torsdag 28 augusti 2014

Min bokhylla

Jag har några hyllor framför min säng som jag har böcker på. Där har jag 103 böcker, längst ner har jag mest lite äldre böcker från när min mamma var liten. Fem-böcker, Kitty och Kulla-Gulla. I hylla i mitten har jag alla mina bästa böcker, till exempel Rubinröd, Petrinideckarna och böckerna av Ingerlin Angerborn. Högst upp har jag bara olika böcker; några Astrid. Lindgren böcker, en kokbok och några pärmar och så. 


Men alla mina böcker får inte plats i bokhyllan så i min hylla har jag två skåp längst ner. I det ena skåpet längst ner har jag mest böcker som jag tycker är bra men läst mer när jag var yngre, som till exempel Hotell gyllene knorren och Lassemaja detektivbyrå. Där har jag 58 böcker. 


Sedan i det andra skåpet har jag några andra böcker, det är mest lite äldre böcker. Det är 25 böcker där. Jag brukar också lägga mina biblioteksböcker där, när jag inte läser dem. 


Totalt äger jag 186 böcker och av dem har jag läst 124 böcker. Så alltså har jag 62 böcker att läsa. 

söndag 24 augusti 2014

Undret - Recension

Undret av R.J. Palacio är en bok som handlingen skulle kunna passa för 10 år och uppåt men texten är lite svårare och passar bra för mig som snart är 13 år och bra på att läsa. Jag blev tipsad av Bokugglan och jag tyckte att den skulle passa bra för mig eftersom att jag vill ha lite mer svårlästa böcker fast med en handling som inte var för typ 16-åringar.

August är en vanlig 10-årig kille som gillar att läsa serietidningar och att spela x-box, det enda ovanliga med honom är att hans ansikte ser allt annat än normalt ut. August är född med ett missbildat ansikte och har gått igenom många svåra operationer. När han går ut får han många konstiga och äcklade blickar på sig. Nu har Augusts föräldrar bestämt att han ska börja i en vanlig skola. Han vet inte riktigt om han vill eller inte, alla kommer ju tycka att han ser ut som en zombie. Men när dagen kommer är ju faktisk några snälla mot honom, eller?

Budskapet i boken var bra: Det spelar ingen roll hur men ser ut, det är sättet som räknas. Men jag tyckte att boken var rätt så tråkig att läsa för det hände liksom ingenting. Hela boken gick ut på att August skulle försöka att inte bli allt för ledsen av alla kommentarer och blickar han får. Det var bra att boken var uppdelad i olika delar så man fick läsa från olika personers perspektiv. Om den inte hade varit det tvivlar jag på att jag hade fortsatt läsa. Karaktären jag gillade mest i boken var Summer, tjejen som August blir kompis med. Hon verkar som en rolig och bra person. Man tycker väldigt mycket synd om August också han måsta ha det väldigt svårt och jobbigt.

Undret av R.J. Palacio får 4 av 10 ugglor av mig.

torsdag 21 augusti 2014

Intervju med Katrina von Bredow

Katarina von Bredow är just nu aktuell med boken "Hon & han". Den handlar om livet på mellanstadiet. Här får ni en intervju med henne.              

Hur kom du på att du ville skriva om livet på mellanstadiet?

Det började faktiskt med att min förläggare, Marie Augustsson, och jag satt på Kulturhuset i Stockholm och åt lunch. Jag är sällan i Stockholm, så vi träffas inte så ofta. Marie sa att det just då kom ut så många deckare och fantasyböcker för mellanstadieungdomar, men väldigt få relationsromaner. "Jag skulle vilja se din sorts bok fast för yngre läsare" sa hon. Jag hummade nog bara lite till svar den gången. Men så blev min äldste son elva år och kär i en tjej som han också blev ihop med. Jag fick lust att skriva om den åldern och för första gången med en kille som huvudperson. Så kom Andreas till. Sedan fick jag för mig att det skulle bli en trilogi med tre väldigt olika huvudpersoner. Andreas, Alicia och Kevin. Alla tre spelar en viktig roll i varandras liv.


Jag känner igen mig väldigt mycket i böckerna och det känns verkligt, att det som händer i böckerna verkligen skulle kunna hända på riktigt. Hur kan du vara så bra på att veta hur ungdomar/barn tänker, gör och tycker om?

Jag träffar massor av ungdomar. Är väldigt mycket ute på skolor, till exempel. Och så har jag ju faktiskt varit ung själv. :-) Fast mitt viktigaste knep är nog egentligen att jag inte gör så stor skillnad på unga och vuxna. Om jag berättar om hur det är att vara förälskad, så berättar jag som det är. Inte i en viss ålder - utan helt enkelt hur det känns - vare sig man är tolv, sjutton, trettiofem eller ... ja, hur det känns att vara 65 vet jag ju inte, men jag gissar att förälskelsen kan drabba en när som helst.

Vilken är din favoritbok?

Jag har ingen särskild favoritbok. Fast jag tycker väldigt mycket om Bröderna Lejonhjärta. Det har jag alltid gjort.

Vad är ditt bästa skrivtips till barn och ungdomar som själva vill skriva?

Skriv mycket och skriv om det du gillar att skriva om. Det ska vara kul och spännande för dig som skriver, annars blir det inte kul och spännande att läsa. Skriv gärna om något du faktiskt kan föreställa dig hur det är. Ju närmare du kan komma det du skriver om, desto bättre blir det.


Har du någon ny bok på gång? När kommer den och vad kommer den att handla om?

Jag håller på med den tredje och sista delen i trilogin. Det är Kevin som är huvudperson i den. Manuset ska vara färdigt i slutet av september, så det börjar bli bråttom. Vad den handlar om vill jag inte berätta, men jag kan i alla fall tala om att Kevin trasslar till det ordentligt för sig. Han är ju en kille som handlar först och tänker sedan - och det blir inte alltid så bra ...Tack Katarina för att du ville vara med i intervjun och hoppas att ni gillade inlägget!


söndag 17 augusti 2014

Läst i sommar

Nu är sommaren snart slut och imorgon börjar skolan. Det är både kul och tråkigt. Nu kommer lite om böckerna jag läste under sommaren.

Jag började sommaren med att läsa "Sommaren före sjuan" av Pernilla Gesén. Det är första delen i serien om klass 7B. Jag tänkte att det kunde vara kul att läsa den eftersom att jag börjar sjuan nu.
Sedan lånade jag en bok av min lillebror som jag läste; "MegaVega & SuperNova och kampen om tiden", den var väl rätt så bra men den passar bättre för 6-9 åringar. Nästa bok blev "Bibliotekskuppen" av Lisa Hyder. Den läste jag bara för att de skulle prata om den på Bokslukarsällskapet. Jag läste "Förr eller senare exploderar jag" av John Green. Den var ganska bra men jag tyckte att det var jobbigt att läsa om cancer. När jag var på väg till Mallorca köpte jag en bok. Den läste jag under min semester på engelska; "Diary of a wimpy kid Hard luck" av Jeff Kinney.
Den bästa boken jag läste under sommaren var "Systrar i jeans" av Ann Brashares. Nästa bok blev "Sorgfjäril" av Ingerlin Angerborn. Jag läste också andra delen i trilogin om livet på mellanstadeiet; "Hon & han" av Katarina von Bredow.  Nästa bok blev "Hjärta av damm" av Ingerlin Angerborn. Den var väldigt bra och spännande. "Aldrig förlåt" av Mårten Melin var en novell jag läste. Den tog inte ens fem minuter att läsa och var väldigt mystisk.

Det blev 10 böcker den här sommaren, lite sämre än vad jag trott men jag började på många böcker som jag inte tyckte var bra. Jag håller på att läsa "För alltid" av Ingerlin Angerborn. Vi får se om jag hinner läsa ut den innan sommarlovet är slut. De här böckerna som jag läste under sommaren tipsar mycket om! Några av böckerna jag läste under sommaren gjorde jag recensioner om på bloggen, så om du vill veta mer om böckerna får du gärna läsa recensionerna.
De här tänkte jag läsa under sommaren men det blev inte riktigt så.


Som en början på hösten och ett slut på sommarlovet kommer ett riktigt roligt blogginlägg i början på nästa vecka. Ni får en ledtråd: "Hon & han". Så säger jag bara... Kolla in här på bloggen nästa vecka så ska ni få läsa något riktigt roligt. Ha det bra!

fredag 15 augusti 2014

The social media book tag

Jag såg att Bokugglan hade gjort en bok tag som heter "The social media book tag" och då blev jag sugen på att göra den också. Då är det en fråga om böcker för varje social media som jag kommer svara på.

Twitter: Your favourite shortest book.
"Min syster är en ängel" av, Ulf Stark är nog den bästa kortaste boken jag läst. Den handlar om en kille som skulle ha haft en syster men hon dog innan hon föddes. Han tänker mycket på hur det hade varit att ha en syster och på döden. Boken är formad som en bilderbok men passar att läsa i vilken ålder som helst.            

Facebook: A book everyone pressured you into reading.
Jag kollar mycket på Bokugglans bokblogg och har försökt hitta lite svårare böcker- typ ungdomsböcker att läsa. Då har jag ju såklart hört talas om massa böcker som är väldigt populära, men så många av dem har jag inte varit så intresserad av för det känns som att dom är för äldre. Men en bok som jag läse mest för att alla andra tyckte den var så himla bra är "Förr eller senare exploderar jag", av John Green. Den var väl egentligen rätt så bra men jag tyckte det var jobbigt att läsa om cancer.

Tumblr: A book you read before it was cool.
Jag var med i Deckarklubben på Eskilstuna stadsbibliotek, där får man testa att lösa deckarfall och så. Vi fick besök av Mårten Sandén, författaren till Petrinideckarna och då fick vi provläsa hans nya bok innan den kommer ut. Den heter "Ballongfararen" och är den sextonde delen i Petrinideckarna, den kommer ut våren 2015.

Myspace: A book you don´t remember whether you liked or not.
Jag kommer inte på någon direkt sådär. Men Sten Falk böckerna av Thomas Stålberg vet jag inte om jag egentligen tyckte var så bra. Jag kanske läste dem bara för att det var deckare och vi hade pratat om dem på deckarklubben.

Instagram: A book that was so beautiful that you have to instagram it.
Det har inte direkt varit böcker som har varit vackra direkt, men jag har instagramat "Glasbarnen" av Kristina Oholsson för ett tag sedan. Jag har inte instgramat så många böcker men lagt ut rätt så många bok-bilder.

Youtube: A book you wish whold be turned into a movie.
Jag har läst många deckare som jag tycker är väldigt bra och skulle passa som filmer eller tv-serier. Petrinideckarna till exempel skulle passa som en julkalender, Sub rosa detektiverna skulle passa som en film och det skulle Laura Trenters Fotoalbumet, Testamentet och Dagboken också göra.

Goodredes: A book you reccomend to everyone.
Mina favoritböcker just nu som jag tycker alla ska läsa är "Min syster är en ängel", av Ulf Stark, "Sub rosa detektiverna" av Veronika von Schenk, "Den försvunna månen.." och ...I måntjuvens spår" av Emil Carlsson och sist men inte minst "Systrar i jeans" av Ann Brashares.fredag 8 augusti 2014

Hjärta av damm - Recension

För ett tag sedan läste jag ut "Hjärta av damm", av Ingerlin Angerborn. Den var jättebra! Här kommer en kort recension.

Bella går på en teaterkurs under höstlovet på Gamla Ekmanska teatern. Den är läskig och när hon står utanför ser det ut som om vindsfönstret tittar på henne. Flera andra läskiga och märkliga händelser inträffar: ljuset socknar och det är någon som knackar hår på dörren. Spökar det verkligen på riktigt i den gamla teatern?

Boken var jättebra och den likna "Dansfeber" av Anna Hansson. Den får 7 av 10 ugglor.

onsdag 6 augusti 2014

Sommarboken


På biblioteket har det som en sommargrej som heter Sommarboken. Då får man ett häfte och så läser man 6 böcker under sommaren och skriver om dem i häftet. Sedan lämnar man in häftet och får en bok som present. Jag var på biblioteket igår och lämnade in sommarboken, då valde jag "Lite ihop" av Johanna Lindbäck. Jag har läst den förut men tyckte att den var jättebra. De här sex böckerna läste jag som sommarböcker:
  • Sommaren före sjuan, av Pernilla Gesén
  • Förr eller senare exploderar jag, av John Green
  • Diary of a Wimpy kid Hard Luck, av Jeff Kinney
  • Systrar i jeans, av Ann Brashares
  • Sorgfjäril, av Ingerlin Angerborn
  • Hon & han, av Katarina von BredowNär jag ändå var på bibblan passade jag på att låna några böcker; Undret, av R.J. Palacio och För alltid, av Ingerlin Angerborn.

fredag 1 augusti 2014

Läst i juli

Jag har läst 4 böcker i juli, de var väldigt bra och jag blev klar med Sommarboken!


Den första boken jag läste i juli var "Diary of a Wimpy Kid: Hard luck", av Jeff Kinney. Den köpte jag på Arlanda när jag skulle åka till Mallorca. Så jag läste den här på semestern och den var på engelska också, så det var bra!                                                   

Min nya favoritbok blev också läst i juli: "Systrar i jeans" av Ann Brashares. Den var superbra och du kan läsa en recension på den här.

"Sorgfjäril" av Ingerlin Angerlin blev det också en recension på.

Den sista boken blev; "Hon & han" av Katarina von Bredow. Den var väldigt bra och här kan du läsa en recension.

I augusti hade jag tänkt att läsa "Hjärta av damm", av Ingerlin Angerborn, "Systar i jeans: Andra sommaren", av Ann Brashares och kanske lite på engelska.