onsdag 8 december 2021

Tre julbokstips

Jag älskar att läsa julböcker och har hittills i år hunnit med tre riktigt fina läsupplevelser!

För några veckor sen var jag på ett julevent i Astrid Lindgrens lägenhet då boken En jul i Småland för länge sen släpptes. Det är en bilderbok illustrerad av Cecilia Heikkilä där Astrid Lindgren berättar om julen 1913 då hon var sex år. Det handlar om att gå ut i skogen och hugga julgran, om julstök, julfiranden och salighetssaker. En berättelse i Astrids speciella anda som garanterar julkänsla. Cecilia Heikkiläs illustrationer är otroligt fina och juliga. 

Vill man läsa en rolig bok om julen vill jag tipsa om En ful jul av Emma Karinsdotter och Agnes Jakobsson. Det är den tredje boken om Lisbet och Sambakungen och den utspelar sig under december. I Lisbets klass tänder de första ljuset i adventsljusstaken. Fröken Majlis berättar om sin barndoms jular men Lisbet känner inte alls igen sig. Hon brukar bara fira med farmor och inte alls på samma sätt som alla andra. Och farmor Sambakungen hatar julen. Lisbet bestämmer sig för att hon vill fira en kul jul och ska lära sig allt om julen. I den här boken blandas det underhållande och roliga med allvar. Det är en bok som verkligen ger julkänsla och som visar att det roligaste är när man får göra som man vill och att man kan skapa egna traditioner.

Årets julkalenderbok från Rabén & Sjögren heter Julmysteriet och är skriven av Lisa Bjärbo och illustrerad av Matilda Ruta. Jag har varit lite busig och läst hela boken på en gång istället för att läsa ett kapitel om dagen. Boken handlar om Ebbe som längtar efter julen men i år blir den inte som vanligt när storasyster Märta blivit tonåring och inte bryr sig om julen längre. Dessutom är hon sur för att de ska fira med mammas nya pojkvän och hans dotter. Plötsligt börjar saker försvinna och äntligen har Ebbe ett mysterium att lösa men det är också lite läskigt om det är en tjuv som är framme. Det är en både spännande, julig och mysig bok som är perfekt att läsa tillsammans med barn i jul. Jag gillar verkligen illustrationerna av Matilda Ruta också!

Har du hunnit läsa någon bra julbok än?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar