fredag 5 december 2014

Bokbloggsjerka: Inspirera andra barn till att läsa

Nu är det helg igen och jag ska nog läsa många juliga böcker. Det är dags för bokbloggsjerka och om du undrar vad det är kan du klicka här. Veckans fråga lyder:


Hur tror du att man kan inspirera barns läsande? Har du några goda exempel?

Jag är ju själv ett barn som gillar att läsa och det beror nog på att mina föräldrar har läst för mig sedan jag var liten och vi har gått till biblioteket lite då och då. Jag tror att man måste visa för barn att det är coolt och roligt att läsa, för många tycker att det är töntigt och tråkigt. Min lillebror har inspirerats till läsning eftersom att jag alltid läst mycket och jag tror att jag har inspirerats mycket av att min mamma har läst. Det är viktigt att barn själva får välja vilka böcker de vill läsa, då blir allt mycket roligare. Det spelar ingen roll om det är en faktabok, en bok om fotboll, djur eller hästar. Alla skolor borde ha ett skolbibliotek och en bibliotekarie som tipsar om böcker. Min skolbibliotekarie som jag hade i skolan jag gick i från förskoleklass och upptill sexan (nu går jag i sjuan på en annan skola) var väldigt snäll och gav alltid bra tips på böcker.

Så till alla barn där ute som inte gillar att läsa; prata med en bibliotekarie på skolan eller gå till ett bibliotek och fråga om en bok. Berätta vad du gillar t.ex fotboll, djur eller prinsessor, så kan de hitta en bok i rätt svårhetsgrad som handlar om något som du tycker om. För det är roligt att läsa om man har en bra bok!                              12 kommentarer:

 1. Biblioteket är en viktig plats som inspiration för läsning!

  SvaraRadera
 2. Tror det är bra om inte skolan förstör för mycket med tvångsläsning. Själv kommer jag inte ihåg något som kändes som tvång förrän någon gång i högstadiet. Och då var jag ju redan fast :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, tvång är inte bra. Det har jag aldrig upplevt i skolan faktiskt.

   Radera
 3. Bra bibliotekarier är guld värda!

  SvaraRadera
 4. Ja det är otroligt viktigt att barnen ser vuxna i sin närhet som läser.

  SvaraRadera
 5. Vad fint att höra din sida av saken!

  SvaraRadera
 6. Väldigt bra tips från någon som är mitt uppe i det! Bra skolbibliotekarier tror jag gör väldigt mycket för läsandet.

  SvaraRadera
 7. jag har sett tråkiga lärare som bara slänger fram en låda böcker utan presentation...

  SvaraRadera
 8. Mina barn började läsa själva parallellt med att vi läste högt för dem, de var omgivna av olika sorters böcker och vi besökte bibliotek. De blev riktiga bokslukare, men bara i en period. Nu läser det inget alls, men jag lever på hoppet att de ska hitta tillbaka till läsandet igen, de är bara några år äldre än dig.

  SvaraRadera