torsdag 10 augusti 2023

Tre sörmlandsskildringar jag läst i sommar

Jag bor i Eskilstuna i Sörmland och det är alltid roligt att läsa böcker som utspelar sig i mitt närområde. Nu i sommar har jag läst hela tre böcker som utspelar sig i Sörmland och i det här inlägget tänkte jag berätta lite om dem.

Den första boken heter Bröllop till salu och är skriven av Ada Wester. Det är uppföljaren till Drömmar till salu som var en av de bästa böckerna jag läste förra året. Boken utspelar sig främst i Stjärnhov i Sörmland men karaktärerna rör sig även i andra delar av länet, bland annat i Hälleforsnäs och i Eskilstuna där jag bor. Jag minns särskilt hur det beskrevs att de körde genom Eskilstuna längs med stadsparken, en plats jag befinner mig på nästan varje dag. Först när jag läste det tänkte jag att det var Stockholm som beskrevs men sen slog det mig att det ju är min stad karaktärerna befinner sig i. De är också på ReTuna som är en återbruksgalleria i Eskilstuna. Det är väldigt roligt att få läsa om platser man känner till tycker jag. Bröllop till salu handlar om Jeanette som har en bröllopsbutik i Stjärnhov. Hon är 35 år och singel och längtar efter att träffa någon. Dejtandet har inte gått så bra för henne men på en middag träffar hon David som får hennes hjärta att slå extra hårt men han verkar avvisande. Samtidigt tar Jeanette hand om sin dementa mormor Karin som börjar prata om en Gilda. Vi får också läsa om Karin år 1957 som jobbar i en glassfabrik i Flen och bor hos sin faster i Stjärnhov. En morgon stöter hon på Gilda och efter det kan hon inte sluta tänka på henne. Det här är en mysig feelgoodberättelse och jag gillar verkligen hur det historiska vävs ihop med nuet. Sedan blir det såklart extra roligt att läsa när man känner igen miljöerna!

För några somrar sedan var jag på ett skrivarläger vid Nynäs slott och en av lärarna var författaren Eva Stilling. Jag läste hennes roman Om henne talar vi inte och tyckte mycket om den. För ett tag sedan släppte hon boken Systrarna Nyströms begravningsbyrå som hon skrivit tillsammans med Ingrid M Hallberg och den ville jag såklart läsa. Boken utspelar sig i Strängnäs och är inte lik något jag läst tidigare. Den handlar om Meta och Liz som bestämmer sig för att starta en begravningsbyrå i Strängnäs. Man får följa deras liv och arbete och alla människor de möter. Boken är uppdelad i tolv kapitel, ett för varje månad under ett år. Det handlar om relationer, livet, döden, pandemin, begravningar, människor, vänskap och kärlek. Varje kapitel inleds med en text som jag tolkar som är skriven utifrån huset där begravningsbyrån huserars perspektiv och varje kapitel avslutas med en dödsruna över en person som gått bort och som de ordnat en begravning för. Boken innehåller många intressanta karaktärer och många berättelser. Nästan så att det är svårt att hålla reda på allt som händer och få ett helhetsgrepp men samtidigt tycker jag boken skildrar hur livet faktiskt kan se ut. Kapitlen känns nästan som noveller även om de hänger ihop i en övergripande berättelse. Det är en intressant berättelse som jag rekommenderar, särskilt om man vill läsa en bok som utspelar sig i Strängnäs.

En annan bok som också utspelar sig i Strängnäs är Gula rosornas stad av Sofie Axelzon som tidigare skrivit böckerna om bokbussen i Sidhäll. Den här berättelsen handlar om historikern Iris som kommer till Strängnäs för att ta reda på mer om sägnen om nunnan Anna och munken Sven Präntare som fick ett barn. Det verkar som att historien har en koppling till hennes egen släkt och hon tror att smycket som gått i arv mellan kvinnorna i hennes släkt har sitt ursprung i Strängnäs. Tillsammans med kollegan Hannes tar hon reda på mer och lägger ihop ledtrådarna i pusslet. Vi får också läsa i ett historiskt perspektiv om Anna och Sven och senare fler personer. Likt Bröllop till salu vävs här nutid och dåtid ihop och det är otroligt intressant att följa Iris i sitt sökande efter svar. Det är spännande berättelser som hänger ihop på ett fascinerande sätt. Jag hade till en början lite svårt att komma in i berättelsen men när jag väl hade gjort det var jag fast och ville veta hur allt hänger ihop. Strängnäs är en viktig del i boken och allt handlar ju faktiskt om staden historia kopplat till Iris familjehistoria och jag blir nyfiken på att veta mer. Strängnäs är en fin liten stad som ligger väldigt nära Eskilstuna men trots det har jag faktiskt inte varit där så mycket. Jag känner dock igen en del av miljöerna som beskrivs i boken och blir sugen på att åka dit snart igen.

Det finns många fina platser i Sörmland som man kan besöka, både i verkligheten och genom böckerna. Vill du besöka Sörmland i böckernas värld skulle jag verkligen rekommendera de här berättelserna.

torsdag 3 augusti 2023

10 böcker att se fram emot ur höstens utgivning

Det är fortfarande en månad kvar av sommaren men sen kommer hösten och med den höstens utgivning. Jag har gått igenom Svensk bokhandels höstkatalog och valt ut tio titlar som jag verkligen ser fram emot att läsa. 

Salta tårar och söta bullar av Sofia Fritzon, utkommer i oktober
Fortsättningen på Sofia Fritzsons julserie som jag verkligen ser fram emot att läsa. Julböcker är ju bland det mysigaste som finns!

Här ruvar havet av Flora Wiström, utkommer i oktober
Jag har länge följt Flora Wiströms blogg och har läst hennes böcker Stanna och Hålla andan. Jag tycker mycket om hennes sätt att skriva och hoppas på att den här nya romanen blir givande läsning.

Pestblommor av Mats Strandberg, utkommer i september
Mats Strandberg är en duktig författare och det här är en ny ungdomsbok som verkar spännande!

Athena. Barndom i fara! av Elin Ek, utkommer i september
Böckerna om Athena är några av mina absoluta favoritböcker. De är otroligt roliga samtidigt som de tar upp viktiga ämnen och jag längtar efter den här boken!

Under av Anna Ahlund och Johan Unenge, utkommer i oktober
Anna Ahlund är en av mina favoritförfattare. Nu kommer hon med en bok för ungdomar som är illustrerad Johan Unenge och det kommer bli en av höstens höjdpunkter att läsa den här boken.

Totalvägra av Johan Rundberg, utkommer i september
Det ska bli spännande att läsa något nytt av Johan Rundberg efter att ha tyckt mycket om hand serie om Månvind och Hoff.

Tolv av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson, utkommer i september
En kollektivroman om att var tolv år av författarna till Fula tjejer-trilogin.
God jul, Ester Jansson av Johanna Lindbäck, utkommer i oktober
En julroman för mellanåldern av en av mina favoritförfattare.

Pusselbitar av Matilda Gunnarsson Rathsman, utkommer i september
Det här är uppföljaren till Tidsfördriv som jag tyckte mycket om. Jag hoppas på en lika fascinerande roman.

Skrivet i stjärnorna av Emma Johansson, utkommer i september
Den sista boken i Emma Johanssons universum. De tidigare böckerna har varit riktigt bra ungdomsromaner och det ska bli spännande att läsa även den här boken.

Vilka böcker ser du fram emot ur höstens utgivning?