Vi är nu en bit i november och jag har inte summerat min läsning i oktober så det är dags att göra det nu! Jag hann med mycket läsning i oktober trots tentor och mycket plugg. Jag läste flera Augustprisnominerade böcker och en del bilderböcker.
Mer väsenologi av Ingela Korsell och Reine Rosenberg är den andra Väsenologi-boken där vi får lära känna ännu fler intressanta väsen ur nordisk mytologi. Lika spännande, lärorik och underhållande som den tidigare boken!
Magiska godiskulor av Baek Heena är en bilderbok av årets ALMA-pristagare som handlar om ett barn som med hjälp av magiska godiskulor kan prata med soffan, hunden och sin döda mormor. Karaktärerna i boken är gjorda av lera som är avfotograferade i olika miljöer vilket är väldigt häftigt!
Molnbullar av Baek Heena är också det en bilderbok av årets ALMA-pristagare. Den här handlar om två kattbarn som hittar ett moln som deras mamma bakar bullar av. När de äter bullarna börjar de sväva. Även den här boken är gjord på ett annorlunda sätt med pappersfigurer som är fotograferade i små miniatyrvärldar.
Sonja och skilsmössan av Måns Garthon och Johan Unenge är en superfin bilderbok jag läste i oktober. Den handlar om att ha skilda föräldrar och det är en bra skriven berättelse som också har fina illustrationer.
Glasveranda med sjöutsikt av Hanna Blixt lyssnade jag på som ljudbok under oktober. Det är en feelgoodroman som utspelar sig under julen. Den handlar om en tjej som flyttar hem till Dalarna när hon får reda på att hennes pojkvän varit otrogen. Där startar hon upp ett nytt liv. En mysig bok att lyssna på! Kul att läsa Hanna Blixts första vuxenbok också!
Det svarta regnet av Stina Nilsson vann Bonnier Carlsens stora manustävling. Det är en dystopisk bok som var bra skriven men som var ganska mörk och tung att läsa. Jag kommer att skriva mer om den i en kommande recension.
Precis som Kerstin av Helena Hedlund är den fjärde boken om Kerstin. Den här boken utspelar sig på julen och Kerstin ska bli storasyster. Lika fin och bra skriven som de tidigare böckerna!
Maryam och mormorsmålet Minoo Shams och Katarina Strömgård handlar om Maryam som precis kommit till Sverige. Hon förstår inte vad de andra säger i skolan men blir ändå kompis med Ida. Det är en fin vänskapsrelation och boken gav verkligen kunskap och förståelse om hur det kan kännas att inte kunna språket och komma till ett nytt land.
Den magiska bokhandeln - Tilly och bokvandrarna Anna James lyssnade jag på som ljudbok under oktober. Boken handlar om Tilly som bor med sin mormor och morfar som har en bokhandel. Hon har lov och spenderar mycket tid i bokhandeln. Där stöter hon på Alice och Anne som hon såväl känner igen. Det visar sig vara Alice från Alice i Underlandet och Anne från Anne på Grönkulla som är hennes favoritkaraktärer. Snart upptäcker Tilly att hon är en bokvandrare som kan ta sig in i böcker hon läser. En spännande berättelse som också är väldigt mysig då den handlar mycket om läsning och böcker.
Sagasagor: Branden och Stölden av Josefine Sundström är två nya böcker om Saga som är utformade så att barn och vuxen ska kunna läsa tillsammans. De meningar som är skrivna med versaler ska barnen läsa och det andra kan den vuxna läsa högt. Spännande vardagsberättelser att träna på sin läsning med!
Slottsruinens förbannelse Tobias Söderlund är den tredje boken i trilogin om Vanessa och hennes spökkamera. Den är precis som de tidigare böckerna väldigt spännande och läskig samtidigt som den innehåller vardagliga tankar och problem.
Vera Svanssons dagbok för tacoälskare och haloweenfantaster av Moa de Bruin lyssnade jag på som ljudbok. Det är en otroligt rolig bok som jag skrattade högt åt flera gånger när jag lyssnade. Den är bra inläst av Clara Henry och det händer roliga saker hela tiden med Veras knasiga familj.
Mitt bottenliv av en ensam axelotl av Lina Bondestam är en av de nominerade böckerna till Augustpriset. Jag gillade verkligen illustrationerna i boken!
Pumpkin heads av Rainbow Rowell är en serieroman för unga som är väldigt höstig och fint illustrerad!
Humlan Hanssons hemligheter av Kristina Sigunsdotter och Ester Eriksson är också det en bok som nominerats till Augustpriset. Den handlar om Humlan som när hon kommer tillbaka till skolan efter att ha haft vattenkoppor uppräcker att hennes bästa kompis har börjat vara med hästtjejerna. Samtidigt mår hennes faster dåligt psykiskt och blir inlagd på sjukhus. Boken är skriven som en dagbok och jag tyckte den var ganska bra.
Alltid hejdå av Alma Thörn handlar om att ha skilda föräldrar och är en serieroman som riktar sig till ungdomar. Den är också nominerad till Augustpriset i år!
Billie, Korven och havet av Julia Hansson är ytterligare en bilderbok som jag läst under oktober. Den är nominerad till Augustpriset i barn- och ungdomskategorin. Boken handlar om Bille som är på stranden och har otroligt fina illustrationer.
Landet som icke är av Kristina Sigunsdotter och Clara Dackenberg handlar om Edith som ligger på ett sanatorium och följer en tråd som leder till en spegel. Genom spegeln kommer Edith till landet som icke är. Boken är inspirerad av Edith Södergrans dikt med samma namn som boken och är väldigt fint skriven och illustrerad.
Kom dagen, kom natten av Åsa Lind och Emma Virke är nog min favorit bland de nominerade till Augustpriset i barn- och ungdomskategorin i år. Boken är utformad som ett dragspel där man kan dra ut sidorna. På ena sidan handlar det om dagen och på andra sidan natten. Väldigt fin bok!
I november fortsätter jag läsa böckerna i min läshög och kanske börjar jag läsa några julböcker. Vad läser du i november?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar