söndag 30 augusti 2015

Söndagens 10 bästa författarna

Några söndagar framöver tänkte jag göra inlägg om tio bästa av bokrelaterade saker. Jag börjar idag med de 10 bästa författarna.

1. Astrid Lindgren

2. Ann Brashares

3. Stephanie Perkins

4. Jandy Nelson

5. Martin Widmark

6. Maria Parr

7. Mårten Sandén

8. Ingerlin Angerborn

10. Emil Carlsson

 


 
 
 



 
 
 
 
 

fredag 28 augusti 2015

Läst i augusti

Augusti var en bra månad! Jag var på dansläger, hade det mysigt vid sommarstugan och skolan och dansen började. Men jag läste inte så mycket eftersom att jag hade annat att göra.

Den första boken jag läste under månaden var Himlen börjar här, av Jandy Nelson. Det var en härlig och sorglig kärleksbok. Jag har tidigare läst Jag ger dig solen men den här var mycket bättre skriven. Snart kommer en recension på den hör boken så om du vill veta mer om den så är det bara att hålla utkik.

En väldigt somrig bok jag läste var Som eld av Sara Lövenstam. Det är en kärlekshistoria som utspelar sig i skärgården. Så nu när sommaren nästan är slut kan man längta tillbaka till sommaren genom att läsa den här boken.

Snart är det dags för hösten första bokcafé och därför läste jag en bok som vi ska prata om där, Den blomstertid nu kommer av Marie-Chantal Long. Den handlar om några killar som gör ett rånförsök. Det var meningen att de bara skulle ta pengarna och sedan sticka men allt går fel.

En annan Abbe av Katarina Kieri läste jag också. Men den får ni läsa om i en recension senare.


torsdag 27 augusti 2015

Baka baka ugglekaka

För ett tag sedan bakade jag ugglekakor! Jag gillar kakor, ugglor och att baka, så varför inte liksom! Jag har alltid ansett att ugglor och böcker hör ihop. Ugglor sägs vara kloka och i många filmer och barnprogram så brukar ugglor läsa. Så på det sättet har det här inlägget med böcker att göra. Idag tänkte jag dela med mig av receptet på dessa söta ugglekakor! 

Ugglekakor

Ingredienser 
0,75 dl socker 
0,75 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker 
4 dl vetemjöl
1 ägg
100 g rumsvarmt smör
Nonstop eller neverstop godisar
Mandlar

Gör så här
Blanda alla ingredienser till en deg som håller ihop. Slå sedan in degen i plastfolie och låt den vila i kylen minst en timme. Kavla ut degen mellan två ark av plastfolie så att degen blir ungefär 4-5 mm tjock. Använd en pepparkaksform eller ett glas för att trycka ut runda kakor. Gör små bollar av degen som du använder som ögon tillsammans med nonstop eller neverstop (beroende på om du vill ha färgglada eller bruna ögon på ugglorna. Använd mandlar som näbb och tryck till ugglans vingar med en gaffel. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 170 grader i ca 8-10 minuter. 

tisdag 25 augusti 2015

Gengångaren - Recension

Gengångaren är ännu en mysrysare för 9-12 år skriven av Ingerlin Angerborn. 

Ellinor är med sin mormor på en loppis som ägs av en blind tant. Där hittar hon ett vackert smyckeskrin  med en liten ballerina som inte kan snurra. Tanten säger att Ellinor ska få det gratis, eftersom att hon är rätt person. Men vad menar hon med det? Plötsligt börjar det hända mystiska saker. En svan äter direkt ur hennes hand och vad är det egentligen som händer i skrinets speglar?

Jag tyckte om boken lika mycket som Ingerlin Angerborns tidigare mysrysare. De har alla samma princip, men det blir ändå inte tråkigt att läsa. Böckerna är så himla välskrivna med ett bra spårk och en bra handling. Allting hänger ihop med en röd tråd och berättelsen är väldigt spännande. Ibland kunde det bli lite kusligt så jag rekommenderar att läsa den här boken när det är ljust ute. Detta är en perfekt bok för en lat sommardag, spännande och precis ögon läskig. Läs den! 

Gengångaren av Ingerlin Angerborn får av mig 4 av 5 ugglor.

 

fredag 21 augusti 2015

Sommarens favoriter

Nu börjar sommaren lida mot sitt slut, vilket är tråkigt, men ändå skönt att komma tillbaka till vardagen igen. Jag börjar skolan på måndag och det har jag blandade känslor för. Men det ska vi inte tänkta på nu. Jag tänkte blicka tillbaks till sommarens läsupplevelser och tipsa om de bästa böckerna jag läste i sommar.

En liten sommarbild!

Den här sommaren har jag snöat in en del på kärleksböcker och en jag verkligen gillade var Det händer nu av Sofia Nordin. Det var en härlig kärleksberättelse om två tjejer som var väldigt rolig att läsa. Jag gillar att den inte var som alla andra böcker i den genren och framsidans bild är väldigt fin. Den passar för dig mellan 13-16 år ungefär. Här kan du läsa mer om boken.

Jag gav Systrar i jeans - Andra sommaren av Ann Brashares 5 av 5 ugglor i min recension. Den handlar om fyra bästa kompisar som skickar ett par jeans mellan sig under sommaren och det händer så mycket olika saker. Den är  full med olika känslor som glädje, sorg, kärlek, vänskap och avundsjuka.  Det här är en riktigt somrig, härlig bok som alla bara måste läsa! Det är lätt den bästa boken jag har läst det här året! Vad mer kan man säga? Den är bra skriven, fantastisk, man blir glad av den och har en väldigt bra handling!


På min semester läste jag en riktigt rolig bok, Född fenomenal, av Josephine Bornebusch. Det är en ungdomsbok om en självsäker tjej som är intresserad av Andra världskriget. Boken var väldigt underhållande med alla roliga karaktärer, den innehöll kärlek, humor och faktiskt lite fakta. Det är den perfekta boken för hängmattan, solstolen eller stranden.

Näst bok jag tänkte tipsa om hade jag faktiskt inte tänkt att jag skulle läsa. Jag var på biblioteket och visste inte riktigt vad jag skulle låna, så jag lånade en bok jag läst mycket om på andra bokbloggar, Anna och den franska kyssen av Stephanie Perkins. Det är en bok jag verkligen inte ångrar att jag läst! Den var helt underbart bra! Den handlar om Anna som flyttar till Paris för att gå på en internatskola. Det är något hon inte vill göra, men året i Frankrike blir tusen gånger bättre än vad hon trott. För där finns nämligen världens snyggaste kille. Det är en berättelse full av kärlekstrassel som jag verkligen rekommenderar.

Från en bra bok till ytterligare en. Jag gillar ju Astrid Lindgrens böcker väldigt mycket och i sommar läste jag Vi på Saltkråkan. Efter den boken har jag blivit fast i Saltkråkan så jag har kollat på tv-serierna om farbror Melker, Pelle, Tjorven, Båtsman, Malin och alla andra karaktärer. Det jag gillade mest med boken var den härliga sommarkänslan. Den passar för alla; Pelle, Tjorven och Stina hittar på bus som är kul för lite yngre barn men man får också läsa om 19-åriga Malins tankar i hennes dagbok.

tisdag 18 augusti 2015

Mysteriet i Skuggmyra - Recension

"Mysteriet i Skuggmyra", av Elsie Petrén är en deckarbok för barn mellan 9-12 år. 

Tim märker att hans kompisar Marvin och Valle börjar bete sig konstigt. Något är inte som det ska och de verkar inte vilja vara med honom lägre. En dag följer Tim efter dem för att se vad dem gör efter skolan. Det verkar som att de skuggar en man. Men varför gör de det? Hur ska han ta reda på det utan att avslöja att han själv har spionerat? 

När Marvin och Valle var inne på en antikaffär råkade de ha sönder en dyr vas. Kvinnan som jobbade i affären sa att de inte behövde betala den ifall de skuggade en man. Men då måste de ljuga både för kompisar och familj vilket inte blir så bra. Och det visar sig att uppdraget är farligare än vad de trodde. 

Jag blev besviken på den här boken. Jag läste några jättebra böcker av Elsie Petrén för några år sedan och därför hade jag nog höga förväntningar på den här. Boken var skriven på ett annorlunda sätt än en vanlig deckare brukar vara. Oftast i deckare för barn är det ett brott som händer och sedan är det några barn som försöker att lösa fallet och ta reda på vem som är tjuven. Men i den här boken får två barn ett uppdrag av en kvinna och sedan är det som att deras kompis försöker ta reda på vad de håller på med. Det är väl kul med något nytt men jag föredrar den andra typen.
 

Jag tyckte att det var samma sak hela tiden och inte hände så mycket vilket gjorde det ganska tråkigt att läsa. Men en sak som var bra var att man fick läsa ur två perspektiv. Jag ger "Mysteriet i Skuggmyra" 2 av 5 ugglor. 

söndag 16 augusti 2015

Paris, Lola och jag - Recension

"Paris, Lola och jag" är skriven av Moa Eriksson Sandberg och passar för dig mellan 12-14 år. 

Huvudpersonen är med sin kompis Lola och hennes mamma i Paris. Där ser de höga torn och byggnader, äter crossianter och fantiserar om killar. Men mitt i allt det roliga tänker huvudpersonen på sin mamma där hemma, med sin nya kille och bebisen i magen. Tänk om mamma kommer glömma bort henne? 

Boken var skriven på ett annorlunda sätt. Det fanns inte riktigt någon handling. Man fick följa med dem i vad de gjorde i Paris, men det kändes liksom kortfattat. Om jag ska vara ärlig är jag lite besviken på boken. Men det kanske beror på förväntningarna jag hade innan. Jag hade trott att boken skulle vara ungefär som Moas tidigare böcker som jag gillade mycket. Men boken var ändå den var okej, den gick att läsa. Det var kul att läsa något nytt och annorlunda även om jag hade tänkt mig boken på ett annat sätt. 

Det som var bra med boken var att den kändes verklig och att man kunde känna igen sig mycket i tjejernas tankar och fantasier. Jag gillade också boken illustrationer och framsida. 

Boken gick väldigt snabbt att läsa eftersom att det var så pass lite text på sidorna. Den passar nog bra för de som inte vill ha en så lång och komplicerad bok att läsa. 

Jag ger "Paris, Lola och jag" av Moa Eriksson Sandberg  2 av 5 ugglor.

 

torsdag 13 augusti 2015

I min läshög

Jag har en hög full med böcker som ligger och väntar på att bli lästa och idag tänkte jag berätta vilka böcker det är.

På biblioteket lånade jag Kathrine teorin, av John Green för att jag ville testa något mer av honom. Många gillar ju hans böcker och därför ville jag också testa en bok. Jag skulle vilja läsa Papertowns också och se filmen som går på bio nu, den verkar bra.

En kompis tipsade om boken Oönskad, av Gemma Malley, så jag har lånat den också. Det är någon typ av dystopi, så jag får se om jag gillar den, men jag ska testa i alla fall.

För några veckor sedan läste jag ju Anna och den franska kyssen och den gillade jag jättemycket så jag kollade upp om författaren hade skrivit fler böcker. Det hade hon, några stycken. Men det var bara en som var översatt till svenska. De hade bara den oöversatta på biblioteket, men jag lånade den ändå, Lola and the boy next door, av Stephanie Perkins. Jag vill läsa den och ska försöka få tag i den på svenska också och jag hoppas att hennes andra böcker också översätts till svenska. Men boken ser väldigt bra ut, jag gillar framsidan!


I min läshög finns en till bok på engelska, Karlsson on the roof av Astrid Lindgren. Jag ville läsa lite på engelska och Astrid Lindgren är alltid bra! Jag tyckte titeln Karlson på taket, lät väldigt kul på engelska så varför inte?

På bokkollot som jag var på i våras fick jag en bok som heter Frida med hjärtat i handen av Torun Lian. Den har jag inte läst ännu. Men jag har läst en bok av den författaren tidigare som jag verkligen gillade, så jag hoppas att den här också är bra.

Som eld av Sara Lövenstam ligger också i min läshög. Jag har läst på några bloggar om den och många verkar tycka att den är bra. Så jag hoppas att jag också gillar den! Den verkar väldigt bra och jag gillar omslaget! Längtar tills jag får läsa den!




Vilka böcker vill du läsa?

tisdag 11 augusti 2015

Sommarens bästa läsplatser

Idag hade jag tänkt att berätta om mina bästa platser att läsa på nu i sommar. 

Jag älskar att läsa på en brygga, det är så himla skönt att höra fiskmåsarna skrika och vattnet skvalpa. Det bästa sättet att spendera sin tid på sommaren är att läsa och bada. En jättebra kombo, dock inte samtidigt. Jag brukar läsa på våran brygga vid våran sommarstuga. Där trivs jag! 

 
På tal om vatten och att bada så gillar jag också att läsa vid en pool ( iallafall utomlands och när det inte är så mycket folk). Det är mysigt att plaska med fötterna i vattnet medan man läser en spännande bok.
 
När jag är på landet vid våran sommarstuga tycker jag om att gå till skogen. Dit kan man också ta med sig en bok. Varför inte slå sig ner på en stubbe eller sten och slå upp boken eller hitta en bra plats att lägga ut en picknickfilt på? I skogen finns det ett lugn och inget kan störa din läsning. Skogen är en väldigt bra läsmiljö om du läser sagor.

 
Nu i sommar läser jag gärna i trädgården. Vid trädgårdsmöblerna eller direkt på gräsmattan. Det är härligt att känna gräset vaja, löven prassla och höra fåglarna kvittra. 

 
Har jag inget bra väder läser jag oftast inne. I soffan eller sängen, men när vi är på landet är kökssoffan väldigt skön. Där kan man ligga och läsa i timtal och lyssna på regnet som smattrar mot taket.

 
Vilken är din bästa läsplats i sommar?








 

onsdag 5 augusti 2015

Har du läst... - Tag

Jag har blivit taggad av Robert på Mina skrivna ord att göra en tag som heter "Har du läst...". Då ska man komma på en bok som man har läst som till exempel har snö på omslaget. Det är en riktigt klurig uppgift då man måste komma på böcker och vad de heter och så. Jag läser mest böcker för barn och ungdomar och då blev det lite svårare för mig eftersom att många av de här sakerna förekommer oftare i vuxenböcker tror jag. Men nu kör vi igång med tagen.

Har du läst...

en bok med snö på omslaget?
Titta Madicken det snöar, av Astrid Lindgren

en bok som handlar om krig?
Jag måste berätta, av Magda Eggens

en bok som är skriven av en finsk författare?
Trollkarlens hatt, av Tove Jansson

en bok som är över 800 sidor?
Nej

en bok som har ett spöke som huvudkaraktär/har en stor roll?
Min osynlige vän, av Louise Arnold

en bok där någon av huvudkaraktärerna äger en affär?
Vi på Saltkråkan, av Astrid Lindgren

en bok vars titel innehåller ordet "en"?
 En ö i havet, av Annika Thor

en bok där någon av huvudkaraktärerna är fruktansvärt rik?
Annie, Leonore Fleischer

en boksom handlar mycket om djur?
Alla älskar Sigge, av Pia Hagmar

en bok som utspelar sig på hösten?
Jag ger dig solen, av Jandy Nelson utspelar sig en del under hösten tror jag.

en bok som knappt innehåller några glada inslag?
tror inte att jag läst en sådan bok

en bok som handlar om bröllop?
Kulla-Gullas Myrtelkrona, av Martha Sandvall Bergström

en bok som handlar om häxor?
Häxtävlingen, av Eva Ibbotsson

en bok som utspelar sig på en ö?
Fem söker en skatt, av Enid Blyton

en bok som har en karaktär som du kan känna igen dig i?
Den första flickan skogen möter, av Moa Eriksson Sandberg

en bok som utspelar sig i rymden?
jag tror att Sol och Nova - Den försvunna månen, av Emil Carlsson utspelar sig i rymden. I alla fall så utspelar den sig i himlen.

en bok som i titeln innehåller något av de fyra elementen? (eld, vatten, luft, jord)
kan inte komma på någon



Jag vet inte vilka som har gjort den här men jag taggar:
Drawreadandtakephoto
Sofies bokblogg
Bellas bokblogg


tisdag 4 augusti 2015

Född fenomenal - Recension

"Född fenomenal" är en ungdomsbok skriven av Josephine Bornebusch. 

16-åriga Rut är född fenomenal och fashineras av andra världskriget. Förutom vanliga saker som vad det blir till middag går hennes tankar åt till Andra världskriget och Anne Frank. När klassen ska åka på klassresa bestämmer hon sig att försöka få åka till Amsterdam, där finns ju Anne Franks hus. 

Den här boken var väldigt bra och underhållande. Den känns ganska lättläst och därför tror jag att boken skulle passa även för de som inte är så läsvana. Den är skriven som en dagbok och man får följa med i Ruts vardag. Men tråkigt blir det inte,  många roliga karaktärer ryms i den här boken. Rut som är född fenomenal, läraren Snusk-Hasse och sextokiga Magda. Jag tycker alla ska läsa den här boken, speciellt om du gillar Andra världskriget, men också om du bara vill ha en bra, lättsam och rolig bok. Det är den perfekta boken för en lat sommardag. Den innehåller något för alla kärlek, humor och faktiskt lite fakta.  Jag gillar också boken fina framsida och att den har ett bra format.

Jag ger "Född fenomenal" 4 av 5 ugglor eftersom att det var en väldigt bra bok!

 

söndag 2 augusti 2015

Läst i juli

Oj, vad sommaren har gått fort! Nu är redan juli slut, men vi har ju i alla fall en månad kvar som tur är. I juli har jag hittat på massor med roliga saker, varit ute och rest och varit vid våran sommarstuga. Men det ska vi inte gå in på nu för idag ska jag berätta om böckerna jag läste under den gångna månaden.

I Spanien läste jag två böcker, Josephine Bornebuschs "Född fenomenal" och "Vi på Saltkråkan", av Astrid Lindgren. Född fenomenal var en ungdomsbok som var skriven som en dagbok, den handlade om 16-åriga Rut som anser sig själv som smartare än alla andra. Den var en rolig och bra bok som jag rekommenderar och snart kommer det en recension på den. Astrid Lindgrens böcker är ju alltid bra och Vi på Saltkråkan var inget undantag. Det bästa med den boken var att den hade en så härlig sommarkänsla och att den innehöll mycket olika saker. Både bus som Pelle, Tjorven och Stina hittade på och 19-åriga Malins tankar i dagboken.

Nästa bok jag läste under månaden blev jag lite besviken på, "Paris, Lola och jag" av Moa Eriksson Sandberg. Jag har gillat författarens tidigare böcker och gillat dom väldigt mycket. Därför hade jag nog höga förväntningar på boken. Men jag kommer skriva mer om boken i en recension.

Jag läste även en riktigt bra bok, "Anna och den franska kyssen", av Stephanie Perkins. Det regnade mycket när jag läste den, så jag låg inne i våran sommarstuga på kökssoffan och läste, det var supermysigt! Boken handlar om en tjej som åker till Paris och går på en internatskola. Hon var lite skeptisk mot det från början, men sedan visar det sig vara mycket bättre än hon först trott. Boken var verkligen så bra och härlig. Jag rekommenderar den starkt!

På biblioteket spontanlånade jag en bok som heter "Sommaren jag blev vacker", av Jenny Han. Den var ganska bra och handlade om en tjej och hennes sommar i deras sommarhus. Nu har jag också lånat del två i trilogin som den var första delen av, fast på engelska. Den heter "It´s not summer without you" och verkar bra den också och jag tänkte att det kunde vara bra att träna lite engelska.

Juli var en bra månad fylld med bra böcker! I augusti ska jag läsa fler böcker, jag vet inte riktigt vilka. Just nu har jag inte så många böcker på min läslista. Ha en fortsatt bra sommar så ser vi snart!