onsdag 23 februari 2022

4 x mellanåldersläsning

Jag fortsätter på mellanålderstemat även den här veckan och tänkte tipsa om fyra böcker för 9-12 åringar. Det är fyra väldigt olika böcker och alla kan nog hitta något att lockas av. 

Den första boken jag vill rekommendera är Dödsängeln av Johan Rundberg som är den tredje boken i serien Månvind och Hoff. Här får vi möta Mika igen och den här gången får hon hjälpa konstapel Valdemar Hoff med ett fall där en fin flicka försvunnit från sin familj. De får nys om en stor hemlighet och blir indragna i ett mysterium som också visar sig ha med Mikas förflutna att göra. Än en gång har Johan Rundberg skapat en hisnande spännande historia som utspelar sig i slutet av 1800-talet i Stockholm. Det är omöjligt att sluta läsa och man rycks med i allt Mika har för sig. Det är också intressant att man i den här boken får veta mer om Mikas bakgrund och hur det var att leva som barnhusbarn under den här tiden. Språket lyckas vara både vackert och målande samtidigt som det är enkelt att ta till sig. Det gör att boken passar för såväl barn som ungdomar och vuxna. Jag rekommenderar verkligen Dödsängeln men läs de första delarna Nattkorpen och Tjuvdrottningen först. Nyligen avslöjade också Johan Rundberg att det kommer en fjärde bok om Mika. Det ser jag fram emot!

En annan spännande bok för mellanåldern är Agnes Evander och De dödas sjö och Anna Lundgren. Den handlar om Agnes som alltid har varit ganska utanför i skolan. Men en dag upptäcker hon att hon har en förmåga att kunna se in i framtiden. Hon får plats på Ljungvikens sommarskola för begåvade där ungdomar som har liknande kunskaper samlas för att lära sig mer om förmågorna. Men snart börjar mystiska saker att hända och det verkar som att Agnes och hennes kompis Elsie är något på spåren. Den här boken känns Harry Potter-inspirerad och det är en perfekt fantasynivå för min smak. Boken utspelar sig fortfarande i vår värld men handlar om att vissa människor har förmågor som att kunna resa i tiden, se in i framtiden eller ta kontroll över växligheten. Det är en otroligt spännande berättelse och jag gillar verkligen skolmiljön den utspelar sig i. 

Nästa bok är mer verklighetstrogen. Den är heter Aldrig backa och är skriven av Cina Freidner. Jag skulle beskriva den som en Fula tjejer eller Moxie för mellanåldern. Boken är skriven ur två perspektiv. Vi får läsa om både Ivan och Lydia. I deras klass är det killarna som bestämmer. De kan störa på lektionerna utan att lärarna säger till, förstöra för tjejerna när de spelar fotboll och vara allmänt taskiga. Men nu har tjejerna fått nog. De bestämmer sig för att stå på sig mot lärarna och killarna för att få ett stopp på det dåliga beteendet. Samtidigt händer det mycket runt omkring. Lydia och Ivan har något speciellt mellan dem. Kanske kommer de snart bli ihop. Men så tvingar killarna i klassen Ivan att skicka ett taskigt meddelande till Lydia och nu kanske allt är förstört. Jag kände verkligen igen mig i den här boken från hur det var i min klass på både mellan- och högstadiet. Jag drogs direkt tillbaka till hur det var i klassrummet när killarna kunde bete sig hur som helst utan att någon sa till och så fort någon tjej pratade när den inte fick blev den tillsagd direkt. I högstadiet fick vi ha kill- och tjejgrupp där vi skulle prata om hur vi skulle få bättre stämning i klassen och istället för att prata med killarna om hur de skulle bete sig fick vi tjejer höra att vi skulle säga ifrån och gå emot vilket enligt mig är lärarnas ansvar. Hur som helst är det upplyftande att få läsa om tjejer som går ihop för att tillsammans försöka förändra!

Den sista boken jag vill tipsa om idag är Djuret av Ulrika Lidbo. Den handlar om Love som får syn på en kvarglömd låda på tunnelbanan med ett litet djur i. Han tar med sig det hem och tycker om att ha något att ta hand om. Men han måste gömma djuret för hans mamma skulle nog inte vilja att han har det och det visar sig att det är ett mystiskt djur som vetenskapsmän är ute efter. Tillsammans med Frank, den nya killen i klassen försöker han rädda djuret. Den här boken känns väldigt annorlunda mot andra böcker för mellanåldern tycker jag. Det är spännande att läsa om det här djuret och hur Love tar hand om det. Samtidigt handlar det mycket om ensamhet och att vilja ha en vän vilket nog många kan känna igen sig i. 

Fyra ganska olika böcker för mellanåldern helt enkelt. Jag rekommenderar alla! 

fredag 18 februari 2022

Spännande läsning för mellanåldern

Den senaste tiden har jag läst flera riktigt bra böcker som riktar sig till 9-12 åringar. Alla är riktigt spännande och unika i genren. 

Den första boken jag vill tipsa om är en bok jag inte har hört så mycket om men som jag hoppas kommer att nå ut till fler. Den heter Älgkungen och är skriven av Maria Hellbom. Den handlar om Klara och hennes familj som ska spendera sommalovet i deras stuga i Vidås i Jämtland. Tidigare somrar har Klara träffat den magiska älgkungen Reynir och hon längtar efter att få uppleva den förtrollade skogen med honom igen. Det här blir en sommar utöver det vanliga då många märkliga saker händer. Klaras faster ska öppna en restaurang i byn och har en finansiär som verkar mystisk. Aron som bor i en sommarstuga nära Klaras verkar vara en annan än hon trott och de blir vänner. Sommaren tar en vändning när det värsta händer och Klara måste rädda alla. Älgkungen är en unik bok som handlar om naturen, skogsväsen och nordisk mytologi. Början av boken var lite långsam men ju längre in jag kom i boken ju mer fast blev jag i berättelsen. Den är suggestiv och spännande och liknar inget jag läst tidigare. Samtidigt som det är en spännande och övernaturlig berättelse tar den upp ämnen som sällan tas upp i barnlitteratur. Det handlar om ofrivillig barnlöshet och syskonlöshet och kärlek över kulturgränser bland annat. Boken riktar sig till 9-12 åringar och jag tror att den kan passa för läsvana barn i den åldern. Men det är en bok utan övre åldersgräns som kan uppskattas av såväl barn som ungdomar och vuxna. Den sätter ord på hur viktig skogen faktiskt är och visar på vad som kan hända till följd av klimatförändringarna samtidigt som det är en förtrollande berättelse att sugas in i.

Den andra boken jag vill rekommendera är Dörren av Emma Andersson. Den handlar om Rut vars storasyster Helena har fått cancer. Familjen får åka till en annan stad för att Helena ska få sin den sjukvård hon behöver och de bor i ett hus för familjer med sjuka barn. Samtidigt hör de på nyheterna om en mystisk dörr som dykt upp och som bara vissa kan öppna och försvinna in i. Kan det finnas magi bakom dörren? Kan magin hjälpa Helena att bli frisk? Dörren är en fin berättelse om sorg, magi och äventyr. Jag gillar verkligen hur det övernaturliga och magiska kopplas ihop med livet och döden och hur man kan läsa döden som en allegori för döden. Jag berördes verkligen av händelserna i boken samtidigt som det var spännande att läsa om den magiska portalen. En riktigt fin bok!

Sedan vill jag också rekommendera en historisk berättelse. Planen är den första delen i serien Hemmet för bortrövade barn av Camilla Lagerqvist som utspelar sig 1910 och handlar om Adam som är föräldralös och jobbar som dräng på en bondgård. Men en dag förändras livet helt när han får veta att han har en farfar i livet och är arvtagare till ett stort arv efter sin pappa som gått bort. Men efter sin fattiga uppväxt är inte Adam redo för ett liv i lyx utan han när en dröm om att hjälpa andra barn som har haft det som honom. Han börjar bygga upp en plan som är både olaglig och farlig. Det här är en riktigt spännande bok om hur det kunde vara att leva i början på 1900-talet som barn. Det är spännande att följa Adams bravader och följa hur han vill hjälpa andra barn. 

Hoppas du blev nyfiken på någon av böckerna! Spännande läsning utlovas!

onsdag 9 februari 2022

Läst i januari

Vi är redan en bit in i februari och jag har inte summerat läsningen i januari än men nu ska jag göra det. Det blev en hel del bra läsning under årets första månad!

Julbrevet av Kjersti Herland Johnsen är en julbok som jag läste klart först i januari. Det är en väldigt fin berättelse om vänskap och svårigheter i livet.

En hemlig syster av Ida Ömalm Ronvall har präglat mitt januari på många sätt. Vi fick förhandsläsa den i Unga läsare och hade både bokcirkel och författarsamtal med Ida under månaden. Dessutom fick jag intervjua Ida under hennes liverelease vilket var superkul! Boken är en riktigt bra ungdomsbok med en intressant handling.

Så jävla operfekt av Charlotte Cederlund slukade jag under en kväll. Det är en bok om kroppsnormer som bara flöt på när jag läste den!

Frågar åt en vän Sara Molin lyssnade jag på som ljudbok. Likt Sara Molins tidigare böcker tyckte jag den hade intressanta karaktärer och en berättelse som var intressant att följa. Det handlar om att inte veta om ens förhållande är bra eller inte och om en stor familj som ska planera en begravning.
 
Home body av Rupi Kaur lyssnade jag också på som ljudbok. Rupi Kaur läser upp sina dikter själv och jag tyckte hon gjorde det väldigt bra. Det handlar mycket om kroppen och psykisk ohälsa och det var många fina dikter.

Dödsängeln av Johan Rundberg är den tredje delen i serien om Mika i 1800-talets Stockholm. Den här boken var riktigt spännande precis som de tidigare böckerna och jag kommer snart att skriva mer om den.

Love, Love, Love av Hanna Landahl lyssnade jag på som ljudbok. Den handlar om att bli kär i samma kille som sin bästa kompis och om att få ett brev från sin döda mamma. Jag kunde verkligen känna igen mig i huvudkaraktären Kimberly från när jag var i hennes ålder och tror verkligen att det här är en bok som många i 12-14 års åldern skulle gilla. 

5768 visningar på youtube av Ralf Novak-Rosengren och Anita Santesson läste jag första gången när jag precis startat min bokblogg. Nu har jag läst nyutgåvan och det var spännande att återkomma till en bok jag läste när jag var yngre och se vad jag tyckte nu. När jag har läst även uppföljaren 9 liv tänkte jag skriva om de båda!

Glasfågelns grav av Katarina Genar lyssnade jag på som ljudbok och det är en spännande och övernaturlig bok för 9-12 år som blandar nutid och dåtid. Det är en berättelse som jag verkligen rycktes med i och tyckte mycket om.

Clap when you land av Elizabeth Acevedo läste jag eftersom jag tyckte mycket om författarens bok Poet X och ville läsa något mer av henne. Boken är skriven på prosalyrik och handlar om två systrar som har samma pappa men har vuxit upp på två skilda platser. När deras pappa dör i en flygolycka får man läsa om deras upplevelser om det. Jag fastade tyvärr inte helt för berättelsen även om jag gillade sättet den var skriven på och tyckte premissen var spännande. 

Indra Larssons vilda hästkärlek av Lin Hallberg är en hästbok som båda handlar mycket om kärleken till djur, vänskap och en kommande resa till Amsterdam. Den var rapp, rolig och hade spännande karaktärer.

De följande titlarna är dramer som jag läst i min utbildning:

Räddad av Alfhild Agrell är ett svar på Ibsens Ett dockhem och jag tyckte den var riktigt intressant då den handlar om en kvinna som vill lämna sin man.

Ett dockhem av Henrik Ibsen har jag också läst tidigare i en annan kurs så det här blev en omläsning. Den speglar ett äktenskap men jag har aldrig riktigt fastnat för den tyvärr. 

Ett drömspel av August Strindberg tyckte jag var svår att förstå då den var väldigt splittrad med många karaktärer. Men det är kul att ha läst den!

Strange Interlude av Eugene O'Neill däremot tyckte jag om. Det är ett långt drama i nio akter om jag inte missminner mig. Den handlar om en kvinna som får veta att hon inte kan skaffa barn med sin man eftersom det går vansinne i hans släkt och det kan riskera att överföras till barnet. Så hon blir gravid med en annan man och låtsats att det är hennes man som är pappan. 

De bästa böckerna i januari var En hemlig syster, Så jävla operfekt och Dödsängeln. Vilken var den bästa boken du läste i januari?

onsdag 2 februari 2022

En hemlig syster

Jag har tyckt mycket om Ida Ömalm Ronvalls tidigare böcker Inte som du och Säg nåt då! och därför ville jag såklart läsa hennes nya bok En hemlig syster. Vi fick förhandsläsa boken med Unga läsare och det var en fin upplevelse att få diskutera läsningen tillsammans med andra. Även den här gången har Ida Ömalm Ronvall skrivit en riktigt bra ungdomsbok som jag tror att många skulle gilla. 

En hemlig syster är skriven ur två perspektiv - vi får följa både Isak och Fanny. Sjuttonåriga Isak bor tillsammans med sina föräldrar i Örnsköldsvik, går i gymnasiet, tränar fotboll och umgås med kompisar och sin flickvän. Han har ett helt varligt liv men allt förändras när han hittar ett papper i sin pappas arbetsrum. Där står det att hans pappa har ett till barn, en dotter som heter Fanny och är tre år äldre än honom. Vi får också läsa ur Fannys perspektiv. Hon är 20 år och bor i en lägenhet i Stockholm tillsammans med en kompis. Hon har precis fått sparken från sitt jobb i en hälsokostbutik och börjar nu jobba med kundtjänst. Det är ett helt okej jobb men hon funderar på vad hon verkligen vill göra med sitt liv. Om det inte hade varit för brevet Isak hittar hade deras vägar kanske aldrig korsats trots att de är syskon.

Det här är en väldigt intressant berättelse om vad som händer när man får reda på att man har ett syskon man inte tidigare känt till. När jag läste boken började jag fundera på hur jag själv skulle reagera i en liknande situation. Det är intressant att läsa om hur karaktärerna reagerar och man känner verkligen med dem i deras känslor.

Jag gillar att boken är skriven ur två olika perspektiv och att man får följa både Isak och Fanny. De är två väldigt olika karaktärer i olika åldrar vilket jag tror gör att boken kan nå ut till en större målgrupp. Den passar både yngre och äldre ungdomar och man kan både känna igen sig i hur det är att gå i gymnasiet och hur det är att vara på väg in i vuxenlivet. Såklart har boken ingen övre åldersgräns enligt min mening utan alla som någon gång varit unga kan ha behållning av boken. Perspektivenskiftena skapar en spänning i berättelsen och Ömalm Ronvall har lyckats bra med att få dem att hänga ihop samtidigt som det är tydligt att det handlar om två skilda personer. Isaks perspektiv skulle jag säga är mer handlingsdrivet och för bokens handling framåt medan Fannys perspektiv är drivet av henne som karaktär.

Berättelsen skildrar hur det är att vara ung i dagen samhälle på ett trovärdigt sätt och jag som är lika gammal som Fanny uppskattade att det handlade om livet efter studenten och ångesten över att bli vuxen och behöva bestämma sig vad man vill göra med sitt liv. Jag kände igen mig i tankar som både Fanny och Isak hade.

Den som har läst Ida Ömalm Ronvalls tidigare bok Säg nåt då! kommer att känna igen några karaktärer som dyker upp i En hemlig syster. Jag tycker det är ett roligt grepp att skriva fler böcker i samma universum där karaktärer och platser återkommer. Det ger något extra till läsupplevelsen.

En hemlig syster var precis vad jag ville läsa efter en höst fylld av studier i litteraturvetenskap med mycket tyngre litteratur. Det är en lättläst ungdomsbok om relationer, hemligheter, identitet, kärlek, vänskap och lögner som jag hade svårt att lägga ifrån mig. Rekommenderas starkt!

Författare: Ida Ömalm Ronvall
Åldersgrupp (enligt mig): från ca 13 år
Förlag: B. Wahlström
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel