torsdag 26 juni 2014

Saker jag gillar/älskar med böcker och läsning

Jag skulle till biblioteket här om dan och lämna böcker... Det var väldigt många böcker och de var väldigt tunga... Då kom jag på att jag skulle göra ett blogginlägg där jag skriver saker som är bra och dåligt med att gilla böcker och att läsa.


Saker som är bra och jag gillar/älskar med böcker och allt som har med läsning att göra:

 • Man får mycket nytta av att man är bra på att läsa i skolan
 • Man kan läsa var som helst, när som helst och hur som helst
 • Det kostar ingenting eftersom att du kan låna böcker på biblioteket
 • Jag älskar känslan att gå in på ett bibliotek och känna lugnet och tänka på allt spännande som alla böcker innehåller
 • Jag älskar känslan att ha en hel hög med bra böcker som jag vill läsa
 • Jag älskar känslan att gå in på ett bibliotek och hitta massa böcker som jag vill läsa
 • Jag älskar att ha en lång lista med böcker som jag vill läsa


Dåliga saker med böcker och att gilla att läsa:

 • Böcker är tunga och jobbiga att bära ( i alla fall om du har många och/eller tjocka )


Hoppas ni har en bra sommar!

torsdag 19 juni 2014

"Vill läsa"- lista

Jag har hittat många böcker jag vill läsa, men jag måste läsa klart mina sommarböcker först. Så de får vänta.

 • Ädelstenstrilogin -"Safirblå" och "Smaragdgrön", av Kerstin Gier   -   Jag har ju läst och gjort en bokrecension på den första boken i Ädelstenstrilogin, Rubinröd, så jag vill ju läsa de andra böckerna i trilogin.
 • Twilight, av Stephenie Meyer   -   Min mamma sa att hon trodde att jag skulle gilla de böckerna, så jag tänkte att jag skulle kunna testa dem.
 • Hon och han, av Katarina von Bredow   -   Jag har läst "Du och jag", en bok hon skrivit tidigare. Jag såg att Katarina von Bredow hade skrivit en ny bok och tänkte att det skulle vara kul att läsa den. Så håll utkik på bloggen för det kanske kommer en recension på den.
 • Hjärta av damm och För alltid, av Ingerlin Angerborn  -  Jag har läst några superbra böcker av Ingerlin Angerborn som till exempel "Rum 213", "Månfågel" och "Tredje tecknet". Så jag vill läsa de andra böckerna också.                              
 • Skräckbåten och svarta damen, av Katarina Mazetti  -  Jag har läst några andra böcker om Kusinerna Karlsson och tänkte att det kunde vara kul att läsa den nya boken.
 • Jag är Malala, av Malala Yousafzay  -  Jag har hört mycket om Malala på nyheterna. Hon är verkligen en cool tjej som gör många bra saker och det skulle vara kul att läsa boken som hon har skrivit.
 • Jag,en, av David Levithan  -  Jag läste lite om den boken på Gilla böckers instagram och var med i deras tävling men vann inte. Men jag vill ändå läsa boken för den verkade bra. Jag blev också tipsad om den boken av Tova som har bloggen Bokugglan.   
 • Är du dum på riktigt?, av Boel Verner  -  Jag läste om boken i en tidning och den handlade om några som skulle börja sjuan och eftersom att jag också ska göra det efter sommarlovet så tänkte jag att den passade att läsa nu.
 • Kanske ihop, av Johanna Lindbäck  -   Jag har läst boken "Lite ihop" så då skulle jag vilja läsa denna också.
 • Klass 7B, av Pernilla Gesén  -   Jag har läst första boken i serien "Sommaren före sjuan" och gjort en bokrecension på den. Snart ska jag också läsa andra delen i serien och jag skulle vilja läsa hela serien så småning om.
 • Öppet hav, av Annika Thor  -  Jag har läst de andra böckerna om Steffi och Nellie, men inte den sista boken.
Nu ska jag fortsätta läsa mina sommarböcker, haj haj!
Jag ska till biblioteket idag också för jag ska hämta min bok som jag reserverat; Två städer, av Eva Susso.


  söndag 15 juni 2014

  Förr eller senare exploderar jag - Recension

  "Jag är en granat som förr eller senare kommer att explodera", så säger Hazel i boken "Förr eller senare explodera jag", av John Green.

  Hazel Grace är 16 år och har cancer i lungorna, vilket gör att hon har en syrgastub som hjälper henne att andas. Hennes mamma tycker att hon bara hänger hemma och tittar på samma TV-program och läser samma bok. Så mamman ordnar så att Hazel får börja i kyrkans stödgrupp och träffa andra ungdomar med cancer. En dag möter hon Augustus Waters i stödgruppen och han kommer att betyda mycket i hennes liv.

  Boken var väldigt gripande och karaktärerna kändes verkliga, men boken var också sorglig. Jag ger den 6 av 10 ugglor vilket betyder att boken var bra.

  Om du vill veta mer om författaren John Green och andra böcker som han har skrivit tycker jag att du ska lyssna på Allt vi säger är sant:s podcast.

  "Förr eller senare exploderar jag" har också gjorts till film och den har biopremiär den 22 juni.

  onsdag 11 juni 2014

  Sommrläsning

  Hej, hej! Jag och en kompis var på biblioteket för några dagar sedan. Och såklart kunde jag inte låta bli att låna någonting... Jag lånade:


  • Syskonen Tilly - Bibliotekskuppen, av Lisa Hyder  -  De ska prata om den på Bokslukarsällskapet så jag tänkte att jag skulle läsa den. Det kanske kommer en bokrecension på den också. 
  •  Klass 7B - Den nya klassen, av Pernilla Gesén  - Jag läste ju första delen i serien om Klass 7B och när jag hittade andra delen kunde jag inte låta bli att låna den.   Jag är i slutet på Förr eller senare exploderar jag, av John Green, jag räknar med att läsa ut den idag eller imorgon. Så jag tror att det kommer en bokrecension på fredag. 

  Så här tillbringar jag mina kvällar nu på sommarlovet. 


  söndag 8 juni 2014

  Bokpodar

  Sommarlov, sol och bad! Nu ska du få tips på vad du kan göra en tråkig dag på sommarlovet eller medans du ligger och solar på stranden.

  Förutom att läsa förstås kan du lyssna på ljudböcker eller på en bra bokpodcast.

  Juni månads podcast
  En bokpod som jag har lyssnat ganska mycket är Bokslukarsällskapet, det känns lite magiskt och spännande att lyssna på den. De har pratat om t.ex Silverpojken, av Kerstin Lundberg Hanh och Liksom helt magiskt, av Mårten Melin. Det kommer ett nytt  avsnitt varje månad och det är så himla spännande att lyssna på podcasten. De pratar om Illustratio, det land man kommer till i fanatsin och andra spännande saker. Verkligen ett tips att lyssna på nu i sommar. Här hittar du Bokslukarsällskapet.

   


  För dig som är lite äldre och läser ungdomsböcker tipsar jag om att lyssna på Allt vi säger är sant. Podcasten görs av Lisa Bjärbo och Per Bengtsson som båda är författare och journalister. De pratar om ungdomsböcker och varje avsnitt har ett tema som t.ex kompisar, sociala medier, deckare eller vampyrer. En sak som jag tycker är väldigt bra är att alla böcker som näms i programmet står uppskrivna på hemsidan. Det är alltid lika roligt att lyssna på podcatsen och man får jättebra boktips.

  fredag 6 juni 2014

  Klass 7B - Sommaren före sjuan - Recension

  Jag valde att läsa den här boken mest för att jag ska börja i sjuan före sommaren och tyckte att boken verkade bra. Den passar ju jättebra att läsa just nu eftersom att det är sommarlov och jag ska börja i en ny skola i sjuan. Boken var egentligen ganska bra, men det gick väldigt snabbt att läsa den. Författaren är Pernilla Gesén.

  Klass 7B - Sommaren före sjuan.Kalle och Paulina är och hälsar på i sin nya skola där de ska börja i höst. Först känns det spännande att börja högstadiet, men när Kalle blir kär i den Tessan förändras allt för Paulina.
  Tessan hoppas på snygga killar i den nya skolan, alla var så töntiga i mellanstadiet. Rozanna tycker också att det ska bli spännande, men hon har aldrig varit kär i någon. Kärlek verkar bara läskigt...

  Det roligaste i boken var när jag tänkte: "Haha, kärlek börjar alltid med bråk". En sak jag gillar mycket med boken är att man får läsa från olika personers perspektiv. Hur en person tänker om en sak kan skilja sig mycket från hur någon annan tänker.

  Boken får 7 av 10 ugglor vilket betyder att den var "Bra".  Bild: Sommaren före sjuan

  onsdag 4 juni 2014

  Sommarlov och sommarböcker

  Imorgon får jag äntligen sommarlov och det ska bli skönt!

  Jag har varit på biblioteket och lånat några sommarböcker inför sommaren. Det blev några fler än vad jag hade tänkt mig. Men så blir det alltid, det finns så många bra böcker på biblioteket! Det går inte att gå in där utan att låna någonting.

  Det här är de böcker jag kommer läsa i sommar och det kommer komma recensioner på dem också:


  • Klass 7B - Sommaren före sjuan, av Pernilla Gesén
  • Förr eller senare exploderar jag, av John Green
  • Consttables & Toops Kistor och kransar, av Gareth P. Jones
  • Systrar i jeans, av Ann Brashares 
  • Lex bok, Sara Kardefors
  • Flyga högt, av Katarina von Bredow
  • Sorgfjäril, av Ingerlin Angerborn  Jag vill också tipsa om att ni ska vara med i en tävling om att vinna ett bokpaket och det kan ni läsa om här.

  söndag 1 juni 2014

  Läst i maj

  Jag läste 5 böcker under maj månad. Det var väl ok, men det kändes som att det gick lite trögt.

  Jag hade fått lånat några riktigt bra böcker av en kompis som var skrivna av Francine Pascal. Vi båda tyckte de var jättebra och blev superglada när vi hittade några böcker av samma författare på skolbiblioteket. Jag lånade en av dem och det blev en av böckerna jag läste under maj: Skrämselkriget, av Francine Pascal. Jag läste även Svikna löften, också av Francine Pascal. 

  Havets djup (inbunden)Samma kompis hade också för ett tag seden läst böckerna om Steffi och Nellie av Annika Thor. Jag hittade de på biblioteket och bestämde mig för att testa dem. I maj läste jag den tredje av fyra böcker: Havets djup, av Annika Thor. De böckerna utspelar sig under andra världskriget och Steffi och Nellie är judar. Systrarna tvingas fly utan sina föräldrar till Sverige. i den tredje boken har de varit ganska länge i Sverige. Jag har ännu inte läst den fjärde boken, men det är en väldigt bra serie.  Jag gillar de två första böckerna mest; En ö i havet och Näckrosdammen.
                                                                                          

  Rubinröd, av Kerstin Gier läste jag och den kan du läsa om i min bokrecension.

  MegaVega & SuperNova och kampen om tiden, av Pascal Vallin Jhoansson, Jan Vierth, Anders Sparring och Valentin Schönbeck  lånade jag av min lillebro: Jag tänkte att den kunde vara rolig att läsa eftersom att den bygger på julkalendern 2009, Superhjältejul. Boken passar nog bättre för de som är 6-9 år än för mig. Men själva berättelsen var jättespännande och rolig att läsa.
                                                                                                                         Megavega & Supernova och kampen om tiden (Kartonnage)

  I juni hoppas jag på att få läsa några riktigt bra sommarböcker!

  Bild: Havets djup
  Bild: MegaVega & SuperNova och kampen om tiden