tisdag 27 februari 2018

Bara du. För alltid!

Bara du. För alltid! är skriven av Emma Fäldt och utgiven av Idus förlag. Boken hittas på Adlibris och Bokus

Andrea har sommarlov, men inget roligt händer. Hennes bästa kompis Leni spelar bara fotboll hela tiden och det finns inget att hitta på. Men så blir Andrea bjuden på en fest hos några klasskompisar. Till en början verkar festen tråkig eftersom att Leni aldrig kommer. Men på festen är också Dante som Andrea blir tillsammans med. De hittar på massor av roliga saker, men då får hon ingen tid för Leni. Hur ska hon göra fr att räcka till de båda?  

Det här är en lättläst bok för mellanåldern som jag tror att många skulle gilla! Det är en mysig sommarlovsberättelse som jag tror många kan känna igen sig i. Ofta kan sommarlovet kännas långt och tråkigt, jag tänker att den här boken är perfekt sommarlovsläsning. Jag gillar också att boken handlar om vänskap och kärlek på ett så seriöst sätt fast boken är riktad till så pass unga barn. Det är bra tycker jag! Jag tror att jag hade älskat den här boken när jag var yngre och den är perfekt för alla mellan 8-12 år ungefär. Det är även bra att den är så pass lättläst så att boken passar för alla! 

Jag tyckte om Bara du. För alltid! eftersom att det var en mysig berättelse om kärlek och vänskap som jag kunde relatera mycket till! Därför får boken 3 av 5 ugglor!

söndag 25 februari 2018

Bokrean 2018

På tisdag börjar bokrean! Jag har en lite delad känsla till den. Dels är det jätteroligt att fynda böcker till bra pris. Men många böcker jag köpt på bokrean har förblivit olästa och då känns det lite onödigt. Dessutom brukar utbudet av ungdomsböcker vara väldigt litet. Årets bokrea tycker jag ser bra ut, hos Adlibirs och Bokus finns många bra titlar när det gäller barn- och ungdomsböcker. Men vad har hänt hos Akademibokhandeln? Inte en enda ungdomsbok! Jag fick hem reakatalogen från dem som jag letade igenom gång på gång utan att hitta en enda ungdomsbok. Jag tänkte att de kanske hade missat en sida i katalogen, men även på nätet var det tomt. Det blev jag väldigt besviken på! 

I det här inlägget har jag samlat tips på barn- och ungdomsböcker som man kan fynda på bokrean. Jag har lagt ihop Adlibris och Bokus eftersom att de i stort sett har samma utbud. Hos Akademibokhandeln hittade jag inte lika många tips eftersom att de inte hade en enda ungdomsbok med. 

Adlibris och Bokus: 

Halsen rapar, hjärtat slår: rim för 0-100 år av Emma och Lisen Adbåge - En superfin bok för barn och vuxna i alla åldrar fylld med vardagsnära rim och fina illustrationer!

Fantastiska fakta om djur av Maja Säfström - Den här har jag inte läst, men den verkar otroligt fin och bra! 

Dumma teckning av Johanna Thydell och Emma Adbåge - Augustnominerad bilderbok om att försöka få till den där perfekta teckningen. Hög igenkänning hos mig och säkert hos många andra! Dessutom underbara illustrationer.

Sagasagor: Studsmatta, simskola och en borttappad tigertass av Josefine Sundström - Perfekt läsning för alla mellan 4-7 år ungefär! Korta berättelser om Saga som handlar mycket om vad som händer i vardagen, det kan vara allt från att tappa en tand till att råka göra illa sin kompis. 

PAX-serien av Ingela Korsell, Åsa Larsson och Henrik Jonsson - Jag älskar PAX precis som många andra! Passa på att fynd serien till bra pris, men kom ihåg att läsa dem i rätt ordning!

Djupgraven av Camilla och Viveca Sten - Första delen i en spännande trilogi om Tuva som tillhör Havsfolket men är bortbyting. Perfekt om man gillar fantasy, nordisk mytologi och spänning!

En ö i havet av Annika Thor - Det här är första delen i serien om Steffie och Nelli som får bo hos en familj i Sverige under andra världskriget. 

En väktares bekännelser av Elin Säfström - En spännande ungdomsbok som inkluderar nordisk mytologi. 

Tre saker jag inte vet om dig av Julie Buxbaum - En fin ungdomsbok om en tjej som får hemliga meddelanden från Någon Ingen. 

Ingen normal står i regnet och sjunger av Sara Ohlsson - Även det här en fin ungdomsbok som går snabbt att läsa för att den är så bra!

Akademibokhandeln: 
Sal 305 av Ingelin Angerborn - En av Ingelin Angerborns spännande mysrysare som inte går att lägga ifrån sig. 

Ibland mår jag inte så bra av Therése Lindgren - Youtubestjärnans bok om psykisk ohälsa och sina egna erfarenheter. Väldigt intressant och lärorik bok!

Iggy 4-ever av Hanna Gustavsson - Den har jag inte läst, men det är ett seriealbum som jag skulle vilja läsa!

Frågor jag fått om Förintelsen av Hédi Fried - Hédi Fried överlevde sin tid i koncentrationsläger och har varit ute i många skolor och pratat om sina upplevelser. I den här boken svarar hon på frågor hon fått om Förintelsen. 

Lotta på Bråkmakargatan av Astrid Lindgren - En klassiker i nyutgåva som man borde läsa för alla barn! Jag älskar Astrid Lindgren och Lotta!

Jag kommer nog att beställa någon bok i alla fall, från Adlibris eller Bokus. En annan av David Levithan som är uppföljaren till Jag, En som jag läste nyligen kommer jag nog att köpa och kanske att det blir Dumplin´ av Julie Murphy också. Självklart ska jag kolla in Akademibokhandelns rea också, men vi får se om jag köper något där med tanke på att de inte hade en enda ungdomsbok i sitt utbud. 

Vad tycker du om årets bokrea?

torsdag 22 februari 2018

Snack Parrows intergalaktiska rymdbyrå: Nödrop från yttre rymden

Snack Parrows intergalaktiska rymdbyrå: Nödrop från yttre rymden är skriven av Camilla Linde och utgiven av Whip media. Boken hittas på Adlibirs och Bokus

Snack Parrow åker iväg på sitt andra äventyr. De ska rädda den som är i nöd och behöver ta sig långt ut i rymden. På vägen stöter de på många hinder, rymdkaniner och någon mystisk Mack Arrow är bara några. 

Jag känner igen Camilla Linde från instagram och tackade självklart ja när hon frågade om jag ville läsa hennes nya bok. Jag tog mig an den andra boken om Snack Parrow en helg, men kände inte att jag riktigt fastnade. Att jag inte läst den första delen i serien kan vara en orsak, det gjorde att jag bara slängdes in i berättelsen utan att veta något om karaktärerna och miljön. Det finns en beskrivning av Snack Parrows tidigare äventyr i början av boken, men jag skulle nog ändå råda er andra som vill läsa den här boken att börja med den första. 

Men trots att jag inte fastnade helt för boken är Nödrop från yttre rymden inte en dålig bok. Boken handlar om rymden och är full av spännande karaktärer och varelser som verkligen gör boken unik. Den är humoristisk och spännande och jag kan tänka mig att boken passar utmärkt för högläsning. Då kan man diskutera med varandra om vad man tror händer sedan och uppleva ett fartfyllt äventyr tillsammans. Dessutom leker författaren mycket med språket, vilket gör att det blir roligt och intressant att läsa. Boken är verkligen fantasifull, både i språket och handlingen vilket jag tror många, både barn och vuxna, kan uppskatta. 

Jag gillade många saker med boken men det var inte riktigt min kopp av te. Det blir lite för påhittat för mig och eftersom att jag inte kände till världen och karaktärerna sedan innan var det mycket nytt som inte riktigt gjorde att jag kom in i boken. Dock tror jag verkligen att många andra skulle gilla den här boken. Det är en perfekt bok för någon som gillar rymden, pirater, fantasi, humor och spänning! Inte en bok för mig, men absolut för många andra. Jag ger Snack Parrows integalaktiska rymdbyrå: Nödrop från yttre rymden 2 av 5 ugglor. 


tisdag 20 februari 2018

Att växa med böcker och hur åldern påverkar det man läser

Böcker har funnits i mitt liv sedan jag var liten. Jag blev läst för innan jag kunde läsa själv och från att jag var runt 8 år har jag alltid läst! En sak jag tänkt på den senaste tiden är vilka olika böcker jag läst vid olika åldrar och hur min ålder har spelat roll för vad jag har läst. Jag fyllde nyligen 16 år, vilket fick mig att tänka på att jag nu växt ur ålderskategorin 12-15 år på böcker. Jag läser ju alla sorters böcker oavsett vilken ålder de rekommenderas för. Men det var ändå en tanke som slog mig, att jag nu räknas som Ung vuxen och inte 12-15 år längre. Det känns lite läskigt att bli äldre och konstigt att lilla jag inte kommer att räknas som ett barn länge till. Barn- och ungdomsböcker kommer nog alltid ligga mig nära om hjärtat ändå, det är i litteraturen jag spenderat en stor del av min uppväxt och det har nog också präglat mig som person mycket!


Mellanålders-Agnes läser!
Jag minns när jag fyllde 13 år och då inte längre var i mellanåldern (9-12 år). Plötsligt var jag tonåring och skulle läsa ungdomsböcker. Jag hade haft en riktig deckarperiod mellan 10-12 år och läst massor med deckare för mellanåldern. Det var böcker som jag verkligen tyckte om att läsa och under den perioden ville jag till och med bli kriminaltekniker. När jag sedan blev 13 år och "förväntades" läsa ungdomsböcker var det inget som riktigt lockade mig. Jag tyckte att de mest handlade om fester, sex och annat som jag inte alls var i närheten av. Men samtidigt hade jag läst nästan alla deckare för mellanåldern och många vanliga 9-12 års böcker och det fanns inte så mycket kvar för mig att läsa. Dessutom var jag bra på att läsa och behövde lite mer utmaning i böckernas svårighet, men jag ville inte läsa om de ämnena som jag då upplevde att de flesta ungdomsböcker innehöll. Jag var heller inte så mycket för fantasy, vilket annars kanske skulle varit en bra genre för mig just då. Här har jag skrivit ett blogginlägg om just det!

Ju äldre jag blivit desto mer har jag fastnat för ungdomsböcker! Just nu är det de bästa böckerna enligt mig. Jag älskar att läsa om kärlek och vänskap och kan känna igen mig mycket i de böckerna, även om jag fortfarande inte är så mycket för att läsa om fester och alkohol. Fantasy är också en genre som jag har fastnat mer för än tidigare. Jag gillar fortfarande inte ren och skär fantasy som helt utspelar sig i en annan värld. Men urbanfantasy som utspelar sig i en miljö jag kan känna igen mig i men några övernaturliga inslag brukar jag gilla! 

Ung vuxen-Agnes läser!
I högstadiet läste jag nästan uteslutande ungdomsböcker, vi hade en bokcirkel på elevens val i skolan och där lästes det 9-12 års böcker och ungdomsböcker. När jag började gymnasiet slogs jag av att man pratade mycket om vuxenböcker. På skolbiblioteket tipsades det mycket om skönlitteratur för vuxna, lärarna pratade om det och flera av mina klasskamrater valde vuxenböcker när vi skulle läsa en bok på svenskan. Det blev så vuxet helt plötsligt. Jag som fortfarande läser barnböcker blev lite förvånad att det var så stort fokus på vuxenböcker. Jag framstår också som en läsande person, men ibland kan jag känna att jag inte läser rätt litteratur eftersom att jag till största del läser barn- och ungdomsböcker. På skolan har vi en bokcirkel och där har vi läst både vuxenböcker och ungdomsböcker. Nu har jag insett att det faktiskt inte är så stor skillnad på ungdomsböcker och vuxenböcker förutom att vuxenböcker oftast handlar om en äldre person. Jag har läst några vuxenböcker på senaste tiden, som jag förvisso tyckt om, men ungdomsböcker är ändå det jag dras till mest! Som ung vuxen kommer jag att läsa både barnböcker, ungdomsböcker och vuxenböcker och det är jag glad över!

söndag 18 februari 2018

Sportlovsläsning och boktips inför lovet

Nu har jag sportlov och för mig är alla lov läslov! Därför tänkte jag idag berätta vad jag hade tänkt att läsa under lovet och också ge tre tips på ungdomsböcker jag läst på sista tiden och som passar utmärkt att läsa under lovet. Mitt lov kommer att bestå av läsning, kompisar, tandläkare, optikern och skidsemester. När det gäller läsning har jag tänkt att fortsätta ta mig igenom läshögen som aldrig tar slut. Just nu läser jag Tonårstjejens dagbok och Facit: Konsten att skriva krönikor som jag hoppas på att läsa ut. Sedan får vi se om jag läser något mer innan vi åker iväg. Då kanske jag ska läsa något av mina recensionsexemplar från Idus förlag eller något annat jag är sugen på. Till fjällen tänkte jag ta med mig sista delen i After-serien För evigt, dels för att jag ser fram emot att avsluta serien men också för att den är lång och kommer räcka hela resan. I skolan läser jag The perks of being a wallflower till engelskan så den kommer jag nog också att fortsätta med! 

Nu tänkte jag tipsa om tre ungdomsböcker jag läst på senaste tiden och som är perfekt läsning för sportlovet! Vi börjar med Tre saker jag inte vet om dig som är skriven av Julie Buxbaum. Den har jag länge velat läsa och jag köpte den i Stockholm i höstas men har inte läst den för än nu. Boken handlar om Jessie som har flyttat till Los Angeles för att hennes pappa träffat en ny efter att hennes mamma har dött. Hon får ett meddelande från någon på skolan som kallar sig för Någon Ingen som hjälper henne att förstå människorna på skolan. Genom Någon Ingen lär Jessie känna nya människor, men vem är egentligen den mystiska personen bakom meddelandena? Jag tyckte mycket om boken, den hade en unik handling och var väldigt mysig att läsa! Utmärkt läsning för sportlovet!

Jag, En av David Levithan är nästa boktips som jag tänkte dela med mig av! Den läste jag för första gången för några år sedan, men då tyckte jag inte så mycket om den så jag avslutade aldrig boken. Men nu ska vi läsa den till min bokcirkel så jag gav den en ny chans och tyckte jättemycket om den! Boken handlar om en person om kallar sig för En och vaknar i en ny kropp varje dag. Man får följa personen när hen är 16 år och vaknar upp som en kille som heter Justin. Han har en flickvän som heter Rihannon och En blir också kär i henne. Att leva i olika kroppar varje dag men vara kär i samma person är svårt, nästintill omöjligt. Jättebra bok som det finns massor att diskutera om! Väldigt cool idé tycker jag och det är otroligt intressant att läsa om en person som bor i en ny kropp varje dag. 

Häromdagen läste jag ut Damaskus Sölvesborg av Ulf Nilsson. Där får vi möta Leo och Nour som går i samma klass men aldrig har pratat med varandra tidigare. Leo är född och uppvuxen i Sölvesborg medan Nour har flytt till Sverige från Damaskus. På en idrottsdag får de jobba tillsammans och när de ska leta efter saker i skogen gör Nour illa sig och de blir fast i ett vindskydd utan kontakt med omgivningen. De berättar saker för varandra som de inte berättat för någon annan och har många intressanta diskussioner. Dessutom finns det små kommentarer från olika människor om till exempel flyktingar. Jag tyckte det var väldigt intressant att läsa om två så olika människor och deras bakgrunder och erfarenheter. En väldigt fin bok som jag verkligen rekommenderar! 

Ha ett underbart sportlov så ses vi snart igen!

fredag 16 februari 2018

Get to know me book tag

För några veckor sedan låg jag hemma sjuk några dagar och då slötittade jag en del på YouTube. Då kom jag in på en svensk booktubekanal som hette Staffansdotter som jag tyckte mycket om! Jag kollade på många av hennes videor och en av de första hon gjorde var en tag som hette Get to know me book tag där hon svarade på massor av frågor som handlade om henne och böcker. Jag tänkte att det kan vara roligt för er att få lära känna mig lite bättre och tänkte därför göra den här tagen fast i skriftlig form. Frågorna jag kommer svara på är alltså tagna från Staffansdotter på YouTube och tagen heter Get to know me book tag. 

Har du något speciellt ställe som du läser på?
Jag skulle säga att jag oftast läser i sängen, både när jag ska gå och lägga mig men också när jag inte ska det. Men jag läser även i soffan, i skolan och på andra platser. 

Bokmärke eller pappersbit?
Jag tar det som finns tillhands, ibland blir det ett kvitto och ibland ett bokmärke. Men jag viker aldrig hundöron. 

Kan du avbryta din läsning vart som helst?
Helst gör jag inte det, men om jag måste så avbryter jag där jag är. Om jag läser medan jag väntar på något eller att någon börjar prata med mig avbryter jag läsningen var som helst, men läser jag själv och inte har någon tid att passa slutar jag där ett kapitel eller likdanande tar slut. 

Äter eller dricker du något när du läser?
Ibland, det är jättemysigt att dricka te och äta något gott när man läser men jag har märkt att jag inte blir så fokuserad på läsningen när jag äter och dricker samtidigt. Antingen blir det att jag fokuserar på ätandet och börjar läsa när jag ätit klart eller så fokuserar jag på läsande och glömmer bort teet så att det blir kallt. När jag vill klämma in lite läsning när jag äter mat brukar det inte heller bli så mycket läst. 

Kan du lyssna på musik eller titta på tv när du läser?
Musik lyssnar jag aldrig på när jag läser, men ibland läser jag medan min familj tittar på tv eller i reklampauserna. Dock blir det inte så bra fokus på läsningen då. 

En bok i taget eller flera åt gången?
Ibland läser jag fler böcker åt gången, men oftast blir det en i taget. Om jag läser fler böcker samtidigt kan det vara att det är två väldigt olika böcker. Till exempel en bok på engelska och en på svenska, en skönlitterär och en fackbok eller en fysisk bok och en e-bok eller ljudbok. 

Bara läsa hemma eller läsa överallt?
Jag läser mest hemma men har börjat blivit bättre på att ta med mig en bok till skolan och läsa när vi har långa raster. Andra ställen brukar jag inte läsa på. 

Läsa tyst eller läsa högt?
Jag läser nästan alltid tyst för mig själv, men det är jättemysigt att läsa högt för någon annan eller bli läst för! Det tycker jag man ska fortsätta med även när mansom barn blir stor och kan läsa själv!

Läser du i förväg och hoppar över sidor?
Nej, det gör jag inte. 

Knäcka bokryggen eller inte?
Det spelar inte så stor roll för mig. Bara man inte förstör boken helt och hållet. 

Skriver du?
Absolut! Jag bloggar om böcker här, skriver i tidningen Hemmaliv, skriver dagbok, dikter, skolarbeten och lite skönlitterärt när jag får tid för det. Jag tycker att det är jätteroligt att skriva och skulle gärna lägga mer tid på det!

Vad läser du just nu?
Till engelskan i skolan läser jag The perks of being a wallflower av Stephen Chbosky. Sedan läser jag också Damaskus Sölvesborg av Per Nilsson!

onsdag 14 februari 2018

Alla hjärtans dag

Glad Alla hjärtans dag allesammans! Hoppas ni har en fin dag oavsett hur och med vem den spenderas! Jag skriver det här inlägget i förhand, men min Alla hjärtans dag kommer att spenderas i skolan och på kören! 

På Alla hjärtans dag ska ju kärleken firas och en stor kärlek i mitt liv är böcker. Här om veckan fick jag hem en bok som heter Sigrid och Affe firar alla hjärtans dag och den tänkte jag tipsa om idag. Boken är skriven av Moa Eriksson Sandberg och illustrerad av Eva Björkstrand och ges ut av Rabén & Sjögren. Boken handlar om Sigrid och Affe som är bästa kompisar. När Alla hjärtans dag närmar sig roar de sig med att skriva roliga kärleksdikter. Dikt nummer ett lyder:
"Hej där du!
Vill du bli min fru?
Du är söt som äppelgröt.
Kan det bli vi tu."
Sigrids mormor berättar om att hon skrev dikter som hon gav anonymt till olika personer när hon var liten och det tycker Sigrid låter roligt. Men dikterna råkar blandas ihop med ett annat papper som ges till tjejernas fröken, så nu tror hon kanske att Affes pappa vill gifta sig med henne. Hur ska de lösa problemen?

Jag tyckte att den här boken var väldigt fin! Den var rolig, vardaglig och spännande på samma gång och jag tänker att den passar perfekt att läsa nu kring Alla hjärtans dag. Läsåldern är 6-9 år och jag tror att jag hade älskat den när jag var i den åldern. 


Ha nu en fin Alla hjärtans dag och ta hand om er. Om ni vill ha tips på mysiga kärleksböcker rekommenderar jag er att kika in mina Alla hjärtans dag-boktipsinlägg från 2015, 2016 och 2017

söndag 11 februari 2018

Till alla killar jag har gillat

Till alla killar jag har gillat är första delen i en trilogi skriven av Jenny Han. Boken är utgiven på svenska av Lavender Lit och hittas på Adlibris och Bokus

Sextonåriga Lara Jean har en ask med kärleksbrev som hon har skrivit till alla killar hon gillat. En dag är de försvunna. Någon har postat dem. Nu får alla killar reda på vad hon har känt för dem. En av killarna är Lara Jeans storasysters pojkvän som också bor granne med dem. När han får veta hur hon känner för honom låtsats Lara Jean att hon dejtar en annan kille. Peter är en annan kille Lara Jean har gillat och han erbjuder sig att låtsats dejta henne. I samma veva flyttar Lara Jeans storasyster Margot till Skottland för att gå på collage och eftersom att deras mamma är död blir det bara hon, lillasyster Kitty och pappan kvar. Lara Jean har mycket att leva upp till, både som storasyster och låtsatsflickvän.

Den här boken har jag länge tänkt att jag skulle läsa på engelska, men nu när den kom i svensk översättning och jag fick den hemskickad som recensionsexemplar kunde jag inte bärga mig att läsa den. Till en början hade jag lite svårt att komma in i handlingen, men det kanske var för att jag inte hade så mycket tid till att läsa. Men sedan blev jag sjuk och då ägnade jag mycket tid till att läsa Till alla killar jag har gillat. Det var en väldigt mysig bok som man mådde bra av att läsa. Den innehöll vardag samtidigt som det hände saker och man ville hela tiden fortsätta läsa. Jag gillar att läsa om Lara Jean, hon tillåts tycka om att vara hemma med familjen mer än att vara ute och träffa folk och är en intressant karaktär att läsa om. Handlingen i boken var också lite udda, men rolig och spännande. 

De kommande delarna i trilogin kommer ut under året och de ser jag fram emot att läsa! Till alla killar jag har gillat är en perfekt bok att sträckläsa i vår och jag rekommenderar den verkligen! Av mig får den 4 av 5 ugglor!

torsdag 8 februari 2018

Intervju med Sara Lundberg

Sara Lundberg vann Augustpriset i barn- och ungdomskategorin 2017 för sin bok Fågeln i mig flyger vart den vill. Då jag tyckte mycket om hennes bok och Sara är från Eskilstuna precis som jag blev jag väldigt glad över det. Jag blev nyfiken på henne och har nu gjort en intervju med henne som ni ska få läsa här!

Jag går på S:t Eskils gymnasium där du också gick på gymnasiet. Hur hade din gymnasietid betydelse för det du gör nu? 
Jag hade en underbar lärare i svenska. Han hette Gunnar Widell, kanske jobbar han på S:t Eskil fortfarande eller så har han gått i pension. Han var väldigt engagerad i oss elever. Jag minns hans stora varma leende och pliriga blick. Jag tyckte väldigt mycket om hans lektioner. När jag gick på gymnasiet var jag mest intresserad av att dansa. Jag ville bli dansare och stå på scen. Efter 2:an åkte jag till USA som utbytesstudent. Jag hamnade på en mindre ort och där fanns det ingen bra dansundervisning, däremot hade skolan jag gick på en fantastisk bildlärare. Under det året bestämde jag mig för att jag skulle bli bildkonstnär. Skrivandet har alltid funnits med genom alla mina faser, men det var först när jag närmade mig 30-årsåldern som jag kom på att jag vill göra böcker.

Hur skulle du beskriva din bok Fågeln i mig flyger vart den vill för någon som inte läst den?
Det är en bildroman som handlar om att våga följa sitt hjärta. Det är en berättelse inspirerad av en historisk person, konstnärinnan Berta Hansson. Hon föddes i Jämtland på 1920-talet. I boken får vi följa Berta under ett år. Det är hennes sista år i Folkskolan, och hon när en dröm om att bli konstnär, men förväntas av sin far att följa traditionen och bli husmor. Under året dör mamman av tuberkulos. Sorgen och saknaden som följer ställer allt på sin spets.

Vart fick du inspirationen till din bok Fågeln i mig flyger vart den vill?
Jag har alltid intresserat mig för kvinnors liv och situation. Av historia.
Av min historia.
I det här fallet så var det min förläggare Jenny Franke som introducerade mig för Berta Hansson. Jag läste hennes biografi och kände igen mig, kände igen kvinnorna i min släkt i henne.
Jenny och jag har pratat om att göra en bok tillsammans i flera år och bollat idéer som inte blivit av. Nu enades vi kring att göra en bok om Berta Hansson. Jag bestämde mig för att hålla mig fritt till hennes historia, inte göra en biografi utan en berättelse inspirerad av hennes liv. På det viset kunde jag laborera med de olika aspekterna och händelserna i hennes liv utan att behöva var fast i en exakt tidslinje. Likaså karaktärerna. Läkaren i byn är en påhittad karaktär. Det fanns dock en läkare som hon stötte på i vuxen ålder som var konstsamlare som inspirerade henne.

Sara Lundberg Foto: Ola Kjellbye
2017 tilldelades du både Augustpriset och Eskilstuna kurirens kulturpris. Vad tror du det är med dina böcker som gör att de nått så stora framgångar?
Det vet jag inte. Om intentionen när man skapar är att vara sann i sitt hjärta, att släppa taget om sig själv, att ha TÅLAMOD och envishet och skriva om och om och om igen tills det blir bra. Tills man kan stå för varentenda ord, vartenda kommatecken och vartenda (i mitt fall) penseldrag (utan att vara alltför perfektionistisk) … då kan det inte bli fel.

Du har gjort böcker både själv och tillsammans med andra. Är det lättare eller svårare att samarbeta med andra författare än att både skriva och illustrera boken själv?
Det är mycket svårare att skriva och illustrera helt själv. Det tar längre tid och är en arbetsprocess som är mer fylld av känslosam berg och dalbana. Samtidigt så är det något i den här plågsamma processen som är oerhört värdefullt (det är inte plågsamt hela tiden, ibland är det också roligt). Det är som en forskningsresa inåt, ett äventyr, en lärdom att inte ge upp när hinder uppstår. Att ro ett eget bokprojekt i hamn är en otrolig seger, varje gång.
Ett samarbete är lättare, mer som ett jobb. Det är spännande att arbeta med bild kring andras texter. Det är tydligare ramar, mer konkret. Jag har en text att förhålla mig till. Att skapa fritt är som att sväva fritt i universum och så får man hitta på själv vad det är man ska hålla sig fast i.

Har du någon ny bok på gång? I så fall, när kommer den och vad kommer den att handla om?
Jag håller just nu på med en bilderbok tillsammans med Ylva Karlsson. Hon står för text och jag står för bild. Vi vet ännu inte vad boken ska heta utan är i processen att bolla titel. Boken handlar om tanken på hur det skulle vara att vara nån annan än sig själv. Den kommer ut hösten 2018 på Urax förlag.

Tack, Sara för att du ville vara med i min intervju! Hoppas ni gillade den!

tisdag 6 februari 2018

Övergångarna

Övergångarna är skriven av Andreas Kundler och Lisa Linder och utgiven av Rabén & Sjögren. Boken hittas på Adlibirs eller Bokus

När Antons morfar dör i en bilolycka dras han in i något han inte trodde var möjligt. En mystisk man hävdar sig vara morfars kompis på begravningen, men är det verkligen sant? Anton får ett mystiskt brev där det är någon som vill träffa honom och berätta något. han dras in i ett hemligt uppdrag som innefattar vålnader och en helt annan värld. 

Övergångarna är en bok som länge legat i min läshög. Jag har inte varit så sugen på att läsa den, men när jag väl gjorde det överträffades mina förväntningar. Det är en urban fantasy-bok som är väldigt spännande och jag tyckte att den hade en bra blandning av vardagliga händelser och fantasyinslag. Samtidigt som de har kontakt med en annan värld handlar det också om sorg, kärlek och vänskap. Det är nog det som gör att den bli så bra - att man kan känna igen sig i berättelsen samtidigt som den är spännande och övernaturlig. 

Den andra världen som de har kontakt med i boken är landet Verdisia dit man kommer när man är död. Jag tyckte det var intressant att läsa om det sättet att se på döden. Dock hoppas jag inte att man kommer till Verdisia när man dör, för det verkar inte så roligt. Boken är otroligt spännande på varenda sida och det gör att man hela tiden vill fortsätta läsa. Det är en kamp mot klockan och man vet inte vem som är vän och vem som är fiende. 

Jag tyckte om Övergångarna och det tror jag många andra också skulle göra. Det är ett perfekt boktips till alla från 9 år som vill läsa något spännande. Jag ser fram emot att läsa de kommande delarna i trilogin. 

Av mig får Övergångarna av Andreas Kundler och Lisa Linder 4 av 5 ugglor!

söndag 4 februari 2018

Våren på Eskilstuna stadsbibliotek

Jag ser fram emot våren på Eskilstuna stadsbibliotek! De anordnar många roliga programpunkter att se fram emot under våren och idag tänkte jag tipsa om de sakerna jag tror kommer bli roligt! Här kan du se programmet i sin helhet. 

På Alla hjärtans dag den 14 februari kan man lyssna på en föreläsning om normer, HBTQ och att leva som könsöverskridande person i dagens samhälle. Verkar intressant, så om jag inte har något annat för mig på Alla hjärtans dag kanske jag går på den. 

På sportlovet anordnas många roliga aktiviteter på biblioteket. På onsdagen den 21 februari visas filmen Everything, Everything som är baserad på Nicola Yoons bok. Jättebra film och en jättebra bok, så det är ett bra sportlovstips!

Även på påsklovet är det flera roliga aktiviteter, bland annat är det ett författarbesök med Johan Anderblad den 5 april. Han är både läsambassadör och har skrivit några böcker om Bojan. 

Det är världsbokdagen den 23 april och då har bibblan slagit på stort. De erbjuder två författarbesök, ett med Emma Karinsdotter som har skrivit Lisbet och Sambakungen som jag älskar och ett med Helena Willis som har illustrerat bland annat Lassemaja-böckerna. Jag längtar till världsbokdagen!

Den 26 april kommer Henrik Fexeus som är mentalist och författare. Han har ju skrivit ungdomsboken De förlorade som jag har läst och det skulle vara roligt att lyssna på honom! 

Inför Pridefestivalen kommer Anna Ahlund till Eskilstuna stadsbibliotek den 18 maj! Jag älskar ju hennes böcker så jag ska absolut gå och lyssna på henne! Så kul!

Hoppas ni fick några tips! Jag vet att många som läser min blogg bor i Eskilstuna och jag vill gärna tipsa om allt kul som händer på bibblan! Ni som bor i andra städer, kolla upp vad erat lokala bibliotek anordnar för aktiviteter, de har ofta mycket roligt på gång! 

torsdag 1 februari 2018

Läst i januari

Årets första månad är slut och jag har läst en hel del. Januari har varit en månad full av vardag, men det har också varit en nystart för mig. Jag har börjat göra nya saker, istället för att dansa tränar jag numera på Friskis och Svettis och det är jätteroligt tycker jag. Jag har också börjat sjunga i kör, vilket är kul! Det är kul att testa på lite nya saker och inte göra det man alltid har gjort. Såklart har jag läst en hel del under månaden också och i dagens inlägg tänkte jag summera månadens läsning. 

Den första boken jag läste 2018 var Sjörök av Camilla och Viveca Sten. Det är del två i serien om havsfolket som jag länge velat läsa. Jag tyckte att den var väldigt bra och spännande att läsa. Böckerna om Tuva och havsfolket rekommenderas till de som gillar att läsa om nordisk mytologi. 

Jag läste också Vantarna: En julsaga av Ylva Karlsson och Katarina Strömgård. Det är en fin bok om en flicka som är en bortbyting från havsfolket precis som Tuva i Sjörök. En fin saga med vackra illustrationer. 

Halsen rapar, hjärtat slår: rim för 0-100 år! av Emma och Lisen Adbåge har jag länge velat läsa och det gjorde jag äntligen i januari. Det är en jättefin och rolig bok med rim om allt möjligt som verkligen kan läsas av alla. Jag älskar hur det leks med orden och jag tror att många både barn och vuxna kan ha behållning av den!

På skolan har vi en bokcirkel och till månadens träff skulle vi läsa En bön för de stulna av Jennifer Clement. Innan jag började läsa den var jag inte så pepp på den men boken överträffade verkligen mina förväntningar. I boken får man följa Ladydi som bor i Mexiko och precis som många andra tjejer har hon alltid gjorts ful och gömts för att inte bli stulen. Jag tyckte berättelsen var väldigt gripande och fint skriven. 

Jag läste också Vilse i rymden och andra berättelser av Ingrid Jönsson som är en novellsamling för barn. Den boken är fylld med vardagsnära berättelser som man kunde känna igen sig mycket i. En jättebra och fin bok som alla barn borde läsa!

Två övernaturliga böcker för mellanåldern som jag läste under månaden var Det sjunde rummet av Erika Svernström och Spökflickans hemlighet av Ann Olerot. Båda var oerhört spännande och lite rysliga. 

Övergångarna av Andreas Kundler och Lisa Linder har legat och väntat på att få bli läst länge och nu tog jag äntligen tag i den. Jag hade inte så höga förväntningar på boken, men jag tyckte att den var riktigt spännande och bra! Man skulle kunna säga att det är lite urban fantasy där huvudpersonen har att göra med ett land som man kommer till när man dör.

När jag var sjuk läste jag Till alla killar jag har gillat av Jenny Han. Det var en jättemysig bok som jag slukade när jag var sjuk. Lite långsam i början, men väldigt mysig! Såklart kommer jag att recensera den snart! 

Jag läste även
Nödrop från inre rymden av Camilla Linde när jag var sjuk. Det är andra boken om Snack Parrow. En spännande rymdhistoria som gick snabbt att läsa!

Till sist läste jag Den här veckan är min av Ingrid Olsson som gick jättefort att läsa. Läsningen bara flöt fram och det kändes nästan inte som att jag hann knyta ann till karaktärerna och handlingen. Den handlade om en tjej som är hemma själv en vecka och gör precis det hon vill. 

Jag har också lyssnat på tre böcker som ljudbok. Den första är Omgiven av idioter av Thomas Erikson som handlar om olika personlighetstyper och hur man bemöter olika typer av människor. Väldigt intressant tycker jag. När man har lyssnat på boken är det intressant att tänka vilka personer som är gula, röda, blå eller gröna och fundera på vilken färg man är! Jag lyssnade också på Frågor jag har fått om Förintelsen av Hédi Fried som även den var intressant. Det är så hemskt att Förintelsen kunde ske och genom den här boken lärde jag mig väldigt mycket om det som hände. Bara du. För alltid! av Emma Fäldt har jag fått som recensionsexemplar och när jag skulle hitta någon ny bok att lyssna på på Biblio fanns den där, så jag valde att lyssna på den. En väldigt mysig bok som jag snart kommer att recensera. 

I februari ska jag fortsätta läsa böckerna i min läshög. Till bokcirkeln ska vi läsa Jag, En av David Levithan och annars är jag sugen på att läsa Tre saker jag inte vet om dig av Julie Buxbaum, För evigt av Anna Todd och femte Harry Potter-boken, men vi får se vad det blir! På Selmastories har jag och några andra bokbloggare tipsat om vårens böcker som vi ser fram emot. Kolla gärna in det. Här är en länk!

Lite snö fick vi i januari i alla fall!