torsdag 30 maj 2019

Snart dags för sommarläsning - 23 böcker jag vill läsa i sommar

På lördag börjar juni som är den första sommarmånaden och det betyder sommarläsning! Som jag har längtat! Sommaren för mig är en tid för mycket läsning och jag brukar alltid göra en lång lista på böckerna jag vill hinna läsa under sommaren. Det är både böcker som stått länge på min läslista utan att ha blivit lästa och böcker ur vårens utgivning som jag inte hunnit läsa ännu. Idag tänkte jag dela med mig av böckerna jag vill läsa i sommar. 


Olivia för alltid av Julia Wickholm - Den här boken är utgiven av Förlaget i Finland och har ett fint omslag. Jag tror att den handlar om en tjej som är adopterad eller liknande och vill söka sina rötter. Verkar vara en fin ungdomsbok som jag hoppas på att få läsa i sommar!
Alltid Astrid av Ulla Lundquist - Jag hörde om den här boken i Astrid Lindgren-podden och tyckte att den verkade intressant. Jag tror också att jag ska göra mitt gymnasiearbete i höst om Astrid Lindgren och därför kan jag nog få lite inspiration av den här boken.
Oppositionspartiet av Gun-Britt Sundström - Efter att ha läst Gun-Britt Sundströms Skrivliv blev jag sugen på att läsa något mer av henne. Jag fick tips om att läsa Oppositionspartiet så den ska jag försöka ta mig an i sommar.
Vår älskade av Kamila Shamsie - Det här är en återberättelse av det grekiska dramat Antigone som vi läste i skolan och det ska bli jättespännande att läsa den då jag hört mycket bra om den!
Under odjurspälsen av Klara Krantz - En mycket omtyckt ungdomsbok som jag ännu inte läst. Jag tyckte mycket om Klara Krantz novell i Du springer och vill därför läsa något mer av henne!
Gruvan av Sara Lövestam - Jag har gillat allt jag tidigare läst av Sara Lövestam och när de pratade om Gruvan i ett avsnitt av Barnbokspodden tyckte jag att den lät spännande. Jag tror att det är en perfekt sommarbok!
Sjöbodsblues av Sara H Olsson - Den här boken handlar om kvinnor i tre generationer och jag tänkte att titeln verkade passa bra för sommarläsning! Jag är sugen på att läsa någon fin och somrig relationsroman och jag hoppas att det här är rätt bok.
En ocean av kärlek av Tahereh Mafi - Jag har läst mycket gott om den här och en bra ungdomsbok är aldrig fel. Dessutom har boken ett fantastiskt omslag!

Det andra inte ser av Christoffer Holst - Det här är en av böckerna som gavs ut nu i vår och som jag inte hunnit läsa än. Det verkar vara en spännande och lite läskig bok som jag tror kan passa utmärkt att läsa i sommar! 

Hålla andan av Flora Wiström - Det här är nog den boken jag ser mest fram emot att läsa just nu. Jag älskade Flora Wiströms tidigare bok och har bara hört gott om den här. Det ska bli så spännande att läsa den!

Gun love av Jennifer Clement - Jag tyckte mycket om Jennifer Clements bok En bön för de stulna därför ser jag jättemycket fram emot att läsa även den här boken!
Kontrahenterna: Det första chiffret, Denise Rudberg - Denise Rudberg är tillbaka med en annorlunda bok än det hon tidigare skrivit. Det här är en historisk roman och jag hoppas att den är lika bra som hennes tidigare böcker även om den är lite annorlunda.
Jag kan nästan känna solen av Ebba Hyltmark - Även Ebba Hyltmark är tillbaka med en ny bok! Hennes debutroman Alla suger och det är ingens fel var en bok helt i min smak. När jag läst om handlingen i den här boken verkar den så bra och något säger mig att det är en perfekt bok att läsa i sommar!
Drömlistan av Julien Sandrel - Den här boken har ett så fint och somrigt omslag, dessutom verkar handlingen väldigt bra! Jag hoppas att jag hinner läsa även den boken i sommar!
Saltkråkan - Ett litet djur åt Pelle av Astrid Lindgren och Maria Nilsson Thore - Den första bilderboken om Saltkråkan kommer ut i juni och det ska bli så roligt att läsa den!
Viggo och mammalivet av Lisa Bjärbo - Nästa bok om Viggo och hans familj är snart här! Jag tyckte mycket om den första boken och hoppas att även denna är bra!
Glitterflickan av Moa Eriksson Sandberg - Vad är en sommar utan en mysryslig bok för mellanåldern? I år blir det nog den här nya boken av Moa Eriksson Sandberg som jag läser!
Vi går varvet av Ina Lagerwall - Den här boken handlar om att börja sjuan och är skriven av debutanten Ina Lagerwall. Spännande att bekanta sig med en ny författare!
Sommarplåga av Hanna Jedvik - En ny somrig ungdomsbok som jag tror kommer att passa utmärkt i sommar!
Sexstrejken av Åsa Hellberg - Feelgoodförfattaren Åsa Hellberg kommer nu med en bok för ungdomar, den hoppas jag hinna läsa i sommar!
Den dag du börjar av Jaqueline Woodson - En bilderbok av förra årets ALMA-pristagare släpps nu på svenska och det ska bli roligt att se hur hon gör sig som bilderboksförfattare!

Farlig midsommar av Tove Jansson - Jag vill läsa alla böcker om Mumintrollen och tänker att Farlig midsommar kan passa bra att läsa nu i sommar. 

Vi på Saltkråkan av Astrid Lindgren - Som ni kanske vet håller jag på med en utmaning som går ut på att jag ska läsa alla böcker av Astrid Lindgren. I sommar vill jag läsa Vi på Saltkråkan, den tycker jag är en perfekt bok att läsa på sommaren. 


Det var alltså 23 böcker jag vill läsa i sommar! Vad ska du läsa i sommar?

tisdag 28 maj 2019

5 böcker för unga (och andra som vill läsa en riktigt bra bok)

Jag har läst några böcker under den senaste tiden som jag inte skrivit om här på bloggen än. Det är fem stycken riktigt bra böcker för unga som jag verkligen vill tipsa om.

Ditt hjärta är mitt av Shivaun Plozza läste jag på påsklovet och det är en bok jag verkligen gillade. Om Malowe som fått ett nytt hjärta och har svårt att komma tillbaka till livet igen. Om att vilja veta vems hjärtat är. Och om att bli kär i slaktarens son när man har en mamma som är militant vegan. Ditt hjärta är mitt är en så fin och varm historia. Den har så många komponenter som gör att man rycks med i läsningen och hela tiden vill fortsätta läsa. Dessutom tyckte jag mycket om karaktärerna, de är fina, roliga och annorlunda. Vill du läsa en fin ungdomsbok rekommenderar jag verkligen den här!



Kärleken vi inte förstår av ALMA-pristagaren Bart Moeyaert har nu kommit ut i nyöversättning. Boken är uppdelad i tre delar som handlar om samma familj men utspelar sig på olika platser och tidpunkter. I den här boken tänker jag att Bart Moeyaerts styrka är sättet han tar sig an spännande miljöer och situationer. Det är intressant att läsa och fungerar bra i det korta formatet. Men jag tyckte inte att det hände så mycket i boken utan det var mer en kort bok att läsa för att njuta av språket och sättet den var skriven på. Det ska bli roligt att läsa mer av Bart Moeyaert framöver. 



Friläge av Yrsa Keysendal är en bok som jag tycker känns som en bok passar bra för den som vill läsa en bok som ligger mellan en ungdomsbok och vuxenbok. Den handlar om Anna och Linda som växer upp på samma gård och är bästa kompisar. I korta segment får vi läsa om deras uppväxt. Flera år senare sitter Anna i en bil och vi förstår att något hänt mellan Anna och Linda. Friläge är en riktigt skickligt skriven bok med en väldigt intressant handling. Boken är fylld av fina formuleringar och handlingen får en verkligen att fundera på olika saker. Jag tror att den skulle passa utmärkt att diskutera i en bokcirkel!



Någon dag av David Levithan är uppföljaren till Jag, en och En annan. Den första boken handlar om En som vaknar upp i en ny kropp. Hen blir kär i Rihannon och det medför sig många svårigheter eftersom att hen har en ny kropp varje dag. Bok två är samma berättelse fast ur Rihannons perspektiv och i Någon dag fortsätter historian. Den är skriven ur flera olika perspektiv och handlar i stort sätt om att En och Rihannon tänker på varandra. Vi får också följa Nathan och ett perspektiv som kallas för X. Det är en intressant berättelse som får en att fundera över hur det skulle vara att vakna upp i olika kroppar varje dag och är som en vanlig ungdomsbok med dystopiska inslag.



Du springer är en samling texter utgiven av Vox by Opal. Elva författare har skrivit om hur det är att vara ung och boken innehåller både noveller, serier och dikter. Jag tyckte att alla texterna var väldigt välskrivna och fångade känslan av att vara ung. Det är en perfekt bok att ge bort till en tonårig och jag tror att många skulle gilla den! 



Jag tycker verkligen att du ska läsa någon av de här böckerna oavsett om du är ung eller inte. Det är fem fantastiska böcker som passar perfekt att läsa i sommar! Har du läst någon av dem?

lördag 25 maj 2019

Två nya Astrid Lindgren-bilderböcker

Jag har läst två nya bilderböcker av Astrid Lindgren Alla ska sova och Kalle - den lille tjurfäktaren. Fantastiska berättelser med vackra illustrationer! 

Alla ska sova är en bilderbok där texten är baserad på Astrid Lindgrens vaggvisa som de sjunger filmen Alla vi barn i Bullerbyn. Jag tycker att den sången är så fin och det är också bilderboken. Den är vackert illustrerad av Marit Törnqvist i sann Astrid Lindgren-anda. I början av boken ligger ett barn i sin säng och ska sova och illustrationen är skymningsfärger och vartefter boken fortsätter blir färgerna allt mer dova. Vi får följa med ut ur huset, genom ängar och hagar och möta alla djur som håller på att somna. Den sista bilden visar barnet i sin säng och då har det somnat. Jag tycker att den här bilderboken är så fin och tycker verkligen att ni ska läsa den! 


Kalle - den lille tjurfäktaren är en nyutgåva av en berättelse som tidigare finns med i boken Kajsa Kavat och andra barn. Även den boken är fint illustrerad av Marit Törnqvist. Boken utspelar sig en påskdag då tjuren Adam Engelbrekt plötsligt blev arg. Folk avbröt sina påskplaner för att få se det märkliga som utspelade sig kring tjuren som aldrig lugnade ner sig. Den enda som kunde få tjuren lugn var den lilla sjuåriga pojken Kalle. Det här är en fin, vårig berättelse med jättefina illustrationer. Jag gillar verkligen det småländska och typiska för Astrid Lindgren som finns i boken. En perfekt bok att läsa för ett barn som redan gillar Astrid Lindgrens böcker eller som man vill introducera för hennes böcker.


Astrid Lindgren är en av mina favoritförfattare och det är roligt att uppleva fler av hennes berättelser genom nya bilderböcker. I vår har också två nyutgåvor av bilderböcker om barnen i Bullerbyn kommit ut, Vår i Bullerbyn och Barnens dag i Bullerbyn. I juni kommer den första bilderboken om Saltkråkan Ett litet djur åt Pelle som är illustrerad av Maria Nilsson Thore. Den ser jag mycket fram emot att läsa!

onsdag 22 maj 2019

För första gången kändes en ungdomsbok barnslig

Jag läste Mitt hjärta borde slå någon annanstans av Mia Öström. En bok jag egentligen inte visste så mycket om innan jag började läsa den men som jag varit nyfiken på eftersom jag hört mycket gott om den. Mia Öströms språk skulle vara något alldeles speciellt och jag hade ändå en del förväntningar på boken när jag började läsa den. 

Boken riktar sig till 12-15 åringar och handlar om Madeleine som bor på landet. Hon känner inte riktigt att hon passar in i miljön och i sin familj. Hon liknar varken sin mamma eller pappa och har alltid funderat på vilka hennes riktiga föräldrar är. Madeleine är helt säker på att hon blev bortbytt på BB och under sommarlovet har hon bestämt sig för att hitta sina riktiga föräldrar. En parallell historia är den om att Madeleine tror att hon har haft sex med en kille i klassen eftersom hon vaknade upp i en ladugård tillsammans med honom dagen efter skolavslutningsfesten. Madeleine och hennes kompis Alice som är de töntiga i klassen åker in till stan för att köpa dagen efter piller och det är också då hon börjar leta efter sina "riktiga föräldrar". 

Mitt hjärta borde slå någon annanstans är en helt okej ungdomsbok, men mina förväntningar uppnåddes inte. Hela handlingen kändes förutsägbar, spoiler: i hela boken försöker kompisen Alice få Madeleine att förstå att hon har en bra familj och att hon inte alls borde haft andra föräldrar vilket hon i slutet av boken såklart förstår. För första gången kändes en ungdomsbok barnslig. Madeleine känns inte alls som en femtonåring utan i mitt huvud känns hon mycket yngre, oförstående och barnslig. Dessutom är ju hela boken uppbyggd kring att Madeleine tror att hon egentligen har några andra föräldrar vilket gör hela handlingen förutsägbar och barnslig. Det som kan ha varit tänkt som en tonårsrevolt blir liksom inget. Mer spännande hade det varit om Madeleine faktiskt hade blivit bortbytt som bebis och det hela skulle kunnat bli någon fantasyliknande berättelse. Men eftersom det är en realistisk bok vet jag som läser under hela boken att Madeleine bara är osäker på sin plats i livet. Såklart kan nog många tonåringar känna igen sig i det men för mig kändes hela berättelsen orealistisk. 

Det som gjorde att boken kändes barnslig var handlingen och huvudkaraktären. Men att läsa en bok för ungdomar och för första gången tycka att en sådan typ av bok är barnslig känns tråkigt. Jag vill ju vara en sådan som läser ungdomsböcker hela mitt liv och jag vill inte tycka att böcker för barn och ungdomar är barnsliga. Förhoppningsvis är det bara just den här boken som inte föll mig i smaken. 

Ni får dock inte tro att Mitt hjärta borde slå någon annanstans bara har negativa sidor. Jag tyckte egentligen att det var en ganska bra bok med ett välarbetat språk och en medryckande handling. Den gick snabbt att läsa och jag tror absolut att många skulle uppskatta den. Dessutom är boken skriven lite som ett filmmanus med vocieover och scener vilket ger den en annorlunda ton. Men handlingen och huvudkaraktären kändes orealistiska och förutsägbara. Om författaren hade låtit boken vara en mellanålderbok och handla om en 12-åring hade jag nog trott mer på handlingen och jag tror också att den skulle passa bättre för 12-åringar än för mig som är 17 år.


Titel: Mitt hjärta borde slå någon annanstans
Författare: Mia Öström
Förlag: Gilla böcker
Åldersgrupp: 12-15 år
Köp: t.ex hos Adlibris eller Bokus

söndag 19 maj 2019

Boktips med anknytning till Pride

Den här veckan är det pridevecka här i Eskilstuna där jag bor! Flaggor i regnbågens alla färger är hissade och allas lika värde uppmärksammas. Igår ägde den stora prideparaden rum och jag var där tillsammans med några från min skola. Det var jätteroligt och en så fin stämning! För att stanna kvar i känslan och fortsätta uppmärksamma Pride tänkte jag i det här inlägget ge mina bästa boktips som på något sätt har HBTQ-tema. 

Om allt vore annorlunda av Sanna Mac Donald är den första boken jag vill tipsa om. Jag var på Akademibokhandeln och fick mitt exemplar av boken signerat igår innan prideparaden och eftersom att det är en väldigt fin bok vill jag passa på att tipsa om den! Boken är skriven ur tre olika perspektiv. Anna lever ett vanligt familjeliv men även om hennes hjärta tillhör Tove kan hon inte förmå sig att lämna sin familj. Douglas befinner sig på ett ålderdomshem på Öland. I dåtid möter vi också Rune som träffar Evert som får honom att känna känslor han aldrig tidigare upplevt. Det är en fin berättelse om förbjuden kärlek både i dåtid och nutid. 



Anna Ahlunds böcker Du, bara och Saker ingen ser är två av mina absoluta favoritböcker. Du, bara handlar om John som blir kär i samma kille som sin syster och är en så fin berättelse som passar perfekt att läsa under sommaren. I Saker ingen ser får vi följa flera olika karaktärer under ett år och även den har karaktärer som inte följer normen. Det jag gillar med Anna Ahlunds böcker förutom att de är fantastiskt skrivna och har intressanta handlingar är att det inte görs till en grej att inte följa normen. Snarare målar Anna Ahlund upp en värld som den skulle kunna se ut om alla bara accepterade varandra som de är och det är så fint att läsa om! 



Fördelen med olycklig kärlek av Becky Albertalli är en ungdomsbok som handlar om Molly som har varit kär många gånger men det har inte lett till något. Hennes tvillingsyster Cassie blir tillsammans med Mina som har en snygg killkompis och det hade varit helt perfekt om Molly blev tillsammans med honom. Då skulle systrarna kunna fortsätta vara så tajta som de alltid varit. Men på Mollys nya jobb finns Reid som får hennes hjärta att slå lite snabbare. Jag tycker att Fördelen med olycklig kärlek passar bra att läsa under pride eftersom att det är en härlig bok om kärlek och också har bikaraktärer med olika sexuella läggningar. Även den här boken gör inte en stor grej av det utan det bara är så och det kan vara befriande att läsa om. 



Om jag var din tjej av Meredith Russo handlar om Amanda som är en transtjej. Hon föddes som kille men har aldrig känt sig hemma i sin kropp. Efter att ha genomgått en könskorrigering flyttar hon till en annan stad där ingen vet vem hon är och hon kan börja sitt nya liv. Men det är inte alltid så enkelt. Jag läste den här boken för ganska länge sedan men minns att jag tyckte om den. Jag vet också att boken till viss del bygger på författarens egna upplevelser av att vara transkvinna och det gör att den känns väldigt äkta. 



Vill man läsa en novellsamling med HBTQ-tema rekommenderar jag boken Hetare där flera duktiga ungdomsboksförfattare har skrivit noveller om kärlek mellan olika personer. Även i novellsamlingen Du springer som gavs ut av Vox by Opal nu i vår finns det texter med HBTQ-tematik. 


Jag tycker verkligen om att läsa böcker med olika typer av karaktärer och få lära mig mer om hur andra människor kan tänka och känna. Hoppas att du blev sugen på att läsa någon av böckerna jag tipsade om i det här inlägget. Om du har ett boktips till mig får du gärna lämna en kommentar.

torsdag 16 maj 2019

Allt jag kan om livet

Lars Lindström är journalist och verksam som krönikör och reporter för Expressen. I sin nya bok Allt jag kan om livet skriver han om just livet. 

Många har uppskattat Lars Lindströms kolumner i Expressen och de mest uppmärksammade texterna har han samlat i boken Allt jag kan om livet som ges ut av Iller Books. Det handlar om när barnen flyttar hemifrån, när en nästrående drabbas av alzheimer, feminism, föräldrar, litteratur, sport och vardagen. 

Den här boken är väldigt annorlunda mot andra böcker jag brukar läsa och eftersom att jag är 17 år är den inte riktigt skriven för min målgrupp. Men jag tyckte om boken mer än vad jag först trodde att jag skulle göra. Texterna är korta men koncisa och är skickligt berättade. Lars Lindström är en duktig skribent och även om texterna utspelar sig i andra skeden av livet än var jag är tycker jag att texterna är intressanta att läsa. I början av varje text som en titel finns en mening ur den kommande texten. Det blir nästan som små dikter som berättar vad texten kommer att handla om. När jag läser texterna i boken blir jag själv sugen på att skriva och det är ett bra betyg.

Lindström beskriver livet och vardagen på ett unikt sätt i den här boken. Han utgår från händelser i hans egna liv men hans känslor och tankar går att applicera på olika saker. Jag tror att många kan känna igen sig i det han skriver och hoppas att fler kommer att upptäcka Allt jag kan om livet. Jag skulle dock rekommendera att läsa en text i taget istället för att läsa hela boken i ett svep utan att läsa något annat emellan som jag gjorde. Om jag hade läst en text lite då och då tror jag att jag hade tagit in varje text lite mer. 

Allt jag kan om livet av Lars Lindström överraskade mig med de intressanta och välskrivna texterna om vardagen. Dock tror jag att jag hade gillat den mer om jag var lite äldre och jag tror att många vuxna kan uppskatta boken. Av mig får den 3 av 5 ugglor. 

Författare: Lars Lindström
Förlag: Iller Books
Mitt betyg: 3 av 5 ugglor
Köp: t.ex hos Adlibris eller Bokus

tisdag 14 maj 2019

Två böcker om kvinnlig rösträtt

I år är det 100 år sedan förslaget om kvinnlig rösträtt röstades igenom i Riksdagen. På kvinnodagen den åttonde mars hade vi en temadag på skolan som handlade om just kvinnlig rösträtt och det gjorde mig intresserad att lära mig mer. Sedan dess har jag läst och lyssnat på två böcker som handlar just om kvinnlig rösträtt, nämligen Tillbaka till henne av Sara Lövestam och Kvinnor i kamp av Marta Breen och Jenny Jordahl. 

Tillbaka till henne är en skönlitterär bok för vuxna som är skriven ur två olika perspektiv. I nutidsperspektivet får vi följa Hanna som av en slump under en dag får fyra gamla föremål, en trälinjal, ett par skor, ett par glasögon och en silverbrosch. Hon är övertygad om att de här sakerna har något samband och att de vill säga henne något. Dessutom får vi följa folkskollärarinnan Signe från år 1906 och framåt. Hon bor i Tierp och har börjat intressera sig för löneskillnaden mellan lärare och lärarinnor. På midsommarafton kommer rösträttskvinnan Birta Löfstedt till stan tillsammans med fröken Anna. När Signe möter Anna förändras allt och det blir början på en lång kamp om rösträtten och kärleken. Jag lyssnade på Tillbaka till henne som ljudbok och det är en så fantastisk bok! Det är spännande att läsa om både nutid och dåtid. Berättelsen om Signe är så fin och det blir extra intressant att läsa historien både berättad ur hennes perspektiv och ur Hannas när hon upptäcker brev som Signe och Anna skrivit till varandra. Den tog lång tid att lyssna på men det var en bra lyssningsupplevelse och jag blev nästan lite ledsen när boken tog slut. Sara Lövestam har verkligen gjort ett bra jobb med att koppla i hopp dåtid och nutid och jag tycker verkligen att boken känns verklighetstrogen. 

Kvinnor i kamp är en seriebok för barn som handlar om kvinnlig rösträtt och andra saker som kvinnor har kämpat för genom åren. Boken berättar om kvinnokämpar som gjort mycket för kvinnors situation i världen. Boken är väldigt enkelt skriven och med alla illustrationer är den väldigt lättillgänglig. Jag lärde mig mycket och tyckte att boken var väldigt intressant. Jag tror också att den kan tilltala många tack vare att det är en seriebok som är enkel att ta till sig. Kvinnor i kamp är en bok alla borde läsa!

Har du något boktips som relaterar till ämnet kvinnlig rösträtt får du gärna lämna en kommentar!

söndag 12 maj 2019

Flickan från andra sidan

Flickan från andra sidan är en spännande bok med övernaturliga inslag som också tar upp vardagliga tankar. En bok de flesta 9-12 åringar nog skulle gilla. 

Det är sommarlov och Maja och hennes pappa är ute på landet i ett torp som de hyrt över sommaren. Det känns lite konstigt att bara vara de två eftersom att Majas mamma har gått bort i cancer. Till en början känns sommaren perfekt men snart får Maja veta att pappans nya jobbiga flickvän ska komma. Maja går till skogen för att få vara ifred och där möter hon Johanna. Men det är något som är konstigt med henne. 

Flickan från andra sidan är en spännande övernaturlig bok för mellanåldern. Det jag gillade med den var att den kom igång direkt och var spännande från första sidan. Jag tycker också att handlingen hade en perfekt blandning mellan vardag, familjeproblem, sorg och spänning. Den handlar både om vardaglig funderingar och övernaturligheter. Det gör handlingen mer intressant och realistisk. 

Jag har läst många böcker i den här genren och tycker att de flesta av den här typen av böcker har liknande handlingar. Det handlar om ett barn som kommer till en ny plats, oftast ett gammalt hus eller en stuga och där börjar det hända mystiska saker. Det gör den här boken lite förutsägbar. Men jag tyckte fortfarande att den var bra och spännande. Det är en bok jag skulle älskat för några år sedan och som jag verkligen rekommenderar till alla 9-12 åringar som vill läsa en spännande och övernaturlig bok. I vissa delar av boken hade texten kunnat bearbetats mer och det hade gjort boken bättre rent språkigt. Men det tror jag inte att målgruppen kommer att avskräckas av det. 

Flickan från andra sidan är en spännande bok och jag gillar att den både handlar om vardagen och övernaturligheter. Dock känns handlingen lite för förutsägbar och språket i boken kunde ha förbättrats lite. Trots svagheterna boken har var det en bra läsupplevelse och jag tror att många i den tänkta målgruppen skulle uppskatta boken. Av mig får Flickan från andra sidan av Anna Helgesson 3 av 5 ugglor. 

Titel: Flickan från andra sidan
Författare: Anna Helgesson
Förlag: Ordalaget bokförlag
Åldersgrupp: 9-12 år
Mitt betyg: 3 av 5 ugglor
Köp: t.ex hos Adlibris eller Bokus

torsdag 9 maj 2019

Min bullet journal #3

Jag har tidigare gjort två inlägg där jag visar upp min bullet journal och de verkar vara uppskattade så därför tänkte jag fortsätta med det. En bullet journal är för er som inte vet som en anteckningsbok med prickade sidor istället för linjerade. I den kan man rita upp olika saker själv. Många använder bullet journals som kalendrar där de ritar upp sina egna kalendrar och olika saker att fylla i. Sök på bullet journal på Youtube så kommer massor av exempel upp. Jag har min bullet journal som en läsdagbok där jag fyller i olika bokrelaterade saker och skriver upp alla böcker jag läser. Nu ska vi kika in i den!

Jag har en sida där jag ritat upp en bokhylla med böckerna jag vill läsa i. Jag färglägger böckerna när jag läst dem. Sedan det förra inlägget har fler böcker lagts till och färglagts. 


På en av sidorna har jag mitt läsmål för 2019. Där fyller jag i en bok efter var femte bok jag läser. Jag har också en sida med vårens utgivning som jag vill läsa uppskriven i boxar för varje månad. Där har jag satt ett kryss bredvid de böcker jag läst. Snart är det dags att göra en ny sida för sommarens utgivning!


I det förra inlägget visade jag de första sidorna för februari och så här ser de sista sidorna ut. I slutet av varje månad ritar jag upp en hög med böckerna jag läst under månaden för att få en bättre överblick över böckerna jag läst. 


Sedan kommer mars månad. Temat är blommor och blad som går i grönt och orange och på det första uppslaget har jag först en dikt ur Rupi Kaurs diktsamling Mjölk och honung. Jag gillar att fylla min bullet journal med citat jag gillar. Det blir också ett sätt att minnas sin läsning. 


På nästa uppslag har jag min Reading tracker för mars. Där fyller jag i hur många sidor jag läser varje dag. Jag funderar på om jag ska sluta med mina Reading trackers eftersom att jag tänker att det kan stressa mig. Men jag tycker inte att det har gjort det hittills, snarare blir jag mer motiverad till att läsa och det är roligt att se hur mycket jag faktiskt läser varje dag. Därefter följer sidor med mina lästa böcker under mars. 


Jag har brutit av boxarna med lästa böcker med ett citat. 


I slutet av månaden radar jag den här gången upp alla böcker jag läst under månaden istället för att rita en hög. Jag tyckte att det blev väldigt fint och kommer nog att göra på det sättet fler gånger i framtiden. 


Temat för april är gula och orangea luftballonger. Jag vill ha något som kändes lite vårigt och påskigt men som inte var påskägg och påskharar. Det blev fint med luftballonger tycker jag! Även här har jag en Reading tracker och boxar där jag skrivit in alla böcker jag läst under månaden. Jag har också brutit av med ett citat, den här gången från Astrid Lindgren. I slutet av månaden har jag en hög med böckerna jag läst. 







Nu har maj precis börjat och månadens tema är lila blommor. Det blev ett väldigt fint första uppslag tycker jag. Jag har med ett citat från Mares låt Sunnanvind som jag tycker är väldigt fint och passande för våren. 


Hoppas ni tyckte det var roligt att få kika in i min bullet journal. Här och här kan ni läsa de två första inläggen om min bullet journal.

tisdag 7 maj 2019

Förälskelsen

Amanda Schulman och Hanna Widell är tillbaka med tredje och sista boken om systrarna Vanessa och Alicia. Förälskelsen är medryckande läsning om relationer och svåra beslut. 

Boken handlar om systrarna Vanessa och Alicia som på den senaste tiden har stött på många motgångar i livet. De bestämmer sig för att säga upp sig från sina jobb och starta en PR-byrå tillsammans men det blir inte alls som de tänkt sig. Vanessa får ett jobberbjudande i Los Angeles och hon tar med sig Alicia dit. Där sätts deras och andra relationer på spel. 

Det här är en feelgood-bok om relationer men den är inte för lättsam och sockersöt som vissa böcker i genren kan vara. Boken har ett djup och ett mörker som gör att den får en till dimension. Jag har tyckt mycket om alla tre böckerna i den här trilogin. De är lättlästa och enkla att hänga med i samtidigt som de har komplexa karaktärer och handlingar. Det är böcker som man rycks med i och hela tiden vill fortsätta läsa. När man väl börjat läsa säger det killivippen och så har man läst ut hela boken. Jag tycker att de här böckerna är den perfekta inkörsporten till vuxenlitteraturen då de känns som ett mellanting mellan ungdomsböcker och vuxenböcker. Både det enkla språket och karaktärerna bidrar till det. Trilogin Två systrar passar nog bäst för 15-30 åringar men kan absolut läsas av äldre. Jag tycker att de fyller ett tomrum som finns emellan böckerna för ungdomar och vuxna. 

Om jag ska säga något negativt om de här böckerna skulle det vara att den känns lite för storstadig och glammig. Karaktärerna går ut på fina restauranger, dricker ofta alkohol och rör sig i de finare kretsarna. Jag tror att många kan uppskatta att läsa om den typen av karaktärer men jag gillade inte riktigt det. 

I det stora hela är Förälskelsen en bok jag gillar. Den är medryckande, snabbläst och har en intressant handling. Men den är lite för glammig för min smak. Jag ger boken 4 av 5 ugglor. 

Titel: Förälskelsen
Författare: Hanna Widell och Amanda Schulman
Förlag: Bokförlaget Forum
Mitt betyg: 4 av 5 ugglor
Tidigare böcker i serien: Försoningen och Flykten
Köp: hos t.ex Adlibris och Bokus

lördag 4 maj 2019

Agnes bokblogg 5 år!

Idag firar Agnes bokblogg fem år! För fem år sedan var jag en tolvårig bokälskare som ville dela med mig av min läsning till andra och nu är jag sjutton år och har lärt känna massor av fina personer som precis som jag älskar böcker. Jag startade den här bloggen för att mitt intresse för böcker och läsning hade blivit så stort och jag ville ha en plats att skriva om mina läsupplevelser på. Sedan dess har jag publicerat inlägg här varje vecka, både bokrecensioner och andra inlägg om böcker och läsning. Det har blivit ett av mina största intressen och att starta min bokblogg är bland det bästa jag har gjort. Jag är så glad över allt roligt jag fått vara med om tack vare min blogg och alla fina människor jag lärt känna genom min blogg. Det är en plats jag skapat alldeles själv och som jag fyller med inlägg om böcker, det jag gillar allra mest. Det är en plats dit jag kan gå tillbaka och se hur jag utvecklats genom åren. Nu har jag alltså bloggat i fem år vilket är över en tredjedel av mitt liv och jag hoppas att jag kommer fortsätta i flera år framöver. Tack för att ni läser min blogg! Jag blir jätteglad varje gång någon säger att de gillar den. Hoppas ni vill fortsätta följa den framöver! 




torsdag 2 maj 2019

Läst i april

April har rusat förbi i en väldigt fart. Jag har pluggat mycket och haft påsklov på Mallorca. Det har också varit en bra läsmånad och jag har hunnit läsa många fina böcker!

Tusen stjärnors ö av Emma Karinsdotter var den första boken jag lästa under månaden och också den bästa. Boken handlar om Tigris som hittar en låda som tar henne till Tusen stjärnors ö där hon får vara med om ett spännande äventyr. Boken är både spännande, sorglig och har ett otroligt vackert språk. Kanske en av de bästa böckerna jag läst i år till och med!

Anne of Green Gables av L.M. Montgomery läste jag till engelskan på skolan. Det är den första boken i klassikerserien om Anne som kommer till Matthew och Marilla på Grönkulla. Jag tyckte att den var bra och det var roligt att läsa en klassiker. Men jag tror att jag hade njutit mer av att läsa den på svenska. 

Solen och hennes rosor av Rupi Kaur är en diktbok som jag tyckte mycket om. Jag läste Rupi Kaurs tidigare diktsamling nyligen och jag gillade den bättre men den här var också väldigt fin och bra. Jag hoppas att hon skriver mer i framtiden!

Allt jag kan om livet av Lars Lindström fick jag som recensionsexemplar och det är en bok full av korta texter om livet helt enkelt. Jag gillade den mer än vad jag trodde att jag skulle göra. Men mer om den i en kommande recension. 

Antigone av Sofokles är ett grekiskt drama som jag läste inför en uppgift vi hade i svenskan. Men eftersom att jag tyckte det var roligt att läsa något väldigt annorlunda tänkte jag att jag kan ta med den här. Nu är jag sugen på att läsa boken Vår älskade av Kamilla Shamsie som är en modern re-telling av Antigone.

Kvinnor i kamp av Marta Breen och Jenny Jordahl är en seriebok som handlar om kvinnokamp. Den berättar om spännande kvinnor ur historien och hur kvinnor har fått de rättigheter vi har idag. Boken är fint illustrerad och väldigt enkelt berättad som gör att den passar för alla. 

Detta är mitt liv av Rose Lagercrantz och Anneli Furmark är en bok som handlar om en fjortonårig tjej med autism som ska på kollo och funderar på hur hon ska berätta för de andra att hon är annorlunda. Jag tyckte att boken var lite sorglig och jag tyckte synd om huvudkaraktären. Men det var intressant att läsa en bok om en person med autism för att förstå hur de kan tänka och känna. Det är en bok jag tycker att alla ska läsa.


Fjädrar av Jaqueline Woodson läste jag i början av påsklovet. Det är den andra boken översatt till svenska av förra årets ALMA-pristagare som är riktad till mellanåldern. Jag tyckte den var bra men jag tror jag gillade Brun flicka drömmer bättre. Men det ska bli roligt att läsa mer av Jaqueline Woodson i framtiden.

Ditt hjärta är mitt av Shivaun Plozza är en ungdomsbok som handlar om en tjej som fått en hjärttransplantation och vill veta vems hjärta det är hon har. Men boken handlar också om att växa upp, vara vegan och bli kär i en slaktares son och om vita lögner som växter sig allt större. Fantastisk bok!

Friläge av Yrsa Keysendal har jag länge varit sugen på att läsa efter att ha läst mycket om den på Flora Wiströms blogg. Den var lite jobbig att läsa på grund av den tunga berättelsen men jag gillade verkligen språket, sättet den var skriven på och den första delen av handlingen där huvudkaraktären var liten. Mycket var skrivet mellan raderna i boken vilket gjorde att man var tvungen att fundera mycket själv och det gillade jag. Jag rekommenderar er verkligen att läsa Friläge.

Flätan av Laetita Colombani handlar om tre olika kvinnor i olika delar av världen som alla kämpar för något som kan kännas omöjligt. Jag tyckte att handlingen verkade intressant och köpte därför boken på bokrean. Dock tyckte jag inte alls att den var lika bra som jag trodde att den skulle vara. Helt okej men inte mer än så.

Du springer av flera författare är en samling texter som alla handlar om att bli vuxen. Jag tyckte mycket om den, alla texter var välskrivna och satte alla fingret på hur det kan kännas att vara på väg in i vuxenlivet. Jag kände igen mig mycket i texterna och tror att alla som är eller har varit unga kan känna igen sig i boken.

Dessutom lyssnade jag på två ljudböcker under månaden. Tillbaka till henne av Sara Lövestam är en väldigt lång ljudbok som jag har lyssnat på under en lång tid. Den är skriven både ur ett nutida perspektiv och ett dåtida perspektiv och handlar mycket om kvinnlig rösträtt. Jag tyckte att den var väldigt bra och intressant att lyssna på. Jag lyssnade också på Gömstället av Mårten Sandén som är den första boken i serien Petrinideckarna. Det var en av mina favortibokserier för några år sedan och jag blev sugen på att läsa någon av böckerna innan den nya boken i serien kommer i sommar. Det var väldigt nostalgiskt att lyssna på den och det var roligt att ljudboken hade ljudeffekter och musik. 

I maj ser jag fram emot att läsa några böcker jag har här hemma och några böcker från min läslista. Snart börjar också sommarutgivningen och det ska bli roligt att läsa alla nya böcker som kommer. Vad ska du läsa i maj?