söndag 9 december 2018

Andra advent: Julklappstips

Glad andra advent allesammans! Jag kommer att spendera dagen med julkonsert med min kör och det ska bli roligt! Men först tänkte jag tipsa om böcker för olika åldrar som är perfekta att ge bort i julklapp. En bok är ju den perfekta julklappen. Det är en julklapp som räcker länge och ger mycket. 

För 3-6 år tipsar jag om boken Gropen av Emma Adbåge. Den vann Augustpriset i år och är en jättefin bilderbok som jag tror att många barn kan uppskatta. En perfekt julklapp! Boken handlar om ett gäng barn som har en grop på skolgården som de gillar att leka i. Men de vuxna vill inte att barnen leker där för det är farligt. 


Till barn mellan 5-7 år är böckerna om Saga av Josefine Sundström perfekta. Första boken heter Sagasagor: Studsmatta, simskola och en borttappad tigertass. Böckerna innehåller korta vardagsberättelser som jag tror att alla barn kan känna igen sig i. Man kan läsa dem själv som nybliven läsare eller läsa dem tillsammans. Frallan är bäst och Frallan räddar världen är två böcker av Sara Ohlsson och Lisen Adbåge där vi får träffa Frallan, hennes mamma, mormor och mormors pojkvän. I den första boken har de tävlingsdag och i den andra boken försöker Frallan rädda världen. Böckerna är jätteroliga, spännande och har fina illustrationer. Jag tycker att alla 6-9 åringar borde få dem i julklapp. 


När vi ändå är inne på temat med coola tjejer som Frallan vill jag tipsa om boken Athena. Grattis världen - jag är här nu! av Elin Ek som passar bäst för 9-12 åringar. Den handlar om Athena som tillsammans med sina kompisar har en Rädda-jorden-klubb. De utför olika aktioner för att rädda miljön. Jag skrattade högt flera gånger när jag läste boken samtidigt som boken handlar om ett viktigt ämne. 


Till den som är 12-15 år är en fin julklapp boken Kattvinden av Helena Öberg och Kristin Lidström. Det är en illustrerad bok för ungdomar som berättas både i text och bild. Det är en spännande spöklik berättelse med otroligt fina bilder. 


Den tonåring som vill ha en spännande bok bör önska sig Slutet av Mats Strandberg i julklapp. Där får vi följa två 17 åringar som bara har några månader kvar att leva innan jorden kommer att gå under. En spännande men också lite sorglig bok!


Hoppas du fick något tips på en bok att läsa eller ge bort i julklapp. Om du blev intresserad av någon av böckerna och vill läsa mer om den kan du klicka på länken vid bokens titel. Ha en fin dag!

4 kommentarer: