fredag 5 augusti 2016

Fixa eget skrivarläger

Gillar du och dina kompisar att skriva? Då har jag en bra idé vad ni kan hitta på tillsammans!

Samla ihop ett gäng kompisar som alla gillar att skriva och ordna ett eget skrivarläger. Det enda ni behöver är pennor, papper, datorer eller annat ni föredrar att skriva på. Låna böcker på biblioteket om skrivande, till exempel Skriv om och om igen, av Katarina Kuick Ylva Karlsson. Den innehåller en massa skrivövningar.

Sätt er förslagsvis runt ett köksbord hemma hos någon av er och gör olika skrivövningar tillsammans som ni hittar i böckerna. Läs varandras texter, skriv både tillsammans och själva. Här kommer några förslag på skrivövningar och skrivlekar jag gillar:

Kylskåpspoesi: Skriv upp några ord var på olika lappar och försök sedan tillsammans bilda en dikt av de olika orden. Man får lägga till ord som som, är och men om det behövs. Dikterna kan bli riktigt knasiga!

Tidningsrubriker: Klipp ut olika rubriker ur tidningar utan att läsa själva artikeln och försök sedan att skriva en egen artikel om vad kan ha stått, genom att bara läsa rubriken.

Recept: Skriv upp en massa olika saker på små lappar, det kan var känslor, saker och djur. Lägg lapparna i en burk och låt alla ta fem lappar. Skriv sedan varsitt recept med de sakerna som står på lapparna som ingredienser. Det blir superroliga recept!

Rundpingis: Alla deltagare ska ha ett varsitt papper och penna. Skriv en varsin början på en mening som passar bar för en början på en historia. Det kan vara "Det var en gång..." till exempel. Sedan ska alla skicka sitt papper till den som sitter höger om en alternativt att man springer runt i rummet där de olika papperna är utplacerade. Sedan ska man skriva en fortsättning på det kompisen innan har skrivit. Skriv det som poppar upp i huvudet först bara! Det här ska gå fort, så ställ klocka på 30 sekunder för varje gång. När man sedan får tillbaka pappret finns en helknasig historia där!

Överstrykningsdikt: Riv ut sidor i en bok du inte vill ha mer eller ta sidor ur en tidning. Stryk sedan över vissa ord med en svart penna för att de andra orden som finns kvar ska bilda en dikt.

På ert skrivarläger kan ni också börja fundera på noveller som ni kan skriva var och en för sig. Läs varandras texter och ge respons! Ni kan också hitta på andra roliga saker mellan skrivövningarna, fika eller åk och bada.

Hoppas du fick lite inspiration och blir sugen att fixa ett eget skrivarläger i sommar! Ha det bra så hörs vi snart!

1 kommentar: