söndag 29 november 2020

Första advent: Adventskalenderböcker

Äntligen är det första advent! Som jag har längtat! Jag älskar julen och allt den kommer med. Jag har redan smygstartat julen med att läsa några julböcker och i december kommer jag att gå all in på julläsning. Det finns många riktigt bra julböcker som har 24 kapitel med tanken att man ska läsa ett kapitel om dagen fram till julafton och idag tänkte jag tipsa om några av mina favoriter för olika åldrar. 

Snösystern av Maja Lunde och Lisa Aisato från förra året är en av mina absoluta favoritböcker. Jag kommer att läsa om den även den här julen då jag tyckte den var så mysig, spännande, gripande och julig. Boken handlar om Julian som fyller år på julafton men det här året är han orolig för att det inte ska bli någon jul. Hans storasyster Juni har nyligen dött och hela familjen är ledsna över det. Julians mamma och pappa är inte som de brukar vara och verkar ha glömt bort att det snart är jul. En dag träffar Julian Hedvig, en speciell flicka som pratar på ett besynnerligt sätt ibland. Hon bor i Villa kvisten som är julpyntat i alla rum, men hennes föräldrar är aldrig hemma. Julian har roligt med Hedvig men det är något som är konstigt med henne. Vem är den mystiska mannen som går runt i Hedvigs trädgård? En fin berättelse med otroligt vackra bilder! Boken passar för barn 9-12 år. 

En av mina favoriter av Rabén & Sjögrens julkalenderböcker genom åren är Skorstensjul av Mårten Sandén och Lina Bodén. Den riktar sig till barn 3-6 år och handlar om Stella, Mago och Issa som har rymt från sitt barnhem och kommer till Stockholm. Där ska de vänta på att Magos pappa som bor i Sydafrika ska komma och hämta dem. Men redan när de stiger av tåget på centralstationen möter de annorlunda människor. Tiggaren Niklasson har glömt bort vem han är och barnen bestämmer sig för att hjälpa honom att minnas. De får hjälp av Lille Haj och de andra skorstensbarnen som bor själva på taken. De måste skynda sig att hjälpa Niklasson, innan julafton! Det är en spännande, mysig och gripande berättelse med otroligt fina bilder. 

24 goda gärningar av Jenny Fagerlund är en feelgoodbok för vuxna som går att läsa som en julkalender. Den handlar om Emma som förlorade sin man för två år sedan och efter det har hon inte riktigt kunnat gå vidare. I december föds en idé hos henne som ska göra dagarna lite enklare att ta sig igenom. Hon ska göra en god gärning varje dag fram till julafton. Det är en väldigt fin berättelse som har sorg och mörker i sig samtidigt som den är varm och glad. Verkligen den perfekta boken att läsa i jul.

I år har jag redan hunnit läsa en julkalenderbok. Det är Lönndörrens hemlighet av Hanna Blixt. Boken riktar sig till 9-12 åringar och handlar om Sam som bor med sin barska farbror då hans föräldrar är döda. En dag går han in i biblioteket där han vet att han inte får vara. Där råkar han öppna en lönndörr som leder in till en grotta. I grottan finns ett pussel med 24 siffror och det verkar som att han har hamnat i en annan tid. Det är en spännande berättelse i 24 kapitel som binder ihop då och nu. Dock tyckte jag inte att den var så julig som jag hade önskat. 

Några adventskalenderböcker som kommit ut i år och som jag vill läsa i december är Vi måste rädda julen! av Ellen Karlsson och Cecilia Heikkilä, Nattexpressen av Karin Erlandsson och Peter Bergting och Julräddarna av Camilla Dahlson. 

Trevlig första advent!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar