tisdag 30 december 2014

De bästa böckerna jag läst...

                        

Året börjar lida mot sitt slut och därför tänkte jag berätta om de bästa böckerna jag läst detta år. Jag har mest läst det jag känt för att läsa och inte försökt tvinga mig på något. Jag håller på att gå över till ungdomsböcker, men jag tycker att de ofta innehåller saker som alkohol, fester och sådant som jag inte vill läsa om riktigt än. Men nu över till böckerna.

I början av året fick jag låna två böcker av en kompis. De var från när hennes mamma var liten och utspelade sig lite historiskt. "Tvillingarna Sweet Valley saga", av Francine Pascal. Man fick följa med genom olika generationer av en familj. Det börjar med i den första boken en tjej som emigrerar till Amerika och på båten träffar hon en kille hon blir förälskad i. Men väl i Amerika tappar dem bort varandra. Sedan går tiden och hon får barn med någon annan och barnen får barn, och så vidare. Senare i generationen kopplas den där killens släkt och hennes ihop, när typ hennes barnbarn eller något blir ihop med hans barnbarn. Den andra boken är ur killens perspektiv och så får man följa med i hans släkt. De var verkligen JÄTTEBRA! En gripande, spännande och sorlig historia med vänskap och kärlek inblandat. Jag har också för mig att det var många tvillingpar i släkterna.

Under sommaren läste jag "Systrar i jeans", av Ann Brashares. Den handlar om fyra kompisar som under sommaren skickar ett par magiska jeans imellan sig som de använder. På så sätt håller de kontakten även om de är på olika ställen. Man får följa med på det som händer under sommaren; kärlek, vänskap och sorg. Här kan du läsa mer om boken.

Jag har läst del 1 och 2 i trilogin "Speglarnas hemlighet", av Erika Vallin under detta år. De heter "Flickan vid glastornet" och "Resan till tidens slut". Det är fantasyböcker men ändå verklighetstrogna och det tycker jag är bra. Jag har inte hunnit läsa tredje delen; "Eunomia" än, men det måste jag göra snart! Böckerna handlar om Asrin som får reda på att hon är utvald att vara väktare för en hel annan värld; Eunomia. Om du klickar på böckernas namn lite högre upp kan du läsa mina recensioner. Jag rekommenderar att ni läser böckerna i rätt ordning och jag tycker att man borde låna alla tre böcker på en gång och läsa dem direkt efter varann. För böckerna hör ihop väldigt mycket och om man väntar någon månad imellan hinner man glömma bort.

"Kanske ihop", av Johanna Lindbäck fick mig på bra humör. Det var en härlig bok som handlar om Majken och Ivan som hade en deal om att låtsas vara ihop för att Majken skulle bli mer omtyckt bland kompisarna. Här kan du läsa min recension.En annan bokrelaterad sak under det här året som var väldigt rolig för mig var att jag fick provläsa Mårten Sandéns nya Petrinideckare. Jag var med i Deckarklubben på Eskilstuna Stadsbibliotek och där fick vi träffa Mårten Sandén och provläsa hans nya bok som inte är utgiven än. Nu är jag för stor för att vara med där, men jag ska vara med i en annan bokklubb. Det har också varit roligt att det gått framåt med bloggen!

Vilka var de bäst böckerna ni läste 2014?

söndag 28 december 2014

Bokpaket

God jul i efterskott! Hoppas att ni haft en underbar jul med eran familj och att ni är nöjda med era julklappar!

Jag fyller år 20 december så därför får jag många presenter vid den här tiden på året. Jag tänkte berätta om mina presenter som har med böcker att göra här eftersom att detta är en bokblogg, men jag fick många andra fina presenter också.

 • "Vad Milo såg", av Virginia Gregor - Jag köpte den i tidig julklapp till mig själv och jag håller på att läsa den nu. Den verkar hittills väldigt bra!
 • "Jag måste berätta", av Magda Eggens - Det är en bok som handlar om andra världskriget och ska bli spännande att läsa.
 • "Jag ger dig solen", av Jandy Nelson - Jag har sett den på många bokbloggar så jag hoppas att den är bra!
 • Jag läser - alltså finns jag - En läsdagbok där man skriver upp böckerna man läst. Jag har skrivit upp alla böcker jag läst sedan 2009 och det ska jag fortsätta med.
 • 2 presentkort på Akademibokhandeln


Jag är jättenöjd över alla mina presenter och det ska bli kul att läsa/använda dem.

torsdag 25 december 2014

Intervju med Ingrid Jönsson

Ingrid Jönnson  är en författare som skriver böcker för barn mellan 9-13 år. Här kan du läsa min recension på boken "Läsnovor".
 
 
Berätta lite kort om dina böcker.
Jag har hittills skrivit två böcker. Dels "Läsnovor" från 2011 och dels "Flickan i drömfångaren" från 2014.
 
 Läsnovor består av tio korta noveller, där man får träffa tio olika huvudpersoner som har lite olika funderingar om livet.

"Flickan i drömfångaren" är en barnroman som till största delen är en verklighetsskildring. Men den har också magiska inslag. Den handlar om Tess som är 12 år och som nyligen flyttat med sin mamma till en liten ort där hon inte alls trivs. Hon är ledsen för att föräldrarna skilt sig och hon kommer inte in bland kompisarna i klassen. Helst vill hon vara med i häftiga gänget, förstås. Men en dag hänger hennes mamma upp en antik drömfångare i fönstret och då börjar saker och ting att ändras i Tess liv. I drömfångaren sitter nämligen en plåtbild av en liten flicka med två svarta flätor och rödskimrande brosch. Flickan får liv och vare sig Tess vill det eller ej är Nashota snart en del i hennes liv. Det är inte alltid lätt med en envis minikompis som gör som hon själv vill, och bland vännerna i klassen blir det också rörigt. Tess tvingas fundera på, och ta ställning för, vad som är viktigt i livet.

Mod och vänskap och att följa sina drömmar och sitt hjärta - det kan man nog säga att boken handlar om. Många tycker att boken är spännande och ganska rolig också.


Vart får du din inspiration ifrån?
Jag inspireras av mycket men kanske av alla barn jag har omkring mig i mitt jobb som lärare. Mina egna barn inspirerar mig också, jag har tre barn - min yngsta flicka är fjorton år. 

Jag drivs av att skriva om sånt som är viktigt och lite allvarligt. Jag funderade mycket på livet när jag själv var liten och ofta kändes det som om de vuxna inte tog ens funderingar på allvar.
 

Vilket är ditt bästa tips om man vill göra en text lika spännande som i någon av dina böcker?
Om man vill skriva mer spännande texter är ett råd att försöka leva sig in i berättelsen och tänka sig att man ser allt man skriver om framför sig - ungefär som en film. Om man får kläm på det där är det nästan svårt att hinna med att skriva ner allt som far upp i huvudet. Sen är det alltid bra med "cliffhangers" - spännande kapitelslut där huvudpersonen bildligt talat hänger utanför stupet - hur ska det gå? Rent allmänt är det bra att rensa mycket i en text när man skrivit den första gången. Om man har med en massa om huvudpersonens klädsel eller hur vädret är utanför bilfönstret just som en spännande diskussion eller händelse utspelar sig inne i bilen drar det förstås ner spänningen. 
 

Läser du mycket själv? Vilken är din favoritbok?
Jag läser mycket och jag är allätare! Några av mina bästa läsupplevelser är allåldersböcker som "Den långa flykten", "Sagan om ringen trilogin" och "Harry Potter - böckerna", förstås. Jag älskar Harry Potter!
 
 
Vad läser du just nu?
Just nu läser jag en diktsamling som heter MA eftersom det är en uppgift på den skrivpedagogutbildning jag just nu går. För ett par dagar sedan avslutade jag en skakande men fin läsupplevelse - det var romanen "Jag heter inte Mirjam" av Maj-Gull Axelsson.
 

Har du någon ny bok på gång? I så fall vad kommer den handla om?
I början av januari kommer en inspirationsbok/lärarhandledning till "Flickan i drömfångaren" ut. Boken ska göra det lättare för lärarna att jobba utifrån skönlitteratur i skolan. Hoppas att inspirationsboken gör så att ännu fler läsare kommer i kontakt med romanen! Just nu skriver jag på ett manus som utspelar sig i Afrika - det blir en berättelse helt utan (tror jag) övernaturliga inslag med två huvudpersoner i 13-årsåldern, en afrikansk flicka och en svensk tjej. Hoppas, HOPPAS att något förlag vill ge ut den när den blir klar. Sånt vet man ju aldrig. Jag har också ett färdigskrivet fantasymanus ute hos några förlag ... så man kan säga att jag går i väntans tider. Det är väldigt svårt att få ett manus antaget och väldigt nervöst och jobbigt att vänta på förlagssvar.
 
 
 
 
Tack så jättemycket Ingrid för att du ville vara med i min lilla intervju! Jag hoppas också att dina böcker blir utgivna, de verkar väldigt spännande!

tisdag 23 december 2014

Julläsning

Nu under julen läser jag mycket. Många böcker om julen, Astrid Lindgrens berättelser får mig verkligen i den rätta julstämningen. Det här är den mysigaste tiden att sitta inne och läsa och jag ha laddat upp med många böcker. Vi får se om jag hinner med alla… Men en del av böckerna har jag redan läst.
  IMG_0554.JPG
 • Dina brev lägger jag under madrassen, av Astrid Lindgren och Sara Schwardt - Detta är en bok som innehåller en brevväxling mellan Astrid Lindgren och en flicka. Det är min mammas bok och hon tyckte att jag skulle läsa den.
 • Läsnovor, av Ingrid Jönsson - En novellsamling för barn som utspelar sig  i barns vardag. Här kan du läsa min recension.
 • Piträdens systrar, av Ann Brashares - Jag gillar författaren och köpte den för 20 kr på min klass julmarknad.
 • 8 saker du aldrig skulle våga, av Eva Susso och Moa Eriksson Sandberg
 • Vad Milo såg, Virgina Macgregor - En tidig julklapp till mig själv som verkar väldigt bra.
 • God jul, Lilla Lök, av Frida Nilsson
 • Titta, Madicken, det snöar!, av Astrid Lindgren - En julfavorit som jag gillar mycket! Här kan du läsa mer om boken.
 • Another night before christmas, av Ann Duffy - Julbok på engelska.
 • Koden är knäckt, av Per Lange och Johan Bergström - En bok om hur man övertalar föräldrar. Det kommer komma en recension på den tror jag.
 • Jullov är bara ett påhitt, sa Madicken, av Astrid Lindgren
 • God jul i stugan!, av Astrid Lindgren - Full med julfavoriter. Här kan du läsa mer om boken.
 • Tro på tomten, av Lotta Olsson - Julig bok. Här kan du läsa mer om boken.
 • Århundradets Astrid, av Anna Maria Hagerfors - Letade lite i mammas bokhylla och den här lät intressant.
 • Sunes jul, av Sören Olsson och Anders Jacobsson - Så himla rolig bok som man bara måste läsa på julen. Här kan du läsa mer om boken.

God Jul!

söndag 21 december 2014

Fjärde advent: Sunes jul

Idag är det fjärde advent och bara tre dagar kvar till julafton. Jag tänkte tipsa om en bok som också har gått som julkalender på tv nämligen "Sunes jul". Författarna Sören Olsson och Anders Jacobsson är väldigt bra på att skriva med ett bra språk som underhåller mycket. Alla Sune-böcker är roliga och passar bra för barn mellan 6-70 år och jag skulle också rekommendera böckerna till högläsning.

Boken handlar om tioåriga Sune som är tjejtjusare. Han längtar mycket till julafton, världens bästa dag och vara snäll så han får några julklappar av jultomten. Vi får följa med honom genom december och alla klantiga saker som händer i Sunes familj. En farlig sak med julen är att köpa julklapp till Sofie, tänk om någon av hans killkompisar ser att Sune köper tjejsaker. När Sune och hans galna bror Håkan Bråkan blir sugna på att åka skidor och det inte finns någon snö ute måste de komma på ett annat sätt de kan göra det på och det blir riktigt galet. Andra delar av boken som är väldigt roliga att läsa är om Sunes klass julspel, när familjen Andersson åker pulka, deras julbak och när de hugger julgran.

Jag tycker att alla, både stora och små borde läsa den här boken för den är riktigt rolig och ger en bra julkänsla. Jag tycker även att ni borde kolla på julkalendern Sunes jul och ni får inte heller missa att en ny Sune-film; "Sune i fjällen" går på bio just nu.

God Jul!

När fjärde ljuset brinner står julens dörr på glänt.

fredag 19 december 2014

Julkalenderbloggstafett - Lucka 19

Nu 5 dagar kvar till julafton, inte mycket kvar! Det är dags för lucka 19 i Julkalenderbloggsstaffeten som Sofies bokblogg har startat. Temat i år är “En riktigt bra ungdomsbok jag läst 2014”. Jag valde en bok som jag läste i sommar och som inte är så ny, nämlingen “Systrar i jeans”, av Ann Brashares.
Lena, Carmen, Tibby och Bridget är bästa kompisar och kommer alltid att vara det. Men det här är första sommaren de kommer vara ifrån varandra. Som tur är har dem "De flygande jeansen" som får vara med dem på alla äventyr de sent ska glömma.
Lena är i Grekland hos sin farmor och farfar och hennes farmor försöker få ihop henne med en kille som heter Kostos.
Carmen har sett fram emot att få göra roliga saker med sin pappa, men det blir inte alls som hon har tänkt sig.
Bridget är på fotbollsläger och då är inte fotboll det enda hon tänker på eftersom att det finns en ursnygg tränare på lägret.
Tibby är hemma och jobbar på Wallman´s, men vad händer när en tolvårig flicka dyker upp i hennes liv?


Boken var väldigt spännande och rolig att läsa, det finns fler böcker i serien som handlar om de kommande somrarna. Den här boken passar bäst att läsa på sommaren, men det går ju att den nu på vintern. Det bästa med boken var att det var så himla kul och spännande att läsa den, man fick läsa om alla de fyra bästisarna och jag fick en bra känsla i kroppen när jag läste den.
 
 


Imorgon är det Carola på Barnboksbloggen som står för lucka 20. Så kolla in där och de andra luckorna, här kan du hitta dem.
 


tisdag 16 december 2014

Läsnovor - Recension

"Läsnovor" av Ingrid Jönsson är en bok som innehåller 10 olika noveller. De utspelar sig i barn/ungdomars vardag och du får följa med på en ridtur i skogen, hur det går till när man mister sin bästis och får en ny, pinsamma saker på fotbollsmatcher och mycket mer. Gemensamt med alla noveller förutom att de utspelar sig i barnens vardag, är att de har lyckliga slut. Det tycker jag är bra för då får man en skön känsla i kroppen och det är roligt att läsa boken. Novellerna handlar om livet, olika saker som händer men också känslor som kärlek, glädje, rädsla och ilska. Man kan känna igen sig hos de här barnen och få nya tankar på livet. Boken passar för barn mellan 10-12 år eftersom novellerna handlar om barn i den åldern. Men den passar även bra som högläsning i en mellanstadieklass och du kan läsa den även om du är äldre. Jag skulle tipsa om den här boken för dem som inte tycker om att läsa så mycket och inte vill ha så långa texter. Du kan läsa de korta novellerna lite då och då eftersom att de inte hör ihop med varandra på annat sätt än strukturen på texterna. Jag har ingen direkt favorit, alla var lika bra! Omslaget är väldigt fint med en flicka som sitter och kollar på stjärnhimlen. "Läsnovor", av Ingrid Jönsson får av mig 7 av 10 ugglor.söndag 14 december 2014

Tredje advent: "Tro på tomten" och julkalendrar

Det bästa med julen tycker inte jag är själva julafton. Det är allt mys man har innan och alla förberedelser, som att baka pepparkakor och klä julgranen. Att längta till julafton är också roligt, jag gillar alla julkalendrar. Läsa är bland det mysigaste man kan göra under julen och att träffa familjen, släkt och vänner. Man får ju inte heller glömma min födelsedag den 20:nde december.

Jag tänkte tipsa om lite bra och bokiga julkalendrar som ni kan öppna. Först och främst, vil du ha tips på bra ungdomsböcker måste du kolla in julkalenderbloggstafetten som Sofies bokblogg har startat. Jag ska skriva om en ungdomsbok på lucka 19. Här kan du läsa om vart du hittar luckorna. En annan adventskalender du borde kolla in är Barnens biblioteks. Där kan du vinna en bok varje dag. Julkalendern på tv är också bra och den skrev jag om förra söndagen.


Nog om julkalendrar nu, eller nästan, nu ska jag berätta om boken "Tro på tomten" av Lotta Olsson och Benjamin Chaud. Den är ungefär som en julkalender, det är meningen att man ska läsa ett kapitel om dagen fram till julafton. Jag skulle säga att boken passar bäst för barn mellan 6-9 år men du kan även läsa den högt för ett yngre barn.

Boken handlar till mestadels om Tilda som bor i människornas och hundarnas väld. Man får följa med henne genom mysiga december, som inte är så värst fin och mysig. Allt går fel; adventsstjärnorna slocknar, lussebullarna blir brända, ljusen släcks, det finns ingen choklad i julkalendern och pepparkakshusen faller sönder. Lite då och då får du höra samtalet mellan någon JT och Skrufs, men du får inte veta vart de bor eller vilka de är för än i slutet på boken. Varför blir inte julen som den brukar bli? En ledtråd kan du få; titeln, men vill du veta mer får du läsa boken.
fredag 12 december 2014

Bokbloggsjerka: Bokbetyg

Idag är det fredag och jag är klar med alla prov och inlämningar för den här terminen. Det känns bra! Det är dags för bokbloggsjerka igen och undrar du vad det är kan du klicka här. Veckans fråga lyder:

 Är tre ett dåligt betyg? (Gäller betygskalan 1-5. Sortera in trean på motsvarande plats om du använder en annan typ av poängsättning)

Som ni vet brukar man ju sätta betyg på böckerna man recenserar och alla har olika sätt att göra det på. Jag använder ugglor till min hjälp.

Om man har en betygsskala 1-5 skulle jag säga att tre är ett godkänt betyg, alltså att boken är helt okej och går att läsa. Men kanske inte en jättebra bok som man verkligen gillar. På min betygsskala som är från 1-10 är väl fem ungefär godkänt.

Mitt ugglesystem ser ut så här:

1 uggla - Sämsta boken jag någonsin läst
2 ugglor - Dålig
3 ugglor - Ganska dålig
4 ugglor - Sådär
5 ugglor - Ganska bra
6 ugglor - Bra
7 ugglor - Jättebra
8 ugglor - Superbra
9 ugglor - Superduperbra
10 ugglor - Bästa boken jag någonsin läst


Det godkända betyget i mitt ugglesystem.

Men jag tror att jag kommer göra om det lite om ett tag, vi får se.

Trevlig helg! 

tisdag 9 december 2014

Julklappstips

Det börjar lacka mot jul och då kan det vara svårt att hitta på bra julklappar. Mitt förslag är böcker, såklart! Jag tänkte tipsa om bra böcker för olika åldrar.


Barn 6-9 år:
 • Brandkårsmysteriet, av Martin Widmark - En ny del av alla barns favoriter - Lasse och Maja. De är spännande böcker som många barn uppskattar. Här kan du läsa en recension jag skrivit om boken.
 • Mega Vega & Super Nova och kampen om tiden, av Pascale Vallin Johansson, Jan Vierth, Anders Sparring - Boken handlar om Mega Vega och Super Nova som är superhjältar och löser spännande uppdrag.
 • Vero hit och dit, av Kerstin Kieri - Det här är en bok som man känner igen sig mycket i. Här kan du läsa min recension av boken.
 • Sune-böckerna, av Sören Olsson och Anders Jacobsson - Roliga böcker om Sune som är tjejtjusare. 
 • Håkan Bråkan- böckerna, av Sören Olsson och Anders Jacobsson - Det finns också böcker om Sunes brorsa Håkan som är lite mer vild och galen än Sune och älskar potatis. 

  Barn 10-13 år: 
       
  • Liksom helt magiskt, av Mårten Melin - Det är en novellsamling med övernaturliga och spännande noveller. 
  • Dagbok för alla mina fans, av Jeff Kinney - De här böckerna är skrivna som i en dagbok och med många bilder. Den passar för de som kanske inte tycker så mycket om att läsa. 
  • Hjärta av damm, Ingerlin Angerborn - Spännande och övernaturliga böcker! Här kan du läsa min recension av boken.
  • Lite ihop, av Johanna Lindbäck - Vardagliga böcker med en liten toutch av kärlek. Här kan du läsa min recension av boken.
  • Flickan i drömfångaren, av Ingrid Jönsson - Den här boken är också vardaglig med en liten del magi. 
  • Flickan vid glastornet, av Erika Vallin - Det här är en fantasybok som endå är verklighetstrogen. Jag gillade den mycket och det är första delen trilogin "Speglarnas hemlighet". Här kan du läsa min recension av boken.


  Det här är mina julklappstips till alla barn mellan 6-13 år och de böckerna rekommenderar jag verkligen. Hoppas ni fick några bra förslag på julklappar och ha en god jul så ses vi i nästa blogginlägg på fredag tror jag! 

  söndag 7 december 2014

  Andra advent: Julkalendern och "God jul i stugan!"

  Det är redan andra advent och det är två veckor kvar till min födelsedag (20 december) och julafton. Jag har tittat på julkalendern på tv varje dag som vanligt. Den heter "Piratskattens hemlighet" och handlar om Sam och Minna som åker med sin mamma till sin kusin, Bianca i Kroatien för att fira jul. På Orkidékusten, som stället heter, ska de förstöra allt vackert och bygga fabriker. Det vill barnen stoppa och första dagen hittade de vrakdelar från ett gammalt skepp. Det sägs att Aqulia som seglade med skeppet var pirat och har gömt en stor skatt någonstans. Kusinerna bestämmer sig att försöka hitta skatten och rädda orkidékusten. Men det visar sig att det inte bara är dem som är ute efter skatten...

  Men nu till boken jag tänkte berätta om, den heter "God jul i stugan!" och är skriven av Astrid Lindgren. Den innehåller flera olika julberättelser som exempelvis, "Jul i Bullerbyn", "Kajsa Kavat hjälper mormor" och "Visst kan Lotta nästan allting". De berättelser jag nämnde är mina tre favoriter.

  "Jul i Bullerbyn" handlar om alla julsaker de hittar på i Bullerbyn som att bygga snölyktor och hugga julgran och sist men inte minst själva julfirandet. Den är väldigt mysig att läsa och jag gillar julskildringarna.

   "Kajsa Kavat hjälper mormor" handlar om att Kajsas mormor gör illa benet och då måste hon fixa allt julstök själv. Mormor tror att det blir svårt, men Kajsa har bestämt sig och vackert blir det med julgran och allt. Polkagrisarna som mormor ska sälja på julmarknaden får Kajsa ta hand om och alla vill köpa polkagrisar av henne. Det här är det roligaste i berättelsen: "Det var då den minsta torggumman jag har sett", sa borgmästaren, när han gick förbi på väg till rådhuset. Och så köpte han två påsar med polkagrisar och gav Kajsa en blank enkrona. "Åhnej", sa Kajsa. "Jag ska ha två pengar. Två femtioöringar ska jag ha." Borgmästaren skrattade och plockade fram två femtioöringar. "Där har du", sa han. "Du kan behålla enkronan också förresten, din kavata lilla byting". Men det ville inte Kajsa. "Jag ska ha två femtioöringar", sa hon. "En för varje påse. Det har mormor sagt." Jag tycker att Kajsa Kavat är så gullig, men det är ju inte så lätt att veta att en enkrona är lika mycket som två femtioöringar.

  "Visst kan Lotta allting" är den här berättelsen när Lotta råkar slänga Bamsen i soptunnan och när det är slut på julgranar i hela staden lyckas Lotta fixa en. Lotta tänker; "Det är så konstigt med mig, jag kan så mycket. Jag kan nästan allting, förutom slalom förståtts."

  Trevlig andra advent!

  Det här inlägget la jag ut söndagen 7/12 men efter det kom jag på att jag skrivit lite fel. Så jag ändrade det men då blev det lite fel som att jag lagt ut det idag.   fredag 5 december 2014

  Bokbloggsjerka: Inspirera andra barn till att läsa

  Nu är det helg igen och jag ska nog läsa många juliga böcker. Det är dags för bokbloggsjerka och om du undrar vad det är kan du klicka här. Veckans fråga lyder:


  Hur tror du att man kan inspirera barns läsande? Har du några goda exempel?

  Jag är ju själv ett barn som gillar att läsa och det beror nog på att mina föräldrar har läst för mig sedan jag var liten och vi har gått till biblioteket lite då och då. Jag tror att man måste visa för barn att det är coolt och roligt att läsa, för många tycker att det är töntigt och tråkigt. Min lillebror har inspirerats till läsning eftersom att jag alltid läst mycket och jag tror att jag har inspirerats mycket av att min mamma har läst. Det är viktigt att barn själva får välja vilka böcker de vill läsa, då blir allt mycket roligare. Det spelar ingen roll om det är en faktabok, en bok om fotboll, djur eller hästar. Alla skolor borde ha ett skolbibliotek och en bibliotekarie som tipsar om böcker. Min skolbibliotekarie som jag hade i skolan jag gick i från förskoleklass och upptill sexan (nu går jag i sjuan på en annan skola) var väldigt snäll och gav alltid bra tips på böcker.

  Så till alla barn där ute som inte gillar att läsa; prata med en bibliotekarie på skolan eller gå till ett bibliotek och fråga om en bok. Berätta vad du gillar t.ex fotboll, djur eller prinsessor, så kan de hitta en bok i rätt svårhetsgrad som handlar om något som du tycker om. För det är roligt att läsa om man har en bra bok!                                  tisdag 2 december 2014

  Läst i november

  I mörka november har det varit mysigt att läsa, men det har varit mycket i skolan så jag har inte hunnit så mycket. Det blev 5 böcker.

  Först läste jag "Mormorsmysteriet", av Elsie Johansson, jag spontanlånade den på bibblan för jag tyckte att den verkade bra. Sedan upptäckte jag att den var skriven någon gång på 80-90-talet och mamma sa att hon hade läst den när hon var yngre. Men de var i alla fall bra och rolig att läsa och det är väl huvudsaken?

  Jag läste också vinnaren av Barnens romanpris "5768 visningar på youtube", av Ralf Novák-Rosgren och Anita Santesson. Den var rätt så bra och här kan du läsa min recension om du vill veta mer om boken.

  En annan bok som jag spontanlånade på biblioteket var "Flickan i drömfångaren", av Ingrid Jönsson. Den var bra och spännande.

  Sedan läste jag "Världsklass", av Kerstin Gavander som är den fristående fortsättningen av "Fröken Europa". Det är en bok där man lär sig om Europas länder i en rolig bok. I "Världsklass" får man lära sig att börja tänka på miljön när man köper saker och så. De här böckerna är väldigt roliga att läsa och dessutom lärorika och passar för de som är från 10 år.

  Nu i adventshelgen läste jag min julfavorit "Titta, Madicken, det snöar!", av Astrid Lindgren. Vill du läsa mer om boken kan du klicka här. 


  I december kommer jag nog läsa en hel del juliga böcker, men kanske lite andra också.
  måndag 1 december 2014

  Första advent: Titta, Madicken, det snöar!

  Äntligen är det första advent och snart jul! Det firar jag med att läsa en bra julbok som jag gillade mycket när jag var yngre. "Titta, Madicken, det snöar!" är skriven av Astrid Lindgren och de väldigt fina bilderna är gjorda av Ilon Wikland. Läs den här boken för en härlig julkänsla och fina bilder!

  Boken handlar om Madicken och Lisabet som vaknar en vintermorgon när den första snön är fallen. De blir glada och leker länge i snön. Nästa dag ska Lisabet och Madicken följa med Alva och julhandla, men Madicken har fått feber och kan inte följa med. I stan är det vackert julpyntat och det finns många roliga saker i leksaksaffären. Lisabet får vänta utanför medans Alva köper julklappar och då möter hon en pojke hon känner som åker efter en släde. Han tror inte att hon vågar göra likadant, men det vill minsann Lisabet visa honom att hon kan. När nästa släde kommer hoppar hon på och först känns det roligt men efter en stund är det långt från stan och Alva har snart handlat klart. Vad ska hända då? Tänk om Lisabet dör i snöovädret...

  Jag gillar den här boken för den ger mig en härlig julkänsla och har fina bilder.

  Det ska bli roligt med jul för det är så mysigt! Idag ska jag låna lite julböcker på biblioteket och äta adventsfika med familjen!


  En av de fina bilderna i boken

  När första ljuset brinner....