måndag 3 december 2018

Julkalenderbloggstafett - Lucka 3

Det har blivit dags att öppna lucka tre i julkalenderbloggstafetten som Sofies bokblogg ordnar. Jag tar över stafettpinnen efter Tusen sidor som bloggade igår. 

Temat för årets julkalenderbloggstafett är bäst 2018 och när jag fick höra om temat började jag direkt bläddra igenom böckerna jag läst under året i min läsdagbok. Jag mindes böckerna jag läst och stannade till på vissa sidor och hittade några böcker jag tyckt mycket om. Men när jag kom fram till Draugen av Ingela Korsell, Åsa Larsson och Henrik Jonsson kände jag att den boken verkligen var en speciell och fantastisk upplevelse. Sista boken i PAX-serien som jag tycker så mycket om och en bok som överraskade och berörde mig. Så kom tanken att jag redan skrivit så mycket om PAX här på bloggen och jag bläddrade vidare i läsdagboken. Men ingen av de andra böckerna kändes lika speciell för mig så jag bläddrade tillbaka till sidan med Draugen som var fylld av stjärnor och utropstecken och bestämde mig ändå för att skriva om den.
Draugen är den boken som gjort störst intryck på mig under året. Det var verkligen en så fin läsupplevelse och världens bästa avslut på världens bästa serie. Dessutom har det här verkligen varit ett år fyllt av PAX för mig. Under början av året längtade jag efter Draugen och i maj fick jag chansen att testläsa den innan den var tryckt. Under sommaren gick jag runt och tänkte på berättelsen utan att får säga något om den till någon. Jag lyssnade också om på alla böcker i serien som ljudböcker i hettan. Sedan i september släpptes äntligen boken och jag var på plats i Mariefred och i slutet av september intervjuade jag Ingela Korsell och Henrik Jonsson på Bonnierförlagens monterscen på Bokmässan. 

För er som mot förmodan har missat PAX-serien är det en bokserie skriven av Ingela Korsell, Åsa Larsson och Henrik Jonsson. Den är tänkt för barn i mellanåldern, alltså 9-12 år men jag tycker att den passar för alla som är över nio år. Serien består av tio böcker och i dem får vi möta bröderna Alrik och Viggo. De bor hos en fosterfamilj i Mariefred eftersom att deras mamma är alkoholist och inte kan ta hand om dem. Snart får de veta att de är utvalda att skydda den Mariefred och det hemliga biblioteket mot svarthäxan och alla olika väsen hon släpper ut. Tillsammans med biblioteksväktarna Estrid och Magnar kämpar bröderna mot väsen som mylingen, näcken, gastar och maran. Det är en otroligt spännande serie som jag tycker att alla borde läsa!
Det jag tycker är det bästa med PAX-serien är att de innehåller en perfekt blandning av allt. De är spännande och läskiga samtidigt som böckerna innehåller humor, sorg och vardag. De har allt som en bra bok ska innehålla! Dessutom är böckerna fantastiskt illustrerade av Henrik Jonsson med coola bilder som verkligen förstärker alla känslor. Böckerna är de mest spännande jag någonsin läst och de är omöjliga att lägga ifrån sig. Samtidigt känner jag med huvudkaraktärerna otroligt mycket. Alrik och Viggo har det verkligen inte lätt vare sig med sin mamma eller med det taskiga killgänget i skolan. Alla karaktärer i PAX-serien har jag verkligen fäst mig vid och det känns som att de finns på riktigt. Därför var det lite sorgligt att lämna dem efter att ha läst Draugen

Jag kommer inte berätta specifikt vad Draugen handlar om eftersom att jag inte vill spoila handlingen för er som inte läst serien. Men jag kan säga att det helt klart var min starkaste läsupplevelse under 2018. Den var verkligen så bra! Jag minns när jag läste den i maj och nästan inte gjorde något annat än att läsa den boken under en hel helg. När den var slut rann tårar ner för mina kinder. Den berörde mig verkligen. PAX är verkligen världens bästa bokserie och om du inte har läst den tycker jag definitivt att du ska göra det!

Tack för att du har läst mitt inlägg i den här julkalenderbloggstafetten! Imorgon är det Mias bokhörna som bloggar. 

9 kommentarer:

 1. Suck... Nu känner jag ju bara ÄNNU mer att jag måste läsa PAX någon gång, haha!!!

  Hur kunde jag ens missa serien från början..?! :D

  SvaraRadera
 2. De är inlästa av ingen mindre än Morgan Alling som gör det jättebra.

  SvaraRadera
 3. tack för tips, kanske något för vår tioåring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! Hoppar tioåringen gillar serien!

   Radera
 4. Jag har faktiskt inte heller läst serien, men eftersom du gillar den SÅ MYCKET borde jag kanske ge den en chans... Kanske ett jullovsprojekt för mig med. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag du ska! Jullovsprojekt är ju perfekt!

   Radera
 5. Jag har inte heller läst serien. Skandal ;)

  SvaraRadera