söndag 29 november 2020

Första advent: Adventskalenderböcker

Äntligen är det första advent! Som jag har längtat! Jag älskar julen och allt den kommer med. Jag har redan smygstartat julen med att läsa några julböcker och i december kommer jag att gå all in på julläsning. Det finns många riktigt bra julböcker som har 24 kapitel med tanken att man ska läsa ett kapitel om dagen fram till julafton och idag tänkte jag tipsa om några av mina favoriter för olika åldrar. 

Snösystern av Maja Lunde och Lisa Aisato från förra året är en av mina absoluta favoritböcker. Jag kommer att läsa om den även den här julen då jag tyckte den var så mysig, spännande, gripande och julig. Boken handlar om Julian som fyller år på julafton men det här året är han orolig för att det inte ska bli någon jul. Hans storasyster Juni har nyligen dött och hela familjen är ledsna över det. Julians mamma och pappa är inte som de brukar vara och verkar ha glömt bort att det snart är jul. En dag träffar Julian Hedvig, en speciell flicka som pratar på ett besynnerligt sätt ibland. Hon bor i Villa kvisten som är julpyntat i alla rum, men hennes föräldrar är aldrig hemma. Julian har roligt med Hedvig men det är något som är konstigt med henne. Vem är den mystiska mannen som går runt i Hedvigs trädgård? En fin berättelse med otroligt vackra bilder! Boken passar för barn 9-12 år. 

En av mina favoriter av Rabén & Sjögrens julkalenderböcker genom åren är Skorstensjul av Mårten Sandén och Lina Bodén. Den riktar sig till barn 3-6 år och handlar om Stella, Mago och Issa som har rymt från sitt barnhem och kommer till Stockholm. Där ska de vänta på att Magos pappa som bor i Sydafrika ska komma och hämta dem. Men redan när de stiger av tåget på centralstationen möter de annorlunda människor. Tiggaren Niklasson har glömt bort vem han är och barnen bestämmer sig för att hjälpa honom att minnas. De får hjälp av Lille Haj och de andra skorstensbarnen som bor själva på taken. De måste skynda sig att hjälpa Niklasson, innan julafton! Det är en spännande, mysig och gripande berättelse med otroligt fina bilder. 

24 goda gärningar av Jenny Fagerlund är en feelgoodbok för vuxna som går att läsa som en julkalender. Den handlar om Emma som förlorade sin man för två år sedan och efter det har hon inte riktigt kunnat gå vidare. I december föds en idé hos henne som ska göra dagarna lite enklare att ta sig igenom. Hon ska göra en god gärning varje dag fram till julafton. Det är en väldigt fin berättelse som har sorg och mörker i sig samtidigt som den är varm och glad. Verkligen den perfekta boken att läsa i jul.

I år har jag redan hunnit läsa en julkalenderbok. Det är Lönndörrens hemlighet av Hanna Blixt. Boken riktar sig till 9-12 åringar och handlar om Sam som bor med sin barska farbror då hans föräldrar är döda. En dag går han in i biblioteket där han vet att han inte får vara. Där råkar han öppna en lönndörr som leder in till en grotta. I grottan finns ett pussel med 24 siffror och det verkar som att han har hamnat i en annan tid. Det är en spännande berättelse i 24 kapitel som binder ihop då och nu. Dock tyckte jag inte att den var så julig som jag hade önskat. 

Några adventskalenderböcker som kommit ut i år och som jag vill läsa i december är Vi måste rädda julen! av Ellen Karlsson och Cecilia Heikkilä, Nattexpressen av Karin Erlandsson och Peter Bergting och Julräddarna av Camilla Dahlson. 

Trevlig första advent!

måndag 23 november 2020

Unga läsare

Jag har tillsammans med två andra bokbloggare, Lexie på Tusen sidor och Emma på Systrarna böcker, startat "Unga läsare" som är ett community för unga som gillar böcker. Tanken med "Unga läsare" är att skapa en gemenskap bland unga bokälskare där man kan träffa andra i samma ålder med samma intresse och utbyta boktips med varandra. Vi såg ett behov av ett forum för just unga läsare då det redan finns liknande communityn där majoriteten är vuxna. 

Vi kommer att anordna digitala bokcirklar, författarträffar och boksamtal och målet är att kunna träffas på riktigt i framtiden! Till en början har vi tänkt att fokusera på böcker för unga skrivna av unga författare. Vår tänkta målgrupp är 15-25 år men vi välkomnar självklart yngre som äldre. Du som känner att du vill läsa ungdomsböcker och diskutera dem med tonåringar och unga vuxna är välkommen att vara med. 

Låter det spännande? Följ då gärna vårt instagramkonto @ungalasare där mer info finns och vi kommer att uppdatera om det vi gör. Gå också med i vår facebookgrupp "Unga läsare". Här finns en länk till den!

Tillhör du bokbranschen och vill stötta vårt initiativ? Hör gärna av dig till ungalasare@gmail.com. Vi vill gärna samarbeta med författare, förlag och bibliotek för att lyfta ungdomslitteraturen och främja ungas läsning!

Vi hoppas på att så många som möjligt vill vara med i "Unga läsare"! Sprid gärna ordet till unga i din närhet som skulle kunna vara intresserade!


fredag 20 november 2020

Fail

Fail av Mitch Fredriksson är en ungdomsbok som fångade mitt intresse när jag fick reda på att den handlar om vad som händer efter en misslyckad Idol-audition. Men tyvärr var boken inte alls vad jag hade väntat mig.

Boken handlar om Kattis som älskar att sjunga och har sökt till programmet Idol med förhoppningen att vinna hela tävlingen. Hon är en av de mest populära i sin skola och har sagt till alla andra att hennes audition gick bra men att hon inte gick vidare. Men när hennes audition visas på tv rasar hela hennes värld. Från att ha varit den som styr över alla andra i skolan blir hon någon som ingen vill prata med längre. Hennes pappa är arg för att hon gjorde auditionen, hennes pojkvän vill inte prata med henne och alla i skolan skrattar åt henne. 

Jag gillar programmet Idol och idén till den här boken är intressant och nytänkande. Hur förändras rollerna och hierarkierna i en skola när den populäraste tjejen gjort en urusel Idol-audition? Huvudkaraktären Kattis gör att berättelsen inte blir det jag väntat mig. Jag känner inga som helst sympatier för henne och allt som händer känns orealistiskt. Hennes audition har fullkomligt vänt upp och ner på hennes liv. Ingen vill prata med henne och hon ligger bara i sin säng och tycker synd om sig själv. Jag har svårt att tro att en sådan grej som en audition skulle påverka ens liv så mycket som det faktiskt gör i den här boken. Alla hennes relationer måste vara väldigt ytliga och ingen av hennes vänner verkar vara riktiga vänner. Kattis pappa verkar perfekt utifrån med ett bra jobb och sina nyttiga ritualer men man märker att han inte är en bra person. Han tycker inte att Kattis duger som hon är och har lätt för att bli riktigt arg.

Första delen av boken är väldigt långsam då Kattis under hela början av boken knappt lämnar sitt rum. Det är dock skrivet på ett rappt sätt som gör att boken går snabbt att läsa. Om den inte hade varit bra skriven hade jag nog inte fortsatt läsa boken. Längre in i boken börjar det visserligen hända mer men det är fortfarande väldigt ytligt och jag kommer inte riktigt överens med Kattis. Mot slutet av boken tar handlingen en väldigt oväntad vändning som förstärker Kattis osympatiska karaktärsdrag. Det blir till och med riktigt läskigt och obehagligt att läsa om det hon gör. 

På ett sätt gillar jag att Fail är otroligt annorlunda mot andra ungdomsböcker. Den är nytänkande och nyskapande. Men för att jag ska kunna tycka om en bok måste jag i alla fall till viss del förstå huvudpersonens tankar och val. Nu gör jag inte alls det. Ska man läsa boken? Nja, det finns många andra böcker jag hellre skulle rekommendera. Kanske att den skulle passa bättre för någon som är mer lik Kattis än vad jag är. Någon annan skulle möjligtvis känna igen sig mer i henne än vad jag gör. Det är en välskriven bok som känns modern men tyvärr var handlingen för skruvad för mig.

Titel: Fail
Författare: Mitch Fredriksson
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersgrupp: från ca 14 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

tisdag 17 november 2020

5 lästips för mellanåldern

I den berömda mellanåldern, barn 9-12 år, kan det både finnas riktiga bokslukare och barn som har svårt att hitta till läsningen. Jag har läst fem nya böcker för den här målgruppen som jag tänkte tipsa om idag. Det är olika typer av böcker och jag hoppas att alla kan hitta något som passar! 

Det svarta regnet av Stina Nilsson är boken som vann Bonnier Carlsens stora manustävling. Den handlar om 12-åriga Liv som bor i en stuga med sin familj. Innan hon föddes förstördes världen av onda trollkarlar. En demon har tagit över hennes pappas kropp och gjort honom galen. Nu måste Liv hjälpa sin mamma att jaga för att de ska få mat. Men Liv drömmer om att ta sig därifrån och komma till något bättre. Det är en dystopisk berättelse som får en att verkligen bli rädd för vad som kan hända till följd av klimatförändringarna. Det är en hemsk berättelse där det händer många otäcka saker. Samtidigt är det en riktigt spännande och välskriven bok som jag skulle rekommendera till den som vill läsa en dystopisk berättelse. 

Framtid är en novellsamling för mellanåldern som handlar om framtiden. Boken innehåller 11 berättelser som på olika sätt behandlar ämnet framtiden. De författare som deltar i antologin är Karin Aspenström, Oskar Kroon, Ida Kjellin, Oskar Källner, Kerstin Lundberg Hahn, Anna-Clara Söderlund, Gustav Tegby, Alma Thörn, Maria Tutschaninoff, Jack Werner och Ida Ömalm Ronvall. Den här uppställningen av författare gjorde mig verkligen nyfiken på boken då de är omtyckta författare allihop. Dock var det en del noveller som inte alls föll mig i smaken då de utspelade sig i andra världar och var lite för mycket fantasy och dystopi för min smak. Men det som är bra med novellsamlingar är att alla kan hitta något de tycker om. Min favorit av novellerna var Ida Ömalm Ronvalls novell som var mer verklighetstrogen och handlar om att ha en mystiskt brevvän. Jag tror också att den som gillar fantasy, scifi och dystopier skulle gilla fler noveller än vad jag gjorde.

Ihop i smyg av Emma Askling är till skillnad från de två tidigare böckerna en mer verklighetstrogen bok för 9-12 åringar. Boken handlar om Klara som går i femman och känner sig ensam i sin klass. Hennes tidigare bästa kompis Sia har börjat hänga med den Oliva, den populära tjejen i klassen, och nu vill ingen vara med Klara. En dag frågar Albin som Klara länge varit kär i chans på henne. Men Klara vet att hon inte kan säga ja fast hon vill det för hon har hört Oliva och Sia prata om att Sia borde bli ihop med Albin. Kanske kan hon säga till Albin att de kan var ihop i smyg? Det märks verkligen att Emma Askling har koll på sin målgrupp. Hon har skrivit flera böcker för mellanåldern tidigare och alla är bra anpassade för barn i den åldern. Ihop i smyg beskriver träffsäkert hur det är att gå i femman. Jag kände verkligen igen mig från min egen mellanstadietid och att läsa boken var som att kastas tillbaka till den tiden i mitt liv. Boken tar upp viktiga ämnen som kompisar, status och ensamhet och berättelsen känns som om den är direkt hämtad ur verkligheten. 

Nåt trassligt inuti av Cina Friedner är den här författarens andra bok. Den handlar om Isa vars pappa ligger inlagd på sjukhus. Han har så länge Isa kan minnas mått dåligt psykiskt och åkt in och ut från sjukhuset. På ett sätt är det skönt att slippa vara orolig men samtidigt känns det konstigt att hennes pappa är inlåst och inte får ha skosnören. Samtidigt ska Isas klass börja öva inför deras luciatåg och Isa blir vald till lucia fast det egentligen borde det vara Aisha som är den populäraste tjejen som blir lucia. Men kommer Isas pappa att kunna vara med på luciatåget? Nåt trassligt inuti är en gripande historia om en vardag som faktiskt är verklighet för många barn. Det är en fin berättelse som jag hoppas kan vara till tröst för barn som likt Isa har föräldrar som mår psykiskt dåligt. För den som inte har liknande erfarenheter är det lärorikt att läsa boken. Det finns mycket att relatera till oavsett om man har upplevt det Isa har gjort eller inte. Kompisar, hemligheter och att gå i mellanstadiet är ämnen som skildras på ett bra sätt i boken. 

Vera Svansons dagbok för tacoälskare och halloweenfantaster av Moa de Bruin är en bok du som vill skratta ska läsa. I boken får vi möta Vera och läsa om hennes liv i dagboksform. Veras familj är knasig på många sätt. Hennes pappa är obotlig tacosälskare, brorsan Svante försöker bli känd på youtube och hennes mamma har bestämt sig för att de inte ska fira halloween men så flyttar hennes gamla klasskompis in i huset bredvid och då måste hon slå hennes halloweendekorationer. På Veras skola ska de sätta upp pjäsen "Det lilla monsterbarnet" och hon drömmer om att få spela en av huvudrollerna. En dag träffar Vera en kille, Hugo med de guldbruna ögonen, som precis börjat på hennes skola och han verkar faktiskt gilla Vera. Men så berättar hennes bästa kompis Lise att hon är kär Hugo. Dessutom får de höra att det lilla monsterbarnet är försvunnet! En otroligt rolig och underhållande berättelse med underbara karaktärer!

Har du läst någon av de här böckerna? Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tyckte!

fredag 13 november 2020

Årets julböcker

Nästan halva november har gått och det börjar bli dags att planera årets julläsning. Jag älskar att läsa julböcker för att komma in i den rätta julkänslan och har faktiskt redan börjat läsa några. I år kommer det många fina julberättelser för barn och vuxna. I det här inlägget har jag samlat så många jag har hittat av nya julböcker för barn och unga som kommit ut i år. Men det finns säkert ännu fler, så om jag har missat någon får ni gärna skriva det i kommentarerna så kan jag fylla på inlägget! Jag har också med några julromaner för vuxna läsare men där har jag valt ut de jag tycker verkar mest intressanta, det finns ännu fler som kommer ut i år. Jag tänker försöka läsa så många som möjligt av de här böckerna i jul. Jag kommer säkert inte hinna med alla men vill läsa så många som möjligt i alla fall. Sedan vill jag också läsa Titta Madicken, det snöar! som jag läser varje år och kanske läser jag även om förra årets julfavorit Snösystern av Maja Lunde och Lisa Aisato. Men nu till årets julböcker!

Barn- och ungdomsböcker:
Elsa Beskows jul av Elsa Beskow:
En samling av Elsa Beskows klassiska sagor Petter och Lottas jul, Olles skidfärd och Tomtebobarnen.

Tomtarna på femte våningen av Francesca Cavallo:
En av författarna till Godnattsagor för rebelltjejer kommer med en julberättelse om att rädda julen.

Sagasagor: Den underliga julklappen av Josefine Sundström:

En av de tidigare berättelserna om Saga har här gjorts om till en julig bilderbok. Det är en vardagsberättelse där Saga ska fira jul hos sin morfar.


Tomten berättar av Jan Lööf:

Jan Lööf kommer med en ny julberättelse.


Nattexpressen av Karin Erlandsson och Peter Bergting:

En julberättelse i 24 delar som passar både som högläsning eller att läsa själv. Den handlar om elvaåriga Danja som är hos sin mormor i december. Verkar väldigt fin och spännande!

Jul i Valleby - Oväntade julklappar av Martin Widmark, Helena Willis:

Ett spännande mysterium där man som läsare får vara med och klura ut lösningen!


Spökhusets hemlighet av Kristina Ohlsson:

Verkar vara en spännande och lite övernaturlig bok som utspelar sig i juletid.


Vi måste rädda julen! av Ellen Karlsson och Cecilia Heikkilä:

Årets adventskalenderbok från Rabén & Sjögren där tanken är att man ska läsa ett kapitel om dagen fram till julafton. Det verkar vara en bok med mycket julstämning som också är spännande!

Vi har så roligt när det är jul av Astrid Lindgren:

En ny samling med Astrid Lindgrens bästa julberättelser. Om Lotta, Madicken, Emil, Pippi och Kajsa Kavat bland annat!


När Johan fick en liten kalv av Astrid Lindgren:

En nyutgåva av en bilderbok med illustrationer av Marit Törnqvist.


Julen, vad är det? av Laura di Francesco:

Det här är en bilderbok för de yngsta barnen om vad julen är.


Julräddarna av Camilla Dahlsson:

Ännu en bok med 24 kapitel att läsa ett om dagen fram till julafton. Att rädda julen verkar vara ett återkommande tema i fler av årets julböcker.


Lönndörrens hemlighet av Hanna Blixt:

Hanna Blixt har tidigare skrivit flera barnböcker. Det här är en bok för 9-12 år som har 24 kapitel och kan läsas som en julkalender.


Lilla tomten av Moa Eriksson Sandberg, Erik Sandberg:

En bok för de allra yngsta barnen om en liten tomte.


Lussa lagom av Mattias Edvardsson, Matilda Salmén:

Ella och Noa är tillbaka i en ny bok som handlar om att ha luciatåg. Boken riktar sig till 3-6 åringar.


Precis som Kerstin av Helena Hedlund:

Det finns flera böcker om Kerstin och det här är den nyaste som utspelar sig på julen. Kerstin ska bli storasyster men hon vill inte att syskonet ska födas på julafton. Den här boken har jag redan hunnit läsa och tyckte mycket om!


Tio underbara härliga hemska dejter av Ashley Elston:

De flesta julböcker jag har hittat är för yngre barn men det här är en ungdomsbok som utspelar sig på julen och handlar om att dejta.


Tomtarnas julnatt av Maria Jönsson, Alfred Smedberg:

Sången Tomtarnas julnatt, ni vet "Midnatt råder, tyst det är i huset tyst i huset. Alla sova, släckta äro ljusen, äro ljusen. Tipp tapp, tipp tapp, tippe-tippe tipp tapp, tipp, tipp, tapp" har nu blivit illustrerad av Maria Jönsson.


Vuxenböcker: 

En oönskad julklapp av Sara Molin:

Jag läste Sara Molins bok Som en öppen bok och gillade den mycket! Nu kommer hennes andra bok som handlar om Diana som kommer hem till Sverige över jul från att ha jobbat i Afrika. Jag har börjat lyssna på den som ljudbok och tycker att den är mysig.


Glasveranda med sjöutsikt av Hanna Blixt:

Också det här är en feelgoodbok som utspelar sig på julen. Den handlar om Nora som kommer hem till Dalarna när hon fått veta att hennes pojkvän varit otrogen. Jag har lyssnat på den som ljudbok och tyckte mycket om den!


Löften, kyssar och varm choklad av Sofia Fritzon:

Förra julen läste jag Två hjärtans karameller av samma författare. Det här är den fristående uppföljaren som jag tror handlar om huvudkaraktären i den första bokens syster.


Älskade jävla jul av Birgitta Bergin:

En julig feelgoodroman som verkar handla om en författare.


Jul i krinolin av Amanda Hellberg:

En historisk julroman!


Julen enligt Julia av Kristin Emilsson:

Det här är en feelgoodroman som utspelar sig i Visby under julen och det lockade mig då jag tycker Visby är en otroligt mysig stad!


Som sagt får ni gärna kommentera om jag har missat någon spännande julbok som kommer i år! Jag är supertaggad på att läsa julböcker och hoppas att ni fått några tips på böcker att läsa i december!

tisdag 10 november 2020

Läst i oktober

Vi är nu en bit i november och jag har inte summerat min läsning i oktober så det är dags att göra det nu! Jag hann med mycket läsning i oktober trots tentor och mycket plugg. Jag läste flera Augustprisnominerade böcker och en del bilderböcker. 

Mer väsenologi av Ingela Korsell och Reine Rosenberg är den andra Väsenologi-boken där vi får lära känna ännu fler intressanta väsen ur nordisk mytologi. Lika spännande, lärorik och underhållande som den tidigare boken!

Magiska godiskulor av Baek Heena är en bilderbok av årets ALMA-pristagare som handlar om ett barn som med hjälp av magiska godiskulor kan prata med soffan, hunden och sin döda mormor. Karaktärerna i boken är gjorda av lera som är avfotograferade i olika miljöer vilket är väldigt häftigt! 

Molnbullar av Baek Heena är också det en bilderbok av årets ALMA-pristagare. Den här handlar om två kattbarn som hittar ett moln som deras mamma bakar bullar av. När de äter bullarna börjar de sväva. Även den här boken är gjord på ett annorlunda sätt med pappersfigurer som är fotograferade i små miniatyrvärldar.

Sonja och skilsmössan av Måns Garthon och Johan Unenge är en superfin bilderbok jag läste i oktober. Den handlar om att ha skilda föräldrar och det är en bra skriven berättelse som också har fina illustrationer. 

Glasveranda med sjöutsikt av Hanna Blixt lyssnade jag på som ljudbok under oktober. Det är en feelgoodroman som utspelar sig under julen. Den handlar om en tjej som flyttar hem till Dalarna när hon får reda på att hennes pojkvän varit otrogen. Där startar hon upp ett nytt liv. En mysig bok att lyssna på! Kul att läsa Hanna Blixts första vuxenbok också!

Det svarta regnet av Stina Nilsson vann Bonnier Carlsens stora manustävling. Det är en dystopisk bok som var bra skriven men som var ganska mörk och tung att läsa. Jag kommer att skriva mer om den i en kommande recension.

Precis som Kerstin av Helena Hedlund är den fjärde boken om Kerstin. Den här boken utspelar sig på julen och Kerstin ska bli storasyster. Lika fin och bra skriven som de tidigare böckerna!

Maryam och mormorsmålet Minoo Shams och Katarina Strömgård handlar om Maryam som precis kommit till Sverige. Hon förstår inte vad de andra säger i skolan men blir ändå kompis med Ida. Det är en fin vänskapsrelation och boken gav verkligen kunskap och förståelse om hur det kan kännas att inte kunna språket och komma till ett nytt land.

Den magiska bokhandeln - Tilly och bokvandrarna Anna James lyssnade jag på som ljudbok under oktober. Boken handlar om Tilly som bor med sin mormor och morfar som har en bokhandel. Hon har lov och spenderar mycket tid i bokhandeln. Där stöter hon på Alice och Anne som hon såväl känner igen. Det visar sig vara Alice från Alice i Underlandet och Anne från Anne på Grönkulla som är hennes favoritkaraktärer. Snart upptäcker Tilly att hon är en bokvandrare som kan ta sig in i böcker hon läser. En spännande berättelse som också är väldigt mysig då den handlar mycket om läsning och böcker.

Sagasagor: Branden och Stölden av Josefine Sundström är två nya böcker om Saga som är utformade så att barn och vuxen ska kunna läsa tillsammans. De meningar som är skrivna med versaler ska barnen läsa och det andra kan den vuxna läsa högt. Spännande vardagsberättelser att träna på sin läsning med!

Slottsruinens förbannelse Tobias Söderlund är den tredje boken i trilogin om Vanessa och hennes spökkamera. Den är precis som de tidigare böckerna väldigt spännande och läskig samtidigt som den innehåller vardagliga tankar och problem. 

Vera Svanssons dagbok för tacoälskare och haloweenfantaster av Moa de Bruin lyssnade jag på som ljudbok. Det är en otroligt rolig bok som jag skrattade högt åt flera gånger när jag lyssnade. Den är bra inläst av Clara Henry och det händer roliga saker hela tiden med Veras knasiga familj. 

Mitt bottenliv av en ensam axelotl av Lina Bondestam är en av de nominerade böckerna till Augustpriset. Jag gillade verkligen illustrationerna i boken!

Pumpkin heads av Rainbow Rowell är en serieroman för unga som är väldigt höstig och fint illustrerad!

Humlan Hanssons hemligheter av Kristina Sigunsdotter och Ester Eriksson är också det en bok som nominerats till Augustpriset. Den handlar om Humlan som när hon kommer tillbaka till skolan efter att ha haft vattenkoppor uppräcker att hennes bästa kompis har börjat vara med hästtjejerna. Samtidigt mår hennes faster dåligt psykiskt och blir inlagd på sjukhus. Boken är skriven som en dagbok och jag tyckte den var ganska bra.

Alltid hejdå av Alma Thörn handlar om att ha skilda föräldrar och är en serieroman som riktar sig till ungdomar. Den är också nominerad till Augustpriset i år!

Billie, Korven och havet av Julia Hansson är ytterligare en bilderbok som jag läst under oktober. Den är nominerad till Augustpriset i barn- och ungdomskategorin. Boken handlar om Bille som är på stranden och har otroligt fina illustrationer.

Landet som icke är av Kristina Sigunsdotter och Clara Dackenberg handlar om Edith som ligger på ett sanatorium och följer en tråd som leder till en spegel. Genom spegeln kommer Edith till landet som icke är. Boken är inspirerad av Edith Södergrans dikt med samma namn som boken och är väldigt fint skriven och illustrerad.

Kom dagen, kom natten av Åsa Lind och Emma Virke är nog min favorit bland de nominerade till Augustpriset i barn- och ungdomskategorin i år. Boken är utformad som ett dragspel där man kan dra ut sidorna. På ena sidan handlar det om dagen och på andra sidan natten. Väldigt fin bok!

I november fortsätter jag läsa böckerna i min läshög och kanske börjar jag läsa några julböcker. Vad läser du i november?


fredag 6 november 2020

Intervju med Tobias Söderlund

Tobias Söderlund är aktuell med Slottsruinens förbannelse som är den avslutande delen i trilogin om Vanessa och hennes spökkamera. Det är tre oerhört spännande, läskiga och välskrivna böcker för mellanåldern som jag verkligen tyckt om. På läslovet förra veckan var Tobias Söderlund på Eskilstuna stadsbibliotek och hade ett författarbesök och jag tog tillfället i akt att intervjua honom efter hans framträdande. Det blev ett samtal om läsning, läskigheter och innehållet i hans böcker. 

Hur fick du idén till böckerna om Vanessa och spökkameran?
Det började med att jag ville skriva en serie om platser som finns på riktigt och sägs vara hemsökta. Då började jag googla runt efter sådana platser och Borgvattnets prästgård var bland det första jag hittade och det som kändes allra mest spännande att skriva om. Så jag åkte upp dit och sov över och efter det började jag fantisera fram berättelsen. Det började med platsen och så har det varit med bok två och tre också. Till den andra boken fick jag idén från ett youtubeklipp av Clara Henry där hon berättar om marteboljuset. När det kommer till bok tre läste jag om slottsruinen som boken utspelar sig vid i en bok och sedan läste jag vidare på olika spöksiter på nätet. Så det är genom alla historier genom de här platserna som böckerna utspelar sig på som idéerna till mina böcker kommit. 

Hur föddes Vanessa som karaktär?
Det vet jag nästan inte riktigt. Hon bara dök upp! När jag var i Borgvattnets prästgård för första gången funderade jag på vad som skulle kunna hända där och hur jag kunde få det att bli som mest spännande. Det som dök upp i huvudet var att ett gäng ganska unga barn skulle ta sig till den här platsen. Jag ville inte att det skulle vara högstadie- eller gymnasieungdomar som det handlade om för då skulle det kanske ses som mer okej. Jag ville att karaktärerna skulle vara så pass unga att det var lite mer förbjudet att sticka till den här platsen. Jag ville också att de skulle filma saker vilket gjorde att Vanessa fick bli en youtuber. Så det var där hon föddes. 

Hu såg din väg till att få en bok utgiven ut?
Prästgårdens hemlighet var mitt andra seriösa försök till att skriva och ge ut en bok. Jag har alltid skrivit kortare historier, dock med ett litet uppehåll när jag gick på universitetet eftersom det var så mycket annat skrivande då. Men så fort jag fått ett jobb började jag skriva fiktiva historier igen. Då var det mest noveller jag skrev i väntan på att jag skulle få en riktigt bra idé för att kunna skriva en hel bok. Jag visste att jag ville skriva en bok men jag visste inte vilken bok jag ville skriva. Någonstans vid 2011 eller 2012 drömde jag en mardröm som jag inte kunde släppa taget om. Då skrev jag först en novell om den drömmen men jag kunde inte släppa den ändå. Så det blev så att jag la omkring fyra år på att skriva en bok som handlade om en sekt i en isolerad by som hade märkliga ritualer där de offrade barn. Den boken blev väldigt lång och ingen ville ge ut den. Min mamma är en av de få som har läst den och hon är fortfarande besviken på att jag inte skrivit någon uppföljare. Det var tänkt att bli två böcker men när ingen ville ge ut den första var det ingen idé att skriva den andra delen. Men samtidigt som jag skickade in det manuset till olika förlag började jag fundera på berättelsen om prästgården. Den boken var det faktiskt två förlag som ville ge ut. Så det var kul!

Var det bestämt från början att det skulle bli en trilogi?
Från början hade jag tänk att det skulle bli en serie som skulle utspela sig på olika verkliga platser. Jag visste att det skulle bli fler böcker men inte exakt hur många. Men så fort den första boken hade blivit antagen hade jag kommit fram till att det skulle bli en trilogi. 

Hur kommer det sig att du ville skriva för barn?
Jag älskar barnböcker själv. Jag tycker ofta att de är riktigt bra, i vuxenböcker finns det oftare saker som jag stör mig på. Det föll sig ganska naturligt att mina karaktärer med Vanessa i spetsen. Vanessa är ju en 12-årig tjej och då blev det ganska naturligt att boken skulle rikta sig till barn i den åldern. Den boken jag skrev innan som inte blev utgiven var en bok för ungdomar i åldern 12-15, så det var också en bok i barn- och ungdomssvären. Jag trivs väldigt bra i barnboksfacket men jag tänker att jag någon gång ska testa på att skriva för vuxna också!

Vad läste du själv i 9-12 årsåldern?
Allt från kortare spökhistorier i alla dess slag till Sagan om ringen och böcker av Stephen King från pappas bokhylla. Så jag läste mycket skräck både för barn och vuxna. 

Hur tror du att man ska få barn i den åldern att läsa mer? Tror du att det är ett bra sätt att skrämma dem till läsning?
Ja, skrämma dem till läsning tror jag är perfekt! Det finns ju så många olika sätt att underhållas nuförtiden. Så jag tror att man måste skriva så bra och spännande historier som möjligt som lockar barn att läsa. Sedan måste man ju också få in vanan att läsa så tidigt som möjligt. Det är ju en högre tröskel till läsning än till Netflix till exempel. Man måste också hitta rätt böcker. Det finns så många olika typer av böcker så om man inte fastnar för en viss bok är det bara att lägga ifrån sig den och ta en annan bok istället för att välja Netflix istället. 

Dina böcker är riktigt läskiga. Vad är dina bästa tips om man vill skriva läskigt?
Det är nog att få karaktärerna att bli så rädda som möjligt. Som läsare lever man ju sig in i det karaktärerna är med om. Det går ju att beskriva ett möte med spöken på olika sätt, om Vanessa skulle träffa ett spöke och inte alls bli rädd så skulle inte boken i sig bli läskig heller. Så mitt bästa tips är att få karaktärerna att må så dåligt som möjligt och bli väldigt rädda! Då blir läsarna också rädda. 

Men förutom alla spöken och läskigheter handlar böckerna om Vanessa också om vardagen och realistiska händelser. Hur tänker du kring det? Är det viktigt för att det andra ska kännas trovärdigt?
Jag har tänkt att när man har övernaturliga element i berättelser så måste man för att få folk att tro på det göra så att allt annat är hyperrealistiskt. Det tycker jag i alla fall. Det är därför mina böcker utspelar sig på platser som finns på riktigt och alla miljömässiga detaljer är verkliga. Relationerna karaktärerna emellan och vardagsproblemen ska också kännas äkta och trovärdiga för då tror jag att det övernaturliga och känns mer verkligt. 

Tror du själv på spöken och har du upplevt något övernaturligt?
Jag vill tro men har inte blivit övertygad än eftersom jag själv inte upplevt något övernaturligt än. Men om jag fortsätter att skriva om hemsökta platser kanske det till slut händer!

Vad har du fått för reaktioner på dina böcker från barn som läst dem?
I princip har jag bara fått positiva reaktioner. Några få har tyckt att det varit för läskigt och inte läst klart men har sagt att de vill läsa klart när de blir lite äldre. Väldigt bra självinsikt för att vara i 9-10 årsålder, haha! Men de flesta verkar gilla det läskiga. Det är fler vuxna än barn som tyckt att det varit för läskigt. Barn verkar överlag mer svårskrämda än vuxna. Det finns några vuxna som har hört av sig och sagt att de fått mardrömmar av mina böcker!
Tobias Söderlund, foto: Kajsa Göransson

Vad skriver du på nu?
Just nu håller jag på att skriva nya spökhistorier. Det ska bli en serie för barn 6-9 år där jag också ska jobba med en illustratör vilket är spännande. Det kommer att bli en spökhistoria i varje del och sedan finns det en berättelse i bakgrunden som hänger med över de olika delarna. De två första delarna ska släppas under nästa år är tanken. 

Så det blir inga fler böcker om Vanessa?
Det är inte tanken. Jag har så många andra idéer och tankar om vad jag vill skriva sen! Men jag gillar karaktärerna i böckerna om Vanessa och kommer såklart att sakna dem. Nu när jag skriver den här nya serien för lite yngre barn känner jag mig lite ny i bokvärlden igen och det är roligt att testa på något nytt. 6-9 år verkar vara en rolig målgrupp att skriva för. Där får man också ännu roligare och knäppa frågor när man är ute på författarbesök. 

Tack Tobias för att du ställde upp på en intervju! Det ska bli spännande att läsa dina kommande böcker! Jag vill verkligen rekommendera alla att läsa böckerna om Vanessa och spökkameran, du hittar mina recensioner av böckerna här, här och här

tisdag 3 november 2020

Slottsruinens förbannelse

Efter debuten Prästgårdens hemlighet och uppföljaren Ljusklotets mysterium är Tobias Söderlund äntligen tillbaka med den sista fristående delen i serien om Vanessa och spökkameran som heter Slottsruinens förbannelse. Även det en riktigt läskig bok för mellanåldern som också tar upp verklighetstrogna tankar och problem. 

I Slottsruinens förbannelse har Vanessa blivit nominerad till Youtubegalan och åker med sin kompis Tanja till Stockholm för att gå på galan. Hon har med sig sin spökkamera även fast det alltid hänt läskiga grejer när hon filmat med den. I Stockholm dras Vanessa och Tanja in i ett riktigt otäckt äventyr. Vanessa blir kontaktad av en kille vars lillasyster verkar ha blivit besatt av en ond ande. Nu vill han att Vanessa ska hjälpa till att få bort spöket. Samtidigt har Vanessa fått veta att hennes pojkvän Abbe och hans pappa ska bli utvisade och det måste hon förhindra.

Likt de två tidigare böckerna är Slottsruinens förbannelse en riktigt läskig bok. Tobias Söderlund väjer inte från att skriva kusliga scener trots att hans böcker riktar sig till barn. Trots att jag är lättskrämd dras jag in i den spännande handlingen och gillar när det är läskigt. Jag tror också att många barn gillar att läsa skrämmande böcker. Tobias Söderlunds trilogi utspelar sig på riktiga platser i Sverige som sägs vara hemsökta. I den första boken, Prästgårdens hemlighet, befann sig Vanessa vid Borgvattnets prästgård som sägs vara en av världens mest hemsökta platser. Ljusklotets mysterium som är den andra boken handlar om fenomenet Marteboljuset som människor har sett på Gotland. Den avslutande delen i trilogin, Slottsruinens förbannelse utspelar sig vid Mörby slottsruin som ligger i Uppland och sägs vara hemsökt. Att veta att de här platserna och fenomenen finns på riktigt gör att läsupplevelserna blir ännu mer spännande och kusliga. Det skulle vara roligt att besöka de här platserna! 

Men förutom spöken och läskigheter handlar böckerna också om Vanessas vardag. De tidigare böckerna har handlar mycket om vänskap, kärlek och relationer. I Slottsruinens förbannelse ska Abbe som är Vanessas pojkvän utvisas och Vanessa känner sig väldigt ledsen över det. Jag tycker att det socialrealistiska spåret blandas väl med det spännande mysteriet och gör att man lär känna Vanessa ännu mer. Det gör också att det övernaturliga känns mer naturligt och trovärdigt. En perfekt blandning av spänning och vardag är det!

Böckerna om Vanessa och hennes spökkamera är perfekt läsning för barn 9-12 år. De har en perfekt blandning av spänning, läskigheter och vardagsskildringar. Om du vill veta mer om Tobias Söderlund och hans böcker tycker jag att du ska hålla utkik efter mitt nästa blogginlägg som kommer att vara en intervju med honom!

Författare: Tobias Söderlund
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersgrupp: 9-12 år 
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel