tisdag 30 augusti 2016

Läslov och läsutmaning

På höstterminen i skolan, vanligtvis vecka 44 inträffar ett liv som tidigare kallats för Höstlov. Men sedan en tid tillbaka har många börjat kalla lovet för Läslovet. Det har vart ett lov till för att främja läslusten hos barn och ungdomar. Många bibliotek, bokhandlar och andra har haft en hel del bokrelaterade aktiviteter för att få fler barn att upptäcka böckernas värld. Nu har även regeringen hakat på och bestämt sig för att byta namn på Höstlovet till Läslovet! Hur bra!? Det kan vara något av de bästa besluten Sveriges regering har tagit! Barn- och ungdomslitteraturen måste få mer uppmärksamhet för att fler barn ska börja läsa. Det är ju perfekt med ett helt lov helt tillägnat läsning. Och kom ihåg, läsning är faktiskt avkoppling! Här kan du läsa Johan Unenges krönika om Läslovet

Har du sett att Akademibokhandeln har en läsutmaning för dig som går i årskurs 1-9. Där kan du vinna fina priser både till dig och din klass genom att tipsa om böcker! Det du behöver göra är att läsa fyra böcker - en sorglig bok, en läskig bok, en bok om kärlek och en rolig bok. Sedan går du in här och fyller i ditt tävlingsbidrag. Skriv ett kort omdöme om varje bok på ett par meningar och berätta vilken bok du tyckte bäst om och varför. Så enkelt är det att sprida lite läsglädje! 

Här kommer mina bästa tips på böcker som passar bra för läsutmaningen:

Sorg:
Bröderna Lejonhjärta, av Astrid Lindgren

Skräck:
PAX-serien, av Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson
Rum 213, av Ingerlin Angerborn

Kärlek:
Girl online, av Zoe Sugg 
Du, bara, av Anna Ahlund

Humor: 
Våffelhjärtat, av Maria Parr
Borttappat: Katt, kompis, kalsong, av Elin Lindell
Den här sommaren kan bli min död, av Mailn Stehn

söndag 28 augusti 2016

Böcker inför hösten - Bokhaul #9

Bara från en dag till en annan blev det höst och nu har skolan och allting satt sin början. Inför hösten har jag fått och köpt lite böcker som jag ska sitta inne och mysa med.

Först och främst, när jag gjorde Sommarboken (läste sex böcker under sommaren och skrev om dem i ett häfte) på biblioteket fick man en bok. Jag fick Elin Nilsons Flyt som en fjäril stick som ett bi. Den har jag börjat läsa lite grann i för ett tag sedan, men jag tyckte den verkade sådär. Boken handlar mycket om simning så jag tror att de som är intresserade av det skulle gilla den.

Innan vi åkte på semester var vi på ReTuna som är en återbruksgalleria i Eskilstuna, där finns det som affärer med second hand saker. Bland böckerna hittade jag Solstorm av Åsa Larsson för 10 kr. Jag tror att det är första delen i hennes serie om Rebecka Martinsson. Ett riktigt kap!

Jag läste Zoe Suggs debutroman Girl online och tyckte mycket om den. Så under sommaren läste jag den på originalspråket engelska. Jag har länge väntat på att del två, Girl online on tour, ska översättas till svenska men nu köpte jag den på engelska i stället. Drygt halva boken har jag läst och den är superbra även den. Dock tar det lite längre tid för mig att läsa på engelska, men det är kul! Jag har även sett att det ska komma en tredje del, så roligt!

skrivarlägret jag var på sista veckan på sommarlovet fick vi på slutet en goodiebag med två böcker och lite annat smått och gott. Ylva Karlsson höll i lägret så därför fick vi alla varsin bok hon skrivit, Skriv om och om igen. Det är en bok fylld med skrivarövningar och skrivtips som hon skrivit tillsammans med Katarina Kuick. Superbra bok som jag nu har dubbletter av! Sedan fick vi en bok till, men alla fick olika. jag blev väldigt glad över min bok eftersom att det var Johanna Thydells Det fattas en tärning. Jag har hört mycket bra om henne och länge velat läsa någon av Johanna Thydells böcker. Så det var perfekt!

Jag såg ett inlägg på instagram om Viveca och Camilla Stens nya bok Djupgraven och var bara tvungen att läsa den. Så när den landade i brevlådan blev jag väldigt glad. Det är en spännande skräck-deckar-bok för mellanåldern! Snart kommer en recension.

Sedan är jag såklart väldigt taggad på alla nya böcker som kommer i höst! Det kommer bli en fantastisk bokhöst! Jag längtar efter att få krypa ner i sängen med en massa bra böcker medan regnet öser ner utanför! Hoppas du också gör det! Jag kände att det här blev ett lite flummigt inlägg men jag hoppas att du gillade det. Du får ha det så bra så hörs vi snart igen!

torsdag 25 augusti 2016

Att vara jag - Recension

Att vara jag, är skriven av Anna Höglund och utgiven av Lilla piratförlaget. Du kan hitta boken på Adlibris eller Bokus

Boken utgår helt från tankarna hos en tjej som heter Rosa och hon i början av tonåren. Man får följa hennes vardag, tankar och liv i små texter och mycket bilder. Hon har tankar om skolan, kompisar, killar, sex, mens, föräldrar, syskon, kvinnors rätt i samhället och mycket mer. Rosa ritar en serie om varför kvinnor genom historien har blivit mindre värda och jag tycker det är mycket intressant. Redan för flera hundra år sedan tyckte man att kvinnan var oren när hon hade mens och det har lett till att kvinnan i alla år hatat sin kropp. Många tjejer än idag har stora komplex över sina kroppar och kan känna sig kränkta av killar. 

Jag tycker att det här är en väldigt viktig bok som jag tycker alla tonårstjejer ska läsa. Och killar. Och vuxna. Alla. Den innehåller så mycket viktigt som alla borde ta del av. Många i min ålder kan säkert relatera till det mesta som står skrivet i boken. Vuxna kan också läsa för att få en inblick i hur det är att vara ung i dagens samhälle. 

Att vara jag är ingen bok man läser för att den är spännande. Men den var intressant och hade hög igenkänningsfaktor. 

Boken är väldigt kort och full med fina bilder, men så mycket bra innehåll! Jag plöjde hela på en kväll och tyckte mycket om den! Jag kände igen mig i nästan allting som var skrivet. Det var också intressant att läsa historien om varför kvinnor har blivit mindre värda. Tänk att än idag, år 2016, får inte tjejer gå i skolan i vissa länder. I Sverige som är ett av världens mest jämställda land får kvinnor fortfarande lägre lön än vad en man som utför samma arbete får. Det är så ofattbart! 

Som sagt rekommenderar jag ALLA att läsa den här boken! Den är superbra! Att vara jag, av Anna Höglund får 4 av 5 ugglor.

tisdag 23 augusti 2016

Min sommarläsning

Nu är sommaren snart förbi och jag började skolan förra måndagen. Det känns bra, men lite sorgligt är det ju trots allt. Mitt sommarlov har varit fantastiskt bra! Jag har badat, solat, läst, ätit glass och allt annat man ska göra på sommaren. Men hur kommer det sig att sommarlovet alltid går så snabbt? Det känns som det var nyss det var snö ute, men samtidigt är det jättelång tid sedan vi hade skolavslutning. Jag tycker att det känns som att tiden går fortare ju äldre man blir. Men idag ska jag skriva om min sommarläsning! Jag läste hela arton böcker under sommarlovet, det är nog rekord faktiskt! Några var riktigt tjocka böcker, den längsta boken jag någonsin läst var Azoria - Rubinprinsessans återkomst, den läste jag nu i sommar. Men jag läste också en hel del korta böcker, till exempel två av Elin Lindell. Och sedan läste jag om PAX-serien! Två systrar i jeans-böcker blev också lästa och en bok på engelska. Här kommer en lista på alla böcker jag läste under sommarlovet: 
Oj, vad mycket det såg ut när man radade upp det! Tänk då många sidor, ord, meningar och fantastiska berättelser jag har fått tagit del av under sommaren! 

De bästa böckerna var nog PAX-serien såklart! Men det visste jag ju innan förståtts! Jag gillade också Du, bara väldigt mycket och Systrars i jeans-böckerna och Elin Lindell-böckerna och Girl online och... Okej, alla var superbra! Läs dem! 

Bland det roligaste jag har gjort i sommar har varit att gå på skrivarläger! Sedan har jag också varit på Gran Canaria och mycket vid sommarstugan. Hoppas du också har haft en underbar sommar och är taggad inför en spännande bokhöst!



söndag 21 augusti 2016

Vinnare i Crimtime Specsavers Award 2016 - Årets barndeckare

Under helgen utspelade sig deckarfestivalen Crimetime Gotland. Det är en deckarfestival där många av de främsta deckarförfattarna samlas en gång om året. Även ett pris delas ut, Crimetime specsavers Awards i fyra olika kategorier: Årets deckardebut, Årets barndeckare, Årets deckarförfattare - läsarnas pris samt Hederspriset. Man kunde rösta fram sina favoritförfattare och en jury var
 med och utsåg vinnarna.

Kategorin Årets barndeckare var ny för i år och ska delas ut till en författare som skriver spänning för barn 6-12 år och bidragit till läslust hos barn. Bland annat var Marin Widmark och Helena Willys, Kristina Ohlsson och Dan Höjer nominerade. Vann gjorde Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson för PAX-serien!

Juryns motivering: Ambitionen att öka läslusten hos unga märks tydligt, inte minst på den snabba utgivningstakten: Smartphone-generationen låter sig inte vänta. Läsaren kastas mellan verkligheten och den övernaturliga världen med magiska och skrämmande väsen. Med lysande pennor har denna trio skapat en gastkramande äventyrsserie med fantasieggande serieillustrationer, som gett de lite större barnen hittills sju anledningar att förlora sig totalt i böckernas värld. Senast i den makalöst spännande Näcken, där vi får veta vad som döljer sig under ytan.

Jag är sååå glad att PAX-serien vann! Det är Åsa, Ingela och Henrik verkligen värda! Allting är så fantastiskt bra och uttänkt. De har ökat läslusten hos MÅNGA barn! Jag är så glad och tacksam över att fått läsa dessa underbara böcker! Åsa, Ingela och Henrik är de snällaste, coolaste, duktigaste, gladaste, bästa människorna jag någonsin träffat! STORT GRATTIS, GRATTIS, GRATTIS BÄSTA ÅSA, INGELA OCH HENRIK! Otroligt roligt! Jag blir så imponerad och inspirerad av er!

I våras släpptes sjätte delen Näcken.
Nu väntar vi med spänning på Pestan som kommer i höst.

torsdag 18 augusti 2016

Intervju med författaren Ylva Karlsson

Förra veckan var jag på ett skrivarläger som författaren Ylva Karlsson höll i. Då passade jag också på att intervjua henne. Ylva är barn- och ungdomsboks författare och har skrivit bland annat sagor, bilderböcker, en bok med skrivövningar och mycket mer.
Ylvas bok Ossians ovanliga nanny

Hur skulle du beskriva dina böcker för någon som inte läst dem?
Som att de är sinsemellan väldigt olika. Jag har skrivit för väldigt olika åldrar, både bilderböcker för väldigt små barn och för äldre barn och ungdomar. Jag har också skrivit både väldigt realistiska böcker och mera fantsy och sago-aktiga berättelser. Men allt är barn- och ungdomsböcker.


När kom du underfund med att du ville bli författare och vad är det bästa med ditt yrke?
Jag har kommit underfund med det undan för undan. Jag började tänka på det när jag var barn, när jag och min syster lekte så lekte jag alltid att jag var författare och det var väl då jag kom på att man faktiskt kunde jobba med det. Så länge jag kan minnas har jag vetat att det är författare jag ville bli, men jag trodde nog inte att jag skulle kunna vara det på heltid.

Det bästa med att vara författare beror nog på vem man är men mig passar det väldigt bra att dels arbeta mycket ensam som man gör när man är författare. Man jobbar också med samma sak väldigt länge, så man måste var enveten, tror jag, för att  kunna bli författare. Så att tycka om att hålla på med samma sak länge är en bra egenskap om man vill bli författare. jag tycker att det är bra att jag kan jobba i mitt eget takt alltid, om jag inte orkar jobba en dag, kan jag typ låta bli. Haha! Jag kan också vara mycket ledig och bestämma mycket själv. Man tjänar inte så mycket pengar som författare, men å andra sidan kan man vara mycket ledig och det gillar jag väldigt mycket

Vad är ditt bästa skrivtips?
Dels är det att skriva i den ordning man kommer på saker och inte känna att man måste planera och veta allting i detalj innan. Jag tycker att man bara ska börja och skriva i den ordningen man kommer på. Lite huller om buller. Sedan är det nog att läsa mycket. Läs böcker du tycker är bra och försöka komma underfund med hur författaren har gjort. När man funderar över till exempel hur man ska presentera folk i sin berättelse utan att det känns krystat och konstigt, att man då tittar hur andra har gjort.

Hur ser en vanlig dag ut för dig när du arbetar med en bok?
Det är väldigt, väldigt olika. Det beror mycket på var i arbetet jag befinner mig. I början skriver jag massor med lösa texter lite här och där och då jobbar jag inte så många timmar per dag. Annars blir jag så utmattad. Jag rör mig väldigt mycket, går långa promenader och jag sitter inte så mycket vid skrivbordet utan är mer på olika ställen. Men när jag är längre fram i arbetet då sitter jag och bygger i vilken ordning alla mina texter ska komma. Istället för att bara komma på konstruerar jag och bestämmer och tänker mycket mer. Det är både jobbigare men det är också som att jag kan hålla på med det en längre tid. Ytterligare ett steg längre fram när första versionen är klar ska den skrivas om en massa gånger och andra ska läsa den och säga vad de tycker. Då får jag jobba om texten fler gånger. Så det är väldigt olika, jag tror inte jag har några vanliga arbetsdagar.

Vart hämtar du inspiration?
Jag hämtar ganska mycket inspiration genom att tjuvlyssna, iaktta, se saker som händer och höra folk prata. På det sättet får jag ganska ofta idéer. Jag kan till exempel bli väldigt arg eller ledsen av något jag ser och vill ändra på någonting. Då kan jag ju ofta inte göra det, men jag kan i alla fall göra det i en bok. Från andra böcker får jag också mycket inspiration. Sedan kan det också vara saker jag drömmer eller något någon säger.

Vilka böcker som inspirerar dig vill du tipsa om?
Det finns en finlandssvensk författare som inte är så känd, hon heter Irmelin Sandman Lilius. Hon har skrivit om en småstad och de som bor där. hon har skrivit jättemånga olika berättelser, ungefär tjugo böcker fast för väldigt olika åldrar och på olika sätt. De böckerna har jag alltid tyckt väldigt mycket om och det är böcker jag ofta återvänder till! Böckerna påminner lite om Tove Janssons fast de handlar bara om riktiga människor och inga påhittade mumintroll.


Selfie med Ylva Karlsson
Har du någon ny bok på gång? När kommer den och vad kommer den att handla om?
Just nu har jag mest ganska många bilderböcker på gång, där jag har gjort texten och inte bilderna. Den som kommer tidigast kommer kanske i mars. Den handlar om ett barn och en blåval och det är ett beställningsarbete  från min sexåring som tyckte att det fanns för några böcker om blåvalar. Så den har jag skrivit och Eva Lindström har gjort bilderna.

Stort tack Ylva för att du hade ett så roligt skrivarläger och tack för att du ville vara med i intervjun! Hoppas ni gillade den och fick lite inspiration!

tisdag 16 augusti 2016

Skrivarläger - onsdag, torsdag och fredag

Hela förra veckan har jag varit på skrivarläger på Årby bibliotek. Måndag till fredag klockan 10-15 hängde jag med sex andra ungdomar och författaren Ylva Karlsson. Vi gjorde massor med roliga skrivövningar tillsammans. Jag fick lära känna andra med samma intresse, utveckla mitt skrivande och ha roligt! En perfekt vecka helt enkelt! I mitt senaste inlägg skrev jag om de två första dagarnas aktiviteter och i det här inlägget får du läsa vad vi gjorde på onsdagen, torsdagen och fredagen.

Onsdagen:
Det var här magin skedde mellan papper
och pennor.
På onsdagen var temat poesi. Som uppvärmning skulle vi skriva en dikt på tre minuter med början; Jag är en sten. Sedan började vi fundera ut vad poesi är. Vi fick välja varsin dikt som vi läste upp och sedan skulle vi tänkta ut vad som gjorde att det kändes som en dikt.

Sedan fick vi tre lappar var, på en skulle det stå ett adjektiv, på en ett verb och på en ett substantiv. Ylva satte ihop orden till små meningar, till exempel: Rosa dricker pennan, Prickigt hoppar havet. Vi fick sedan välja en av meningarna att ha som början i en dikt.

Nästa övning var at skriva en dikt där de fyra första raderna skulle börja med " Idag" och den femte raden skulle börja med "Imorgon". Sedan fick vi göra en liknande övning. Men nu skulle de fyra första raderna börja med "du" och den femte raden börja med "träden".

Efter att ha pratat om dikter och skrivit dikter i en timme kom en från radion, P4 Sörmland och ville prata med några av oss. Så jag var med på radio! Här kan du lyssna på det! Tryck på "Lyssna efter delad tidpunkt" för att börja lyssna där just detta börjar. Och lyssna gärna till efter en låt som kommer för då intervjuas Ylva Karlsson om skrivarlägret.

Efter lunch tog vi en liten paus från poesin och började undersöka hur en text kan förändra hur man ser på en bild. Vi fick skriva bildtexter till olika bilder och sedan gå ihop två och två och välja ut två till varje bild som sa väldigt olika saker. Vi fick också sätta två olika titlar till en av våra texter vi hade skrivit tidigare och se hur de påverkade textens betydelse.

Vi gick ut för att få lite luft och tittade på några träd. Vi skulle skriva en dikt med början: Gärna ville jag vara ett träd. Men det började regna så vi var tvungna att gå in och skriva.

Vi gjorde också kylskåpspoesi.



Sista timmen fick vi välja lite självs vad vi skulle göra. Jag skrev en dikt där alla ord började på S utom tre, en dikt med inspiration från en av bilderna vi jobbade med tidigare och så gick jag ut och skrev en dikt om vad jag såg. Den blev så här:

Någonstans i en stad
I ett område mitt i stan
Där skuttar en hare
Där cyklar en pojke
Där studsar en boll
Där droppar regnet
Någonstans i en stad
I ett område mitt i stan

Som avslutning läste Ylva upp en fin dikt av Karin Boye.

Torsdagen:
På förmiddagen berättade Ylva om sitt skrivande och sina böcker. Det var väldigt intressant! Sedan fick vi skriva en lista på tio saker vi tyckte mycket om att äta för att därefter skriva en dikt som på något sätt skulle handla om mat.

Vi fick plocka upp en sak ur en påse som Ylva hade med sig utan att titta. Sedan blundade vi och Ylva beskrev en miljö, vi skulle stå på en väg och känna efter vad det var för väg, vad det var för väder, vilken tid det var. Sedan skulle vi gå på den här vägen och se att en kvinna ligger på vägkanten alldeles stilla. Är hon död, medvetslös eller sover hon? Bredvid dig har hon den här saken vi plockade upp. Det skulle vi skriva en berättelse om.

Efter lunch gick vi tillsammans till Stadsbiblioteket. På vägen stannade vi i Stadsparken och skrev lite. På Stadsbiblioteket har de en utställning som handlar om insekter. Vi tittade på dem för att få inspiration till att försöka skriva en text som skulle handla om insekter. Vi fick också lite fri skrivtid, då intervjuade jag Ylva till bloggen. Intervjun kommer troligtvis upp någon gång i veckan. Ylva läste en dikt av Barbro Lindgren som heter Lägst inne i mitt huvud. Vi fick skriva egna dikter som började med; Längst inne i mitt huvud.

Fredagen:
Som uppvärmning skulle vi skriva en dikt som började med nu. Min blev så här:

Nu sitter jag här
Ensam kvar
Efter alla våra dagar tillsammans
Allt var bra
Du och jag
Men nu sitter jag här
Ensam kvar

Sedan ägnade vi resten av förmiddagen till att bygga nya böcker. De hade plockat fram utgallrade böcker från biblioteket och de fick vi klippa och klistra i och göra om till nya böcker. Det var superroligt!



Efter lunch gjorde vi en väldigt rolig övning. Då skulle man skriva en dikt på tre rader utifrån en bild och man skulle skriva de här raderna med plats emellan så att det skulle finnas plats att kladda på runt om. Sedan skickade alla sina skrivböcker till den som satt till höger om en. Då skulle man lägga till två rader i dikten på valfri plats. Sedan skulle man skicka skrivboken till höger och ändra tre saker i texten. Byta plats, lägga till eller göra om.

Som avslutning på hela lägret fikade vi och läste upp några texter. Vi fick diplom, goodiebags och kramar!


En selfie med Ylva Karlsson!
Tack så jättemycket för ett superroligt och lärorikt läger, alla inblandade! Jag har haft jätteroligt! Gillar du att skriva och har chansen att åka på ett skrivarläger, gör det! Du kommer inte att ångra dig! Det här var verkligen bästa avslutet på sommarlovet! TACK!

söndag 14 augusti 2016

Skrivarläger - Måndag och tisdag

Hela den här veckan har jag varit på skrivarläger på Årby bibliotek. Måndag till fredag klockan 10-15 hängde jag med sex andra ungdomar och författaren Ylva Karlsson. Vi gjorde massor med roliga skrivövningar tillsammans. Jag fick lära känna andra med samma intresse, utveckla mitt skrivande och ha roligt! En perfekt vecka helt enkelt!

Måndagen:
När vi kom dit hälsades vi välkomna av Ylva och en av bibliotekarierna på Årby bibliotek. Den första övningen handlade om att lära känna varandra lite bättre. Då fick vi en varsin bok att ha som underlag, varsin penna och åtta papper var, eftersom att vi var så många. Sedan gick vi runt i rummet och ställde oss mitt emot någon. Man skulle fråga vad personen hette och sedan fick man trettio sekunder på sig att rita av personen. Om man var högerhänt skulle man hålla pennan i vänster och tvärtom om man var vänsterhänt. Dessutom fick man inte titta på pappret, bara på personen man ritade av.

I nästa övning fick vi skriva en listan på tio substantiv. Både konkreta substantiv, saker man kan ta i, till exempel en penna eller en bok, och abstrakta substantiv, som exempelvis en känsla. Sedan fick vi i grupper om två eller tre personer sätta ihop två ord med varann för att bilda nya ord. Så här blev några av våra ord: glassmoln, flygplansväxt, kattskoträd. Därefter skulle vi skriva en berättelse där vi försökte att använda några av de här orden.

Sedan skulle vi skriva en berättelse utifrån en början vi fick av Ylva. Början skulle vara så här: Jag/Du/Han/Hon/Hen är fyra år. Jag (eller något av de pronomen) står på... I handen håller jag...

Efter lunchen fick vi två och två gå ut i biblioteket. Den ena skulle blunda och den andra skulle styra den som blundade. Sedan skulle man gå fram till en sak eller ett ställe och där fick den som blundade titta. Vi upprepade det tre gånger på varje person så att den fick tre olika bilder i huvudet. Vi skulle beskriva hur de här tre bilderna såg ut på fem rader och försöka få med en känsla.

En väldigt rolig men svår skrivövning vi gjorde var att vi skulle skriva en liten text där alla ord skulle börja på samma bokstav.

Den sista skrivövningen för dagen var även den väldigt rolig. Då fick vi gå ut i biblioteket och hämta en varsin slumpmässigt vald bok. Sedan skulle vi ta sista meningen i boken och ha som början för en helt ny berättelse. Min mening var: Var det du som dödade min käre vän Chauncey Langeais?

Tisdagen:
På tisdagen jobbade vi mycket med sagor. Men först som uppvärmning fick vi skriva en kort text med början; Jag vet en sten... Då fick vi ungefär tio minuter på oss att skriva.

Sedan började vi med sagor. Ylva pratade lite om sagor och så och därefter fick vi börja skriva varsin saga med hjälp av fem lappar som vi fick dra ur en burk. På min lappar stod det; en ensam kung, en grön prinsessa, tre svanar, en svart fe och ett alldeles tomt slott. Min saga blev jag väldigt nöjd med. Den handlade om en ensam kung vars slott blivit invaderat av rövare som också kidnappade hans dotter, den gröna prinsessan. Kungen letar efter sin dotter och får hjälp av tre svanar. Sagan skrev vi på hela förmiddagen.

Efter lunchen skulle vi skriva kort om vad vi skulle kunna bli i vårt nästa liv. Först skrev Ylva upp flera förslag på en tavla. Vi skulle börja vår text med; I mitt nästa liv ska jag bil... Jag skrev om att jag skulle bli ett par byxor.

Ylvas nästa uppgift till oss var att vi skulle skriva om en känd, klassisk saga på ett annat sätt. Kanske ur ett annat perspektiv, i en annan tid eller en fortsättning. Under eftermiddagen fick vi antingen skriva den här andra varianten av en saga som redan finns eller skriva klart någon av berättelserna vi börjat med. Jag skrev då klart min saga.

En svår övning var att vi två och två skulle lista så många vackra, fula, mörka och ljusa ord vi kunde komma på. Nästa och också den sista övningen för dagen var att vi fick ord av Ylva som ingen och oss visste vad det var. Vi skulle var och en skriva en förklaring på orden. Orden Ylva valde ut till oss var jamb, kulak och simsnäppa. Någon som vet vad det är för något? Orden fanns i svenska ordboken.


En något suddig selfie i spegeln i rummet vi satt och skrev!

I mitt nästa inlägg får du läsa om onsdagen, torsdagen och fredagens skrivarläger!

fredag 12 augusti 2016

Bokprogram på Barkanalen

23 augusti klockan 19 har programmet "Bokslukarna" premiär på Barnkanalen. Det är ett program som riktar sig till barn mellan 9-14 år och är till för att öka läslusten hos barn. Det ska vara lite som ett Babel fast för barn och kommer säkerligen att innehålla en hel del boktips. 

Jag har fattat det som att de olika avsnitten kommer att ha olika teman som exempelvis sport, skräck eller fantasy. I programmet kommer ett gäng barn tillsammans med programledaren Marcus Biderholt prata om en bok de läst. På programmets webb kommer PAX-författarna Åsa Larsson och Ingela Korsell även hålla i en skrivarskola. 

Jag tycker att det är ett jättebra initiativ med ett barnprogram om böcker då många barn behöver finna läslusten. Det ska bli jättespännande att se programmet och jag kommer sitta bänkad framför tv när det sänds!

tisdag 9 augusti 2016

Var är Audrey? - Recension

Var är Audrey? är en ungdomsbok skriven av Sophie Kinsella. Boken är utgiven av B Wahlströms och du kan hitta den på Adlibris eller Bokus

Audrey är en vanlig fjortonåring. Men efter en inte så bra händelse i skolan har hon blivit lite ostabil. Hon har var deprimerad och lider av social fobi. Därför bär hon mörka solglasögon och håller sig hemma. 

Boken handlar också om en jobbig familj, en datorspelsberoende bror, Linus, caramel frappuccinos och hur Audrey övervinner sin hjärnas påfund.

Det här är en lättläst ungdomsbok som tar upp psykisk ohälsa på ett enkelt sätt. Det tycker jag är bra för jag tror tyvärr att det är många dom kan relatera till Audreys känslor. Dock handlar boken även väldigt mycket om Audreys bror och hans datorspelsberoende som mamman ständigt klagar på. Det tyckte jag inte var lika roligt att läsa om. Det kändes för långdraget och negativt, men jag gillar hur det i slutet blev bra.

Jag gillar omslaget och vissa karaktärer mycket! Speciellt Linus, han verkar snäll och förstående mot Audrey. Audreys familj verkar lite jobbiga, men man förstår att de alltid vill hennes bästa. 

Det här var den första boken jag läst av Sophie Kinsella, men det skulle vara roligt att läsa fler. Hennes Shopaholic-serie verkar väldigt känd och omtyckt. Så den är jag taggad på att läsa. Jag tror dock att de kommer vara lite olika den här boken, men är inte helt säker.

Jag ger Var är Audrey? 3 av 5 ugglor eftersom att den tog upp psykisk ohälsa på ett bra sätt och man förstod verkligen huvudkarakaraktären. Dock var delen som handlade om hennes bror lite för utdragen och det gjorde det inte så kul att läsa. Men jag tycker om att den innehöll många olika saker och var lätt att läsa. Därför tror jag att många skulle gilla den här boken.


fredag 5 augusti 2016

Fixa eget skrivarläger

Gillar du och dina kompisar att skriva? Då har jag en bra idé vad ni kan hitta på tillsammans!

Samla ihop ett gäng kompisar som alla gillar att skriva och ordna ett eget skrivarläger. Det enda ni behöver är pennor, papper, datorer eller annat ni föredrar att skriva på. Låna böcker på biblioteket om skrivande, till exempel Skriv om och om igen, av Katarina Kuick Ylva Karlsson. Den innehåller en massa skrivövningar.

Sätt er förslagsvis runt ett köksbord hemma hos någon av er och gör olika skrivövningar tillsammans som ni hittar i böckerna. Läs varandras texter, skriv både tillsammans och själva. Här kommer några förslag på skrivövningar och skrivlekar jag gillar:

Kylskåpspoesi: Skriv upp några ord var på olika lappar och försök sedan tillsammans bilda en dikt av de olika orden. Man får lägga till ord som som, är och men om det behövs. Dikterna kan bli riktigt knasiga!

Tidningsrubriker: Klipp ut olika rubriker ur tidningar utan att läsa själva artikeln och försök sedan att skriva en egen artikel om vad kan ha stått, genom att bara läsa rubriken.

Recept: Skriv upp en massa olika saker på små lappar, det kan var känslor, saker och djur. Lägg lapparna i en burk och låt alla ta fem lappar. Skriv sedan varsitt recept med de sakerna som står på lapparna som ingredienser. Det blir superroliga recept!

Rundpingis: Alla deltagare ska ha ett varsitt papper och penna. Skriv en varsin början på en mening som passar bar för en början på en historia. Det kan vara "Det var en gång..." till exempel. Sedan ska alla skicka sitt papper till den som sitter höger om en alternativt att man springer runt i rummet där de olika papperna är utplacerade. Sedan ska man skriva en fortsättning på det kompisen innan har skrivit. Skriv det som poppar upp i huvudet först bara! Det här ska gå fort, så ställ klocka på 30 sekunder för varje gång. När man sedan får tillbaka pappret finns en helknasig historia där!

Överstrykningsdikt: Riv ut sidor i en bok du inte vill ha mer eller ta sidor ur en tidning. Stryk sedan över vissa ord med en svart penna för att de andra orden som finns kvar ska bilda en dikt.

På ert skrivarläger kan ni också börja fundera på noveller som ni kan skriva var och en för sig. Läs varandras texter och ge respons! Ni kan också hitta på andra roliga saker mellan skrivövningarna, fika eller åk och bada.

Hoppas du fick lite inspiration och blir sugen att fixa ett eget skrivarläger i sommar! Ha det bra så hörs vi snart!

tisdag 2 augusti 2016

Läst i juli

Juli har passerat, men ännu varar sommaren! Jag har under den gångna månaden haft mycket kul. Spenderat en hel del av min tid på landet, med kompisar och i badet! Jag har även varit en vecka på Gran Canaria, tränat och såklart läst mycket. Det blev nio böcker som jag verkligen gillade! 

Dash och Lilys utmaningsbok var den fösta boken jag läste under juli. Den är skriven av David Levithan och Rachel Chon. Jag tror att det var någon som mamma känner som hade tipsat om den boken. Den handlar i alla fall om Dash som hittar en röd anteckningsbok instoppad mellan bokryggarna i en bokhandel. Bakom anteckningsbokens pärmar gömmer sig utmaningar till honom. Jag tycker boken har en väldigt bra idé och tanke. Den var spännande att läsa trots att det ibland var lite långdraget. 

Jag var på biblioteket med min sjuåriga kusin Nora och då hittade jag en bok som jag tyckte hon skulle läsa, Borttappat: Katt, kompis, kalsong av Elin Lindell. Någon vecka senare hade Nora läst ut boken och tyckte den var jätterolig! Då var jag också tvungen att läsa den, och den var verkligen en bok att skratta högt till. Jag tror också att den skulle passa bra som högläsning tillsammans med vuxna och syskon, för det fanns något roligt för alla. Jag kunde inte låta bli att läsa fortsättningen, Efterlysta: Harry Hansson och jag. Den var lika rolig! 

Christina Lindströms bok Jack har jag länge velat läsa och nu tog jag tag i det. Den var bra, men inte så bra som jag hade hoppats. Den gick lite långsamt framåt och var helt enkelt inte tillräckligt intressant, men jag gillade karaktärerna. 

På semestern i Gran Canaria hade jag med mig Var är Audrey?, Sophie Kinsella. Jag fastnade inte riktigt för den heller, men den var helt klart läsvärd! 

Jag läste Zoe Suggs Girl online på semestern. Men den här gången på engelska. Jag läste den för ett tag sedan och älskade bokens härliga känsla. Det var superkul att läsa den igen och träna lite på engelskan samtidigt! 

PAX-serien (av Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson) är bland de bästa serierna jag läst, därför har jag länge tänkt läsa om den. Det har jag gjort nu, eller inte hela serien än såklart. Men jag började med att läsa Nidstången högt för min lillebror. Vi har hållit på ett tag men nu i början av juli läste vi ut den! Sedan har jag fortsatt med Grimmen, Mylingen och Bjäran. Nu är det Gasten som gäller! Som jag skrev i mitt senaste inlägg älskar jag hur böckerna bara blir bättre och bättre! Det är imponerande! 

I augusti ska jag bara njuta av det sista på sommarlovet. Sedan ska jag också hinna med ett skrivarläger innan skolan börjar igen. Läsningen kommer nog att bestå av lite blandade böcker. Jag ska forstsätta med omläsningen av PAX-serien och sedan läsa nästa bok av Zoe Sugg, Girl online On tour på engelska.