tisdag 7 september 2021

De bortglömda namnens bok

Äntligen har jag läst De bortglömda namnens bok av Kristin Harmel som kom ut på svenska på Lavender Lit i våras. Det var en av mina bästa läsupplevelser i år och i den här recensionen ska ni få veta varför. 

Boken tar sin början i Paris 1942 där Eva lever tillsammans med sina föräldrar. Men så börjar nazisterna samla in alla judar och föra dem till arbetsläger. Evas pappa blir tagen men lyckligtvis klarar sig Eva och hennes mamma undan. De flyr till en liten stad nära den schweiziska gränsen och tänker att de ska ta sig över gränsen och in i säkerheten. Men motståndsrörelsen i den lilla staden får nys om att Eva är duktig på att rita och hon dras in i att förfalska dokument. Eva ägnar sina dagar till att tillverka id-handlingar och papper som behövs för att kunna hjälpa människor på flykt. Tillsammans med prästen Pére Clement och den andra förfalskaren Rémy uppfinner de ett system där de håller koll på identiteterna på alla barn som de hjälper för att de ska kunna återförenas med sina föräldrar efter kriget. Barnens namn finns i De bortglömda namnens bok. Vi får också möta Eva 2005 som i en tidning får syn på en bild på De bortglömda namnens bok. Hon ger sig genast av till Berlin där boken ska finnas. 

Jag sögs verkligen in i den här berättelsen och trots att den stundvis var tung och sorglig kunde jag inte sluta läsa. Det fanns en spänning i att få veta hur allt skulle gå och jag kände så starkt för Eva och de andra karaktärerna i boken som riskerade sitt liv för att rädda andra. När jag läser en bok vill jag känna många olika känslor och det fick jag verkligen göra när jag läste den här boken. Jag satt med bultande hjärta i de mest spännande delarna, log i de vackra kärleksscenerna och hade gråten i halsen när det var som mest sorligt. Det är en roman som innehåller så mycket och det är verkligen en hjärtskärande berättelse om en stark kärlek som aldrig riktigt får chans att blomma ut. 

De bortglömda namnens bok är en av de starkaste läsupplevelserna jag haft i år. Jag kommer bära med mig berättelsen länge. Du som vill läsa en gripande, spännande, förtrollande berättelse ska genast läsa De bortglömda namnens bok. Du kommer inte att ångra dig! 

Titel: De bortglömda namnens bok
Författare: Kristin Harmel
Förlag: Lavender Lit
Åldersgrupp: vuxna
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar