tisdag 8 november 2022

En helt vanlig supernova

Jag tyckte mycket om Katja Timgrens tidigare ungdomsbok Allt jag vet om kärlek och ville därför såklart läsa hennes nya bok En helt vanlig supernova. Den riktar sig till lite yngre ungdomar, jag skulle säga att den passar bäst för ca 12-14 åringar. 

När Filip börjar sjuan har allt förändrats. Hans ena kompis har flyttat och hans andra kompis har hittat andra kompisar. Nu känner sig Filip ensam i skolan och det blir inte bättre av att han blir retad för att han är en transperson. Men så börjar Alva i Filips klass. Alva som har annorlunda kläder och inte bryr sig om vad andra tycker. Kanske kan hon bli vän med Filip? Men hon kanske inte vill vara med honom?

En helt vanlig supernova är en fin berättelse om kärlek, vänskap och identitet. Filip är transperson men det är inte det som är huvudsaken i boken vilket jag uppskattar. Ofta när ungdomsböcker ska skildra hur det är att vara hbtq-person handlar det om att komma ut men i när den här boken tar sin har Filip redan berättat för alla att han är en kille och inte en tjej som alla tidigare trott. Att han är trans är liksom något som finns med i bakgrunden och gör Filip till den han är. Jag tror att det är viktigt att det finns olika typer av berättelser om olika typer av människor för att fler ska hitta böcker att känna igen sig i och därför är det här en otroligt viktig bok.

Boken fick mig att känna många känslor. Jag levde mig verkligen in i hur Filip kände och blev ledsen när han kände sig ensam och när folk var taskiga mot honom. Det var hjärtskärande att läsa om hur Filip trodde en sak om hans och Alvas relation men sedan fick uppleva hur hon inte kunde vara med honom framför de andra i klassen. Det är en berättelse om den första stora kärleken som både kan vara alldeles underbar och otroligt jobbig. Jag tycker också att det är fint att kärleken tas på så stort allvar trots att det är en kärlek mellan väldigt unga personer.

Jag hade svårt att lägga ifrån mig boken när jag väl hade börjat läsa. Det händer ständigt saker och det växlar mellan olika känslolägen i berättelsen. Det är en intressant berättelse som är relaterbar och därför tror jag att boken skulle uppskattas av många unga. Läs den!

Författare: Katja Timgren
Förlag: Lilla piratförlaget
Åldersgrupp (enligt mig): från ca 12 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar