fredag 31 december 2021

Läsningen 2021 och läsmål för 2022

Det är nyårsafton och snart firar vi in det nya året. Jag har haft ett bra år med mycket bra läsning och en hel del roliga upplevelser. Höjdpunkterna har varit alla evenemang med Unga läsare, att få boktipsa i radio hela året, spela in podd i Uppsala, börja plugga litteraturvetenskap och få besöka Astrid Lindgrens lägenhet. 

Nu sätter vi igång och summerar årets läsning. Mina mål för 2021 var att läsa minst 80 böcker och av de skulle minst fem böcker vara på engelska. Båda målen uppnådde jag då jag läste 141 böcker och av dem var sex böcker på engelska. Av de 141 böcker jag läste var: 
  • 37 stycken vuxenböcker
  • 33 stycken ungdomsböcker
  • 30 stycken kapitelböcker för 9-12 år
  • 24 stycken kapitelböcker för 6-9 år
  • 16 stycken bilderböcker
  • Och av dessa böcker var 34 stycken ljudböcker. 
Jag är nöjd med spridningen och tycker det är intressant att se hur många böcker jag läser i de olika kategorierna. Att det i år blev flest vuxenböcker beror nog på att jag räknat in de romaner vi läst i litteraturvetenskapen och det är främst vuxenböcker vi läser då. Jag ser mig själv som någon som läser mest barn- och ungdomslitteratur och jag läser ju mycket av den varan men jag tycker det är intressant att se att jag faktiskt läser en del för vuxna också.

Just nu läser jag litteraturvetenskap på högskolan och det kommer jag göra 2022 också och mycket av min läsning kommer vara kopplade till studierna. Därför kommer jag kanske inte hinna läsa lika mycket annat som jag brukar göra. Så mina mål kommer inte att vara baserade på hur många böcker jag läser. Mina mål kommer istället vara att: 
  • Ta mig tid även till lustläsning.
  • Låta läsningen ta sin tid och inte stressa med att läsa ut böcker snabbt.
  • Läsa de böcker jag är sugen på att läsa först och främst.
Nu ser vi fram emot läsåret 2022!


tisdag 28 december 2021

De bästa böckerna jag läste 2021

2021 närmar sig sitt slut och jag tänkte i dagens inlägg berätta om de bästa böckerna jag läst under året. 

Himlabrand av Moa Backe Åstot läste jag i början av året. Det är en ungdomsbok om Ante som är same och homosexuell. Jag tyckte mycket om både språket och berättelsen!

Prinsen av Porte de la Chapelle av Annelie Drewsen läste vi med Unga läsare och jag är så glad att vi gjorde det för annars vet jag inte om jag hade läst den. Även det är en bok som riktar sig till ungdomar och den handlar om Salar som flyr från Sverige eftersom han inte får stanna kvar här. Han kommer till Paris och Porte de la Chapelle. Jag berördes verkligen av berättelsen som är inspirerad av verkliga människoöden och tyckte det korthuggna språket var poetiskt, lättläst och fint.

Nattkorpen av Johan Rundberg vann ju Augustpriset i år och det förtjänade den verkligen. Det är en otroligt spännande bok för mellanåldern som utspelar sig under 1880-talet i Stockholm och handlar om barnhusbarnet Mika som löser ett brott. Den är omöjlig att sluta läsa och riktigt intressant.

Ellens val-serien har jag läst de fyra hittills utkomna delarna i under året. De två första böckerna Det nya livet och Kärleken är skrivna av Helena Dahlgren och del tre och fyra Lockelsen och Friheten är skrivna av Moa Eriksson Sandberg. De handlar om den unga kvinnan Ellen som år 1916 kommer till universitetsstaden Ljungsala för att leta efter sin syster som inte hört av sig. Hon börjar ett nytt liv i staden fyllt av nya vänskaper, kärlek, studier och letande efter systern. Jag har fastnat totalt för att läsa om Ellen som är i min egen ålder och precis som jag är intresserad av litteratur och är i början på sitt vuxenliv. I vår kommer nästa del i serien och den längtar jag efter så att jag spricker.

Poet X av Elizabeth Acevedo är en ungdomsbok skriven på prosalyrik som handlar mycket om skrivande och spoken word. Det är en riktigt stark berättelse om familjerelationer och att få vara sig själv. Jag blev inspirerad av sättet den var skriven på och gillade verkligen proslyrikformen som gjorde att man verkligen kom nära huvudkaraktären Xiomara då det kändes som att det var hon själv som skrev.

Athena - Det är aldrig för sent av Elin Ek är den fjärde boken om Athena och precis som alla böcker i serien är den otroligt underhållande, rolig, spännande, inspirerande och känslofylld. Den här gången ska Athena och hennes kompisar göra det bättre för gamlingarna på ålderdomshemmet Druvgården.

Det är något som drar i mig av Elin Persson sträckläste jag en dag i somras. Det är en ungdomsbok om Andrea som har glidit ifrån sin bästa kompis, vill vara vuxen och vill bort. Trots att temat inte alltid var så muntert i boken flöt berättelsen bara framåt och jag kunde inte släppa boken förrän den var slut. Det är något speciellt med Elin Perssons kortfattade och poetiska språk som verkligen fångar mig.

De bortglömda namnens bok av Kristin Harmel är den allra bästa boken jag läste 2021. Det är en fantastisk berättelse som utspelar sig under andra världskriget och handlar om Eva som dras in i att börja förfalska identitetshandlingar för att hjälpa människor. Samtidigt som den är otroligt spännande och gripande innehåller den en av de mest hjärtskärande och berörande kärlekshistorier jag någonsin läst. Det är en bok jag sent kommer att glömma.

Vilken var den bästa boken du läste 2021?

onsdag 15 december 2021

Läst i oktober och november

Nu har det blivit dags att summera läsningen under oktober och november. Jag slår ihop månaderna dels för att jag inte skrivit om böckerna jag läste under de här månaderna än men också för att jag inte läst lika mycket som jag brukar göra. Eller egentligen har jag läst mer än någonsin i och med att jag läser litteraturvetenskap just nu men inte lika mycket annan läsning. Jag tänkte dock ta med de hela romaner jag läst som kurslitteratur också för att jag tycker det är roligt att ha nedskrivet vad jag har läst. Men nu kör vi igång!

Vi börjar med oktober!

Modern Väsenologi av Ingela Korsell och Reine Rosenberg är den tredje väsenboken och den här gången handlar det om moderna väsen i vår tid vilket är väldigt spännande.

I rymden dör man aldrig av Olivia Alhällen är en otroligt fin debutroman för alla från 9 år som handlar om alltifrån vänskap till sorg och kärlek. 

Kerstin, solen och döden av Helena Hedlund lyssnade jag på som ljudbok och det var så fint att få återse Kerstin!

Idde och den bortsprungna katten av Ellen Ekman är en riktigt fin bilderbok!

Början på något nytt av Jenny Fagerlund lyssnade jag på som ljudbok. Det är en feelgoodroman för vuxna läsare som handlar om tre kvinnor i Båstad som hittar till varandra trots sina olikheter.

Eva och Adam - Att vara eller inte vara kompis av Måns Garthon och Johan Unenge är en ny bok om Eva och Adam som innehåller ungefär samma berättelse som den nya filmen som gick på bio tidigare i höst. Jag älskade böckerna om Eva och Adam när jag var liten och det är roligt att de gjort en ny serie som är lite mer anpassad efter dagens samhälle.

Att se stjärnor av Vio Szabosa lyssnade jag på som ljudbok och det är en bok om roller derby, vänskap och kärlek som var annorlunda mot mycket annat jag läst. 

Nu fortsätter vi med november!

Grim av Sara Bergmark Elfgren fick jag möjligheten att förhandsläsa och vara med på en bokcirkel tillsammans med Bokus och författaren själv. Det är en riktigt spännande bok som handlar mycket om metal musik.

Den rödaste rosen slår ut av Liv Strömquist läste jag inför jag skulle gå på teatern Liv Strömquist tänker på sig själv som är baserad på den boken. Det är en serieroman som handlar mycket om kärlek och dejtande i dagens samhälle. Den är både underhållande och tänkvärd.

Fat Dance av Malin Eriksson Sjögärd är en ny bok för mellanåldern som tar upp kroppsaktivism på ett bra sätt.

En jul i Småland för länge sen av Astrid Lindgren och Cecilia Heikkilä är en riktigt julig bok om Astrid Lindgrens egen jul när hon var liten. Så mysig läsning!

Följande romaner har jag läst som kurslitteratur.

Candide av Voltaire minns jag inte särskilt mycket av om jag ska vara ärlig. Den gjorde inte så stort intryck på mig än att vara ett exempel på en reseskildring.

Familjen H*** av Fredrika Bremer däremot gillade jag verkligen. Den tar upp kvinnors perspektiv och var väldigt intressant att läsa.

Pappa Goriot av Honoré de Balzac var också bättre än vad jag förväntat mig. Det utspelar sig i Paris och handlar om ett pensionat där många spännande personer bor.

Aurore Bunge av Anne Charlotte Leffler gillade jag verkligen språket i. En väldigt fint berättad bok!

Thérèse Raquin av Emile Zola analyserade jag i min hemtenta så den har jag verkligen gått in på djupet i. Det är en spännande naturalistisk roman som handlar om hur passion och lust kan driva en så långt som till ett mord och vilka moraliska konsekvenser det kan få. Väldigt intressant!

Kvinnor och äppelträd av Moa Martisson har jag länge velat läsa och jag tyckte om hur den skildrade livet för kvinnor under den här tiden.

Pojkflickan av Nina Bouraoui har jag skrivit om tidigare här på bloggen. Den handlar mycket om identitet och att slitas mellan två nationaliteter.

Pippi Långstrump av Astrid Lindgren tyckte jag var rolig att läsa som kurslitteratur och vi hade många intressanta diskussioner om den!

Det var vad jag läst i oktober och november!

lördag 11 december 2021

Julkalenderbokstafett

Jag har i flera år deltagit i Sofies bokbloggs julkalenderbloggstafett som blivit en julkalenderbokstafett och flyttat över till instagram. Det är olika bokinstagrammare som öppnar en lucka varje dag fram till julafton och tipsar om en bok och årets tema är "Böcker från världen". Kika in på @sofiesbokblogg på instagram för att se startfältet och öppna alla luckor. Idag är det min tur att öppna lucka 11. Även om julkalenderbokstafetten är på instagram vill jag även dela med mig av mitt boktips här på bloggen. 

I dagens lucka tar vi oss till både Algeriet och Frankrike genom boken Pojkflickan av Nina Bouraoui. Den läste jag faktiskt som kurslitteratur men det är en riktigt bra bok som jag verkligen vill tipsa om. Boken är självbiografisk och handlar om Nina eller Ahmed eller Brio som hon vill kalla sig. Hon bor i Algeriet som varit koloniserat av Frankrike och har en fransk mamma och en algerisk pappa. Nina känner sig varken hemma som algerisk eller fransk, flicka eller pojke. 

Det är intressant att läsa om tankar kring identitet som både har med nationalitet och könstillhörighet att göra. Som läsare får man också upp ögonen för hur det kan vara att känna utanförskap baserat på att man tillhör två länder eller inget av dem. Första delen av boken utspelar sig i Algeriet och den andra delen av boken i Frankrike där Nina är och hälsar på sin mormor och morfar. I Algeriet ses hon som fransk eftersom hon pratar franska och går i en fransk skola men i Frankrike ses hon som Algerisk eftersom hon är solbränd och inte ser ut att vara fransk. Det gör att hon inte riktigt känner tillhörighet någonstans. 

"Att vara fransyska, det är att vara utan min far, utan hans ögon, utan hans hand som leder. Att vara algeriska, det är att vara utan min mor, utan hennes ansikte, utan hennes röst, utan hennes händer som beskyddar". (s. 15).

Boken riktar sig till vuxna men huvudkaraktären är barn vilket ger ett intressant perspektiv. Det jag fastnade mest för med boken var språket som är väldigt korthugget och upprepande. Det gjorde berättelsen väldigt poetiskt och fint att läsa. 

Pojkflickan är en fin berättelse om identitet som tar oss med sig till Algeriet och Frankrike. En bok jag verkligen rekommenderar!

onsdag 8 december 2021

Tre julbokstips

Jag älskar att läsa julböcker och har hittills i år hunnit med tre riktigt fina läsupplevelser!

För några veckor sen var jag på ett julevent i Astrid Lindgrens lägenhet då boken En jul i Småland för länge sen släpptes. Det är en bilderbok illustrerad av Cecilia Heikkilä där Astrid Lindgren berättar om julen 1913 då hon var sex år. Det handlar om att gå ut i skogen och hugga julgran, om julstök, julfiranden och salighetssaker. En berättelse i Astrids speciella anda som garanterar julkänsla. Cecilia Heikkiläs illustrationer är otroligt fina och juliga. 

Vill man läsa en rolig bok om julen vill jag tipsa om En ful jul av Emma Karinsdotter och Agnes Jakobsson. Det är den tredje boken om Lisbet och Sambakungen och den utspelar sig under december. I Lisbets klass tänder de första ljuset i adventsljusstaken. Fröken Majlis berättar om sin barndoms jular men Lisbet känner inte alls igen sig. Hon brukar bara fira med farmor och inte alls på samma sätt som alla andra. Och farmor Sambakungen hatar julen. Lisbet bestämmer sig för att hon vill fira en kul jul och ska lära sig allt om julen. I den här boken blandas det underhållande och roliga med allvar. Det är en bok som verkligen ger julkänsla och som visar att det roligaste är när man får göra som man vill och att man kan skapa egna traditioner.

Årets julkalenderbok från Rabén & Sjögren heter Julmysteriet och är skriven av Lisa Bjärbo och illustrerad av Matilda Ruta. Jag har varit lite busig och läst hela boken på en gång istället för att läsa ett kapitel om dagen. Boken handlar om Ebbe som längtar efter julen men i år blir den inte som vanligt när storasyster Märta blivit tonåring och inte bryr sig om julen längre. Dessutom är hon sur för att de ska fira med mammas nya pojkvän och hans dotter. Plötsligt börjar saker försvinna och äntligen har Ebbe ett mysterium att lösa men det är också lite läskigt om det är en tjuv som är framme. Det är en både spännande, julig och mysig bok som är perfekt att läsa tillsammans med barn i jul. Jag gillar verkligen illustrationerna av Matilda Ruta också!

Har du hunnit läsa någon bra julbok än?

onsdag 1 december 2021

Julböcker att läsa i december

I december försöker jag alltid att läsa några julböcker. Det är ett otroligt mysigt sätt att få lite extra julkänsla. I år har jag skrivit en lång lista på julböcker jag vill läsa. Jag kommer nog inte läsa alla utan det blir nog snarare kurslitteraturen som kommer att dominera läsningen även i december men kanske kan ni få några tips!

Just nu läser jag tredje boken om Lisbet och Sambakungen som heter En ful jul och är skriven av Emma Karinsdotter och illustrerad av Agnes Jakobsson. Det är en rolig och underhållande bok som visar att man kan skapa sina egna jultraditioner. 

Årets adventskalernderbok från Rabén & Sjögren heter Julmysteriet och är skapad av favoriterna Lisa Bjärbo och Matilda Ruta. Det kan ju inte bli annat än bra!

I adventspresent i söndag fick jag och min bror Hemligheten i Helmersbruk av Eva Frantz och Elin Sandström som är en adventskalenderbok för 9-12 år. Den ser jag fram emot att läsa under månaden. 

En otroligt fin bok som jag verkligen hoppas hinna med i år är Julkatten av Ester Roxberg och Maximilian Svensson. Den verkar ha otroligt fina illustrationer och Maximilian Svensson som illustrerat boken är bara 16 år vilket är så häftigt. 

För några veckor sen var jag på boksläppet av En jul i Småland för länge sen av Astrid Lindgren och Cecilia Heikkilä och det verkar vara den perfekta julboken där man får läsa om Astrid Lindgrens jul när hon var liten. 

Varje jul läser jag mina favoritjulböcker Titta Madicken det snöar! och Jul i stallet av Astrid Lindgren. De är ett måste för mig! De senaste två åren har jag också läst Snösystern av Maja Lunde och Lisa Aisato. Den måste jag i alla fall bläddra i även i år för att se de fina bilderna. 

Del tre i den juliga romanceserien om systrarna Ljung av Sofia Fritzson är nu äntligen här. Den heter Siden, pärlor och vit marsipan och den här gången får vi följa Allis. Jag tänker att jag ska lyssna på den som ljudbok i december. 

Om man som vuxen vill läsa en julkalenderbok vill jag tipsa om 24 goda gärningar
av Jenny Fagerlund som är en fin julfeelgood som jag tyckte mycket om när jag läste den för några år sedan. 

Lavender Lit har släppt en julbok som heter Tolv hundar i jueltid av Lizzie Shane. Jag skulle också vilja läsa Eld, snö och stjärnor av Helene Holmström som verkar vara en fin julberättelse. 

Ska du läsa några julböcker i december?

onsdag 24 november 2021

På det senaste

Jag tycker mest att jag sitter med näsan i en bok hela dagarna. Jag läser ju litteraturvetenskap just nu och är inne på terminens tredje av fyra kurser. Det är mycket att läsa och annan läsning och andra saker har blivit bortprioriterade. Även bloggskrivandet. Under de sju åren jag bokbloggat har jag skrivit minst ett inlägg i veckan men de senaste två veckorna har det inte blivit några inlägg då jag prioriterat plugget framför allt. Men nu blir det ett inlägg! För trots att det känns som att jag mest läst kurslitteratur den senaste tiden har jag faktiskt gjort en hel del andra roliga saker också och de tänkte jag berätta om idag!

För ungefär en månad sedan var jag med i ett digitalt samtal anordnat av Nordisk Kulturkontakt på temat vuxna som läser ungdomsböcker. Det leddes av Johanna Lundin och med var också Christian Lilja. Det var ett intressant samtal om ungdomsböcker och att fortsätta läsa den typen av böcker även efter man blivit vuxen. Här kan ni lyssna på det.

Under läslovet då jag egentligen hade tentavecka hann jag också med en del bokrelaterade saker. På tisdagen var jag med på en digital bokcirkel om Sara Bergmark Elfgrens nya bok Grim vilket var otroligt roligt! På onsdagen var jag på ett författarsamtal på Eskilstuna stadsbibliotek med Johan Rundberg som berättade om sina böcker i Månvind och Hoff-serien. Det var väldigt intressant att lyssna och roligt att få prata lite med Johan efteråt. Den dagen var jag också med på en inspelning av bibliotekets podd Böcker i Tuna om antologin Unga Sörmland som jag är med i. Avsnittet har dock inte kommit ut än. Den dagen hade vi också en livesänding med Unga läsare på Skurups biblioteks instagram där vi pratade om Unga läsare och boktipsade om ungdomsböcker. Jag tror tyvärr inte att livesändingen ligger kvar så att det går att se i efterhand men det var väldigt roligt i alla fall. 



I slutet av oktober läste jag serieromanen Den rödaste rosen slår ut eftersom jag och mamma skulle gå och se pjäsen Liv Strömquist tänker på sig själv på Dramaten som är baserad på den boken. Vi var i Stockholm en söndag och hann med shopping på mina favoritbutiker Monki och Systrarna Grene och sedan såg vi föreställningen. Den var underhållande och tänkvärd och rekommenderas verkligen. Den finns att se på Svt Play kan jag tipsa om!


Jag har också varit iväg i Stockholm och besökt Astrid Lindgrens lägenhet på Dalagatan 46. Vi var ett litet gäng barnboksfantaster som var inbjudna på ett julevent om boken En jul i Småland för länge sen som Cecilia Heikkilä illustrerat. Vi bjöds på ett samtal om boken, fika och en rundvandring i lägenheten guidad av Astrids barnbarn Annika Lindgren. Det var en fantastisk upplevelse att få besöka Astrid Lindgrens hem. Det var fint julpyntat med ljusstakar och julgran och så himla mysigt. 


Förra veckan hade vi vår senaste träff med Unga läsare. Då fick vi chansen att träffa Sofia Ejheden som driver förlaget Lavender Lit. Hon berättade om arbetet med förlaget vilket var väldigt intressant att lyssna på. Kommande evenemang med Unga läsare som är på gång är en bokträff med jultema i december och sen ska vi också få förhandsläsa Ida Ömalm Ronvalls kommande bok En hemlig syster vilket ska bli otroligt roligt!

Med anledning av Svenska deckarakademiens 50-årsjublieum var det i helgen en deckarfestival i Eskilstuna. Jag fick möjlighet att som tidigare medlem i bibliotekets deckarklubb vara med på ett samtal om varför barn ska läsa om brott. Det var författarna Mårten Sandén, Bo R Holmberg och Christina Wahldén som deltog och så var vi några barn och unga som fick ställa frågor till dem. Det var väldigt roligt! Speciellt kul var det att träffa Mårten Sandén som besökte Deckarklubben när jag var med i den och som var en av de första författarna jag intervjuade när jag precis hade startat min blogg.



Jag har skrivit en text i den sörmländska nättidningen Trakten om mat i barnlitteraturen. Den kan läsas här. 

Just nu läser jag förutom kurslitteratur Fat dance av Malin Eriksson Sjögärd. Dock tar det en stund eftersom jag inte har så mycket tid att läsa annat än kurslitteratur. Efter den tänker jag att jag ska börja med julböckerna. Kanske skriver jag ett inlägg om vilka julböcker jag vill läsa i december. Jag tänker också att jag ska skriva ett utförligare inlägg om hur den första terminen som litterturvetenskapsstudent har varit. Det blir också ett inlägg om min läsning i oktober och november. Ha en fin dag och vecka!

onsdag 3 november 2021

Modern Väsenologi

Det har precis varit Halloween och just nu är det läslov. Vad passar då bättre än ett spännande boktips på temat väsen? Ingela Korsell slog igenom med PAX-serien som hon skrev tillsammans med Åsa Larsson och Henrik Jonsson. PAX kom att bli några av mina absoluta favoritböcker. För att följa upp den stora succén skrev Ingela Korsell faktaböckerna Väsenologi och Mer Väsenologi där vi fick lära oss om många spännande väsen. Nu är den tredje väsenboken här och den heter Modern Väsenologi.

I Modern Väsenologi får vi bekanta oss med väsen som vi berättar historier om i dagens samhälle. Det är alltifrån zombier, slender man och monster under sängen till jultomten, påskharen och tandfen. Boken är fylld med intressant fakta som blandas med spännande, läskiga och roliga sägner. Innehållet är faktagranskat av Tommy Kuusela och boken är snyggt illustrerad av Reine Rosenberg. 

Likt de tidigare böckerna om väsen är boken pedagogiskt uppbyggd där man för varje nytt väsen först får läsa en faktaruta med kort fakta. Sedan kommer en sägen som följs av mer fakta om väsendet. Det blir ett tydligt mönster som förenar fakta och spänning på ett bra sätt. I slutet av boken finns också mer fakta om skrock i vår tid, läskiga berättelser kopplade till de här väsenderna som hänt på riktigt, tips på poddar om väsen och en ordlista. Det som är så bra med faktaböcker som den här är att man kan bläddra lite som man vill och läsa det som känns intressant. Det är ingen bok som man behöver läsa från pärm till pärm även om man vill läsa allt för att det är så spännande. 

Modern Väsenologi är lärorik och fylld med fakta samtidigt som den är otroligt underhållande med de spännande sägnerna som berättas som om de var sanna berättelser ur författaren Ingela Korsells perspektiv. De avslutas också med som ett bevis på att berättelsen är sann. Det är riktigt läskiga och obehagliga berättelser och i bakgrunden finns en ton av humor. Jag som är lättskrämd kunde inte läsa den här boken på kvällen. En kväll bläddrade jag i boken och råkade läsa en av de sanna historierna i slutet och då skrämde jag verkligen upp mig själv. Men som tur är finns det även några snälla väsen med i boken och efter att ha läst om jultomten somnade jag gott i alla fall.

Bokens fantastiska illustrationer är gjorda av Reine Rosenberg. De är detaljrika och förstärker verkligen den obehagliga och kusliga känslan. Jag gillar att de går i samma mörka och varma färger och att de får vara riktigt läskiga trots att boken riktar sig till barn. 

Modern Väsenologi har ingen övre åldersgräns. Den riktar sig till 9-99 åringar och jag tror att den kan skrämma, fascinera och underhålla de flesta! 

Författare: Ingela Korsell
Illustratör: Reine Rosenberg
Förlag: Natur & Kultur
Åldersgrupp: 9-99 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

onsdag 27 oktober 2021

Två nya lättlästa böcker

Ingrid Jönsson är en mästare på att skriva spännande lättlästa böcker för barn 6-9 år. Nu har hon släppt två nya böcker i sina serier om Bokhunden Edgar och Sonjas verkstad och de tänkte jag tipsa om idag. 

Bokhunden Edgar jagar en tjuv heter den nya boken om Bokhunden Edgar. I den här boken är Edgar med sin matte Karin på skolan för att läsa med barnen. Men så får de reda på att det varit inbrott på skolan. Kanske kan Edgar hjälpta till att leta efter tjuven. 

Den nya boken om Sonjas verkstad heter Sivs epa och handlar om en epa-utställning där Siv ska ställa ut sin epa-traktor. Jon, Eddie och Sonja följer med men när de ska åka är Eddies lillasyster My är försvunnen. 


Båda böckerna är spännande och händelserika. Perfekt läsning för barn som precis lärt sig läsa och vill ha lättlästa böcker att läsa. Böckerna om Bokhunden Edgar passar både de som gillar spänning och hundar och böckerna om Sonjas verkstad passar de som är intresserade av fordon. Ingrid Jönssons böcker sticker verkligen ut i mängden. Det är spännande att läsa ur en hunds perspektiv och roligt med böcker som handlar om fordon. 

Böckerna är också väldigt pedagogiskt upplagda med frågor att arbeta med i slutet av böckerna. Det gör de perfekta att läsa i skolan eller om man vill träna lite extra på sin läsförståelse hemma. 

Författare: Ingrid Jönsson
Illustratör: Anna Westin
Åldersgrupp: 6-9 år
Förlag: Beta pedagog
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Författare: Ingrid Jönsson
Illustratör: Mattias Andersson
Åldersgrupp: 6-9 år
Förlag: Beta pedagog
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

onsdag 20 oktober 2021

Tre boktips inför läslovet

Om några veckor är det läslov och det är ett perfekt tillfälle att fokusera lite mer på läsning. Jag tänkte idag tipsa om tre böcker för barn som passar bra att läsa under läslovet. Det är både lite spänning och verklighetstroget. 

Den första boken jag vill tipsa om heter Ladugårdens hemlighet och är skriven av Andrea Lindstedt. Den utspelar sig faktiskt på läslovet. I boken får vi möta Signe som är och hälsar på sina kusiner under lovet. De bor i ett stort hus på landet och när de inte har något att göra letar de igenom gamla grejer ute i ladan. Där hittar de moster Cecilias gamla dagbok. När de läser den förstår de att Cecilia varit med om något hemskt under sin barndom. De bestämmer sig för att försöka ta reda på mer. Det här är en krypande spännande berättelse som blir riktigt läskig. Den tar ut svängarna rejält och är inget för lättskrämda. Den har en mysig och kuslig spänning och det är en bok som är omöjlig att sluta läsa. 
Jag vill också tipsa om Sommarlovsagenterna - Konstnärskoden av Emmelie Hardenborg som också det är en bok för den som vill läsa något spännande. Den handlar om Max, Nike och Valentin som tillsammans är sommarlovsagenterna. De längtar efter att få lösa ett riktigt fall och äntligen börjar det hända spännande saker. Nästan för spännande. Miranda som bor i sommarstugan bredvid berättar att hon har en karta som ska leda till en gömd skatt på en av öarna i närheten men när de ska mötas för att åka dit är Miranda spårlöst försvunnen. Jag satt som på nålar när jag läste den här boken. Den var riktigt spännande och obehaglig i bland. Både Sommarlovsagenterna - Konstnärskoden och Ladugårdens hemlighet innehåller farliga människor som är beredda att gå alldeles för långt för något de tror på och det tycker jag är ännu läskigare än övernaturliga saker som spöken och liknande. Både böckerna passar utmärkt för den som vill läsa något spännande och läskigt. 

Till den som kanske inte är lika mycket för spänning utan vill läsa mer om hur verkligheten kan se ut vill jag tipsa om I rymden kan man aldrig dö av Olivia Alhällen. I den boken får vi följa flera barn som går i samma klass. Det är Mira som är väldigt ledsen över att kompisen Noah inte finns mer. I hennes lag i skolans vetenskapstävling hamnar också Alice som har snott Miras bästis, Ester som är kär men inte vet vad hon ska göra av den känslan, Henry som har det svårt i skolan och hemma, Frank som vill göra allt för att vinna tävlingen och Yousef som får ta mycket ansvar för sin syster och som vill vara alla till lags. Motvilligt går de ihop för att försöka vinna vetenskapstävlingen men samtidigt dyker en pappersbåt upp. Precis en sådan som Noah brukade göra. Mira tänker att det kanske är ett tecken och tillsammans bestämmer de sig för att försöka hitta fler. Det här är bok  fylld av känslor. Det är en sorglig och tung berättelse om psykisk ohälsa och hur det kan kännas när någon dör. Det handlar också om att vara kär. Om att ha förlorat sin bästis. Om att ha det svårt hemma. Om att få ta för mycket ansvar. Om att ha en syster som alltid är bäst. Jag gillar verkligen att få läsa om flera olika karaktärer. Det tror jag gör att fler kan känna igen sig. Perspektiven känns trovärdiga och äkta och de binds ihop på ett bra sätt. I rymden kan man aldrig dö är en finstämd berättelse för den som vill läsa om starka känslor. 

Hoppas du vill läsa någon av dessa böcker under läslovet!

Författare: Andrea Lindstedt
Förlag: Idus förlag
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Författare: Emmelie Hardenborg
Förlag: Visto förlag
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Författare: Olivia Alhällen 
Förlag: Idus förlag
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

onsdag 13 oktober 2021

Läst i september

Vi är redan en bit in i oktober men än har jag inte summerat september månads läsning än. Det tänkte jag göra idag. I september började jag plugga litteraturvetenskap men jag hann ändå läsa en del annat vilket jag är glad för. Vi får se hur det går med läsningen längre fram i höst när studierna blir allt med intensiva. 

Ellens val - Lockelsen och Friheten av Moa Eriksson Sandberg är del tre och fyra i serien om Ellens val. Jag har lyssnat på dem som ljudböcker och fullkomligt älskar serien. Vi får fortsätta följa Ellen i Ljungsala och i får också lära känna flera andra karaktärer genom att läsa ur deras perspektiv. Jag tänker att jag ska skriva ett inlägg om serien längre fram för det är verkligen fantastiska böcker!

Allt som inte syns av Katarina von Bredow lyssnade jag också på som ljudbok. Det är en bok som handlar om mobbning och som verkligen grep tag i mig.

De bortglömda namnens bok av Kristin Harmel är en av de bästa böckerna jag läste både i september och under året i stort. Det är en fantastisk roman som utspelar sig under andra världskriget. Den är både spännande och gripande på många sätt.

Det värsta har redan hänt av Marta Söderberg är en ny ungdomsbok som jag tyckte var väldigt fint skriven med många korta kapitel. Det är en bok som säger mycket på få ord. 

Spökhunden Buster - Docksamlarens hus av Tobias Söderlund är den andra delen i serien om spökhunden Buster. Även den här var spännande och kuslig. 

Bokhunden Edgar jagar en tjuv av Ingrid Jönsson och Anna Westin är en ny lättläst bok om bokhunden Edgar. Den här gången hjälper han till att sätta dit en tjuv.

Sonjas verkstad - Sivs epa av Ingrid Jönsson och Mattias Andersson är en lättläst bok som passar bra för de som gillar fordon.

Bojan och tunnelbanan av Johan Anderblad och Filippa Widlund läste jag också under september. Även den passar barn som gillar fordon och den här gången handlar det om tunnelbanan.

Ladugårdens hemlighet av Andrea Lindstedt är en spännande och mysryslig bok som passar utmärkt att läsa nu under hösten. 

Vem har sagt något om kärlek? av Elaf Ali är en personlig berättelse om att leva under hedersförtryck. Jag tyckte den var både intressant och gripande.

Julegrisen av J. K. Rowling blev årets första julbok. Jag fick nämligen chansen att förhandsläsa den innan den kom ut. Det är en spännande julsaga om en borttappad gosedjursgris som jag tror att många barn kommer att glädjas av i jul.

Det var böckerna jag läste i september, förutom all kurslitteratur då. Hoppas ni gillade inlägget!

måndag 4 oktober 2021

Julegrisen - en ny julbok av J.K. Rowling

Än är det höst men visst kan man redan nu få börja längta lite till julen? Jag har fått chansen att förhandsläsa en av årets julböcker. Den heter Julegrisen och är skriven av Harry Potter-författaren J.K. Rowling och illustrerad av Jim Field. Boken släpps 12/10 och passar för barn 6-9 år. 

Julegrisen handlar om Jack som har en gosedjursgris som han älskar. Den heter Lilla Gis och kallas för LG. På julafton händer det värsta som skulle kunna hända. LG försvinner. Jack får en ny gosedjursgris men det är inte samma sak. Det är LG Jack vill ha. Julaftonsnatten är magisk som tur är och sakerna i Jacks rum väcks till liv. Tillsammans med Julegrisen eller JG som Jacks nya gosedjursgris kallas, tar han sig till Förlorien, landet dit alla borttappade saker kommer, för att leta efter LG. 

Det här är ett otroligt spännande juläventyr som jag tror att många barn kommer att uppskatta att läsa om. Man känner ju verkligen igen känslan av att tappa bort en älskad sak. Speciellt jobbigt är det när man är barn och har ett gosedjur som det inte går att vara utan. Det är en väldigt rolig idé att det finns ett land dit borttappade saker kommer. Berättelsen känns lite Toy Story-inspirerad i och med att sakerna får liv och börjar prata. Det är något som jag som barn ville skulle hända vilket gör det väldigt roligt att läsa om. 

Berättelsen tar oväntade vändningar som ger boken en ständig spänningsfaktor. Det blir en kamp mot klockan och händelserna i slutet grep verkligen tag i mitt hjärta. Jim Fields illustrationer i boken bidrar också dem till spänningen och känslan. De är välgjorda och detaljrika och passar perfekt till handlingen. 

Jag skulle verkligen rekommendera att läsa Julegrisen tillsammans med ett barn i jul. Det är ett spännande äventyr som passar alla barn. Dessutom är det en väldigt fin och julig bok som är perfekt att ge bort i julklapp. Eller så läser du den redan nu för att smygstarta julen! 

Titel: Julegrisen
Författare: J.K. Rowling
Illustratör: Jim Field
Förlag: Rabén & Sjögren
Åldersgrupp: 6-9 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

torsdag 30 september 2021

Två viktiga böcker

Vissa böcker träffar en rakt in i hjärtat och är böcker man önskar att alla ska läsa. På senaste tiden har jag läst två sådana böcker. Den ena handlar om hedersförtryck och den andra om mobbning. 

Den första boken heter Vem har sagt något om kärlek? och i den berättar  Elaf Ali om sin uppväxt som var präglad av hederskultur. Från den dagen Elaf får sin första mens förändras hela hennes liv. Hon får inte längre vara med på simningen i skolan, hon får inte umgås med andra killar än hennes bröder och hon måste gå direkt hem från skolan. Vi får följa Elafs vardagliga liv från barn till vuxen där hon styrs och kontrolleras av sina för att upprätthålla familjens heder. Det handlar om en vardag fylld av förbud och ett förtryck som hon försöker göra sig fri ifrån. Elaf Alis egna berättelse blandas med fakta om hedersförtyck och intervjuer med Elafs föräldrar om deras syn på varför de gjorde som de gjorde och hur de förhåller sig till hedersnormer idag. Det är intressant att få en insyn i hur det kan vara för människor som lever under hedersförtyck. Det finns många som ständigt lever under dessa förbud och ofta sker det i det tysta utan att folk runt omkring vet om det. Jag tycker det känns viktigt att lära sig om hedersförtryck eftersom det är med kunskap vi kan göra skillnad. Elaf Ali skriver väldigt bra och fängslande och trots att det är jobbiga händelser att läsa om vill jag hela tiden läsa vidare. Vem har sagt något om kärlek? är en bok alla borde läsa.

Den andra boken jag vill berätta om är mer skönlitterär. Den heter Allt som inte syns och är skriven av Katarina von Bredow. Jag tycker att Katarina von Bredow är utomordentligt duktig på att beskriva känslor och hur det är att vara ung. I den här boken handlar det om mobbning. Vi får lära känna Joel som ska börja sexan efter sommarlovet. Då får de vara i högstadiets byggnad och nya elever från andra skolor ska börja. Joel har ont i magen men hoppas att allt ska bli bättre nu. Men redan efter första dagen förstår han att inget har förändras. Han går fortfarande i samma klass som mobbarna och mobbningen fortsätter. Den värsta av alla som mobbar Joel är Ester. En kväll när Joel är ute och går med sin hund ser han Ester som sitter och gråter på en bänk. Han bestämmer sig för att hjälpa henne och Ester följer med Joel hem. De börjar öppna sig mer och mer för varandra och kanske är vänskapen med Ester början på en förändring. Det här är verkligen en hjärtskärande berättelse om Joel som får stå ut med sina elaka klasskompisar. Varje dag försöker han överleva minut för minut. Han får vara offer för otroligt hemska saker och jag blir så arg och ledsen av att läsa om det. Speciellt när man vet att det finns massor av barn som blir mobbade varje dag. Jag känner verkligen det Joel känner och det är en bok som får en att förstå hur tufft det kan vara att bli mobbad.

Jag hoppas att du blev intresserad av att läsa böckerna för de är verkligen viktiga böcker som jag önskar att fler ska läsa!

torsdag 23 september 2021

What a mäss

Jag har varit på bokmässan i Göteborg några gånger och det är verkligen något speciellt att få befinna sig bland alla böcker, författare och människor som precis som jag har en passion för läsning. Där vidgas läsandet till något större och man får träffa likasinnade och lyssna på samtal som ger en nya tankar och idéer. Årets bokmässa börjar idag och slutar på söndag och är ett hybridevent som både är digitalt och sker på plats i Göteborg. Jag kommer att delta digitalt i år och ser fram emot en helg fylld av samtal kring böcker. 


För att få in känslan av bokmässan i Göteborg har jag bläddrat i Marcus Stenbergs fotobok What a mäss. Det är en stor och tung bok fylld med svartvita fotografier från bokmässan. Bilderna är fantastiskt fina och riktar in sig på detaljer som programskyltar, bokryggar, lappar och mässkartor. Också människorna som utgör själva bokmässan tar plats på bild. Det är kända författare, uttråkade barn och stora leenden. Marcus Stenberg har verkligen fångat känslan av att vara på bokmässan i sina bilder. 





Bland bilderna finns också några texter om bokmässan som är skrivna av Linda Skugge, Sandra Beijer, Hillivi Norburg, Peppe Öhman och Åsa Hjalmarsson. Alla berättar de om egna upplevelser av bokmässan vilket är intressant att läsa om. Det är både högt och lågt. Jobbigt och fantastiskt.

Mest tycker jag om den sista bilden i boken som består av en bild på bokbloggarna Anna och Fanny (är jag ganska säker på att det är) som går bredvid varandra. Fanny håller en arm om Anna och det är tygkassar och en dramaten som jag förmodar är fulla med böcker. Bilden visar verkligen den gemenskap som finns på bokmässan och lämnar en med en varm känsla när man slår igen boken. 


Jag rekommenderar verkligen dig som precis som jag är en bokmässefantast att bläddra i What a mäss. Den finns att köpa till exempel på Adlibris. Det är så fint att ha den i bokhyllan och kunna bläddra för att få en dos av bokmässekänsla! 

tisdag 21 september 2021

Spökhunden Buster

Att Tobias Söderlund är bra på att skrämmas fick jag klart för mig när jag läste hans trilogi om Vanessa och hennes spökkamera. Nu har han släppt en ny spännande serie och den här gången riktar han in sig på den yngre målgruppen 6-9 år. Jag har läst de två första delarna som hittills finns ute, Mysteriet på kyrkogården och Docksamlarens hus. Det är böcker fyllda med såväl spännande spökjakter som verklighetstrogna känslor. 

Mysteriet på kyrkogården är den första boken i serien och i den får vi träffa Ellen för första gången. Hon bor i ett hus nära en kyrkogård tillsammans med sin mamma, pappa, storebror och hunden Buster. Hennes bror Oscar har nyligen diagnosisterats med cancer och Ellen känner sig rädd att han ska dö. En dag går hon en kvällspromenad med Buster på kyrkogården och då får Buster upp ett spår som leder dem till en gravsten. Där syns två genomskinliga varelser. Kan det vara spöken? Hon berättar om det hon sätt för sin kompis Lorraine och tillsammans bestämmer de sig för att försöka ta reda på mer om spökena. 

Den andra boken i serien heter Docksamlarens hus och i den boken har Ellen fått sommarlov. Det är dock inget vanligt sommarlov för storebror Oscar ska behandlas för sin cancer. För att komma närmare sjukhuset och inte behöva åka så långt varje gång Oscar ska dit hyr familjen ett hus nära sjukhuset. Ellen tycker att huset är läskigt att vara i. Det är nämligen fullt med porslinsdockor. Hunden Buster som tidigare har nosat sig till spöken beter sig konstigt igen och Ellen undrar om det kanske spökar i huset. Hennes kompis Lorraine kommer på besök och de bestämmer sig för att försöka ta reda på om det spökar.

Böckerna om Ellen och spökhunden Buster är kittlande spännande och krypande läskiga. Tobias Söderlund har än en gång lyckats skriva berättelser som fångar en som läsare och får en att hela tiden vilja läsa vidare. Det är otroligt spännande att läsa om de här spökena som har något de vill säga för att kunna komma över till andra sidan. Samtidigt passar spöktemat bra tillsammans med det verklighetstrogna spåret i böckerna. Ellens storebror Oscar är sjuk i cancer och Ellen tänker mycket på döden och undrar om hennes bror kommer att dö. Det övernaturliga och det verklighetstrogna flätas ihop på ett bra sätt och ger böckerna ett extra djup och fler känslor. Böckerna är illustrerade av Stef Gaines som verkligen fångar känslan i boken på ett bra sätt.

Jag tycker verkligen den som gillar att läsa om spöken ska läsa böckerna om Spökhunden Buster. Vill man veta mer om böckerna rekommenderar jag att lyssna på senaste avsnittet av Barnbokspodden där Sanna och Märta pratar om böckerna på ett bra sätt.

Författare: Tobias Söderlund
Illustratör: Stef Gaines
Åldersgrupp: 6-9 år
Köp del 1: hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel
Köp del 2: hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

fredag 17 september 2021

Bilderbokstips

Det har blivit dags för några nya bilderbokstips! Perfekt högläsning för barn i åldern 3-6 år. 

Den första boken jag vill tipsa om är skapad av barnboksgiganterna Jujja Wieslander och Emma Adbåge. Den heter När jag var stor och du var liten och handlar om två systrar som står och tittar på ett foto från innan lillasystern föddes. Hon undrar varför hon inte är med på bilden och börjar fundera på var hon var då. Lillasystern börjar fantisera och berättar om vad hon gjorde när hon var stor och storasystern liten. Den här berättelsen kan nog många barn känna igen sig i. Det är en fin och humoristiskt berättelse som delas upp i fantasi och verklighet genom olika färgskalor i bilderna. Lillasysterns påhitt är målade i grönt medan verkligheten har alla olika filmer. Som vanligt skildrar Emma Adbåges bilder vardagssituationer och hur det är att vara barn på ett fantastiskt sätt.

Sanna Larén och Anna Norin är tillbaka med en ny bok om Billie Lou och Lille Bo. Den heter När bladen faller och är helt fantastisk läsning för både barn och vuxna! Den här gången är Billie Lou och Lille Bo ute och åker pulka. När de letar efter en bättre pulkabacke träffar de Willy Wo på äldreboendet. Han visar dem sin växt och berättar att man inte behöver ha så många olika saker när man är gammal. Bara något att ta hand om. Sanna Larén berättar ur barnens perspektiv på ett trovärdigt och humoristiskt sätt. Många formuleringar får mig att dra på munnen. Till exempel beskriver hon att det går fort när Billie Lou och Lille Bo åker pulka "men inte så fort att mössorna flyger av". Och när Lille Bo undrar vilka som bor på äldreboendet svarar Billie Lou: "Gamla människor. Som har flyttat hemifrån". Formuleringar som talar till den vuxna läsaren och gör boken perfekt att högläsa. Men humor blandas också med allvar. Det handlar om ensamhet och att bli gammal och det är fint att läsa om relationer mellan barn och äldre människor något som är återkommande i Sanna Laréns berättelser.

Jag vill också tipsa om Ylva Karlsson och Katarina Strömgårds nya bok om Ester, Krokodiljakten eller när Ester kom bort i affären. I den här boken är Ester i affären och hon kommer bort från sina pappor och mamma. Ester och hennes gosekänguru åker ända upp till leksaksaveldningen och väntar på att bli hittade. De får vara med om ett riktigt spännande och läskigt äventyr för där finns det en farlig och morrande krokodil. Precis som i den tidigare bilderboken Nappresan eller när Ester slutade med napp blir något vardagligt till ett spännande och fantasifullt äventyr. Med en medryckande text och fina illustrationer dras läsaren med på äventyret.

För den som är nyfiken på hur tunnelbanor fungerar vill jag tipsa om Johan Anderblads nya Bojan och tunnelbanan. Precis som i de tidigare böckerna om Bojan blandas fakta med en spännande berättelse. Bojan ska snart gå och lägga sig men han har så roligt när han leker tunnelbana. Det visar sig att hans mamma har jobbat som tunnelbaneförare och hon berättar om hur det går till när man kör tunnelbana och bygger tunnelbanor. En gång räddade hon också en katt från att bli sprängd inne i en tunnel. Perfekt läsning för den som vill lära sig mer om tunnelbanor! Boken är både underhållande och beskriver fakta på ett pedagogiskt sätt.

Till sist vill jag tipsa om två böcker i serien om kompisarna på förskolan Mille går till förskolan och Maj och Zarah bråkar. Den första boken handlar som titeln avslöjar om Mille som går till förskolan. Vi får följa honom i morgonbestyren. I Maj och Zarah bråkar har Maj gjort en fin kaka i sandlådan men så tar Zarah den och äter upp den. Det blir bråk. De här böckerna är vardagliga böcker som alla barn kan känna igen sig i. De funkar för riktigt små barn, även under 3 år. 

Det var mina bilderbokstips! Hoppas ni också gillar böckerna!

tisdag 14 september 2021

Läsande förebilder

Eskilstuna kommuns lässatsning har gjort en film med läsande förebilder från Eskilstuna och jag är med i filmen! Tillsammans med bland andra en politiker, en pilot, en musiker och en brandman pratar jag om vikten av läsning och vad som är så bra med böcker. Ett fint initiativ av Lässatsningen och så roligt att få vara med!

                         

torsdag 9 september 2021

Hösten är igång!

Nu har vardagen verkligen satt igång igen efter sommaren. Jag började plugga igen förra veckan och det känns roligt att ha påbörjat mitt andra år på högskolan. Jag läser Språk- och kommunikationsprogrammet på Mälardalens högskola och nu till andra året har vi valt profilämnen. Mitt ämne som jag ska läsa i ett år är litteraturvetenskap och det ska bli spännande att få sätta sig in i litteraturhistorien och de klassiska verken. Jag läser ju främst barn- och ungdomslitteratur annars men vill verkligen lära mig mer om det som lett fram till den litteraturen vi har idag. Hittills har jag bara haft några få föreläsningar och lektioner och det känns inte riktigt som att jag kommit in i tänket än men jag tror det kommer vartefter. Den första kursen vi läser heter Introduktion till litteraturvetenskapen och då handlar det om att lära sig analysera de tre storgenrerna lyrik, epik och dramatik. Jag tänker att jag under det här året jag läser litteraturvetenskap ska skriva lite om det här på bloggen. Jag själv var väldigt nyfiken på hur det är att läsa litteraturvetenskap och googlade en lite men hittade inte så mycket. 

Förutom att plugga i höst har jag börjat på en musikalkurs på kulturskolan och jag ska också fortsätta sjunga i kör vilket ska bli otroligt roligt. Jag ser också fram emot att få hitta på många roliga saker nu när samhället öppnar upp allt mer. Att sitta och plugga på campus känns liksom som ett äventyr efter över ett års distansstudier. Snart blir det också höst på riktigt med färgglada löv och krispig luft. Det ser jag fram emot! Och för att inte tala om höstens bokutgivning. Hoppas att jag har lite tid över från kurslitteraturen då jag kan lustläsa lite också. 

Vad ser du mest fram emot i höst?



tisdag 7 september 2021

De bortglömda namnens bok

Äntligen har jag läst De bortglömda namnens bok av Kristin Harmel som kom ut på svenska på Lavender Lit i våras. Det var en av mina bästa läsupplevelser i år och i den här recensionen ska ni få veta varför. 

Boken tar sin början i Paris 1942 där Eva lever tillsammans med sina föräldrar. Men så börjar nazisterna samla in alla judar och föra dem till arbetsläger. Evas pappa blir tagen men lyckligtvis klarar sig Eva och hennes mamma undan. De flyr till en liten stad nära den schweiziska gränsen och tänker att de ska ta sig över gränsen och in i säkerheten. Men motståndsrörelsen i den lilla staden får nys om att Eva är duktig på att rita och hon dras in i att förfalska dokument. Eva ägnar sina dagar till att tillverka id-handlingar och papper som behövs för att kunna hjälpa människor på flykt. Tillsammans med prästen Pére Clement och den andra förfalskaren Rémy uppfinner de ett system där de håller koll på identiteterna på alla barn som de hjälper för att de ska kunna återförenas med sina föräldrar efter kriget. Barnens namn finns i De bortglömda namnens bok. Vi får också möta Eva 2005 som i en tidning får syn på en bild på De bortglömda namnens bok. Hon ger sig genast av till Berlin där boken ska finnas. 

Jag sögs verkligen in i den här berättelsen och trots att den stundvis var tung och sorglig kunde jag inte sluta läsa. Det fanns en spänning i att få veta hur allt skulle gå och jag kände så starkt för Eva och de andra karaktärerna i boken som riskerade sitt liv för att rädda andra. När jag läser en bok vill jag känna många olika känslor och det fick jag verkligen göra när jag läste den här boken. Jag satt med bultande hjärta i de mest spännande delarna, log i de vackra kärleksscenerna och hade gråten i halsen när det var som mest sorligt. Det är en roman som innehåller så mycket och det är verkligen en hjärtskärande berättelse om en stark kärlek som aldrig riktigt får chans att blomma ut. 

De bortglömda namnens bok är en av de starkaste läsupplevelserna jag haft i år. Jag kommer bära med mig berättelsen länge. Du som vill läsa en gripande, spännande, förtrollande berättelse ska genast läsa De bortglömda namnens bok. Du kommer inte att ångra dig! 

Titel: De bortglömda namnens bok
Författare: Kristin Harmel
Förlag: Lavender Lit
Åldersgrupp: vuxna
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

lördag 4 september 2021

Tre boktips för 6-9 åringar

Jag läser böcker för både barn, unga och vuxna och ny har jag hittat tre nya favoriter för 6-9 åriga läsare. De passar bra både att högläsa eller att läsa själv för barn som lärt sig läsa. 

Den första boken jag vill tipsa om heter Maggan året runt och är skriven av Ellen Strömberg och illustrerad av Elin Löf. Det här är en perfekt bok för den som gillar Frallan-böckerna av Sara Ohlsson och vill läsa om en annan härlig karaktär. Boken är uppdelad i fyra berättelser där man får läsa om Maggan under alla årstider. Maggan har precis börjat i skolan och längtar efter att få en egen bästis. Hon har ju mamma och morfar PG men vill gärna ha en kompis i sin egen ålder också. Berättelserna är vardagsnära och vi får följa Maggan under hennes första skolår. Det är en bok att känna igen sig i för alla som är i Maggans ålder eller har varit det. Det handlar om vänskap, vardag, sommardagar, julaftnar och allt möjligt. Jag gillar verkligen karaktärerna och att läsa om relationerna mellan dem. Maggan är en ny favorit!

Nästa bok är en lite sorgligare berättelse. Den heter Glitterstrand och rutig sorg och är skriven av Nanna van Berlekom och illustrerad av Kajsa Hagelin. Boken handlar om Lo som snart ska få sommarlov. Hon längtar efter att åka till en strand och bada tillsammans med sin Hannes, mamma och pappa fast hennes föräldrar inte bor tillsammans längre. Men det är något som inte är som vanligt med mamma. Hon är trött och orkar inte åka till stranden så Lo får bo länge hos sin pappa. Hon längtar efter mamma och längtar efter sitt sommarkalas på stranden. Det här är en finstämd berättelse som handlar om hur det kan kännas när en förälder inte mår bra. Den är sorglig och lite tung att läsa men det är också fint att läsa om ämnet beskrivet ur ett barns perspektiv. En stor behållning av boken är också illustrationerna som är otroligt vackra. Varje bild är som en tavla!

Till sist vill jag tipsa om den andra boken om Hugo "Sillen" Ström av Anna Ehring och Moa Graaf. Sillen börjar skolan heter den och handlar just om när Sillen börjar skolan. Allt är nytt och spännande. Nya kompisar, äta lunch i matsalen och leka på fritids. Som tur är lär Sillen känna Hedda som rimmar på gädda. Den här boken beskriver verkligen hur det kan kännas att börja skolan. Det stora i det lilla framträder och jag tror att många barn kan känna igen sig i Sillens tankar och känslor. En perfekt bok att läsa för ett barn som precis har börjat skolan. Böckerna om Sillen tror jag även passar för lite yngre barn om man läser högt. 

Det var tre boktips för barn 6-9 år som jag hoppas att även ni ska gilla!