fredag 30 september 2016

Bokmässan - Lördag 24/9

Bokmässan är över och det var alldeles underbart! Jag har drömt om att få komma dit under mina år som bokälskare och nu har jag varit där! Jag hade höga förväntningar, men de överträffades! Helt otroligt! Jag var där med min mamma på lördagen och söndagen och det var något av det roligaste jag gjort! Jag är så glad och lyrisk och ler varenda gång jag tänker på det! Det var speciellt att omges av så många människor men samma intressen och prata böcker hela tiden! Böcker är en stor del av mitt liv och jag kan prata om böcker och läsning hela tiden. Dock blir människorna runt omkring mig lite trötta på allt mitt prat. I skolan är det ingen som riktigt förstår sig på min stora kärlek till böcker och därför var det helt underbart att få åka på Bokmässan!

Bokmässan var verkligen en upplevelse över det vanliga som alla bokälskare måste vara med om någon gång! Det fina med Bokmässan tycker jag är att alla är lika mycket värda. Det spelar ingen roll om man är författare, förläggare, utställare eller besökare, alla är på samma ställe. Tänk dig att mitt i folkvimlet stöta på din favoritförfattare! Något jag tycker man ska passa på att gör under de här dagarna är att ta kort med så många författare som möjligt och få böcker signerade. En rolig sak vi gjorde var att köra författarbingo, där den som såg flest författare vann. För det är verkligen folk man känner igen överallt! Att fynda böcker till mässpris är också väldigt bra, dock blir det lite tungt till slut...



Nu tänkte jag berätta om min första bokmässedag och i ett kommande inlägg skriver jag om bokmässesöndagen. Jag och mamma tog tåget till Göteborg på fredag eftermiddag, checkade in på hotellet, shoppade lite och åt mat. På lördagsmorgonen studsade jag upp ur sängen, fixade iordning mig och åt frukost!

Väl på mässan hade jag mycket saker jag ville se, men det var folk överallt och vi tyckte det var lite svårt att hitta. Men jag var superglad ändå! Tänk dig böcker, författare och människor i en salig blandning! Det är underbart! Vi gick runt och tittade i alla montrar, köpte lite böcker och tog gratis bokmärken. I en kommande haul får du reda på mer om vad jag köpte.


Bonnier Carlsens monter var en av de största och där hittade jag ett helt bord fullt med PAX-böcker! Då blev jag överlycklig eftersom att jag längtat efter Pestan hur länge som helst! Så en Pestan fick följa med hem! Jag träffade även Henrik Jonsson som har illustrerat PAX-böckerna. Han signerade boken och vi pratade en stund. Jag har träffat honom en gång tidigare, det var på släppet av Näcken i våras. Det var superroligt att prata lite PAX men honom, han berättade bland annat att han är klar med omslaget till den åttonde boken, Vitormen! Även Henriks tjej Karin och hans dotter Signe var där, supertrevliga!





Anna Ahlund har skrivit en av de bästa böckerna jag läste i somras, nämligen Du, bara.  Strax efter jag hade pratat med Henrik fick jag syn på henne i Raben & Sjögrens monter där hon stod och signerade böcker. Jag pratade med Anna en stund om allt mellan himmel och jord. Skrivande, hennes nästa bok, klänningar med mera. Jätteroligt att äntligen få träffa Anna i verkligheten! Bredvid Anna hittade jag Ingelin Angerborn som har skrivit massor av böcker jag gillar. Jag passade på att köpa ett exemplar av hennes nyaste bok, Sal 305 och fick det signerat.


Klockan 12 hade Henrik Jonsson tillsammans med några andra illustratörer, bland andra Stina Wirsén, livsteckning. De körde stafetteckning och det var riktigt roligt att titta på! På mässan fanns en superfin vägg som Stina Wirsén låg bakom. Där fick man rita och skriva men olika färgen. Jag passade på att göra lite reklam för Agnes bokblogg såklart!



Vi kikade in bokbloggarrummet som Kulturkollo höll i, där var det lugnt och skönt! Välbehövligt med tanke på hur mycket folk det var på mässan. Där träffade jag Johanna från bloggen Sincerely Johanna, jätteroligt att äntligen träffas i verkligheten!

Jag gick på seminariet Från blogg till bok med Flora Wiström och Sandra Beijer på Ung scen. Det var spännande att höra hur de hade gått från att blogga till att också börja skriva böcker, hur det är att debutera osv. Efteråt köpte jag Flora Wiströms debutroman Stanna och fick den signerad!



Resten av dagen gick vi mest runt på mässan, jag träffade en hel del spännande människor och såg massor av kändisar! En väldigt bra dag helt enkelt! I nästa inlägg får du läsa om min söndag på bokmässan!


Bokälskare mot rasism!

torsdag 29 september 2016

Girl Online On tour - Recension

Girl online On tour är skriven av Zoe Sugg och utgiven av Penguin books. Du kan hitta boken på Bokus eller Adlibris

Penny följer med Noah på turné runt om i Europa och ser fram emot en fantastisk sommar fylld av upplevelser tillsammans med honom. Men det blir inte riktigt som  hon har tänkt sig. Noah har massor med saker att göra och hinner inte med att vara med Penny. Dessutom är Noahs bandmedlemmar inte de schystaste och alla Noahs fans är svartsjuka på henne. Penny saknar Elliot, sin familj och sin blogg Girl Online. Kommer det här bli en bra sommar eller kommer hennes och Noahs relation att förstöras?  

Det här är andra fristående boken om Penny och hennes blogg Girl online. Jag läste den på engelska och tyckte att den var precis lagom svår att förstå. Jag kan annars tycka det är jobbigt att läsa på engelska, men den här boken var perfekt för mig! Det tog väldigt lång tid för mig att läsa boken, men jag tyckte det var kul! 

Jag tyckte mycket om den här boken, jag älskar Zoe Suggs språk och att den är så himla härlig att läsa. Den känns liksom magisk på något sätt och filmliknande, även fast det som händer skulle kunna hända i verkliga livet. Jag älskar karaktärerna, för de är så lätta att relatera till! Det blev heller aldrig tråkigt att läsa, hela tiden händer det saker och det går upp och ner som i en berg- och dalbana. Man pendlar mellan att känna sig glad, ledsen och arg. 

Jag skulle rekommendera alla i ålder 12-15 år ungefär, att läsa den här boken. För den är härlig, spännande och mycket har en stor igenkänningsfaktor. Vill man läsa en underbar och spännande bok om kärlek och vänskap är det här precis rätt! På engelska eller svenska spelar ingen roll, men jag skulle rekommendera att man börjar med att läsa Zoe Suggs första bok, Girl online. Snart kommer även Zoe Suggs tredje bok, Girl online: Going solo ut. Den är jag väldigt taggad på att läsa! 

Jag ger Girl online: On tour 4 av 5 ugglor.

tisdag 27 september 2016

Tummen upp för Bokslukarna!

Du har väl inte missa att ett nytt program där barn tipsar om böcker har börjat på Barnkanalen? Det heter Bokslukarna och sänds varje tisdag kl. 19. Tre barn och en bibliotekarie samtalar och tipsar om böcker de läst i avsnittets ämne. Det har varit teman som humor, dagböcker, vardag och spänning. Under det femton minuter långa programmet får man även möta en författare som berättar lite om sina böcker och hur de skriver. I ett av programmen var det även ett inslag om hur det går till att låna en bok. Tittarna kan själva skicka in sina recensioner som har chans att visas i programmet. Jag är så glad att det äntligen har kommit ett bokprogram för barn, det behövs för att öka läslusten! Jag kan tycka att en kvart är lite kort, det hinns inte riktigt med att gå in på djupet i samtalen. Men fortfarande väldigt bra!

Jag gillar att man på svt play och programmets hemsida kan se fler klipp, som bokrecensioner och framför allt, PAX-författarna Ingela Korsell och Åsa Larsson har en skrivarskola. Den är inspelad på olika ställen runt om i Mariefred och de ger massor av bra tips för dig som sugen på att skriva själv. På webben kan man även få boktips av Bokdetektiven Anna genom att svara på några frågor. Så himla bra! Så tummen upp för Bokslukarna!

Foto


söndag 25 september 2016

Tävling: Vinn boken Skriv om och om igen

Idag kommer jag med ett riktigt spännande inlägg! Det är nämligen så att jag ska lotta ut ett exemplar av Ylva Karlsson och Katarina Kuicks fantastiska bok Skriv om och om igen till någon av er! Det är en superdunderfantastisk (nytt ord?!) bok FYLLD med skrivövningar för alla tillfällen. Den här boken är bra, fin och användbar för alla som älskar att skriva och jag vill verkligen att fler ska upptäcka den!

För att delta i tävligen ska du:

1. Skicka ett mejl till mig,
agneslindholm01@gmail.com där du svarar på frågorna:
Vad är det bästa med att skriva enligt dig? Vilket är ditt bästa skrivtips?
Skriv gärna, Agnes bokblogg tävling, i ämnesraden.

2. Tipsa gärna om tävlingen i din blogg eller på andra sociala medier. Skicka med länk eller namn på t.ex instagram i mejlet. Tagga inlägget med #agnesbokbloggtävling så att jag hittar det. använd gärna bilden nedan. 


3. Om två veckor, söndagen den 9/10 drar jag en vinnare! Jag publicerar då ett inlägg på bloggen där jag skriver vem som vinner och kontaktar personen i fråga via mejl.

Hoppas att just du vill delta i tävlingen! Lycka till!



lördag 24 september 2016

Bokmässan - Uppdatering #2

LÖRDAG 15.07:
Böcker, människor, författare, böcker, människor, författare...

Trött i benen, tunga kassar. Men oj vad jag är glad!


fredag 23 september 2016

Bokmässan - Uppdatering #1

FREDAG 14.41:
I detta nu sitter jag på mitt första tåg i resan mot mitt livs dröm, Bokmässan! Kanske har jag höga förväntningar, men jag är säker på att det kommer att bli du dunderkul! Jag kan nästan inte förstå att jag faktiskt ska dit! Jag hoppas på att få träffa en massa författare och andra bokmänniskor. I skolan vet alla om att jag älskar böcker, men det är inte samma sak att prata med dem som det är med människor som verkligen förstår. Men nu på bokmässan hoppas och tror jag att jag kommer få en massa inspiration och snacka hur mycket böcker som helst! 

Det bästa med att åka tåg förutom att läsa och lyssna på musik och podcast är att fantisera. Hur ser den där personens vardag ut? Vad är hens bakgrund? Vart ska hen någonstans och vad ska hen göra där? Jag sitter och hittar på historia efter historia i huvudet! Det är så spännande! 


Jag tänkte försöka uppdatera med ett kort inlägg lite då och då under Bokmässan och sedan kommer såklart mer detaljerade inlägg om allt jag upplever i Göteborg! 


Nu ska jag lyssna på första avsnittet av Bladen brinner(!!!)! Ska bli så kul att se vad den podcasten har att bjuda på! Perfekt uppladdning inför mässan! 


torsdag 22 september 2016

Läslovspriset och bokmässan

Vecka 44 är det äntligen dags för läslovet! Då ska jag bara njuta av massa härliga böcker och ta en liten paus från skolan! Du som är mellan 7-13 år kan tjuvstarta läslovet redan nu med att vara med och tävla om Läslovspriset! Då ska du skicka in ett bidrag på temat "Viktigast för mig". Det kan vara en film, berättelse, dikt eller sång som du gör själv eller tillsammans med kompisar. Vinnaren utses av en jury bestående av bland annat Martin Widmark och Johan Unenge. Priset är en resa till Stockholm där man får bo på hotell. Man får även ett studiebesök på ett bokförlag, träffa barn- och ungdomsboksförfattare, ett bokpaket och hyllningar på Läslovsfestivalen! Låter ju hur kul som helst! Synd att jag är lite för gammal, annars hade jag helt klart varit med! Passa på du som är 7-13 år! Mer info hittar du här.

Något som snurrar väldigt mycket i mitt huvud just nu förutom skolan, dansen, läxor och så är BOKMÄSSAN! Det är något jag sett framemot länge nu! Och imorgon är det dags för mig att åka dit! Mässan började ju redan idag, men jag ska bara dit på lördag och söndag. Så imorgon har jag ledigt från skolan efter lunch och ska åka tåg tillsammans med min mamma ner till Göteborg. Jag är så taggad! Ja, ja! Nu ska jag fortsätta packa inför bokmässan. Kanske att jag skriver något på vägen ner annars hörs vi på söndag med ett jättespännande inlägg! Stay tuned, det kommer bli så kul!





tisdag 20 september 2016

Sommarbokfest med Jo Salmson

Många av vårt avlånga lands bibliotek har någon form av aktivitet under sommaren för att främja läslusten hos barn. I Eskilstuna finns det något som heter Sommarboken, där alla barn får läsa 6 böcker under sommarlovet och skriva om dem i ett häfte. När man lämnar in häftet till biblioteket får man en bok som present och dessutom, alla barn mellan 6-12 år får också en biljett till Sommarbokfesten! 

Jag och Jo Salmson
Sommarbokfesten är ett avslut på det hela och den inträffade lördagen den 10 september. Jag följde med min tioåriga lillebror dit, för jag ville också vara med, trots mina fjorton år. Är man boknörd så är man! Många barn var där tillsammans med föräldrar och syskon och väntade spänt på att få träffa författaren Jo Salmson som skulle prata. När man kom fick alla barn skriva sina namn på en lapp för att vara med i utlottningen av Jo Salmsons böcker. 
Jo Salmson har skrivit många böcker, främst en hel del fantasyserier för barn. Bland annat Häxfolket och Tam tiggarpojken. 

På scenen tog Jo Salmson vid och berättade att hon egentligen inte hette så, utan att Catharina Wrååk var hennes riktiga namn. "Innan jag blev författare jobbade jag på ett förlag", sa Jo (eller Christina). "Är det någon som vet vad det är?" 


Armar sträcktes upp i luften, en liten kille sa: "Det är väl som att jobba på ett kontor". Jo svarade att så är det, det är på ett förlag man ger ut böcker. Fast det är inte där man gör böckerna, det gör man på ett tryckeri och det är som en fabrik. Hon berättade hur det gick till när man trycker en bok på ett tryckeri. Sedan kom hon in på hur det var att arbeta som förläggare på ett bokförlag. Något jag lärde mig var att om ett förlag, som Bonnier Carlsen, ger ut runt 200 böcker på ett år så är bara tre, fyra stycken av dem av nya författare. Förlagen får in ungefär 5000 manus på ett år, men bara ett fåtal böcker ges ut. Det en förläggare arbetar med är att välja ut vilka böcker som ska få ges ut. Jo skrev en bok som hon ville skicka in till ett förlag, men tyckte att det skulle kännas pinsamt att ge sitt manus till någon av sina kollegor. Tänk om de inte tyckte om det? De kanske bara skulle säga att det var bra för att det var hon som hade skrivit det? Men Catharina kom på att hon skulle låtsats att det var en släkting till henne som hade skrivit boken, så hon hittade på ett namn med sin mammas efternamn Salmson, som hon haft innan hon gift sig. När de som jobbade på förlaget hade ett möte där de skulle bestämma vilka böcker som skulle ges ut, var Catharina/Jo jättenervös, hon sa nästan ingenting. Men hon blev såklart jätteglad när hon fick veta att den skulle ges ut. Jo berättade att hon var rädd att hennes chef skulle bli arg på henne för att hon ljugit om att det var hennes släkting hade skrivit boken, men det gick bra! Nu arbetar Jo som författare på heltid. 

Jo berättade om de olika böckerna hon skrivit och sedan var det dags för en utlottning av vilka femton barn som hade vunnit varsin av Jos böcker. Min lillebror vann! Han valde faktaboken Jo Salmson berättar om rymden. Därefter skulle Jo signera böckerna och om man ville fick man en autograf på en lapp. En kö ringlade sig lång fram till Jo. 

Ute i biblioteket fortsatte festen med popcorn, festis, vindruvor, ballonger, clowner och böcker. Biblioteket var nu stängt, bara öppet för oss! 

Superkul att Eskilstuna kommuns lässatsing fixade den här festen men Jo Salmson och allt! Det var jätteroligt! Jo var verkligen intressant att lyssna på, hon berättade på ett pedagogiskt sätt så att barnen förstod. Oroligt kul!

Min lillebror Melker får sin bok signerad



måndag 19 september 2016

PAX-premiär!

Nu är det äntligen dags! På fredag och lördag släpps Pestan! Kan ni förstå hur taggad jag är?! Jag har lägntat superlänge och det ska bli så himla kul att äntligen få läsa Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonssons sjunde PAX-bok.

På fredag och lördag, 23-24 september är det världspremiär i Mariefred! Dock kan inte jag komma då jag är i Göteborg på Bokmässan, men som tur är kommer Henrik att vara på plats i Göteborg och ha försläpp även där! Phu! Annars vet jag inte hur jag hade klarat mig, haha! 

Så om du inte har något bättre för dig tycker jag verkligen att du ska ta en sväng förbi Mariefred i helgen. Finns det något bättre än att ha en rykande färsk PAX-bok i handen? Skulle inte tro det! 






söndag 18 september 2016

Vi är en - Bloggstafett

Nu är det min tur att ta över stafettpinnen i bloggstafetten efter Maddes bokhylla.

Vi är en, av Sarah Crossan är en ungdomsbok utgiven av B Wahlströms. Boken handlar om Grace och Tippy som är sammanvuxna tvillingar. De sitter ihop vid höften och är alltid vid varandras sida. Som två egna individer delar de allt och skulle inte kunna tänka sig ett liv utan varandra. Deras familj har ont om pengar och har nu inte längre råd att låta de gå i en privatskola, så nu måste de för första gången börja i en vanlig skola. De tvingas mötas av blickar och folk som tisslar och tasslar, men de kanske äntligen kan få riktiga kompisar. Men rätt som det är börjar Grace må dåligt och tvillingarna står framför ett stort val som kan betyda slutet på deras liv.

Innan jag läste den här boken visste jag inte så mycket om den. Jag hade läst handlingen och visste att den handlade om ett par siamesiska tvillingar. Jag blev intresserad eftersom att jag gillar att läsa om tvillingar och relationer mellan tvillingar. Jag tycker det är spännande att läsa i hur det är att ha ett tvillingsyskon eftersom att jag själv inte har det. Det har ju också varit lite av en trend att skriva om tvillingar och många böcker som handlar om just relationerna mellan ett tvillingpar har jag gillat mycket. Det här med att vara ihopväxt med sig tvillingsyster tänkte jag kan vara spännande att läsa om. Jag tilltalades även mycket av det fina omslaget i turkost och rosa. Väldigt fint! 

Boken är skriven på ett annorlunda sätt, nästan i diktform. Raderna bryts mitt i meningar och ibland är et bara ett ord på en rad. Det förekommer också att orden börjar skrivas en bit in på raden. Det påminner lite om diktform, men ändå inte riktigt. Det här gjorde att boken blev väldigt lättläst och gick snabbt att läsa. Det är också väldigt korta händelser som beskrivs, inget är långdraget, utan på nästan varje sida händer något nytt. Det är nästan som at det går lite för fort, vissa saker hade kunnat vara lite mer utdragna. Men samtidigt gillar jag det. Jag tyckte att det var intressant att läsa en bok som var skriven på det här sättet. Men jag tror att jag ändå föredrar sättet som man vanligtvis skriver böcker.

Egentligen hände det inte så mycket intressant i den här boken, det var efter ungefär halva boken den kom igång tyckte jag. Men jag gillar perspektivet, att läsa något ur en siamesisk tvillings synvinkel. Boken är skriven som att det är Grace som berättar och delar av boken är verkligen berörande. Man kan nog också relatera till mycket av det som händer i tvillingarnas liv. De har en pappa som ofta dricker så mycket alkohol, en syster som har problem med maten, en familj som har dåligt med pengar. Andra saker kanske är svårare att relatera till, men det kanske får folk att inse att man inte ska göra skillnad på människor beroende på hur de ser ut. Till exempel måste systrarna i den här boken hela tiden stå ut med människor som stirrar på dem, smygfotograferar och frågar massor med saker. Något jag tyckte var intressant var hur det är att bli kär i någon när man sitter ihop med sin syster.

Jag tyckte den här boken var bra och rekommenderar verkligen gammal som ung att läsa den. Den passar nog bra från 12 år ungefär. Jag gillade att den var lite annorlunda och inte som alla andra böcker och att läsa om hur det är att vara siamesisk tvilling!

Nu lämnar jag över stafettpinnen till Petras bokblogg som imorgon kommer att skriva om boken Vi är en.

torsdag 15 september 2016

Djupgraven - Recension

Djupgraven är en är första delen spänningsserie för barn 9-12 år skriven av Camilla och Viveca Sten. Boken är utgiven av Bonnier Carlsen och du kan hitta den på Bokus eller Adlibris.

Tolvåriga Tuva bor på en ö i skärgården och det är där hon känner sig hemma trots att kompisarna i skolan inte låtsats om henne. Med sitt ljusa hår och såren på halsen efter båtolyckan för länge sedan är hon annorlunda. Allt är som vanligt tills hösten kommer och sommarfolket åker tillbaka till stan. En dimmig höstdag ska Tuvas klass ut i skogen och ha ett orienteringstest. Alla går två och två, men Tuva springer ensam in i skogen. Dimman är så tjock att man knappt kan se handen framför sig och hon får syn på sin klasskamrat Rasmus som ser helt hypnotiserad ut. Framför honom svävar vackra ljuspunkter som för honom bort. 

Det här är en bok som innehåller både spänning, skräck, fantasy, havsormar, älvor, relationer, utanförskap och mycket mer. Författarna har fått in allt på ett så bra sätt. Huvudkaraktären Tuva känns levande och man förstår verkligen henne. Ingen vill var i hennes sällskap i skolan och hon har alltid känt sig annorlunda. Jag gillar att de realistiska delarna bind ihop så bra med fantasybiten om havsmonster, älvor och andra övernaturliga varelser från Nordisk folktro. Det gör att man tror på det.

Camilla och Viveca Sten är mamma och dotter som nu har gett ut sin första bok tillsammans. Viveca är en av Sveriges mest hyllade deckarförfattare och Camilla debuterade nyligen med en roman för vuxna. Djupgraven är första delen i en spänningsserie för mellanåldern.

Samtidigt som spänningen biter sig fast är boken full med lärdom om miljöförstöringen i havet och vad man trodde på förr i världen här i Norden. I slutet av boken fanns fakta om havet och vad man själv kan göra för att minska miljöförstöringen. Jag tyckte det var väldigt intressant att läsa och det knöt ihop boken på ett bra sätt. Det känns spännande att boken både är verklighetstrogen och påhittad. 

Du som gillar PAX-serien borde absolut läsa den här boken. Det var lite samma känsla med ett utsatt barn som huvudkaraktär som stöter på olika väsen att kriga mot. En riktigt klurig bok för smarta läsare som vill lära sig mer och klura på fall samtidigt som det också finns en känslig sida av boken.

Jag tyckte mycket om det fantastiskt fina omslaget i guld och blått. Det gav verkligen rätta känslan för boken, med havet, båten, klipporna och fullmånen. Superfint! Formatet var även det väldigt bra, det var enkalt att läsa och bläddra i boken.

Jag ger Djupgraven av Camilla och Viveca Sten 4 av 5 ugglor.


tisdag 13 september 2016

Inför bloggstafett

På lördag sätter en bloggstafett om boken Vi är en, av Sarah Crossan igång! Det är en ungdomsbok som handlar om två siamesiska tvillingar och deras liv. Om du är nyfiken på boken tycker jag absolut att du ska följa bloggsatfetten! Under nio dagar, med start på lördag, kommer nio olika bokbloggare skriva om boken Vi är en, det kommer bli superkul! Här kommer en lista på vilka bloggar som är med och vilken dag de skriver om boken:


http://maddesbokhylla.blogg.se2016-09-17
http://agnesbokblogg.blogspot.se2016-09-18
http://petrasbokblogg.blogspot.se2016-09-19
drawreadandtakeaphoto.blogspot.se2016-09-20
www.boozenbooks.wordpress.com2016-09-21
http://swebookobsession.blogspot.se2016-09-22
http://bibliotekarier.blogspot.se2016-09-23
littletreeofstories.wordpress.com2016-09-24
bookishglimmer.se2016-09-25


söndag 11 september 2016

Gulligt brev och gästrecension

För ett tag sedan fick jag ett brev från två supersöta tjejer som går i trean. De hade skickat ett brev till mig via TioMedia som ger ut tidningen Hemmaliv som jag skriver i. De skrev att de tyckte om att läsa och brukade läsa och skriva recensioner i skolan. De skickade även med en recension på en bok de hade läst och tyckte var bra. De skrev också i brevet att de ville tipsa om boken för att fler skulle bli intresserade av att läsa den. Så här kommer Emma Forslund och Emilia Westbergs recension på boken Vara vänner:

Bokens titel är Vara vänner. Bokens författare heter Marie Oskarson och Helena Bergendahl. Boken handlar om fyra vänner som heter Jack, Emilia, Julia och Edvin. Dom går i samma klass. Nu börjar vi berätta mer om boken! Jack och hans lillebror Max skulle åka pulka en dag efter skolan. Då ville Emilia också följa med till pulkabacken med Jack och Max så då gick de alla tre till backen! Emilia sprang hem och hämtade sin snowracer. Max, Emilia och Jack ville tävla. Max och Emilia vann alltid över Jack! Men Jack blev inte ledsen. Sen kom Edvin med sin snowracer och ville också vara med. Max väntade på Jack, Emilia och Edvin på toppen. Han väntade länge på dem. Sedan åkte han ner med Emilias snowracer, fast han inte fick. Det gick snabbare än när Max och Emilia åkte tillsammans, men det gick inte att styra! Max åkte över ett stort snöhinder och landade med huvudet först. Edvin, Emilia och Jack gick upp på berget och kollade efter Max, men dom såg inte han någonstans! Men sen efter en stund så såg Edvin honom där nere. De åkte ner så fort de kunde. Max var helt tyst när de kom ner till Max. De blev oroliga, i alla fall Jack. Dom försökte väcka honom man han svarade inte. Dom la Max pulkan och började gå hem, Edvin sprang i förväg och varnade Jacks mamma så att hon kunde ringa ambulansen. Men dom hann inte så långt innan ambulansen kom och mamman ropade att dem kunde stanna där de var. Sedan lyfte de in Max i ambulansen och åkte iväg till sjukhuset. Jack och Emilia stod kvar hemma, de var lite ledsna för Max skull. Men sedan så märkte dem att Edvin hade gått. Efter några dagar fick de reda på att Max hade fått en hjärnskakning och en bruten arm. När Jack kom till skolan nästa dag så var alla arga på honom, mest Emilia och Edvin. Julia ville brotta ner dem i snön. Julia tog tag i Jack. Men jack ville inte! Jack låg kvar i snödrivan, han fick lite ont i armen när Julia kastade ner honom. De fortsatte att brottas med varandra men Jack ville inte vara med så han gick runt själv. Efter några dagar så blev alla sams och då hade dem snöbollskrig med varandra. När Jack kom hem efter skolan byggde han lego med Max. Max byggde ett rymdplan. Deras mamma kom in till dem och frågade varför han inte var med dem andra, alltså hans väner. Jack sa ingenting, han bara tittade ner i golvet och mumlade något till sin mamma. Några dagar senare belv alla fyra vänner och började vara med varandra igen. Edvin frågade sin mamma om de kunde få åka till Liseberg alla fyra. Edvins mamma sa att de gärna fick åka till Liseberg om de ville. Edvin ringde till Jack, Julia och Emilia och frågade om de ville följa med. Alla kunde och ville följa med. De åkte dit en dag. De gick runt lite och sedan avslutade de dagen med parishjulet, det gick flera meter upp. När dom var på toppen så stannade hjulet. Emilia blev rädd och då lugnade Jack ner henne. De hade en jättefin och lång utsikt över hela vattnet. Alla gick hem till sig själva och alla fyra var vänner!


Tack så mycket, tjejer, för att ni skickade det här fina brevet till mig! Jag blev jätteglad! Hoppas att det är fler som blev intresserade av att läsa den här boken genom Emma och Emilias fina recension! 

torsdag 8 september 2016

Podcasts om böcker och skrivande

Jag tycker om att lyssna på podcasts och idag tänkte jag tipsa om några jag lyssnar på som handlar om böcker och skrivande. 

Agnes lyssnar på podcast :)
"Bokslukarsällskapet" är en podcast för barn mellan 9-13 år ungefär. Podcasten är uppbyggd som en bokcirkel skulle man kunna säga. Det är en vuxen och oftast två barn som pratar om och beskyddar en nyutkommen bok för mellanåldern. Man får höra en bit ur boken uppläst och de reser även till Illustratio, fantasins värld, och träffar karaktärer ur boken. 

"Skriv en bestseller eller annan bok" är en podcast om skrivande som kanske passar bäst för ungdomar och vuxna som gillar att skriva. Det är författarna Ninni Schulman och Caroline Eriksson. Hittills har tre avsnitt kommit ut och de har pratat mycket om ideér. I det senaste avsnittet gästades podden av författaren Kristian Ohlsson. Man får mycket inspiration till skrivande genom den här podcasten.

"Skrivarpodden" är även det en podcast av skrivande. Det är Kersin Önnebo som har podcasten och hon gästas ofta av en författare eller någon annan som har något med skrivande att göra. 

Sveriges radios podcast "Kapitel - i dina lurar" är ungefär som en ljudbok. Där kan man lyssna på böcker upplästa. 

"Bladen brinner" är en ny podcast som snart sätts igång. Det är författarna Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck som har den podcasten. Jag har fattat det som att det ska vara en podcast om barn- och ungdomsböcker fast rikta sig till vuxna. Ska bli superkul att lyssna på och jag ser fram emot första avsnittet som kommer ut den 22 september.

Det här är mina favoritpodcasts om böcker och skrivande. Jag rekommenderar verkligen att lyssna på dem!

tisdag 6 september 2016

Skrivarcirkel och bokträff

På Eskilstuna stadsbibliotek finns en hel del aktiviteter för barn och unga. Bland annat en läs- och skrivarcirkel för unga mellan 10-18 år.  En fredag i månaden är det en skrivarcirkel där man träffas och gör olika skrivövningar tillsammans. En fredag månaden är det bokträff, då har man läst en bok innan som vi pratar om och skapar något eller gör något som relaterar till boken. Till exempel om boken handlar om musik, gör vi en låt eller om det handlar om konst kanske vi skapar konst. Det är drop-in på träffarna och vi brukar ses vid disken på barn- och ungdomsavdelningen. Inför bokträffarna finns boken som det ska pratas om på träffen att låna på biblioteket och det gör inget om man inte hunnit läsa ut boken innan.

Det här är höstens datum:
Skrivarcirkeln
16/9  kl. 16-17.30
14/10 kl. 16-17.30
11/9 kl. 16-17.30

Bokträffar
30/9 kl. 16-17.30 - Vi läser Meg Rosoffs Så har jag det nu och gör stop motion-collage med inspiration från bokens karaktärer.
28/10 kl 16-17.30 - Vi läser Ransom Riggs böcker Miss Peregrines besynnerliga barn och ser filmen på bio.
25/11 kl. 16-17.30 - Vi läser Vittnet av James Dashner och gör boktrailers.
9/12 kl. 16-17.30 - Avslutning för bokträffarna och skrivarcirkeln med besök av författaren Sofia Nordin.

Tveka inte att komma på de här träffarna! Jag lovar att det är superkul!

lördag 3 september 2016

Premiär av PAX-filmer

Hagby film är ett gäng barn- och ungdomar från Eskilstuna som gör film tillsammans. Alvin Wedstedt är 13 år och det är han som har koll på det mesta inom Hagby film. I vissa filmer är det han som gjort både manus, regi, klippning och mycket mer! Det som är speciellt med Hagby film är att man på deras youtube-kanal kan hitta filmer baserade på PAX-böckerna av Ingela Korsell, Åsa Larsson och Henrik Jonsson. I serien PAX har de sex första delarna kommit ut än så länge. De handlar om bröderna Alrik och Viggo som bekämpar onda krafter i Mariefred. Tidigare har Hagby film gjort film av speciella scener ur de tre första delarna i bokserien, Nidstången, Grimmen och Mylingen. Det här blev jag såklart intresserad av så jag intervjuade Alvin om hans filmskapande och Pax-filmerna för ett tag sedan. Här kan du läsa intervjun

Förra lördagen var det premiär för filmerna av Bjäran och Gasten på Bio Contrast i Eskilstuna. Hagby film hade bjudit in alla skådespelare som varit med, släkt och vänner och andra som hjälpt dem med filmerna på något sätt. Även författarna Åsa och Ingela var där. När jag och min kompis Sara kom till Contrast var det fullt med folk utanför som väntade med spänning på att få komma in och se de nya filmerna. 

Ingela och Åsa äter popcorn under PAX-ballongerna!
Alla välkomnades med cider och popcorn och det fanns också godis, läsk och annat att köpa för den som ville. I taket satt ballonger i PAX-färger och det var en riktig PAX-stämning. Vi minglade runt en stund, jag och Sara pratade mest med Åsa och Ingela eftersom att de var dem enda vi kände. I de nya filmerna som det var premiär för har Alvin regisserat tillsammans med sin kompis Ludvig. De två gick runt och hälsade på folk med mikrofoner förberedda på kinderna. 

Sedan blev det äntligen dags för filmvisning. Längst fram var det två platser reserverade för Åsa och Ingela och även alla skådespelare fick sitta på de två första raderna. Plats på scenen tog Alvin och Ludvig, de hälsade oss välkomna och berättade hur de hade tänkt sig ordningen. De tog också upp alla skådespelare på scenen som fick berätta vilka karaktärer de spelade. Först visades en film de gjort med några kompisar på skolan, Synerna. Därefter fortsatte det med de tre första PAX-filmerna. Trots att tekniken strulade lite fick de massor av applåder! 

Efter en tio minuters bensträckare var det dags för den riktiga premiären av de nya PAX-filmerna! Och det var verkligen premiär! Inte ens de som hade varit med i filmerna hade fått se dem! 

Filmerna var sååå bra! Man satt spikrak och tittade, hela filmen. Det var spännande och läskigt om vartannat. Det var kul att man kände igen händelserna och karaktärerna från böckerna. Det kändes väldigt speciellt att se karaktärerna på riktigt! Alvin och de andra har verkligen utvecklats mycket om man jämför den första PAX-filmen med de här nya. De är så himla proffsigt gjorda, både med hur de filmar, effekter, smink, blod och allting! Till Gasten hade de till och med byggt en regnmaskin för att få rätt effekt! 


På scenen togs skådespelarna upp, de fick berätta vad som var roligast och mest krävande med att spela in filmerna. Många av dem tyckte det var kul att bli regisserade. De sa också att det var lite krävande att till exempel ha blod och slajm i munnen och att man blev så blöt av regnmaskinen. Åsa och Ingela fick även de komma upp på scenen. De pratade om hur fantastiskt roligt det var att se sina karaktärer levande så här. "Har vi verkligen skrivit så här läskigt?!" sa de. Åsa sa även att det var kul att träffa andra människor som är lika galna som henne själv. Båda var helt tagna och tyckte det var superroligt!
Skådespelarna


Ingela och Åsa berömmer Hagby film på scenen

Jag tycker det är jätteroligt med unga som verkligen är engagerade och brinner för något. De gör verkligen det här fullt ut. Bara att ordna den här premiärvisningen är ju ett arbete i sig. De måste hyra lokal, planera och så vidare. Det var även väldigt modigt av dem att stå framför alla och prata.

Om du har läst PAX-böckerna tycker jag absolut att du ska titta in Hagby films PAX-filmer på youtube!  Och om du inte har läst dem kan du se filmerna först som en trailer. Då lovar jag dig att du kommer bli sugen på att läsa böckerna! Här kommer länkar till alla PAX-filmer:

Nidstången 
Grimmen
Mylingen
Bjäran
Gasten 

Stort tack till Alvin och Hagby film för att vi fick komma på premiären! Det var verkligen superroligt! Fortsätt med det ni gör, ni är jätteduktiga!

Åsa och Ingela väntar spänt på att få se filmerna.
Många kom för att se Hagby films nya filmer. På bilden syns
jag och min kompis Sara till höger.

torsdag 1 september 2016

Läst i augusti

Sommaren är över officiellt nu och en mysig bokhöst ligger framför oss. Redan nu har skolan satt igång sin rullning och nu börjar alla andra aktiviteter också. Det känns bra, men jag känner mig lite stressad över allt som ska göras. Jag tänker försöka att ha mer och mer vardagsglädje och njuta av livet! Först tänkte jag att jag inte läst så mycket under månaden men när jag tänker efter har jag faktiskt läst en del. Sex böcker är faktiskt inte dåligt!

Under sommaren har jag läst om PAX-serien och del fem och sex, Gasten och Näcken, läste jag ut i början av månaden. Vad jag tycker om PAX vet ni säkert vid det här laget! De är underbara!

Katarina von Bredow har skrivit många bra ungdomsböcker som jag verkligen gillar. När jag såg boken Som om ingenting i bibliotekshyllan var jag tvungen att låna den. Dock tror jag att jag hade lite för höga förväntningar för jag gillade den inte så mycket. Jag tror att det här är en av Bredows första böcker och det märks verkligen att hon har utvecklats. De nyare böckerna tycker jag är mycket bättre upplagda. Som om ingenting var helt enkelt för långdragen, den kom aldrig vidare. Den handlar om Elin som går på en skrivkurs. Det visar sig att hennes bästa kompis pappa också anmält sig till kursen och Elin blir förälskad.

Anna Höglunds bok Att vara jag sträckläste jag på en kväll. Den var kort, bra, fin, läsvärd och innehållsrik med stor igenkänning. Boken utgår från en tonårstjejs tankar och jag tycker att alla borde läsa den!

I brevlådan landade en riktig pärla som jag tyckt mycket om. Nämligen Viveca och Camilla Stens nya bok Djupgraven som är en riktigt spännande bok för 9-12 år. Recensionsdatumet är inte förrän 15 september, så ni får hålla ut! Recension kommer!

Sedan till den sista boken jag läste under månaden, andra boken av Zoe Sugg, Girl online on tour. Den läste jag på engelska och det tog sin lilla tid, men nu är jag äntligen klar! Den var väldigt bra, men jag tror att jag gillade första boken snäppet mer och det är lite mer ansträngande att läsa på engelska. Men jag är stolt att jag gjorde det! 

September börjar nu och det kommer verkligen att bli så kul! Jag har massor av roliga boksaker planerade. Snart är det dags för bloggstafett om boken Vi är en från B Wahlströms, så den måste jag läsa! Fösta Bookworms-träffen närmar sig och tills dess ska vi läsa Så har jag det nu, av Meg Rosoff. Sedan är det BOKMÄSSAN! Som jag längtat och drömt om detta! Det ska bli otroligt roligt och jag ser fram emot det jättemycket. Bokmässan i Göteborg, here I come!


Tillbaka till min fina skola vid ån!