onsdag 26 juli 2017

Sommarläsning x3

Sommar och sol betyder för mig vila, läsning och att hitta på roliga saker. Därför har jag nu under mitten av sommaren dragit ner till ett inlägg i veckan. Jag har varit mycket ute vid vår sommarstuga där vi inte har internet så därför har det varit svårt att uppdatera ofta. Men jag vill ju inte att bloggen ska stå helt tom, jag tidsinställde några inlägg! Jag har hunnit läsa väldigt mycket nu under sommaren och i dagens inlägg tänkte jag berätta lite av tre av böckerna jag läst på sista tiden!

Idag är allt av Nicola Yoon
I den här boken får vi följa Natasha som har en dag kvar i USA innan hon blir utvisad och Daniel som är på väg till en intervju för att komma in på läkarutbildningen som han inte vill gå. Dessa två öden förs samman och på bara en dag uppstår kärlek.

Jag tyckte att den här boken var väldigt bra! Historien var spännande och rörande och jag förundras av att den endast utspelade sig under en dag. Det hände mycket och man var under hela boken uppslukad av historien. Boken bestod av korta kapitel ur olika perspektiv. I början innan man hade lärt känna karaktärerna tyckte jag att det var svårt att veta vem som var vem. Men ju längre in i boken jag kom desto lättare blev det. Natasha och Daniel är karaktärerna man i huvudsak följer, men lite här och var finns kapitel ur andra personer i bokens perspektiv och ibland får man också läsa lite fakta om något i boken. Det var ett intressant sätt boken var skriven på och jag tyckte att det gjorde att man förstod händelserna bättre. Sammanfattningsvis är Idag är allt en bra bok som jag rekommenderar!

Labyrintens hemlighet av Ritta Jacobsson
Det är sommarlov och bonussyskonen Nikki och Oliver får bo i en stor herrgård när deras föräldrar ska åka till USA och gifta sig. Där finns en labyrint som ingen pratar om och de blir förbjudna att gå i närheten av. Sommarlovet blir till ett spännande äventyr som de aldrig hade väntat sig!

Jag har läst många andra böcker av Ritta Jacobsson, men jag tror att jag gillade Labyrintens hemlighet mer än de tidigare böckerna! Den var lagom spännande och läskig, samtidigt som vardagliga tankar och problem vävdes in i handlingen. Hur det är när föräldrarna skiljer sig och att få ett jobbigt bonussyskon till exempel. Jag tyckte också att boken gav en bra sommarkänsla. Labyrintens hemlighet är perfekt sommarläsning för alla från 9 år!

En liten kärlekssång av Michelle Magorian
När syskonen Diana och Roses mamma blir inkallad för att jobba under kriget förflyttas de till byn Salmoth. Där ska dem bo i ett hus där det tidigare har bott en tant som sägs ha varit tokig. Hushållerskan som ska ta hand om systrarna får förhinder och utan att säga något till sin mamma bestämmer de sig för att försöka klara sig själva. Under sommaren får de uppleva både kärlek och sorg och det verkar som att husets tidigare ägare har en historia att berätta.

Den här boken ville jag läsa eftersom att den är skriven av författaren till Godnatt mister Tom. Den älskade jag verkligen och när jag såg att mamma hade en annan bok av samma författare var jag tvungen att läsa den! Jag gillade verkligen boken trots att den kunde vara lite långdragen ibland. Det som gjorde att jag gillade boken var nog att jag kunde identifiera mig mycket med huvudpersonen Rose. Ett genomgående ämne i boken var också läsning och skrivande vilket jag tyckte var roligt! Dessutom utspelade sig En liten kärlekssång på en plats som fanns med även i Godnatt mister Tom och man fick även träffa karaktärer som var med i den boken! Det är häftigt tycker jag. Den här boken utspelar sig under andra världskriget och jag tycker att det är spännande att läsa om det ur olika perspektiv. I den här boken får man läsa om hur det var för människorna ute på landsbygden. En liten kärlekssång är en bok jag absolut skulle rekommendera, jag gillade den jättemycket!

torsdag 20 juli 2017

David drömmer om Dracula och Fantasivandringar

David drömmer om Dracula är en bilderbok skriven av Johanna Glembl och illustrerad av Åse Bergström. I den får vi möta sexåriga David som på nätterna får besök av Dracula. Hans mamma säger att de riktiga monster ser annorlunda ut, men David vet att de ser likadana ut som man tänker sig dem. För att skrämma bort Dracula hittar David och hans mamma på egna historier där det inte går så bra för Dracula. Sakta men säkert minskar det stora hotet.

Jag tyckte att det här var en jättefint berättad bok om mardrömmar och hur verkliga de faktiskt kan kännas. Många barn skulle nog känna igen sig i den här boken. Det är verkligen en bra bok att läsa tillsammans och prata om. Kanske kan man komma på fler sätt att få bort det farliga. Det jag gillar med historien är att den känns så verklig och realistiskt samtidigt som det blir ett spännande äventyr. En perfekt mix helt enkelt. Jag gillar också tryggheten mamman ger till David. Förutom en fin berättelse innehåller också den här boken vackra illustrationer i fina färger som framför känslorna i boken på ett bra sätt! David drömmer om Dracula är en bok jag rekommenderar till alla barnfamiljer!



Fantasivandringar är en bok att använda barn och vuxna tillsammans för att uppleva meditation och fantasivandringar. Boken är skriven av Ingela Beausang och Matilda Wånggren och är gjord i enskilda kapitel med olika fantasivandringar som det är tänkt att en vuxen läser upp för en grupp barn. Det går att variera beroende på hur stort antal barn det är och boken syftar på att få barnen att slappna av, stärka inre egenskaper och känslor. Genom boken kan man uppleva spännande äventyr genom fantasivandringarna både i rymden, skogar, bland regnbågar och cirkusartister.

Jag tycker att den här boken verkligen har en bra idé och ett bra syfte. Den är tydlig att förstå och går att anpassa på olika sätt. Historierna är fantasifulla och spännande. Det är bra att dem är enskilda så att man kan välja vilken av dem man vill. Boken har även fina, lekfulla illustrationer i vackra färger. En suverän bok att använda i skolan eller bara som en avslappnande godnattsaga!

onsdag 12 juli 2017

Halva året har gått

Halva året har gått och jag har sett att en del bokbloggare har gjort en tag om årets läsning hittlills. Det vill jag också göra. De olika bokbloggarna har haft lite olika frågor, men jag valde att använda samma frågor som Lexie på bloggen Tusen sidor. Hoppas ni gillar det!

1. Årets bästa bok hittills
Det är omöjligt att säga en, Ordbrodösen, Vitormen, Astrid Lindgren och Godnatt mister Tom kvalar alla in där!


2. Årets bästa uppföljare hittills
Rimligt lyckade ögonblick, Sagasagor: Fiffiga kroppen och finurliga knoppen samt Hemligt: Jördis hjärta Harry - fina böcker alla tre som har varit lika bra eller bättre än de tidigare böckerna.

3. En ny bok du inte läst än, men vill läsa
Tre saker jag inte vet om dig av Julie Buxbaum är en nu bok jag länge velat läsa! Får ta tag i det snart!

4. Mest efterlängtade bok som ges ut under årets andra halva?
Det måste väl ändå vara Maran, den nionde PAX-boken. Tänk att vi snart kommer få veta hur det slutar! Iiiii! Men jag längtar också efter Anna Ahlunds nya bok Saker ingen ser som ges ut i augusti, jag tror den kommer vara underbar!

5. Största besvikelsen
Tappa greppet, den hade inte samma känsla som de tidigare böckerna av Katarina von Bredow. Jag gillade fortfarande boken, men författaren har skrivit så mycket bättre böcker innan.  

6. Störst överraskning
Hmm... svår fråga. Jag tror nog att det är Börja skriva! av Annika Nasiell och Maria Ström som jag läste på flyget på väg hem från Mallorca i våras. Det är en väldigt kort bok med skrivtips och jag blev otroligt inspirerad av den! Även Godnatt mister Tom överraskade mig då det är en klassiker som jag inte trodde att jag skulle gilla så mycket, med jag älskade den!

7. Ny favoritförfattare (debutant eller ny för dig)
Anna Arvidsson som har skrivit Ordbrodösen är helt klart en ny favoritförfattare. Hennes debutroman var underbar!

8. Nyaste fiktiva crushen
Jag tror aldrig jag riktigt haft en fiktiv crush, förutom Etienne i Anna och den franska kyssen som jag läste förra sommaren, tror jag. Men jag har ingen fiktiv crush i någon av böckerna jag läst i år.

9. Nyaste favoritkaraktären
Jag gillar Jördis i Elin Lindells böcker, Linn i Tiseltankar, Lycke-Marie i Vitormen och Harry, Ron och Hermione i Harry Potter-böckerna.

10. En bok som fick dig att gråta
Jag gråter sällan till böcker, trots att jag gråter ofta. Men Godnatt mister Tom var nog den bok som gjorde mig mest vemodig.

11. En bok som gjorde dig glad
En bok? Måååånga böcker har gjort mig glad i år! Vitormen gjorde mig glad eftersom att jag längtat efter den länge! Hemligt: Jördis hjärta Harry gjorde mig glad eftersom att den var så rolig att läsa, även Rimligt lyckade ögonblick var otroligt rolig!


12. Favoritfilm baserad på en bok du sett i år
Helt klart Everything everything (eller Ingenting och allting som den heter på svenska)! Fast det är nog den enda filmen baserad på en bok jag sett i år. Jag tittar sällan på film, men när de är baserade på böcker jag har läst gör jag det gärna. Everything everything var fantastiskt bra som film!

13. Favoritrecension du skrivit i år
Min recension av Om jag var din tjej är jag väldigt nöjd med eftersom att jag tyckte att jag fick fram mina tankar om boken väldigt bra. Jag tycker också att recensionen blir väldigt intressant att läsa då jag börjar den med ett betydelsefullt citat ur boken. Måste verkligen fortsätta ha citat i mina recensioner! Rimligt lyckade ögonblick gillar jag också min recension av, jag kommer ihåg att den var svår att skriva men jag blev ändå väldigt nöjd med resultatet. Det finns alltid bra saker att säga om PAX och min recension av Vitormen också en av mina favoritrecensioner i år!

14. Den vackraste boken du fått eller köpt i år än så länge 
Vitormen, återigen! Den är glittrig och jättefin! Älskar omslaget till Ordbrodösen också!


15. Vilka böcker måste du läsa innan året är slut?
Jag skulle gärna vilja läsa klart After-serien och Harry Potter, det är två bra serier jag har påbörjat under året! Sedan vill jag gärna läsa Fyr 137 av Ingelin Angerborn, Älvsommar av Mårten Sandén, Anrop från inre rymden av Elin Nilsson, Tre saker jag inte vet om dig av Julie Buxbaum, Halsen rapar, hjärtat slår av Emma och Lisen Adbåge och Simone av Denise Rudberg. Av de böcker som kommer ut snart är jag mest taggad på att läsa Saker ingen ser, Maran och Karta för förälskade & andra vilsna.

Och det var allt! Jag tyckte det var jätteroligt att skriva den här tagen! Hoppas du uppskattade den!

lördag 8 juli 2017

Hemmaliv juli/augusti

Juli/augusti-numret av Hemmaliv är här!

Förra våren skrev jag för TioMedia i deras gratistidning Hemmaliv och det har jag fått chansen att göra även i år! TioMedia ger ut ett gratismagasin i vändbart format där man från ena hållet kan läsa Hemmaliv och andra hållet Nöjesliv. Tidningen finns att hämta gratis på olika platser runt om i Eskilstuna och Strängnäs, bland annat i olika affärer, på Tuna Park och i 21:an. Du som vill kan även läsa tidningen digitalt här. 

I det här numret tipsar jag om Novellix som är perfekt läsning att ta med sig på sommarens äventyr. Bra litteratur i form av snygga noveller som inte tar så stor plats i packningen! Här kan du läsa mitt reportage.


tisdag 4 juli 2017

Bokhyllefrågor

Jag hänger på en enkät som Lyrans Noblesser har gjort. Det handlar om bokhyllor!

1. Hur sorterar du böckerna i din bokhylla?Jag sorterar i bokstavsordning efter författarens efternamn. När jag bytte rum med min lillebror och fick plast för en hel bokhylla fylld av böcker tyckte jag att det var ett bra sätt att sortera på, precis som i bibliotek. 

2. Hur många språk finns i din bokhylla? Vilka?
Tre olika språk, mest böcker på svenska, men också några på engelska och franska. 

3. Vilket land kommer de flesta böckerna från?
Sverige skulle jag säga.  

4. Flest män eller kvinnor? Eller ungefär lika?
Jag läser omedvetet mest böcker av kvinnliga författare.

5. Vilka genrer/kategorier har du i bokhyllan (deckare, dramatik, bilderböcker, reseskildringar o s v).
Det mesta är barn- och ungdomsböcker ur olika genrer. Det är många ungdomsböcker, en hel del mellanålders- och 6-9-årsböcker och några bilderböcker.  

6. Visa gärna en shelfie! 


lördag 1 juli 2017

Läst i juni

Den första sommarmånaden är över och det har blivit dags att summera månadens läsning. Juni har varit en rolig månad fylld av avslutning i skolan, roliga aktiviteter och sommarlovsmys! Jag har läst mycket och också varit på pressvisning av nya PAX-vandringen, boksläpp av Vitormen och dessutom var jag på biblioteket och berättade om min blogg och gav boktips! Jättekul! Det blev tio böcker lästa för min del och de ska jag berätta om nu!

Först och främst läste jag Tamika och medicinmannens arv av Anna Nilsson Spets. Den boken fick jag av Tin från Vombat förlag när jag träffade henne på Stockholms litteraturmässa. Boken var väldigt bra och handlade om en pojke som levde i Afrika. Jag tyckte att det var spännande att läsa om en annan kultur!

Sedan läste jag sommarens kanske mest efterlängtade bok, nämligen den åttonde PAX-boken Vitormen av Ingela Korsell, Åsa Larsson och Henrik Jonsson. Det var inte den bästa boken i serien, men fortfarande vääääldigt bra. Jag älskar hur varje bok i serien är unik och man vet aldrig vad som ska hända! PAX är bara bäst!

Styx märke och Svarta damen är de två första böckerna i en fantasyserie. De läste jag under juni eftersom att jag fick dem som recensionsexemplar. Böckerna är skrivna av Hanna Blixt och handlar om Leo och Sofia som upplever magiska äventyr i Sagofallen.

I juni gick den mycket omtyckta barnboksförfattaren Ulf Stark bort. För att hedra honom läste jag min favorit av hans böcker, Min syster är en ängel. En jättefin bok som tar upp döden på ett bra sätt. 

Jag läste även Ritta Jacobssons nya bok Labyrintens hemlighet som var riktigt spännande. Jag tyckte att den passade utmärkt som sommarläsning! Men mer om den boken i ett kommande inlägg! 

Jag vann en tävling som Bonnier Carlsen hade på sin instagram och då fick jag boken Idag är allt av Nicola Yoon. Även den boken läste jag och den var jättebra! I början hade jag lite svårt att hålla kolla på vem som var vem eftersom att historien var skriven ur olika perspektiv, men ju längre in i boken jag kom desto mer lärde jag känna karaktärerna. Det var en väldigt häftig historia som bara utspelade sig under en dag och jag gillade den verkligen!

Därefter läste jag Katarina Genars nya bok Spökflickan. Den var lite övernaturlig och spännande som hennes andra böcker är, men jag fångades inte helt av den. Historien tog slut lite för fort och kändes lite för platt. Men jag tror säkert att många andra skulle uppskatta den och Spökflickan är perfekt sommarläsning!

En bok jag velat läsa länge är den nya boken om Saga av Josefine Sundström och Emma Göthner, Sagasagor: Fiffiga kroppen och finurliga knoppen. Den köpte jag till min kusin som fyller år och då passade jag på att läsa den själv också. En fin bok som innehåller både en saga och fakta.

I juni var det också dags att ta tag i nästa Harry Potter-bok, Harry Potter och Den flammande bägaren av J.K Rowling. Den tog ett tag att läsa eftersom att den är väldigt lång, men den var bra! Jag gillar hur de här böckerna känns lite vardagliga samtidigt som det är äventyr och fantasy. Dessutom gillar jag skolmiljön!

I juli hade jag tänkt fortsätta med After-serien, kanske läsa något på franska eller engelska och ta tag i En liten kärleksång av Michelle Magorian och De förlorade av Henrik Fexeus. Det känns verkligen som att jag är inne i ett härligt läsflow! Det är kul! Vad ska du läsa i sommar?