tisdag 29 september 2015

Intervju med Åsa Öhnell - Författaren till Klarabella-deckarna

Åsa Öhnell är författaren till bland annat Klarabelladeckarna och här följer en intervju med henne om författarskapet och hennes böcker.  Hur skulle du beskriva dina böcker för någon som inte läst dem? Vad vill du förmedla med dina texter?

Första boken i Klarabelladeckarna
Jag skriver ju böcker för olika åldrar och i lite olika genrer. Men det jag vill förmedla är nog läsglädje och en känsla av välbefinnande. Ibland tar jag upp aktuella ämnen som tjuvjakt på elefanter eller hundsmuggling. Jag har till och med skrivit en bilderbok om barnaga. Vissa böcker är spännande och till och med lite läskiga. Ändå slutar alla på ett sätt som gör att läsaren mår bra när han eller hon är klar med boken.

När kom du underfund med att du ville bli författare och vad är det bästa med ditt yrke?
Författare har jag velat bli ända sedan jag var fyra år och lärde mig läsa! När jag var runt 12 skickade jag mitt första manus till förlag. Den kom tillbaka med ett snällt följebrev och tips på hur jag kunde förbättra mitt skrivande. På den tiden fanns inga datorer, utan jag hade skrivit allt på maskin. Någonstans på vinden finns manuset kvar.
Ju äldre jag blev desto längre bak i huvudet hamnade tanken på att jag skulle bli författare, men den fanns alltid där som en hemlig dröm. Ändå var jag ganska gammal när första boken kom ut för tre år sedan.
Det bästa med mitt yrke är... nästan allt! Jag får fantisera, gå på bokmässa, göra författarbesök i skolor och bibliotek, träffa trevliga läsare och skriva! Det enda negativa är att det är svårt att tjäna tillräckligt med pengar på sina böcker. De flesta författare har andra jobb också. Jag lever nästan på författarskapet men gör lite översättningar också. Fast det är roligt, för jag skriver då också!

Vad har du inspirerats av när du hittade på karaktärerna till Klarabelladeckarna?
Den första Klarabelladeckaren, Snögubbens hemlighet, skrev jag när vi skulle åka på skidsemester till Sälen. Min dotter (som då var 11) ville läsa en deckare som var spännande med två tjejer som huvudpersoner. På biblioteket hittade vi inget som föll henne i smaken, så då tog jag med min dator och började skriva! Kanske inte så konstigt att Snögubbens hemlighet utspelar sig i Sälen …
Inspirationen kommer delvis från familj och vänner, men Klara och Bella är ändå påhittade karaktärer. Samma sak med Rut och de andra personerna i boken.
Åsa Öhnell

Vad är ditt bästa tips för en spännande text? 
Bygg upp spänning med hjälp av miljö och väder. Dimma är mer spännande än solsken. En öde kyrkogård är mer spännande än en lekplats full av barn. )Fast en tom lekplats kan också vara väldigt spännande.) Tänk i scener, som i en film. Sluta ett kapitel (en scen) med en så kallad cliffhanger (sluta när det är som mest spännande). Då vill man läsa vidare! Man kan också använda tiden för att göra det spännande. Om någon blir inlåst i en mörkt förråd är det läskigt. Om luften håller på att ta slut blir det ännu mer spännande för då undrar läsaren om personen ska hinna komma ut i tid!

Hur valde du vilken genre du skulle skriva böcker i?
Nu skriver jag ju i lite olika genrer: Deckare för barn, kapitelböcker för barn och även en bilderbok. Men jag skriver helt enkelt böcker som jag själv hade velat läsa som barn eller som vuxen (för mina barn). Böcker som är trevliga och spännande för både små och stora. Jag läser själv gärna olika typer av böcker. Den enda genren jag inte har fastnat för är fantasy.

Vad gör du just nu? Skriver du på en ny bok? Vad kommer den isåfall att handla om?
Ja, jag har lite olika manus på gång. Både nya projekt och en fjärde bok i serien om Supernova (den tredje kommer till jul). Sedan har jag börjat fundera på en ny Klarabelladeckare, så vi får se vad som händer framöver!

Tack Åsa för att du ville vara med och hoppas ni gillade intervjun! På torsdag kommer en recension av en Klarabelladeckare!

fredag 25 september 2015

Dolda tecken - Recension

Dolda tecken är skriven av Emma Askling och är utgiven från Idus förlag. Det är en mysrysare för 9-12 år.

Det är sportlov och egentligen skulle Fabian ha åkt skidor med Måns i Åre. Istället åker de till ett hus som kallas Villa Fridhem, som Fabians pappa nyligen har ärvt av en släkting. Till råga på allt ska den nya tjejen i klassen, Julia följa med. Det sägs att det spökar i huset och Fabian och Julia hinner knappt sätta sin fot innanför dörren innan det börjar hända märkliga saker. Det knackar på fönstret fast de är på andra våningen och en gammal radio börjar plötsligt fungera. Överallt i huset finns det överkryssade fredsmärken målade. Tänk om det spökar på riktigt?

Det här är den perfekta boken för en regnig hösthelg! Den är spännande, lite lagom läskig och ger en feel-good känsla. Verkligen en bok jag rekommenderar! Det är precis en sådana här böcker jag gillar, det enda är att den är lite för lättläst för mig, men handlingen är toppen! Jag önskar att det fanns en liknande bok som var lite mer svårläst, en ungdomsbok.

Det bästa med boken är att den är så spännande, man vill bara läsa vidare. Jag gillar också den röda tråden med hur allt hänger ihop och slutet är väldigt bra! Förutom den spännande historien om de mystiska sakerna som händer i boken så får man reda på Julias historia. Hennes liv har inte varit det bästa.

Jag tyckte verkligen om den här boken så därför ger jag den 5 av 5 ugglor!



tisdag 22 september 2015

Författare jag vill ska skriva fler böcker

Om jag fick önska vilka författare som skulle skriva fler böcker och vilka slags böcker de skulle skriva då så skulle det se ut såhär:

  • Martin Widmark skulle skriva en spännande ungdomsbok om något roligt.
  • Om Astrid Lindgren levde skulle hon fortsätta skriva massor av bra böcker.
  • Moni Nilsson kan skriva en till bok som liknar Klassresan och Malin+Rasmus=sant.
  • Veronica von Schenk vill jag ska skriva fler böcker, helst en spännande ungdomsroman med historiska inslag.
  • Jandy Nelson hoppas jag ska skriva fler böcker!
  • Emil Carlssons böcker om Sol och Nova tyckte jag mycket om, han borde skriva fler böcker i den stilen.
  • Emma Asklings böcker har jag gillat jättemycket, hon borde fortsätta skriva sådana böcker och jag hoppas att hon någon gång skriver en ungdomsbok.
  • Josephine Bornebush får gärna fortsätta skriva ungdomsböcker!
  • Sofia Nordin borde skriva fler böcker i stil med Det händer nu.
  • Moa Eriksson Sandberg hoppas jag ska skriva fler böcker som Den första flickan skogen möter, för den gillade jag jättemycket!
  • Jag gillade Johanna Lindbäcks Lite ihop och Kanske ihop, hon får gärna skriva fler böcker i den stilen!





Alla de här författarnas böcker är böcker jag rekommenderar och det här var mina önskningar på böcker de skulle kunna skriva!

söndag 20 september 2015

Söndagen 10 bästa karaktärer

Nu är det dags för söndagens 10 bästa igen och idag listar jag karaktärer.

1. George i Fem-böckerna - Hon verkar så cool och vill vara sig själv.

2. Stewart i Du är ett geni - Han är rolig!

3. Pappa Rudolf i Sune-böckerna - Jag önskar jag kunde träffa honom i verkligheten. Det är så roligt att läsa om hans klantigheter!

4. Lena i Våffelhjärtat - Hon kommer på så roliga ideér och är rolig att läsa om.

5. Petra i Petrinideckarna - Hon är så himla cool och smart!

6. Hanna i Den första flickan skogen möter - Jag kan känna igen mig så mycket i henne.

7. Rut i Född fenomenal - En cool tjej som är självsäker.

8. Pippi Långstrump

9. Emanuel Kent i Konsten att ha sjukt låga förväntningar - Det är så roligt att läsa om allt pinsamt han gör!

10. St. Clair i Anna och den franska kyssen - Han verkar vara en sån himla härlig person, jag vill träffa honom!




torsdag 17 september 2015

Nytt i bokhyllan - Bokhaul #2

På senaste tiden har jag fått några böcker och idag tänkte jag berätta lite om dem.

Först så har jag fått två nya böcker från Iduns förlag. Dolda tecken, av Emma Askling och Voodokvinnans hemlighet, av Åsa Öhrnell. Jag har läst en bok av Emma Askling tidigare, Det övergivna huset och den gav jag 5 av 5 ugglor i min recension som du kan läsa här. Så jag hoppas att den här boken också är bra! Den verkar vara lite övernaturlig så det ska bli spännande att läsa den. Voodookvinnans hemlighet verkar vara en deckare, så den är jag också spänd på att läsa. Inom en snar framtid lovar jag att berätta om böckerna i en recension.


 
En bok fick jag som e-bok, En annan Abbe av Katarina Kieri. Det är en fristående fortsättning på Vero hit och dit som jag har recenserat tidigare. Den här boken handlar också om Markus, Vero och Abbe och mer om den får du läsa i min recension.

 
Manifest för hopplösa av Åsa Asptjärn är en ny bok om Emanuel Kent. Jag har läst och recenserat Konsten att ha sjukt låga förväntningar. Den tyckte jag var väldigt bra så jag hoppas att den här också är det.




Det ska bli jätteroligt att läsa de här böckerna och jag kommer givetvis att recensera dem alla här på bloggen. Så håll utkik!

tisdag 15 september 2015

En annan Abbe - Recension

En annan Abbe av Katarina Kieri från Lilla piratförlaget är en bok som passar bäst för dig mellan 9-12 år. 

Markus, Vero och Abbe håller på att bygga en koja. Men en dag när de bygger kommer det några killar på moped som Abbe verkar känna. Nästa dag är inte Abbe i skolan och när Markus ser honom tillsammans med de rökande mopedkillarna blir han fundersam. Han är ju en helt annan Abbe än vad han brukar. Samtidigt börjar klasskompisarnas cyklar försvinna och det ryktas att brottslingarna åker på mopeder. 

Det här är en bok som utspelar sig i vardagen hos några barn och jag tror att många kan känna igen sig mycket i den. Allt det här med skolan och kompisar är sådant man som barn stöter på varje dag. Att personer kan vara olika beroende på vem den är med är något som jag tror att många känner igen. Det är bra att man går läsa om olika sorters familjer. Veros mamma är död så hon bor med sin pappa, Abbes mamma jobbar på natten och därför måste han vara mycket själv och Markus mamma mår ibland dåligt och ligger och sover på dagarna. Det här skulle nog vara en bra bok för högläsning i en mellanstadieklass.

 Ibland kunde det bli lite långtråkigt att läsa, så det här är ingen bok för dig som vill ha händelser hela tiden. Jag skulle säga att det är en ganska lugn bok. 

Det bästa med den här boken var illustrationerna! De är gjorda av Helena Lunding Hultqvist och är så himla fina! Jag gillar att de är så färgglada och de gör verkligen så mycket till berättelsen. 

Jag ger En annan Abbe, av Katarina Kieri 3 av 5 ugglor.

 

söndag 13 september 2015

Söndagens 10 bästa bokplatser

Jag tänkte fortsätta med söndagens 10 bästa och idag listar jag bokplatser som jag har besökt. Alltså platser som på något sätt har med böcker att göra. De här platserna rekommenderar jag er att besöka om ni har vägarna förbi någon gång.
 
1. Bokhandeln i Lloret de mar (Spanien) som också sålde tobak och ryggsäckar. 

2. Min bokhylla!

3. Min bokblogg! Det är faktiskt en plats (som är digital)!

4. Bokbollen i Örebro som jag skrev om här. (Länk) De har satt ihop massor av böcker till en stor boll, fin konst. 

5. Bok och bild, en bokhandel på Drottninggatan i Stockholm. 



6. Junibacken i Stockholm.

7. Astrid Lindgrens värld i Vimmerby. Där var vi på semestern när jag var liten! 

8. Eskilstuna Stadsbibliotek! Ett ställa där jag är ofta! Vårt bibliotek är jättefint! 

9. PAX-promenaden i Mariefred som jag har skrivit om här. (Länk) Upptäck PAX-miljöerna i verkligheten. 

10. Tio-Tretton i Kulturhuset i Stockholm. Det är ett bibliotek för alla mellan 10-13. Det var så himla fint och roligt där.


Ha en fortsatt trevlig söndag så hörs vi i ett nytt blogginlägg på tisdag!

torsdag 10 september 2015

Bokklubbar

Gillar du att läsa böcker och vill dela med dig av läsglädje? Då har jag ett tips! Gå med i en bokklubb! 

Läsning är tyvärr inte den mest populära aktiviteten för dagens ungdomar. I exempelvis skolan finns det inte så många att prata om böcker med. Men gå till ett bibliotek, där finns fullt av boknördar och kanske har de också en bokklubb. 

På mitt bibliotek (Eskilstuna stadsbibliotek) finns det Deckarklubben för barn 10-12 år och BOOKworms för 12-15 år och 15-18 år. Alla de bokklubbarna är också gratis. 

Polishund på besök hos deckarklubben.
När jag var runt 10 år började jag och min kompis i Deckarklubben. Då läste vi mest deckare, vilket var väldigt kul och spännande. Vi träffades en gång i månaden och fick lösa deckarfall och kluringar och äta fika. Hur kul som helst tyckte jag! Vi fick också varsin Deckarklubben-tröja och en liten anteckningsbok att skriva upp våra ledtrådar i. Ibland kom det en författare på besök. Vi har träffat både Veronica von Schenk som har skrivit Sub Rosa detektiverna och Mårten Sandén som har skrivit Petrinideckarna. En gång var vi på studiebesök hos polisen och en annan gång kom några polishundar på besök. Förutom det så har vi också träffat en riktig privatdetektiv. 

När jag var 12 år var jag för gammal för att vara med i Deckarklubben vilket jag tyckte var tråkigt. Men jag kände dock också att jag hade växt ifrån deckare lite och börjat läsa lite mer andra böcker. Som tur var fanns det BOOKworms för de från 12 år. 

 BOOKworms bokollot!
På vårt bibliotek har vi både BOOKworms och BOOKworms Bokcafe. Då är det uppdelat 12-15 år och 15-18 år. På bokcafe har vi läst en bok innan som vi pratar om under tiden vi fikar och så brukar vi göra lite pyssel. Fast tyvärr är vi inte så många som brukar komma. Genom BOOKworms har jag också fått åka på bokkollo, här kan du läsa mitt blogginlägg om det. . Det var en av de roligaste sakerna jag vart med om. En hel helg full av bara böcker! Vi pratade böcker, gjorde olika övningar och så fick vi träffa Ingela Korsell som är en av författarna till PAX. Jag gjorde också en intervju med henne till bloggen, här kan du läsa den. Det är verkligen ett minne för livet. 

Nu har du fått läsa om hur kul jag har haft som medlem i bokklubbar. Så gå med i en bokklubb, det är så himla roligt!
 

tisdag 8 september 2015

Himlen börjar här - Recension

Jandy Nelson har skrivit Jag ger dig solen men boken som jag ska recensera idag heter Himlen börjar här och är hennes debutroman. Det är en sorglig kärlekshistoria för ungdomar.


 

Lennies syster Bailey har nyligen dött och saknaden är stor. Hon finner tröst hos Toby, Baileys pojkvän. Men samtidigt börjar en ny ursnygg kille i skolan, Joe som dessutom är grym på trumpet. Han är helt unfreakingbeliveble som Lennis bästa kompis Sarah säger. Men han verkar gilla kaxiga Rachel. När sommarlovet börjar, hänger Joe hemma hos Lennie, Morbror Big och mormor. Lennie känner skuldkänslor för att hon går runt och är glad bär Bailey är död. 

Den här boken är verkligen bra trots allt sorgligt den innehåller. Jag gillade Jag ger dig solen av samma författare, men den här var ännu bättre. Jag tror också att översättningen var bättre gjord av den här boken. Jag gillar Lennies dikter eller anteckningar, de gör att man får en inblick och en förståelse över hur hennes liv var innan Bailey dog. De är också poetiskt fina. Framsidan är väldigt fin och formatet är bra på boken. Jag var verkligen förtjust i denna känslosamma kärleksberättelse, den rekommenderas varmt! 

Himlen börjar här får 4 av 5 ugglor!

 

söndag 6 september 2015

Söndagens 10 bästa framsidor

Vi fortsätter med söndagens 10 bästa och idag listar jag framsidor (av böckerna jag har läst). Jag har tänkt på både vad jag tycker är snyggt och vad som passar bra med bokens handling.

1. Född fenomenal



 
 
 
2. Paris, Lola och jag
 
 
 
3. Det händer nu



4. Titta, Madicken, det snöar!
 
 
 
 
5. Jag ger dig solen

 
 
 
 
 
6. Drömbärarna

 


 

 
 
 
 
7. Vero hit och dit
 
 
 
 
8. Systrar i jeans
 
 
 
 
9. Flickan i drömfångaren
 
 
 
 
10. Anna och den franska kyssen
 
 
 
 






 



torsdag 3 september 2015

Som eld - Recension

Som eld är en ungdomsbok i genren kärlek och är skriven av Sara Lövenstam. Boken är skriven för dig mellan 12-15 år och är utgiven från Lilla piratförlaget. 

Det är sommarlov och Lollo är i familjens sommarhus i skärgården. Tråkigt, tycker hon eftersom att kompisarna är långt bort och det finns inget att göra. Men en dag möter hon en tjej som verkar vara lika gammal som henne, Anna. Anna liknar ingen hon tidigare träffat, hon kan lägga nät och vet var man kan åka med båten och så luktar hon som eld. Lollo och Anna kommer närmare varandra och det börjar värka kärlek. Men hur ska man våga berätta för sina föräldrar att man har en flickvän? När man själv och alla andra i ens omgivning alltid har trott att man gillar killar. Och vad händer när Lollos brors kompis börjar stöta på henne? 

Det här är en väldigt somrig kärleksbok som utspelar sig i skärgården. Du får läsa varannat kapitel från Lollos perspektiv och varannat från Annas, vilket jag tycker är bra. Eftersom att då får man lära känna alla karaktärer. Boken hade en bra och fin berättelse och jag gillar att Anna och Lollo hade så olika familjer. Lollos familj var rik och hade fina kläder, stort hus och deras båt var som ett flytande hotellrum. Anna bodde själv med sin pappa, med diskbråck och utan pengar. I boken kallar Lollos föräldrar Annas pappa för fyllo när han dricker några öl. Medan de själva dricker tre flaskor rosévin en kväll. 

I det stora hela var detta en bra bok, det hände inte så jättemycket men det var ändå inte för tråkigt att läsa. Det var en ganska lättläst bok som inte hade en så tung berättelse. Om du vill ha en spännande bok där det händer mycket är det här inget för dig. Men vill du ha en lugn kärleksberättelse att läsa en slö sommardag så rekommenderar jag denna. 

Jag ger Som eld, av Sara Lövenstam 3 av 5 ugglor.