. Men så dör hennes mamma i cancer. För att fly sorgen och allt det jobbiga sätter sig Hedda i bilen med Bruce Springsteens låtar som ända sällskap och kör. Hon ska till världens ände. I boken får vi följa Hedda på hennes roadtrip och allt som händer på vägen. Det är en fin berättelse om sorg som stundvis var tung att läsa. Yrsa Walldén beskriver känslorna på ett sätt som får det att knyta sig i magen samtidigt som det känns äkta och trovärdigt. Kapitlens titlar är rader ur Bruce Springsteens låtar och Bruce blir som en kompis som följer med Hedda på resan. Du är min Bobby Jean rekommenderas starkt!


Ordalaget bokförlag har gett ut en diktsamling för ungdomar. Den heter Dikter för unga: Älskad poesi - från Predikaren till Johannes Anyuru. Den är uppdelad i olika delar som "Vardagstankar", "Jag drabbades av kärlek igår" och "Ibland gör det ont". Det är en bra blandning med dikter. Både äldre och nyare. Jag hittade flera nya favoritdikter. Sådana här samlingar är perfekta att läsa för att upptäcka nya poeter man vill läsa mer av. Perfekt att ge bort i studentpresent till exempel.


Emma Frey-Skött har kommit med den tredje fristående delen i en lättläst trilogi. De två första böckerna heter När allt förändras och Det som inte får hända. Böckerna beskriver samma berättelse men ur olika perspektiv. I den första boken följer vi Leni och den andra boken Moa. Nu har del tre kommit, den heter Lämnad kvar och i den får vi läsa ur Davids perspektiv. David har blivit ihop med Leni och allt borde vara fantastiskt. Men det är något speciellt med Lenis kompis Moa och David kan inte riktigt släppa det. Men han vet ju att Sebbe är kär i Moa och inte kan han väl lämna Leni nu. Lämnad kvar är en bok om det svåra med kärlek och vänskap. Texten är lätt att läsa men innehållet är inte enkelt. Det är en bok många unga nog kan känna igen sig i.


Även den sista boken jag vill tipsa om är en lättläst bok. Den heter Bland drömmar och målarfärg och ingår i Anna Ahlunds nya serie "Fixa". Jag skulle beskriva boken som en lättläst feelgoodbok för unga. Boken handlar om Maja som tillsammans med sin pappa flyttat till en ny lägenhet. Hennes nya rum är fult och tråkigt och att göra om där är för dyrt. Men så börjar hon prata med Sam och de bestämmer sig för att med de 500 kr Maja fått av sin pappa göra en make over på rummet. Med lite färg och grejer från second hand kan det bli stor skillnad. Bland drömmar och målarfärg är en fin berättelse om skapande, kreativitet och att hitta en ny vän. Det är fint hur det handlar om att göra stor skillnad med lite pengar och boken inspirerar till att själv vara kreativ. Jag ser fram emot de kommande delarna i serien!


Det var fyra bra boktips för ungdomar! Hoppas du blev nyfiken på att läsa någon av dem! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar