torsdag 24 augusti 2017

"En del hjärtan slår bara fyrahundratolv miljoner gånger"

Sanningar om maneter är en bok för 9-12 åringar skriven av Ali Benjamin och utgiven av Lilla piratförlaget. Boken hittas på Adlibris eller Bokus.

Suzy är 12 år när hennes bästa kompis plötsligt dör i en drunkningsolycka. Hennes kompis Franny var jättebra på att simma så inte kan väl hon bara drunkna? Suzy tänker att det måste vara en giftig manet som har dödat hennes bästa kompis och gör allt för att försöka bevisa att det var så.
Om man tittar tillräckligt länge på en manet den tillslut ut som ett bultande hjärta. De pulserar och flyttar sig framåt med hjälp av rytmiska sammandragningar. Maneter har förståts inte något hjärta - inget hjärta, ingen hjärna, inget skelett, inget blod. Men studera dem en stund. Du kommer se att de pulserar. Mrs Turton säger att om man lever tills man blir åttio år har ens hjärta slagit tre miljarder gånger. Men en del hjärtan slår bara fyrahundratolv miljoner gånger. Vilket kanske låter mycket. Men sanningen är att det är nätt och jämt tolv år.
Jag tyckte verkligen att den här boken hade en bra handling och en fin idé. Boken går liksom ut på att Suzy ska försöka bevisa att Franny dog på grund av en manet. Därav får man läsa mycket fakta om maneter genom den här boken. Men jag tycker absolut inte att det blir för uppstyltat. Snarare vävs faktan in i berättelsen och man lär sig mycket.

Boken är uppdelad i flera delar och varje del börjar med som en del i en uppsats. Först är det syfte, sedan hypotes, därefter kommer bakgrund, variabler, metod, resultat och till sist slutsats. Det är ett roligt och annorlunda sätt att dela upp en bok, tycker jag. Jag tycker också att det passar bra till bokens handling. Det som gör att läsningen flyter fram är att boken är uppdelad i korta kapitel. Man får läsa både om nutid och dåtid, vilket gör att man får veta mer om relationen mellan Suzy och Franny. De har varit bästa vänner så länge de kan minnas och alltid tyckt lika. Men Franny förändras och börjar bli mer som de andra tjejerna. Något som hon sagt att Suzy ska varna henne om ifall hon blir sådan.

I det stora hela tyckte jag om den här boken, den var uppbyggd på ett intressant sätt, hade en bra handling och tog upp svåra ämnen som till exempel sorg. Jag tror också att många kan känna igen sig i Suzys tankar och känslor. Jag gillade boken, men den lyckades inte fånga mig helt. Men jag skulle nog ändå säga att den är läsvärd. Dessutom har boken ett väldigt fint omslag!

Jag ger Sanningar om maneter av Ali Benjamin 3 av 5 ugglor!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar