måndag 14 november 2022

Vinnaren av Barnradions bokpris 2022 - Maria Hellbom - Intervju

För en dryg vecka sedan avslöjades vinnaren i Barnradions bokpris och priset gick till Maria Hellbom för boken Älgkungen. Jag har i år suttit med i urvalsgruppen som av ett 100-tal böcker väljer ut de fem nominerade. Under läslovet sändes sedan radioavsnitt där en barnjury diskuterade de fem nominerade böckerna. Avsnitten finns att lyssna på här. Efter en spännande röstning stod det klart att Älgkungen av Maria Hellbom stod som vinnare och jag har gjort en intervju med henne som ni ska få läsa nu. 
Maria Hellbom,
foto: Nille Leander

Vad är det roligaste med att du vunnit Barnradions bokpris? Betyder det extra mycket för dig som debutant?
Exakt ALLT är roligt med bokpriset, jag känner mig så otroligt hedrad! Men om jag måste
välja ut något så är det att det var en barnjury som läste de nominerade böckerna och fattade
det slutgiltiga beslutet. Det var fantastiskt att få möta dem och höra deras frågor och tankar.
En otroligt skarpögd och djupt reflekterande jury. Det är klart att det betyder mycket för mig som debutant att få ett pris som det här. Jag känner att jag är på rätt väg med vad jag skriver om, och hur jag skriver, det är otroligt värmande och kommer att påverka hur jag skriver framöver. Det har redan gjort mig modigare!
 
Hur kom berättelsen Älgkungen till dig?
När jag var liten fick jag höra många spännande berättelser av min mormor, som bodde i
Jämtland, när jag var där på sommarloven. Jag har använt det som grund. Utifrån känslan och
stämningen i mitt sommarparadis har jag byggt upp Vidås-världen, och tidigare skrivit ganska
många berättelser som utspelar sig där. När jag skulle skriva den här boken var det bara att
sätta Klara och Aron hos Älgkungen i Vidås, och så startade äventyret liksom av sig själv.
 
Var det självklart för dig att du ville skriva för barn?
Inte alls! Jag känner inte att jag skriver för barn, jag skriver berättelser för människor, sådant
som jag själv tycker om att läsa. Det som skiljer är kanske hur jag skriver, man behöver ju
inte göra det för svårt för barn, som ju ofta är rätt så nya läsare, med långa meningar och
krångliga ord. Jag tror att berättelser med allmänmänskliga motiv som vår samhörighet med naturen, vänskap, kärlek, sorg, ensamhet eller oro berör oss alla, barn eller vuxen spelar ingen roll. Det ska vara allt det där stora med att vara människa, då blir det bra! Och så en älg, förstås, inget kan gå fel med en magisk älg i berättelsen.
 
Älgkungen handlar om många viktiga och intressanta teman som klimatkrisen och ofrivillig syskonlöshet. Hur kommer det sig att du ville skriva om dessa teman?
Jag har jobbat som psykolog i cancervård under många år och mött många människor som på
grund av sjukdom och behandlingar blivit ofrivilligt barnlösa. Det är otroligt svårt och jobbigt
för dem många gånger. Det handlar om deras egen sorg, förstås, och blir dessutom extra svårt
eftersom vi fortfarande har en stark norm i samhället som handlar om tvåsamhet och barn,
helst två eller tre barn. Jag ville ha med något om det, och om hemlighållandet som vi vuxna
ägnar oss åt ibland för att skydda barn för allt det svåra i livet – och som blir så fel, eftersom
de känner sig utestängda. Så var det skogsbränderna 2018, som berörde och berör mig djupt. Skogen brinner överallt i världen, en tydlig bild av den klimatkatastrof som vi är mitt uppe i. Alla barn vet om det där och de vet och tänker på att det är den här världen som de ska ärva.
 
Snart kommer Pärlbäraren som är uppföljaren till Älgkungen. Kan du berätta något om den? 
Hm! Okej: Det är ju så att i Vidås är det nära mellan vår värld och andra, förtrollade världar,
det har vi redan förstått. När Klara och Aron är där händer det förstås spännande saker precis
hela tiden … Pärlbäraren handlar om en sjö utan botten, en nyckel som inte passar i något lås (men som kan öppna alla dörrar) ett förlorat hjärta, en lite tjock och väldigt modig hund,
kärleken till potatis och hur det kan bli när man har ett magiskt väsen som lärare i skolan. Det
blir massor med magi, spänning, efterforskningar, romantiskt trams och tacos. Vi får träffa en
350 år gammal vätte som gillar att skriva brev, och så får vi förstås vara med om att pröva en
präst. Nu berättar jag inte mer, resten får man läsa själv!

Stort grattis till Barnradions bokpris, Maria Hellbom och tack för att du ville vara med i min intervju! Jag rekommenderar verkligen Älgkungen till alla och ser fram emot att läsa Pärlbäraren.

tisdag 8 november 2022

En helt vanlig supernova

Jag tyckte mycket om Katja Timgrens tidigare ungdomsbok Allt jag vet om kärlek och ville därför såklart läsa hennes nya bok En helt vanlig supernova. Den riktar sig till lite yngre ungdomar, jag skulle säga att den passar bäst för ca 12-14 åringar. 

När Filip börjar sjuan har allt förändrats. Hans ena kompis har flyttat och hans andra kompis har hittat andra kompisar. Nu känner sig Filip ensam i skolan och det blir inte bättre av att han blir retad för att han är en transperson. Men så börjar Alva i Filips klass. Alva som har annorlunda kläder och inte bryr sig om vad andra tycker. Kanske kan hon bli vän med Filip? Men hon kanske inte vill vara med honom?

En helt vanlig supernova är en fin berättelse om kärlek, vänskap och identitet. Filip är transperson men det är inte det som är huvudsaken i boken vilket jag uppskattar. Ofta när ungdomsböcker ska skildra hur det är att vara hbtq-person handlar det om att komma ut men i när den här boken tar sin har Filip redan berättat för alla att han är en kille och inte en tjej som alla tidigare trott. Att han är trans är liksom något som finns med i bakgrunden och gör Filip till den han är. Jag tror att det är viktigt att det finns olika typer av berättelser om olika typer av människor för att fler ska hitta böcker att känna igen sig i och därför är det här en otroligt viktig bok.

Boken fick mig att känna många känslor. Jag levde mig verkligen in i hur Filip kände och blev ledsen när han kände sig ensam och när folk var taskiga mot honom. Det var hjärtskärande att läsa om hur Filip trodde en sak om hans och Alvas relation men sedan fick uppleva hur hon inte kunde vara med honom framför de andra i klassen. Det är en berättelse om den första stora kärleken som både kan vara alldeles underbar och otroligt jobbig. Jag tycker också att det är fint att kärleken tas på så stort allvar trots att det är en kärlek mellan väldigt unga personer.

Jag hade svårt att lägga ifrån mig boken när jag väl hade börjat läsa. Det händer ständigt saker och det växlar mellan olika känslolägen i berättelsen. Det är en intressant berättelse som är relaterbar och därför tror jag att boken skulle uppskattas av många unga. Läs den!

Författare: Katja Timgren
Förlag: Lilla piratförlaget
Åldersgrupp (enligt mig): från ca 12 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel