tisdag 30 oktober 2018

Augustnomineringarna

Förra måndagen tillkännagavs nomineringarna till Augustpriset 2018. Jag satt bänkad framför livesändningen hemma tillsammans med mamma och det var ett fint avbrott i veckan som var fylld av skolarbete och att presentera skolan för alla nior. Om den skönlitterära genren skrällde rejält så måste jag ändå säga att barn- och ungdomskategorin var ganska given i sina nomineringar. Jag gissade rätt på två av böckerna i mitt inlägg med förhoppningar och gissningar och hade innan tillkännagivandet läst tre av dem. De jag gissade på var Comedy Queen och Rymligarna och den tredje boken jag hade läst av de nominerade var Vi kommer snart hem igen. Så det blev alltså två mellanåldersböcker nominerade vilka var Comedy Queen och Vi kommer snart hem igen. Rymlingarna klassas som en bok för 6-9 år och Regn, Gropen och Hemma hos Harald Henriksson är alla bilderböcker. 

I det stora hela är jag nöjd med nomineringarna, jag älskade både Comedy Queen och Rymlingarna. Det är också bra att en bok om förintelsen är nominerad tycker jag. Men vart är ungdomsböckerna? Inte en enda ungdomsbok blev nominerad i år och jag tycker verkligen att det finns ungdomsböcker utgivna det senaste året som skulle förtjänat en nominering. För några år sedan glömdes mellanåldersböckerna bort och nu får inte ungdomsböckerna plats. Dessutom känns det inte helt rättvist att jämföra en bilderbok med en ungdomsbok. Återigen konstaterar vi att det är en för bred kategori. Det är synd tycker jag. Men det ska verkligen bli spännande att se vilken bok som tar hem priset i barn- och ungdomskategorin i år. Jag har nu läst alla de nominerade böckerna och tänkte berätta lite om dem. Sedan ska jag också berätta vilken av böckerna jag hoppas vinner. 

Gropen av Emma AdBåge: 
Det här är en bilderbok som handlar om ett gäng barn som gillar att leka i Gropen där man kan leka alla möjliga lekar. Men de vuxna gillar inte Gropen för där kan man göra illa sig. Jag tycker att boken har fina illustrationer och tänker att alla barn (och vuxna) nog kan känna igen sig i berättelsen. Det kunde jag i alla fall. Gropen är en bra bilderbok men det är inte min favorit bland de nominerade böckerna. 


Comedy Queen av Jenny Jägerfeld
I den här boken för mellanåldern möter vi tolvåriga Sasha vars mamma precis har dött i självmord. För att hantera sig sorg skriver Sasha en lista som hon ska följa för att hon ska överleva och inte dö som sin mamma. Punkterna på listan går ut på att Sasha inte ska bli som sin mamma. Hennes mamma fick människor och får fortfarande människor att gråta men Sasha vill få folk att skratta, hon ska bli Comedy Queen! Det här är en så fin och bra bok! Den tar upp ett barns sorg på ett bra sätt och är samtidigt otroligt rolig. Jag både skrattade och grät när jag läste den här boken och är så glad att den blev nominerad!



Regn av Anders Holmer: 
Regn är en finstämd bilderbok med en haikudikt på varje uppslag till vackra illustrationer. Jag tyckte att en del av bilderna och dikterna var riktigt fina men vissa dikter sa mig inte alls något. Kanske beror det på att jag inte riktigt förstod grejen med den här boken och då undrar jag om boken skulle uppskattas av barn? Regn var inte riktigt en bok för mig men jag förstår att det är den typen av bilderbok som är nominerad till Augustpriset. 



Rymlingarna av Ulf Stark och Kitty Crowther: 
För 6-9 år skildrar Ulf Stark ett barns sista tid med sin farfar. Men Rymlingarna är en bok utan övre åldersgräns. Vi möter farfar Gottfrid som ligger på sjukhus och barnbarnet Lill-Gottfrid som i smyg hjälper sin farfar att till skärgårdsön som han drömmer om. Det är en väldigt fin berättelse i klassisk Ulf Stak-anda. Sorglig, rolig och mysig att läsa. Rymlingarna var den sista boken Ulf Stark skrev och den är vackert illustrerad av Kitty Crowther. 


Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde och Peter Bergting: 
Det här är en seriebok som tar upp vittnesmål från förintelsen. I olika delar av boken berättar olika personer om sina upplevelser av förintelsen. Det är en viktig bok om det hemska som skedde och aldrig får hända igen. På ett enkelt och lättillgängligt sätt beskriver Jessica Bab Bonde och Peter Bergting med text och bild olika skeenden under andra världskriget och förintelsen. Det är skildrat på ett sätt som kan beröra vem som helst. 

Hemma hos Harald Henriksson av Uje Brandelius och Clara Dackenberg:  
Här möter vi en flicka och hennes mamma som ska åka hem till Harald Henriksson. I texten följer vi flickan som tycker att det är roligt att åka dit och leka med sin kompis. Men mellan raderna och i bilderna upptäcker man en ny dimension av berättelser. Det är en bok som tar upp klasskillnader och politik. Jag tycker att det är ett intressant sätt att berätta på eftersom att barn och vuxna nog uppfattar olika delar av berättelsen. Det är en bok som har något för både vuxna och barn. 


Mina favoriter bland de här böckerna är helt klart Comedy Queen och Rymlingarna. Det är två av de bästa böckerna jag läst i år och både förtjänar verkligen att vinna. Jag kommer hålla mina tummar och tår att någon av dem tar hem priset! Som sagt är jag nöjd med nomineringarna i år även om jag saknar en ungdomsbok men det har varit roligt att läsa alla böckerna! Vilken bok hoppas du tar hem priset i år?

lördag 27 oktober 2018

Äntligen LÄSLOV!

Nästa vecka är det vecka 44 och det betyder att det är LÄSLOV! I det här inlägget kommer jag att lära er lite mer om läslovet, ge mina bästa tips och berätta vad jag ska göra och läsa under läslovet. 


På måndag börjar läslovet! Och ja, höstlovet kallas faktiskt för läslovet! Det är något som regeringen har kommit fram till och det är en hel vecka till för att främja läsning. Läslov är ett samarbete mellan olika aktörer och syftet är att främja läsning hos barn och unga. Under hela veckan anordnas en mängd aktiviteter runt om i landet. Kolla upp vad som händer i din stad och ta chansen att delta i läsfrämjande aktiviteter. Läslovet är en så bra grej som alla borde utnyttja! Det är något som finns tillgängligt för alla, så ta möjligheten. Gå till närmsta bibliotek, låna böcker och kolla vilka aktiviteter de anordnar. Men framförallt - ta dig tid att läsa under vecka 44! Oavsett om du är barn eller vuxen, jobbar eller är ledig tänker jag att man kan se läslovsveckan som en vecka att fokusera lite extra på läsningen. Jag möter så många som säger att de inte har tid att läsa även om de vill. Men jag tror att det handlar om prioriteringar. Lägg ifrån dig mobilen en stund och läs. Jag vet att det är svårt men det blir en bra utmaning. En studie från University of Sussex visar att om man läser i sex minuter sänks stressnivån med 68 procent! Det är en bra anledning att ta dig tid att läsa. Det finns så många fler fördelar med läsning. Du får avkoppling, underhållning, ett större ordförråd och du får upptäcka nya världar. Vecka 44 är det läslov och då uppmanar jag dig, vem du än är, att ta dig lite extra tid till att läsa. Läs en liten stund varje dag, läs högt för ett barn och delta i läsfrämjande aktiviteter. Och för all del - använd gärna ordet läslov! 

En bild på mig när jag läste Harry Potter i somras.
Som sagt anordnas en mängd olika läsfrämjande aktiviteter under veckan. På läslovs hemsida finns ett kalendarium med alla programpunkter som registrerats i hela Sverige. Här kan du kolla in det. Till exempel anordnar Rabén & Sjögren, B. Wahlströms och Storytel en läslovsfestival med många spännande händelser. Här i Eskilstuna där jag bor har stadsbiblioteket ett gediget program. Bland annat har de författarbesök, workshops, sagostund med spökhistorier och pyssel. Jag hade tänkt att gå på ett författarbesök med Elias och Agnes Våhlund och en spoken word-workshop. Det ska bli jätteroligt! Jag tipsar verkligen om att kolla upp vilka aktiviteter som anordnas där du bor!

Under läslovet kommer jag nog att plugga lite, träffa kompisar, åka till Stockholm och vara på biblioteket. Sedan ska jag såklart läsa också! Jag ska verkligen försöka ta mig lite extra tid till läsningen och hoppas på att hinna läsa mycket. Mitt mål är att läsa 100 sidor om dagen, men det vet jag inte om jag kommer klara. Så här ser min läshög ut inför veckan: 


  • Nu och för alltid, Lara Jean av Jenny Han
  • Mareld av Camilla och Viveca Sten
  • Kattvinden av Helena Öberg och Kristin Lidström
  • De svarta liljorna av Andreas Kundler och Lisa Linder
  • Skuggornas hus av Ingelin Angerborn
Äntligen är det läslov! Som jag har längtat! Ha en fantastisk vecka, vi ses i nästa blogginlägg!

torsdag 25 oktober 2018

Tre fina böcker för unga

De senaste veckorna har jag läst tre så fina böcker för unga som jag verkligen vill tipsa om. Inte längre min av Ann-Helén Laestadius, Så mycket kärlek kan inte dö av Moni Nilsson och Flickvänsmaterial av Yrsa Walldén är alla pärlor ur höstens utgivning. 

Inte längre min av Ann-Helén Laestadius är uppföljaren till Tio över ett som tilldelades Augustpriset 2016. Det är en av mina absoluta favoritböcker och nu har jag alltså äntligen fått återse Maja. I Inte längre min är Maja tillbaka och hon är argare än någonsin. Hon har tvingats flytta från sitt älskade hus men nu har det visat sig att huset inte alls ska rivas, utan bara flyttas. Varför har ingen berättat det för henne? Dessutom har hennes bästa kompis Julia flyttat till Luleå och verkar ha fullt upp med sin nya bästis. Som tur är har Maja sin pojkvän Albin, men har börjar dra sig tillbaka mer och mer. 

Jag älskade även Inte längre min, det är en så fin berättelse och jag får inte nog av att läsa om de olika relationerna. Ann-Helén Laestadius sätter fingret precis på känslor som jag tror att många kan känna igen sig i. Det är också intressant att läsa om Kirunaflytten ur ett nytt perspektiv och jag känner verkligen med Maja. Hon är en favoritkaraktär hos och det var roligt att upptäcka fler sidor hos henne i den här uppföljaren! 

Så mycket kärlek kan inte dö är en ny bok av Moni Nilsson som bland annat skrivit böckerna om Tsatsiki och Semlan och Gordan tidigare. Jag har älskat de böcker jag läst av henne tidigare och ville därför såklart läsa den här också. Så mycket kärlek kan inte dö handlar om Lea vars mamma är svårt sjuk i cancer. När hennes bästa kompis Noa säger att det är synd om Lea för att hennes mamma ska dö blir Lea arg. Hennes mamma ska inte alls dö. Lea bestämmer sig för att hon ska hata Noa, då kommer mamma inte dö. 

Det här är en väldigt sorglig bok! Jag vill bara krama om Lea och säga att det säkert kommer att bli bra. Men det är också en fin bok om vänskap, kärlek och gemenskap. Att följa Lea och hennes familj under den här svåra tiden är både jobbigt och fint. Det får mig att tänka att man måste ta vara på livet och visa kärlek till de man tycker om. Jag grät en hel del när jag läste Så mycket kärlek kan inte dö. Det tycker jag är fint för då vet man att författaren lyckats beröra. Moni Nilsson gjorde verkligen det!

Flickvänsmaterial är Yrsa Walldéns andra bok. Jag tyckte mycket om hennes första bok och blev så glad när jag såg att hon skrivit en till bok. Den här boken handlar om Roxy som precis har tagit studenten. Under sommaren är hennes mål att hitta en pojkvän. Hon har aldrig riktigt varit kär eller tillsammans med någon, men nu ska det äntligen hända. Till sin hjälp har hon kompisen Eva som ordnar dejter till henne. Dejter som inte riktigt blir som hon har tänkt sig. När Eva är på semester möter Roxy Mia och det blir en sommar då hon inte bara försöker hitta kärleken utan också sig själv. 

Yrsa Walldén har skrivit Flickvänsmaterial på ett så träffsäkert sätt. Hon beskriver känslor mitt i prick och språket är skarpt. Med den här boken tycker jag att hon visar en ny sida av sitt författarskap. Det här är en riktigt rolig bok med en intressant handling som jag tror att många kan uppskatta. Att hitta sig själv är ett ständigt aktuellt för unga och det är lätt att känna igen sig i Roxy. 

Jag tyckte verkligen om Inte längre min, Så mycket kärlek kan inte dö och Flickvänsmaterial om än på lite olika sätt. Det är tre böcker jag rekommenderar varmt!

tisdag 23 oktober 2018

Projekt läsa Astrid Lindgren

Som så många andra älskar jag verkligen Astrid Lindgren! Jag har växt upp med hennes berättelser och förknippar alla hennes böcker med trygghet, spänning och underhållning. När jag var liten tittade jag mycket på filmatiseringarna av Astrid Lindgrens böcker och fick böckerna lästa för mig. Men jag har bara läst några av hennes böcker själv. Därför tänkte jag starta ett projekt som går ut på att jag ska läsa alla Astrid Lindgrens utgivna böcker. Eller kanske inte precis alla, men i alla fall hennes huvudsakliga utgivning. Hon har ju skrivit otroligt mycket och om man tittar på hennes bibliografi är den uppdelad i olika kategorier. Jag tänker mig att jag ska läsa alla böcker i den första kategorin som är med barn- och ungdomsböcker och novellsamlingar. Jag vet inte hur lång tid det kommer att ta för mig att läsa de här böckerna, flera år i alla fall eftersom att jag läser många andra böcker också. Men det kommer kännas coolt att kunna säga att jag har läst hela Astrid Lindgrens huvudsakliga utgivning! 

När jag gjort den här listan har jag utgått från både hennes bibliografi och en lista med Astrid Lindgrens utgivning i en av de här böckerna. Det är 33 böcker om jag har räknat rätt! Jag har redan läst tre av dem (de överstrukna) det senaste året, så jag har 30 böcker kvar att fortsätta med. Här ser ni listan över böckerna jag tänker läsa:


1944Britt-Mari lättar sitt hjärta
1945 – Pippi Långstrump
1945 – Kerstin och jag
1946 – Pippi Långstrump går ombord
1946 – Mästerdetektiven Blomkvist
1947 – Alla vi barn i Bullerbyn
1948 – Pippi Långstrump i Söderhavet
1949 – Mera om oss barn i Bullerbyn
1949 – Nils Karlsson Pyssling (novellsamling med bl.a. Peter och Petra)
1950 – Kajsa Kavat (novellsamling)
1950 – Kati i Amerika
1951 – Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt
1952 – Kati på Kaptensgatan (senare omdöpt till Kati i Italien)
1952 – Bara roligt i Bullerbyn
1953 – Kalle Blomkvist och Rasmus
1954 – Mio, min Mio
1954 – Kati i Paris
1955 Lillebror och Karlsson på taket
1956 Rasmus på luffen
1956 Barnen på Bråkmakargatan
1957 Rasmus, Pontus och Toker
1959 Sunnanäng (novellsamling) 1960 – Madicken
1961 Lotta på Bråkmakargatan
1962 Karlsson på taket flyger igen
1963Emil i Lönneberga
1964 – Vi på Saltkråkan
1966Nya hyss av Emil i Lönneberga
1968 – Karlsson på taket smyger igen
1970 Än lever Emil i Lönneberga
1973 Bröderna Lejonhjärta
1976 Madicken och Junibackens Pims
1981 Ronja rövardotter

Jag tycker att det ska bli jätteroligt att ta mig ann alla de här böckerna av Astrid Lindgren. Om det går bra kanske jag fortsätter med resten av hennes utgivning och alla biografier som finns om Astrid Lindgren. Det skulle vara så kul att läsa någon kurs om hennes författarskap i framtiden! Tänk vilken sagoskatt hon har lämnat efter sig och vilken fantastisk människa hon var! 

Jag i en av mina fyra stycken Astrid-tröjor utanför Näs,
Astrids barndomshem.
Jag tillsammans med statyn av Astrid Lindgren utanför
Junibacken i Stockholm.

söndag 21 oktober 2018

Ögat: 13 korta skräckhistorier

Ögat: 13 korta skräckhistorier av Emma Frey-Skött är en lättläst bok med korta skräckhistorier. Boken är utgiven av LL-förlaget och hittas på Adlibirs och Bokus

Det här är en kort bok med korta skräckhistorier på bara några rader. Det handlar om mobbning, spöken och övernaturliga väsen. De är otäcka, obehagliga och oväntade. Boken är väldigt lättläst och det är häftigt att Emma Frey-Skött lyckas fånga en känsla på så få ord. Jag tycker också att berättelserna får en att tänka efter lite. Man får stanna upp och tänka vad som egentligen hände och förundras över det obehagliga. Jag tycker också att bokens illustrationer förstärker stämningen. 



Ögat: 13 korta skräckhistorier är en perfekt bok om man vill läsa en annorlunda skräckbok under hösten. Det är en lättläst bok med obehagliga historier som får en att tänka efter. Jag ger boken 3 av 5 ugglor. 

torsdag 18 oktober 2018

Två böcker om tjejer som vill förändra världen

På senaste tiden har jag lyssnat på två ljudböcker som jag tyckt väldigt mycket om. Det är Athena. Grattis världen - jag är här nu! av Elin Ek och Clara Henrys bok Mot framtiden: en simpel guide till att krossa patriarkatet. Förutom att båda böckerna är peppiga och underhållande handlar de båda om tjejer som vill förändra världen. I Elin Eks bok möter vi Athena som tillsammans med sina kompisar har en rädda-jorden-klubb för att rädda miljön och i Mot framtiden berättar Clara Henry om jämställdhet. Både böckerna var verkligen så inspirerande och roliga och därför vill jag tipsa om dem idag!

Elin Eks skönlitterära debutbok Athena. Grattis världen - jag är här nu! handlar om Athena, som bokens titel visar är en självsäker tjej. Hon är döpt efter vishetens och krigets gudinna i den grekiska mytologin. Därför känner Athena att hon har ett uppdrag att fylla i andra människors kunskapsluckor. Tillsammans med sina kompisar Ronja, Yousef, Love och Aicha har Athena startat Rädda-jorden-klubben som jobbar för klimatet. När vi möter Athena i den här boken bor hon och hennes syskon hos sin farmor och farfar, Biggan och Göran, eftersom att deras mamma ligger på sjukhus. Att bo hos dem är en katastrof tycker Athena. De har bara tre tv-kanaler och tycker inte så värst mycket om att umgås med sina barnbarn. Dessutom råkar Athena ställa till det för sin bästa kompis Ronja och nu måste hon ställa det till rätta.
Athena. Grattis världen - jag är här nu! är den roligaste boken jag någonsin läst eller lyssnat på! Det var en härlig lyssningsupplevelse och jag skrattade högt nästan hela tiden. Elin Ek skriver med ett väldigt humoristiskt språk och Athena är en karaktär som är både är rolig, cool och medveten. Alla karaktärer i boken känns autentiska och jag tror att många skulle kunna känna igen sig i dem. Förutom Athena gillar jag att läsa om hennes kompisgäng. De hjälper varandra och gör olika aktioner för att rädda klimatet. Jag gillar att boken tar upp viktiga ämnen som exempelvis att göra saker som är bättre för miljön samtidigt som berättelsen är väldigt underhållande. Jag tror att Athena och hennes kompisar kan inspirera andra till att leva mer klimatsmart. Bokens målgrupp är 9-12 åringar men jag tror att både yngre och äldre skulle ha stor behållning av boken. Jag kan tänka mig att den passar utmärkt att läsa tillsammans i en skolklass eller med familjen. Athena. Grattis världen - jag är här nu! har en ton som funkar för både vuxna och barn och det tycker jag är skickligt gjort av Elin Ek.
Mot framtiden: en simpel guide till att krossa patriarkatet är Clara Henrys andra bok och den här boken handlar om jämställdhet. Hon berättar om feminism och jämställdhet, ger konkreta tips och detta på ett otroligt roligt, underhållande och inspirerande sätt. Jag lärde mig mycket av att lyssna på den och kände mig inspirerad efter att ha lyssnat på den. Dessutom är Clara Henry väldigt humoristisk i sitt språk och samtidigt som man lär sig mycket är det roligt att lyssna på den. Athena. Grattis världen - jag är här nu! och Mot framtiden: en simpel guide till att krossa patriarkatet är alltså två fantastiska boktips! Perfekta böcker om man vill skratta, bli inspirerad och underhållen!

tisdag 16 oktober 2018

Jag skriver mig bort från dig nu

Jag skriver mig bort från dig nu är en bok för unga vuxna skriven av Katarina Petersmo. Boken är utgiven av Smack förlag och hittas på Adlibris och Bokus

Nina har varit tillsammans med Joel länge. Hon tänker att det alltid kommer vara de två. Men det finns ett problem, Joel blir helt förändrad när han dricker. Nina känner sig tråkig som inte låter honom åka på studentkryssning och inte vill göra samma saker som alla andra. När hon träffar Isabel och Linus förändras mycket i hennes tankar och känslor. 

Fanny har en youtubekanal där hon lägger upp videor om kärlek. Men i verkligheten, inuti, finns en helt annan version av henne. 

Det här är en fin bok om den första kärleken och att försöka hitta sig själv. Den är skriven ur både Ninas och Fannys perspektiv och jag tycker det är intressant att läsa om hur deras två historier vävs ihop med varandra. Ninas berättelse är mer framträdande i boken, medan Fannys delar är lite kortare. Men det är snyggt skrivet och intressant att läsa om. Att få läsa ur båda perspektiven ger boken ett större djup som gör att man förstår karaktärerna bättre. Det visar att andras syn på en inte alltid stämmer överens med hur man känner på insidan. 

Jag skriver mig bort från dig nu skildrar ett tonårsliv fyllt av känslor och tankar jag tror att många kan känna igen sig i. Katarina Petersmo har verkligen satt ord på hur den första kärleken och osäkerheten på vem man är kan kännas. Det är en bok jag tror att många unga vuxna skulle uppskatta att läsa. Jag gillar också att Ninas egna texter som hon skriver under bokens gång får ta plats i berättelsen. 

Men trots att det fanns mycket jag gillade med boken lyckades den inte fånga mig helt. Det är helt klart en bra berättelse och en välskriven bok men den hade inte riktigt det där lilla extra. Jag skriver mig bort från dig nu är en läsvärd bok men inte något av det bästa jag har läst. Det ska ändå bli spännande att se om Katarina Petersmo skriver något mer i framtiden. Då vill jag gärna läsa det också! 

Jag skriver mig bort från dig nu är en bok som skildrar tonårslivet på ett fint sätt. Den har en genomtänkt berättelse och ett fint språk. Dock lyckades den inte fånga mig helt, men boken får ändå 3 av 5 ugglor. 

söndag 14 oktober 2018

Czentes omega

Czentes Omega är en ungdomsbok i genren science fiction skriven av Anna Jakobsson Lund. Boken ges ut av Annorlunda förlag och finns att köpa på Adlibris och Bokus

I Czentes Omega möter vi de fem ungdomarna Leonide, Pi, Alysia, Bellix och Macsek om går på den intergalaktiska akademin för elever med särskilda problem. De upptäcker ett hot och tvingas in i en kamp där de inte kan lita på någon. Men är de beredda att offra sin sista chans för att rädda någon annan?

Anna Jakobsson Lund beskriver Czentes Omega som en rymdopera och det är inte något som har med musik att göra. Hon menar att boken är en science fiction-roman i rymden med fokus på karaktärerna och deras relationer, snarare än stora slag och världarnas krig mot varandra. Det är en bra beskrivning av boken tycker jag!

Czentes Omega har först och främst ett fantastiskt fint omslag! Jag gillar också skolmiljön som boken utspelar sig i. Jag brukar inte riktigt förstå mig på science fiction och fantasy eftersom att jag inte känner igen mig i miljöerna, men skolan känner jag igen mig i och det var roligt att läsa om en intergalaktisk skola. Det var också intressant att få lära känna flera olika karaktärer och jag gillade deras häftiga namn. Dock fastnade jag inte helt för berättelsen. Den är välskriven och som sagt gillar jag karaktärerna och skolmiljön. Men jag tror inte att science fiction riktigt är min genre. Även om jag kan känna igen mig i skolmiljön har jag svårt att komma in i den typen av rymdvärld som de lever i. Men jag tror att alla som gillar science fiction skulle tycka mycket om den här boken. 

Jag tycker att Czentes Omega av Anna Jakobsson Lund är en välskriven bok som jag gillar mer än vad jag brukar gilla böcker i den här genren. Men det var inte riktigt en bok för mig. Jag ger boken 2 av 5 ugglor. 

torsdag 11 oktober 2018

Mina spekulationer kring nomineringarna till Augustpriset 2018

Ett av de starkaste hösttecknen är när Augustpriset sätter igång tycker jag. 2016 var jag ambassadör för Augustpriset, vilket var jättekul! I år bestämde jag mig för att inte ansöka om det eftersom att det tar lite för mycket tid för att inte få så mycket tillbaka. Men jag kommer nog ändå skriva lite om Augustpriset eftersom att det är ett av litteraturpriserna som ligger mig varmt om hjärtat. Jag lyssnade på första avsnittet av Augustpodden där de pratade om vilka böcker de tror kommer bli nominerade till Augustpriset och det fick mig att börja fundera på vilka böcker jag tror och hoppas kommer bli nominerade. I det här inlägget tänkte jag berätta lite om mina spekulationer inom barn- och ungdomskategorin. De böcker som kan vara nominerade är svenska böcker utgivna under det senaste året. Eftersom att det brukar bli sex stycken böcker som blir nominerade till Augustpriset i barn- och ungdomskategorin och därför ska jag nu ska jag försöka mig på att gissa på sex stycken böcker som jag tror har en chans att bli nominerade. 

Juryn som är just nu brukar vara ganska förtjusta i mellanåldersböcker och jag har två böcker för den åldern som jag verkligen hoppas på blir nominerade. Jag tror också att de kan ha en stor chans att bli nominerade. Den första boken är Comedy Queen av Jenny Jägerfeld som handlar om Sasha vars mamma precis gått bort i självmord. Hon gör en lista för hur hon ska överleva och inte bli som sin mamma. Det är en både sorglig och rolig bok som är fint skriven. Jag tyckte jättemycket om boken och tycker verkligen att den är värd att bli nominerad till Augustpriset. 

Den andra mellanåldersboken jag hoppas blir nominerad till Augustpriset är Draugen som är den sista delen i PAX-bokserien skriven av Ingela Korsell och Åsa Larsson och illustrerad av Henrik Jonsson. Ingen PAX-bok har hittills blivit nominerad till Augustpriset och de senaste åren har jag hoppats varje år att någon av böckerna ska bli nominerade. Med tanke på den höga kvalitén serien har och hur mycket den faktiskt påverkat barns läsning tycker jag att Draugen borde bli nominerad. 

En jättefin och bra bok som jag verkligen tror har en chans att nomineras till Augustpriset är Rymlingarna av Ulf Stark och Kitty Crowther. Den handlar om ett barn som hjälper sin farfar att rymma från sjukhuset och det är en så fin historia. Dessutom har boken fantastiska illustrationer. 

Jag hoppas också på att någon av böckerna om Frallan av Sara Ohlsson och Lisen Adbåge blir nominerade. Om jag har kollat rätt så är både Frallan är bäst och Frallan räddar världen utgivna inom de tidsspannet som krävs för att böckerna ska bli nominerade. Det är verkligen fina berättelser och böckerna har också väldigt fina illustrationer.

Sedan tror jag också att någon eller några ungdomsböcker kommer att bli nominerade också. Jag har två gissningar. Den första ungdomsboken jag tror har en chans att bli nominerad är Inuti huvudet är jag kul av Lisa Bjärbo. Den handlar om en introvert tjej och det är ett lite nytt perspektiv som det inte skrivits så mycket om tidigare. Jag tyckte verkligen om boken och hoppas att den blir nominerad. 

Den andra ungdomsboken jag gissar på är Tionde våningen av Christina Herrström. Jag har lyssnat på den som ljudbok och tyckte egentligen inte att den var så jättebra. Men jag har ändå en känsla av att den har chans att bli nominerad till Augustpriset. Det är en välskriven bok och tar upp ämnen som vuxenblivande och behöva ta ansvar. 


Jag tror också att någon bilderbok kommer bli nominerad men jag har inte så bra koll på vilka bilderböcker som kommit ut det senaste året. Men en bok som jag inte har läst men tror skulle kunna bli nominerad är Bidde det då? av Pija Lindenbaum. Det är en väldigt ny bilderbok där Pija Lindenbaum tolkar sagan om mäster skräddare. 


Den 22 oktober får vi reda på vilka böcker som blivit nominerade och det ska bli jättespännande! Vilka böcker hoppas du blir nominerade?