onsdag 30 juli 2014

Hon & han - Recension

"Hon & han" av Katarina von Bredow är andra delen i en trilogi om livet på mellanstadiet. I första boken "Du & jag" får man följa den duktiga men töntiga killen Andreas som är kär i Alicia. I den andra boken från man läsa från Alicias perspektiv.


Alicia är tolv år och går i femman. I hennes klass är det Ida som är klassens drottning och Kevin klassen coolaste kille. Alicia gör allt för att säga rätt saker och imponera på Ida. När hon får en vänförfrågan på facebook av en jättesnygg 17- årig kille använder hon det på Ida. Hoppas att Ida vill vara med henne nu och att den där Lucas är så snäll och smart som han verkar. För åldern spelar väl ingen roll om man verkligen gillar varandra?

Det bästa med boken är att den känns verklig att läsa eftersom att många saker som är en stor del i de flesta människors liv beskrivs väldigt bra. Till exempel Facebook, Minecraft och One Direction är med i boken. Enda nackdelen med det är att om några år kanske inte samma sociala medier används och andra saker är aktuella. Men jag tycker att författaren skriver väldigt bra och hon vet vad ungdomar nu för tiden tycker om och håller på med.

Den här boken får 7 av 10 ugglor av mig!

söndag 27 juli 2014

Intervju med Mårten Sandén

Mårten Sandén är författaren till Petrinideckarna - en deckarserie om Peter, Petra och Lucy. De bor i Lund och har en deckarklubb som heter "Hemliga ögat". I femton böcker har de löst alla möjliga sorts spännande mysterier och den sextonde boken är på gång. Här kommer en intervju med Mårten Sandén!
                                                                                   

Hur fick du idén att börja skriva Petrinideckarna?

"Gömstället" är första boken om Petrinideckarna,
den gavs ut 1999. 
Jag debuterade i barnboksbranschen tillsammans med med min gode vän David Polfeldt. I mitten av 1990-talet gjord vi två bilderböcker (Roy & Perry räddar en varg och Roy & Perry löser pralinmysteriet). När David fick nytt jobb och inte hade tid att teckna lika mycket började jag fundera på kapitelböcker - mest för att de inte behöver ha så många illustrationer. På mellanstadiet läste jag mycket deckare, gärna i serier som Fem-böckerna, Hemliga 7:an, Tre Deckare m.fl. Jag bestämde mig för att försöka skriva en bok som jag själv hade tyckt om i 10-årsåldern. Att handlingen ofta utspelar sig i Lund beror mest på att jag är uppvuxen där, och familjen Petrini växte fram utifrån Petra, som är baserad på min livs levande kompis Petra. 

Vilken av karaktärerna i Petrinideckarna gillar du mest och varför?
Jag gillar de flesta av dem, men kanske är det ändå Peter som är favoriten. Han är rolig att använda som berättare, och jag försöker ge honom lite nya och oväntade sidor ibland. Han är nog ganska mycket som jag skulle vilja vara - lugn, klok och med mycket tålamod. Jag är typ motsatsen ...

Har du skrivit några andra böcker än Petrinideckarna och vad är roligast att skriva?

"Pajazzo" är den senaste boken om
Petrinideckarna. Den gavs ut 2013.
Jag har skrivit lite fler än trettio böcker, allt från bilderböcker för dagisbarn till ganska allvarliga romaner för tonåringar. Allt har sin charm, men det roligaste är alltid att få skriva något som jag inte gjort på länge. Jag tycker om omväxling i allt jag gör, även i arbetet. Fast Petriniböckerna längtar jag ofta efter att få återvända till.

Hur många Petrinideckare kommer det att bli?                                   
Som det ser ut nu blir det 20 stycken, dvs. fem till efter Pajazzo.


När kommer nästa bok om Petrinideckarna och vad kommer den att handla om?
Ballongfararen (bok nr 16) är färdigskriven och kommer i januari 2015. Den flörtar lite med handlingen i Tintinboken Enhörningens hemlighet, och börjar med att Peter köper en mystisk modell av en luftballong på en loppmarknad i Lund. Flera olika personer verkar vara ute efter modellen, och snart förstår Petrinideckarna att luftballongen är nyckeln till ett mysterium som legat bortglömt i nästan hundra år ...


Jag och Mårten när han besökte Deckarklubben
i våras.
 

Tack så jättemycket Mårten för att du ställde upp i intervjun och hoppas att det var kul att läsa!
Vill du veta mer om Mårten Sandén och Petrinideckarna så kan du besöka deras hemsida; petrinideckarna.se

fredag 25 juli 2014

Sorgfjäril - Recension

Sorgfjäril av Ingerlin Angerborn var en väldigt bra, spännande och mystisk bok. Här kommer en kort recension av boken;

Alice och hennes familj har flyttat till ett äckligt kråkslott som hon inte gillar. Hon saknar sina kompisar och har inget internet. Är det något mystiskt med fjärilarna som dyker upp överallt? Varför är Gravsjön så mörk och dyster?

Boken är lik "Skuggan i väggen", av Kerstin Lundberg Hanh; en familj flyttar till ett gammalt hus som det sägs spökas i och så börjar det hända mystiska saker.

Ingerlin Angerbor har även skrivit andra rysare; "Rum 213", "Tredje tecknet" och "Månfågel". De böckerna och denna har en sak gemensamt att det alltid är ett djur som dyker upp hela tiden. Författaren har även skrivit "För alltid", men den har jag inte läst och "Hjärta av damm", men den är ny så jag har inte hunnit läsa den än. Den ligger i min bibliotekshög med böcker jag ska läsa.

Boken var jättebra och passar för de som är 10-12 år. Den får 7 av 10 ugglor.
onsdag 23 juli 2014

Systrar i jeans - Recension

Här kommer en recension på min nya favoritbok; Systrar i jeans, av Ann Brashares.

Lena, Carmen, Tibby och Bridget är bästa kompisar och kommer alltid att vara det. Men det här är första sommaren de kommer vara ifrån varandra. Som tur är har dem "De flygande jeansen" som får vara med dem på alla äventyr de sent ska glömma.

Systrar i jeans (pocket)Lena är i Grekland hos sin farmor och farfar och hennes farmor försöker få ihop henne med en kille som heter Kostos.
Carmen har sett fram emot att få göra roliga saker med sin pappa, men det blir inte alls som hon har tänkt sig.
Bridget är på fotbollsläger och då är inte fotboll det enda hon tänker på eftersom att det finns en ursnygg tränare på lägret.
Tibby är hemma och jobbar på Wallman´s, men vad händer när en tolvårig flicka dyker upp i hennes liv?

Boken var väldigt spännande och rolig att läsa, det är absolut min nya favorit bok och det finns fler böcker om jeansen som jag såklart tänker läsa.

Den här boken passar jättebra att läsa på sommaren om du är mellan 12-16 år ungefär.
Det bästa med boken var att det var så himla kul och spännande att läsa den, man fick läsa om alla de fyra bästisarna och jag fick en bra känsla i kroppen när jag läste den.

Systrar i jeans, av Ann Brashares får 9 av 10 ugglor av mig för den var verkligen Superduperbra!
måndag 21 juli 2014

Sommarlov; Mallorca, landet och bibblan

Jag har hunnit mycket under sommarlovet; Mallorca, landet och en del läsning.

Mallorca

Vi badade massor i både poolen och havet och jag läste massor. Jag hade tänkt läsa en bok av Gareth P. Jones men på Arlanda köpte jag en bok; "DAIRY of a Wimpy Kid Hard luck", alltså en Dagbok för alla mina fans fast på engelska. Jag tänkte att det skulle vara kul att läsa något på engelska under sommarlovet. 
 
 

 

Landet

Jag har också varit vid våran sommarstuga vid Mälaren. Där har jag badat, plockat smultron, åkt båt, varit med kompisar, sovit i tält och läst såklart. Jag har läst; "Systrar i jeans", av Ann Brashares, det kommer en recension på den inom en snar framtid. Jag har också läst "Sorgfjäril", av Ingerlin Angerborn, det kanske kommer en recension på den.
 
 
 

Biblioteket idag

Nu är jag hemma från landet och var en sväng på bibblan,  jag hade en del böcker jag ville läsa och hittade de flesta.
 
  • "Hon och han", av Katarina von Bredow - Det är den andra delen i en trilogi som handlar om några som går på mellanstadiet. Första delen; "Du och jag" och den var helt okej, men jag var sugen på att läsa den eftersom att man får läsa från en annan persons perspektiv.
  • "Hjärta av damm", av Ingerlin Angerborn - Det var också en ny bok som jag ville läsa eftersom att jag har gillat andra böcker av författaren.
  • "Systar i jeans: Andra sommaren", av Ann Brashares - Andra boken om de fyra kompisarna och "De flygande jeansen". Systar i jeans är min nya favoritbok så självklart var jag tvungen att låna andra boken.

 
 

 

tisdag 8 juli 2014

Läst i juni

Nu kommer en läst i juni även fast det är lite sent, men det är för att jag har varit på Mallorca och där hade jag ingen möjlighet att göra ett blogginlägg.

Jag läste endast två böcker under juni, men jag började på flera andra böcker som jag inte tyckte var bra. Lex bok, av Sara Kardefors, Nya klassen, av Pernilla Gesén och Kistor och kransar, av Gareth P.Jones var helt enkelt inte så bra.


Jag läste Förr eller senare exploderar jag, av John Green, den gjorde jag även en recension på.

Sedan läste jag också Syskonen Tilly - Bibliotekskuppen, av Lisa Hyder. Den var väl helt okej, men den passar nog bättre för 6-9-åringar. Jag läste boken för att de skulle prata om den på Bokslukarsällskapet.
                                                                                                

I juli kommer jag troligtvis att läsa "Systrar i jeans", av Ann Brashares och "Sorgfjäril", av Ingerlin Angerborn. Vi får se om det blir några fler böcker, men jag har tänkt att läsa lite på engelska.