onsdag 3 november 2021

Modern Väsenologi

Det har precis varit Halloween och just nu är det läslov. Vad passar då bättre än ett spännande boktips på temat väsen? Ingela Korsell slog igenom med PAX-serien som hon skrev tillsammans med Åsa Larsson och Henrik Jonsson. PAX kom att bli några av mina absoluta favoritböcker. För att följa upp den stora succén skrev Ingela Korsell faktaböckerna Väsenologi och Mer Väsenologi där vi fick lära oss om många spännande väsen. Nu är den tredje väsenboken här och den heter Modern Väsenologi.

I Modern Väsenologi får vi bekanta oss med väsen som vi berättar historier om i dagens samhälle. Det är alltifrån zombier, slender man och monster under sängen till jultomten, påskharen och tandfen. Boken är fylld med intressant fakta som blandas med spännande, läskiga och roliga sägner. Innehållet är faktagranskat av Tommy Kuusela och boken är snyggt illustrerad av Reine Rosenberg. 

Likt de tidigare böckerna om väsen är boken pedagogiskt uppbyggd där man för varje nytt väsen först får läsa en faktaruta med kort fakta. Sedan kommer en sägen som följs av mer fakta om väsendet. Det blir ett tydligt mönster som förenar fakta och spänning på ett bra sätt. I slutet av boken finns också mer fakta om skrock i vår tid, läskiga berättelser kopplade till de här väsenderna som hänt på riktigt, tips på poddar om väsen och en ordlista. Det som är så bra med faktaböcker som den här är att man kan bläddra lite som man vill och läsa det som känns intressant. Det är ingen bok som man behöver läsa från pärm till pärm även om man vill läsa allt för att det är så spännande. 

Modern Väsenologi är lärorik och fylld med fakta samtidigt som den är otroligt underhållande med de spännande sägnerna som berättas som om de var sanna berättelser ur författaren Ingela Korsells perspektiv. De avslutas också med som ett bevis på att berättelsen är sann. Det är riktigt läskiga och obehagliga berättelser och i bakgrunden finns en ton av humor. Jag som är lättskrämd kunde inte läsa den här boken på kvällen. En kväll bläddrade jag i boken och råkade läsa en av de sanna historierna i slutet och då skrämde jag verkligen upp mig själv. Men som tur är finns det även några snälla väsen med i boken och efter att ha läst om jultomten somnade jag gott i alla fall.

Bokens fantastiska illustrationer är gjorda av Reine Rosenberg. De är detaljrika och förstärker verkligen den obehagliga och kusliga känslan. Jag gillar att de går i samma mörka och varma färger och att de får vara riktigt läskiga trots att boken riktar sig till barn. 

Modern Väsenologi har ingen övre åldersgräns. Den riktar sig till 9-99 åringar och jag tror att den kan skrämma, fascinera och underhålla de flesta! 

Författare: Ingela Korsell
Illustratör: Reine Rosenberg
Förlag: Natur & Kultur
Åldersgrupp: 9-99 år
Köp: t.ex hos Adlibris, Bokus eller din lokala bokhandel

2 kommentarer:

  1. Det låter som en intressant bok.

    SvaraRadera
  2. har läst några av hennes böcker när jag var mindre, tyckte att de var väldigt bra!

    SvaraRadera