onsdag 28 juni 2017

Perfekt sagofantasy för sommaren

I fantasyserien Äventyren i Sagofallen av Hanna Blixt har hittills utkommit två titlar, Styx märke och Svarta damen. Böckerna är utgivna av Bornelings förlag och finns på Adlibris och Bokus.

Styx märke handlar om Leo och Sofia som på sin flykt från de soldaterna från Styx gömmer sig i en ihåligt ek. Plötsligt kommer de till en annan värld, Sagofallen. Där måste de utföra svåra uppdrag för att bekämpa mörkrets krafter och de måste vara på sin vakt, för de vet inte vilka som går att lita på. Samtidigt utgörs en svår kamp mellan de svarta och vita pjäserna på schackbrädet.

I den fristående fortsättningen Svarta damen återvänder Leo och Sofia till Sagofallen. svarta damen är tillbaka och syskonen måste hinna förstöra Tidens bok innan det är för sent.

Det här är den perfekta sagofantasyn att läsa i sommar! Lagom spännande och händelserika böcker som består av mycket fantasifulla äventyr. Det jag gillade med de här böckerna var att de var väldigt händelsrika, det blev aldrig tråkigt att läsa utan det hände saker hela tiden. Jag tyckte också att böckerna var väldigt spännande. Många kapitel slutade med cliffhangers! Dock gick det ibland lite för fort fram. Sofia och Leo stötte på många svårigheter på sin väg, men sedan var det bara någon sak de behövde göra och så löste det sig. Det kändes nästan lite för enkelt. Men samtidigt hade båda böckerna flera större problem som var spännande att se om de skulle lösa.

Det här var inga böcker jag fastnade för helt, men jag tror att många andra som gillar fantasy skulle gilla dem. Styx märke och Svarta damen får 3 av 5 ugglor av mig.


måndag 26 juni 2017

PAX Vitormen

Vitormen är den åttonde av tio delar i fantasy-serien PAX som är skriven av Åsa Larsson och Ingela Korsell, och illustrerad av Henrik Jonsson. Boken är utgiven av Bonnier Carlsen och finns att köpa på Adlibris och Bokus.

"Skammen dör i ljuset"

Det är julafton och många Mariefredsbor är samlade vid Himlabacken för att umgås, grilla och åka pulka, när ett litet barn plötsligt dras ned i marken. Hon blir som uppslukad av jorden och ingen förstår hur det kan ha gått till. Är det ett jordskalv eller ett uråldrigt väsen som har vaknat till liv under Mariefred? Samtidigt är Iris försvunnen, kan det vara Svarthäxan som är i farten eller har de två försvinnanden något samband? Alrik och Viggo måste skynda sig att hitta Iris och försöka komma på vad det är som härjar under marken.

Åttonde PAX-boken och de lyckas imponera mig igen! Ännu en gång en ruggit spännande bok fylld av cliffhangers, men de har snäppat upp ännu ett steg. Som om det inte var spännande i de tidigare böckerna lyckas de om än fånga mig ännu mer i Vitromen än tidigare. Nu har de cliffhangers i sluten av kapitlen, men när man fortsätter läsa handlar det om en annan karaktär så att man måste fortsätta läsa ännu lite till för att få vet hur det går. Det är så genialt och så bra gjort att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Jag blir otroligt imponerad och önskar att jag också kunde skriva så bra!

När man ska sätta tänderna i en PAX-bok vet man att man kommer att få ta del av en berättelse fylld med både spänning, skräck, vardag och humor - men man vet aldrig vad som kommer att hända! Böckerna är helt oförutsägbara och det blir aldrig som man har tänkt sig. Dessutom är varje bok sin egen. Vitormen var verkligen annorlunda från de tidigare böckerna. Boken har liksom en annan ton och är skriven på ett annat sätt samtidigt som man känner igen det som är typiskt för PAX. Det är det jag älskar med PAX, att böckerna alltid överraskar en och att de inte liknar några andra böcker. Vitormen utspelar sig under en enda dag, men de lyckas ändå få in mycket spänning. Det är så skickligt gjort att man vill nypa sig i armen!  

Vitormen är nog inte min favorit av PAX-böckerna ändå, där står Näcken kvar. Jag saknade faktiskt Träslöjds-Thomas och Simon i den här boken. Det var mer spänning och action i den här boken och inte lika mycket vardagliga funderingar. Men jag tycker ändå att det lyckats få med alla delar. Humorn via leken med språket, med till exempel Alrik och Viggos förkortningar och vardagsfunderingarna via den nya karaktären Lycke-Marie.

Dock kändes Vitormen väldigt kort, det gick väldigt fort fram och det kändes nästan inte som att historien stannades upp någonstans. Jag tänker mig Vitormen mer som en actionfylld bit av en längre historia, än en egen bok och det är ju också det den är. Det som händer i den här boken är bara en del av allt som händer genom hela PAX-serien.

Jag älskar att alla karaktärer i PAX-böckerna känns så otroligt verkliga. Man älskar att hata Träslöjds-Thomas och man känner med Alrik och Viggo. Vitormen var verkligen Iris bok, där fick man vet mycket om henne som man inte visste tidigare. Hon har varit en spännande karaktär som man inte vetat så mycket om tidigare. Jag gillar också hur att hon från en börjar bara var en bikaraktär, men nu har växt fram till en av huvudkaraktärerna. Men Åsa Larsson och Ingela Korsell låter oss inte ha koll på allt förstås. När vi fått veta mer om Iris slänger de in nya karaktärer att få oss att fundera över.

När det gäller PAX måste man ju även prata om boken utseende. Henrik Jonsson ligger bakom både de oerhört coola illustrationerna och omslagen. Sidorna på böckerna är ju färgglada och Vitormens färg är silver. Även när det gäller bokens utseende har de gått upp ett steg på coolhetsstegen till den åttonde boken. Nu är sidorna dessutom täckta av glitter! Jättefint och coolt! Hur många böcker är glittriga, liksom?

Som ni säkert har listat ut älskar jag Vitormen lika mycket som de andra PAX-böckerna och den kommer såklart att få 5 av 5 ugglor! Ni gör ett otroligt jobb Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson! Det här är så otroligt bra!

lördag 24 juni 2017

Ingenting och allting - Boken vs filmen

Nicola Yoons hyllade ungdomsroman Ingenting och allting har blivit film och går just nu på bio. Boken och filmen handlar om 18-åriga Maddy som har en sjukdom som gör att hon inte kan lämna sitt hus. Hennes immunförsvar är så dåligt att hon måste skyddas från alla bakterier från omvärlden och de enda mänsikorna hon har träffat är sin mamma och sjuksköterska. Hela sitt liv har hon levt inom väggarna att sitt hus och hon fördriver tiden genom att plugga på distans och läsa böcker. En dag flyttar det in en ny familj i huset bredvid. Bland dem den svartklädde Olly som det är något speciellt med. Olly får Maddy att börja fundera på hur livet skulle vara om hon inte hade sin sjukdom och hon får för första gången uppleva den stora kärleken.

Filmatiseringen av den här boken var jättebra gjort utifrån boken tycker jag! Den hade med det mesta som var med i boken och jag fick samma känsla av både boken och filmen. Filmen hade bra skådespelare som passade sina roller och jag uppskattade verkligen filmen. Jag minns egentligen inte så mycket om vad jag tyckte om boken, så jag kan inte riktigt säga vilken jag tyckte var bäst. Men jag gillade verkligen filmen, den var härlig att titta på, bra gjord utifrån filmen, hade bra skådespelare och var en mysig film helt enkelt! Jag rekommenderar absolut att både läsa boken och se filmen!


onsdag 21 juni 2017

Två litterära t-shirts och några nya böcker - Nytt i bokhyllan #12

Idag tänkte jag som titeln säger, visa två litterära t-shirts jag köpt och också berätta lite om de nyaste tillskotten i bokhyllan, några böcker jag både fått och köpt. Vi sätter igång!

Jag har tänkt att jag behöver köpa några nya t-shirts inför sommaren och på Junibacken och Mariefred har jag köpt två jättefina! På Junibacken hittade jag en Astrid Lindgren-tisha som jag var tvungen att köpa eftersom att jag är ett stort fan av Astrid Lindgren. På PAX-boksläppet kunde man köpa t-shirts med PAX-tryck, det gjorde jag förståtts! Jag köpte också en PAX-vattenflaska och fick en tygkasse med PAX-tryck! Älskar dessa prylar med tryck på min favoritförfattare och den bästa bokserien!



Nu går vi över till de nya böckerna jag fått och köpt på senaste tiden. Vi börjar med ett recensionsexemplar, Vetrinär Vims - valarnas hjälte. Det är en bok för 6-9 år som är skriven av en författare som är från Eskilstuna precis som jag, Tanja Matila. Hon hade varit hemma hos mig och lämnat boken, när jag kom hem från skolan en dag möttes jag av det här:

Jag har också fått två andra recensionsexemplar, nämligen de två första delarna i en Sagofantasy-serie av Hanna Blixt. Böckerna heter Styx märke och Svarta damen och jag kommer såklart att skriva mer om dem i ett kommande inlägg!

Bonnier Carlsen hade en tävling på instagram där man i samband med premiären av filmen baserat på Nicola Yoons bok Ingenting och allting kunde vinna biobiljetter till filmen och författarens nya bok Idag är allt. Den tävlingen vann jag! Jättekul för det var en jättebra bok och även filmen var superbra!

Jag har också nyligen fått ett pressutskick från Rabén & Sjögren. De skickade boken De förlorade av Henrik Fexeus, hoppas den är bra!

För ett tag sedan läste jag den första delen i Anna Todds serie After och den boken älskade jag verkligen! Så jag beställde de resterande böckerna i serien, När vi tvekade, När vi föll och För evigt. Det ska bli jätteroligt att läsa dem under sommaren!

Två av de senaste tillskotten i bokhyllan är böcker på franska. Jag läser franska i skolan och tänkte att det skulle vara kul att läsa någon bok på franska i sommar för att uppehålla språket. Jag fick boken Le journal d´Aurélie Laflamme av Idiana Dejardins av pappa när han hade varit i Frankrike och i Mariefred köpte jag den första PAX-boken Nidstången på franska, Les fénèbres avacent av Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson. Hoppas jag förstår något av dem, haha!

Trevlig sommarläsning!

måndag 19 juni 2017

Vetrinär Vims - valarnas hjälte

Veterinär Vims - valarnas hjälte är första delen i en bokserien för barn 6-9 år skriven av Tanja Matila. Boken är utgiven av Whip media och hittas på Adlibris eller Bokus.


När Ville Vims mamma, som var en berömd veterinär, dör får han ärva hennes magiska lexikon om hur man räddar sjuka djur i fara. Det strömmar in brev av folk som behöver hjälp. Ville bestämmer sig för att åka och rädda strandade valarna och det visar sig bli ett större äventyr än väntat. 

Det här är en lättläst bok som är enkelt att hänga med i och förstå. Den har fina illustrationer och ett roligt, lekande språk! En perfekt bok att sätta i händerna på vilken 6-9 åring som helst! 

Jag gillar att boken går rakt på sak och inte är för utdragen. Det tror jag gör att många barn lättare kommer igång med den här boken. Dessutom tycker jag att Tanja Matila har lyckats hitta en bra ton som passar för en spännande historia för barn. Berättelsen har ett passande språk för barn och det är spännande samtidigt som den här boken har något nytt. Jag har inte läst någon bok som liknar den här, utan Veterinär Vims - valarnas hjälte sticker ut i mängden. Man får följa med på en spännande resa och möta intressanta filurer. 

Extra roligt var det att läsa den här boken eftersom att den är skriven av en lokal författare som kommer från Eskilstuna precis som jag!

Jag skulle rekommendera Veterinär Vims - valarnas hjälte till alla barn mellan 6-9 år, i synnerhet de som vill läsa om djur och spänning. Perfekt sommarlovsläsning! Jag ger Veterinär Vims - valarna hjälte 4 av 5 ugglor. 

lördag 17 juni 2017

Sommarläsning

Det är sommarlov och för mig betyder det lästid! Jag har massvis med böcker som ligger och väntar på att få bli lästa och idag tänkte jag dela med mig av dem till er!

Vi börjar med böckerna jag är mest sugen på och kommer att prioritera:

- Idag är allt av Nicola Yoon - Läser just nu! Jag vann den i en tävling på Bonnier Carlsens instagram i samband med att författarens tidigare bok kommer som film. Har kommit in i boken nu och den är annorlunda med bra!

- Spökflickan av Katarina Genar - Älskar Katarina Genar! Jag köpte den här på Gotland och tror att det blir en perfekt mysrysare för sommaren.

- Labyrintens hemlighet av Ritta Jacobsson - Även den köpt på Gotland och det verkar vara ett spännande sommalovsävenyr.

- Harry Potter och Den flammande bägaren av J.K Rowling - Fortsättningen på Harry Potter som jag ser fram emot att läsa eftersom arr det var ett tag sedan jag läste den förra boken i serien.

- After- När vi tvekade, När vi föll, För evigt - Jag läste nyligen första delen i den här serien och beställde därför resten av serien eftersom att jag älskade den! Tror att det blir perfekt läsning på semestern. Tror dock inte att jag kommer läsa hela serien under sommaren, men jag kommer absolut läsa den någon gång!

- Svarta damen av Hanna Blixt - Ett recensionsexemplar som jag ska försöka klämma in någonstans. Läste första delen i serien nyss, men jag kände för lite annan läsning innan jag fortsätter med del två.

Jag har också några böcker som jag vill läsa men inte känner mig jättesugen på just nu. Dem kommer såklart att bli lästa, men jag prioriterar nod dem i andra hand.

- En liten kärlekssång av Michelle Magorian - Jag läste God natt mister Tom av samma författare och älskade den! Den här boken kommer nog att passa bra som sommarläsning, men jag vill läsa lite andra böcker först.

- Pappersdockor av Anna Kajsa Hallgard - En lite äldre bok som jag köpte på Gotland. Den verkar bra, men lockar mig inte just nu.

- Den unga författarens verktygslåda av Ralph Fletcher - Den här handlar om skrivande och kan säkert ge många bra tips. Jag hoppas på att jag hinner med den i sommar.

- Längst inne i mitt huvud av Barbro Lindgren - Det här är en samling med dikter, prosastycken och sångtexter som jag har börjat läsa i och hade tänkt fortsätta med under sommaren. Egentligen behöver jag ju inte läsa hela boken från pärm till pärm, men jag vill inte missa någon dikt eftersom att de hör ihop.

- 12 minuter i Paris - Det här är en novellsamling som jag börjat läsa lite ur. Det är en spännande idé med att all noveller utspelar sig på samma plats, så jag kanske läser någon novell i taget under sommaren.

- Jag är Malala av Malala Yousafzai - Har länge velat läsa den här boken och fyndade den på bokrean i våras. Dock har den legat och samlat damm ett tag eftersom att den känns tung att komma igång med. Men någon gång ska jag läsa den.

Jag har också tre böcker på franska jag hade tänkt att läsa under sommaren för att underhålla språket.

- Les ténèbres avancent av Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson - Nidstången på Franska!

- Le mystèrie dans le cinéma av Martin Widmark - Lassemaja och Biografmysieriet.

- Le journal d´Aurélie Laflamme av India Desjardins - En fransk bok som verkar vara som en dagbok.

Japp, jag har lite att läsa i sommar! Nyss läste jag Vitormen som har varit den bok jag såg fram emot mest den här sommaren. Sedan finns det en del böcker som kommer ut under sommaren som jag också vill läsa. Dessutom tänkte jag även läsa något på engelska under sommaren. Att jag kommer läsa under sommaren är i alla fall en sak som är säker!

tisdag 13 juni 2017

Sommarboktips

Idag var jag på Eskilstuna Stadsbibliotek på deras sommarbokträff och pratade blogg och böcker. Det var jätteroligt, tack till alla som kom! Många bibliotek anordnar Sommarboken då man ska läsa ett antal böcker under sommaren, skriva om dem i ett häfta och lämna in det för att få en bok i present. På Eskilstuna Stadsbibliotek har dem en sommarbokträff varje tisdag där man pratar böcker och boktips genom olika teman. På den första träffen idag var jag inbjuden att komma och prata om min blogg och ge boktips. Eftersom att jag fick en förfrågan av en som var där och jag tänker att många behöver boktips inför sommaren, tänkte jag dela med mig av en lista med böckerna jag tipsade om på bokträffen! Varsågoda!

För 6-9 år och yngre: 
Jördis-serien, Elin Lindell
Skorstensjul, Mårten Sandén
Våffelhjärtat, Tonje och det hemliga brevet, Maria Parr
Sagasagor, Josefine Sundström
Veterinär Vims - valarnas återkomst, Tanja Matila
Monstret i natten, Mats Strandberg 

Jag och min kompis Saga testade på Blackout
poetry och Kylskåpspoesi efter sommarbokträffen!
För 9-12 år:
Det magiska hjärtat, Kristina Ohlsson
PAX-serien, Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson
Katarina Genars böcker
Sub-rosa-detetkiverna, Veronica von Schenk
Djupgraven, Viveca och Camilla Sten
Brorsan är kung, Jenny Jägerfeldt
Balladen om en bruten näsa, Arne Svingen
Noel och den magiska önskelistan, Janina Kastevik 
Om jag får stanna, Kajsa Gordan

För ungdomar: 
After-serien, Anna Todd 
Om jag var din tjej, Meredith Russo 
Tio över ett + Agnes-serien, Ann-Helén Laestadius
Ordbrodösen, Anna Arvidsson
Du, bara, Anna Ahlund
Vi är en, Sarah Crossan 
Jag ger dig solen, Himlen börjar här, Jandy Nelson
Ingen normal står i regnet och sjunger, Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag, Sara Ohlsson
Girl online, Zoe Sugg
Stanna, Flora Wiström
Strimmor av hopp, Ruta Sepetys
Emanuel-serien, Åsa Asptjärn
Godnatt mister Tom, Michelle Magorian
Tisteltankar, Annette Eggert

Fakta/biografi:
Nordiska väsen, Johan Egerkrans
Astrid Lindgren, Bjorvand Aisato
Ja, jag har mens hurså?, Clara Henry 
Ibland mår jag inte så bra, Therese Lindgren 
Börja skriva!, Annika Nasiell och Maria Sröm

Förutom sommarbokträffen var jag på Ingenting och allting på bio idag md två kompisar. Det är en ny film baserad på en bok av Nicola Yoon. Filmen var sååå bra och härlig, ni måste se den och läsa boken! Men mer om det i ett annat inlägg!

Jag fick också veta idag att Ulf Stark har gått bort. Jag blev jätteledsen över det, han har skrivit så många fantastiska böcker och det kom väldigt oväntat. Vila i frid! <3

måndag 12 juni 2017

Sommarlovstips

Hejsan! Här kommer ett kort inlägg med två saker jag verkligen vill tipsa om!

1. Imorgon ska jag till Eskilstuna Stadsbibliotek och prata om bloggen och ge boktips. Under hela sommaren anordnar de sommarbokträffar varje tisdag där man pratar böcker och får massvis av boktips inför sommaren! Så har du vägarna förbi Eskilstuna kl. 11, kom till barnavdelningen på bibblan!

2. Lördag 17/6 ordnas En magisk dag i Mariefred, Sveriges egna Hogsmede. Det blir en fullspäckad Harry Potter-dag fylld av Quidditchmatch, åkturer med Hogwarts-expressen, pyssel och annat skoj. Läs mer här. Perfekt för alla sommarlovslediga Harry Potter-älskare!

PAX-fest i Mariefred när Vitormen släpptes

Igår skrev jag om pressvisningen av nya PAX-ljudvandringen och nu tänkte jag berätta om boksläppet av Vitormen. I lördags Paxifierades Mariefred totalt och det kom barn från när och fjärran som alla längtade efter att få läsa Vitormen. Den åttonde boken i serien hade världspremiär och mellan 10-15 kunde man på Rådhustorget köpa boken och också få den signerad av Ingela Korsell och Henrik Jonsson. När jag kom till Mariefred tillsammans med min mamma och lillebror ungefär 9.45 ringlade sig kön till signeringsbordet redan lång. Där var alla böcker ur serien uppdukade som man kunde fynda till bra priser. På torget fanns även möjlighet att köpa t-shirtar smed PAX-tryck samt vattenflaskor. På biblioteket i rådhuset fanns också möjlighet att göra egna PAX-pins.








Jag köpte en PAX-tisha, en vattenflaska och gjorde pins på biblioteket. Då fick man klippa ut motiv som PAX-loggan, bilder på Alrik och Viggo och så vidare. Sedan använde de en pinmaskin för att sätta fast bilderna på pinsen. Det blev jättefint! Därefter tog jag med mig min mamma och lillebror på ljudvandringen. Det strulade lite med min lillebrors mobil så jag och mamma fick samsas om en. Annars var det roligt och de tyckte också att det var spännande. Dock rekommenderar jag att ha en telefon per person för att maximera upplevelsen. Det var tur att jag redan hade gått vandringen en gång. Läs mitt tidigare inlägg för att veta mer om ljudvandringen.


Jag (såklart iklädd PAX-tröja), mamma och lillebror Melker
på PAX-ljudvandring!
Resten av dagen hängde vi runt i Mariefred. Vi åt lunch på Gripsholms grillen, kollade i affärer, besökte biblioteket och gjorde fler PAX-pins. Jag köpte Nidstången på franska i Mariefreds bokhandel, den hette Les ténèbres avancent. Hoppas jag förstår något, haha! Jag träffade också några som jag hade mött på pressvisningen i torsdags, bland andra en från Mariefreds tidning.

En riktigt rolig dag fylld av PAX!

söndag 11 juni 2017

Pressvisning av PAX-ljudvandringen i Mariefred

Det har varit en hektisk vecka för mig med friluftsdag, nationaldagsfirande, konferencierande på skolans kabaré, niornas middag, pressvisning av nya PAX-vandringen, skolavslutning och boksläpp. Men nu är det äntligen sommarlov och jag kan pusta ut något. Men framför mig väntar deadline för näsa nummer av Hemmaliv, blogginlägg som ska skrivas och på tisdag ska jag till Eskilstuna stadsbibliotek och prata om bloggen och ge boktips. Så jag har att göra, men det ska bli kul! I dagens inlägg tänkte jag lägga massor av fokus på PAX, vilket ju är en stor passion i mitt liv. Jag har som sagt varit på både pressvisning av nya PAX-ljudvandringen och boksläppet av Vitormen, den åttonde delen i bokserien.  Men i det här inlägget skriver jag om pressvisningen av den nya ljudvandringen och i nästa inlägg om boksläppet!

På torsdagsmorgonen (8/6) tog jag tåget till Läggesta och åkte därifrån buss in till Mariefred. Jag hade blivit inbjuden av Bonnier-förlagen att medverka på den första officiella visningen av den nya PAX-ljudvandring. På plats utanför Gripsholms slott samlades så småningom PAX-provläsarklasserna, journalister, förlagsfolk, bibliotekarier, författaren Ingela Korsell och så lilla jag. Även han som hade varit med och producerat ljudvandringen och appen Guidly var där, han menade att för att göra en bra ljudvandring kräv en spännande historia, en häftig plats och ett bra ljud och alla de sakerna hade de!

Den nya PAX-ljudvandringen är alltså en vandring på cirka 3,5 km runt omkring Mariefred, till de platser som finns i PAX-böckerna. Till skillnad från den tidigare vandringen har man nu även en app i mobilen där man under vandringen lyssnar på en berättarröst som berättar om de olika platserna och man ska också utföra vissa uppdrag på vägen. Appen heter Guidly och speciellt anpassad rill den här typen av ljudvandringar. Den här vandringen tar ungefär en timme och man tar sig från Gripsholms slott till Kärnbo kyrkoruin. Du lotsas genom den lilla staden med biblioteksväktaren Estrids röst i öronen och du hjälper till att beskydda freden i Mariefred. Ljudvandringen består också av häftiga ljudeffekter och utdrag ur ljudböckerna inlästa av Morgan Alling.


Efter ett kort snack började alla gå vandringen som började mot orangeriet, under timmen som jag gick vandringen var det som att jag var i en annan värld. Jag var helt inne i berättelsen och det kändes verkligen som att jag var inuti PAX-böckerna. Tack vare ljudeffekterna kändes allt otroligt verkligt. Framför orangeriet hördes det hur någon sprang i gruset och jag vände mig och såg nästan Alrik komma springandes framför mig. Allt var så magiskt och jag visste nästan inte vad som var verklighet och vad som var berättelsen. Genom Mariefred fick man se kyrkan, slottet, lekparken där Alrik träffade Iris, trädet där gastarna hängdes och skolgården. Man fick uppleva berättelser ur alla utkomna böcker ur serien och det var fantastiskt! PAX-ljudvandringen är något jag verkligen rekommenderar, oavsett om du läst böckerna eller inte. Har du läst böckerna blir det en tillbakablick och en känsla av att var ai böckerna medan om du inte har läst dem blir du säkert sugen på att göra det. 

Vandringen avslutades vid Kärnbo kyrkoruin, där var alla samlade igen och även Ingela Korsell, Åsa Larsson och Henrik Jonsson var där. Det bjöds på PAX-tårta och jag fick även en PAX-tygkasse med ett signerat exemplar av Vitormen i! Jag pratade lite med Ingela, Åsa, bibliotekarierna, de från Bonnier-förlagen och Henriks sambo Karin. Det var jättetrevligt och jag är så glad att jag fick komma!

Resten av dagen spenderade jag i Mariefred. På tågstationen träffade jag en av journalisterna som hade vart på pressvisningen. Hon skrev för KP och intervjuade mig lite om dagen, PAX och min blogg. Det var jätteroligt, hoppas det kommer med i tidningen!

PAX-ljudvandringen var verkligen en rolig upplevelse och jag rekommenderar alla att testa på det! Se till att ha en fulladdad mobil, sätt på dig hörlurarna, snöra på dig ett par bekväma skor och åk till Mariefred!  Jag lovar att du kommer att få uppleva ett äventyr utöver det vanliga!

torsdag 8 juni 2017

Tre ungdomsböcker

Idag hade jag tänkt att skriva lite om tre stycken ungdomsböcker jag läst den senaste tiden, men inte kommit mig för att recensera. Jag vill skriva om böckerna här på bloggen så jag tänker att det här får bli ett samlat inlägg med lite kort om böckernas handling och ett kort omdöme. 

Tappa greppet av Katarina von Bredow
En fristående fortsättning på Släppa taget som handlar om ett gäng estetiska nior. I Tappa greppet är det Hampus som är huvudperson, han har alltid varit bästa kompis med Viktoria och nu vet hon plötsligt att han är kär i henne. Allting rubbades när orden slank ut ur hans mun och rätt som det var vet de inte alls vart de har varandra. 

Jag älskar verkligen Katarina von Bredows böcker och hade därför höga förväntningar på Tappa greppet. Men jag tyckte inte att den berörde mig lika mycket som hennes tidigare böcker. Den var lite seg och det hände liksom inget nytt, jag tyckte inte heller att boken var lika känslosam som hennes tidigare böcker har varit. 





Egentligen brukar inte Bredows böcker vara så händelserika, de handlar om vardagen, men jag fastnade inte riktigt i den här boken eftersom att jag hade svårt att relatera till Hampus som spelade datorspel mest hela tiden. Dock tror jag att boken kan tilltala många andra som har liknande intressen som honom. Jag gillar i alla fall att det är en kille som är huvudperson i en bok om känslor, det känns lite nytt, trots att det absolut inte borde vara så. 

Det bästa med Katarina von Bredow är att alla karaktärer ur alla hennes böcker går på samma skola, hänger på samma café och går genom samma park. Det gör att man kan känna igen sig från tidigare böcker. I hennes serie för mellanåldern är karaktärerna ur den här Släppa taget och Tappa greppet "de stora högstadieeleverna" och i Tappa greppet nämns några av karaktärerna från böckerna från de yngre barnen. Det är roligt tycker jag! 

När vi möttes av Anna Todd

Det här är första delen i en serien After som består av fyra böcker. Vi får här träffa Tessa som börjar sitt första år på collage. Hon är en tjej som älskar att läsa, pluggar mycket och har ett stort kontrollbehov. Första dagen på college träffar hon sin rumskamrat Steph som är hennes raka motsats, en tjej som festar mycket och har kroppen tatueringar och piercingar. Tessa möter även Steps lika vulgära kompisar, bland dem finns Hardin. Trots att Tessa där hemma har en perfekt pojkvän därhemma är det något som gör att hon dras till Hardin. 

Jag har länge velat läsa den här serien eftersom att många har tipsat mig om den och trots att böckerna är tegelstenstjocka tog jag mig an första delen för några veckor sedan. I början tyckte jag att den var lite seg, men ju längre in jag kom i boken, desto mer fast blev jag. Boken bestod av korta kapitel, fyllda av händelser och den var oerhört svår att släppa. Att läsa När vi möttes var som att åka en berg- och dalbana känslomässigt och boken tog verkligen tag i hjärtat. Jag levde som i trans under veckan jag läste den här boken och tänkte mycket på hur det skulle går för Tessa och Hardin. Det enda jag vill göra nu är att sträckläsa hela serien, men först måste jag ta i tu med några recensionsexemplar. 

Tamika och medicinmannens arv av Anna Nilsson Spets 

Den här boken fick jag av Tin från Vombat förlag på Stockholms litteraturmässa och den har legat och väntat på mig sedan dess. Det första jag slogs av när jag såg boken var det otroligt fina omslaget, det gjorde mig nyfiken. Och eftersom att den handlar om Afrika tänkte jag att det kunde vara intressant att läsa om hur det är att leva där.

Man får genom hela boken läsa om fjortonåriga Tamikas liv. Han lever med sin morfar dom är medicinman i Tanzania. Medicinmannen finns för att bota sjuka människor och alla förväntar sig att Tamika ska ta över efter sin morfar. Men Tamika älskar att måla, det är det enda han vill göra. När det värsta som kan hända sker ger sig Tamika ut på en jakt för att söka sitt ursprung. Boken var verkligen annorlunda mot andra böcker jag har läst och det var spännande att läsa om en annan kultur. Jag fick bra förståelse för hur det är att leva i Tanzania och jag tyckte att det var bra att boken tog upp ämnen som till exempel utanförskap. Dock tyckte jag att det tog granskar långt tid innan själva äventyret i boken började. I första delen av boken hände det inte så mycket, utan spänningen kom efter halva boken. Men jag tror ändå att det man får redan på i början av boken är nödvändigt för att man skulle kunna förstå allting. Jag är så glad att jag fortsatte läsa boken, för slutet är så fantastiskt som det kan bli. Det berörde mig verkligen och ändrade hela min uppfattning om boken. I det stora hela skulle jag rekommendera boken, kanske inte till de som är ute efter action, men absolut till den som är sugen på att läsa om hur det är att leva i Afrika.

måndag 5 juni 2017

Juninumret av Hemmaliv

Det är juni och månadens nummer av Hemmaliv finns ute!

Förra våren skrev jag för TioMedia i deras gratistidning Hemmaliv och det har jag fått chansen att göra även i år! TioMedia ger ut ett gratismagasin i vändbart format där man från ena hållet kan läsa Hemmaliv och andra hållet Nöjesliv. Tidningen finns att hämta gratis på olika platser runt om i Eskilstuna och Strängnäs, bland annat i olika affärer, på Tuna Park och i 21:an. Du som vill kan även läsa tidningen digitalt här. 

I juninumret tipsar jag om Ordbrodösen av Anna Arvidsson, en spännande bok att sätta tänderna i under sommarledigheten. Här kan du läsa!


fredag 2 juni 2017

Läst i maj

Maj månad började med att bloggen fyllde tre år! Det firade vi med boktips. Jag hade också mina sista nationella prov, hittade på saker med kompisar och familjen, var på klassresa, hade dansuppvisning, var på Disco SM. Litteraturupplevelserna jag var med om under månaden var ett besök på Junibacken, Stockholms litteraturmässa och releasefest för Novellix nya novellkvartett. Releasefesten var jag på förra onsdagen med mina kompisar. Vi träffade trevligt folk, minglade, fick novellerna signerade och hörde uppläsningar ut novellerna - en rolig kväll helt enkelt! Jag läste sex böcker och fyra noveller i maj, och det tycker jag är bra eftersom att maj har varit en hektisk månad med mycket inplanerat. Novellerna jag läste var Novellix nya noveller om att vara ung av Sandra Beijer, Sara Kadefors, Elin Bengtsson och Johanna Nilsson. Fina noveller att känna igen sig i! Nu tänkte jag sätta igång att berätta om de övriga böckerna jag läste.

Till att börja med påbörjade jag äntligen en trilogi som jag länge velat läsa. Första boken i trilogin av Charlotte Cederlund heter Middagsmörker och utspelar sig på vintern. Det kanske inte var den ultimata läsningen i maj, med tanke på när den utspelar sig, men jag gillade den ändå. Den handlar om Àili som tvingas flytta till sin morfar i Norrland från Skåne när hennes pappa dör. Man får följa henne när hon lär känna människor i den nya byn och märkliga saker börjar hända som hon blir indragen i. Spännande bok och jag vill verkligen fortsätta läsa de kommande delarna i serien.

Efter det läste jag en bok som Johanna på bloggen Sincerely Johanna tipsade om, Tisteltankar av Anette Eggert. Det var en fin och bra bok som gick snabbt att läsa. Jag gillade att den liksom var uppbyggd på tankar, det gjorde att jag lätt kunde relatera till den.

Jag tycker mycket om Katarina von Bredows böcker och ville därför gärna läsa hennes nya bok Tappa greppet. Jag hade rätt höga förväntningar på den eftersom att jag tyckt så mycket om hennes tidigare böcker, tyvärr var den rätt seg och berörde mig inte lika mycket som de andra av hennes böcker har gjort.

När jag var på klassresa på Gotland köpte jag en bok som jag länge velat läsa. Den heter När vi möttes och är första delen i en serie av Anna Todd. Trots de dryga 600 sidorna boken bestod av satte jag tänderna i den direkt när vi klev på färjan hem. Det är många som har tipsat om serien och jag har tänkt att det borde bli en bra sommarläsning. Jag fastnade verkligen i boken och tyckte mycket om den! Jag kommer att skriva mer om boken i en recension, men kan säga att det verkligen är en bok att rekommendera!

Det blev även två recensionsexemplar lästa under maj. Den första var en bilderbok jag fick från Rabén & Sjögren. Den heter Natten och är skriven och illustrerad av Sara Villius och Mari Kanstad Johnsen. En fin bilderbok som jag kommer skriva mer om i ett kommande inlägg. Sedan läste jag också Veterinär Vims - Valarnas hjälte, av Tanja Matila och Emma Ganslandt. En fin och rolig bok om att rädda djur.

I juni drar sommarläsningen igång och jag har en hel hög med böcker som ligger och väntar på att få bli lästa! Jag hade tänkt att berätta vad jag ska läsa i sommar i ett kommande inlägg. I juni ser jag fram emot att få sommarlov förståtts, dock med skräckblandad förtjusning eftersom att jag helst inte vill sluta grundskolan. Vad det gäller bokrelaterade händelser ser jag fram emot att få gå på pressvisningen av den nya PAX-ljudvandningen 8 juni och såklart också boksläppet av Vitormen 10 juni. Första sommarlovsveckan ska jag också besöka biblioteket på deras sommarbokträff och berätta lite om min bokblogg och boktipsa, det ska bli roligt! Sedan ska det bli skönt med lite sommarvärme och ledighet också!

En glad Sandra Beijer på Novellix
releasefest!

Fina vyer på Gotland!