torsdag 31 augusti 2017

Läst i augusti

Augusti var månaden då jag steg för steg kom till baka till vardagen efter ett långt sommarlov. Vi kom hem från sommarstugan där jag i stort sett ägnat alla min vakna tid åt att läsa och hemma hade jag plötsligt massor av annat att göra. I augusti började jag också gymnasiet, vilket var både spännande och lite utmattande. Mycket nytt skulle tas in och när jag kom hem från skolan på eftermiddagarna var jag väldigt trött. Så augusti blev inte den bästa läsmånaden, men jag har läste några böcker i alla fall och dem ska jag berätta om nu!

Föst och främst läste jag några bibliotekslån. Den första var Sanningar om maneter av Ali Benjamin som jag tyckte hade en fin handling men boken fångade mig inte helt. Nästa bibliotekslån var Vända världen rätt av Jennifer Niven. Jag har inte läst hennes tidigare bok som jag vet att många gillar men när jag såg den här på biblioteket var jag tvungen att låna den. Boken handlar om Libby som en gång var Amerikas tjockaste tonåring och Jack som är ansiktsblind och inte kan känna igen folks ansikten. De två möts och mycket förändras. Jag tyckte inte jättemycket om den här boken, den var rätt tråkig att läsa. Men jag läste ändå ut den rätt snabbt för att vara omkring 400 sidor. Det är ingen bok jag rekommenderar, men jag gillade omslaget!

I brevlådan i augusti landade En bästis, tack! av Emma Askling som jag läste en kväll och tyckte mycket om! Jag hade lätt att känna igen mig i den och tror verkligen att många i mellanåldern kommer att uppskatta den. Snart kommer en recension!

Jag fick också ett otroligt fin inslaget bokpaket i augusti och det innehöll Anna Ahlunds efterlängtade bok Saker ingen ser. En otroligt fin bok som jag verkligen älskade! Även den kommer jag att recensera inom en snar framtid. I fredags var jag på releasefesten för boken och hade jätteroligt. Jag är så glad att jag äntligen fått läsa Saker ingen ser, den var verkligen underbar!

I augusti har jag testat Nextory och det tyckte jag mycket om! Jag har lyssnat på några ljudböcker där som jag verkligen gillade! Jag tycker verkligen att ljudböcker är en sådan bra grej att lyssna på när man till exempel är ute och springer, promenerar eller städar. Det gör allt så mycket roligare! Ljudböckerna jag har lyssnat på i augusti är Lisbet och Smabakungen av Emma Karinsdotter och Hanna Gustavsson, Storlek 37 av Denise Rudberg samt Vänninnan av Densise Rudberg. Gillar verkligen Rudberg!

Under augusti har jag tragglat med tredje delen i After-serien När vi föll som är på nästan 900 sidor. Den har tagit ett tag att läsa och jag är inte klar med den än. Men i september ska jag banne mig läsa ut den. Jag håller även på med Good night stories for rebel girls som är en bok på engelska fylld av korta berättelser om fantastiska kvinnor. Jag gillar verkligen boken, men eftersom att jag tar några historier lite då och då tar det ett tag att läsa ut boken. Det är verkligen en bok jag rekommenderar och kommer skriva mer om här på bloggen! Annars i september hade jag tänkt att läsa några recensionsexemplar som ligger och väntar på mig och också försöka ta mig an någon bok ur läshögen!


tisdag 29 augusti 2017

Snart dags för bokmässan!

Nu är det bara en månad kvar tills det är dags för bokmässan! Jag är så himla taggad! Bokmässan förra året var "the time of my life"! Jag levde i en lyckbubbla hela helgen och träffade så många härliga människor! Jag vet att det har varit en stor debatt om bokmässan eftersom att några av utställarna har väldigt dåliga åsikter och ändå får ställa ut. Jag har egentligen inte så bra koll på allt det här, men jag vet att det är många både författare och besökare som valt att inte åka på bokmässan i år på grund av detta. Jag kommer att åka till bokmässan eftersom att det finns så många andra utställare och människor där med goda värderingar som man kan ägna sin tid åt, men jag förstår verkligen de som väljer att bojkotta mässan. Man ska inte behöva gå runt och vara rädd.

En bild från bokmässan förra året!
Men nu till det roliga! Jag åker till bokmässan på fredag eftermiddag och går på mässan lördag och söndag. Min mamma är redan i Göteborg på bokmässan med jobbet torsdag och fredag så jag möter henne där. Den lyckosten har börjat jobba på bibliotek och får då åka på bokmässan under arbetstid. Mina planer för mässan är att försöka lyssna på spännande samtal, gå runt bland montrarna och köpa lite böcker. Jag skulle också vilja träffa några av er andra bokbloggare, så ni får gärna berätta om ni ska dit och ge mig tips på om det är något bloggmingel eller så! Jag har laddat ner bokmässanappen genom den skapat en lång lista med samtal som jag vill lyssna på och de tänkte jag berätta om nu! 


På lördagen har jag många samtal jag gärna vill gå på. Klockan 10.00 är det ett samtal om Ulf Stark som gick bort nyligen. 10.30 pratar Ann-Helén Laestadius med flera om Pop art Sapmi. 11.00 är det ett seminarie som kallas Livet kan börja: på gränsen mellan ung och vuxen. Kl. 11.30 pratar bland andra Ann-Helén Laestadius om litteratur i gränsländer och 12.30 kan man lyssna på ett samtal med Ann Marie Körling och den nya läsambassadören. Ett seminarium jag verkligen inte vill missa under lördagen är Nionde boken om Pax är här - Maran där Ingela Korsell och Henrik Jonsson ska berätta om Pax helt enkelt. Jag älskar ju Pax så det samtalet får jag inte missa! Jag ska också försöka hinna med Patrik Lundbergs skrivarskola kl. 16 som jag tror kan bli intressant.

På söndagen vill jag gärna lyssna på samtalet Bakom mysteriet där Ingela Korsell, Ingelin Angerborn och Malin Stehn medverkar. Klockan 11 finns det även ett seminarium som handlar om Astrid Lindgren. Ann-Helén Laestadius har två seminarium under dagen, det första heter Osynliga rötter och det andra verkar handla om att flytta en stad. Kl. 12 är det ett SKAM-seminarium med bland andra Johanna Lindbäck och 15.20 kan man möta Katrina von Bredow. Säker kommer det att dyka upp fler andra saker jag också vill gå på och jag kommer nog heller inte hinna med allt. Men det här är det jag är extra taggad på!

Ni som har turen att vara där på torsdagen och fredagen ska få några tips av mig. På torsdagen kl. 11.30 har Henrik Jonsson och flera andra illustratörer ritbattle på Ung scen. Kl. 15.00 samma dag kan man vara med när den nya läsambassadören presenteras. På fredagen kan du lyssna på författaren Anna Arvidsson som har skrivit Ordbrodösen kl. 10.30. Kapitelböcker i ett visuellt tidevarv heter ett seminarium som är kl. 14 på fredagen. 15.30 kan du möta författarna som har bokpodden Bladen brinner. Ett seminarium man inte får missa om man älskar Pax är Fenomenet Pax som är kl. 16 på fredagen. Det skulle jag gärna gå på om jag var där!

Det var mina planer och tips inför bokmässan. Lämna gärna en kommentar om du också ska dit och tipsa mig om det är något jag har missat som händer på mässan!

söndag 27 augusti 2017

Releasefest för Saker ingen ser

I fredags efter skoldagens slut åkte jag och min kompis Saga till Stockholm för att gå på Anna Ahlunds releasefest. Ett bra avslut på den första skolveckan! Klädtemat för releasefesten var att matcha bokens omslag så bra som möjligt så jag hade på mig en tröja i en av färgerna på omslaget av Saker ingen ser. Vi var i god tid i Stockholm så vi gick runt och kollade lite i området runt Norstedtshuset. Det var väldigt fint där! Sedan anslöt vi oss till den lilla skaran som stod och väntade utanför. Jag träffade Siri som har bokbloggen Sizzens blogg vilket var jätteroligt! Vi var några av dem första som var där så vi stod och hängde på låset. Vartefter kom det fler och fler, alla klädda i färgerna rosa, orange och gult. Sedan slogs dörren upp och Anna Ahlund stack ut huvudet och ropade: "Vilka vill gå på fest?!", vi jublade och släpptes in i lokalen. Anna kramade alla en efter en och vi hälsades välkomna. Vi slog oss ner vid borden runt en liten scen och fler och fler kända ansikten från instagram och bokbloggar syntes i folkvimlet. På bordet stod skålar uppdukade med salta pinnar, Maltesers och färggranna klubbor.

När alla kommit hälsade Annas förläggare oss välkomna och sedan tog Anna själv över på scenen. Hon tackade alla som varit med och stöttat henne och läste sedan ett stycke ur boken för oss. Det var väldigt fint att höra henne själv läsa upp en del ur boken! Sedan var det dags för quiz då man skulle vara två och två. Helst skulle man vara med någon man inte kände och som var minst tio år yngre eller äldre än en. Jag fick vara med en som satt vid mitt bord. Frågorna som ställdes var från karaktärerna i Saker ingen ser. Yodit och Johannes ställde frågor om målande, Sebastian om Håkan Hellström och lite så! Mycket musik och kultur. Tyvärr gick det inte så bra för oss, men det var kul och vi kunde några frågor!


Efter quizen köpte jag min förbeställda bok som var fint signerad av Anna Ahlund. Vi åt kakor och minglade runt lite! Det var jätteroligt att träffa andra bokbloggare som Johanna på Sincerely Johanna, Prickiga Paula och Siri, men också instagramvänner! Jag pratade lite med Anna Arvidsson som har skrivit Ordbrodösen och är en av Anna Ahlunds skrivkompisar. Det var jätteroligt att träffa henne! När min kompis Saga skulle betala sin bok stod Anna Jakobson Lund och tog betalt. Hon sa att man kunde jämföra böcker med droger, de är beroendeframkallande. Hon menade också att då var det författarna som är drogtillverkarna, bokbloggarna som är knarklangarna och läsarna som är narkomanerna. Det tyckte jag var lite kul!



Fantastiska Anna Ahlund!

Anna Arvidsson!


Vi hade en underbar kväll på Riddarholmen, då vi träffade många fantastiska människor! Efter det här kommer jag leva i ett lyckorus ett tag framöver. Anna är en så härlig person som sprider så mycket glädje omkring sig och jag är så glad att jag fick vara med och fira henne!

torsdag 24 augusti 2017

"En del hjärtan slår bara fyrahundratolv miljoner gånger"

Sanningar om maneter är en bok för 9-12 åringar skriven av Ali Benjamin och utgiven av Lilla piratförlaget. Boken hittas på Adlibris eller Bokus.

Suzy är 12 år när hennes bästa kompis plötsligt dör i en drunkningsolycka. Hennes kompis Franny var jättebra på att simma så inte kan väl hon bara drunkna? Suzy tänker att det måste vara en giftig manet som har dödat hennes bästa kompis och gör allt för att försöka bevisa att det var så.
Om man tittar tillräckligt länge på en manet den tillslut ut som ett bultande hjärta. De pulserar och flyttar sig framåt med hjälp av rytmiska sammandragningar. Maneter har förståts inte något hjärta - inget hjärta, ingen hjärna, inget skelett, inget blod. Men studera dem en stund. Du kommer se att de pulserar. Mrs Turton säger att om man lever tills man blir åttio år har ens hjärta slagit tre miljarder gånger. Men en del hjärtan slår bara fyrahundratolv miljoner gånger. Vilket kanske låter mycket. Men sanningen är att det är nätt och jämt tolv år.
Jag tyckte verkligen att den här boken hade en bra handling och en fin idé. Boken går liksom ut på att Suzy ska försöka bevisa att Franny dog på grund av en manet. Därav får man läsa mycket fakta om maneter genom den här boken. Men jag tycker absolut inte att det blir för uppstyltat. Snarare vävs faktan in i berättelsen och man lär sig mycket.

Boken är uppdelad i flera delar och varje del börjar med som en del i en uppsats. Först är det syfte, sedan hypotes, därefter kommer bakgrund, variabler, metod, resultat och till sist slutsats. Det är ett roligt och annorlunda sätt att dela upp en bok, tycker jag. Jag tycker också att det passar bra till bokens handling. Det som gör att läsningen flyter fram är att boken är uppdelad i korta kapitel. Man får läsa både om nutid och dåtid, vilket gör att man får veta mer om relationen mellan Suzy och Franny. De har varit bästa vänner så länge de kan minnas och alltid tyckt lika. Men Franny förändras och börjar bli mer som de andra tjejerna. Något som hon sagt att Suzy ska varna henne om ifall hon blir sådan.

I det stora hela tyckte jag om den här boken, den var uppbyggd på ett intressant sätt, hade en bra handling och tog upp svåra ämnen som till exempel sorg. Jag tror också att många kan känna igen sig i Suzys tankar och känslor. Jag gillade boken, men den lyckades inte fånga mig helt. Men jag skulle nog ändå säga att den är läsvärd. Dessutom har boken ett väldigt fint omslag!

Jag ger Sanningar om maneter av Ali Benjamin 3 av 5 ugglor!


tisdag 22 augusti 2017

Min läsning i höst

Det börjar ju nätt och jämt bli höst nu när skolan satt igång. Jag läste otroligt mycket under sommaren och nu när vardagen rullat igång blir det nog inte lika mycket läst. Men jag har många böcker som jag gärna vill läsa i höst och de tänkte jag berätta om i det här inlägget.

Just nu läser jag När vi föll av Anna Todd som är tredje delen i After-serien samt Good night stories for rebel girls. Den första boken är bra men det känns som att det händer lite samma sak om och om igen. För evigt, den sista delen i serien, ligger i min läshög och kommer förhoppningsvist att bli läst i höst! Good night stories for rebel girls är en bok fylld med korta berättelser om fantastiska kvinnor. Jag tycker jättemycket om den än så länge. När jag har läst ut de böckerna kommer jag förmodligen att läsa ett recensionexemplar som jag har fått som e-bok. Det är första delen i serien Dexter Olssons äventyr och boken heter Morfars hemlighet. Det ska bli kul att läsa den och jag hoppas jag gillar boken! Ett annat recensionsexemplar som ligger och väntar på mig är Isporten Andra sidan av Jonna Berggren som är andra delen i en fantasyserie.

Jag ska försöka läsa de böcker som ligger i min läshög nu i höst. Där hittar vi nästa del i Harry Potter-serien, Harry Potter och Fenixorden av J.K. Rowling. Jag är egentligen ganska sugen på att läsa den, men att den är över tusen sidor lång avskräckar mig lite. I bokhögen ligger också Sara Kadefors bok Kast med liten kniv som jag köpte billigt någon gång i somras. Jag har gillar Sara Kadefors barnböcker och tänkte att det kunde vara kul att läsa en vuxenbok av henne nu när jag har tänkt börja läsa lite fler böcker av den typen.

Jag har tre böcker i läshögen som har legat där sedan innan sommaren och dem känner jag att jag verkligen borde ta tag i snart. Det är först och främst Jag är Malala av Malala Yousazai som jag velat läsa länge men bara mig inte tagit mig för att göra. Sedan är de även Pappersdockor av Anna Kajsa Hallgard som jag köpte på ett antikvariat i Visby när vi var där med klassen. Till sist har vi Längst inne i mitt huvud av Barbro Lindgren som är en samling dikter och prosa. Den sistnämnda boken har jag läst en del ur, men att läsa en hel bok med poesi på en gång kan bli lite mastigt så den får jag läsa lite i taget av. Men jag gillar den och jag ska läsa klart den någon gång.

På mitt bibliotek har vi något som kallas sommarboken då man om man lämnar in ett boktips får en bok som tack. Det gjorde såklart jag och då valde jag Om du såg mig nu av Sofia Nordin. Jag tänkte att det var första delen i hennes överlevnadsserie som jag vet att många gillar, men det visade sig vara den sista delen. Så den ligger i min läshög, men jag tänker att det är smartare att börja med att läsa den första delen i serien så vi får se om jag kanske börjar läsa den serien i höst.

När jag har läst böckerna ur min läshög eller kanske lite emellan de böckerna vill jag läsa en massa böcker som står på min läslista samt lite nya böcker som kommer ut i höst. Jag kommer säkert inte läsa alla de här men de här böckerna är jag extra taggad på att läsa i höst: Älvsommar av Mårten Sandén, Papperssjälar av Emma Johansson, Hata Gustavsberg av Agnes Lindström, Mina smala axlars längtan av Maria Frensborg, Wursten och Veganen av Åsa Aptjärn, Sjörök av Camilla och Viveca Sten och Maran av Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson.


Det var allt jag hade planerat att läsa i höst! Jag hinner förmodligen inte med allt och jag kommer antagligen att skjuta upp vissa böcker i läshögen ännu mer, men det viktiga är ju faktiskt att man läser för att det är kul och inte för att man måste.

Vad vill du läsa i höst?

söndag 20 augusti 2017

Tre boktips för den magiska mellanåldern

Det finns massor med spännande böcker att sätta i händerna på barnen i den magiska mellanåldern. Idag tänkte jag tipsa om tre väldigt bra böcker som jag läst på den senaste tiden.



För den som gillar spänning vill jag tipsa om Fyr 137 av Ingelin Angerborn. Det är den avslutande delen i en trilogi som börjar med filmaktuella Rum 213 och fortsätter med Sal 305. I Fyr 137 får vi följa med Elvira på campingsemster tillsammans med kompisarna Meja och Bea. På vägen dit ser de en nummerplåt på en bil där det står fyr 137. När de kommer till campingen finns det en övergiven fyr där och tjejen som jobbar i cafét påstår att Svarta Sara spökar där. Elvira, Meja och Bea hittar en gammal dagbok som är skriven av någon som börjar på S. På nätterna är det någon som skriver i dagboken, kan det vara de nya kompisarna Dani och Josef som skojar eller är det något övernaturligt i farten? Fyr 137 är en väldigt spännande bok tycker jag och jag gillar att författaren har lagt berättelsen i en rolig miljö och vävt in även vardagliga tankar. En bok jag verkligen rekommenderar!



Barnen på Svartbäckens sanatorium av Janina Kastevik är även den en väldigt spännande och lite övernaturlig bok. Den handlar om Saga som på sommarlovet får bo hos sin avlägsna farfar i Svartbäcken eftersom att hennes mamma måste jobba. Där finns ingenting att göra och det vekar inte som att hennes farfar vill ha henne där. Men en dag träffar Saga Teo och tillsammans kommer de en gammal historia på det gamla sanatoriet på spåren. Det jag gillade med den här boken är att den blandar i historia och nutid, det tyckte jag var väldigt spännande. Svartbäcken var också en spännande miljö att läsa om eftersom att det var en alldeles ödslig liten by där nästan inga människor bodde kvar. Jag tror även att många kan känna igen sig i Sagas tankar om mörkerrädsla och att inte ha så mycket tankar. Barnen på Svartbäckens sanatorium är en bok med en perfekt blanding av övernaturligt och vardag!


Till den som vill läsa en mer vardaglig bok vill jag tipsa om Anrop från inre rymden av Elin Nilsson. Det är en novellsamlig med noveller som alla utspelar sig i det vardagliga livet. Det handlar om när ens bästa kompis inte vill vara med en längre, den första kyssen, att ha skilda föräldrar och mycket annat. Jag tyckte att novellerna var väldigt fint skrivna. De var känslosamma, autentiska och lätta att känna igen sig i. Egentligen hände det inte alltid så mycket med författaren lyckades ändå fånga mig och få det intressant! En mycket fin bok som jag tycker att alla borde läsa!

torsdag 17 augusti 2017

Sommarlovets läsning

Sommarlovet börjar lida mot sitt slut vilket är lite tråkigt, men det ska också bli spännande att börja gymnasiet. Jag har haft en jättebra sommar fylld av massa roliga saker och framförallt mycket läsning. Jag har läst mer än någonsin och i dagens inlägg tänkte jag summera sommarens läsning. Det här läste jag under sommarlovet:

Vitormen av Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson
Styx märke av Hanna Blixt
Idag är allt av Nicola Yoon
Spökflickan av Katarina Genar
Svarta damen av Hanna Blixt
Sagasagor: fiffiga kroppen och finurliga knoppen av Josefine Sundström och Emma Göthner
Harry Potter och Den flammande bägaren av J.K. Rowling
Labyrintens hemlighet av Ritta Jacobsson
När vi tvekade av Anna Todd
Hemligt: Jördis hjärta Harry av Elin Lindell
Sthlmqueens Disa av Denise Rudberg
Den unga författarens verktygslåda av Ralph Fletcher
David drömmer om Dracula av Johanna Glembo
Sthlmqueens Simone av Denise Rudberg
En liten kärlekssång av Michelle Magorian
Flykten av Hanna Widell och Amanda Schulman
De förlorade av Henrik Fexeus
Fyr 137 av Ingelin Angerborn
Anrop från inre rymden av Elin Nilsson
Barnen på Svartbäckens sanatorium av Janina Kastevik
Tillsammans av Denise Rudberg
Tillsammans: andra boken av Denise Rudberg
Tillsammans: tredje boken av Denise Rudberg
Sanningar om maneter av Ali Benjamin
Vända världen rätt av Jennifer Niven


25 stycken böcker blev det och det är jag riktigt nöjd över! Jag har läst många väldigt bra böcker och haft mycket tid till att läsa vilket är kul!

Vad har du läst i sommar?

tisdag 15 augusti 2017

Boktips inför skolstarten

Det är skolstartstider och därför tänkte jag tipsa om handlar just om att börja skolan, både i grundskolan och gymnasiet.

Mitt första tips är antologin Jag ska börja skolan som passar bra att läsa tillsammans med ett barn som snart ska börja skolan eller går i lågstadiet. Boken är utgiven av förlaget en bok för alla och skriven av ett flertal etablerade författare. I korta texter och berättelser får vi följa olika barn och allting handlar på något sätt om att börja skolan. Hur ser en skola ut? Vilka jobbar där? Vad gör man för någonting i skolan? Det är frågor som ställs i boken. Boke består både av korta berättelser, dikter och många bilder. Det gör att den passar bra till högläsning. Att man i boken får följa många barn tror jag gör att många lätt kan relatera. En fin och bra bok som jag rekommenderar!

En lite annorlunda bok som handlar om att längta till skolan är Lisbet och Sambakungen, av Emma Karinsdotter och Hanna Gustavsson. Den handlar om Lisbet som bor tillsammans med en piratkatt sin farmor Sambakungen som älskar geléhallon och att vara bäst. Tillsammans med dem har de cykeltävling, lagar glassange, ritar och lever livet. En dag får Lisbet ett brev om att hon ska börja skolan till hösten. Det gör Sambakungen jätteledsen eftersom att då är det här den sista riktiga sommaren. "Sommaren har dött, Lisbet. För i höst börjar skolan och då blir det aldrig mer några somrar. Då blir det sommarlov istället och dem går jättesnabbt." säger farmor Sambakungen. I boken får man läsa om hur Lisbet och Sambakungen gör den sista sommaren till den bästa genom att göra det de gillar bäst! En galen och humoristk bok som jag verkligen gillade! Den var verkligen annorlunda från andra böcker jag läst, men lite lik Loranga, Masarin och Dartanjang. Jag gillar hur den är så normbrytande och positiv! En fin högläsningsbok med fina illustrationer som alla borde läsa!

För de som går i högstadiet eller snart ska börja gymnasiet vill jag tipsa om böckerna om Eamnuel av Åsa Asptjärn. Det är en trilogi som består av böckerna Konsten att ha sjukt låga förväntningar, Manifest för hopplösa och Rimligt lyckade ögonblick. I de här böckerna får vi följa Emanuel Kent Sjögren när han går i nian och ska börja gymnasiet. Det är väldigt roliga och underhållande böcker som handlar om relationer och pinsamheter. I de två första böckerna handlar det mycket om gymnasievalet som Emanuel ständigt skjuter upp. Den sista boken Rimligt lyckade ögonblick handlar om när Emanuel börjar gymnasiet och den tyckte jag var väldigt spännande att läsa eftersom att jag själv börjar gymnasiet i höst.

Andra böcker som handlar om att börja skolan är Ninna och stormskolan av Matilda Ruta, Boken om att börja skolan av Helena Bross, Nina ska börja skolan Emil Gunér samt Sune börjar skolan av Anders Jacobsson och Sören Olsson.

söndag 13 augusti 2017

Som ingång till vuxenböckerna

I sommar har jag läst de två inledande delarna i två trilogier som klassas som vuxenböcker. Jag läser sällan vuxenböcker eftersom att det finns så himla mycket bra litteratur för barn och unga. Men jag skulle vilja börja läsa mer vuxenböcker dels för att öka mitt ordförråd men också för att jag tror att jag även skulle uppskatta den typen av böcker. Trilogierna som jag har börjar läsa är Två systrar av Hanna Widell och Amanda Schulman samt Denise Rudbergs Sthlmqueens-trilogi. Båda trilogierna är ganska nyutgivna och de tredje delarna är ännu inte utkomna. De klassas som vuxenböcker, men jag tycker att de fungerar att läsa även som tonåring. De handlar om personer i 20-30 års åldern och handlingen kretsar kring livet, relationer och sådana saker. Man skulle kunna säga att böckerna är som ett mellanting mellan ungdomsböcker och vuxenböcker.

Första delen i Två systrar, Försoningen, fick jag av min pappa som hade köpt den på bokrean. Den handlar om systrarna Vanessa och Alicia och man får läsa ur bådas perspektiv. Alicia är tillsammans med en överklasskille och gör allt för att passa in. Vanessa jobbar på ett tv-produktionsbolag och hennes liv består av festande och jobbiga killar. Dessutom har de båda en dramatisk uppväxt med en pappa som drack för mycket. Jag tyckte att boken var okej, inte jättebra, men inte jättedålig. Jag tror bara att jag hade svårt att känna igen mig i det vilda Stockholslivet de levde. Boken slutade med en cliffhanger, vilket gjorde att jag var tvungen att läsa nästa bok, Flykten. Den tyckte jag jättemycket om! Det var spännande, händelserikt och känslosamt! Jag vet inte vad som var skillnaden mellan de två böckerna, men den andra delen tyckte jag mer om. Det blir lite svårt att berätta om Flykten utan att spoila cliffhangern från den första boken, så jag väljer att inte berätta om handlingen. Jag rekommenderar verkligen den här trilogin till dig som vill ha en ingång till vuxenböckerna!

         

Trilogin Sthlmqueens tyckte jag jättemycket om! Jag har läst de två första delarna och de läste jag ut i ett nafs. Det som är bra är att de är väldigt lättlästa och går snabbt att ta sig igenom, dessutom har de väldigt snygga omslag! Den här trilogin påminner mycket om Två systrar eftersom att den också utspelar sig i Stockholm och handlar om livet och relationer. Jag tycker också att böckerna har som samma ton. Sthlmqueens handlar i alla fall om tre tjejer som är bästa kompisar. I varje bok får vi följa en av personerna. Först boken heter Disa och här får vi följa Disa som snart ska börja jobba på en reklambyrå. I samma veva kommer Theo in i hennes liv och allting blir rörigt. Andra boken handlar om Simone som är tillsammans med Christoffer, boken heter Simone. Till en början var deras relation underbar, men Christoffer börjar bli alltmer kontrollerande. Hela tiden måste han vet vart hon är och vad hon gör. Det gör att Simone börjar fundera om förhållandet är värt att fortsätta kämpa. När hon sedan får ett tungt besked rasar allt. Det fina med de här böckerna är att det centrala är kompisgänget Sthlmqueens, Disa, Simone och Mercedes som alltid finns där för varandra. Det är en gripande och underhållande trilogi som jag verkligen vill tipsa om!



Vill du precis som jag börja läsa mer vuxenböcker är det här två trilogier jag verkligen rekommenderar. Eftersom att de är som ett mellanting mellan böcker för ungdomar och för vuxna är det en perfekt ingång till vuxenböckerna!

fredag 11 augusti 2017

Höstens utgivning

Det är augusti och det betyder att det snart är höst. Och höst betyder en massa bra bokutgivning. I det här inlägget har jag samlat de böcker jag är extra taggad på!

Bonnier Carlsen:
Hata Gustavsberg, Agnes Lindström - Tyckte den verkade intressant! Den handlar om en femtonårig tjej som kommer ut som lesbisk.

Mina smala axlars längan, Maria Frensborg - Först och främst, otroligt fint omslag och fin titel! Att den verkar handla om kärlek och vänskap gör det hela ännu bättre!

Sagasagor: Syskonsjuka, kämparglöd och en envis framtand, Josefine Sundström och Emma Göthner - Jag tyckte mycket om de tidigare böckerna om Saga och ser därför fram emot den här också. Sagasagor är fina vardagsnära berättelser att känna igen sig i och jag tror att den här boken kommer att vara lika bra.

Slottsmysteriet, Martin Widmark och Helena Willis - Ännu en bok om Lassemajas detektivbyrå. Jag älskade de böckerna när jag var yngre, men nu tycker jag att det börjar bli lite tjatigt. Det är liksom samma sak i varje bok, så vi får se om jag läser den här.

Wursten och Veganen, Åsa Asptjärn - Jag tyckte mycket om Åsa Asptjärns böcker om Emanuel, hon skriver väldigt roligt tycker jag. Wursten och Veganen verkar bra den också!

Sjörök, Viveca och Camilla Sten - Det här är andra delen i trilogin om Tuva och havsfolket. Första delen bestod både av övernaturligt och vardag, det hoppas jag den här boken också gör!

Maran, Ingela Korsell, Åsa Larsson och Henrik Jonsson - Nionde delen av PAX kommer oktober. Jag är oerhört taggad samtidigt som det känns lite tråkigt att serien snart är slut! Men det ska bli väääldigt spännande att få veta vad som händer!

PAX Målarbok - I samband med det nionde boksläppet ger de ut en målarbok där man kan lära sig att rita alla monster och väsen som är med i böckerna. Kul!

Gilla böcker/ Lilla piratförlaget:
Down under, Johan Ehn - Den här boken är redan utgiven tror jag. Men i alla fall är det Mats Strandbergs man som har skrivit den och jag vet många som har tipsat om den, så den får vara med ändå!

Den här veckan är min, Ingrid Olsson - Jag läste en del av Ingrid Olsson när jag var yngre och den här boken verkade också intressant!

Rabén&Sjögren:
Saker ingen ser, Anna Ahlund - Åhh! Längtar så efter den här boken, är säker på att den kommer vara underbar! Det är inte långt tills den släpps heller! Releasefesten 25 augusti blir nog en av månadens höjdpunkter!

Tonårstjejens dagbok, Daniela Auerbach och Lovisa Henoch - Gillar inte titeln riktigt men innehållet tilltalar mig. Boken verkar bestå av dagboktexter ur en tonårings liv!

För att väcka hon som drömmer, Johanna Nilsson - Väldigt fint omslag! Verkar också vara en sådan där bok som jag älskar, fylld av vardag, vänskap, kärlek och sorg!

Damaskus. Sölvesborg, Per Nilsson - Tror bara jag har läst någon bok av den här författaren. Den här verkar handla om två ungdomar från helt olika bakgrunder som finner varandra i en oväntad situation.

Harry Potter och Fången från Azkaban, J.K. Rowling, illustrerad utgåva - Har ju läst den här boken, men de illustrerade utgåvorna är ju otroligt fina!

Norra Latin, Sara Bergmark Elfgren - En av författarna till Engelforstrilogin solodebuterna. Jag har inte läst trilogin men tyckte ändå att den här boken lät intressant. Eller, jag vet inte alls vad den handlar om. Men jag vill läsa den ändå, okej?

Natur och Kultur:
Facit-Konsten att skriva krönikor, Patrik Lundberg - Intressant!

Allt som räknas, Ingrid Oveide Volden - Fint omslag och verkar vara en fin bok!

I mitt hjärta finns du kvar, Jennie Persson och Elin Lindell - Jag älskar ju Elin Lindells böcker om Jördis och den här boken verkade jättefin!

Det var böckerna jag längtar efter att få läsa i höst! Kankse fyndar jag några på Bokmässan! Vet du någon ytterligare bok som kommer i höst och som jag inte får missa? Kommentera!

onsdag 9 augusti 2017

När vi besökte bokhandlar i Stockholm

I lördags förmiddag satte jag mig på tåget mot Stockholm tillsammans med min kompis Sara. På tågstationen i huvudstaden mötte vi upp våran kompis Saga. Tanken var att vi under dagen skulle besöka bokhandlar, men vi började med lite andra affärer i gallerian. På väg till Urban Outfiters hittade vi Adlibris fysiska bokhandel och jag blev väldigt uppspelt. Det var en riktigt stor bokhandel med böcker ur alla olika genrer. Dessutom hade de även andra bokrelaterade prylar som koppar, teer och tygpåsar vilket jag tyckte var roligt.



Vi gick också in på Akademibokhandeln, där köpte jag ett jättefint kollegieblock som jag ska ha till skolan och Good night stories for rebel girls. Den boken är fylld med 100 berättelser om olika fantastiska kvinnor! Jag har länge velat läsa den boken och när den fanns där slog jag till!



Efter en god lunch strosade vi lite på Drottninggatan och tittade lite på Drottninggatans bok och bild. Sedan åkte vi till Söder för att besöka den stadsdelens bokhandlar. Vi började vid Mariatorget och gick till Bokslukaren, men där var det tyvärr stängt vilket var synd. Så vi gick till Bysis bok och papper istället. Det var en jättefin bokhandel som dessutom hade ett helt rum med rea-böcker!






Därefter fortsatte vi till Söderbokhandeln som även den var mysig. En ganska liten bokhandel, men väldigt högt i tak. Här och var stod stegar så att man kunde nå till böckerna längst upp.



Sedan gick vi till The English Bookshop, men det var tyvärr också stängt. Vi tröstade oss med en glass från Coop som för övrigt också hade ett utbud av böcker! Haha! Jag gick runt och tog bilder på bokhandlarna under dagen och mina kompisar tyckte att jag skulle ta kort på böckerna på Coop också, så det gjorde jag!


Och det var det vi hann med! Vi tog en sväng till Vasastan också för Saga skulle hämta sina grejer hos sina kusiner som hon bott hos. Där hade jag och Sara tänkt gå till Stadsbiblioteket, men det hade tyvärr stängt. På tåget hem åt vi plocksallad och läste ur boken jag köpte, det var mysigt! Sedan var det slut på den braiga dagen i Stockholm och jag placerade mig i sängen med min Magnum-choklad.

måndag 7 augusti 2017

Fin godnattsaga för de ynre barnen

Natten är en bilderbok skriven av Sara Villius och illustrerad av Mari Kanstad Johnsen. Boken är utgiven av Rabén & Sjögren och finns att köpa på Adlibris eller Bokus.

Vad gör vinden?
Vinden blåser.
Hur blåser vinden?
Vinden blåser schhhh.
Var blåser vinden?
Ute där det är mörkt och kallt.
Ute där det är natt.

Den här bilderboken handlar om vinden, månen, räven, ugglan och annat som rör sig på natten. En fin bok att läsa tillsammans med ett barn som godnattsaga. I boken ställs ofta frågor som kan få ett barn att reflektera över olika saker. Dessutom består boken av fina färggranna illustrationer som jag tror uppskattas av såväl barn som vuxen. En perfekt bilderbok för vilket barn som helst helt enkelt!

Jag ger Natten 4 av 5 ugglor!



söndag 6 augusti 2017

Två författares sommarprat


Ann-Helén Laestadius är en av mina favoritförfattare. Hon har skrivit en serie på fyra böcker om Agnes som är Same och bor i Solna samt Tio över ett som vann 2016-års Augustpris i barn- och ungdomskategorin. Den sistnämnda boken handlar om Maja som bor i Kiruna, staden som ska flyttas eller till viss del rivas på grund av gruvan som ligger under staden. Maja vaknar tio över ett varje natt för att vara redo om något skulle hända när de spränger i gruvan. Jag tycker mycket om böckerna om Agnes och Maja, de är mysiga att läsa och lätta att känna igen sig i.

Ann-Helén Laestadius böcker handlar mycket om identitet och hur stor betydelse platser har. Det är även ett återkommande ämne i hennes sommarprat som sändes 30 juni. Likväl som jag rekommenderar hennes böcker vill jag verkligen tipsa om hennes sommarprat. Hon pratade mycket om Kiruna-flytten och hur mycket det har påverkar henne, men också om sin barndom och hur det är att vara same. Ett personligt och rörande sommarprat som du inte får missa! Här kan du lyssna på det!

En bild på mig och Ann-Helén Laestadius från Augustgalan!

30 juli sändes Fredrik Backmans sommarprat. Även han är en etablerad författare vars böcker har sålt till flera länder. Hans mest uppmärksammande bok är En man som heter Ove. Björnstad är den senaste boken han gett ut. Jag har inte läst någon av Fredrik Backmans böcker men eftersom att min pappa tipsade om hans sommarprat lyssnade jag det och det är jag glad för! I sitt program pratar han en del om sin karriär som författare och varför han skrivit dem böcker han har gjort. Dessutom gav han många konkreta tips till den som vill bli författare. Fredrik Backman sa i sitt sommarprat att om det möjligen var någon tonåring som vill bli författare lyssnade på hans sommarprat skulle han försöka ge så bra tips som möjligt. Jag tyckte att det kändes som han pratade rakt till mig och jag blev också väldigt inspirerad till att skriva av att lyssna på hans sommarprat. Jag tror faktiskt att jag försöka lyssna på Fredrik Backmans sommarprat igen och sedan sätta mig ner och skriva. Ord som peppade mig extra var: "Jag hoppas att du sätter dig ner och skriver. Jag hoppas att du bryr dig. Jag hoppas du är rädd, men gör det ändå." Fredrik Backmans sommarprat är alltså ett måste för sig som älskar att skriva!

Foto: Henric Lindsten
Sommar i P1 sänds varje dag under sommaren och varje dag är det olika kända personer som är värdar. Mina favoritprogram det här året var Ann-Helén Laestadius och Fredrik Backmans förståtts, men jag gillade också Linnéa Claessons och Negra Efendics sommarprat.

torsdag 3 augusti 2017

Fantasy i Stockholm


De förlorade är den första delen i trilogin Den sista illusionen skriven av Henrik Fexeus. Boken är utgiven av Rabén & Sjögren och finns att hitta på Adlibris och Bokus.

I boken får vi följa både Ky och Adam. Ky råkar göra ett hål i sin vägg och det gör att hon upptäcker en värld hon aldrig skulle upptäckt annars. Samtidigt börjar Adam se konstiga saker som han inte kan förstå. På det mest otänkbara sättet möts Ky och Adam och tillsammans med Bossi, Gabriella, David och Jaquin dras de in i en kamp mot de grå.

När jag började läsa den här boken tyckte jag inte alls att den var bra. Det hände inte så mycket och det var nästan ingen dialog vilket gjorde det enformigt att läsa. Jag var på väg att ge upp boken men bestämde mig för att ge den en chans. Det är jag väldigt glad att jag gjorde för boken blev mer spännande ju längre in jag kom i boken.

Jag tyckte om den här boken eftersom att det inte bara var fantasy och äventyr. Det handlade även om kärlek och andra “vanliga” tankar. Jag gillade också att historian utspelade sig i Stockholm på platser man känner igen, till exempel Sergels torg och Kaknästornet. Men trots att jag gillade boken när jag kom in i den förstod jag inte riktigt allt. Den var lite luddigt skriven och det kändes inte som att man fick svar på allt. men samtidigt var det som gjorde att jag ville fortsätta läsa. Och eftersom att det här var den första delen i en trilogi kanske man förstår mer om man fortsätter läsa de kommande delarna.

Sammanfattningsvis var De förlorade en helt okej bok. Jag är glad att jag fortsatte läsa den, för den var faktiskt ganska spännande. Men det är ingen bok jag verkligen fastnade för då jag inte riktigt förstod allting. Därför får De förlorade av Henrik Fexeus 2 av 5 ugglor av mig.