tisdag 19 december 2017

Equilibrium

Equilibrium är skriven av Anna Jakobsson Lund och utgiven av Annorlunda förlag. Boken hittas på Adlibris eller Bokus
"Midnattsklockan slår medan jag springer genom Kintoros sluttande gränder. Jag skulle ha varit på scenen nu, tagit emot de andra kemisternas applåder. Ingen hade vågat neka mig ett forskningsprojekt efter det här. Jag borde ha stannat i bankettsalen, kontrollerat den skärande smärtan. Bröt den sig ut ur mig? Hur kunde den göra det? Klackarna slinter mot gatstenarna och jag drar av skorna. Fötterna domnar bort, men jag stannar inte. Jag måste härifrån, måste byta om innan någon ser mig. Klänningen är kladdig av blod."
 I Equilibrium möter vi Ari som är kemist och håller på att ta fram ett vapen. Dessa egenskaper sätter Ari i en livshotande situation och gör att hon måste fly. Hon kommer till Porto du Luando. Där upptäcker Ari en ny värld och upptäcker en ny sida av sig själv. 

Den här boken fick jag av Anna Jakobsson Lund på bokmässan, vilket var ett tag sedan. Men nu har jag äntligen läst den och det är jag glad över. 

När jag skulle börja läsa Equilibrium var jag lite orolig över att jag inte skulle gilla den eftersom att den tillhör en genre jag inte brukar tycka så mycket om. Och jag kände när jag läste den att det inte riktigt var en bok som fångade mig. Men det fanns helt klart mycket jag tyckte om med boken. Den var fint skriven och jag älskade språket, även karaktärerna fastnade jag mycket för. Men det är något med böcker som utspelar sig i andra världar än vad jag är van vid som gör att jag inte riktigt fastnar i böckerna. Det som jag tyckte var bra med den här boken var att den tar upp saker som jag kan känna igen mig i fast än att det är fantasy eller vad man ska kalla det. Equilibrium handlar mycket om könsroller och Anna Jakobsson Lund har byggt upp en värld med nya normer som likväl skulle kunna vara vår värld. Det är en befrielse att läsa om en värld där ens kön inte spelar någon roll för hur man blir uppfattad. 

Det var roligt att läsa Equlibrium och den liknar inte någon bok jag läst tidigare. Historien var bra uppbyggd och stundtals riktigt spännande. Ibland tyckte jag dock att det inte hände så mycket. Det är en bra bok som jag verkligen rekommenderar till er som vill läsa något spännande om en ny värld ni inte känner igen. Jag fångades inte helt av boken men jag gillade den absolut!

Jag ger Equilibrium av Anna Jakobsson Lund 3 av 5 ugglor. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar