tisdag 25 november 2014

Julkalenderbloggstafett 2014

Nu i december ordnar Sofie från "Sofies bokblogg" en julkalenderbloggstafett med temat "En riktigt bra ungdomsbok jag läst 2014". Det går till så att det är olika bokbloggare som har anmält sig och alla får en varsin dag där de skriver om en bra ungdomsbok. Då blir det som en julkalender där ni får läsa om en bra ungdomsbok varje dag! Min tur är det 19 december men vilken bok jag ska skriva om får ni veta då. Det här är de som kommer blogga och vilken dag:
  
 1. Sofies bokblogg
2. Cecilia, Swebook obsession
3. Elisabet, Bokvarg
4. Maja, We´re all stories in the end
5. Djurälskande bokslukare
6. Gabriella 
7. Mia
8. Lauras läsvärd
9. Nathalie, Brundells bokhylla
10. Elina 
11. Maria
12. Anna, Sagan om sagorna
13. Helena, Fiktiviteter
14. Andie, Up in my tree
15. Ulrica, Västmanbok
16. Matilda gästbloggar på Sofies bokblogg
17. Linda, Enligt O
18. Velma, Sockerslott
19. Agnes bokblogg
20. Carola, Barnboksbloggen.se
21. Madde, Bokgodis
22. Bokbeate
23. Klara, Inuti en bok
24. Alla på Sofies bokblogg 
 
 

 
 

söndag 23 november 2014

Bokbloggsjerka: Varför läser du?

Äntligen helg, denna gång med mycket inplanerat och inte så mycket ledighet, men självklart ska vi hinna med bokbloggsjerkan i alla fall! Undrar du vad bokbloggsjerkan är får du trycka här. Veckans fråga lyder:

Vad säger du? Varför läser du egentligen böcker?

Ja varför läser jag egentligen böcker? Jag vet inte riktigt, jag har väl bara fastnat i läsandet och tyckt det var kul och nu går det inte att sluta. Men vi tar det från början.

När jag var liten läste mina föräldrar mycket för mig och det tyckte jag var roligt. Men när jag själv skulle lära mig läsa tyckte jag det var svårt. En sak jag kommer ihåg är att jag tyckte det var konstigt att två ord kunde komma efter varann, inte tänkte jag på att det var en liten punkt i mellan. Jag tyckte inte det var det roligaste som fanns att läsa och gjorde det inte frivilligt. Men när jag gick i tvåan hände något. Jag började läsa de böcker jag hade hemma flera gånger och tyckte det var kul. Ibland lånade jag böcker av kompisar och favoriterna var bland annat; LasseMajas detektivbyrå, Regnbågsälvorna och Helena Bross lättlästa böcker.

Det fortsatte väl så och jag hittade fler och fler böcker som var bra. Vi gick till biblioteket kanske en gång i månaden och jag tyckte det var riktigt kul. År 2011 läste jag 108 böcker och nådde mitt mål. Nu på senare tid håller jag på att gå över från 9-12 års böcker till ungdomsböcker. Men jag känner mig fortfarande lite för ung för dem med tanke på olika saker de handlar om. Sådana saker som jag känner mig lite för liten för, men annars textmässigt skulle jag lätt kunna läsa dem.

Jag tror att det var så att på något sätt började jag läsa och sedan har jag fastnat där och bara vill ha fler och fler bra böcker. Det är väl spänningen som finns i många böcker och att man slipper tänka på sina egna problem ett tag som lockar.torsdag 20 november 2014

Resan till tidens slut - Recension

"Resan till tidens slut" är andra delen i trilogin Speglarnas hemlighet som handlar om Asrin, Max och Lima och deras förhållande till den andra världen, Eunomia. Böckerna är skrivna av Erika Vallin och är fantasyböcker för 10-14 år. Du måste ha läst den första boken; "Flickan vid glastornet" innan du läser den här.

Asrin, Max och Lima ska åka till Limas mormor och morfar i England för att hålla sig borta från allt som har med Eunomia att göra ett tag. De ser framemot ett vanligt sommarlov fullt med sol och bad och inget annat. Men det blir inte riktigt som de tänkt sig. En dag träffar de spindelkvinnan som är en av de andra förstaväktaren. Saker som inte får hända för dem till både London och Paris. De får vara med om ett äventyr de sent ska glömma, mellan tid och rymd.

Den var lika bra som den förra delen "Flickan vid glastornet" men jag tyckte att den här var lite mer luddigt skriven. Det är en fantasybok och det jag gillar med dem här böckerna är att det ändå är verklighetstroget. För jag kan tycka att fantasy inte är så bra jag gillar mer när det är i verkligheten, men det får gärna vara lite mystiskt i den. Precis så var den här boken. Den var väldigt spännande och rolig att läsa. Jag ger "Resan till tidens slut", av Erika Vallin en 8 av 10 ugglor.


söndag 16 november 2014

Bokcitat

Det finns så många fina, roliga och bra citat om böcker. Jag har googlat upp några som jag gjort till lite fina bilder.
 

 
 
 
 

 


torsdag 13 november 2014

5768 visningar på youtube - Recension

"5768 visningar på youtube" är skriven av Ralf Novák- Rosgren och Anita Santesson. Den passar för de som är 12-15 år och boken vann Barnens romanpris .

Rosita är 14 år men hon går i sjuan för hon missade mycket förra året och då fick hon gå om. Varje gång hon ska till skolan får hon en klump i magen. Hon får ofta taskiga kommentarer och skinnskallarna i nian mobbar henne. Lärarna förolämpar henne också de för hennes ursprung, hon är en av de resande folket som är ett slag av romer och pågrund av det mår hon dåligt eftersom att alla verkar tycka att de är sämre än andra. Det endå som får henne att må bättre är att sjunga, då känner hon sig fri och blir glad när allt är som jobbigast i skolan och med mammas epilepsianfall. Rosita har bestämt sig att bli sångerska en dag. På musiken i skolan ska de göra en låt och hon hamnar tillsammans med Lena och Nattie. De bestämmer sig för att vara med i en talangtävling med låten och Rosita hoppas på att de vinner så att hon kan ge vinstpengarna till mamma så att hon blir frisk. För som det ser ut nu har familjen inte råd. 

Jag tyckte att boken var viktig för att man ska förstå hur det är för vissa som har ett annat påbrå och då kanske man tänker mer på att behandla alla lika även fast man ser annorlunda ut eller kommer någon annan stans ifrån. Men boken var ganska tung och inte så glad att läsa, så det kunde kännas lite jobbigt ibland. Men å andra sidan så är det ju vissa som har ett tungt liv och inte känner så mycket glädje. Boken vann Barnens romanpris 2014 och det var därför jag tänkte att jag skulle läsa den.  "5768 visningar på youtube" av Ralf Novák- Rosengren och Anita Santesson får 6 av 10 ugglor.

 

tisdag 11 november 2014

Bland bloggar och troll en tillbakablick på sommaren

Igår hade vi elevens val i skolan och jag var med i gruppen "Bland bloggar och troll". Det passar ju bra för mig, att läsa och skriva en hel dag. Förra gången jobbade vi med bloggar och den här gången fick vi skriva berättelser och dikter. Jag skrev en berättelse och när jag var klar med den skrev jag en dikt om hösten och läsning. Den ser ut så här:

Nu är det höst i vårt hus. Alla har det så mys. Sitta med tekopp i hand och läsa bok för var rand. I soffan med filt och regnet smattrar så milt. Att vara här inne är skönt, men ute i regnet blir man blöt. Regnet är mysigt bara man slipper vara ute för då blir det frysigt. Och löven prasslar så fint och har färger var vis.

Berättelsen handlar om sommaren och det är ju inte så passande nu eftersom att det snart är vinter, man fick inte välja platsen själv och jag fick husvagn, äng och sandstrad och det passar ju bäst på sommaren. Vill du ha en tillbakablick på sommaren får du läsa här:   

 


söndag 9 november 2014

Bokbloggsjerka: Önskelista

Nu är det helg igen och dags för bokbloggsjerkan. Vill du veta vad det är så klicka här. Veckans fråga:

Det börjar lacka mot jul. Hur ser din önskelista ut just nu?

Jag har ganska många böcker som jag vill läsa men jag vet inte om jag önskar mig alla så jag börjar med de jag önskar mig och sedan skriver jag de andra böckerna som jag också vill läsa.

Jag är en sån som bara köper en bok om jag verkligen vet att jag tycker om den för jag tycker att det är onödigt att köpa en bok som  man inte kommer att läsa. Min släkt tycker det är så svårt att hitta böcker som jag inte har läst så därför brukar jag ofta få presentkort på Akademibokhandeln. Men de här böckerna önskar jag mig i alla fall:

 • Eunomia, av Erika Vallin 
 • Dogboy är död, av Monica Zak
 • Jag är Malala, av Malala Yousafsai

De här böckerna vill jag läsa, men vet inte om jag kommer tycka om så mycket så att det är värt at köpa dem:

 • Ädelstenstrilogin del 2 och 3, av Kerstin Gier
 • Only väg is upp, av Emmy Abrahamson
 • Mumievinter, av Lena Arro
 • Världsklass, av Kerstin Gavander
 • Koden är knäckt, Per Lange
 • Molly Moon- böcker, av Georgia Byng
 • Under ägget, Laura Marx Fitzergard
 • Spindelnätets fångar, av Pia Hagmar 

torsdag 6 november 2014

Barnens romanpris

Barnes romanpris är ett pris där en barnjury röstar fram en bok barn och ungdomar och de här böckerna var nominerade:

 • Kärlekspizzan, av Johan Rundberg
 • Augustinatt, av Maud Mangold
 • Barnhemmet, av Cecilia Lindbäck
 • 5768 visningar på youtube, av Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson
 • Dödsknäpp, av Håkan Jaensson

Den boken som vann var "5768 visningar på youtube", av Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson. Den handlar om en helt vanlig tjej som heter Rosita och är en av de resande folket som är ett slag av Romer. De andra i skolan gillar inte henne hon får ofta dumma komentarer och lärarna är inte heller snälla, Rosita gillar inte skolan men hon måste gå dit för annars kommer myndigheterna. Rosita skriver på sin blogg om hur hon känner, hennes pappas regler och alla dumma komentarer hon får. För visst är alla människor lika värda.

Jag håller på att läsa den boken just nu och det kommer att komma en recension på det. Här kan du klicka om du vill lyssna på programen om böckerna.tisdag 4 november 2014

Kanske ihop - Recension

"Kanske ihop" av Johanna Lindbäck är en fristående fortsättning på "Lite ihop". Bokförlaget är Lilla piratförlaget Den passar för de som är 11-13 år och utspelar sig i vardagen hos en tjej som heter Majken som har några kompis och kärleksproblem.

Majken hade en deal med Ivan som har gitarrlektion samtidigt som hennes fiol. Den gick ut på att de skulle prata lite med varandra ibland så att Tessan och de andra kompisarna skulle tycka att hon var cool och så att de började prata med henne på riktigt. De där leendena är inte äkta och varför säger Tessan att de ska ses fast hon vet att de inte kommer att träffas för än när det är skola igen? Nu är dealen med Ivan är slut men ändå väntar Majken på honom efter matten på måndagarna. Den bubblande känslan kommer alltid när hon pratar med Ivan och han säger så roliga saker. En annan bra dag är tisdagar när Majken får träffa Ivan innan fiolen. Kanske är hon kär på riktigt... Men hur gör man när man är ihop?

Jag tycker att boken är väldigt skön att läsa och man får en bra känsla. Man känner igen sig mycket i vardagen där man ofta funderar på hur man ska vara för att passa in och bli omtyckt. Om man gillar böcker där man känner igen sig och det känns vardaglit, med lite kärleksinslag tycker jag absolut att man ska läsa den. Men gillar man mer action och spänning är nog inte det här något för dig. Jag tyckte i alla fall att boken var väldigt bra och jag gillade den mycket så "Kanske ihop", av Johanna Lindbäck får 8 av 10 ugglor.

söndag 2 november 2014

Bokbloggsjerka: Boksajter

Idag är det söndag och jag tänkte ge mitt svar på bokbloggsjerkans fråga den här veckan. Undrar du var det är kan du klicka här.

Har du några tips på liknande nyhetsbrev eller kanske en intressant sajt som boknördar borde kolla in?

Jag tänkte då berätta vilka bokiga sajter jag brukar vara inne på och vad som är bra med dem.
En jättebra sajt om barn- och ungdomsböcker är Barnens bibliotek. Där kan man söka på böcker och få och skriva boktips. Det är en väldigt rolig sida som jag älskade för något år sedan.
Jag brukar också lyssna på två bokpodcasts; Bokslukarsällskapet och Allt vi säger är sant de är spännande att lyssna på.
Ibland är jag även inne på olika bokförlags hemsidor, de jag oftast brukar vara inne på är; Lilla piratförlaget, Bonnier Carlsen, Rabén och Sjögren, Natur och kultur och Opal.
Vi får ju inte glömma alla bra bokbloggar, jag brukar läsa; Bokugglan, Prickiga Paula och böckerna, Boktjuven och Oneklingen.

Det var mina tips på bokiga sajter!

lördag 1 november 2014

Läst i oktober

Jag har läst sex stycken väldigt bra böcker under oktober. Jag har recenserat två men det kommer att komma två till. Det har i alla fall varit väldigt roliga böcker att läsa och det är kul!

Först så läste jag "Skräckbåten och svarta damen", av Katarina Mazetti, den var väl ganska rolig och jag har recenserat den.


Nästa bok blev "Molly Moons fantastiska bok om hypnos", av Georgia Byng, den var faktiskt ett spontanlån på biblioteketet men den var ändå rätt bra.

Jag läste också "Dröbärarna", av Kerstin Lundberg Hahn eftersom att de skulle prata om den på Bokslukarsällskapet. Det var lite för mycket fantasy i den men annars var den bra.

Här om dagen läste jag ut "Resan till tidens slut", av Erika Vallin, den var superduperbra även fast det var en fantasy inspirerad bok. Det kommer att komma en recension på den snart.

Igår blev också den härliga boken " Kanske ihop", av Johanna Lindbäck utläst. Den fick man en bra känsla av att läsa och på tisdag kommer jag att recensera den här på bloggen, så håll utkik.


Jag läste också "Gastar och grodyngel", av Ewa Christina Johansson och Jonna Björnsten, den gick snabbt att läsa och var lite som en spökhistoria för lite yngre barn ungefär 6-8 år.

Jag läste ett par bliderböcker också men de räknar jag inte med eftersom att det bara ta någon minut att läsa ut dem.


I november vet jag inte riktigt vad det blir för läsning, kanske någon annan Molly Moon-bok eller någon av Johanna Lindbäck. Jag tror också att jag kommer läsa den sista delen i trilogin Speglarnas hemlighet "Eunomia".