torsdag 29 oktober 2015

Intervju med Clara Henry - Youtubestjärnan och författaren till "Ja jag har mens, hurså?"

Ni har väl inte missat att youtubestjärnan Clara Henry skrivit en bok om mens? Den heter Ja, jag har mens, hurså? och här hittar du min recension. Här kommer en intervju med Clara, hur coolt är inte det?!

Hur skulle du beskriva din bok för de som inte har läst den?
Den är rolig! Informativ! Och sjuuuukt bra att ha i väskan för de gånger något mensigt händer och en ba "hmm, hur skulle Clara gjort här".
Din bok Ja jag har mens hurså? tror jag är en välbehövlig bok för många. Var fick du idén till boken?
Tack! Idén kom när jag började få massa kommentarer varje gång jag pratade om mens på youtube. Det blev sånt ståhej fastän mens inte är konstigt alls. Där någonstans började jag leka med tanken att det behövs böcker om mens.
 
Är det lika roligt att skriva böcker som att göra youtubevideos?
Ja! Jag som älskar att skriva tycker att det är hur kul som helst. Mycket svårare bara, för jag är inte lika van vid det än.
 
Skulle du kunna tänka dig att skriva fler böcker? Vad vill du skriva om iså fall? Ja, nu filurar jag på att skriva något skönlitterärt. Vi får se vad det blir.

 
Hur får man mensen att inte vara så pinsam och jobbig?
En pratar om den. Verkligen. Den måste bli något som alla kan prata om när som helst för att det ska sluta vara något pinsamt. Sen är den iofs jobbig för många, men två Alvedon och en Ipren räddar mig sjukt ofta.
 
Varför tror du att det är många som inte vågar prata om mens öppet och vad ska man göra åt detta?
Vi är så hjärntvättade att vi inte ska prata om den. Att den är äcklig och att vi ska hålla den för oss själva. Då är det inte lätt att vara supernormbrytande. Det vi ska göra är att prata mer. Våga försöka. Lite i taget. Prata med kompisar eller släktingar eller folk i fotbollslaget. Sakta men säkert kommer folk tycka att det är helt normalt.
 
Tack Clara för att du ville vara med i intervjun och hoppas ni gillade den!

måndag 26 oktober 2015

Höstlov = Läslov

Du har väl inte missat att höstlovet har bytt namn till läslov? Det är nämligen olika föreningar och så som har gått ihop för att främja läsningen hos barn och unga. På många bibliotek runt om i Sverige händer det mycket roliga saker och många bokhandlar har 20 % rabatt på barn- och ungdomsböcker.
Jag själv började mitt läslov med att se på filmen Paper towns som bygger på en bok av John Green tillsammans med min bästa kompis. Det var verkligen bästa starten på lovet. Vi bakade pizza och åt gott! Jag ska också åka till Stockholm och göra lite bokrelaterade saker. Jag ska till Kulturhuset och besöka biblioteket tio-tretton, det ska bli jätteroligt! På onsdag ska jag på bokprovning på biblioteket, jag vet inte riktigt vad det är, men jag tror att man pratar lite om böcker. Självklart ska jag också läsa en hel del, så mycket det bara går! Jag ska även skriva upp böckerna jag läser i Läslovsboken-häftet från biblioteket. Då ska man läsa 2-4 böcker under lovet och skriva om det i ett häfte. När man sedan lämnar in häftet får man en bok! De här böckerna hade jag tänkt att läsa:

  • Släppa taget, av Katarina von Bredow
  • Vargskräck, av Jeanette Bergenstav
  • Expert på att rodna, av Katarina von Bredow

Och jag har redan läst ut två påbörjade böcker; Ja jag har mens, hurså? av Clara Henry och Chokladtoppar och vätteljus, av Ingrid Jönsson.
 lördag 24 oktober 2015

Boktips för årets roligaste vecka - LÄSLOVET

Nu har läslovet äntligen börjat och här är mina 5 bästa boktips för läslovet!

1. PAX- serien av Ingela Korsell, Åsa Larsson och Henrik Jonsson råder jag dig att läsa om du inte gjort det! Det är lite småläskiga Urban fantasy böcker som du kan sträckläsa under lovet. Den tredje boken Mylingen har en riktig Halloweenkänsla! 

 
2. Anna och den franska kyssen av Stephanie Perkins har dock inget med Halloween att göra men det är en väldigt härlig triangel-drama bok. 

3. Varför inte bli expert på mens under lovet genom att läsa youtubestjärnan Clara Henrys bok Ja jag har mens hurså? på lovet? 

4. En riktigt spännande och övernaturlig bok som passar att läsa i höstmörkret är Dolda tecken av Emma Askling.


 
5. Vill du läsa en rolig bok på läslovet så tipsar jag om Född fenomenal av Josphine Bornebusch. Den innehåller många roliga karaktärer och underhåller väldigt bra! torsdag 22 oktober 2015

Ja jag har mens, hurså? - Recension

Ja jag har mens, hurså? är en facklitterär bok skriven av Clara Henry och utgiven på förlaget Forum. Du kan hitta boken hos Bokus och Adlibris.

I Ja jag har mens, hurså? Ger Clara Henry tips till alla livmodersbärare och andra varesig man är en soon-be-mensare, icke mesare eller erfaren inom ämnet. Du får både ta del av fakta och Claras egna tips. Kort sagt kan man säga att boken innehåller allt du behöver veta om mens samlat i en och samma bok! Att läsa boken får en verkligen att känna att mensen inte ska vara något jobbigt och pinsamt. För mens är ju något helt normalt som hälften av människorna i världen får.

Clara skriver med ett roligt och modernt språk, ungefär som vi pratar med varann, vilket jag gillar eftersom att det blir lite annorlunda mot de böcker jag vanligtvis läser. Boken varieras med flytande texter och listor och det gör det roligare att läsa. Jag tror också att sättet som boken är skriven på passar för dem som har det lite svårare med läsning. Jag gillar även med hur texten är skriven, det känns lite nytt och som en tidning och bilderna är roliga, mycket mer roligt skrivet än en vanlig faktabok. Jag rekommenderar verkligen den här boken till alla! Den handlar om ett viktigt ämne som många nog behöver mer kunskap om.

Jag ger Ja jag har mens, hurså? ger jag 5 av 5 ugglor.

 

tisdag 20 oktober 2015

Nytt i bokhyllan - Bokhaul #3

På senaste tiden har jag fått hem lite recensionsexemplar och idag tänkte jag berätta om dem. Jag är så exalterad över att läsa dem och det ska bli då rolig att skriva om dem!

Som ni kanske vet älskade jag Anna och den franska kyssen och nu har jag fått Stephanie Perkins nya bok Lola och pojken i huset bredvid. Den var jättebra men inte lika bra som boken om Anna. Du får läsa mer om vad jag tyckte om boken i min recension (länk). 

Jag har också fått en hunddeckare, Vargskräck heter den och är skriven av Jeanette Bergenstav. Det här lite nytt med en hundbok, men det ska bli spännande att läsa! Jag tror att jag kommer läsa den på höstlovet, för jag har inte hunnit läsa den än. Men då kan jag verkligen koncentrera mig ordentligt på den, när jag har lov istället. 

Youtubestjärnan Clara Henry har skrivit en bok om mens, Ja jag har mens, hurså?. Den har jag fått som e-bok. Den är väldigt lärorik men också rolig och viktig. Men mer om den får du läsa en en kommande recension. 

Sist men inte minst så har jag fått en bok med riktigt fint omslag, nämligen Chokladtoppar och vätteljus av Ingrid Jönsson. Den innehåller både vardagliga daler och lite övernaturliga saker. Man får veta mer om naturväsen och följa med bakom i tiden. Jag läser den just nu och än så länge är jag positiv till den, jag kommer att recensera den inom en snar framtid. 


Jag är väldigt tacksam över dem här böckerna! 

lördag 17 oktober 2015

Lola och pojken i huset bredvid

Lola och pojken i huset bredvid är en ny ungdomsbok av Stephanie Perkins. Författaren har även skrivit boken Anna och den franksa kyssen och den är utgiven på förlaget Modernista. Du kan hitta boken hos Bokus och Adlibris.

Lola gillar mode och att testa olika outfits, livet är för kort för att klä sig likadant varje dag. Hon har ett bra liv med sina två pappor Nathan och Andy, pojkvännen Max och bästisen Lindsey. Men en dag händer det oförutsägbara, Cricket Bell och hans familj flyttar tillbaka till huset bredvid dem. Han som svek henne för två år sedan är nu tillbaka och han verkar gilla henne. Lola är arg på att han gillar henne, hon är ju kär i Max men endå finns det något lockande med Cricket...


Jag gillade den här boken mycket, dock inte lika mycket som Anna och den franska kyssen. Den är så härlig och bra samtidigt som man kan blir irriterad på Lola ibland. Men den har en bra handling och roliga karaktärer. Karaktärerna Anna och Etienne St. Clair från Anna och den franska kyssen är med i boken om Lola! Det är såå kul att de olika böckerna har en anknytning till varann. Stephanie Perkins skriver väldigt bra och jag hoppas att fler av hennes böcker översätts till Svenska. Jag gillar att författaren fick med så mycket olika delar och att Lola inte var som alla andra, hon bytte stil varje dag, hade två pappor och man fick också träffa hennes biologiska mamma som kanske inte var den bästa människan.

Jag ger Lola och pojken i huset bredvid av Stephanie Perkins 4 av 5 ugglor.

fredag 16 oktober 2015

Gör dig redo för LÄSLOV!

Känner du precis som jag? Att tiden inte riktigt räcker till för att läsa så mycket böcker som man skulle vilja? Men var bara lugn! Snart är det läslov! Vecka 44 är det dags och jag är såååå taggad! Jag ska läsa så mycket jag bara kan och det ska bli så skönt att bara få ta det lugnt. Jag vet inte riktigt vad jag ska läsa ännu men något bra ska det bli i alla fall. Jag ska också besöka Stockholm och kulturhuset!

Är du också lika taggad som jag? Vad ska du läsa?

tisdag 13 oktober 2015

LasseMajas detektivbyrå Stella Nostra - Filmrecension

Stella Nostra är den tredje filmen av den här sorten om Lasse och Maja i den lilla staden Valleby. Filmerna bygger på böckerna om LasseMajas detektivbyrå av Martin Widmark och Helena Willys men det är inte samma mysterier de löser i filmerna som i de här filmerna. Stella Nostra är en familjefilm och 1 timme och 11 minuter lång. Skådespelare i filmen är Amanda Pajus, Lukas Holgersson, Nassim Al Fakir, Sara Sommerfeld, Tomas Norström, Alexandra Rapaport och Christine Meltzer. Filmen är regisserad av Walter Söderlund och Pontus Klänge.

I den lilla staden Valleby är allt i kärlekens tecken, caféägarna Dino Panini och Sara Bernard ska nämligen gifta sig. Men det finns en sak Sara har glömt att berätta, deras familjer är nämligen i bråk om en särskild kronjuvel, Stella Nostra. När kronjuvelen plötsligt försvinner försöker Lasse och Maja att lösa fallet, men de blir anklagade själva... Har ska de ta si ur detta?

En bild från filmen
 
Detta är en väldigt spännande och bra familjefilm som jag rekommenderar. Den är både spännande och rolig. Det bästa med filmen är att den är så välgjord med greenscreen-miljöerna och att skådespelarna är väldigt bra. Jag gillar att den är så spännande och att man får ledtrådar till mysteriet så att man själv kan försöka lösa det.

Jag ger filmen LasseMajas detektivbyrå Stella Nostra 4 av 5 ugglor.


söndag 11 oktober 2015

A-Ö boktagen - Allvar och Besvikelse

Nu börjar jag med de första bokstäverna i A-Ö boktaggen och mer om den kan du läsa här.

A - Allvarlig. En bok du tog på allvar. En bok som tog upp allvarliga ämnen. Du läste den för underhållning, men tog den på allvar.


Jag måste berätta av Magda Eggens. Det är en självbiografi om Magdas tid i koncentratinsläger under Andra världskriget. Det var en väldigt hemsk och sorglig berättelse, alla i hennes familj förutom hon och hennes syster överlevde kriget. En sådan här bok är svår att inte ta på allvar. Jag tror att detta är en väldigt nyttig bok att läsa och jag gillade den även fast den var väldigt hemsk att läsa.


B - Besvikelse. En bok som inte levde upp till dina förväntningar.
Du såg verkligen fram emot att läsa den här boken. Anledningen spelar ingen roll. Men det slutade som en stor besvikelse.

Paris, Lola och jag av Moa Eriksson Sandberg hade jag höga förväntningar på eftersom att jag gillat författarens tidigare böcker jättemycket. Den här boken var skriven på ett annorlunda sätt och det tyckte jag inte om lika mycket. Men den handlar i alla fall om en trettonårig tjej som åker till Paris med sin kompis och hennes mamma. Mer om boken kan du läsa i min recension.

torsdag 8 oktober 2015

Manifest för hopplösa - Recension

Manifest för hopplösa är en ny ungdomsbok om Emanuel Kent och en fristående fortsättning av Konsten att ha sjukt låga förväntningar.  Den är skriven av Åsa Asptjärn och utgiven på Bonnier Carlsen. 

Emanuel har sista terminen i nian framför sig, en tid att bestämma sitt gymnasieval och besluta sig om framtiden, vilket han försöker gömma sig så mycket det går för. Emanuel och Tore är fortfarande vänner men frågan är vad som kommer hända när Tores bror Marco kommer och hälsar på? Emanuel gör ofta bort sig och upplever många pinsamma situationer som han helst skulle sluppit. Som till exempel när klassen vill åka på klassresa. Då råkar han komma med ett förslag som han sedan ångrar. Han förslår att de ska göra påskkransar och sälja och det vill också två tjejer, som han inte gärna vill umgås med...

Boken utspelar sig i vardagen och därför tror jag att många känner igen sig i situationerna i boken, som exempelvis gymnasievalet men också de pinsamma händelserna. Den är väldigt roligt skriven och jag gillar de olika karaktärerna. Att läsa om när Emanuel gör bort sig är väldigt roligt, Tore verkar vara en väldigt rolig och annorlunda person och Emanuels syster Vanja är bara cool.

Ibland kunde det bli lite tråkigt att läsa men allt som oftast räddades det upp med något roligt inslag. En annan sak jag gillar med boken är framsidan, den är jättefin tycker jag!

Jag ger Manifest för hopplösa 3 av 5 ugglor.

 

tisdag 6 oktober 2015

Läst i september

I september läste jag inte så mycket, dels för att jag hade mycket med skolan och dansen men också för att jag inte hittade någon bok som jag verkligen ville läsa. Det var mycket i början av månaden, då började jag läsa en bok men jag tyckte inte om den så då testade jag en ny och så höll det på ett tag. Men det problemet löstes ganska snabbt när jag fick två recensionsexemplar hemskickade.

Så den första boken jag läste var Dolda tecken av Emma Askling som var en väldigt spännande bok. Den handlade om Fabian och Julia som på sportlovet får uppleva mystiska saker, men mer om boken får du läsa i min recension. Jag tyckte i alla fall om boken väldigt mycket!

Voodookvinnans hemlighet av Åsa Öhnell blev nästa bok. Det är en deckare, femte delen i serien KlaraBelladeckarna och även den var väldigt bra och spännande. Jag gillade den röda tråden i boken mycket, om du vill veta mer om boken kan du läsa min recension. Jag intervjuade Åsa Öhnell, författaren till boken nyligen, intervjun kan du läsa här.

Jag läste endast tre böcker under månaden och den sista boken var Du är ett geni, av Susien Nielsen. Den skulle vi prata om på BOOKworms bokcafé så det var därför jag läste den. Boken handlar om Stewart vars mamma nyligen dött och Ashley vars föräldrar har skilt sig eftersom att pappan kommit underfund med att han är homosexuell. Stewarts pappa och Asleys mamma blev då tillsammans och nu ska Stewart och hans pappa flytta in hos Ashely och hennes mamma. Stewart är en ganska nördig, smart kille som går på en skola för speciellt begåvade personer medans Ashley är den populära tjejen som intresserar sig för smink och mode. Det bästa med boken är att man får läsa ur bådas perspektiv. Men jag gillar bokens titel på engelska bätte: We are all made of molecyles, du förstår säkert varför om du har läst boken.

Hösten är ju den officiella vara-inne-och-läsa-med-en-kopp-te-och-en-filt årstiden så jag hoppas att jag får mer lästid i oktober. Då ska jag läsa Lola och pojken i huset bredvid av Stephanie Perkins, Ja, jag har mens, hurså? av Clara Henry, Katarina von Bredows nya bok Släppa taget och Prinsessan och mördaren av Magnus Nordin i skolan.

söndag 4 oktober 2015

A-Ö boktaggen

Nu ska jag också börja med A-Ö boktaggen och den går ut på att man vid olika tillfällen ska skriva om en bok för varje bokstav i alfabetet. Varje bokstav har ett varsitt tema:

A - Allvarlig. En bok du tog på allvar. En bok som tog upp allvarliga ämnen. Du läste den för underhållning, men tog den på allvar.

B - Besvikelse. En bok som inte levde upp till dina förväntningar.
Du såg verkligen fram emot att läsa den här boken. Anledningen spelar ingen roll. Men det slutade som en stor besvikelse.

C - Cirkus. En bok som det hände mycket i.
Saker hände hela tiden i den här boken. Du hängde knappt med.

D - Dramatik. En väldigt dramatisk bok.
Kärlekstrianglar, familjedrama, livsfarliga situationer. Dramatiken i den här boken gjorde det svårt för dig att lägga ner den.

E - Eftertänksamhet. En bok som fick dig att tänka.
Vare sig boken var en deckare eller bara fick dig att tänka mer på något speciellt i allmänhet. Den här boken gav din hjärna en work-out.

F - Fattig. En bok med en fattig huvudkaraktär.
Den här stackars huvudkaraktären har det inte lätt i livet. Kanske det blir bättre senare?

G - Gråt. En bok som lämnade dig i tårar.
Tårarna slutade inte strömma när du läst den här boken.

H - Humor. Den roligaste boken du någonsin läst.
Här strömmade tårarna av en helt annan anledning. Du kunde inte sluta skratta när du läste den här boken.

I - Ilska. En karaktär som gjorde dig frustrerad.
Ibland förstår man inte hur karaktärerna tänker. Just den här karaktären gjorde dig extra frustrerad.
J - Jul. En bok som bör läsas när det snöar. Marken där ute är täckt av snö och du vill inget hellre än att krypa upp i soffan där inne och läsa om boken.

K - Klocka. En bok om tidsresor.
Det kan vara framåt eller bakåt i tiden. Vad föredrar du?

L - List. En ovanligt smart bokkaraktär.
Den här karaktären bara måste vara släkt med Einstein. Hur annars kan hen vara så smart?

M - Mörk. En bok med mörka toner.
Det är inte Fifty Shades of Grey vi snackar om här. Nej, den här boken hade inte kunnat bli mörkare ens om du läste den på natten. Skräck, sorg, ilska. Den här boken levererar.

N - Nostalgi. En bok du läste som barn.
Den här barndomsboken får dig att le och önska att du var liten igen.

O - Okej. En bok som inte var dålig, men inte särskilt bra heller.
Den här boken fick dig att säga "Meh" och rycka på axlarna. Den var liksom bara okej.

P - Papegoja. En bok du känner härmade en annan.Du känner att författaren var starkt inspirerad av en annan mer känd bok när du läste den här boken.

Q - Quagga. En bok som dog ut snabbt.
Quaggan dog ut under senare halvan av 1800-talet. Vilken bok känner du var hypad under en kort period, men sedan glömdes bort.

R - Rekommendation. Den bok du senast blev rekommenderad.
Hade ingen sagt åt dig att läsa den här boken hade du förmodligen knappt tittat på den.

S - Spoiler. En bok du blev spoilad om slutet på.
Argh, det är så frustrerande! Vilken bok blev du mest spoilad på?

T - Trend. En boktrend du vill upplysa.
Böcker, speciellt ungdomsböcker, har gått igenom en massa trender. Ett år är det vampyrer, det andra är det sjöjungfrur. Vilken trend föredrog du?

U - Ungdom. En ungdomsbok du avgudar.
Hinduismen har tusentals gudar. Det finns tusentals ungdomsböcker i världen. Vilken ungdomsbok avgudar du mest?

V - Verklighet. En bok utan övernaturliga inslag.
Här finns inget av varken övernaturliga varelser, gömda kungadömen eller magi. Vilken är den bästa och mest verklighetstrogna bok du har läst?

W - Whisky. Vad är din smak när det kommer till böcker?
Vissa gillar whisky, andra föredrar jordgubbssaft när de sitter framför en varm brasa i sin stora herrgård (om man nu har en sådan, jag har klarat mig lika bra utan). Vilken genre i böcker är din smak?

X - Xylofon. En barnslig bok.
Xylofonen känns lite barnslig för många. Vilken bok/ungdomsbok känner du var för barnslig för dig?

Y - Ynkrygg. En feg karaktär.
Det finns många fega karaktärer i bokvärlden, men den här toppar listan. Vem är den största ynkryggen du har stött på i en bok?

Z - Zebra. En karaktär du inte visste var god eller ond.
Är hen verkligen så ond eller god som hen utger sig för att vara? En karaktär du var osäker på vilken sida tillhörde. Alternativt en karaktär som visade sig inte vara på den sida du först trodde.

Å - Ålder. En bok som utspelar sig för minst hundra år sedan.
Titanic, Jorden är platt, vikingaskepp, upptäckten av elden eller ännu längre tillbaka i tiden. Vilken är den bästa bok du har läst som utspelar sig för minst hundra år sedan? Notera att tidsresor från vår tid bakåt inte gills.

Ä - Ärvd. En bok du läste efter att dina föräldrar läste den.
En av dina föräldrar rekommenderade den här boken till dig efter att de själva läst den. Vad tyckte du själv om den?

Ö - Överskattad. En bok du inte tycker förtjänar hypen.
Jag tror att vi alla har varit där. Den här boken fick dig att undra varför alla andra tycker om den så himla mycket.

torsdag 1 oktober 2015

Voodookvinnans hemlighet - Recension

Voodokvinnans hemlighet är den femte fristående delen i deckarserien om Klara och Bella. Boken passar bäst för dig mellan 9-12 år och är skriven av Åsa Öhrnell och utgiven på Idus förlag. 

I Sverige är det snöslaskigt och blött på gatorna, men när Klara vinner en resa till Karibien höjs stämningen. Bellas familj följer också med och alla set fram emot en lugn och stillsam semester. Men det blir inte riktigt som de tänkt sig. Redan vid frukosten första dagen börjar det hända märkliga saker. Folk faller ihop efter att ha druckit smoothie och någon hävdar att det är magi. Bella och Klara bestämmer sig för att ta reda på mer, då upplever de ett spännande äventyr. 

Jag gillade den här boken väldigt mycket eftersom att den var väldigt spännande att läsa. Den var också väldigt välskriven och jag gillar den röda tråden med hur allt hänger ihop. Det är så kul att författaren får med så mycket små detaljer som man sedan får veta varför om i slutet. 

Voodokvinnans hemlighet är ju femte fristående delen i en serie och jag har inte läst de andra böckerna innan. Så det är inget man måste göra, det enda är att de nämner lite gran om de tidigare sakerna de gjort. När jag läste den hör boken blev jag väldigt sugen på att läsa de andra böckerna eftersom att jag gillade den här väldigt mycket. 

Vad mer ska man säga? Det här är en spännande deckare som jag önskar att jag hade läst när jag var runt 11 år för då hade jag nog gillat den ännu mer. 

Jag ger Voodookvinnans hemlighet 4 av 5 ugglor.