lördag 4 september 2021

Tre boktips för 6-9 åringar

Jag läser böcker för både barn, unga och vuxna och ny har jag hittat tre nya favoriter för 6-9 åriga läsare. De passar bra både att högläsa eller att läsa själv för barn som lärt sig läsa. 

Den första boken jag vill tipsa om heter Maggan året runt och är skriven av Ellen Strömberg och illustrerad av Elin Löf. Det här är en perfekt bok för den som gillar Frallan-böckerna av Sara Ohlsson och vill läsa om en annan härlig karaktär. Boken är uppdelad i fyra berättelser där man får läsa om Maggan under alla årstider. Maggan har precis börjat i skolan och längtar efter att få en egen bästis. Hon har ju mamma och morfar PG men vill gärna ha en kompis i sin egen ålder också. Berättelserna är vardagsnära och vi får följa Maggan under hennes första skolår. Det är en bok att känna igen sig i för alla som är i Maggans ålder eller har varit det. Det handlar om vänskap, vardag, sommardagar, julaftnar och allt möjligt. Jag gillar verkligen karaktärerna och att läsa om relationerna mellan dem. Maggan är en ny favorit!

Nästa bok är en lite sorgligare berättelse. Den heter Glitterstrand och rutig sorg och är skriven av Nanna van Berlekom och illustrerad av Kajsa Hagelin. Boken handlar om Lo som snart ska få sommarlov. Hon längtar efter att åka till en strand och bada tillsammans med sin Hannes, mamma och pappa fast hennes föräldrar inte bor tillsammans längre. Men det är något som inte är som vanligt med mamma. Hon är trött och orkar inte åka till stranden så Lo får bo länge hos sin pappa. Hon längtar efter mamma och längtar efter sitt sommarkalas på stranden. Det här är en finstämd berättelse som handlar om hur det kan kännas när en förälder inte mår bra. Den är sorglig och lite tung att läsa men det är också fint att läsa om ämnet beskrivet ur ett barns perspektiv. En stor behållning av boken är också illustrationerna som är otroligt vackra. Varje bild är som en tavla!

Till sist vill jag tipsa om den andra boken om Hugo "Sillen" Ström av Anna Ehring och Moa Graaf. Sillen börjar skolan heter den och handlar just om när Sillen börjar skolan. Allt är nytt och spännande. Nya kompisar, äta lunch i matsalen och leka på fritids. Som tur är lär Sillen känna Hedda som rimmar på gädda. Den här boken beskriver verkligen hur det kan kännas att börja skolan. Det stora i det lilla framträder och jag tror att många barn kan känna igen sig i Sillens tankar och känslor. En perfekt bok att läsa för ett barn som precis har börjat skolan. Böckerna om Sillen tror jag även passar för lite yngre barn om man läser högt. 

Det var tre boktips för barn 6-9 år som jag hoppas att även ni ska gilla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar