torsdag 27 april 2017

Godnatt Mister Tom

Godnatt Mister Tom är en klassiker skriven av Michelle Magorian. Boken är utgiven av Rabén & Sjögren i originalupplaga 1981 och hittas på Adlibris eller Bokus.

Andra världskriget härjar i världen och åttaåriga Willie blir evakuerad från London till Englands landsbygd. Där får han bo hos en vresig man som heter Tom Oakley. Willie är van att bli slagen när han gjort något dumt och är alltid på sin vakt. Men hos Mister Tom får han för första gången möta vänlighet. Han får en egen säng, mat samt kläder, och i takt med att blåmärkena på hans kropp bleknar bort växer också en stark vänskap mellan Wille och Tom.

Jag tyckte jättemycket om den här boken! Berättelsen var så fint skildrad och man blev verkligen berörd. Egentligen var boken inte så händelserik, man följde liksom bara Willies liv. Men det gjorde boken verklighetstrogen och jag tyckte att det var spännande att läsa ändå.

Innan jag började läsa Godnatt Mister Tom var jag skeptisk då jag visste att det var en klassiker. Jag tycker att klassiker ofta brukar vara väldigt långdragna och skrivna med ett gammaldags språk, men så var inte alla den här boken. Det fanns absolut många klassikerdrag och jag förstår verkligen varför den har blivit en klassiker. Krig och främlingsfientlighet är tyvärr alltid aktuellt och jag tyckte att det var spännande att läsa om det från det här perspektivet. I flera klassiker jag har läst beskrivs det väldigt noggrant vad karaktärerna äter och dricker, så också i den här boken. Dessutom kallades samma karaktär vid olika namn, vilket det ofta brukar göras i lite äldre böcker. Jag tyckte att det i början av boken kunde vara lite svårt att hålla reda på vem som var vem, men ju längre in man kom i boken desto mer lärde man känna karaktärerna.

Boken är skriven i tredje person men jag tycker ändå att man kommer nära inpå alla karaktärer. Ibland är det Willie man får följa, ibland Tom, Zach eller någon annan av karaktärerna. Men Willie är helt klart huvudpersonen. När jag läste den här boken kände jag väldigt mycket för karaktärerna. Jag tyckte så himla synd om Wille och blev jättearg på hans mamma.

Godnatt Mister Tom är verkligen en bok jag rekommenderar alla att läsa. Jag var fast genom hela boken och att läsa den var som att åka en känsloberg- och dalbana. Man slängdes mellan hjärtknip, lycka, sorg och förtvivlan. Jag ger Godnatt Mister Tom, av Michelle Magorian 5 av 5 ugglor!


5 kommentarer:

  1. Åh, denna läste jag någon gång i grundskolan och tyckte väldigt mycket om den!

    SvaraRadera
  2. älskar den här boken! läste den på grundskolan, och nu håller jag på och läser den igen

    SvaraRadera
  3. Väldigt bra bok!

    SvaraRadera