torsdag 28 november 2019

Julkalenderbloggstafett 2019

Snart är det december och det betyder julkalenderbloggstfett! Precis som tidigare år anordnar Sofie på Sofies bokblogg en bloggstafett. Varje dag fram till december kommer en bokbloggare skriva ett inlägg. Det blir som en julkalender med ett inlägg om dagen på olika bloggar. Årets tema är "Jag minns när jag läste..." och det ska bli så spännande att läsa alla inlägg. Självklart ska jag vara med på bloggstafetten och mitt inlägg kommer redan på måndag i lucka 2. Nedan ser ni vilka som kommer vara med i stafetten och i vilken ordning inläggen kommer. Klicka på namnen för att komma till bloggarna. 


1. Sofies bokblogg
2. Agnes bokblogg - här!
3. Grefvinnan/What you redin?
4. Robert/Mina skrivna ord
5. Emma/Systrarna böcker
6. Sandra/Snowglitterbooks
7. Bokdivisionen
8. Sammanfattning på Sofies bokblogg
9. Johanna Lundin
10. Mrs Calloway
11. Mias bokhörna
12. Lottens bokblogg
13. Boktanken
14. C.R.M. Nilsson
15. Sammanfattning på Sofies bokblogg
16. Västmanländskans bokblogg
17. Hanneles bokparadis
18. Stories from the sea
19. Fiktiviteter
20. Breakfast book club
21. Lexie/Tusen sidor
22. Littermentärt
23. Barnboksbloggen 
24. Sammanfattning på
Sofies bokblogg

Hoppas ni vill följa julkalenderbloggstafetten, det är en perfekt julkalender där man kan hitta nya bokbloggarfavoriter!

tisdag 26 november 2019

Flaskpostens hemlighet

Flastpostens hemlighet av Ann Olerot är en övernaturlig bok för 9-12 år. Den är uppföljaren till Spökflickans hemlighet och Silvernyckels hemlighet. 

Boken handlar om Moa, Elias och Tess som har hittat en flaskpost med en mystisk gammal karta i. De tänker att det är en skattkarta och bestämmer sig för att försöka hitta skatten. Moa och Tess åker iväg för att möta upp Elias och ta sig ut på en skattjakt. Redan på tåget ser det en mamma och hennes son som tittar konstigt på dem och verkar nyfikna på deras karta. Skattjakten blir inte alls som de tänkt sig, det blir ett kusligt äventyr om vem det går att lita på och om det verkligen finns någon skatt. 

Jag läste den första boken i den här serien, Spökflickans hemlighet, när den kom ut i början av 2018. Det var en spännande bok tyckte jag men det blev aldrig av att jag läste del två, Silvernyckelns hemlighet. När jag fick den här boken Flaskpostens hemlighet, som är den tredje boken i serien bestämde jag mig för att läsa den även om jag missat en bok mellan. 

Flaskpostens hemlighet har en intressant och spännande handling. Men jag tycker att den ibland känns för orealistisk och att det händer saker utan att man förstår varför det händer. Kanske beror det på att jag inte läst den tidigare boken. Jag förstår inte riktigt hela handlingen. Men när den marknadsförs som fristående tänker jag att det borde gå att hänga med i handlingen ändå. 

Jag tycker också att dialogerna i boken känns orealistiska, de är inte skrivna som människor pratat. De känns krystade på något sätt och inte alls som man tänker sig att barn pratar med varandra. Språket kändes genom hela boken platt på något sätt och det gjorde att läsupplevelsen blev sämre trots att handlingen egentligen är spännande. 

Tyvärr imponerade inte Flaskpostens hemlighet på mig vilket var synd då det hade kunnat bli en bättre bok om språket hade varit mer livfullt och dialogerna mer realistiska. Det finns andra böcker i den här genren jag hellre skulle rekommendera er att läsa. 

Titel: Flaskpostens hemlighet
Författare: Ann Olerot
Förlag: Ordalaget bokförlag
Åldersgrupp: 9-12 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

söndag 24 november 2019

Samtalsgruppen för sorgbearbetning vid husdjurs hädangång

Efter Konsten att bli en viol är Maja Willander tillbaka med en ny feelgoodroman. Den heter Samtalsgruppen för sorgbearbetning vid husdjurs hädangång och är en mysig bok med karaktärer att fästa sig vid. 

Nea jobbar på ett bibliotek och trovs bra med det. Där får hon omge sig av böcker och behöver inte prata med så många människor. Den enda hon kunnat anförtro sig till tidigare är cockerspanieln Charlotte Brontë som nyligen gick bort. Nea är väldigt ledsen för att hennes hund har dött och hennes chef råder henne att ta några veckors ledighet från jobbet för att bearbeta sorgen och gå i en sorgbearbetningsgrupp. Till en början är hon lite skeptiskt mot förslaget men hon går ändå på det första mötet med samtalsgruppen. Där träffar hon Bix och Ruben som öpnnar upp nya vägar för henne. 

När det kommer till vuxenböcker har jag kommit fram till att jag verkligen gillar mysiga feelgoodböcker. Jag läste Maja Willanders tidigare bok Konsten att bli en viol i början av det här året och den tyckte jag mycket om. Därför blev jag glad när jag såg att Maja Willander kommit ut med en ny bok. Samtalsgruppen för sorgbearbetning vis husjurs hädangång gjorde mig inte besviken. Det är en mysig bok som jag mår bra av att läsa och som jag hela tiden vill läsa vidare. Men samtidigt som den är lättsmält har den också ett djup. Boken handlar mycket om sorg efter ett husdjur och det är fint att läsa om. Jag har inte läst någon bok som handlar om något liknande och det gör boken unik. 

Samtidigt som boken handlar mycket om sorg är den också fylld med humor. Jag fnissade och log mycket när jag läste boken. Karaktärerna i boken är roliga att läsa om. De är helt vanliga människor som många kan känna igen sig i och det gillar jag. Man behöver inte vara en hjälte eller ha speciella egenskaper för att vara en intressant karaktär i en bok. Nea är en blyg person som inte haft så många vänner i sitt liv och på något sätt är det befriande att få läsa om en sådan person. I boken lär man känna karaktärerna väl och vill veta hur det ska gå för dem. 

Letar du efter en fin och underhållande feelgoodbok tycker jag verkligen att du ska läsa Samtalsgruppen för sorgbearbetning vid husdjurs hädangång.

Författare: Maja Willander
Förlag: Harper Collins Nordic
Åldersgrupp: vuxna
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

torsdag 21 november 2019

Radioboktips #2

Som ni kanske vet boktipsar jag på radio hos P4 Sörmland varje fredag. Det går att lyssna på strax efter kl. 11 på fredagar. Men i det här inlägget kommer jag att samla mina senaste radioboktips för den som vill lyssna.


Den 18/10 tipsade jag om Ann-Helén Laestadius Augustvinnande bok från 2016 Tio över ett, Syster av Gro Dahle som är en diktsamling för ungdomar och Greta Thunbergs samlade tal i No one is to small to make a difference. Här kan finns det programmet

Den 25/10 var det snart dags för läslov och därför tipsade jag om tre böcker som skulle passa bra att läsa under läslovet. För barn 3-6 år tipsade jag om den kusliga boken Hej alla monster av Jenny Bergman och Alexander Jansson, Äventyren på Hildasholm av Hanna Blixt som är en spännande bok för 9-12 år och för alla från 9 år rekommenderade jag den spännande faktaboken Väsenologi av Ingela Korsell och Reine Rosenberg. Här kan du höra mig tipsa om läslovsböckerna. 

Den 1/11 boktipsade jag om Jag och alla av Ylva Karlsson och Sara Lundberg som är en fin bilderbok, den spännande boken Tellusskolan: Den dolda sanningen av Emma Fäldt och ungdomsboken Allt du gav mig var minnen av Adam Silvera. Här kan du lyssna på det avsnittet.

Den 8/11 blev det boktips för barn och ungdomar i olika åldrar. Jag tipsade om den vackra bilderboken Dyksommar av Sara Stridsberg och Sara Lundberg, mellanåldersboken Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld och ungdomsboken Inte som du av Johanna Schreiber och Ida Ömalm Ronvall. Här kan du höra mig boktipsa om de böckerna.

Den 15/11 boktipsade jag om några höstiga böcker. Det blev den nya boken om Saga, Sagasagor: Ballonglängtan, kurragömma och två tomtar i diket av Josefine Sundström och Emma Göthner, Sjörövarhöst av Mårten Sandén och Lina Bodén en fint illustrerad bok som passar för högläsning och en feelgoodbok för vuxna av Maja Willander Samtalsgruppen för sorgebearbetning vid husdjurs hädangång. De höstiga boktipsen kan lyssnas på här.

Hoppas ni vill lyssna på mina radioboktips och att ni gillar dem! Imorgon kommer ett nytt avsnitt med fler höstiga böcker sedan kommer jag att köra all in på julboktips och julklappstips de sista avsnitten för året!

tisdag 19 november 2019

Syskondagen



Med lite fantasi kan något från en hårsalong bli en jacka och sedan en kjol. En helt vanlig dag blir till ett äventyr i Siri Ahmed Backströms bilderbok Syskondagen. Storasyster ska lämna lillebror på förskolan men han vill inte det. På förskolan finns det bara bebisar som dreglar på en. ”Storasyster funderar en stund. Sen böjer hon sig ner mot lillebror. ’Jag har en idé’, viskar hon.” Istället för att bli en vanlig dag på förskolan får lillebror följa med till storasysters skola och ut på stan. 

Siri Ahmed Backström har skapat flera bilderböcker både själv och tillsammans med andra författare och illustratörer. För boken Dom som är kvar belönades hon med priset Snöbollen. Även i Syskondagen visar Siri Ahmed Backström sin skarpa syn för bildberättande. Boken är illustrerad både med stora färgglada illustrationer och små svarta bilder som blir som syskonens skuggor. De olika typerna av bildberättande gör att berättelsen målas upp tydligt endast med hjälp av bilderna. Det är nästan som att texten inte behövs. Bara genom att titta på bilderna får läsaren en känsla av hur lillebror och storasyster är och vad som sägs mellan dem. 

Även om bildberättandet är det som är framstående i Syskondagen märks det att också texten är omsorgsfullt skriven. Varje ord är noga valt och flyter fint ihop med illustrationerna och bildar en helhet. Samspelet mellan storasyster och lillebror är det som gör bilderboken till en fröjd att läsa. Den är berättad ur ett barnperspektiv där en helt vanlig dag förvandlas till ett äventyr utöver det vanliga. Att få vara på en skola med stora barn, fika på café, läsa på biblioteket och hämta en klänning på en affär utgör Siri Ahmed Backströms bilderbok och blir en storartad upplevelse både för lillebror och för läsaren. 

Titel: Syskondagen
Författare och illustratör: Siri Ahmed Backström
Förlag: Urax förlag
Åldersgrupp: 3-6 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

söndag 17 november 2019

Julböcker jag vill läsa

Jag älskar julen och börjar redan i november med att ladda upp inför julen. Jag lyssnar på julmusik, bakar juliga bakverk och läser julböcker. Hittills har jag läst en julbok Frallan och hemligheten av Sara Ohlsson och Lisen Adbåge som är den fjärde boken om Frallan för 6-9 åringar. Den handlar om när Frallan lärt sig att läsa men håller det hemligt för att kunna ge det i julklapp till sin farmor. Jag har också lyssnat på två juliga feelgoodromaner, Dan före dan av Felicia Welander och Två hjärtans karameller av Sofia Fritzson. Båda har varit riktigt mysiga att lyssna på! Men jag har gjort en hel lista med böcker som jag vill läsa innan jul som jag tänkte dela med mig av idag. 

Mina absoluta favoriter när det kommer till julböcker är båda skrivna av Astrid Lindgren. Jag läser de varje jul och det här året kommer inte bli något undantag. Det är Titta Madicken, det snöar! och Jul i stallet. Det är två otroligt fina böcker som är de perfekta julböckerna. Utan dem blir det ingen jul för mig!

Varje år släpper Rabén & Sjögren en julkalenderbok där tanken är att man ska läsa ett kapitel om dagen i december fram till julafton. Årets julkalenderbok är Den helt sanna julsaga om kentauren som ville hem av Mats Strandberg och Sofia Falkenhem. Jag hörde Mats berätta om den på bokmässan och tyckte att berättelsen verkade väldigt rolig och spännande. Den kommer jag absolut att läsa under december!

Även andra förlag har hakat på trenden med julkalenderböcker och två som Bonnier Carlsen ger ut är Snösystern och Magisk december. Snösystern är skapad av författaren Maja Lunde och illustratören Lisa Aisato från Norge. Båda är otroligt duktiga och Lisa Aisato är verkligen en av mina favoritillustratörer. Boken har ett jättefint omslag och verkar så mysig. Jag ser verkligen fram emot att läsa den! Magisk december är skriven av Katarina Genar och verkar vara en julkalenderbok för äldre barn. Jag gillar verkligen Katarina Genars sätt att skriva och hoppas att den här boken är lika spännande som hennes tidigare. 

När jag var yngre älskade jag Martin Widmark och Helena Willis böcker om LasseMajas detektivbyrå. Nu har det kommit en julig specialbok där man själv kan vara med att lösa ett mysterium. Den heter Det stora strömavbrottet. Jag kommer absolut att läsa den under december och det ska bli så spännande att få vara med och lösa ett LasseMaja fall. Det kommer bli en fin nostalgitripp tror jag!

Jag såg också att Annika W. Mattson släpper en bok som heter Spår i snön. Det verkar vara en spännande och vintrig bok. Jag har gillat hennes tidigare böcker och hoppas att jag även kommer att gilla den här. 

Det var julböckerna jag vill läsa den här julen. Jag tänkte kanske göra ett till inlägg längre fram med julböcker jag läst tidigare år och vill tipsa om. Dessutom kommer jag som vanligt att under varje advent dela med mig av ett juligt boktips. Tipsa gärna mig i kommentarerna vilken som är din bästa julbok!

torsdag 14 november 2019

Rummet på vinden

Emma Askling är tillbaka med Rummet på vinden som är en spännande bok för mellanåldern!

Elina har flyttat till ett nytt hus med sin pappa, hans nya flickvän och flickvännens son. Både i det nya huset och på skolan börjar märkliga saker att hända. Hon hör fotsteg utanför sin dörr när hon ska sova och på skolan som är ett gammalt mentalsjukhus ser hon en kvinna i ett vindsfönster. Elina vill ta reda på vem den här kvinnan är och känner en mystisk rosdoft som leder till ett rum som ingen annan verkar se. Samtidigt ska Elinas pappa åka iväg till Kongo och jobba men Elina känner på sig att det kommer hända något hemskt där och försöker få pappan att förstå att han inte borde åka dit. 

Att Emma Askling är en mästare på att skildra både vardag och spänning vet vi sedan hennes tidigare böcker. Hon har skrivit böcker för barn och ungdomar i olika åldrar, bland annat en trilogi med kompistema. Nu kommer äntligen en ny övernaturlig bok efter Det övergivna huset och Dolda tecken som kom ut för några år sedan. Rummet på vinden är lika spännande som de tidigare böckerna!

Det jag gillar med boken är att den är har en krypande spänning och en intressant handling samtidigt som den tar upp vardagliga känslor och tankar. Det finns det övernaturliga spåret med den mystiskt kvinnan i vindsfönstret på skolan och en realistisk del med kompisproblem och oro för pappan. Det övernaturliga vävs också ihop med det vardagliga. Elina har en förmåga att veta saker innan de händer. På skolgården känner hon på sig att hennes kompis ska få en fotboll i huvudet och skriker åt henne att akta sig. Precis det hon trodde skulle hända sker. På samma gång som handlingen får läsaren att hela tiden vilja läsa vidare kan man relatera till Elinas tankar och känslor.

Ett ord som kan beskriva Rummet på vinden är trovärdig. Boken känns trovärdig både i det övernaturliga och det vardagliga. Det gör att man som läsare kan leva sig in i det som händer i boken även om det handlar om spöken och annat mystiskt. Emma Askling har verkligen koll på sin målgrupp och skriver på ett bra sätt för mellanåldern. Det är viktigt när man skriver för barn och jag tror verkligen att många 9-12 åringar skulle uppskatta den här boken. 

Titel: Rummet på vinden
Författare: Emma Askling
Förlag: Ordalaget bokförlag
Åldersgrupp: 9-12 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

tisdag 12 november 2019

Min bullet journal #5

Jag har en bullet journal som jag använder som läsdagbok och skriver upp alla böcker jag läser i. En bullet journal är för dig som inte vet som en anteckningsbok med prickade sidor istället för till exempel linjerade. Många använder sina bullet journals som kalendrar där de ritar upp sina egna kalendersidor varje månad men jag har min som en läsdagbok. Tidigare har jag gjort några inlägg där jag visar upp hur min bullet journal ser ut. Om du söker på "bullet journal" i sökrutan kommer inläggen upp. Men det var i juli som jag visade upp den senaste gången så nu är det verkligen dags att göra det igen. Jag tänkte visa upp det sista uppslaget för juli som inte var med i det tidigare inlägget och sedan visa upp alla sidor jag gjort till och med oktober. 

I juli var mitt tema solrosor och det sista uppslaget är med de sista böckerna jag läste den månaden. På den högra sidan har jag också ritat en bokhög med alla böcker jag läste den månaden med en solrosor som ringar in den. Jag var väldigt nöjd med temat för juli, det blev väldigt fint med solrosor tycker jag!


Augustis tema var nyckelpigor. Jag har inte sett någon annan som gjort det som tema men jag tyckte att det blev väldigt fint och var roligt att göra. På den första sidan skrev jag ett citat som är "We're alla stories in the end. Just make it a good one.". Runt citatet har jag nyckelpigor. På den andra sidan står det augusti och jag försökte göra det så att det såg ut som att nyckelpigorna gick över sidan. 


Sedan fortsätter augusti med böckerna jag läste under månaden och nyckelpigor som dekoration. 



På det sista uppslaget för augusti har jag ritat böckerna jag läste under månaden med nyckelpigor runt och skrivit citatet "Never stop reading". 


Jag gjorde ett helt uppslag för höstens utgivning. Där gjorde jag en box för varje månad där jag skrev upp vilka böcker som ges ut den månaden. När jag har läst en bok gör jag ett kryss bredvid den. Jag hade egentligen kunnat ha bara en sida med bara boxar för september och oktober för under november och december kommer det inte ut lika många böcker och ingen jag vill läsa. Men jag tycker ändå att uppslaget blev fint!


Sedan valde jag att göra en sida med böckerna som jag trodde och hoppades på skulle bli nominerade till Augustpriset. Jag missade dock ett u på Augustpriset, men det är sånt som händer. För att det skulle bli lite roligare än bara en lista ritade jag vad som ska föreställa staplade böcker. Jag gjorde en cirkel framför varje bok jag hade på listan och har fyllt i svart i dem två jag gissade rätt på. 



Temat för september var krukväxter. Framsidan för september är jag nöjd med men utöver det tycker jag att det var ett ganska tråkigt tema. Det hade säkert gått att göra det roligare. Men jag tyckte att det var ganska svårt att rita och hade inte så många olika gröna nyanser. 




På bokmässan köpte jag en wahi tape (dekorationstejp) med höstlöv på. Den bestämde jag mig för att använda till oktobers tema som var just höstlöv. Att använda washi tape är ett tips till dig som vill vara kreativ men inte är så bra på att rita. Jag tycker att det blev jättefint till oktobers tema. På den första sidan skrev jag citatet "I'm so glad I live in a world where there are octobers" från Anne of Green Gables. 



Nästan alla uppslag i oktober dekorerade jag med den höstiga washi tapen, det blev väldigt fint samtidigt som det var enkelt och gick snabbt. Ett citat jag hade med var "Reading is like breathing in, writing is like breathing out".


På slutet av oktober ritade jag alla böcker jag läst under månaden och ritade höstlöv runt. 


I december kommer ett inlägg där jag visar mina teman för november och december och i slutet av året tänkte jag visa upp alla teman jag haft under året. 

söndag 10 november 2019

Syster

Syster är en diktsamling av den norska författaren Gro Dahle. Det är en bok skriven på vers i sex delar som handlar om att ha en syster, vilja ha en syster och systerskap i allmänhet. 

"Det är en syster jag skulle ha haft. 
Jag har hört att systrar är bra på att bära. 
Kan inte du göra mig en syster?
ber jag min mor
men det är för sent, 
min mor kan inte ge mig någon syster, 
bara en ny stekpanna
och ett ungsfast fat."

Gro Dahle beskriver känslor och tankar på ett sätt som gör att man verkligen förstår. Det är fint skrivna dikter och jag tycker att temat systerskap tas upp på ett bra sätt. Det blir som en sammanhängande berättelse skriven i diktform som alla handlar om systerskap. jag gillar verkligen att läsa böcker som är skrivna på det här sättet. Det är ett annorlunda sätt att berätta historier på och det går snabbt att ta sig igenom boken. Om man inte läst så mycket poesi tidigare är det här en bra bok att börja med. Den är lättillgänglig och enkel att ta till sig. Språket är inte svårt och det är enkelt att komma in i boken.

Jag skulle rekommendera både ungdomar och vuxna att läsa Syster av Gro Dahle. Det är en fin diktsamling om systerskap som är skriven med ett fint och lättillgängligt språk. 

Titel: Syster
Författare: Gro Dahle
Förlag: It lit 
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel. 

torsdag 7 november 2019

Dyksommar

Augustnominerade Dyksommar är en riktig pärla till bilderbok vilket kanske inte är så konstigt eftersom boken är signerad Sara Stridsberg och Sara Lundberg. 

Läsaren möter ett bilderboksjag, en flicka vars pappa inte längre vill leva. Zoe, som flickan heter, frågar sig varför hennes pappa inte vill leva när hon finns. Det är något sorgligt över flickan som åker till sjukhuset och väntar på sin pappa som inte vill ha besök. Där träffar hon Sabina som blir hennes vän. De simtränar på gräsmattan i sina röda baddräkter och Sabina berättar att hon en dag ska simma över Stilla havet. 

Dyksommarär skickligt berättad ur ett barns perspektiv om ett tungt ämne. Den är viktig och kan öppna upp till samtal mellan barn och vuxna. Jag frågar mig själv under läsningen om det kan vara ett för svårt ämne att skriva för barn om. Men i berättelsen finns också något fint som inte går att motstå. Den lämnar läsaren med ett hopp och jag landar i att det är viktigt att visa världen som den är även för barn.

Trots det ledsna, mörka och sorgliga är Dyksommaroändligt vacker. Sara Stridsbergs ord och Sara Lundbergs bilder flyter samman till ett gnistrande mästerverk. De är duktiga berättare båda två och tillsammans har de skapat en berättelse som berör mig ända in i hjärtat. Att läsa om Zoe ger mig tårar i ögonen och en klump i magen. 

Även om Sara Stridsbergs text är fantastiskt skriven är det illustrationerna av Sara Lundberg som är det starkast glimrande i Dyksommar. Jag gillar verkligen hur hon fångar så många känslor i karaktärernas ansiktsuttryck. Hon använder en bred färgpalett och varje uppslag är så bedårande att jag vill rama in bilderna och sätta upp på väggen. 

Jag hoppas att ingen kommer att missa den här pärlan till bilderbok. Dyksommar är en av de mest berörande böckerna jag läst på länge. Det är en vacker berättelse jag sent kommer att glömma. 

Titel: Dyksommar
Författare: Sara Stridsberg
Illustratör: Sara Lundberg
Förlag: Mirando bok
Åldersgrupp: 3-6 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

tisdag 5 november 2019

Läst i oktober

Oktober har varit en månad med mycket att göra i skolan. Därför har det kännts som att jag inte hunnit läsa så mycket men som tur var avslutades månaden med ett läslov och därför har jag fått en hel del läst i alla fall!

Syster av Gro Dahle är en diktsamling som handlar om systerskap. En väldigt fin och lättillgänglig diktsamling!

Dyksommar av Sara Stridsberg och Sara Lundberg var en av de bästa böckerna jag läste under oktober. Den var otroligt vackert skriven och illustrerad och jag böev överlyckig när jag såg att den blivit nominerad till Augustpriset! Jag tror verkligen att den har chans att vinna!

Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld blev även den nominerad till Augustpriset, vilket var roligt! Det är en underhållande bok om Sigge som vill bli populär. Intressant handling, roliga karaktärer och välskriven!

Skrivboken av Kristina Ohlsson köpte jag på Bokmässan och det är en skrivhandbok fylld av bra skrivtips. Jag gillade att man också fick läsa Kristina Ohlssons resa till att bli utgiven författare och att boken var skriven ungefär som en skönlitterär bok. Den innehöll också många bra exempel från Kristinas egna erfarenheter.

Inte som du av Johanna Schreiber och Ida Ömalm Ronvall är en ungdomsbok där samhället är vänt. Tjejerna har makten och killarna är underlägsna. Det var intressant att läsa en bok där samhället ser ut så och samtidigt hade boken en intressant och spännande handling. När jag kommit in i boken hade jag svårt att lägga den ifrån mig vilket är ett bra betyg!

Syskondagen av Siri Ahmed Backström fick jag med mig hem efter Svenska barnboksinstitutets kurs i att skriva barnbokskritik. Den skulle vi recensera efter kursen. Jag tyckte det var en fin bilderbok med en bra berättelse som skildrar en syskonrelation på ett bra sätt.

Rummet på vinden av Emma Askling är en övernaturlig bok för mellanåldern. Det var den första boken jag läste på läslovet och den hade en perfekt blandning mellan övernaturligheter och vardagliga funderingar.

Sjörövarhöst av Mårten Sandén och Lina Bodén är uppföljaren till Skorstensjul och Älvsommar. Den här boken var lika fin som de tidigare. Jag älskar illustrationerna i de här böckerna och det är det som är den största njutningen. Berättelsen var spännande men jag tycker att de här böckerna har tappat gnistan lite efter Skorstensjul tyvärr.


Frallan har en hemlighet av Sara Ohlsson och Lisen Adbåge är den fjärde boken om Frallan som utspelar sig under julen. Väldigt mysig och lika fin som de tidigare Frallan-böckerna! Jag kommer att skriva mer om den när det närmar sig jul!

Alla är ledsna nuförtiden av Bart Moeyaert är den andra boken på svenska av årets ALMA-pristagare. Jag köpte den och fick signerad under bokmässan men läste den under läslovet. Jag tycker att Bart Moeyaert har ett speciellt sätt att skriva på och det var spännande att läsa den här boken.

Sagasagor. Ballonglängtan, kurragömma och två tomtar i diket av Josefine Sundström och Emma Göthner är den nya boken om Saga. Den innehåller flera korta berättelser som utspelar sig under olika årstider. Lika fin och vardaglig som de tidigare böckerna och de har stor igenkänning!

Jag lyssnade på Ett litet steg på vägen av Jenny Fagerlund som ljudbok. Det var en väldigt höstig feelgood som var mysig att lyssna på nu när det är höst. Jag har gillar Jenny Fagerlunds tidigare böcker bättre, men kanske skulle jag ha läst den som vanlig bok och inte lyssnat på den.

I november ska jag läsa och lyssna på några julböcker tänkte jag och fortsätta beta av böcker från min läslista. November är ju en perfekt bokslukarmånad!

En oktoberbild från Eskilstuna.

söndag 3 november 2019

Mitt läslov

Vad har jag gjort och läst under läslovet? Det berättar jag om i det här blogginlägget. 

Efter jag varit två dagar i Stockholm på kurs i att skriva barnbokskritik (som jag skriver om i det här inlägget) började äntligen läslovet. Det kom väldigt bra i tid efter en väldigt intensiv tid i skolan och två fullmatade kursdagar. Därför började jag läslovet under helgen och tog det bara lugnt under de dagarna. Jag läste Rummet på vinden av Emma Askling som första bok. En övernaturlig bok som också tar upp vardagliga tankar som till exempel ensamhet. Emma Askling gjorde mig inte besviken i den här boken heller!

På måndagen började läslovet på riktigt. Jag körde ett foto i timmen på stories på instagram. Alla inlägg på min storie på instagram under läslovet finns samlade i min instagramprofil, där heter jag @agnes_lindholm. Under förmiddagen fixade jag med några bokrelaterade grejer hemma och läste Sjörövarhöst av Mårten Sandén. Sedan var det dags att spela in radio hos P4 Sörmland. Jag boktipsar hos dem varje fredag men vi spelar in boktipsen på måndagar. Den här dagen spelade jag också in några boktips till Juniornyheterna som sänds i hela Sverige. Där fick jag vara med och boktipsa under läslovet vilket var superkul!

Efter radioinspelningen köpte jag Ulf Starks nya sagosamling till mamma i födelsedagspresent innan jag hängde på biblioteket en stund. Sedan gick jag och min lillebror på Hagby films premiär av deras nya PAX-filmer. Hagby film med Alvin Wedstedt i spetsen är några barn och unga i Eskilstuna som göra kortfilmer baserade på PAX-böckerna. Nu hade de premiär för filmatiseringarna av Pestan och Vitormen. De kommer snart ut på youtube men tills dess kan ni se deras tidigare filmer på deras youtubekanal (länk finns här). Det var superkul att se filmerna. Under läslovet hade Hagby film också en utställning på biblioteket med rekvistia från filmerna vilket var kul att se! När filmvisningen var slut kom min mormor, morfar och mina kusiner till biblioteket och vi fikade och var där en stund med dem. 


På måndagskvällen läste jag Frallan har en hemlighet av Sara Ohlsson och Lisen Adbåge och sedan började jag läsa Alla är ledsna nuförtiden av Bart Moeyaert som jag fortsatte läsa på tisdagen. Två bra böcker! Jag träffade min kompis Malva under tisdagen och skrev också en recension som vi skulle skriva efter kursen i barnbokskritik. På kvällen firade min mamma som fyllde år och hon blev jätteglad för Ulf Stark-boken hon fick i present.

Sedan var det onsdag och då hade jag återträff med mina skrivarkompisar från skrivarlägret jag var på i somras. Jag gick och mötte upp dem på stationen eftersom några kom med tåg och buss från Nyköping och Katrineholm och vi gick och fikade. Vi visade dem också biblioteket och tog en sväng till Akademibokhandel. Sedan gick vi hem till mig och hade miniskrivarläger. Alla hade fått förbereda varsin skrivövning till träffen. Först flödesskrev vi i fem minuter för att komma igång och sedan gjorde vi skrivävningar som gick ut på att försöka komma igång med en novell utifrån fem olika ord, skriva dikter utifrån en mening ur en bok och beskriva bilder. Det var superkul att skriva tillsammans och plötsligt hade hela eftermiddagen gått. 




På onsdagskvällen åt vi tacos och spelade spel. Vi hade superroligt och de sov också kvar. På torsdagsmorgonen åt vi frukost och städade iordning. Sedan gjorde vi två korta skrivövningar. Den ena handlade om att beskriva vad som hände innanför några fönster och i den andra övningen skulle vi gestalta hur ett löv faller ner från ett träd. Innan de åkte hem gick vi och åt sushi på stan. Det var roligt att träffa dem igen och ha ett eget litet skrivarläger! Jag rekommenderar verkligen att samla ihop sina skrivkompisar och skriva tillsammans, det är jättekul!

Jag började läsa Sagasagor. Ballonglängtan, kurragömma och två tomtar i diket av Josefine Sundström och Emma Göthner på torsdagskvällen. Den läste jag ut så jag fick sedan börja med Samtalsgruppen för sorgebearbetning vid husdjurs hädangång av Maja Willander som jag fortsatte läsa de kommande dagarna. 


På fredagen tog jag det mest lungt. Målade in min bullet journal, läste och var på min lillebrors konsert på han musikkollo. Lördagen bestod av läsning, blogginläggsskrivande och musikalen All shook up och idag får jag se vad jag hittar på. Lite läsning ska det bli i alla fall. Det har varit ett fint läslov med mycket kul och bokrelaterat! Vad har du gjort på läslovet?