måndag 31 oktober 2016

Nils och den blinkande stjärnan - Recension

Nils och den blinkande stjärnan är skriven av Lena Forsaeus och illustrerad av Mia Nilsson. Boken är tänkt för barn mellan 6-9 år pch utgiven av Idus förlag. Du hittar boken på Adlibris eller Bokus.

Nils börjar i skolan och det känns spännande med också lite läskigt. Som tur är blir Nils kompis med Alvar som också gillar att bygga med lego. I skolan ska man berätta om sin familj och ta med en bild på dem. Då blir Nils tvungen att berätta om sin storasyster Majken som är död. Vad ska klasskamraterna säga? Nils funderar på vart Majken är nu och vad som händer när man dör. Han tror att Majken är en stjärna för han har sett en stjärna på himlen som blinkar till honom.

Den här boken är fin, viktigt och välbehövlig! Den tar upp döden på ett sätt så att man som barn förstår och känner att det ör okej att inte vet riktigt vad som händer. Man får tro vad man vill. Många barn funderar mycket på döden och den hör boken kan nog vara ett bra stöd till föräldrar som inte riktigt vet vad de ska säga till sina barn. Oavsett om man har varit med om döden eller inte tycker jag att alla föräldrar borde läsa den här boken tillsammans med sina barn. Då kan man tillsammans prata och reflektera över saker och det tror jag gör att barnen känner sig mindre ensamma. Här är ett citat ur boken som jag tycker är väldigt fint och bra beskrivet:

"Ibland tänker Nils att Majken är en stjärna nu. Mamma har sagt att i gen vet vad som händer när man dör, men att man får tro vad man vill. Att man till exempel kan tro på Gud och att man kommer till himlen när man dör. Eller också att man blir en katt i ett nytt liv. Nils vet inte riktigt vad han tror. Men han vet att han har sett en stjärna på himlen som blinkar till honom."

Men den här boken handlar inte bara om döden, utan också om vänskap och hur det är att börja skolan. Det tror jag många barn kan relatera till! Jag gillar Alvar som var så snäll och välkomnande mot Nils och många av de andra karaktärerna. Bokens illustrationer är även dem väldigt fina!

En fin bok både till utseendet och innehållet! Den var så fint skriven, jag gillar språket som är enkelt men samtidigt inte barnsligt. Mycket läsvärd bok som jag rekommenderar till alla! Läs!

Jag ger Nils och den blinkande stjärnan 5 av 5 ugglor.



söndag 30 oktober 2016

Mornitologen - Recension

Mornitologen är en ungdomsbok skriven av Johanna Thydell och utgiven av Alfabeta. Du kan hitta boken på Adlibris eller Bokus.

Boken handlar om sjuttonåriga Moa som hela sitt liv levt med sin pappa efter att hennes mamma Hedvig lämnade dem när hon var två år. Nu, femton år senare, hör Hedvig av sig och vill träffas, men Moa vägrar. För henne är Hedvig död och hon har klarat sig hur bra som helst utan sin mamma. Hon har ett bra liv med sin pappa, Susanne, Lucas och bästa vännen Otto. Även fast hon måste undvika vissa personer som Vispen och försöka få Hannah Eldh att inte sno Otto. Men när Moa funderat ett tag bestämmer hon sig ändå för att träffa Hedvig, hon måste få veta varför hon stack. Tillsammans med Otto gör hon upp en plan hur hon ska låtsats vara en fågelskådare som spanar på mammor. En mornitolog.



Det här var en ganska lättläst och rolig bok som man kom snabbt framåt i. För mig tog det endast ett par dagar att komma igenom den. Men den var väldigt bra och rolig! Jag kom in i boken snabbt och den var aldrig svår att förstå trots att det ibland hoppade mellan nutid och händelser när Moa var liten. Jag gillade att man fick läsa om andra händelser från tidigare, det gjorde att man förstod varför Moa var som hon var och hur hon hade blivit formad av att växa upp utan en mamma.

Jag tror många kan relatera till den här boken, både när det gäller att växa upp i en familj som Moas och när det gäller kompisar och kärlek. Moa lever med sin pappa, hans nya fru Susanne och sin femåriga halvbror Lucas. Hon älskar sin familj och trots att Susanne inte är hennes biologiska mamma, känns hon mer som en mamma för Moa. Men ibland känner sig Moa lite utanför i familjen, som att hon bara är ett bonusbarn. Jag tycker det är väldigt fint beskrivet och jag tror att många kan relatera. Moas bästa kompis Otto är kär i en tjej som heter Hannah Eldh och Moa oroar sig mycket över hur det kommer att bli när någon gång i framtiden Otto får en flickvän. Kommer han inte vilja vara med henne då? Även det tror jag många kan känna igen sig i.

Lite här och var i boken finns fotnoter, det är något som jag stör mig på. Jag tycker att det blir jobbigt att hel tiden låta blicken vandra ner på sidan för att läsa fotnoten, det gör att man stannar upp i läsflytet. Men samtidigt gillar jag de små kommentarerna, de tillför mycket till berättelsen och är väldigt roliga.

Jag rekommenderar alla som är över 12 år ungefär och vill läsa en bok som bara är skön att läsa utan något jobbigt att läsa den här boken. Det är en bok man hela tiden vill fortsätta läsa samtidigt som man inte vill att den ska ta slut. Superbra!

Jag ger Mornitologen av Johanna Thydell 4 av 5 ugglor.


lördag 29 oktober 2016

Farväl Eritrea - Recension

Farväl Eritrea är skriven av Samuel Brhane och hittas på Adlibris eller Bokus.

I den här boken berättar Samuel om när han som sextonåring lämnade sitt hemland Eritrea. Man får läsa om hans sista tid i hemlandet där han blir kär i en flicka som redan är bortlovad till någon annan. De flyr mot Europa och ett friare liv. Många långa resor i trånga utrymmen, kvinnor som blir våldtagna om nätterna och människor som dör av svält. En tuff men viktig berättelse.

Just nu är fler människor än någonsin ute på flykt och genom den här boken får man läsa om hur det kan vara. Jag vet inte hur man ska beskriva det, men det var intressant att läsa om. Jag skulle nog aldrig kunna tänka mig hur det skulle vara att behöva lämna sitt hem och sin trygghet helt plötsligt. Därför var det intressant att läsa den här boken och det är varför jag rekommenderar andra att läsa den. Jag tror att den här boken skulle passa väldigt bra att läsa i skolan, då det är en ung kille som har skrivit den utifrån sina upplevelser. Man får en förståelse över vad så många människor går igenom just nu och boken är lärorik.

Jag är 14 år, snart 15, alltså inte så mycket yngre än vad Samuel är i den här boken. Därför känner jag att jag kan relatera till vissa känslor och tankar han har. När jag läste den här boken funderade jag mycket om hur det skulle vara om jag upplevde det här. I början av boken får man läsa om Samuels liv i Eritrea där han förälskar sig i en tjej som ska bli bortgift. Många tankar går runt i huvudet hur det skulle vara som jag blev bortgift. Jag känner mig fortfarande som ett barn i den här åldern och tänk att jag om kanske ett år skulle giftas bort till någon jag inte känner. Det skulle kännas så konstigt.

Den här boken berörde mig verkligen, det är Samuel som berättar sin egen historia och det här har faktiskt hänt på riktigt. Det känns så hemsk och skrämmande att människor ska behöva uppleva det här och jag kan nog inte riktigt förstå att det här har hänt och händer på riktigt. Men jag gillar boken, den var intressant och är en viktig bok!

Jag ger Farväl Eritrea, av Samuel Brhane 3 av 5 ugglor.

fredag 28 oktober 2016

Recensionsrace

Läslov och en massa recensioner som måste publiceras, vad passar då bättre än ett recensionsrace? Under kommande sju dagarna publicerar jag recensioner varje dag! Kul va?

Dessa böcker kommer det recensioner på:














torsdag 27 oktober 2016

Äntligen läslov!

Nu är det snart här! Det efterlängtade läslovet! Efter veckor av slit i skolan ska det bli skönt med en hel vecka som jag ska fokusera på läsningen! Idag skriver jag om mina boktips inför läslovet, mina planer och tips på aktiviteter! Nu kör vi!


PAX-bokserien, av Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson är den ultimata serien att sträckläsa under läslovet! Mer spännande läsning får man leta efter!


Djupgraven, av Camilla och Viveca Sten passar superbra för sig som vill läsa något spännande och lite övernaturligt men samtidigt vill kunna relatera till känslor och tankar. Boken berör både utanförskap, sjöväsen och hur det är att bo i skärgården på hösten när turisterna åkt hem till storstan.

Vi är en, av Sarah Crossan handlar om ett 16-årigt tvillingpar som är ihopväxta. En sorlig och gripande bok som går snabbt att läsa och är skriven på ett lite annorlunda sätt.

Han kallar sig Esmeralda, av Ritta Jacobsson rekommenderar jag till dig som vill ha en spännande och lite obehaglig bok, men som också innehåller kärlek, vänskap och vardag. Den tar upp pedofili och är till viss del baserad på verkliga händelser.

Du, bara, av Anna Ahlund är en av de bästa böckerna jag läst! Superhärlig kärleksroman för ungdomar.


Miss Peregrins hem för besynnerliga barn, av Ramson Rigg går på bio just nu. En rolig läslovsaktivitet kan vara att läsa boken och sedan se filmen. Jag har både läst boken och sett filmen och tyckte att de var jättespännande!

Mornitologen, av Johanna Thydell vill jag tipsa om till dig som vill ha en underhållande ungdomsbok som går snabbt att läsa. Man fastnar i berättelsen om Moa som hälsar på sin mamma som har varit frånvarande hela hennes liv. Jättebra!

Stanna, av Flora Wiström är en supermysig ungdomsroman som passar väldigt bra att krypa ner i soffan eller sängen med nu under läslovet. Den handlar om kärlek, vänskap och är skriven på ett väldigt fint sätt!

Borttappat: Katt, kompis, kalsong, av Elin Lindell är en av de jätteroliga böckerna om Jördis för lite yngre barn. Läs de gärna tillsammans för ett gott skratt!


Jag vill också tipsa om att kolla upp vad ditt bibliotek ordnar för aktiviteter under läslovet. På Eskilstuna stadsbibliotek kan man dansa en saga, gå på författarbesök med Katarina Genar, vara med på Elin Lindells bokverkstad och mycket mer!

Mina planer för läslovet är att verkligen koppla av och försöka ägna mycket tid åt läsning! Jag ska försöka att läsa så många som möjligt av de Augustnominerade böckerna. Det ska bli superroligt och jag är jättetaggad! Jag är också sugen på att ta höstpromenader, vara med kompisar och kanske åka skridskor! Ha supermysigt läslov, läs mycket och ta det lugnt!

onsdag 26 oktober 2016

En inspirerad onsdag!

Efter en måndag full med Augustprisets nomineringsevent var jag på tisdagen helt slut! Kanske beroende på att jag är en introvert människa eller någon form av Augustbaksmälla, haha! Men jag hade i alla fall världens magknip, frös och svettades om vartannat, jag trodde att jag var på väg att bli sjuk. Men jag hoppade över dansträningen och voilá! Är pigg som en lärka idag! Jag har haft en lugn men samtidigt fullspäckad dag i skolan och känt mig sjukt inspirerad, så idag tänkte jag skriva om mig dag! Kanske kan det bli kul!

Klockan ringde 7.00 eftersom att vi börjar sent på onsdagar, 9.10. Jag pallrade mig upp ur sängen och ner till köket för min dagliga superfrukost. Havregrynsgröt med bär, macka med kokt ägg och te. Jag gick upp på mitt rum tog på mig kläder och gjorde i ordning mig. Sedan slösurfade jag lite och försökte bestämma mig om jag skulle ta bussen eller cykla. Det blev cykeln som det oftast blir, går snabbast och smidigast! Riktigt kyligt var det ute idag men som tur var hade jag min stora halsduk. På vägarna var det frost så jag tog det lite lugnt med cykeln. Men det var ljust ute! Det brukar i princip vara natt när jag cyklar till skolan i vanliga fall. Jag kände mig väldigt glad.

Sista hösten på Faktoriet!

Skoldagen började med svenska, jag skrev lite på min novell eftersom att jag var klar med både boken vi läser och so-texten som vi fick jobba med. På vägen till skolan hade jag fått sån himla inspiration så jag skrev en liten dikt också, så här gick den:


Livet kan gå upp och ner
men ser du det ljust
blir framgångarna fler
När himlen är öppen och allting klart
med frisk luft i kroppen så underbart
I mörkret som faller finns ett litet sken
från ljuset i fjärran i natten sen
Innan du somnar med boken i händer
tills dagen gryr
ta en dag i sänder

Efter svenskan var det dags för franska och prov. Det gick superbra, jag fick alla rätt! Men det var ganska enkla verb som vi jobbat mycket med så det var tur. Sedan tittade vi på film och fick sluta tio minuter tidigare. Vi äter lunch på en annan skola så det var bra med några extra minuters rast så att vi inte behövde stressa. Min kompis köpte ett par tjockare strumpbyxor på vägen eftersom att hon frös och i matsalen serverades fisk, det var gott!

Sedan var det dags för halvklassmatte då vi hade bedömningsuppgift. Det gick väl helt okej, men jag missade lite på några saker tror jag. Det här var de svåraste uppgifterna som man ska kunna om man vill få A och det vill jag och jag vet att jag kan det. Därför känns det lite surt när man i efterhand kommer på saker man gjorde fel på. Men, men, vad gör det om hundra år? Jag vet att jag ändå kommer att komma in på den gymnasielinje jag vill, men när man ställer höga krav på sig själv blir man aldrig riktigt nöjd. Man kan alltid utvecklas.

Till sist var det bara musiken kvar, vi spelade en Johnny Cash-låt på gitarr, trummor och bas. Det gick väl bra, men jag kunde inte riktigt släppa det där med matten.

På vägen hem blev jag oerhört inspirerad igen, jag bli alltid det på vägen till eller från skolan eller när jag ska sova. Jag skrev den här dikten och kände mig bara lycklig:

Hösten är här
jag lovar och svär
Träden tappar löv
ett efter ett
så många har jag aldrig, någonsin sett
För varje stund som går blir loven få
och dagarna till lov lika så

Väl hemma hade jag fått ett brev där det stod att mina böcker från Augustpriset fanns att hämta(!!!)! Då blev jag ännu gladare och ville plötsligt skriva det här blogginlägget. Så nu sitter jag under en filt i sägen, äter mellis och skriver det här. Snart ska jag nog gå och hämta paketet och sedan är det dags för lite dans! Jag har inte riktigt tränat ordentligt på ett tag nu, så det ska bli skönt! Eller, senaste gången var väl i lördags... Sedan ska jag kanske läsa lite och skriva ett och annat blogginlägg så det blir ju skojsigt! Hoppas du också haft en bra dag!


tisdag 25 oktober 2016

Augustpriset 2016: De nominerade är...

Nu är det avslöjat vilka böcker som har chansen att vinna Augustpriset 2016! Jag var på plats i Stockholm när de tillkännagavs! Här är de nominerade böckerna:


Årets svenska barn- och ungdomsbok:


Idag vet jag inte vem jag är, Ida Sundin Asp, Urax
En äldre man vaknar och vet inte vem han är. Huset är inte hans och i spegeln syns någon annan. Ett barnbarn lotsar honom med varsam hand genom allt det egendomliga och främmande. Ida Sundin Asps inkännande skildring av en dement jagberättare vars verklighet smulas sönder är vacker och berörande. Med sitt dekorativa och sofistikerade formspråk har hon skapat obestämbara, exotiska miljöer som speglar hans splittring. Det är en bilderbok som andas både värme och originalitet.


Ormbunkslandet, Elin Bengtsson, Natur & Kultur
Margit och Mika är ett. Intimt sammansvetsade, älskande. Men de är också syskon, och medvetna om att deras kärlek inte är accepterad. Så Mika bryter upp, och övergiven reser Margit till Malmö, möter nya människor och engagerar sig politiskt. Men Mika finns kvar närmast hjärtat. Elin Bengtssons ungdomsroman handlar om det kanske allra mest förbjudna: incest. Med ett poetiskt och symbolmättat språk vidgar och utmanar hon synen på sexualitet och vilken kärlek som får och inte får finnas.



Tio över ett, Ann-Helén Laestadius, Rabén & Sjögren
I Kiruna ställer Maja klockan på tio över ett varje natt, lagom till de nattliga gruvsprängningarna. Hon måste kunna rädda familjen om det värsta skulle hända och allting rasar. Ann-Helén Laestadius ungdomsroman är en berättelse om att gå runt med en konstant rädsla för att tillvaron ska rämna. Det handlar om sorgen inför en bygd i förändring, om samhällsengagemang och kommunalpolitik, men också om nära vänskap och kärlek. Med driv i språket flätar Laestadius samman plats, politik och psykologi.

Oj, en polis, Eva Lindström, Alfabeta Bokförlag
Nej, någon polis finns inte i den här boken. Däremot två bröder. Och en pilot och en hund. Eva Lindström låter oss träda in i en absurd och humoristisk bilderboksvärld där det oförutsägbara väntar bakom varje sidbläddring. Milda, stämningsskapande färger samsas med hotande svarta färgfält, i en berättelse som går från vila till intensitet till vila igen. Det finns en fruktbar rytm i detta växelspel. I de enfärgade bakgrundsfälten finns en ödslighet som öppnar för fantasin. Inom lekens ramar blir allt möjligt.


Djur som ingen sett utom vi, Ulf Stark & Linda Bondestam, Berghs Förlag
Ingen har sett Eskalopen, Nomadinen och Celansetten. Ingen utom Ulf Stark, som har gett dem varsin dikt, och Linda Bondestam, som i sprakande färg har förevigat dem i bild. Denna diktsamling förädlar och utvecklar en absurdistisk nonsenstradition. Rimmen är oväntade, bildkompositionerna häftiga. Fantasifulla språklekar och nyord samsas med kontrastrika bilder där varje enskilt djur har fått ett personligt uttryck. Resultatet blir en livsbejakande och nyskapande bok, genomtänkt ner i minsta detalj.


Åka buss, Henrik Wallnäs & Matilda Ruta, Natur & Kultur
Hur upplever ett barn flykten från ett krig? Det har Matilda Ruta och Henrik Wallnäs utforskat i en tidlös bilderbok som inte kunde vara mer aktuell. Här skildras flykten ur barnets perspektiv. Bilderna är rika till färg, form och innehåll, och fulla av upptäckter. De visar vad barnet observerar, vilket skapar en fängslande relation mellan text och bild, där mycket förblir outtalat. Var vi befinner oss på sista sidan, vad som är dröm och vad som är verklighet, är öppet för tolkning.



Årets svenska skönlitterära bok:


Aftonland, Therese Bohman, Norstedts

djupa kärlek ingen, Ann Jäderlund, Albert Bonniers Förlag

Välkommen till Amerika, Linda Boström Knausgård, Modernista

En dramatikers dagbok 20132015, Lars Norén, Albert Bonniers Förlag

Eländet, Andrzej Tichý, Albert Bonniers Förlag

De polyglotta älskarna, Lina Wolff, Albert Bonniers Förlag


Årets svenska facklitterära bok:


Gutenberggalaxens nova. En essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution, Nina Burton, Albert Bonniers Förlag

Arktis. Liv i en värld av is och snö, Felix Heintzenberg & Ole Jørgen Liodden, Bio & Fokus Förlag

Glömskans bibliotek. En essä om demens, vansinne och litteratur, Ulf Karl Olov Nilsson, Norstedts

Skotten i Köpenhamn. Ett reportage om Lars Vilks, extremism och yttrandefrihetens gränser, Niklas Orrenius, Albert Bonniers Förlag

Fattigfällan, Charlotta von Zweigbergk, Ordfront förlag

1947,Elisabeth Åsbrink, Natur & Kultur

Jag har valt att fokusera mer på böckerna i barn- och ungdomskategorin eftersom att det är de böckerna jag har bäst koll på och är mest intresserad av. Texterna under titlarna är juryns motiveringar som jag tagit från Augustprisets pressmeddelande här.

Lilla Augustpriset sägs vara en plantskola för kommande författare och delas ut till någon mellan 16-20 år. Det som är lite speciellt med Lilla Augustpriset är att texterna är anonyma vilket gör att juryn som läser texterna inte vet vem som har skrivit den. Det här året kom det in över 600 bidrag och nu har de sex stycken texter som är nominerade tillkännagetts. På Augustprisets hemsida kan du nu läsa de nominerade texterna och rösta på din favorit.

Nominerade texter till Lilla Augustpriset:

Perspektiv – en rymdsaga om Medelhavet, Henning Bollmark, Uppsala

Nedräkning, Sanna Fagerström, Uppsala

Åttahundratusen trehundrafemtiosex tick och ett knippe röda tulpaner, Smilla Luuk, Stockholm

Då rallarrosen blommar, Sigrid Nikka, Höllviken

Samklang, Matilda Stjernqvist, Ryssby

Jag är 20 år och har OCD, Gabriel Zetterström, Lidingö

Okej, okej. Nu tar vi det från början. I barn- och ungdomskategorin blev alltså fyra bilderböcker och två ungdomsböcker nominerade. Varav dem handlar en om en dement morfar, en är i diktform om påhittade djur, en utspelar sig i Kiruna och handlar om förändring, en handlar om ett förälskat syskonpar och så lite vanliga hederliga bilderböcker. Jag blev väldigt överraskad samtidigt som det var väldigt väntat med så många bilderböcker. Det känns som att många vuxna läser bilderböcker och ungdomsböcker, men aldrig mellanåldersböcker. Jag saknade dem bland de nominerade. Mellanåldersböckerna är oftast väldigt spännande och skrivna i ett rappt tempo för att passa slukaråldern och jag skulle gärna sett några sådana nominerade. Men det känns som att man vill ha fina, illustrerade, djupa bilderböcker istället. Synd tycket jag, men å andra sidan är det bra att de väljer de böcker de verkligen tycker är bäst och inte utifrån att alla kategorier inom kategorin ska få någon nominering.

Jag som många andra tycker att barn- och ungdomskategorin borde delas upp. Det är väldigt stor skillnad på innehållet i en bilderbok som är tänkt för treåringar och en ungdomsbok tänkt för 15 plus. Jag förstår att det är svårt, men det känns lite orättvist.

Igår tillkännagavs de nominerade böckerna på Kulturhuset i Stockholm och jag var på plats! Det var väldigt spännande att se detta live och vara närvarande bland alla nyfikna människor. Jag hälsade på en hel del bokbloggare och andra bokmänniskor och hade en jättetrevlig kväll! När böckerna som blivit nominerade tillkännagavs av konferenciererna Tara Moshizi och Daniel Sjölin var det en oroligt spänd stämning i lokalen. Författarna samtalade om sina böcker och många samtal gick väldigt djupt. Intressant men jag kan tycka att det gick lite väl djupt för att handla om en bok som är tänkt för treåringar. En godnattsaga behöver inte vara djup med en massa handlingar mellan raderna, ta upp flyktingkriser och sådana saker. Visst, jag tycker att det kan vara spännande att läsa och det är bra att lära barnen, men jag tror att man som treåring faktiskt uppskattar mer en enkel bok.

Sammanfattningsvist har jag lite delade åsikter om årets nomineringar men jag vet i alla fall att jag är väldigt taggad på att få läsa alla böcker! Nästa veckas läslov kommer precis lagom! Det kommer jag att spendera i sängen med alla Augustnominerade böcker! I synnerhet är jag nyfiken på Tio över ett och Ulf Starks bilderbok Djur som ingen sett utom vi!


Grattis alla nominerade författare!

söndag 23 oktober 2016

Bokcirkel i skolan

På min skola har vi något som kallas för Elevens val varje måndageftermiddag. Då får man varje termin göra ett val på vad man vill göra under den här tiden. Exempelvis går det att välja på styrketräning, världens mat, estet, träslöjd, drama och programmering. Jag har valt att ha bokcirkel, vilket jag tycker är jätteroligt! Vi fikar, dricker te, läser böcker, pratar om böcker och skriver om böcker. Perfekt för mig! Det är kul med lite extra lästid i veckan, dessutom under skoltid, och måndagseftermiddagarna är en tid jag verkligen längtar till!

Vi har en blogg som heter Faktoriets bokcirkel där vi skriver om böckerna vi läst och vad vi gör på bokcirkeln. Gå gärna in och läs; http://faktorietsbokcirkel.blogspot.se/


Så här brukar det se ut på vår bokcirkeltimme. (Malins bild från det här inlägget.)

När jag gick i mellanstadiet och lågstadiet hade vi ofta högläsning och tystläsning och vi gick ofta till skolbiblioteket och lånade böcker. I min högstadieskola har vi inget skolbibliotek men eftersom att skolan ligger väldigt centralt är det nära till Stadsbiblioteket. Men vi läser inte så mycket som jag skulle vilja. Nu går jag i nian och sedan jag började sjuan har vi endast läst två skönlitterära böcker på svenskan. Det är jätteviktigt att uppmuntra ungdomar till läsning och därför tycker jag att det är jättebra med bokcirkeln!

torsdag 20 oktober 2016

Ingenting och allting - Recension

Ingenting och allting är skriven av Nicola Yoon och utgiven på svenska av Bonnier Carlsen. Det är en ungdomsbok som du kan hitta på Adlibris eller Bokus. 

Sjuttonåriga Madeline är sjuk. Hela sitt liv har hon haft sjukdomen SCID, vilket gör att hennes immunförsvar är i botten. Hela sitt liv har hon spenderat innanför väggarna i sitt hus med filtrerad luft. I princip de enda personerna hon någonsin träffat är sin mamma och sjuksköterskan Carla. Vad som helst kan göra Madeline sjuk och hon får absolut inte gå utanför huset. En dag flyttar en ny familj in i huset mittemot. Bland dem, Olly. Den svartklädde killen som älskar parkour. Någonting är speciellt med honom. För första gången får Madeline tankar på hur livet skulle vara utanför och den stora kärlek. 

Det här är en bok för bokälskare! Huvudkaraktären Madeline har mycket tid över, när hon inte undersöks eller pluggar på distans, läser hon. Därför är boken full av boktips och jag gillar särskilt Madelines eller Maddys spoilerrecensioner. Där berättar hon om en bok genom en mening där en stor händelser eller påstående i boken avslöjas. Egentligen vill man kanske inte att böckerna ska spoilas, men jag tyckte ändå att det var lite roligt! Genom den här boken fick jag massor av tips på böcker, främst Den lille prinsen som jag lånade på biblioteket nu! 

Jag gillade omslaget väldigt mycket, det är gjort av Stina Wirsén. Något annat jag tyckte väldigt mycket om var historien. Den var bra utformad och intressant! Jag älskar vändningen den fick på slutet, men det tänker jag inte berätta något mer om nu! 

Den här boken var inte som alla andra böcker, den var utformad med listor, bilder och annat roligt! Det gör att det blir lite mer lättläst! 

Det blev en lite kort recension om den här boken, men jag rekommenderar den verkligen för den var bra! Inte den bästa jag läst, men helt klart bra och läsvärd! Läs! 

Jag ger Ingenting och allting av Nicola Yoon 3 av 5 ugglor.


måndag 17 oktober 2016

Augustpriset 2016: Tidigare nomineringar och mina förhoppningar

Nu är det snart dags att få reda på vilka böcker som är nominerade till Augustpriset! På måndag, om en vecka smäller det! Därför tänkte jag idag skriva lite om några böcker som tidigare blivit nominerade till priset i barn- och ungdomskategorin och om vilka böcker jag hoppas på detta år.

Förra året vann När hundarna kommer, av Jessica Schiefauer Augustpriset i barn- och ungdomskategorin. Jag läste den i början av det här året och tyckte att den var lite jobbig att läsa på grund av att händelserna i boken var väldigt tunga. Boken handlar om Ester och Isak som är störtförälskade i varandra. Men så blir Isaks lillebror misstänkt för att ha misshandlat en ung pojke till döds och allting vänds upp och ner. Boken tar upp nazim, vilket är ett viktigt ämne och man får följa Isak och Ester under en svår period i deras liv. Isak brottas mot det som händer hans bror och Ester måste vara där och stötta honom. En läsvärd bok med väldigt fint omslag och en värdig vinnare av Augustpriset tycker jag!

2013 nominerades Sara Kadefors bok Lex bok till Augustpriset. Den boken har jag läst två gånger, första gången tycket jag inte om den så mycket, men andra gången tyckte jag att det var jättebra! Boken handlar om Lex som startar en blogg där hon låtsas vara en tjej som heter Maya. Jag tyckte att den var väldigt rolig och tog upp aktuella ämnen på ett bra sätt.

En bok jag tyckte mycket om när jag läste den förra sommaren var Det händer nu av Sofia Nordin. Den blev nominerad till Augustpriset 2010 och handlar om Stella som blir kär i sin bästa vän Sigrid. Det är en väldigt fin bok som visar att man får älska vem man vill och att man ska våga vara den man är. Jag minns boken som en bok man fastnar i och bara vill läsa vidare i och nu när jag skriver om den blir jag lite nostalgisk och sugen på att läsa om den.

Inför årets Augustpris har jag några böcker jag hoppas lite extra på. Först och främst, PAX såklart! Vid det här laget vet ni nog att jag älskar PAX och jag tycker att det vore superkul om de blev nominerade till Augustpriset. Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonssons serie är bara helt genial, jag älskar den! De böcker som har chansen att bli nominerade till årets pris är Näcken, Pestan och kanske Gasten. Hoppas, hoppas, hoppas!

På Augustminglet för några veckor sedan pratade jag med Johanna som bloggar på Sincerely Johanna och hon hoppades att Anna Ahlunds debutroman Du, bara skulle bli nominerad. Det hoppas jag med, för den boken tyckte jag mycket om!

Nyligen läste jag Flora Wiströms bok Stanna, den tycke jag mycket om! Jag tyckte att det var så fint skriven och man fastnade liksom i den, det skulle vara roligt om den fanns med bland nomineringarna!

Jag lyssnad på avsnitt 26 av Katta och Sofias podcast En förbannad podd, som också är Augustambassadörer. De pratade sina förhoppningar inför Augustpriset och nämnde att de tyckte att Brorsan är kung av Jenny Jägerfeldt och Veckan före barnbidraget av Elin Johansson och Ellen Ekman skulle bli nominerade. Både de böckerna har jag hört väldigt mycket bra om och skulle gärna vilja läsa. Därför tyckte jag att det lät bra att de kan bli nominerade till Augustpriset så att jag kan läsa dem!

Det ska bli väldigt spännande att få ta del av vilka böcker som blir nominerade, det ser jag verkligen fram emot! Snart är det dags!

Vilka böcker hoppas du blir nominerade till årets Augustpris?

lördag 15 oktober 2016

Bokmässanhaul

Nu var det ett tag sedan det var bokmässa men idag skriver jag om allt jag fick med mig hem. Böcker, anteckningsböcker, bokmärken och allt vad det var. Jag fick med mig mycket roligt, men jag kan säga att det var tungt att bära runt på!

Först och främst, böckerna jag köpte och fick var dessa:


Pestan, av Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson, Sal 305 av Ingelin Angerborn, Stanna av Flora Wiström, Forsdansen av Ida Tidman och Svalan och Snigeln hittar hem av Anders Nyman. Mycket spännande böcker, allihop! Jag har än så länge läst Pestan, Stanna och Svalan och Snigeln hittar hem och dem tyckte jag mycket om! Speciellt gillade jag Pestan, som ni kan läsa om i mitt senaste inlägg. Men jag gillade även Stanna väldigt mycket, den var bra skriven och rolig att läsa!

Jag köpte två anteckningsböcker som jag tyckte var väldigt fina! Jag älskar att titta på och köpa anteckningsböcker, post-it lappar, pennor och sådana småsaker. Det är så himla roligt! På Bokmässan köpte jag en lila anteckningsbok med mumin-figurer på och en med blommor på. Jag tycker om båda jättemycket!



Två tygkassar fick också följa med hem, båda var svarta med vitt tryck. På den första står det Moomin och är ett mumintryck på och på den andra står det "Bokälskare mot rasism". Jättefina!


Sist men inte minst fick jag med mig en massa småkrafs, bokmärken, en Läslover-pin och en massa andra saker. Det bokmärket jag gillar mest är det med mig och min mamma på som man kunde göra i en fotoautomat utanför mässan!

torsdag 13 oktober 2016

PAX Pestan - Recension

Pestan är den sjunde av tio delar i urban-fantasy-serien PAX som är skriven av Åsa Larsson och Ingela Korsell och illustrerad av Henrik Jonsson. Boken är utgiven av Bonnier Carlsen och finns att köpa på Adlibris och Bokus.

"Var inte rädd för häxor, speciellt inte för den som finns inom dig."

I PAX-serien får vi följa bröderna Alrik och Viggo som är utvalda att beskydda Mariefred mot de onda krafter som vilar över staden. Samtidigt som de måste slåss mot magiska väsen finns även ett hot i vardagen och skolan. Bröderna är fosterhemsplacerade då deras mamma har alkoholproblem och i skolan finns elaka Simon och hans pappa Träslöjds-Thomas som hela tiden vill sätta dit Alrik och Viggo. I Pestan  är det juletid fastän julstämningen inte är på topp. Fler och fler av Mariefreds invånare smittas av någon märklig sjukdom. Har detta något med Pestan att göra? När människor i Alrik och Viggos närhet insjuknar måste bröderna ta reda på vad det är för sjukdom. Och det är fort! Iris har en plan för hur de ska komma på vem Svarthäxan är och Alrik och Viggo måste hjälpa henne.

Jag vet inte vart jag ska börja! Det finns så mycket bra att säga om PAX, allt är bara så himla klockrent! Jag är verkligen helt inne i PAX-träsket och associerar allt till PAX! Allt! Det kan vara att någon har en randig tröja som Alrik, att någonting ser ut som i Mariefred eller något liknar en imp till exempel. Jag älskar det för det gör mig glad, dock börjar personerna i min omgivning tröttna lite gran... Därför är det så bra med bloggen, här kan jag skriva vad jag vill! Mycket PAX blir det, men jag vill verkligen sprida den underbara bokserien till ALLA! Genom mina tidigare inlägg vet ni säkert vad jag tycker om PAX-böckerna, men i det här inlägget kommer jag att skriva ännu mer!

Jag har längtat efter Pestan sedan jag läste ut del sex, Näcken, i höstas. Jag har längtat så mycket att jag till och med läste om hela serien i somras och jag planerar nästan att läsa om den igen i väntan på åttonde boken. Så när jag på Bokmässan fick tag i Pestan blev jag överlycklig. Och som pricken över i:et fick jag dem signerad av Henrik! Nu när jag läst ut Pestan längtar jag efter Vitormen som kommer i vår! Det som gör att man längtar så mycket är alla cliffhangers. Varenda kapitel avslutats med en cliffhanger, även hela böckerna! Det är så genialt av Ingela och Åsa! Det gör verkligen att man alltid vill fortsätts läsa! 

Ibland ställer jag mig frågan vilken bok jag skulle önskat att det var jag som hade skrivit och jag undrar om det baske mig inte är PAX-böckerna?! De är så otroligt bra och smarta! Man kan aldrig förutsäga vad som ska hända. Eller, man tror att man vet, fast det blir på ett helt annat sätt! Jag älskar hur man hela tiden blir överraskad av saker som händer och det går precis lagom snabbt! 

Jag tycker mycket om karaktärerna, Alrik, Viggo, Iris, Estrid och Magnar är mina favoriter! Ibland kommer jag på mig själv att tänka, så där skulle Alrik ha gjort, och sedan måste jag påminna mig själv om att de inte finns på riktigt. Karaktärerna känns verkligen levande! Just i Pestan tycker jag om att Iris har fått växa fram som en av huvudkaraktärerna.  Först visste vi ingenting om henne, men vart efter har vi fått veta mer och mer. I de tidigare böckerna var hon bara en sidokaraktär, men nu är hon en av huvudkaraktärerna. Jag tycker att hon att är intressant att läsa om, för hon har en del hemligheter som man gärna vill få reda på!

Åsa och Ingela har verkligen rört ihop en perfekt kompott av allt det bästa man kan tänka sig. I synnerhet gillar jag blandningen mellan vardag, skola och fantasy och väsen. Alrik och Viggo slåss mot både känsliga saker, problem i skolan och magiska väsen från nordisk mytologi. I skolan är det Simon och hans pappa Trädlöjds-Thomas som är de värsta fienderna. De beskyller alltid bröderna för vad som än händer. Jag säger som Ingela och Åsa, jag älskar att hata Träslöjds-Thomas. 

Sedan måste jag också slå ett slag för illustrationerna och omslaget! Fantastiska Henrik Jonsson är så himla duktig! Böckerna sticker verkligen ut i bokhyllan med sina färgglada sidor och häftiga bilder. I historien gör bilderna mycket, de berättar lika mycket som själva texten och är väldigt detaljerade. Superfint! Jag tror att bilderna kan vara en av anledningarna till att så många älskar PAX-böckerna. De ser inte ut som vilken bok som helst, utan är helt unika! 

Jag älskar det här! För mig är PAX boklycka! Därför får Pestan 5 av 5 ugglor.


tisdag 11 oktober 2016

Barnbok på svenska och arabiska

Jag fick med mig en jättefin bilderbok från Bokmässan, den heter Svalan och Snigeln hittar hem och är skriven av Anders Nyman och illustrerad av Fanny Felicia Svanberg. Jag läste boken i ett svep här om kvällen och tyckte att den var väldigt fin. Boken handlar om en svala som måste ge sig av söderut när det börjar bli höst. Alla djur har normer om hur deras natur ser ut. Svalor måste flytta när det börjar bli kallt och sniglar bär med sig sitt hem överallt. Svalan vill leva ett annat liv precis som sin kompis Snigeln. Med hjälp av Ugglan kanske de kan förverkliga sina drömmar.

Det speciella med den här boken är att den är skriven både på svenska och arabiska, det tycker jag är jättebra! Då kan man läsa samma historia i samma bok på två olika språk. Det tror jag kan var till en fördel om man pratar Arabiska och försöker lära sig Svenska. Jag hoppas att fler böcker blir utformade på det här sättet i framtiden för det är ju supercoolt!

Jag gillar också budskapet med boken, att man ska våga utmana sina rädslor och finna sin egna väg. Man måste inte vara på ett speciellt sätt bara för att normerna säger det. Väldigt fina illustrationer också! Svalan och Snigeln hittar hem rekommenderar jag verkligen! Speciellt för barn och vuxna som pratar Arabiska och håller på att lära sig Svenska. Den är toppenbra!



söndag 9 oktober 2016

Allt om Augustpriset 2016

Hösten stora höjdpunkt i bokvärlden är här, jag pratar om Augustpriset! Det är ett stort litteraturpris till minne av författaren August Strindberg som delas ut varje år till svenska författare. Det tycker jag är lite extra roligt att det är just författare från Sverige som belönas. Priset delas ut i tre olika kategorier; Årets svenska barn- och ungdomsbok, Årets svenska skönlitterära bok och Årets svenska fackbok. Även Lilla Augustpriset delas ut till de som är mellan 16-20 år och har skickat in en novell.

Som jag skrivit om tidigare är jag en av ambassadörerna för Augustpriset. Jag ska bevaka barn- och ungdomskategorin lite extra och de här är en lista på alla vi som är ambassadörer i år:

August-ambassadörer för Årets svenska barn- och ungdomsbok är: Paula Högström, Prickiga Paula
Agnes Lindholm, Agnes Bokblogg (Jag)
Katarina Stenskytt och Sofia Jonsson, bokpodden En förbannad podd
Clara Kron, Rastlösheten  

August-ambassadörer för Årets svenska fackbok är:
Mona Ekelöf, Boktanken
Eva Boström, Boktokig
Annette Juhlin, Just nu – just här

August-ambassadörer för Årets svenska skönlitterära bok är:
Katarina Hjälmheden, Som ett sandkorn
Anna Johansson, Och dagarna går … 
Helena Andersson, Ugglan & Boken

I måndags var jag på mingel med Augustpriset i Stockholm. Där träffade jag några av de andra Augustambassadörerna och det var superroligt! Även första avsnittet för årets upplaga av Augustpodden spelades in live med Tara Moshizi och Daniel Sjölin under kvällen. Där pratade de med bland andra Johanna Lindbäck om förväntningarna inför Augustpriset. Här kan du lyssna på avsnittet.

Måndagen den 24 oktober får vi veta vilka som är nominerade till Augustpriset. Det ska bli superspännande! Presskonferensen är öppen för allmänheten, det är bara att anmäla sig och komma. Men det finns ett begränsat antal platser. Se mer information i bilden nedan.


28 november är det dags för själva galan där vinnarna presenteras. Så man har ungefär en månad på sig att plöja igenom alla nominerade böcker! En rolig bokhöst ligger framför oss! Jag är så glad att jag har fått möjligheten att vara ambassadör för Augustpriset. Det är en stor ära för mig!

Vilka böcker hoppas du blir nominerade till Augustpriset?