söndag 31 december 2017

Årets höjdpunkter

Ännu ett roligt bloggår har passerat och jag är så glad och tacksam över allt jag får vara med om tack vare den här bloggen. I år har jag fått chansen att ta del av många roliga saker och idag tänkte jag se tillbaka på årets höjdpunkter! 

Den 8 juni blev jag inbjuden till pressvisningen av PAX-ljudvandringen. Jag tog ledigt från skolan och hängde i Mariefred på den första officiella visningen av ljudvandringen som lanserades. Det var en häftig upplevelse då jag både fick chansen att uppleva PAX-världen på ett nytt sätt och möta många intressanta människor! 


I augusti var det äntligen dags för Anna Ahlunds releasefest för hennes nya bok Saker ingen ser. Den ägde rum i Norstedts-huset i Stockholm och väldigt rolig! En fin fest för en fin bok av en fin författare med fina människor! 

 

Bokmässan var såklart också en av årets höjdpunkter. En hel helg i böckernas tecken då jag fick chansen att lyssna på många intressanta författare, träffa andra boknördar och hänga med min mamma! Jag hoppas att vi åker på bokmässan även nästa år! Hela året har jag även skrivit för tidningen Hemmaliv som ges ut i Eskilstuna där jag bor. Det är en stor ära för mig att få skriva i en tidning och något jag verkligen är glad för att jag fått göra! Även 2018 har jag fått möjligheten att fortsätta skriva i tidningen och det ska bli riktigt roligt! 


Så mycket roligt som hänt under 2017! Hoppas 2018 blir ännu bättre! Gott nytt år alla bokälskare! Här kan du läsa min årssammanfattning av 2016.

torsdag 28 december 2017

De bästa böckerna jag läste 2017

2017 är snart över och jag har läst många bra böcker under året! Idag tänkte jag lista de allra bästa böckerna jag läste. 


Ordbrodösen av Anna Arvidsson släpptes i början av året. Jag fick ett fint paket med en inslagen bok hemskickat och tillbringade några kvällar i januari läsandes boken och drickandes te. Jag tyckte så mycket om Ordbrodösen, språket, handlingen och själva idén är så briljant! Helt klart en av årets bästa böcker!

När vi var på skidsemester i Bjursås på sportlovet läste jag Åsa Asptjärns tredje bok om Emanuel, Rimligt lyckade ögonblick. Jag minns att jag tyckte mycket om den och skrattade högt flera gånger när jag läste. Det var mysigt att läsa en rolig bok i fjällstugan och när jag var trött efter långa skiddagar piggade den verkligen upp mig!

Godnatt mister Tom av Michelle Magorian läste jag på stranden på Mallorca under påsklovet. Jag hade blivit uppmanad av läraren som hade bokcirkeln på skolan att läsa den. Innan jag började läsa boken hade jag inte så höga förväntningar men de överträffades verkligen! Jag tyckte mycket om boken och berördes en hel del av historian. 

PAX är min favoritbokserie av alla tider. Vitormen och Maran kom ut under 2017 och var otroligt bra! Det är de mest spännande böckerna jag någonsin läst! Ingela Korsell och Åsa Larsson skriver så fängslande att man inte kan lägga ifrån sig böckerna och Henrik Jonssons illustrationer är väldigt häftiga. Jag slukade både Vitormen och Maran på nolltid och älskade dem verkligen!


http://agnesbokblogg.blogspot.se/2017/08/boktips-infor-skolstarten.htmlListbet och Sambakungen av Emma Karinsdotter och Hanna Gustavsson lyssnade jag på som ljudbok på sommarlovet. Den tyckte jag om eftersom att den var rolig, annorlunda och lekfullt berättad. Jag kan tänka mig att den passar utmärkt för högläsning. 

I augusti släpptes äntligen Anna Ahlunds fantastiska bok Saker ingen ser. Jag sträckläste den under en helg i sommarstugan och tyckte oerhört mycket om den. Att få följa flera olika karaktärer var spännande och jag älskade sättet den var skriven på. Läsningen bara flög fram och plötsligt var boken slut. Jag längtar efter att få läsa mer av Anna Ahlund! 

Under oktober läste jag Allt jag inte sa av Yrsa Walldén som jag fullkomligt älskade. Det är en sådan bok som jag skulle kunnat läsa ut på en dag för att den var så bra, men jag tvingade mig själv att dra ut på läsningen. Boken berörde mig verkligen känslomässigt och var annorlunda skriven i du-form. 

Lite då och då under sommaren och hösten läste jag Good night stories for rebel Girls som är en samling med 100 stycken kort berättelser om fantastiska kvinnor. Jag läste den på engelska vilket var en bra träning för mig, men jag uppskattade också boken väldigt mycket. Det var spännande att läsa om coola kvinnor, som jag både kände igen och som var nya för mig. En otroligt spännande bok som alla verkligen borde läsa!


Det här är böcker jag verkligen rekommenderar er att läsa! De är så himla bra! Men nu undrar jag, vilka böcker var de bästa du läste under 2017? 

tisdag 26 december 2017

Hårda paket - Bokhaul #15

December betyder både födelsedag och jul för mig och såklart önskade jag mig flera bokrelaterade saker. I dagens inlägg tänkte jag berätta för er vilka bokrelaterade födelsedagspresenter och julklappar jag fick!

Jag firade min födelsedag tillsammans med mina kompisar i slutet av november och då fick jag en bok som heter Half bad av Sally Green. Den ska bli spännande att läsa! Av min kompis Sara fick jag också en bok med Edith Södergrens samlade dikter. Den tänkte jag läsa lite ur då och då, jag tror den är jättefin! Jag fick också en rosa muminmugg som var jättefin! Sedan firade vi med släkten några dagar innan jag fyllde och då fick jag Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren som jag önskat mig. Den håller jag på att läsa just nu och tycker mycket om! Jag fick också ett presentkort på Akademibokhandeln.

På min födelsedag 20 december fick jag Den nya dagen gryr: Karin Boyes författarliv Johan Svedjedal. Det är en bok om Karin Boye som blev nominerad till Augustpriset. Den hade jag aldrig gissat att jag skulle få, men det ska bli intressant att läsa!


I julklapp fick jag inga böcker, men jag fick några bokrelaterade saker. Först och främst fick jag världens finaste lampa, en Mood book lamp. Det ser ut precis som en bok men när man öppnar den ser det ut som en lysande bok. Den är jättefin! Sedan fick jag en röd muminmugg med Lilla My på som jag önskat mig! Jag älskar muminmuggarna från Arabia, de är jättefina! Jag fick också en sak som man kanske inte skulle räkna som bokrelaterad, en light box. Det är en box där man kan sätta i bokstäver och bilda ord och meningar. Sedan lyser boxen och blir en fin inredningsdetalj. Jag kommer såklart att skriva bokrelaterade citat i den och därför räknar jag den som en bokgrej. Just nu har jag bara skrivit "A book is a dream" och då fick inte resten av citatet plats, "... that you can hold in your hand". Jag skulle vilja komma på något bättre att skriva, men det är svårt eftersom att det inte får plats en så lång mening. "When words written on pages are equally as impotant as oxygen" skulle jag helst vilja skriva, men det är lite för långt. Vad tycker ni att jag ska skriva där?
Jag är jätteglad och tacksam för mina julklappar och födelsedagspresenter! Hoppas ni också har haft en fin jul! 

söndag 24 december 2017

Tjoho, nu är det jul! - Fjärde advent

Glad fjärde advent och god jul allesammans! Idag är det julafton och vi har läst sista kapitlet i årets adventskalenderbok från Rabén & Sjögren, Tjoho, nu är det jul!. Den är skriven av Ulf Nilsson och illustrerad av Emma AdBåge. Genom bokens 24 kapitel följer man grisen Ruffe som rymt från julen och att bli slaktad. På sin väg möter han katten Kss-kss som visar honom till ett hus där de slår sig till ro. Tillsammans med mössen Andersson och Pettersson skapar de en trevlig tillvaro och en jul de sent kommer glömma.

Först och främst vill jag säga att jag älskar idén med adventskalenderböcker där man läser ett kapitel varje dag. Det blir en rolig julkalender som man kan uppleva tillsammans. Det är ett bra upplägg med korta kapitel alldeles lagom att läsa i vintermörkret. Tjoho, nu är det jul! levde dock inte riktigt upp till mina förväntningar. Jag tyckte att det inte hände så mycket i början av boken. Jag tyckte att kapitlen hade en bra längd men berättelsen fördes liksom inte fram så mycket vilket gjorde att det var svårt att komma in i boken. Men efter att ha läst ungefär halva boken blev den mer händelserik och gick också in på lite djupare ämnen som ensamhet och döden. Tankar om olika ämnen var skildrade genom djuren på ett fint sätt och jag tror verkligen att det kan ge upphov till intressanta samtal. Samtidigt som man kan få något att prata om i familjen är boken också humoristisk och knasig. Djuren är lite rädda för julen men lär sig mer och mer genom att läsa ur en bok. Dessutom tar grisen Ruffe på sig kläder och går runt bland människor.

Jag rekommenderar verkligen att läsa en adventkalenderbok i juletid. Det är en jättemysig grej att göra tillsammans. Jag tror nog att det skulle passa jättebra i en familj med yngre barn än vad jag och min bror är. Tjoho, nu är det jul! är en fin och julig bok, men ska man bara läsa en adventskalenderbok skulle jag inte välja den här tyvärr. 

Hoppas ni alla får en underbar jul!

torsdag 21 december 2017

Jullovsläsning

Nu har jag äntligen jullov efter en period av mycket plugg och det ska bli otroligt skönt! Jag ska bara fira jul och nyår med familjen, ta det lugnt och läsa en hel del. Det känns inte som att jag har haft så mycket tid till läsning på senaste tiden och jag har längtat efter ett läslov! I dagens inlägg tänkte jag skriva lite om böckerna jag har planerat att läsa under lovet. 

Jag fyllde år igår och när vi firade min födelsedag med släkten i söndags fick jag Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren som jag önskat mig. Den håller jag på att läsa nu och ska fortsätta med under lovet. Jag har också tänkt att läsa Titta, Madicken, det snöar! av Astrid Lindgren som jag läser varje jul. Sedan ska jag fortsätta ta mig an min läshög. Jag tänker att jag ska läsa de böcker jag är mest sugen på. Just nu lutar det år att jag kommer läsa Sköldpaddor hela vägen ner av John Green, Sjörök av Viveca och Camilla Sten och kanske Bibliotek av Ali Smith. Jag funderar också på om jag ska börja läsa Harry Potter och Fenixorden som är nästa bok för mig i serien. Den förra Harry Potter-boken läste jag ju så sent som i somras så det börjar verkligen bli dags! Dock är den runt 1000 sidor lång så det avskräckas jag lite av. Kanske blir det så att jag läser något helt annat. Men en sak är säker, jag kommer i alla fall att läsa! 


tisdag 19 december 2017

Equilibrium

Equilibrium är skriven av Anna Jakobsson Lund och utgiven av Annorlunda förlag. Boken hittas på Adlibris eller Bokus
"Midnattsklockan slår medan jag springer genom Kintoros sluttande gränder. Jag skulle ha varit på scenen nu, tagit emot de andra kemisternas applåder. Ingen hade vågat neka mig ett forskningsprojekt efter det här. Jag borde ha stannat i bankettsalen, kontrollerat den skärande smärtan. Bröt den sig ut ur mig? Hur kunde den göra det? Klackarna slinter mot gatstenarna och jag drar av skorna. Fötterna domnar bort, men jag stannar inte. Jag måste härifrån, måste byta om innan någon ser mig. Klänningen är kladdig av blod."
 I Equilibrium möter vi Ari som är kemist och håller på att ta fram ett vapen. Dessa egenskaper sätter Ari i en livshotande situation och gör att hon måste fly. Hon kommer till Porto du Luando. Där upptäcker Ari en ny värld och upptäcker en ny sida av sig själv. 

Den här boken fick jag av Anna Jakobsson Lund på bokmässan, vilket var ett tag sedan. Men nu har jag äntligen läst den och det är jag glad över. 

När jag skulle börja läsa Equilibrium var jag lite orolig över att jag inte skulle gilla den eftersom att den tillhör en genre jag inte brukar tycka så mycket om. Och jag kände när jag läste den att det inte riktigt var en bok som fångade mig. Men det fanns helt klart mycket jag tyckte om med boken. Den var fint skriven och jag älskade språket, även karaktärerna fastnade jag mycket för. Men det är något med böcker som utspelar sig i andra världar än vad jag är van vid som gör att jag inte riktigt fastnar i böckerna. Det som jag tyckte var bra med den här boken var att den tar upp saker som jag kan känna igen mig i fast än att det är fantasy eller vad man ska kalla det. Equilibrium handlar mycket om könsroller och Anna Jakobsson Lund har byggt upp en värld med nya normer som likväl skulle kunna vara vår värld. Det är en befrielse att läsa om en värld där ens kön inte spelar någon roll för hur man blir uppfattad. 

Det var roligt att läsa Equlibrium och den liknar inte någon bok jag läst tidigare. Historien var bra uppbyggd och stundtals riktigt spännande. Ibland tyckte jag dock att det inte hände så mycket. Det är en bra bok som jag verkligen rekommenderar till er som vill läsa något spännande om en ny värld ni inte känner igen. Jag fångades inte helt av boken men jag gillade den absolut!

Jag ger Equilibrium av Anna Jakobsson Lund 3 av 5 ugglor. 

söndag 17 december 2017

Julläsning - Tredje advent

Jul för mig är att läsa mysiga julböcker. Därför tänkte jag i dagens inlägg tipsa om mina favoriter. 

Astrid Lindgren är verkligen jul för mig och jag har tre favoriter som jag läser varje år. Den första är Titta, Madicken det snöar! som handlar om Madicken och Lisabet som vaknar en vintermorgon när den första snön är fallen. De blir glada och leker länge i snön. Nästa dag ska Lisabet och Madicken följa med Alva och julhandla, men Madicken har fått feber och kan inte följa med. Lisabet får vänta utanför affären medan Alva köper julklappar och då möter hon en pojke hon känner som åker efter en släde. Han tror inte att hon vågar göra likadant, men det vill minsann Lisabet visa honom att hon kan. När nästa släde kommer hoppar hon på och först känns det roligt men efter en stund är det långt från stan och Alva har snart handlat klart. En mycket fin bok med underbara bilder av Ilon Wikland! I Jul i Bullerbyn får vi följa alla julförberedelser med pepparkaksbak och när de hugger julgran. Jag tycker att den är väldigt mysig att läsa och den ger verkligen den rätta julkänslan. Jul i stallet handlar om en mamma som berättar för sitt barn om den första julen. En väldigt fin bok som jag rekommenderar er att läsa under december!

Sunes jul av Anders Jacobsson och Sören Olsson är den roligaste julboken jag vet! Jag älskar att läsa om Sune och hans familj och i den här boken får vi följa dem under december. Det är en perfekt bok att läsa tillsammans med familjen under julen. 

Förra året började jag läsa julboken Let it snow av John Green, Mauren Johnson och Lauren Myracle, då fastnade jag inte riktigt för den. Nu ska vi läsa den till min bokcirkel så jag fick ge den en andra chans och jag tyckte faktisk att den var ganska bra. Boken består av tre julberättelser av tre författare som liksom vävs samman. Det handlar om en snöstorm, cheereleaders, en minigris, kärlek och jul! 

Jul i Stora Skogen är en adventskalenderbok av Ulf Stark och Eva Eriksson. Den handlar om djuren i Stors Skogen som väntar på att tomten ska komma. En mysig och julig bok!


Ett starkt julläsningstips för ungdomar och vuxna är Fredrik Backmans julhistoria Ditt livs affär som jag läste bara för några dagar sedan. Den är så fint berättad och får en att tänka efter på vad som är viktigt i livet. Det är en kort bok som innehåller mycket!


Det var alla mina boktips för den här gången. Har du ett tips på en bra julbok får du gärna dela med dig av det  kommentarsfältet!

torsdag 14 december 2017

Vinnaren av Augustpriset

Förra året var jag på plats i Konserthuset i Stockholm på Augustgalan. vilket var fantastisk. Årets Augustgala ägde rum den 27 november. Då satt jag hemma i soffan och pluggade samtidigt som jag tittade på livesändningen. Det eviga pluggandet har gjort att jag inte haft lika mycket tid för bloggen. Men nu, några veckor senare tänkte jag skriva om mina tankar kring vinnaren av Augustpriset i barn- och ungdomskategorin. 

Fågeln i mig flyger vart den vill av Sara Lundberg blev årets vinnare i barn- och ungdomskategorin och det tyckte jag var helt rätt. Jag gissade också på att den skulle vinna! Boken är en skildring av konstnären Berta Hansson barndom där Sara Lundberg ligger bakom både text och illustrationer. Det är en otroligt fin bok med helt fantastiska illustrationer och jag tycker också är spännande att läsa om en konstnär jag inte tidigare kände igen. Boken gav också en förståelse om hur det kunde vara att vara barn under den tiden. Tjejerna hade inte samma möjlighet att bli vad de ville till exempel. 

Jag tycker Fågeln i mig flyger vart den vill är en värdig vinnare och jag rekommenderar alla att läsa den boken. Det är som en bilderbok fast för äldre barn men jag tycker att den passar lika bra för vuxna. En sak jag tänker på att det nog är en bok som fler vuxna uppskattar mer än en bok som barn väljer självmant. Det kan vara ett problem att den kanske inte når ut till den målgrupp den är tänkt för. Men det är en väldigt fin och välarbetad bok. Lite extra roligt är det också eftersom att Sara Lundberg är från Eskilstuna precis som jag och har gått på min skola!

tisdag 12 december 2017

Ett oväntat bokpaket och en och annan vinst - Bokhaul #14

För några veckor sedan fick jag ett mystiskt sms om att jag hade ett paket från Akademibokhandeln att hämta fast att jag inte hade beställt något! Jag funderade på vad det kunde vara och om de inte hade skickat fel. Men sedan fick jag också ett brev hem och när jag hämtade paketet var det ett stort paket fullt med böcker. Det visade sig att jag hade vunnit en PAX-tävling i Akademibokhandelns monter på bokmässan! Roligt! Idag tänkte jag visa er vad paket innehöll! 

Först och främst var den en PAX-vattenflaska och ett exemplar av den nionde PAX-boken Maran. Paketet innehöll också de två första delarna i Viveca och Camilla Stens trilogi om Havsfolket, Djupgraven och Sjörök. Den första delen har jag läst och den andra delen blev jag jätteglad över att få eftersom att jag så gärna vill läsa den! Wursten och Veganen av Åsa Asptjärn är en annan bok jag länge velat läsa och den fanns också med i paketet vilket jag blev överlycklig över! Jag älskar ju hennes böcker om Emanuel och den här verkar minst lika rolig. Det sista som fanns i paketet var Före och efter Klea av Jesper Danielsson. Den boken hade jag inte hört talas om innan, men det ska bli roligt att läsa den också. 


Jag har även vunnit en annan tävling på senaste tiden. På mitt skolbibliotek har de haft en julkalender med en fråga varje dag där man har chansen att vinna en bok. En av dagarna har jag vunnit och då vann jag boken Jul i det lilla bageriet på strandpromenaden av Jenny Colgan. Dock verkar det vara tredje delen i en trilogi men jag hoppas den går bra att läsa ändå!


söndag 10 december 2017

Julklappstips - Andra advent

Glad andra advent kära bokälskare! Snart är det jul! Jag älskar att ge bort böcker i julklapp. Det är så roligt att se böcker man själv älskat läsas av andra och det är så roligt att tänka ut vilken bok som skulle passa för just en speciell person. Böcker är den perfekta julklappen och de kan skänka så otroligt mycket! Därför hade jag tänkt tipsa om böcker som passar perfekt att ge bort i julklapp.

Till PAX-älskaren:
PAX målarbok är fylld av bilder från de underbara PAX-böckerna och är en utmärkt julklapp till PAX-älskaren som vill ha mer! Gillar denna person också att rita är det perfekt! Jag tänker mig att PAX målarbok kan vara en ingång till att börja läsa PAX-serien så ge den även till någon du vill ska börja läsa serien!

Till alla tjejer i din omgivning: 
Godnattsagor för rebelltjejer handlar om hundra fantastiska kvinnor att inspireras av! Den passar som högläsning för barn från 6 år ungefär och att läsa själv för alla från ungefär 9 år! Hett tips! 

Till skräckfantasten: 
Höstväsen är fylld med skräckberättelser skrivna av några av Sveriges mest omtyckta ungdomsskräckförfattare! Ryslig, krypande skräck att skrämmas av i mörkret!Till någon som gillar att skratta:
Årets bästa och roligaste högläsningsbok är helt klart Lisbet och Sambakungen av Emma Karinsdotter och Hanna Gustavsson. Vi får följa Lisbet och hennes farmor som gör sommaren till den bästa genom att göra det de älskar mest. Boken har jämförts med Loranga, Mazarin och Dartanjang och är härligt galen, humoristisk och annorlunda!

Till den som vill läsa om känslor: 
Här har jag två bra tips som verkligen passar för alla. Den första är Allt jag inte sa av Yrsa Walldén som handlar om kärlek i en ny stad och att bli vuxen och hitta sig själv. Saker ingen ser är även den väldigt känslofylld och där får man följa flera personer under ett år. Fantastiska läsupplevelser att lägga under granen!Till ett barn som gillar att rita: 
Dumma teckning av Johanna Thydell och Emma Adbåge handlar om hur svårt det kan vara att få till den där fina teckningen. En hög igenkänning hela boken igenom! Dessutom är det en fin historia med fina illustrationer!Till den som går i mellanstadiet: 
Att läsa En bästis, tack! av Emma Askling var som att åka tillbaka till min mellanstadietid. Därför tänker jag att den borde passa bra för alla som går i mellanstadiet. Det är en bra bok som innehåller både humor, sorg och igenkänning där man får följa Luna som mest av allt vill ha en riktig bästis!


Hoppas ni fick några julklappstips! Ha en fin adventsdag!

torsdag 7 december 2017

Lucka 7: Astrid Lindgren

Idag är det dags att öppna lucka 7 i julkalenderbloggstafetten och jag tar över stafettpinnen efter Nilmas bokhylla.


Temat i årets julkalenderbloggstafett är "bäst i bokhyllan" och det var nästintill omöjligt att välja en enda bok som är allra bäst. Jag funderade på många olika böcker men bestämde mig till slut för Astrid Lindgren av Agnes-Margrethe Bjorvand och Lisa Aisato. Den är helt klart en av de finaste böckerna i min bokhylla och jag tyckte oerhört mycket om den! Dessutom är det här en bok jag inte tipsat om så ofta, trots att det är en underbar bok!

Den här boken går igenom den berömda författaren Astrid Lindgrens liv från hennes födelse till hennes död. Det är berättelsen om vad som gjorde Astrid till den hon var berättat med ett enkelt språk. Man får också läsa om hur Emil i Lönneberga, Ronja Rövardotter, Pippi Långstrump, Lotta och alla de andra karaktärerna ur hennes böcker föddes. Boken innehåller många vackra illustrationer, tänkvärda citat och inspirerande fakta.

Astrid Lindgren är min största förebild inom litteraturen, jag älskar alla hennes böcker och tycker att hon är otroligt cool. I den här boken lärde jag mig väldigt mycket om henne och trots det lättlästa språket har boken ett stort innehåll. Jag gillar verkligen att boken är så bra uppdelad, varje uppslag handlar om något särskilt i Astrids liv och består av en sammanhängande text, en "Vet du vad?"-ruta, ett citat och en bild.

Att få veta bakgrunden till Astrid Lindgrens historier tycker jag är väldigt intressant. Jag gillade också att läsa alla hennes kloka citat. Astrid Lindgren är en välarbetad biografi som jag verkligen gillade! Men det bästa är nog ändå bilderna, de är bland de vackraste jag någonsin sett.  Jag skulle helst vilja rama in varenda en och sätta upp på väggen, det här kan vara den finaste boken jag äger! Lisa Aisato har verkligen gjort ett suveränt jobb och jag är så oerhört imponerad av hennes illustrationer.

Ha en fortsatt fin dag! Imorgon öppnas nästa lucka hos Elin på Bokslukartips!

söndag 3 december 2017

Adventskalenderböcker - Första advent

Nu är det äntligen första advent och det är jag så glad över! Nu börjar julen på riktigt! Advent betyder också ett adventsinlägg och idag kommer det att handla om adventskalenderböcker!

De senaste åren har bokförlaget Rabén & Sjögren gett ut en adventsbok varje år. Det är fina högläsningsböcker som är uppdelade i 24 kapitel för att man ska kunna läsa ett kapitel varje dag i december fram till julafton. Böckerna lämpar sig för högläsning för barn från 3 år och är fyllda av vackra illustrationer. Exempel på adventskalenderböcker som kommit ut de senaste åren är Jul i stora skogen av Ulf Stark och Eva Eriksson, Tro på tomten av Lotta Olsson och Bejamin Chaud, God jul, Lilla Lök av Frida Nilsson och Maria Nilsson Thore och En förtrollad jul av Siri Spont och Alexander Jansson. Årets adventsbok heter Tjoho, nu är det jul! och är skriven av Ulf Nilsson och illustrerad av Emma AdBåge. Den hade jag tänkt njuta av i december med tillsammans med min familj.

Min favorit bland adventsböckerna är Skorstensjul som är 2015-års adventsbok. Den är skriven av Mårten Sandén och fylld av vackra illustrationer av Lina Bodén. Boken handlar om Stella, Mago och Issa som har rymt från ett barnhem och kommer till Stockholm. Där ska de vänta på att Magos pappa ska komma och hämta dem. Men redan när de stiger av tåget på centralstationen möter de annorlunda människor. Tiggaren Niklasson har glömt bort vem han är och barnen bestämmer sig för att hjälpa honom att minnas. De får hjälp av Lille Haj och de andra skorstensbarnen som bor själva på taken. Det är bråttom, de måste hinna hjälpa Niklasson innan julafton!

Det jag gillar med Skorstensjul är att den verkligen passar för både stora och små. Berättelsen är enkel att förstå för ett litet barn samtidigt som det finns mer att upptäcka i texten för de äldre. Historien och illustrationerna är otroligt fina och ger verkligen den rätta julkänslan! Gillar man Skorstensjul kan man dessutom läsa uppföljaren Älvsommar som gavs ut i år. Där får man fortsätta följa skorstensbarnen i ett somrigt äventyr.

Jag rekommenderar verkligen att läsa en adventskalenderbok i december. Det blir en mysig stund tillsammans där man får uppleva ett spännande äventyr. Julkalenderböckerna är magiska böcker, om man läser ett kapitel varje dag så är det julafton sedan! Ha en fortsatt fin första advent!