söndag 3 december 2017

Adventskalenderböcker - Första advent

Nu är det äntligen första advent och det är jag så glad över! Nu börjar julen på riktigt! Advent betyder också ett adventsinlägg och idag kommer det att handla om adventskalenderböcker!

De senaste åren har bokförlaget Rabén & Sjögren gett ut en adventsbok varje år. Det är fina högläsningsböcker som är uppdelade i 24 kapitel för att man ska kunna läsa ett kapitel varje dag i december fram till julafton. Böckerna lämpar sig för högläsning för barn från 3 år och är fyllda av vackra illustrationer. Exempel på adventskalenderböcker som kommit ut de senaste åren är Jul i stora skogen av Ulf Stark och Eva Eriksson, Tro på tomten av Lotta Olsson och Bejamin Chaud, God jul, Lilla Lök av Frida Nilsson och Maria Nilsson Thore och En förtrollad jul av Siri Spont och Alexander Jansson. Årets adventsbok heter Tjoho, nu är det jul! och är skriven av Ulf Nilsson och illustrerad av Emma AdBåge. Den hade jag tänkt njuta av i december med tillsammans med min familj.

Min favorit bland adventsböckerna är Skorstensjul som är 2015-års adventsbok. Den är skriven av Mårten Sandén och fylld av vackra illustrationer av Lina Bodén. Boken handlar om Stella, Mago och Issa som har rymt från ett barnhem och kommer till Stockholm. Där ska de vänta på att Magos pappa ska komma och hämta dem. Men redan när de stiger av tåget på centralstationen möter de annorlunda människor. Tiggaren Niklasson har glömt bort vem han är och barnen bestämmer sig för att hjälpa honom att minnas. De får hjälp av Lille Haj och de andra skorstensbarnen som bor själva på taken. Det är bråttom, de måste hinna hjälpa Niklasson innan julafton!

Det jag gillar med Skorstensjul är att den verkligen passar för både stora och små. Berättelsen är enkel att förstå för ett litet barn samtidigt som det finns mer att upptäcka i texten för de äldre. Historien och illustrationerna är otroligt fina och ger verkligen den rätta julkänslan! Gillar man Skorstensjul kan man dessutom läsa uppföljaren Älvsommar som gavs ut i år. Där får man fortsätta följa skorstensbarnen i ett somrigt äventyr.

Jag rekommenderar verkligen att läsa en adventskalenderbok i december. Det blir en mysig stund tillsammans där man får uppleva ett spännande äventyr. Julkalenderböckerna är magiska böcker, om man läser ett kapitel varje dag så är det julafton sedan! Ha en fortsatt fin första advent!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar