onsdag 5 oktober 2022

4 x ungdomsböcker

Ungdomsböcker är bland det bästa jag vet och jag har läst fyra riktiga pärlor till ungdomsböcker som jag tänkte tipsa om nu.

Vera vem? är en serieroman av Anna Sundström Lindmark och Elisabeth Widmark som handlar om mobbning. Vera och Nour är bästa kompisar men när de börjar högstadiet förändras allt. I den nya klassen går Emilia som Nour blir kompis med och Vera känner sig utanför. Dessutom börjar alla vara elaka mot Vera och allt blir bara värre och värre. Med autentiska illustrationer och en lättläst text berättar den här boken om mobbning och hur jobbigt det kan vara att vara mobbad. Det är en tung och känslosam bok berättad på ett enkelt sätt. Viktig läsning för alla och den borde vara obligatorisk läsning för alla. Den passar alla oavsett läsnivå vilket jag tycker är bra.

I början av september var jag på en litteraturfestival för unga på ungdomsbiblioteket Lava i Stockholm. Då köpte jag den nya antologin Höra pulsen slå med noveller och textutdrag av Johanna Schreiber, Christina Lindström, Annika Norlin, Anna Ahlund, Mattias Edvardsson, Lova Lakso, Sara Lövestam, Cilla Nauman, Sara Ohlsson, Hans Olsson, Jessica Schiefauer och Sofia Wågmark. Texterna handlar om kärlek, sex och relationer på olika sätt. Vissa av texterna är utdrag av romaner som Sara Lövestams Som eld och Anna Ahlunds Ganska när sanningen. Andra texter är noveller. Jag kände igen de flesta av novellerna och hade läst dem i andra sammanhang tidigare vilket jag tyckte var lite tråkigt. Jag hade hoppats på nyskrivna texter men samtidigt tycker jag att det är ett bra urval av texter som om man inte läst dem tidigare gör en nyfiken på författarskapen. Det är en perfekt antologi för ungdomar och alla texter är verkligen välskrivna. 

För ett tag sedan läste jag Love, Love, Love av Hanna Landahl som jag tyckte mycket om. Nu har Branden som är den första delen i en trilogi kommit ut. Boken är skrivna ur tre olika perspektiv. Vi får följa Ali, Hedda och Sebbe. Boken börjar med en prolog där vi får veta att en brand brutit ut i ett ödehus och sedan får vi följa vad som lett upp till branden med vissa inslag av polisförhör som följer berättelsen. Hedda och Sebbe är ihop och brukar träffas i ödehuset de hittat. Snart fyller Sebbe 15 år och de har bestämt att de ska ha sex på hans födelsedag. Ali är Sebbes bästa kompis och han är hemligt kär i Hedda. Ett tag innan Sebbes födelsedag styr han en fest som Hedda inte blir så glad över. Då ser Ali något som han inte borde ha sett. Och han känner att han måste berätta om det fast det gör att han sviker Sebbe. Jag tycker uppbyggnaden av den här boken är otroligt smart. Att vi som läsare vet att en brand kommer att bryta ut påverkar spänningen. Polisförhören är väl integrerade och förstärker berättelsen. Samtidigt är det ett intressant och känslofyllt triangeldrama jag tror att många tonåringar kan känna igen sig i. Boken är lättläst och jag hoppas att många 12-15 åringar kommer att hitta till den. Jag kände att jag var lite för gammal för berättelsen och kunde inte riktigt relatera till karaktärerna men uppskattade fortfarande berättelsens uppbyggnad och driv.

Emma Johansson är en favorit bland Vox by Opals författare. Efter Papperssjälar och Sönderslagen kommer Ett halvt hjärta. Berättelsen befinner sig i samma universum som de två tidigare böckerna men har andra karaktärer i centrum. Här får vi träffa Elias som har sommarlov och inte får spela på sin dator på hela sommaren. Istället har hans föräldrar ordnat ett tråkigt sommarjobb till honom. Det visar sig att han ska jobba tillsammans med Finn. Finn som brukade vara och hälsa på sin morfar om somrarna och då var Elias bästa vän. Finns som en sommar inte kom tillbaka och aldrig hörde av sig igen. Nu ignorerar han Elias. Som om de aldrig varit bästa kompisar. Samtidigt dyker Mathilda upp och vill att Elias ska hjälpa henne att repetera inför en teaterpjäs. Sommaren blir inte alls som han har tänkt. På många olika sätt. Ett halvt hjärta är en fin ungdomsbok som innehåller alla olika känslor. Det är en berättelse om vänskap, kärlek och att vara ung. Det handlar om att vara kär, bli sårad, vara irriterad, få en ny vän. Den är enkel att läsa och hela tiden läste jag nästa och nästa kapitel. Språket hade kunnat filats något på och det fanns en del korrfel men den fina berättelsen gjorde att jag inte stördes allt för mycket av det. Jag gillar också att karaktärer från Emma Johanssons tidigare böcker dyker upp och blev lite sugen på att läsa om även dem. Ett halvt hjärta kändes inte lika tung och sorglig som de tidigare böckerna även om även den innehöll svärta. Det är en fin berättelse och jag rekommenderar den. 

Ungdomsböcker för alla tillfällen alltså!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar