torsdag 29 november 2018

Tankar mellan sött och salt

Tankar mellan sött och salt är en ungdomsbok skriven av Marta Söderberg. Boken är utgiven av Gilla böcker och hittas på Adlibris och Bokus

Moa ska börja högstadiet och det känns inte alls så spännande som det borde göra. Efter det som hände i somras kommer ingen att vilja vara med henne. Hur ska hon överleva högstadiet? Tur att världens snyggaste Edward finns och ger henne råd. 

Jag läste Sofies bokbloggs recension av den här boken för några dagar sedan och håller med henne om att boken i början verkade vara en helt vanlig ungdomsbok men att berättelsen sedan vecklar ut sig till att bli mycket djupare. Det gjorde att mina förväntningar på Tankar mellan sött och salt verkligen överträffades. Istället för att likna alla andra ungdomsböcker jag läst blev intrigen mer spännande. Under hela boken undrade man vad det var som hade hänt i somras och varför de andra i skolan var så dumma mot Moa. 

Tankar mellan sött och salt är en bok om mobbning, ensamhet och att våga stå upp för det som är rätt. Det är en bok som jag tror att många kan känna igen sig i. Jag tycker så synd om Moa eftersom att alla är så taskiga mot henne. Det är en så sorglig berättelse som tyvärr är verklighet för många människor. Att läsa om allt som händer Moa gör mig ledsen och frustrerad. När de dumma i skolan har klippt sönder hennes byxor tror inte Moas föräldrar henne när hon säger att det inte är hon som har gjort det. 

Samtidigt som boken handlar om jobbiga ämnen är boken väldigt fin. Den är fint skriven och har karaktärer som känns verkliga. Jag gillar speciellt Ana eller Evelina som hon egentligen heter som försöker hjälpa Moa och vill vara vän med henne. Dessutom gillar jag alla musikreferenser som finns i boken. Det ger boken något extra och det är roligt att veta vilken musik Moa lyssnar på. Det gör att man lär känna henne bättre. 

Jag gillade verkligen Tankar mellan sött och salt av Marta Söderberg. Den var fint skriven och hade en väldigt spännande och intressant handling. Jag tyckte att den var så fin och bra och ger den därför 4 av 5 ugglor. 

tisdag 27 november 2018

Julkalenderbloggstafett 2018

Sofies bokblogg anordnar även i år en julkalenderbloggstafett vilket jag tycker är jätteroligt! Det känns som en fin jultradition. Varje dag under december fram till julafton kommer alltså en bloggare göra ett inlägg. Årets team är bäst 2018. Det ska bli jätteroligt att läsa allas blogginlägg och det är så kul att jag fick vara med i år igen. Jag kommer att publicera mitt inlägg den tredje december så det är snart. Vilken bok jag kommer att skriva om får ni veta då! Nedan ser ni alla som ska vara med under julkalenderbloggstafetten och vilken dag de ska blogga! Tips till alla som vill ha en bokrelaterad julkalender ett följa! 

20. Lisa på Pedesibibban (obs, instragram)

söndag 25 november 2018

Nu och för alltid, Lara Jean

http://lavenderlit.com/bocker/nu-och-for-alltid-lara-jean/Nu och för alltid, Lara Jean är den tredje och sista delen i Jenny Hans trilogi om Lara Jean. Boken är utgiven på svenska av Lavender Lit och hittas på Adlibris och Bokus

Lara Jean går sista året på high school och livet är underbart! Hon har Peter som är världens finaste pojkvän och ser fram emot sin skolresa till New York, balen och att hennes pappa ska gifta sig. Livet ligger framför henne och hon har en bra plan om en tid på collage tillsammans med Peter. Men så kommer en stor nyhet ivägen och alla hennes drömmar går i kras. 

Precis som de andra böckerna i trilogin om Lara Jean är den här boken sockersöt och otroligt mysig att läsa. Men den är inte för söt, den har sina lager av tyngre ämnen. Jobbiga saker som sorgen över huvudpersonens, hennes tunga besked och det svåra i att hennes pappa ska gifta sig med en ny kvinna. Det blir en perfekt blandning mellan det lätta och det svåra. Jag gillar verkligen att boken är så vardaglig och den är också vardaglig utan att bli tråkig. Lara Jean tillåts vara en tonåring som gillar att vara hemma med sin familj och ta det lugnt. Det är väldigt sällan det är så i böcker vilket är förståeligt eftersom att det känns som att det inte blir en så spännande handling då. Men böckerna om Lara Jean är både spännande och vardagliga, vilket jag tycker är skickligt gjort av författaren.

Alla tre böckerna i den här trilogin har jag läst med ett leende på läpparna. De är de perfekta böckerna att läsa om man vill bli på bra humör. De har en fin handling, fina karaktärer och som sagt är det en perfekt blandning mellan vardag, mysiga händelser och tyngre ämnen. Jag tror också att en faktor till att jag tycker så mycket om böckerna är jag att jag känner igen mig mycket i Lara Jean. Precis som hon gillar jag att vara hemma, ta det lugnt och vara kreativ. Att läsa trilogin om Lara Jean gör mig sugen på att pyssla och baka. Dessutom är vi i ungefär samma skede i livet. I Nu och för alltid, Lara Jean ska hon sluta high school och jag går andra året på gymnasiet just nu. Det handlar mycket om att växa upp, vad man ska göra i framtiden och fortsatta studier i både mitt och Lara Jeans liv. 

Jag rekommenderar verkligen er att läsa trilogin om Lara Jean. Nu och för alltid, Lara Jean är en söt, mysig, spännande och härlig bok som man blir på bra humör av. Perfekt läsning för att göra hösten lite mysigare. Av mig för boken 4 av 5 ugglor. 

torsdag 22 november 2018

Så som det ska vara med läsning

Nyligen läste jag Astrid Lindgren: ett liv som är en biografi om Astrid Lindgren. Jag tyckte det var så spännande att läsa om hennes liv och blev sugen på att läsa mer om Astrid Lindgren. När min mamma fyllde år i oktober köpte jag boken Den okända Astrid Lindgren av Kjell Bohlund till henne, en bok som jag efter att ha läst om den i en tidning på väg till bokmässan blev sugen på att läsa.  Så en kväll förra veckan satt jag och väntade på att vi skulle åka iväg och då plockade jag upp Den okända Astrid Lindgren och började läsa lite ur den. Jag tyckte att den var intressant och fortsatte läsa boken under veckan. 

Att läsa Den okända Astrid Lindgren var så lustfyllt för mig. Jag tyckte att den var intressant på ett annat sätt än vad jag trott att jag skulle göra. Det är inte så ofta jag läsa böcker som inte är skönlitteratur och nu när jag läste en biografi som jag tyckte jättemycket om blev jag glad över det. Boken handlar om Astrid Lindgrens tid som bokförläggare, redaktör och chef på bokförlaget Rabén & Sjögren. Hon jobbade där på eftermiddagarna och var både förläggare, redaktör och chef för barnböckerna under åren 1946-1970. Alltså från året efter hon hade fått den första boken om Pippi Långstrump publicerad tills att hon gick i pension. Hela boken handlar om hennes arbete på förlaget och det är väldigt intressant att läsa om. Det är en del av hennes liv som det annars inte står så mycket om i böcker om Astrids Lindgrens liv men i den här boken går Kjell Bohlund på djupet och berättar om det. Jag tyckte att det var väldigt spännande att läsa om det eftersom att jag är väldigt intresserad av förlagsbranschen och drömmer om att jobba på ett bokförlag i framtiden. 

Boken är uppdelad i olika kapitel som handlar om olika saker som har med hennes tid på Rabén & Sjögren att göra. I hela boken finns också delar av olika brev Astrid fått och skrivit. Det som slår mig är hur stor betydelse Astrid Lindgren faktiskt haft på den svenska barnboksutgivningen som förläggare. Hon har gett ut böcker av författare som blivit väldigt stora och översatt böcker som till exempel Edin Blytons Fem-böcker som fått stor genomslagskraft. Dessutom skulle inte Rabén & Sjögren vara ett av Sveriges största barnboksförlag om inte Astrid funnits med i bilden. 

En annan sak som tas upp i boken är att Astrid både var författare och förläggare och gav ut sina egna böcker på samma förlag som hon jobbade på. Det är att bryta mot en oskriven regel inom förlagsbranschen. När hon fick frågan om hon hade en utomstående redaktör till hennes egna böcker svarade hon kort nej. Hon jobbade alltså helt själv med sina böcker och det gick ju väldigt bra. Jag tycker det är så häftigt att hon var så himla duktig på det hon gjorde och klarade allt själv. I boken skriver författaren: " Det hade inte varit konstigt om Astrid Lindgren hade anlitat en utomstående redaktör för att läsa sina manus och komma med synpunkter. Men det gjorde hon inte. Hon var, som Alf Pröysen skrev, ett eget solsystem." 

Astrid Lindgren är verkligen en person jag ser upp till och att få läsa en bok som handlar om både henne och bokbranschen i Sverige var en fullträff. Det var så härligt och spännande att läsa Den okända Astrid Lindgren av Kjell Bohlund, jag ville hela tiden fortsätta läsa och veta mer om Astrids tid som bokförläggare. Att läsa den boken var verkligen så som det ska vara med läsning. Man plockar upp en bok för att man känner för att läsa den och det är lustfyllt genom hela boken. 

Titel: Den okända Astrid Lindgren
Författare: Kjell Bohlund
Förlag: Astrid Lindgren Text
Köp: t.ex hos Adlibris eller Bokus

tisdag 20 november 2018

Astrid Lindgren: Ett liv

Astrid Lindgren: Ett liv är en biografi om Astrid Lindgren skriven av Cilla Dalén och Annelie Drewsen. Boken är utgiven av Vilja förlag och hittas på Adlibris och Bokus.

Det här är en lättläst biografi om Astrid Lindgren där vi får lära känna henne genom att läsa om hennes liv. Den går igenom hennes uppväxt i Vimmerby, arbetet på tidningen, hennes svåra tid när hon blev gravid och var tvungen att lämna ifrån sig sitt barn, hennes hemliga jobb under andra världskriget, en stor del av hennes mest kända böcker, hennes tid som redaktör och förläggare, hennes död och mycket annat. 

Efter att jag skrivit ett blogginlägg om att jag ska försöka läsa en stor del av Astrid Lindgrens böcker fick jag frågan om jag ville läsa den här biografin om Astrid och det ville jag såklart! Det är en lättläst bok som går snabbt att läsa och är lättillgänglig. Det gör att alla kan läsa den här boken och lära sig saker om Astrid Lindgrens liv. Jag tycker att boken är välskriven och har ett bra innehåll. Alla viktiga delar i Astrids liv finns med och man lär sig mycket av att läsa boken. Den är skriven med ett enkelt språk och har också små rutor som förklarar svåra ord. Perfekt om man vill läsa en enkel biografi om den här spännande författarens liv. 

Jag tyckte att det var spännande att lära mig mer om Astrid Lindgrens liv. Även om jag vet en del om hennes liv sedan innan hade jag behållning av den här boken. Det är spännande att läsa om Astrid, hon var en så häftig person som har haft en stor påverkan på den svenska barnlitteraturen. Efter att ha läst boken blev jag sugen på att veta mer om Astrid och hennes liv. Astrid Lindgren: Ett liv är en suverän bok om man vill läsa en bok om Astrid Lindgren men inte vet vilken bok man ska börja med. Den här boken täcker in stora delar av hennes liv och gör att man blir intresserad av att läsa mer. 

Astrid Lindgren: Ett liv av Cilla Dalén och Annelie Drewsen är en bok jag verkligen rekommenderar er att läsa om ni är nyfikna på Astrid Lindgren. Det är en välskriven, lättläst biografi som gör en intresserad att läsa mer om författaren. Jag ger boken 4 av 5 ugglor.

söndag 18 november 2018

Barnens bibliotek

När jag var runt 10 år upptäckte jag hemsidan barnensbibliotek.se. Ett himmelrike för ett bokslukande barn fylld av boktips, tävlingar, intervjuer, spel och många andra roliga funktioner. Jag hade ett krypin på sidan där jag gjorde milslånga boklistor, vattnade mina blommor, skrev boktips och berättelser och deltog i tävlingar. Kanske var det också Barnens bibliotek som inspirerade mig till att starta min bokblogg. När jag var på bokmässan i september träffade jag Katarina Dorbell som är ansvarig för sidan. Hon kände igen mig och sa att hon kom ihåg när jag var aktiv på sidan och vi hade ett fint samtal. Då tänkte jag att jag måste göra ett inlägg på bloggen om Barnens bibliotek, det är verkligen en guldgruva. 

Barnens bibliotek hade verkligen en så stor betydelse för mig när jag var yngre och jag tror att det finns många som skulle uppskatta sidan. Det finns så många roliga saker att göra där och man får massor av boktips. Det finns en katalog med barn- och ungdomsböcker, skrivtips, bokpyssel, information om författare och boktips. När man blir medlem och skapar sitt eget krypin på sidan kan man göra listor på böcker man läst eller vill läsa, vattna krukväxter, skriva boktips och berättelser, chatta med andra och mycket mer. Dessutom uppdateras sidan ständigt med nya saker. Ofta är det tävlingar och varje månad fokuserar de lite extra på en viss författare. 

Jag tycker verkligen att alla borde kolla in barnensbibliotek.se och tipsa alla barn och unga omkring er. Bäst passar sidan för barn mellan 9 och 13 år. 



torsdag 15 november 2018

Kattvinden

Kattvinden är en bilderbok för ungdomar skriven och illustrerad av Helena Öberg och Kristin Lidström. Boken är utgiven av Mirando bok och hittas på Adlibris och Bokus. 

I Kattvinden möter vi möter Manda som får följa sin farfar till ett gammalt hus som han har fått i uppdrag att sälja. Där börjar märkliga saker att hända och gränserna mellan nutid och dåtid, döda och levande luckras upp.


Det här är en bok som berättas både i text och bild. Olika delar av boken är utformade på olika sätt. Vissa med endast text och andra med bilder och bara några meningar på varje sida. Det ger boken en dynamik som passar för berättelsens olika lager. Illustrationerna är otroligt vackra med sina dova färger och många detaljer. De är gjorda helt i photoshop vilket jag tycker är väldigt häftigt. Genom olika lager av färger, skuggor och nyanser lyckas Helena Öberg förmedla många känslor i Kattvinden. Precis som illustrationerna har olika lager har också berättelsen det. Dåtid och nutid vävs ihop på ett fantastiskt sätt som gör boken unik. Det handlar både om Manda i nutid som längtar efter sin bästis på andra sidan jorden och undrar var hennes pappa har försvunnit och om farfar Martin i dåtid. Det är spännande hur de här två historierna knyts ihop och det är riktigt skickligt gjort med hur text och bild berättar tillsammans. Jag tycker också att det är intressant att läsa Mandas farfars berättelse om tuberkulos och hur det var att leva på den tiden han var liten.
En av fantastiska illustrationerna i boken av Kristin Lidström.

Kattvinden är en bok jag verkligen njöt av att läsa. Jag gillade både den spännande berättelsen och de vackra bilderna. Det beskrivs som en bok för ungdomar från 12 år men jag tycker inte att den har någon övre åldersgräns. Både ungdomar och vuxna skulle nog uppskatta den här boken och rekommenderar er verkligen att läsa den. Det är roligt att Mirando ger ut bilderböcker inte bara för små barn. Det borde verkligen komma ut fler bilderböcker för äldre. Jag tycker att bilder kan tillföra mycket till en berättelse. I den här boken berättas en stor del av berättelsen i illustrationerna och de framför många olika känslor.

Vill du ha en mysig, spännande, vacker och gripande bok tycker jag att du ska läsa Kattvinden. Det är den perfekta boken att krypa upp i soffan nu i vinter. Jag ger boken 4 av 5 ugglor.



tisdag 13 november 2018

6 böcker alla borde läsa i skolan

När vi läser böcker i skolan, vilket händer kanske en gång om året, läser vi böcker som alla läser i skolan. Det är klassiker och böcker som ingen av oss skulle valt att läsa själva. Jag förstår att lärarna väljer de böckerna för att de passar till det vi arbetar med i skolan, men jag tycker faktiskt att de skulle kunna välja lite roligare och nya böcker. Alla vill ju att barn och ungdomar ska läsa och när de i skolan blir tvungna att läsa böcker som de inte gillar är det klart att de får en negativ bild av läsning. I det här inlägget tänkte jag tipsa om sex stycken böcker som tar upp viktiga ämnen samtidigt som de är spännande, roliga och lättillgängliga. Böcker jag tycker att alla borde läsa i skolan. 

Ja jag har mens, hurså? av Clara Henry: 
Det här är som det låter en bok om mens. Den är fylld av fakta om mens och man lär sig mycket av att läsa den. Samtidigt är den väldigt roligt skriven och underhållande att läsa. Jag tycker att alla borde läsa den här i skolan eftersom att man lär sig mycket mer om mens än vad undervisningen i skolan lär en. Det är kunskap jag tycker att alla ska ha oavsett om man har mens eller inte. Jag tror också att många kan bli lässugna eftersom att boken är skriven av Clara Henry som är populär bland unga. 


Ta det som en man av Hampus Nessvold: 
Det här är en bok om könsroller och framförallt mansrollen. Den tar upp många viktiga ämnen och är samtidigt otroligt rolig att läsa. Mycket av det som tas upp i boken är saker som jag tror att många unga tänker på och därför tror jag att ungdomar kan gilla den här boken. 



Inuti huvudet är jag kul av Lisa Bjärbo: 
En ungdomsbok om en väldigt introvert tjej. En fin, rolig och intressant bok. Det är inte ofta introverta personer får synas i böcker och filmer och därför tycker jag att det är en viktig bok som alla borde läsa. Det är viktigt att man förstår olika typer av människor och jag tror också att det är en bok man kan prata mycket kring i en klass. 


Moxie av Jennifer Mathieu: 
Även detta är en ungdomsbok och den handlar om en skola där killarna tar mycket plats. Det här är Vivian trött på och därför startar hon ett fanzine och en feministisk kamp startar på skolan. Även detta är en bok jag tänker man kan ha intressanta diskussioner om i en skolklass. Jag kände igen mig mycket i det här att killarna tar mycket mer plats än tjejerna och så tror jag det är i många skolor. Genom att läsa den här boken tror jag att både elever och lärare kan bli mer medvetna. Dessutom är det en väldigt bra bok. 



Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde och Peter Bergting: 
Det här är en bok för 9-12 år, men jag tror att den kan funka även för äldre. Det är en seriebok som tar upp vittnesmål från förintelsen. Jag tror att det är en bok som skulle passa bra att läsa i skolan eftersom att det är en lättillgänglig bok som samtidigt tar upp ett viktigt ämne. 



Berättelsen om Sverige: texter om vår demokrati av Patrik Lundberg: 
I tio kapitel tar Patrik Lundberg med läsaren på en resa genom Sverige. På ett lättillgängligt sätt berättar han om demokrati, rättigheter och skyldigheter vi har som medborgare, diskriminering, minoritetsgrupper, föreningar och organisationer, kultur och mycket mer. Berättelsen om Sverige är den perfekta boken att använda i samhällskunskapen på gymnasiet. Den är lättillgänglig, intressant, välskriven och lärorik. 


söndag 11 november 2018

Tankar, tips och kvinnor i litteraturen

I fredags lyssnade jag på Storytelpodden när jag gick till skolan. Det är en podcast om läsning, böcker och ljudböcker där två medarbetare på Storytel pratar om sin läsning och intervjuar författare. Bra podcast-tips till alla bokälskare! Jag lyssnade på deras senaste avsnitt som handlar om skräck. Det var ett spännande avsnitt där de pratade mycket om vad som skrämmer dem i litteraturen, gav boktips på temat och intervjuade skräckförfattaren Eira Ekre. Men det som fastnade hos mig efter att ha lyssnat på podcasten var när de pratade om boken Rebecca av Daphne du Maurier. De berättade att den handlade om en föräldralös, fattig ung tjej som inte direkt var någon. Det speglades också i att hon inte hade något namn trots att hon var huvudpersonen i boken. De jämförde det med den enda kvinnan i Möss och människor av John Steinbeck. Hon har inget namn och är ingen i boken, hon är bara en funktion. Eftersom att jag nyligen läst den boken i skolan fick det mig att fundera över detta. Att det finns böcker som nästan inte har någon kvinnlig karaktär. Att kvinnorna i vissa böcker bara finns där för att de fyller en funktion. Att kvinnor som inte har någon betydelse inte har något namn. 

Möss och människor är en klassiker som handlar mycket om utanförskap i samhället. Det var just det vi jobbade med i skolan och därför vi läste den boken. Den enda kvinnan i boken är frun till en av karaktärerna i boken. Efter att ha lyssnat på Storytelpodden tänker jag att de har rätt i att hon bara finns där för att fylla en funktion. Hon finns där för att skildra det som gör Lennie till avvikande. Att hon inte heller har ett namn gör henne också till en karaktär som inte betyder något. Det är synd tycker jag. Att det finns litteratur som förstärker kvinnoförtrycket och böcker där kvinnorna inte har någon betydelse. 

Samtidigt tänker jag att dagens litteratur är mer medveten. Idag ges det ut böcker för både barn, ungdomar och vuxna där starka kvinnor syns och får ta plats. Där kvinnorna är de som är betydelsefulla. Jag tänker bland annat på Godnattsagor för rebelltjejer av Fransesca Cavallo och Elena Favilli som handlar om viktiga kvinnor i historien. Jag upptäckte den boken genom ett videoklipp på Facebook. Det visade en mamma och hennes dotter som gjorde ett experiment genom att ta ut böcker ur en bokhylla. De började med att ta bort alla böcker utan några manliga karaktärer i. Tre böcker var bortplockade. Sedan tog de bort alla böcker utan någon kvinnlig karaktär i. 76 borttagna böcker. Böcker där de kvinnliga karaktärerna inte har någon röst. 141 borttagna böcker. Till sist tog de bort böckerna som handlar om prinsessor. Kvinnor som har en röst och får prata i berättelserna men inte har några drömmar utan bara sitter och väntar på en prins. Endast några få böcker var kvar i bokhyllan. Jag tänkte på den här filmen när jag hörde de prata om karaktären i boken Rebecca i Storytelpodden. Det är en film som ni måste se! Den får mig att verkligen tänka på om de kvinnliga karaktärerna i böckerna jag läser verkligen får samma plats som de manliga karaktärerna. 

                      

För att avsluta det här inlägget vill jag också tipsa om de nyutgivna samlingsvolymen av de 14 kvinnliga nobelpristagarna i litteratur. Flera förlag har gått ihop och ger nu ut otroligt fina utgåvor av nobelpristagarna som är vackert formgivna av Kristin Lidström. Så fina böcker som uppmärksammar och ger de kvinnliga författarna plats. Som ger kvinnorna röst och betydelse. I nästa inlägg här på bloggen kommer jag också att tipsa om böcker som alla borde läsa i skolan. Böcker som tar upp ämnen som könsroller, förintelsen och feminism. Böcker där kvinnliga karaktärer får ta lika stor plats som de manliga och som dessutom är väldigt bra. 

Selma Stories tävlar just nu ut samlingsvolymen på instagram.

torsdag 8 november 2018

Slutet

Slutet är en ungdomsbok av Mats Strandberg. Boken är utgiven av Rabén & Sjögren och hittas på Adlibris och Bokus

Det är en månad kvar tills en komet kommer att träffa jorden och utplåna mänskligheten. Vi möter två ungdomar och får följa deras sista månad i livet. Simon är tillsammans med Tilda och vill spendera den sista tiden med henne, men hon drar sig bort från honom. Hemma finns mammorna som bråkar och vill att han ska vara hemma men han drar iväg på fester för att hålla verkligheten borta. Lucinda har cancer och skulle ha dött även om jorden inte skulle gått under. Hon skriver om sina känslor i TellUs och eftersom att hon tagit avstånd från sina kompisar när hon varit sjuk känner hon sig ensam. 

Jag tycker att Slutet är en välskriven bok med en intressant handling och idé. Det är spännande att läsa om ett samhälle som snart kommer att gå under. Hur ser samhället ut när alla vill ta vara på den sista tiden som är kvar? Vad händer när det inte finns tid att utreda brott och ingen riktigt bryr sig om vad man gör? Vem vill man spendera den sista tiden med? Många tankar kommer upp i huvudet om vad jag hade gjort och hur jag hade känt. Det är verkligen spännande att läsa hur Mats Strandberg har tolkat detta. Jag gillar att boken är vardaglig och fokuserar mycket på relationer och de verkliga händelserna. Boken är inte lika dystopisk som jag trodde att den skulle vara. 

Även om jag gillade bokens handling och idé tyckte jag att den var lite för långsam i början. Jag hade svårt att komma in i boken och tyckte att berättelsen rörde sig lite långsamt framåt. Men samtidigt passar långsamheten in med historien på något sätt. Dock hade jag uppskattat om boken var lite mer rappt skriven och den hade kunnat kortats ner något. 

Slutet är en bra skriven bok med en intressant handling. Men det var inte en sådan bok som jag längtade efter att fortsätta läsa. Kanske beror det på att jag tyckte att den var lite långsam. Det är helt klart en läsvärd bok som jag är glad att jag har läst med den lyckades inte överväldiga mig. Därför får Slutet av Mats Strandberg 3 av 5 ugglor. 

tisdag 6 november 2018

The Cookie Book Tag

Elvira på Världarna jag lever i taggade mig i The Cookie Book Tag, så den tänker jag göra i det här inlägget. Här är reglerna:
Other than linking to the person who tagged you (or where you just happened to stumble over the tag), it would be splendid if there is a link back to the original tag post.
Pick a book that corresponds to the cookie’s ‘theme’.
Have fun!
Tag 1-3 people.




Chocolate Chip: A classic book that you love or really enjoyed
Jag har inte läst så många klassiker då jag tycker att de brukar vara lite långtråkiga men en klassiker som jag verkligen gillade var God natt mister Tom av Michelle Magorian. Det är en så fin och bra bok!

Thin Mints: A fandom that you really want to ‘join’ AND/OR a hyped-up book you want to read
Vet inte om det finns någon fandom som jag skulle vilja vara med i men en hypad bok som jag vill läsa är den sista boken i Harry Potter-serien som jag inte läst än. 

Shortbread: An author you can’t get enough of
Oj, det finns flera men några av mina favoritförfattare är Anna Ahlund, Astrid Lindgren och Ann-Helén Laestadius. 



Samoas/ Caramel DeLites: An emotional rollercoaster
Jag säger som Elvira, PAX Draugen var verkligen en känsloberg- och dalbana. 

Oreos: A book whose cover was better than the story OR vice versa, where the story was better than its cover
Baristas-böckerna av Denise Rudberg har väldigt tråkiga omslag men handlingen i böckerna är riktigt bra. Jaga vatten av Elin Strömberg tycker jag har ett fint omslag men jag tyckte inte att boken var jättebra. 

Tagalongs/Peanut Butter Patties: A book that wasn’t what you expected


Hasselskogen av Melissa Albert trodde jag att jag skulle gilla mycket men den var inte alls som jag trodde att den skulle vara. Det var inte riktigt min typ av bok. 

Snickerdoodles: A book you may never stop rereading/loving
PAX! Jag kommer nog alltid att återkomma till de böckerna, det ät världens bästa bokserie!

Hoppas ni tyckte det var intressant att läsa mina svar! Jag taggar Sofie och Paula, det skulle vara roligt att läsa era svar!

söndag 4 november 2018

Läslovet, Handbok för superhjältar och Spoken word-workshop

Nu är läslovet slut och det har varit en riktigt fin vecka! Jag har läst mycket, nästan alla böcker som jag hade i min läshög inför lovet. Böckerna som blev lästa var Kattvinden, Nu och för alltid, Lara Jean, Hemma hos Harald Henriksson, Handbok för superhjältar: Del 2 - Röda masken, Handbok för superhjältar: Del 3 - Ensam och Skuggornas hus. Sedan har jag också påbörjat Mareld som är väldigt spännande. Det blev en perfekt blandning av läsning. 

Under veckan har jag förutom läsningen varit i Stockholm och shoppat, träffat kompisar och hängt en del på biblioteket. I torsdags var det författarbesök med Elias Våhlund som har skrivit böckerna i serien Handbok för superhjältar. Jag var där med min kusin Nora och lyssnade på honom. Inför författarbesöket har jag läst de hittills utkomna böckerna i serien och jag rekommenderar dem verkligen till alla 6-9 åringar. Böckerna handlar om Lisa som har flyttat till en ny stad. Hon blir retad i skolan av ett killgäng. En dag gömmer hon sig i biblioteket för killarna och där hittar hon en bok som heter Handbok för superhjältar. Genom den lär hon sig olika krafter som gör att hon kan bli en superhjälte och hon löser alla möjliga problem i skolan. Böckerna är gjorda som ett mellanting mellan serietidning och bok. Hela sidorna täcks av illustrationer och i små rutor står texten. Det tycker jag är bra eftersom att det inte blir en så stor tröskel till läsning för de läsovilliga. Illustrationerna av Agnes Våhlund är väldigt fina och välgjorda. Elias berättade på författarbesöket att hon sitter och tecknar 15 timmar om dagen. Barnen fick gissa hur lång tid det tar att göra olika bilder. En vanlig illustration i boken tar ungefär två dagar och en av illustrationerna där man ser hela staden uppifrån tog ännu längre tid att göra. Det var många barn där på författarbesöket och nästan alla räckte upp händerna när Elias frågade vilka som hade läst böckerna. Vi som var där fick också se några illustrationer från den nya boken som kommer snart, Vargen kommer heter den. 



I fredags var jag också på biblioteket, men då på spoken word-workshop med Agnes Török. Vi några olika skrivövningar. Först skulle vi skriva med en bild som inspiration. Då skulle vi först skriva ner några olika saker som man kunde se, känna, höra, lukta och smaka på den platsen och försöka få med dem i texten. Sedan skulle vi skriva utifrån musik. Det var väldigt roligt. Efter det fick vi redigera texterna genom att stryka ord, lägga till ord och skriva om. En av redigeringsövningarna gick ut på att vi skulle välja en mening och ha som en refräng som skulle finnas med i början mitten och slutet av texten. Sedan skulle vi fylla i mellan de här meningarna. Det var roligt men svårt. Skrivandet varvades med framföringsövningar. Vi fick läsa texterna vi skrivit högt och träna på olika sätt att framföra text. 

Jag tycker att Läslovet är en så bra grej och det är så kul att biblioteken ordnar roliga saker för barn och ungdomar! Min vecka har varit jätterolig! 

torsdag 1 november 2018

Läst i oktober

Oktober är över och plötsligt är det bara två månader kvar av året. Det har varit en månad fylld av skolarbete och vardag. Jag har även varit lite sjuk vilket gjorde att jag missade Mariefreds litteraturfest, det var synd. Men det har ändå varit en bra månad, jag har haft roligt med mina kompisar och också utmanat mig själv och pratat inför alla nior i Eskilstuna under tre dagar när de varit på besök på min skola. Nu är det läslov och då har jag fokuserat lite extra på läsningen. Det har resulterat i att jag har läst mycket och nu ska jag berätta om böckerna jag läst under månaden. 

Jag skriver mig bort från dig nu av Katarina Petersmo var den första boken jag läste under månaden. Det var en fin bok om den första kärleken och att hitta sig själv men inte en bok som gjorde jättestort intryck på mig. 

Inte längre min av Ann-Helén Laestadius är uppföljaren till Tio över ett som jag verkligen älskade. Jag tyckte mycket om den här boken också. Det var så roligt att få återse Maja och läsa mer om det som händer i Kiruna. Jag gillar verkligen att läsa om Maja och hennes relationer, hon är en karaktär jag verkligen känner igen mig i. 

Så mycket kärlek kan inte dö av Moni Nilsson är en så fin bok som handlar om en flicka vars mamma har cancer. Det är en väldigt sorglig bok som verkligen berörde mig. 

Rosenregimen av Elin Bengtsson är även den en väldigt fin bok. Det är en bok om en ung tjej som handlar om kärlek och att hitta sig själv. Rosenregimen är skriven i korta scener och med ett vackert språk. Boken gick väldigt snabbt att läsa och jag tyckte om den. 

Of Mice and Men av John Steinbeck läste vi i skolan under oktober. Det är en klassiker och som många andra klassiker tycker jag att den är lite tråkig. Berättelsen var väldigt långsam och det hände nästan inget förrän i slutet av boken men samtidigt var historien lite intressant. Jag förstår varför vi fick läsa den i skolan för den knyter an till vårt tema om utsatta grupper i samhället. Men jag tycker att det är lite tråkigt att nästan alla läser samma böcker i skolan när det finns så många bra böcker som barn och ungdomar kanske skulle uppskatta mer. 


Flickvänsmaterial av Yrsa Walldén är en ungdomsbok som handlar om Roxy som under sommaren efter studenten och har bestämt sig för att försöka hitta en pojkvän. Det är en rolig bok som är skriven på ett så träffsäkert sätt. Även den var väldigt snabbläst och mysig att läsa. 

Viggo och rädslolistan av Lisa Bjärbo läste jag när jag var sjuk och behövde något lätt att ta mig an. Det är en bok för 6-9 år som handlar om Viggo som är rädd för många saker. Jag tyckte att boken var fin och realistisk och tror nog att många i den åldern skulle uppskatta den!

Handbok för superhjältar - Del 1: Handboken och Del 2: Röda masken av Elias och Agnes Våhlund läste jag eftersom att författarna skulle komma till Eskilstuna stadsbibliotek under läslovet. Jag ska gå och lyssna på dem tillsammans med min kusin och tänkte att det kunde vara roligt att ha läst boken innan. Det är en bok för 6-9 år som handlar mobbning och superhjältar. Jag tycker att det är bra att böckerna är skrivna på ett lättillgängligt sätt och tar upp mobbning som är ett viktigt ämne. Det ska bli spännande att lyssna på deras författarsamtal som faktiskt är idag!


Gropen av Emma Adbåge är en bilderbok som jag läste eftersom att den är nominerad till Augustpriset. Den handlar om några barn som gillar att leka i gropen, men de vuxna tycker att det är farligt att leka där. En fin bok som jag tror att många barn kan känna igen sig i. 

Regn av Anders Holmer är även det en bilderbok som är nominerad till Augustpriset. Det är en bok med fina illustrationer och haikudikter. Jag tyckte att den var sådär, det var inte riktigt en bok för mig. 

Slutet av Mats Strandberg läste jag också under oktober. Det är en ungdomsbok som handlar om att jorden kommer träffas av en komet och gå under om en månad. Vi får följa två ungdomar och följa med på vad de gör den sista månaden i livet. En väldigt häftig berättelse som jag snart kommer att recensera. 


Kattvinden av Helena Öberg och Kristin Lidström är en bilderbok för ungdomar som väver ihop nutid och dåtid på ett fint sätt. Jag tyckte att det var en fin bok med en spännande berättelse och fantastiska illustrationer. Även den kommer jag att recensera snart. 

Hemma hos Harald Henriksson av Uje Brandelius och Clara Dackenberg är en bilderbok som jag också läste för att den är nominerad till Augustpriset. Det är en bok som jag tror att både barn och vuxna kan uppskatta eftersom att man förstår olika saker beroende på hur man ser på texten och bilderna. 

Nu och för alltid, Lara Jean av Jenny Han är den avslutande delen i trilogin om Lara Jean och den är lika sockersöt och mysig som de andra böckerna. Så mysig läsning nu i höst! 

Sedan lyssnade jag också på två ljudböcker under oktober. Först lyssnade jag på Athena. Grattis världen - jag är här nu! av Elin Ek. Den boken var den roligaste boken jag någonsin lyssnat på och jag tyckte jättemycket om den! Jag lyssnade också på Leo av Katarina von Bredow som är uppföljaren till Ellinor. Det var spännande att få följa Leo i den här boken och jag tyckte att den var mycket sorgligare än de tidigare böckerna av Katarina von Bredow. 

Jag förvånas alltid av hur många böckerna ser ut när jag skriver om dem såhär och det är ju väldigt många böcker jag läst den här månaden. I november är det kanske dags att ta mig an sista Harry Potter-boken, jag hade ju tänkt att läsa klart serien innan året är slut. Sedan kommer jag nog också att läsa Call me by your name eftersom att vi ska läsa den med min bokcirkel. Kanske läser jag också någon Astrid Lindgren-bok och någon julbok!