torsdag 28 juni 2018

Bröderna Lejonhjärta - nyutgåvan

Bröderna Lejonhjärta är skriven av Astrid Lindgren och nyutgåvan som Rabén & Sjögren gett ut har illustrationer av Jesper Waldersten. Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus. Skorpan är sjuk och kanske dör han snart. Han vill inte dö, han vill vara tillsammans med sin bror Jonatan. När Skorpan ligger hemma och hostar och är ledsen berättar Jonatan om Nangiala, det är dit man kommer när man är död. I Nangiala är det fortfarande sagornas och lägereldarnas tid. En dag börjar det brinna i huset där Skorpan och Jonatan bor och för att rädda sin lillebror tar Jonatan Skorpan på ryggen och hoppar ut genom fönstret. Då dör Jonatan och Skorpan blir ensam kvar på jorden. Men snart är de tillsammans i Nangiala och får vara med om ett hemskt äventyr. I Törnrosdalen måste de få slut på den hemska härskaren Tengil.
”Men då sa Jonatan att det finns saker man måste göra, även om det var farligt. ”Varför då”, undrade jag. ”Annars är man ingen människa utan bara en liten lort”, sa Jonatan.” När jag var yngre läste min mamma Bröderna Lejonhjärta för mig. Nu har den kommit ut som nyutgåva med illustrationer av Jesper Waldersten och jag kände att det var dags att läsa den själv en gång. Nyutgåvan har ett rött omslag med svarta detaljer och alla illustrationer är helt annorlunda originalet av Ilon Wikland. Jag tycker boken har ett coolt utseende och känns lyxig med sina tjocka sidor. Illustrationerna känner jag mig dock lite kluven åt. Vissa av bilderna är coola och det är en helt ny tolkning av berättelsen. Jag föredrar Ilon Wiklands bilder eftersom att jag tycker de är finare och har mer Astrid Lindgren-känsla. Men jag tycker att det är roligt att Bröderna Lejonhjärta kommer ut i en ny utgåva med ett annat utseende som kan locka en annan målgrupp. Illustrationerna känns konstnärliga och ger mycket utrymme till läsarens egna fantasi.

Vad det gäller berättelsen och språket är boken verkligen underbar. Jag njöt av att läsa om Skorpan och Jonatan! Även fast jag vet vad som händer i berättelsen hade jag stor behållning av att läsa den. Det finns så många fina citat ur boken som jag älskar och som jag log åt att läsa igen. Jag beundrar Astrid Lindgrens sätt att skriva. Hennes språk är vackert och berörande samtidigt som hon fångar känslor som spänning, sorg och glädje på ett fantastiskt sätt. Bröderna Lejonhjärta är en sorglig berättelse som jag verkligen berörs av varje gång jag läser den. Det är en fin historia om döden, kampen mellan gott och ont och syskonrelationer. Samtidigt skulle man kunna klassa boken som fantasy eftersom att den utspelar sig i en annan värld och är fylld av äventyr. Kanske är det därför man valt att göra de nya illustrationerna i svart och lite häftigare. Jag är så glad att jag läste om Bröderna Lejonhjärta för det fick mig än en gång att inse att Astrid Lindgren är en av mina absoluta favoritförfattare. Jag blev otroligt sugen på att läsa mer av Astrid Lindgren och tror att jag ska ta mig an Mio min Mio och biografin om henne Denna dagen ett liv. Bröderna Lejonhjärta får 5 av 5 ugglor av mig.

tisdag 26 juni 2018

Ljudböcker

Den senaste tiden har jag haft Nextory och testat att lyssna lite på ljudböcker. Tidigare har jag inte lyssnat så mycket på ljudböcker men nu har jag nästan alltid en ljudbok på gång. Jag tycker att det är perfekt att lyssna på en ljudbok när jag går till skolan, tränar, städar eller något liknande. Det blir som att man läser fast man kan göra något annat samtidigt, superbra ju! I det här inlägget tänkte jag berätta om böckerna jag lyssnar på just nu, ljudböcker jag rekommenderar och vilka ljudböcker jag ser fram emot att lyssna på. 

Just nu lyssnar jag faktiskt på två böcker. Framgångsboken av Alexander Pärleros och #walkwithme av Katarina Willk. Den första är en bok om hur man uppnår framgång och ger massor med tips på hur man når sina mål. Spännande och inspirerande att lyssna på. #walkwithme är en ungdomsbok om tonårsliv, mode, vänner och kärlek som jag fått som recensionsexemplar, så den kommer jag att berätta mer om i ett kommande inlägg. 

När man lyssnar på ljudböcker är inläsaren viktig tycker jag. En favorit jag har är Philomène Grandin, hon har bland annat läst in Lisbet och Sambakungen av Emma Karinsdotter. Det är en rolig bok för 6-9 år om Lisbet och hennes farmor som hittar på knasiga saker. Den är jätterolig att lyssna på som ljudbok. Ett annat ljudbokstips är Ta det som en man av Hampus Nessvold. Det är en humoristisk bok om mansrollen som jag tyckte var intressant att lyssna på. Hampus Nessvold läser in den själv och det gör han väldigt bra! Jag skrattade högt flera gånger när jag läste den. Ragga som du shoppar av Lin Jansson är en perfekt bok när man är mellan ungdomsböcker och vuxenböcker. Boken är inläst av Clara Henry och hon är en jättebra inläsare. Det är en rolig, sorglig och bra bok som jag rekommenderar er att lyssna på. Mitt sista boktips är En dag skulle jag bygga ett slott av pengar av Evin Ahmad. Den handlar om att leva i förorten och vilja bli skådespelare.   

I sommar ser jag fram emot att lyssna på En droppe midnatt av Jason Timbaktu Diakité, Handbok för ett begagnat hjärta av Tamsyn Murray och kanske Sommarboken av Tove Jansson. Om ni har tips på andra böcker jag borde lyssna på får ni gärna lämna en kommentar.

söndag 24 juni 2018

5 böcker

För ett tag sedan gjorde jag en enkät där mina läsare fick svara på frågor och där fick jag ett tips om att göra listor efter genre, favoritförfattare osv. Då fick jag idén att göra ett inlägg där jag listar mina fem favoritförfattare, fem bokserier och så vidare. Så det tänkte jag göra idag! Här kommer massor med boktips utifrån olika kategorier. 

5 bästa bokserierna/trilogierna: 
PAX-serien av Ingela Korsell, Åsa Larsson och Henrik Jonsson
Till alla killar jag har gillat-trilogin av Jenny Han
Tillsammans-trilogin av Denise Rudberg 
Böckerna om Jördis av Elin Lindell
Två systrar-trilogin av Hanna Widell och Amanda Schulman 

5 bästa fantasyböckerna:
PAX Maran 
PAX Näcken 
En väktares bekännelser av Elin Säfström
Harry Potter och Fången från Azkaban av J.K Rowling
Övergångarna av Andreas Kundler och Lisa Linder

5 bästa ungdomsböckerna:
Tio över ett av Ann-Helén Laestadius 
Saker ingen ser av Anna Ahlund
Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren
Ordbrodösen av Anna Arvidsson
Allt jag inte sa av Yrsa Walldén 

5 bästa mellanåldersböckerna: 
Comedy Queen av Jenny Jägerfeld
Sub rosa detektiverna Den sista tsarens hemlighet av Veronica von Schenk
En bästis tack av Emma Askling
Det sjunde rummet av Erika Svernström
Ellinor av Katarina von Bredow

5 bästa 6-9 års böckerna: 
Frallan är bäst av Sara Ohlsson och Lisen Adbåge 
Sagasagor: Studsmatta, simskola och en borttappad tigertass av Josefine Sundström och Emma Göthner
Lisbet och Sambakungen av Emma Karinsdotter
Nils och den blinkande stjärnan av Lena Forsaeus och Mia Nilsson 
Våffelhjärtat av Maria Parr

5 böcker jag ser fram emot:
PAX Draugen
Balis som Anna Ahlund håller på att skriva
Inte längre min av Ann-Helén Laestadius
Definitivt okysst av Emma Askling 
Hetare av flera författare

5 favoritförfattare: 
Ann-Helén Laestadius
Anna Ahlund 
Anna Arvidsson 
Katarina von Bredow 
Astrid Lindgren

5 finaste omslagen: 
Allt det vackra är inte förstört av Danielle Younge-Ullman
Vänd rätt upp av Emelie Novonty
Brun flicka drömmer av Jaqueline Woodson
Älvsommar av Mårten Sandén och Lina Bodin
Spökflickan av Katarina Genar 

Hoppas ni fick några tips på böcker att läsa för det här är böcker jag verkligen gillar! Om någon annan också vill göra ett sådant här inlägg så är det bara att göra det!

torsdag 21 juni 2018

Vänd rätt upp

Vänd rätt upp är Emelie Novotny debutroman utgiven av Bonnier Carlsen. Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus

Det är sommaren efter studenten och Ylva spenderar sina dagar där hon trivs allra bäst, i stallet. Hennes kompisar är på väg ut i livet och världen, men hon själv vill vara kvar där hennes älskade hästar finns. Den här sommaren är annorlunda, det händer nya saker i stallet och Ylva har mycket att göra. Dessutom börjar hon tvivla på sina känslor för både Nicole som ridet i stallet och dressyrryttaren Fredrik. 

Vänd rätt upp är en riktig hästbok för ungdomar och jag tycker det är så roligt att Bonnier Carlsen ger ut en sådan. Det finns väldigt få hästböcker för ungdomar vilket jag tycker är konstigt, man kan ju gilla hästar fast man är över 12 år. Jag läste mycket hästböcker när jag var yngre men har slutat göra det dels eftersom att det inte finns så många hästböcker för ungdomar men också för att jag inte är så förtjust i hästar. Jag gillade Vänd rätt upp men tyckte stundvis att det var lite för mycket hästprat. Om man gillar hästar tycker jag absolut att man ska läsa den här boken. Men enligt min åsikt var det lite för mycket hästar i den här boken. 

Det jag gillade med boken var att det var en fin handling och kärlekshistoria. Det vägde upp det stora hästtemat och gjorde att jag uppskattade att läsa boken trots att det var lite för mycket hästar för min smak. På ett sätt kändes det också nostalgiskt att läsa en hästbok eftersom att jag gjorde det mycket när jag var yngre. Jag gillade också det fina omslaget och tyckte att boken var skriven med ett fint språk. 

Den här boken var helt klart en bra bok men eftersom att jag inte är så intresserad av hästar lyckades den inte fånga mig helt. Gillar man hästar rekommenderar jag verkligen att läsa den här boken. Men annars är det ingen bok man måste läsa. Jag gillade den, men det var inget extraordinärt att läsa den. Av min får Vänd rätt upp av Emelie Novotny 3 av 5 ugglor. 

tisdag 19 juni 2018

Läsningen och livet just nu

Jag har sommarlov! Det känns så konstigt, men så skönt. Vi hade avslutning i fredags men de senaste veckorna har vi nästan inte gjort någonting i skolan så det har känts som sommarlov ett tag nu. Det har varit skönt att inte behöva tänka på skolarbete och bara kunnat göra roliga saker efter skolan. Jag har träffat kompisar, åkt iväg och badat och såklart läst! Igår började jag jobba på mitt sommarjobb. Jag ska jobba på soptippen med återvinning i tre veckor innan jag är ledig på riktigt. Men jag känner mig ändå utvilad efter några lugna veckor. I söndags var det uppstart för sommarboken på Eskilstuna Stadsbibliotek. Författaren Erika Svernström som bland annat skrivit böckerna Det övergivna barnhemmet och Det sjunde rummet. Det var skräcktema så Alvin Wedstedt (Hagby film) var också där och sminkade sår på de som ville. Det var intressant att lyssna på Erika Svernström, hon berättade om hur man bygger en spännande historia och berättade hur hon kom på sina böcker. 


Under min första sommarlovshelg har jag också läst en hel del. Jag läste ut Inuti huvudet är jag kul av Lisa Bjärbo som jag sett fram emot att läsa jättelänge. Den handlar om Liv som flyttar med sin pappa från Stockholm till en liten stad i Småland. Hon är väldigt blyg och har svårt att kommunicera med andra. Det är verkligen en fin och bra bok, men jag tror att jag hade lite för höga förväntningar på den. Boken lyckades helt enkelt inte fånga mig helt även om det var en bra bok. Dock tror jag att det är en väldigt viktig bok. Det är sällan en så blyg och introvert person skildras i litteraturen och jag kunde känna igen mig mycket i Liv. 

Nu tänkte jag börja läsa Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren med bilder av Jesper Waldersten. Den har ju kommit i nyutgåva med nya illustrationer, så därför tänkte jag passa på att läsa den. Det ska bli otroligt roligt att få återuppleva berättelsen igen, jag älskar verkligen Bröderna Lejonhjärta. Dock känner jag mig lite skeptisk till bilderna. Jag gillat nog Ilon Wiklands bilder bättre. Men jag tänker att de kanske kan locka en annan målgrupp till att läsa boken. Hur som helst ser jag verkligen fram emot att läsa den och såklart kommer jag med en recension när jag läst klart den! 

Lite parallellt med alla böcker jag läser i sommar tänkte jag läsa Good night stories for rebel girls 2 som jag verkligen ser fram emot. Det är andra boken fylld med berättelser om fantastiska kvinnor som jag tror att jag kommer gilla mycket. Just eftersom att den är uppdelad i korta berättelser tycker jag den passar bra att läsa lite då och då. Jag läser den på engelska eftersom att den är lagom svår för mig att öva på att läsa.

När jag var i Stockholm för någon vecka sedan kunde jag inte motstå att köpa Brun flicka drömmer av Jaqueline Woodson som precis kom ut på svenska. Den har ett så himla fint omslag och jag ville verkligen läsa något av henne eftersom att hon vann ALMA-priset. Jag har börjat läsa lite i den och tänker att jag kommer läsa lite då och då ur den! 

Det ska bli så kul att läsa en massa under sommaren, jag ser verkligen fram emot det! 

söndag 17 juni 2018

Allt det vackra är inte förstört

Allt det vackra är inte förstört av Danielle Younge-Ullman är en bok för unga vuxna. Boken är utgiven av Lavender Lit och har nyligen kommit ut som pocket, den finns att köpa på Adlibris och Bokus

Ingrids mamma har varit en känd operasångerska, men hennes karriär blev avslutad plötsligt eftersom att hon fick problem med stämbanden. De flyttar tillbaka till Kanade istället för att resa runt och Ingrid får för första gången ett stabilt liv. Men hon saknar musiken och vill sjunga själv, men hennes mamma vill inte att Ingrid ska få uppleva samma missnöje som hon. Utan att berätta för sin mamma har Ingrid sökt in till en musikskola och kommit in. Nu måste hon bevisa för sin mamma att hon ska få gå där och ska därför åka på ett tufft vildmarksläger. 

Förts och främst, jag älskar den här bokens omslag. Det är så himla fint! Jag fick den som recensionsexemplar av Lavender Lit i pocket och tänker att det är en perfekt bok att läsa nu under sommaren. Både handlingen och formatet är perfekt för sommarens äventyr! 

Boken är skriven ur olika perspektiv, ett som är nutid där Ingrid är på vildmarkslägret och ett där man får läsa om hennes barndom och vad som ledde fram till att hon var tvungen att åka lägret. Jag tyckte det var ett intressant och unikt sätt att berätta en historia på. Det kräver en del av läsaren, men gör också läsupplevelsen till något annat än om den skulle varit berättad helt kronologiskt. Jag hade lite svårt att komma in i boken och kunde känna att de olika perspektiven blev lite röriga ibland. Kanske beror de till viss del på att jag hade feber under tiden jag läste boken. Men i det stora hela tyckte jag det var ett roligt sätt att skriva på som var intressant att läsa. Jag tror att om jag skulle läsa boken igen skulle jag förstå det ännu bättre. 

Hur det är att leva med en förälder med psykisk ohälsa är en stor del av bokens handling. Det är skrivet om det tuffa ämnet på ett fint sätt och jag gillar verkligen språket i boken. Ett vackert språk där mycket finns mellan raderna. Dock lyckades inte boken fånga mig helt. Jag tyckte att den var lite för lång och som sagt kändes den lite rörig ibland. Men i det stora hela är det en bra bok även om det inte var en av de bästa jag läst. 

Jag ger Allt det vackra är inte förstört av Danielle Young-Ullman 3 av 5 ugglor. 

torsdag 14 juni 2018

ponton - En fantastisk tidskrift

Jag vill tipsa om en tidskrift som heter ponton. Den ges ut fyra gånger om året och består av inskickade bidrag från ungdomar som är 14-25 år. Både texter och bilder är välkomna och jag tycker att det är en så himla bra grej! Dessutom består redaktionen som väljer ut vilka bilder som ska publiceras av ungdomar vilket är så kul! 

I det senaste numret har min text blivit publicerad och det är jag så glad över. Det är en text som heter "Skärvor av glas" och handlar om att växa upp, vänskap och att förändras. Redaktionen har också kollat närmre på min text och skrivit lite om det den handlar om efter min text. 
Jag tipsar verkligen om att läsa ponton, det finns så många bra texter att läsa. Rekommenderar också att skicka in texter och bilder också! Tänk vad kul att folk kan läsa det man skrivit eller se det man ritat. 

tisdag 12 juni 2018

PS. Jag gillar dig fortfarande

PS. Jag gillar dig fortfarande är andra boken om Lara Jean av Jenny Han. Boken är utgiven på svenska av Lavender Lit och finns att köpa på Adlibris och Bokus

Lara Jean saknar Peter även om deras förhållande inte var på riktigt. En väldigt utelämnade video på dem två kommer ut på nätet och hela Lara Jeans liv vänds upp och ner. Hon börjar fundera på vilka följder detta kan få och hur man får bete sig som tjej. Samtidigt kommer personer och saker från hennes barndom upp och allt blir komplicerat. 

Jag tyckte mycket om första boken om Lara Jean, Till alla killar jag har gillat och den här boken var lika bra! Det bästa med de här böckerna är att de är så otroligt mysiga och härliga att läsa. Det systerskap, kärlek, vänskap och vardag i en perfekt blandning. Det som utmärker Lara Jean som karaktär är att hon älskar att vara hemma med sina systrar, baka, läsa och bara ta det lugnt. Det är inte så många karaktärer i böcker som tillåts vara så och i den här boken blir det en härlig sak. Och boken blir inte tråkig för det, det händer massor av saker ändå och är jättemysigt att läsa om. Det gör också att jag kan relatera mer till boken! Lara Jean har ett starkt band till sina systrar, Margot och Kitty eftersom att deras mamma gått bort och de tillsammans måste upprätthålla familjen. Det tycker jag är så himla fint att läsa om. I den här boken försöker de också få sin pappa att gå vidare och börja dejta. 

PS. Jag gillar dig fortfarande är lättsmält sommarläsning som verkligen har det lilla extra. Den här trilogin är perfekt att läsa under sommaren. Jag ville bara läsa vidare hela tiden och tillbringade en hel helg på altanen tillsammans med den här boken. Det är så roligt att Lavender Lit översätter de här böckerna till svenska för jag vill verkligen att fler ska upptäcka de här underbara böckerna! I höst kommer den avslutande delen i serien som heter Nu och för alltid Lara Jean. Jag ser så mycket fram emot att läsa den samtidigt som det känns lite sorgligt att serien tar slut. Jag unnar verkligen alla att läsa böckerna om Lara Jean i sommar, de är fantastiska! PS. Jag gillar dig fortfarande får 4 av 5 ugglor av mig!

söndag 10 juni 2018

Årets bästa böcker - Läsningen hittills i år

Snart har halva året gått och det har blivit dags att summera årets läsning hittills. Mina mål det här året är att läsa 85 böcker minst, läsa ut After-serien och Harry Potter-serien. Hittills har jag läst 52 böcker och det är jag väldigt nöjd över! Jag har läst mycket mer i år än vad jag brukar göra. Nästan alla månader har jag läst omkring tio böcker och det är jag väldigt nöjd över. Jag tror absolut att jag kommer klara att läsa 85 böcker, det skulle också vara roligt om jag hinner läsa 100 böcker. Utöver de här böckerna har jag lyssnat på 20 ljudböcker, men de räknar jag inte med i min läsutmaning. Vad det gäller serierna jag ska läsa ut i år har jag redan läst ut After-serien och Harry Potter har jag två böcker kvar av. Så det ska jag nog klara. Men nu tänkte jag berätta om de bästa böckerna jag läst hittills i år!

Det här året har jag läst många bra böcker, men det är få som har varit riktiga wow-upplevelser. Jag har valt ut några olika typer av böcker som jag läst under året och verkligen tyckt om! 

Frallan är bäst av Sara Ohlsson och Lisen Adbåge är en bok för 6-9 år som passar både som högläsning och att läsa själv. Jag tyckte att det var en väldigt fin, rolig och härlig bok! Det var mysigt att läsa om Frallan och hennes mamma och mormor som tävlar mot varandra och jag tyckte verkligen om boken. 


Facit - konsten att skriva krönikor av Patrik Lundberg är en bok som handlar om att skriva. Främst handlar den om att skriva krönikor, men alla tips går att applicera på vilken sorts text som helst. Jag fick massor med bra tips om skrivande genom den här boken och blev också otroligt inspirerad till skrivande. Superbra bok! 


Alla suger och det är ingens fel av Ebba Hyltmark är en ungdomsbok skriven av en författare som själv är tonåring och kanske är det därför den är så träffande. Jag gillade verkligen den här boken för att det var en härlig ungdomsbok, men hade ändå något väldigt unikt. Karaktärerna var intressanta, det var ett bra språk och en spännande handling!


Comedy Queen av Jägerfeld handlar om Sasha vars mamma tagit livet av sig. Trots det tuffa ämnet är det här en oerhört rolig bok. Jag skrattade högt flera gånger när jag läste den, men den berörde också mig till tårar. En otroligt fin bok och verkligen en av de bästa jag läst i år. Moxie av Jennifer Matieu är en peppande bok fylld av feminsim, systerskap, tonårsliv och relationer. Jag gillade den otroligt mycket både för att jag blev väldigt inspirerad och för att det var en härlig berättelse. En hoppfull bok som jag tyckte så mycket om! 


Jag hoppas på fortsatt bra läsning under året! Vilka böcker har varit dina favoriter hittills i år?

torsdag 7 juni 2018

Moxie

Moxie är en ungdomsbok skriven av Jennifer Mathieu och utgiven på svenska av Gilla böcker. Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus.
Vivian är trött på att killarna i skolan gång på gång trakasserar tjejerna. Killarna får gör vad de vill och blir aldrig tillsagda och på skolan finns en sexistisk rektor som har klädregler för tjejerna. Därför startar hon Moxie, ett fanzine som uppmanar tjejerna till att gå ihop för att få en förändring. De ska rita hjärtan och stjärnor på sina händer för att visa att det är trötta på killarna beteende och det visar sig att det är fler än Vivian som har fått nog. 

Wow, vilken härlig och inspirerande bok! Jag känner mig så feministisk och inspirerad när jag läser den och boken får mig att vilja göra en liknande aktion som Vivian. Kanske är det just för att jag känner igen mig mycket till att killar är dominerande i skolan som gör att jag inspireras av den här boken, och det är ju egentligen inte så bra. Men jag tycker verkligen att det är ett bra sätt att ta upp ämnet på. Mina egna upplevelser är inte alls lika allvarliga som sakerna som händer i den här boken, men jag kan relatera till att killar tar mer plats och säger dumma saker utan att det blir någon förändring. I den här boken är det otroligt mycket girl power och jag gillar att tjejerna i den här boken verkligen tar tag i saken och försöker göra något åt det!

Ingen av de som går på skolan vet att det är Vivian som startat Moxie men genom de feministiska aktionerna lär hon känna Lucy. Förutom systerskapet och kampen för jämställdhet är det här också en härlig ungdomsbok fylld med vänskap och kärlek. Vivian måste försöka dela tiden jämt mellan hennes bästis Claudia och Lucy. Dessutom får Vivian uppleva den första stora kärleken. Seth är en ny kille på skolan som också verkar vara trött på hur killar beter sig. Men ibland tycker Vivian att det är svårt att förklara för honom hur hon känner, han är ju trots allt en kille. Vivian har också en väldigt fin relation med sin mamma och det är hennes upptåg som tonåring som inspirerar till Moxie. 

Moxie är en bok fylld av systerskap, feminism, vänskap och kärlek som jag verkligen tycker att alla ska läsa. Jag blev otroligt inspirerad samtidigt som det var en mysig bok att läsa. Det är så bra att det skrivs böcker om killar som dominerar i skolan, för så tror jag verkligen att det är på många platser. Alla Moxie-tjejer och alla andra där ute, läs den här boken och börja förändringen! Vi alla måste hjälpas åt för att komma framåt i utvecklingen! Jag ger Moxie av Jennifer Matieu 5 av 5 ugglor!

tisdag 5 juni 2018

Sommarläsningstips

För mig betyder sommaren mer lästid och det tror jag den gör för många av er också. På sommaren gillar jag att läsa allt möjligt. Jag vet att vissa gillar att läsa skräck eller deckare på sommaren, men jag tror jag läser det jag brukar läsa även på sommaren. Men gärna mysiga, somriga böcker som inte kräver så mycket av en. I det här inlägget tänkte jag tipsa om böcker för olika åldrar som passar utmärkt att läsa på sommaren. 

Jag vill också passa på att tipsa omSsommarboken som många bibliotek har. På mitt bibliotek ska man lämna in ett boktips och får då en bok som tack. När jag var yngre skulle man läsa sex stycken böcker under sommaren och då brukade jag alltid gå till biblioteket i början av sommaren och låna hem en hel hög med böcker som jag läste under sommaren och skrev om i sommarboken-häftet. Många bibliotek har också sommarlån då man får låna hem böcker över hela sommaren. I samband med sommarboken har Eskilstuna stadsbibliotek sommarbokträffar en gång i veckan. Sommaren kickar igång med ett författarbesök med Erika Svernström 17/6 och i slutet av sommaren är det dags för sommarbokfest. Däremellan är det sommarbokträffar på olika teman under hela sommaren. Vid ett av tillfällena kommer jag att vara med och berätta om mitt bokbloggande och tipsa om böcker. Men nu ska jag boktipsa om böcker att läsa under sommaren, kanske till sommarboken! 
För 5-9 åringen: 
Böckerna om Jördis av Elin Lindell där den första boken heter Borttappat: katt, kompis, kalsong är otroligt roliga att läsa själv eller tillsammans. Där får vi träffa Jördis och följa med i hennes liv. Det är både humor, spänning och allvar i böckerna, perfekt att sluka under sommaren. Jag skrattade mycket när jag läste böckerna! 

Sagasagor: Studsmatta, simskola och en borttappad tigertass av Josefine Sundström och Emma Göthner passar också den både som högläsning och läsa själv-bok. Det är en vardaglig bok uppdelad i flera korta berättelser om Saga. Det handlar om att önska sig en hund trots att mamman är allergisk, hoppa studsmatta och råka göra illa sin kompis och glömma baddräkten när man ska till simskolan. Det är mysig läsning som är lätt att känna igen sig i. 
För 9-12 åringen:
Trettonde sommaren av Gabriella Sköldenberg handlar om Angelica som spenderar varje sommar hos sin morfar tillsammans med sin kusin. Det här är den trettonde sommaren då saker börjar förändras. En fin sommarlovsbok som verkligen gör att man får sommarkänslor. 

Om man vill läsa något mer övernaturligt rekommenderar jag Det övergivna barnhemmet och Det sjunde rummet av Erika Svernström. Båda böckerna handlar om Alvin och hans familj. De råkar ut för övernaturliga händelser och böckerna är riktigt spännande och klurigt uttänkta. 

  

För tonåringen:
Till alla killar jag har gillat och P.S. Jag gillar dig fortfarande av Jenny Han är mysiga böcker som handlar om Lara Jean. Hon gillar att baka och vara hemma med sina systrar. I den första boken skickar hennes lillasyster Kitty iväg kärleksbrev som hon skrivit till alla killar hon har gillat. Två väldigt härliga böcker om vänskap och kärlek som jag tycker passar perfekt att läsa under sommaren. 

För några somrar sedan läste jag Du, bara av Anna Ahlund på balkongen en fin sommarkväll. Det är en läsupplevelse jag alltid kommer bära med mig. Boken handlar om John som ska börja gymnasiet efter sommaren men inte riktigt vet hur det ska bli. En dag berättar hans syster om en kille hon börjat spana in. John blir kär i samma kille och sommaren blir inte som de tänkt sig. Det är en fin kärlekshistoria som är väldigt somrig och mysig att läsa. 

Förra sommaren när jag inte visste vad jag skulle läsa hittade jag Tillsammans-trilogin av Denise Rudberg och slukade den. Det är en lite äldre trilogi för ungdomar som verkligen passar att läsa under sommaren! Böckerna handlar om tre tonåringar med olika bakgrund som träffas på en matlagningskurs och är jättehärlig att läsa! 


Det var mina tips! Vill du ha fler tips på sommarläsning? Kolla in Sofies bokbloggs utmaning på instagram. Den här veckan är vi nämligen ett helt gäng som varje dag tipsar om en bok att läsa på sommaren. Under hashtaggen #7böcker7dagar finns alla tips och min instagram är @agnes_lindholm. Vilka böcker tipsar du om till sommaren?

söndag 3 juni 2018

Min sommarläsning

Nu är det juni och det betyder att det äntligen är sommar! Egentligen har det ju varit sommarväder nästan hela maj, men det är nu sommaren börjar på riktigt och med det kommer sommarläsningen. Jag har två veckor kvar i skolan, men det mesta av skolarbetet är redan avklarat så redan nu har jag lite mer lästid. Dock ska jag jobba tre veckor direkt när sommarlovet börjar så då kanske det inte blir lika mycket läst. Men sedan är jag helt ledig fram till augusti och jag ser fram emot lång lata dagar fyllda med läsning och roliga upplevelser. Jag har många böcker som jag tänkte läsa i sommar och de tänkte jag berätta om idag. Några är böcker som står kvar på min läslista sedan jag gjorde en med böckerna jag ville läsa i vår. Men det är några andra böcker också!


Allt det vackra är inte förstört av Danielle Younge-Ullman – Lavender lit var gulliga och skickade ett paket med deras nya böcker i pocket och en av dem var den här boken. Pocket och underbart omslag kan ju inte bli något annat än perfekt sommarläsning.

Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren och Jesper Waldersten – Jag fick hem nyutgåvan av Bröderna Lejonhjärta och tänker att det är ett perfekt tillfälle att läsa om boken nu i sommar när den kommer i nyutgåva. Jag tycker jättemycket om Astrid Lindgren och Bröderna Lejonhjärta så vi får se hur den gör sig med nya illustrationer!

Äventyren på Hildasholm av Hanna Blixt – I höstas fick jag testläsa den här boken och då tyckte jag den var spännande! Nu är den utgiven och det ska bli roligt att läsa den igen under sommaren och se vad som har ändrats. 

Fejk av E. Lockhart – En annan av de böckerna jag fick av Lavender Lit som jag tänker kan bli bra sommarläsning!

Harry Potter och Halvblodsprinsen och Harry Potter och Dödsrelikerna av J.K Rowling – De blev tyvärr inte läste under våren, men minst en av dem ska jag läsa i sommar! Mitt mål är att läsa ut Harry Potter-serien i år och det ska jag nog klara. Det är bara det att så många andra böcker klämmer sig före. 

Upphittat: tiger och silverfisk av Elin Lindell – Det här är en sådan där bok som jag nog kommer att läsa när jag är på landet och inte har så många böcker med mig för den finns på Nextory. Jag älskade de andra böckerna om Jördis så jag förstår inte varför jag har läst den här boken än. 

Eliza och hennes monster av Fransesca Zappia – Det är en bok som stått på min läslista ett bra tag men inte blivit läst, kanske blir det ändring på det under sommaren. 

Hasselskogen av Melissa Albert – Även den här boken har jag velat läsa länge. Jag tänker att det kan bli bra sommarläsning!

Haj-Jenny av Lisa Lundmark – Den här boken måste jag verkligen läsa snart! Ser fram emot den då jag tror att jag kommer att gilla den! Det får också bli en sådan där bok jag läser när böckerna jag har med mig till landet tar slut, för den finns också på Nextory!

Livet i en skokartong av Liv Marit Weberg – En ur Vox by Opals vårutgivning som jag inte läst en men som jag ser fram emot att läsa. Den står kvar från vårens läslista och jag hoppas att jag hinner läsa den i sommar. 

Goodnight stories for rebel girls 2 av Fransesca Cavallo och Elena Favilli – På somrarna brukar jag försöka läsa något på engelska och förra sommaren läste jag den första rebel girls-boken. Nu har del två kommit och den ser jag fram emot att förskaffa mig och ta fram och läsa lite då och då under sommaren. 

Sektens barn av Mariette Lindstein – Nu när jag har läst de två fösta böckerna om Sofia och sekten måste jag ju läsa klart trilogin. Den är nog väldigt spännande så kanske läser jag den i sommar. 

Inuti huvudet är jag kul av Lisa Bjärbo – Den här boken utkommer i juni och jag ser jättemycket fram emot att läsa den. Egentligen vet jag inte så mycket om den, men jag tror att det handlar om en introvert tjej och det ska bli roligt att läsa om!

Hetare av flera författare – En novellsamling där bland andra Anna Ahlund deltar som kommer inför pride kan ju inte bli annat än bra sommarläsning! Det ska bli jätteroligt att läsa den här boken!

Vänd rätt upp av Emelie Novonty – Också detta en bok som utkommer i sommar. Jag vet inte så mycket om den, men den har ett fint omslag och verkar vara en bok jag skulle gilla så den ligger också på sommarens läslista. 

Blixtra, spraka, blända av Jenny Jägerfeld – Det jag har läst av Jenny Jägerfeld hittills har jag tyckt varit bra. Det här är en vuxenroman som jag ser fram emot att läsa. Jag har faktisk börjat läsa en del litteratur för vuxna den senaste tiden och det tycker det är roligt att blanda upp läsningen med olika böcker. 

En bokhandlares dagbok av Shaun Bythell – Det här verkar vara en mysig bok som jag tror kommer passa bra att läsa i sommar. Att läsa om böcker är ju typ det bästa som finns!

Tjänarinnans berättelse av Margret Atwood – Vi ska läsa den här över sommaren med min bokcirkel i skolan. Så den tänker jag nog läsa under augusti. 

Sedan funderar jag också på att läsa om Du, bara av Anna Ahlund och PAX-serien. Men vi får se hur det blir med det. Det skulle vara så mysigt att läsa Du, bara igen, det är verkligen en perfekt sommarbok. Sista PAX-boken kommer ju i september och det skulle vara roligt att läsa om dem innan dess, men vi får se hur det blir. Jag har ju rätt många andra böcker jag tänkt läsa. Förra sommaren läste jag 27 böcker så då borde jag väl klara av de här böckerna den här sommaren? Det är ju bara 18 stycken haha! Nästa vecka kommer jag med mina bästa tips på läsning i sommar.

fredag 1 juni 2018

Läst i maj

Maj har varit en fin månad fylld av skolarbete, soliga dagar och bra läsupplevelser. Jag har också hunnit med att fira bloggens fyraårsdag, varit på Sigtuna litteraturfestival, besökt Junibacken med Johanna och fikat med Anna Ahlund innan hennes författarbesök här i Eskilstuna. Nu har det blivit dags att summera månadens läsning och jag måste säga att jag är väldigt nöjd med läsningen!

http://agnesbokblogg.blogspot.se/2018/04/laser-just-nu.htmlJag är Malala av Malala Yousafzai var den första boken jag läste ut i maj. Jag tragglade mig igenom den till slut och det tog ganska lång tid för mig att läsa den. Men jag är glad att jag gjorde det för jag tyckte om den. Det var väldigt intressant att läsa om Malala och hennes upplevelser och få ett annat perspektiv på utbildning även fast boken ibland kunde kännas lite långdragen. 

Visheten vaknar av Elin Säfström är den andra delen i trilogin om Tilda och alla väsen. Jag tyckte mycket om boken eftersom att den hade en perfekt blandning mellan magi och realism. 

Göra om av Sophie Kinsella och Tretton dagar med John C av Jojo Moyes är båda noveller ur Novellix senaste släpp med feelgood-noveller som jag fick hemskickade under maj. Ingen av novellerna gjorde jättestort intryck på mig, men jag hade tänkt att skriva mer om dem i ett separat inlägg när jag läst de andra novellerna. 


Sekten som återuppstod av Mariette Lindstein blev jag sugen på att läsa även fast jag inte hade tänkt att läsa andra delen om Sofia och sekten. Även den här boken var otroligt spännande och jag tyckte om den. Det är intressant att läsa om en sekt. Dock tog den här boken väldigt lång tid för mig att läsa, vilket jag inte tycker är så roligt. Men jag tror nog att jag vill läsa den avslutande delen i serien i sommar ändå!

http://agnesbokblogg.blogspot.se/2018/05/trettonde-sommaren.htmlTrettonde sommaren av Gabriella Sköldenberg är en perfekt sommarlovsbok. Den handlar om två kusiner som alltid bor hos sin morfar under sommarlovet. Men det här är sommaren då de fyller tretton och fjorton och de har förändrats. Jag kände igen mig mycket i boken och tyckte att den var fint skriven, men den kändes lite långtråkig ibland. 

Moxie av Jennifer Mathieu köpte jag i Sigtuna och den överträffade verkligen mina förväntningar. Boken handlar om Vivian som startar Moxie för att slå tillbaka mot killarna som dominerar i skolan. Jag blev väldigt inspirerad och kände otroligt engagerad när jag läste den, kanske för att jag kände igen mig mycket i den. 

P.S. Jag gillar dig fortfarande av Jenny Han fick jag hemskickad under maj och läste direkt. Det är tyvärr inte recensionsdag förrän i mitten av juni, men jag kan säga redan nu att jag gillade den mycket! Den var lika bra som första boken om Lara Jean. 

Jag lyssnade också på två ljudböcker under maj. Den första var Never let me go av Kazo Ishuguro som vann nobelpriset. Vi skulle läsa den i min bokcirkel och då valde jag att lyssna på den. Jag tyckte det var en intressant historia men ändå lite utdragen. Den andra boken jag lyssnade på var Ta det som en man av Hampus Nessvold en bok som jag rekommenderar alla att läsa. Väldigt intressant!

Det blev lite mindre läst i maj än tidigare månad, jag har haft väldigt bra läsflyt tidigare i år men nu läste jag några lite längre och långsammare böcker. I juni börjar äntligen sommarläsningen och det ska bli härligt. Jag har en hel rad med böcker jag planerar att läsa, men de tänkte jag berätta om i ett kommande inlägg. Det jag vet är dock att jag kommer att lyssna på Tio över ett av Ann-Helén Laestadius för att jag ville uppleva den boken igen innan uppföljaren kommer i höst!


Träffade bästa Anna Ahulnd och...
hängde i Sigtuna var några av sakerna jag gjorde
i maj!