tisdag 29 juni 2021

Det är någonting som drar i mig

Det var något som drog mig till den här boken. Något gjorde att den fick ligga överst i läshögen trots alla de böcker som länge legat och väntat på att få bli lästa. När jag började läsa kunde jag inte sluta och vips hade jag läst sista sidan. 

Elin Persson debuterade med De afghanska sönerna 2020. Jag läste boken innan den kom ut under en kurs i att skriva barnbokskritik och fastnade för hennes avskalade språk och sätt att beskriva svåra ämnen. Det är någonting som drar i mig är Perssons andra bok och den är lika bra som den första. Vi får möta Andréa som bor på landsbygden med en mamma som inte är så närvarande i hennes liv och har det dåligt ekonomiskt. Andréa har sedan de föddes samma dag i rummen intill varandra varit kompis med Anja. Anja som har en mamma som är chef och köper nya kläder till sin dotter inför skolavslutningen. Något drar Andréa bort från Anja. Hon vill uppleva mer än Pochahontas och sleepovers i lånad pyjamas. Hon vill vara någon som folk känner igen. Hon vill hänga med Anjas storebror och åka med i Alex epa. Det gör hon också. 

Jag har nog alltid varit mer av en Anja än en Andréa. Jag har alltid nöjt mig med tillvaron som den är och inte längtat bort på det sättet Andréa gör. Ändå var det en fantastisk läsupplevelse att läsa Det är någonting som drar i mig. Jag rycktes med av handlingen från första sidan och kunde knappt sluta läsa förrän boken var slut. Mycket ryms inom de dryga hundra sidorna. De innehåller längtan, vänskap, kärlek, sorg, vemod och förtvivlan. När jag läser känner jag det Andréa känner. 

Språket är avskalat, precist och träffsäkert vilket förstärker läsupplevelsen ytterligare. Jag tycker mycket om Elin Perssons sätt att skriva och hoppas att det här bara är början på ett långt författarskap. Hennes tilltal passar såväl den vana som den ovana läsaren och jag hoppas att unga som precis som Andréa har något som drar i dem ska hitta den här boken.

Det är någonting som drar i mig klassas som en ungdomsbok men den har ingen övre åldersgräns. Ska du bara läsa en bok i sommar och vill ha något kort med mycket innehåll tycker jag absolut att du ska läsa den här. 

Författare: Elin Persson
Åldersgrupp (enligt mig): från ca 14 år
Förlag: Bonnier Carlsen
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

lördag 26 juni 2021

Ett rum till Lisen

På sommarlovet när jag var i åttaårsåldern ville jag göra min läsning lite roligare. Jag kom då på att jag skulle läsa de olika kapitlen i boken på olika platser. Så jag läste ett kapitel i lekstugan, ett under äppelträdet, ett på altanen, ett på mitt favoritsteg i trappan och så vidare. Det här var ett minne som jag kom att tänka på när jag läste Ett rum till Lisen av Elin Johansson, Ellen Svedjeland och Emma AdBåge. Den handlar nämligen om Naima som har det tråkigt på sommarlovet. Men så flyttar Lisen och hennes familj in i huset bredvid. Lisen ville egentligen inte flytta men hennes föräldrar har lovat att hon ska få välja rum. Men det är svårt att veta vilket rum som är bäst och då kommer Naima på att det kanske blir enklare att välja om man testar att sova en natt i varje rum. Lisen vill börja med att sova på vinden men det vågar hon inte göra själv så Naima får sova med henne. De ritar en karta över alla rum i huset där de ska sova och sätta poäng på för att se vilket rum som är bäst. Även trappan, hallen, köket och badrummet finns med för där kan man väl också sova. 

Ett rum till Lisen är skriven ur ett träffsäkert barnperspektiv samtidigt som man som högläsande vuxen kan känna igen sig i föräldrarna som efter några dagar börjar bli less på att Lisen inte kan bestämma sig för ett rum. Det är en perfekt sommarlovsbok som kan inspirera till att kanske själv testa att sova på olika platser. Jag tycker det är en så rolig idé och tänker att det är något jag skulle kunna göra som liten. 

Inom ramen för berättelsen ryms också mycket mer. Det handlar om kärlek och om att våga berätta om sina känslor för den man är kär i. Naima kommer underfund med att hon nog är kär i Lisen och bestämmer sig för att berätta det för henne. Men hon måste hitta rätt tillfälle. Något jag tycker är fin är att kärleken verkligen tas också på allvar även om det handlar om ett barn som är kär. 

"Vi funderar över hur det känns att vara kär, och hur man ska veta om någon är kär tillbaka. Det verkar svårt det där med kärlek. 
- Vi kanske får veta hur det känns en vacker dag, säger Lisen, och så kan vi fråga dagboken.
Vad är egentligen kärlek? Hur känns det att vara kär? skriver hon och sen släcker vi lamporna och försöker sova men det är mörkt och jag fryser i sovsäcken."
s. 29

Vill man ha en mysig bok att läsa under sommaren tycker jag att man ska läsa Ett rum till Lisen. Jag tyckte om både berättelsen, sättet den är berättad på och bilderna mycket. Det är en bok som är svår att släppa när man väl börjat läsa men som man inte vill ska ta slut.

Författare: Elin Johansson och Ellen Svedjeland
Illustratör: Emma AdBåge
Åldersgrupp: 6-9 år
Förlag: Rabén & Sjögren
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

onsdag 23 juni 2021

Unga läsare i Bibliotek Uppsala-podden

Jag, Alexandra Andersson och Emma Johansson har tillsammans startat communityt Unga läsare där vi anordnar roliga bokevenemang för unga bokälskare. För ett par veckor sedan var vi i Uppsala för att spela in ett avsnitt till Bibliotek Uppsala-podden och nu finns avsnittet ute att lyssna på! Vi berättar om Unga läsare, att ha läsning som sitt fritidsintressen och vikten av ungdomsböcker. Självklart ger vi också många bra boktips inför sommarläsningen. Sök på Bibliotek Uppsala-podden där poddar finns (t.ex Spotify eller Podcaster) för att lyssna!

Böckerna vi tipsar om i avsnittet är: 
  • Prinsen av Porte de la Chapelle av Annelie Drewsen
  • Bergtagen av Camilla Sten
  • Midnattsblot av Camilla Sten
  • Sanningen av Ester Gråbergs försvinnande av Moa Eriksson Sandberg
  • Kärlek, hat och andra filter av Samira Ahmes
  • Tio över ett av Ann-Helén Laestadius 
  • Jag kan nästan känna solen av Ebba Hyltmark
  • Rött, vitt och kungligt blått av Casey McQuiston



tisdag 22 juni 2021

Paola Persson Peroni - Skrattar sist

Emi Guner och Maja Säfström är tillbaka med den andra boken om Paola Persson Peroni. Den heter Skrattar sist och innehåller både humor och sorg. 

Boken handlar om Paola som inte riktigt är som andra barn. Hon kan många svåra ord och gillar att klippa ut dödsannonser ut tidningar. Nu ska hennes mammas konstiga kompis Camilla flytta in hos dem medan hennes badrum ska renoveras och Paola får aldrig vara ifred. Samtidigt är Paola orolig för sin mormor som inte verkar må så bra. I skolan ska de forska om något från medeltiden och Paola blir överlycklig när hon får jobba tillsammans med Benji som hon länge varit kär i. De ska dessutom få forska om Bockstensmannen som Paola redan vet massor om.

Jag tyckte mycket om Allas vän, den tidigare boken om Paola och blev glad när jag hittade en ny bok om henne i min brevlåda. I Skrattar sist får vi dyka ner i Paolas liv under en tid och läsa om allt som händer. Det är en karaktärsdriven berättelse och det som är spännande är att läsa om hur det är att vara Paola. Det handlar om kärlek, vänskap och sorg och jag tror att många kan känna igen sig i Paola. Boken är finurligt skriven och det finns många humoristiska inslag i boken som gör att en skrattar när en läser. Samtidigt är boken sorlig och den fick mig till och med att gråta en skvätt på slutet.

De fina illustrationerna är gjorda av Maja Säfström och jag gillar att dem innehåller många detaljer och nutidsmarkörer. Till exempel förstår man att boken utspelar sig i nutid eftersom handsprit och håll-avstånd-skyltar figurerar i bilderna när de är i en affär.

I höst kommer Älskar kanske som är den tredje boken om Paola Persson Peroni och den är ett måste i min höstläsning. Om du inte läst böckerna om Paola än tycker jag att du ska göra det. Det är böcker med fina karaktärer och starka känslor ur vardagslivet.

Författare: Emi Guner
Illustratör: Maja Säfström
Förlag: Natur & Kultur
Åldersgrupp: 6-9 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

fredag 18 juni 2021

Två böcker som utspelar sig i Eskilstuna

Det är något speciellt med böcker som utspelar sig på en plats man känner till. Jag har nyligen läst två böcker som utspelar sig här i Eskilstuna där jag bor och tänkte berätta om dem i det här inlägget. 

Den första boken heter Astera och basketskorna och riktar sig till barn 6-9 år. Den är skriven av Kaly Halkawt och illustrerad av Sofia Falkenhem. Boken handlar om Astera som ganska nyligen flyttat till Sverige och Eskilstuna. När sommarlovet är slut ska hon börja tvåan och hennes storebror ska börja i högstadiet. Storebror har inte lika mycket tid för Astera längre. Han har kommit med i basketlaget och hänger bara med sina nya kompisar istället för med Astera. I den nya klassen Astera börjar i har de en lärare som heter Thalia och redan första dagen kommer Asteras arga röst fram och hon börjar bråka med Thalia. Då måste Astera gå hem med storebror men han har glömt sina nya basketskor i korridoren och när de letar efter dem är dem borta. Det är Asteras fel att skorna blivit stulna. I skolan får Astera sedan veta att de ska ha en talangtävling och vinnaren får ett presentkort på Tuna Park på 1000 kr. Tillsammans med sina nya kompisar Evin och Aram startar hon ett band. Planen är att de ska vara med i tävlingen och vinna så att Astera kan köpa nya skor till sin bror. Jag gillar att Astera och basketskorna beskriver händelserna på ett trovärdigt sätt ur ett barns perspektiv. Kaly Halkawt har verkligen hittat en bra röst för målgruppen och jag tror att många 6-9 åringar skulle uppskatta boken. Den passar både att läsa själv eller att ha som högläsning. Extra roligt blir det ju också att läsa då jag kände igen många platser i boken. Till exempel åker de och badar i Vilsta, bor i Fröslunda och besöker Fröslunda bibliotek.

Jag vill också tipsa om en vuxenbok som utspelar sig i Eskilstuna. Den heter Kistmakarna och är skriven av Robert Åsbacka. Boken utspelar sig under regeringsbildandet 2018 och handlar om författaren Erik som bor i Eskilstuna. Sedan skilsmässan för 7 år sedan har hans liv gått utför. Skrivandet går inte så bra som han vill och ger inga pengar vilket gör att han bor i sitt arbetsrum på föreningen Farkh. Tillsammans med kompisarna Sonja, Kåre och Hoffman startar han en studiecirkel där de ska bygga sina egna kistor. Det jag gillade mest med Kistmakarna var karaktärerna. Det är en karaktärsdriven berättelse och spänningen ligger i att få veta hur det ska gå för personerna i boken. Bokens miljö är Eskilstuna och det är roligt att kunna se platserna framför sig när man läser. Jag har gjort ett författarsamtal med Robert Åsbacka så om ni vill veta mer om boken och hans författarskap kan ni klicka här.

Har du läst någon bok som utspelar sig där du bor?

tisdag 15 juni 2021

Sommarläsning för mellanåldern

Nu har sommarlovet satt igång på riktigt för många och därför tänkte jag idag tipsa om tre riktigt bra böcker att läsa under sommaren. Det är tre olika typer av böcker och alla riktar sig till 9-12 åringar.

Den första boken jag vill rekommendera är För att vi hör ihop av Klara Krantz. Den handlar om Måna som spenderat somrarna på Skälmö med sin sommarkompis Alice. De lever för somrarna då de alltid har roligt. De hör ihop. Men världen rasar när Alice inte finns mer. Vi får läsa ur två olika perspektiv. I nutid när Alice har dött i en bilolycka och Måna är tillbaka på Skälmö men inget är som det brukar vara och ett annat nu när Alice lever. För att vi hör ihop är en gripande och sorglig berättelse om sorg men det är också en fin skildring om stark vänskap. Boken ger också en somrig känsla eftersom den utspelar sig på en ö under sommaren. Klara Krantz kan verkligen beskriva på ett trovärdigt sätt hur det är att vara i 12-årsåldern. Måna och Alice badar bland maneter och bakar bröd som de säljer. Det handlar också om att växa upp och att allt förändras när man blir äldre. Allt detta skildras med ett fint språk.

Jag vill också tipsa om Vita lögner, röda hjärtan, en bok som är översatt från norska och skriven och illustrerad av Nora Dåsnes. Jag skulle beskriva boken som en blandning mellan seriebok och dagboksberättelse. Boken handlar om Tuva som ska börja i 6:an och hennes mål för året är att skriva ut en hel dagbok, skaffa en cool stil, bygga den bästa basen i hela skogen med sina kompisar Bao och Linnea, gå på övernattningskalas och kanske bli kär. Mycket har förändrats över sommarlovet och kompisen Linnea har börjat sminka sig och blivit ihop med en kille. Hon har blivit en av de mogna medan Bao och Tuva fortfarande gillar att leka i skogen. Men när Tuva misstänker att hon har blivit kär vet hon inte riktigt vilket gäng hon ska tillhöra. Den här boken beskriver träffsäkert hur det är att vara i åldern mellan barn och tonåring. Jag kände igen mig mycket från när jag själv var i den åldern och tror att många tweenies skulle uppskatta boken. Den passar både för vana och ovana läsare eftersom den innehåller många bilder och vissa delar av boken är skrivna i serieform. Boken har fina illustrationer och jag gillar att den verkligen är berättad ur Tuvas perspektiv och att det är som att man läser hennes dagbok.

För den som vill ha något mer spännande och kanske lära sig lite om historia skulle jag vilja tipsa om Uppdraget i London av Hanna och Jakob Blixt som är den första delen i trilogin Historieväktarna. Boken handlar om Milton och Iona som råkar resa tillbaka i tiden till London under andra världskriget. Den handlar om Operation köttfärs som är en verklig händelse som spelade stor roll för andra världskriget. Milton och Iona upptäcker att operation köttfärs håller på att raderas ut ur historien och måste se till att det inte blir så. För om den inte sker kommer nutiden inte se ut som den gör idag. Det är en riktigt spännande och händelserik bok. Jag gillar verkligen att den handlar om en verklig historisk händelse som man får lära sig mer om.

Här har ni alltså tre riktigt bra boktips som är perfekt sommarläsning för mellanåldern.

fredag 11 juni 2021

Min sommarläsning 2021

Nu är sommaren här! Jag lämnade in mina sista uppgifter och tentor förra veckan och är nu ledig från pluggandet hela sommaren. I sommar ska jag jobba på biblioteken i Eskilstuna en del men jag har också lite ledig tid då jag ska sola, bada, vara med kompisar och såklart läsa en hel del! Jag har samlat ihop en hel hög med olästa böcker som jag har här hemma och som jag vill läsa i sommar. Det kommer säkert tillkomma fler böcker också men jag tänkte dela med mig av hur min läslista ser ut för sommaren. 

Ljudet av fötter av Sara Lövestam

Den fascinerande fotbollsregeln och andra språkfenomen av Lotten Bergman och Stellan Löfving

De bortglömda namnens bok av Kristin Harmel

Handbok för språkpoliser av Sara Lövestam

I Was Born for This av Alice Oseman

Radio Silence av Alice Oseman

Vem har sagt något om kärlek? av Elaf Ali

En herrgårdssägen av Selma Lagerlöf

Vargöga av Niklas Leavy

Svartsvala av Josefin Roos

Den lilla blomsterhandeln vid havet av Ali McNamara 

Jefferson av Jean-Claude Mourlevat

Tjuvdrottningen av Johan Rundberg

Unga Sörmland 

Vad ska du läsa i sommar?

tisdag 8 juni 2021

Böcker att se fram emot ur sommarens utgivning

Sommaren är redan här och med den kommer sommarens utgivning. Jag har gått igenom Svensk bokhandels sommarkatalog och skrivit upp alla böcker jag ser fram emot att läsa ur sommarens utgivning. Några har kommit ut redan i maj och vissa kommer under sommaren.

Natur och kultur: 
Tjuvdrottningen, Johan Rundberg, utkommer i maj:
Andra boken om Mika som jag hoppas är lika spännande som den första.

Allt som inte syns, Katarina von Bredow, utkommer i juli:
Katarina von Bredow är en av mina absoluta favoritförfattare och jag läser allt hon kommer ut med.

Mirando bok: 
Glömdagen, Sara Lundberg, utkommer i juni:
Sara Lundbergs illustrationer går inte att motstå. Det här är en ny bilderbok av henne!

Lilla piratförlaget/Gilla böcker: 
Det värsta har redan hänt, Marta Söderberg, kommer i augusti:
Nu kommer en ny bok av Marta Söderberg. Jag gillade hennes förra och ser fram emot den här!

B. Wahlströms: 
Sommaren jag sa ja till allt, Lindsey Roth Culli, utkommer i maj:
Det här måste ju vara den perfekta sommarläsningen!

Bonnier Carlsen: 
Sillen börjar skolan, Anna Ehring, Moa Graaf , utkommer i juli:
Andra boken om Sillen kommer snart och den är perfekt läsning för alla som ska börja skolan till hösten.

Det är någonting som drar i mig, Elin Persson, utkommer i maj:
Elin Perssons debut De afghanska sönerna var en fantastisk läsupplevelse och jag har bara hört gott om den här boken.

Rabén & Sjögren: 
Emil i Lönneberga, Nya hyss av Emil, Än lever Emil i Lönneberga, Astrid Lindgren, utkommer i maj:
Tre nya fina utgåvor av berättelserna om Emil!

Ett rum till Lisen, Elin Johansson, Ellen Svedjeland, Emma Adbåge, utkommer i maj:
En fin bok för barn som jag tror är perfekt läsning för sommaren!

Mysteriet på kyrkogården och Docksamlarens hus, Tobias Söderlund, Stef Gaines, utkommer i juni:
Efter trilogin om spökkameran är Tobias Söderlund tillbaka med en ny bokserie. Den här gången skriver han läskiga böcker för 6-9 åringar.

Hajpen, Emma Askling, utkommer i juni:
Emma Askling är en mästare på att skriva för mellanåldern och såklart kommer jag att läsa hennes nya bok!

Vera Svanssons dagbok för vloggstjärnor och lifehackberoende, Moa de Bruin, utkommer i maj:
Första boken om Vera var en av de mest roliga och underhållande böckerna jag läst. Jag hoppas jag får skratta även till den här boken!

Midnattsblot, Camilla Sten, utkommer i maj:
Nu kommer äntligen uppföljaren till Bergtagen! Den blir också junis bokcirkelbok för Unga läsare.

Lavender Lit:
Sommarmöten, Emily Henry, utkommer i juli:
Andra feelgoodboken av Emily Henry.

Polaris: 
Någon annans tidsfördriv, Ann Edelin, utkommer i juni:
En debutroman av en av årets debutantbloggare. Det verkar vara en riktigt härlig och spännande relationsroman.

Printz publishing: 
En sommar i York, Lucy Diamond, utkommer i maj:
Jag har läst några av Lucy Diamonds feelgoodböcker och tyckt att de varit väldigt bra och mysiga. Det här är nog en perfekt sommarbok.

Albert Bonniers förlag: 
Flicka, kvinna, annan, Bernadine Evaristo, utkommer i maj:
Verkar vara en riktigt fin roman.

Forum: 
Vera Malms vidunderliga äventyr, Tomas Tivemark, utkommer i maj:
Det här verkar vara en rolig och underhållande feelgoodbok.

Ellens val - Lockelsen och Ellens val - Friheten, Moa Eriksson Sandberg, utkommer i augusti:
Jag gillade de två första böckerna om Ellen och ser så mycket fram emot att få fortsätta följa henne!

Harper Collins Nordic: 
Den magiska bokhandeln: Tilly och de förlorade sagorna, Anna James:
Andra boken om Tilly kommer på svenska översatt av Helena Dahlgren.

Fiendevän, Sara H. Olsson:
Jag har läst Sara H. Olssons tidigare feelgoodböcker och det här verkar vara mer av en "vanlig" roman.

Lind & co: 
Bokbussen kommer vid midnatt, Sofie Axelzon:
En feelgoodbok om en bokbuss. Kan ju inte bli något annat än bra!

Historiska media: 
Galleriet vid vattnet, Hanna Blixt, utkommer i maj:
Den här har jag faktiskt redan läst och det var en härlig feelgoodbok!

Bokförlaget Gyllendufva, Lilly Emme, Sara H. Olsson, utkommer i maj:
Ännu en bok som utspelar sig på ett bokförlag och det ser jag fram emot att läsa.

Vilka böcker ser du fram emot ur sommarens utgivning?

Läst i maj

Redan är juni och sommaren här! Maj gick snabbt och för mig var månaden fylld av plugg och introduktion på biblioteket där jag ska jobba nu i sommar. Agnes bokblogg fyllde också 7 år, vi hade ett samtal med Yrsa Walldén och Vox by Opal med Unga läsare och jag gick en kurs i att hålla författarsamtal. En hel del läsning blev det såklart också och nu tänkte jag berätta om den!

Se upp, Stella! av Susanne Trydal och Ellen Ekman är en bilderbok som handlar om Stella vars storasyster Agnes säger att hon kanske kommer bli blind om hon sitter för nära tv:n. Då bestämmer sig Stella för att öva på att vara blind och blundar en hel dag. En humoristisk bilderbok med fina illustrationer!

Athena - Det är aldrig för sent! av Elin Ek är den fjärde boken om Athena. Lika spännande, underhållande, rolig och härlig som de andra böckerna. Den här gången försöker Athena och hennes kompisar i Rädda-Jorden-Klubben att förbättra för de äldre på ett äldreboende.

Mellan raderna av Johanna Schreiber är en ny feelgoodroman som utspelar sig på det fiktiva förlaget Schants förlag. Spännande att läsa om bokbranschen och många intressanta karaktärer.

Uppdraget i London av Hanna och Jakob Blixt är första delen i en ny trilogi för mellanåldern. I den här boken åker karaktärerna tillbaka i tiden till London under andra världskriget. Spännande läsning!

Bland drömmar och målarfärg av Anna Ahlund är första delen i en ny lättläst serie för ungdomar. Den handlar om vänskap och att vara kreativ.

Lämnad kvar av Emma Frey-Skött är även den en lättläst bok för unga. Det är tredje delen i en trilogi där vi i varje bok får läsa samma berättelse ur olika perspektiv. En bok som är lätt att läsa men där berättelsen inte alls är enkel.

Vita lögner, röda hjärtan av Nora Dåsnes blev jag så glad när jag hittade i min brevlåda. Det är en bok för 9-12 åringar som skulle kunna beskrivas som en blandning mellan dagbok och seriebok. Den handlar om att gå i sexan och inte riktigt veta vilket gäng man tillhör. En bok som tog mig tillbaka till när jag gick i mellanstadiet.


Paola Persson Peroni - Skrattar sist av Emi Gunér och Maja Säfström är den andra boken om Paola. Vi får följa en del av hennes liv och det är en berättelse fylld av både humor och sorg.

Galleriet vid vattnet av Hanna Blixt lyssnade jag på som ljudbok. Det är den andra feelgood-boken om Nora i Leksand. En fin och mysig berättelse och jag gillade verkligen hur nutid och dåtid kopplas ihop med varandra.

Astera och basketskorna av Kaly Halkawat och Sofia Falkenhem läste jag eftersom den utspelar sig i Eskilstuna där jag bor. Den handlar om Astera som nyligen flyttat till Sverige och Eskilstuna. Vi får följa henne när hon ska försöka komma på ett sätt att köpa nya basketskor till sin storebror som fått sina stulna.

Familjen Knyckertz och gulddiamanten av Anders Sparring och Per Gustavsson är en av böckerna i serien om tjuvfamiljen Knyckertz. Jag håller på att läsa alla böckerna i serien inför december då böckerna ska omvandlas till julkalender. Spännande, underhållande och finurliga böcker!

Kistmakarna av Robert Åsbacka läste jag då jag i en kurs i att hålla författarsamtal skulle hålla ett samtal med författaren. Även den boken utspelar sig i Eskilstuna vilket är kul!

Nu är det juni och sommarläsningen sätter igång på riktigt! 

lördag 5 juni 2021

Antologin Unga Sörmland

Litteraturutveckling Sörmland har tillsammans med det Sörmlandsbaserade förlaget Widegrens förlag gett ut antologin Unga Sörmland. Den innehåller nyskrivna noveller, dikter och låttexter skrivna av unga bosatta i Sörmland. Min novell Visa vid midsommartid finns med i boken. Det är en novell jag skrev i början av förra sommaren och nu är det snart midsommar igen om den passar bra att läsa. Novellen är inspirerad av visan med samma namn som vi sjöng med min kör. Jag tyckte att det var en så fin sång som växlar mellan dur och moll och började fundera på om det skulle gå att skriva en novell som på samma sätt växlar mellan dur och moll. När jag började skriva följde jag sångens gång och skrev en berättelse efter den. När vi sedan fick respons från vår redaktör på Widegrens förlag skrev jag om novellen och var då friare från sången. Så texten har förändrats en del men jag hoppas att min vision om att det ska kännas som att den går mellan dur och moll. 

Visa vid midsommartid är en mystisk berättelse om Ada som ska till sina sommarkompisar Stina och Lina och fira midsommar. Men från första början är det något som är märkligt med dem och man vet inte riktigt vad det är som har hänt för ena stunden är allt som vanligt för att sedan bli underligt igen. Unga Sörmland finns att köpa där böcker finns om ni blev nyfikna på att läsa min novell och de andras texter. Jag ska läsa boken i sommar och ser fram emot att få ta del av alla texter. 


onsdag 2 juni 2021

Mellan raderna

Det har blivit något av en trend att låta böcker, filmer och serier utspela sig i förlagsbranschen. Jag tycker att det är en otroligt spännande bransch och när jag hörde att Johanna Schreiber skulle komma med en bok om ett fiktivt förlag blev jag nyfiken. Jag har läst alla Schreibers böcker för både unga och vuxna och tycker att hon är en mästare på att skriva om relationer. En roman av henne som utspelar sig på ett förlag kan väl inte bli annat än bra?

Johanna Schreibers nya bok heter Mellan raderna och är den första boken i en planerad serie där vi ska få följa olika karaktärer som alla arbetar på det fiktiva Schantz förlag. I Mellan raderna får vi möta Emily som är PR-strateg på förlaget. I sitt jobb har hon hand om mer eller mindre jobbiga författare och är den som ansvarar för releasefesterna för de nya böckerna. Hon är nyskild och försöker finna sig tillrätta i det nya livet där hon inte får träffa sin son varje dag och bor i en ny lägenhet. Samtidigt händer det mycket på Schantz förlag. Förlagets grundade Otto Schantz har precis gått bort och hans barn Jack och Beatrice som är rivaler kämpar för att få sina viljor igenom om hur förlaget ska drivas vidare. På förlagets sommarfest träffar Emily serietecknaren Herman och trots att hon lovat sig själv att inte gå in i något nytt förhållande så här snart efter skilsmässan har hon svårt att stå emot. 

Mellan raderna är en feelgoodroman när den är som bäst. Det är en händelserik och spännande bok med relationer som är intressanta att läsa om. Förlagsbranschen är trovärdigt beskriven och det är fascinerande att läsa om ett förlag. Samtidigt blandas det om förlaget bra med att vi får läsa om Emilys liv utanför jobbet. Det handlar om skilsmässa, barn, kompisar och svårigheter i livet. Boken innehåller också en unik skildring av en ADHD-utredning som Emily går igenom vilket inte är något jag läst tidigare. Jag tror verkligen den berättelsen behövs. 

Karaktärerna i boken känns väldigt trovärdiga. De har många olika sidor precis som alla människor har och porträtteras på ett sätt som gör att jag nästan ser dem framför mig. Speciellt fastande jag för Emilys relation till Clara och Daniel som också jobbar på Schantz förlag. Deras vänskap är fin att läsa om och jag hoppas på att få lära känna Clara och Daniel mer i de kommande böckerna. Johanna Schreiber har tidigare skrivit bland annat feelgoodromanen Tolv veckor med dig och huvudkaraktärerna från den boken syns lite i bakgrunden på ett ställe i boken vilket jag tycker är ett roligt grepp. 

Johanna Schreiber har verkligen skapat en värld kring Schantz förlag och inte nog med boken har hon också ett instagramkonto för förlaget som är precis som ett riktigt förlags instagram. Under tiden jag läste boken lades det ut en bild på kontot som relaterade till en händelse i boken och då kändes den litterära världen jag befann mig i ännu mer verklig vilket tillförde mycket till läsupplevelsen.  

Jag ser fram emot att läsa mer om Schantz förlag och rekommenderar alla som vill läsa en spännande relationsroman som utspelar sig i förlagsbranschen att läsa Mellan raderna

Författare: Johanna Schreiber
Förlag: Norstedts 
Åldersgrupp: vuxna
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

tisdag 1 juni 2021

Agnes bokblogg samtalar med Robert Åsbacka

Författarsamtal med Robert Åsbacka!
Jag har lett ett författarsamtal med författaren Robert Åsbacka som nu är aktuell med boken "Kistmakarna". Det är en roman som utspelar sig i Eskilstuna och handlar om författaren Erik. Lyssna på samtalet nedan!
Samtalet är en del i en kurs i att hålla författarsamtal anordnad av Litteraturutveckling Sörmland.