tisdag 29 maj 2018

Recensionsexemplar - Nytt i bokhyllan #18

På senaste tiden har det landat en hel del nya böcker hemma hos mig. Både böcker jag har vetat att jag sak få och överraskningar från förlag. Sedan förra sommaren ungefär har jag haft en bokhög som aldrig tagit slut. Men nu för några månader sedan gjorde den äntligen det. Dock har en ny bokhög börjat växa sig fram, vilket såklart är roligt och de böckerna tänkte jag berätta om nu!

Först och främst har jag fått boken Trettonde sommaren som är skriven av Gabriella Sköldenberg. Den har jag redan både läst och recenserat, men jag tänkte att det kunde vara kul att ha med den ändå. Det är en mysig mellanåldersbok som utspelar sig på sommaren och handlar om hur det är att växa upp och förändras. Ibland när jag inte vet vad jag ska läsa brukar jag lägga ut en omröstning på min story på instagram där mina följare får välja vilken bok jag ska läsa. Följ mig där, jag heter @agnes_lindholm. För ett tag sedan valde mina följare att jag skulle läsa just Trettonde sommaren.

Jag fick ett fint paket från Lavender Lit som bestod av två av deras böcker i nya pocketutgåvor. Det var Allt det vackra är inte förstört av Danielle Young-Ullman och Fejk av E. Lockhart. Ingen av dem var böcker jag hade planerat att läsa, men nu ska jag såklart göra det och det ser jag fram emot! Pocket passar ju utmärkt för sommaren dessutom!

Äventyren på Hildasholm av Hanna Blixt fick jag möjligheten att testläsa i höstas och nu har den kommit ut! Den fick jag hemskickad och det var roligt att se den som en fysisk bok. Jag har också blivit blurbad på baksidan vilket är roligt! Det ska bli intressant att läsa den igen. 

Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren har kommit ut som nyutgåva med illustrationer av Jesper Waldersten. Den fick jag hem och det blev jag jätteglad över! Det ska bli kul att läsa den så jag älskar Bröderna Lejonhjärta. Jag tyckte också att boken kändes ganska lyxig och fin i formatet. Vi får se vad jag tycker om de nya illustrationerna efter att jag har läst den!

I vintras kom boken Till alla killar jag har gillat av Jenny Han ut på svenska. Nu har även del två, P.S. Jag gillar dig fortfarande släppts. Lavender Lit var så snälla och skickade även den här boken till mig och det överraskade mig verkligen! Jag hade inte en tanke på att den ens skulle släppas och blev jätteglad när jag fick den. I helgen läste jag den och tyckte mycket om den. Men jag berättar mer om vad jag tyckte i en kommande recension!

Det var alla böcker jag har fått hemskickade på senaste tiden. Tack för alla böcker jag får och tack för att ni läser min blogg!

söndag 27 maj 2018

Ta det som en man

Ta det som en man är skriven av Hampus Nessvold. Boken är utgiven av Bonnier Carlsen och finns att köpa på Adlibris och Bokus

"Vi killar får fortfarande lära oss att vi ska kunna ta en smäll, och inte får gråta eller snacka om känslor. Men jag tror att vi och alla omkring oss skulle må bättre av en förändring. En förändring som börjar med oss själva - med att vi män och killar vågar ifrågasätta mansrollen och visa vilka vi är under den hårda ytan."

Hampus Nessvold är programledare och artist, i den här boken skriver han om mansrollen och machokulturen i vårt samhället. I kapitel om sex, våld, vänskap, porr och andra ämnen tar han upp sina tankar och upplevelser. 

Jag lyssnade på Hampus Nessvold och Clara Henry när de pratade om bland annat mansrollen på Läslovsfestivalen i höstas. Det var ett väldigt intressant samtal som gjorde mig intresserad av att läsa hans bok. Det var dock inte förrän nu som jag faktiskt tog tag i det och lyssnade på den som ljudbok. Jag tyckte att boken gjorde sig väldigt bra som ljudbok och eftersom att det var Hampus Nessvold själv som läste upp den kändes det som att det var han som pratade till mig. Jag tyckte att det passade väldigt bra eftersom att det är hans egna tankar och upplevelser som han skriver om. Dessutom tycker jag att Hampus Nessvold är väldigt rolig och boken var också fylld med humor. Jag skrattade högt flera gånger när han berättade om saker han gjort som barn till exempel! Om ni vill läsa den här boken skulle jag verkligen rekommenderar er att lyssna på den som ljudbok, det var en fantastisk läsupplevelse. 

Det är väldigt bra att Hampus Nessvold tar upp de här ämnena i sin bok, för mansrollen och machokulturen är något som måste förändras. Dessutom utgår han från ämnen som jag tror många tonåringar tänker på. Det är intressant att höra hans tankar och berättelser och jag tror också att han kan påverka många människor med sitt budskap. Jag fick upp många tankar i huvudet när jag lyssnade på boken och tyckte verkligen att den var intressant. 

Jag tycker att alla som är killar eller känner en kille borde läsa eller lyssna på den här boken! Av mig får Ta det som en man 4 av 5 ugglor. 

torsdag 24 maj 2018

Reader Problems Booktag

Läsning är bland det bästa som finns, men det finns vissa problem som kan uppstå för en bokläsare. I dagens inlägg tänkte jag göra Reader Problems Booktag som jag sett cirkulerat runt lite på framför allt booktube. Vi kör igång! 

Du har 20 000 olästa böcker i din bokhylla, hur bestämmer du vilken du ska läsa?
Jag läser de böckerna som jag är mest sugen på. Jag brukar försöka läsa de böckerna jag har olästa hemma först innan jag läser något annat. Men jag brukar välja den boken som jag är mest sugen på. Dock skulle det kännas väldigt stressande för mig att ha 20 000 olästa böcker hemma. Jag vill helst läsa de böcker jag har olästa direkt och inte ha de liggande för länge. 

Du är halvvägs genom en bok och du känner att den inte är för dig. Ger du upp eller fortsätter? 
Är det inte ett recensionsexemplar eller en bok jag verkligen måste läsa ger jag upp. Livet är för kort för att läsa dåliga böcker och man ska läsa för att det är kul, inte för att man måste tycker jag!

Du har inte klarat ditt Goodreads-mål för året och det är en dag kvar till nyår, läser du ikapp eller struntar du i det? 
Om jag bara ligger några böcker i från kanske jag kör en riktig läsdag och försöker läsa några korta böcker. Men det är inte hela världen om jag inte klarar målet. Som sagt ska läsningen vara rolig och inte ett måste. Att man läser många böcker är inte heller det som spelar roll. 

Omslagets design byts ut mitt under en serie, hur hanterar du det?
Jag tror inte att jag skulle störa mig på det så mycket om det var en riktigt bra serie till innehållet. Det är såklart lite tråkigt om böckerna ser olika ut i bokhyllan, men det är inte en sådan big deal. 

Du läser en hypad bok som du inte alls gillar. Vem pratar du med?
Kanske pratar jag med någon som har samma åsikter som mig eller så skriver jag om det på bloggen i hopp om at hitta någon annan som inte heller gillar boken. 

Du börjar gråta offentligt pga. en bok. Vad gör du? 
Jag är en person som gråter mycket, men sällan till böcker faktiskt. Om jag skulle börja gråta offentligt skulle jag nog försöka torka tårarna ganska snabb och om någon skulle undra varför jag gråter skulle jag berätta om boken jag som fick mig att gråta. 

Uppföljaren till en bok kommer ut i butik men du har glömt vad som hände i förra boken. Läser du om den första boken?
Om det är en bok där det som hände i förra boken är viktigt för att förstå handlingen och om det är en jättebra bok läser jag om den!

Du vill inte låna ut dina böcker, hur säger du nej på ett trevligt sätt?
Det är inte så många som brukar låna böcker av mig, men de jag litar på att jag får tillbaka böckerna av lånar jag gärna ut till. Om jag inte skulle vilja låna ut en bok till någon kanske jag skulle säga att jag är väldigt rädd om just den boken eller kanske låtsas att jag glömt att ta med boken till den personen. 
Hur kommer du över en lässvacka?
Ibland kommer man in i perioder när man inte läser lika mycket och inte har samma läslust. Jag brukar dock inte kalla det för lässvacka eftersom att det känns så påtagligt och som att man får ännu mindre läslust när man sätter ord på det. Dessutom har jag sällan lässvackor. Men om jag får mindre läslust under en period brukar jag försöka läsa något jag verkligen är sugen på för att få tillbaka läsflowet. 

Hur länge står en bok i din bokhylla innan den blir läst?
Jag lägger alltid mina nya böcker i en hög och försöker att läsa de nya böckerna först. Jag ställer inte in böckerna i bokhyllan innan de har blivit lästa. Men det dröjer kanske max 2-3 månader innan jag läser boken. 

Hoppas ni gillade tagen!

tisdag 22 maj 2018

Trettonde sommaren

Trettonde sommaren är skriven av Gabriella Sköldenberg och utgiven av Natur och kultur. Boken hittas på Adlibris och Bokus.
Det är sommarlov och Angelica är hos sin morfar som vanligt tillsammans med sin kusin Sandra. Sandra är ett år äldre än Angelica och de fyller år på samma dag. Så länge hon kan minnas har de spenderat somrarna ihop hemma hos deras morfar. Men den här sommaren har något förändrats. Sandra är inte samma person som hon var förut och den trettonde sommaren blir annorlunda på många sätt.
Det här är en perfekt bok att läsa på sommaren. Den är fylld med sommarkänsla och man får läsa om olika sommaräventyr. Det handlar mycket om hur det är att växa upp och vara mellan barn och ungdom vilket jag kunde känna igen mig i. Jag tror även att många andra i 12-13 årsåldern eller äldre skulle känna igen sig i det. Det är spännande att läsa om hur människor förändras och vad det väcker för tankar inom en. 
Jag tyckte att Trettonde sommaren var skriven med ett fint språk och jag gillade att allt inte var utskrivet. Det var mycket som man förstod genom att läsa mellan raderna. Därför tror jag att den inte bara skulle kunna passa för mellanåldern, utan också för lite äldre läsare. 
Jag tyckte om boken, det gjorde jag verkligen. Men på vissa ställen kunde den bli lite långtråkig. Det hände inte så mycket hela tiden. Dessutom störde jag mig lite på både Sandra och Angelica. Sandra hittade på massa saker de skulle göra och jag tänkte ofta "nej, gör inte det där, det kommer inte gå bra". Angelica var väldigt försiktig och vågade inte säga ifrån mot Sandra så hon gick med på alla de dumma sakerna som de hittade på. 
I det stora hela var Trettonde sommaren en fin bok som jag tyckte var bra. Därför ger jag boken 3 av 5 ugglor. 

söndag 20 maj 2018

Mina favoritböcker

Glad söndag på er allesammans! Jag har gjort en enkät i samband med bloggens fyraårsdag där jag ställer lite frågor om bloggens innehåll med syfte att göra min blogg bättre. Jag har fått en hel del bra svar som jag är tacksam över, men om du inte har gjort enkäten får du gärna göra den. Här hittas enkäten. En av frågorna jag ställde var om det är något speciellt ni vill läsa om. Då fick jag ett tips att jag skulle göra ett inlägg om mina favoritböcker och berätta hur jag hittade dem och varför jag tycker att de är så bra. Det tycker jag är en jättebra idé så ett sådant inlägg kommer nu! Jag har såklart många favoritböcker men jag har valt ut tre stycken riktigt bra böcker som jag tänkte tipsa om idag. 

Tio över ett av Ann-Helén Laestadius: 
När jag var ambassadör för Augustpriset 2016 blev den här boken nominerad och det var så jag hittade den. Jag var på nomineringseventet och den lästes upp som nominerad och jag tyckte att handlingen verkade spännande. När jag läste boken var jag helt frälst. Tio över ett handlar om Maja som bor i Kiruna, staden som ska flyttas och till viss del rivas. Hon vaknar tio över ett varje natt för att vara redo att rädda sin familj om något skulle hända när de spränger i gruvan under jord. Vi får läsa om hennes känslor om det som håller på att hända med Kiruna, men också gällande skolan, hockeykillen Albin och kompisen Julia. Jag tror att jag tyckte så mycket om den eftersom att jag kunde känna igen mig så mycket i Maja. Karaktärerna kändes så verkliga och jag kunde verkligen relatera till Majas känslor. Dessutom var det intressant att läsa om stadsflytten. När Tio över ett utropades som vinnare av Augustpriset i barn- och ungdomskategorin blev jag överlycklig! Det var en så härlig känsla att vara på galan och vara med när den fantastiska boken vann! I höst kommer uppföljaren och det ser jag verkligen fram emot. Jag älskar Ann-Helén Laestadius språk och tror att jag vill läsa om Tio över ett i sommar.



Saker ingen ser av Anna Ahlund: 
Jag älskade Anna Ahlunds debut Du, bara och i höstas kom hon med sin andra bok Saker ingen ser. Anna var redan en favoritförfattare så jag hade haft stenkoll på att hennes andra bok var på väg och blev jätteglad när jag fick den i brevlådan. Jag sträckläste boken under en helg vid vår sommarstuga i slutet av sommaren och var sedan på releasefest för boken. I Saker ingen ser får man följa flera olika karaktärer som alla går på Sibylla allmänestetiska läroverk under ett år. Att man får följa flera personer var också en sak som gjorde att jag gillade den så mycket. Det var roligt att lära känna olika personer och så är ju Anna Ahlund mästare på härliga karaktärer. Saker ingen ser har också ett underbart språk och är uppdelad i korta delar som gör att boken går snabbt att läsa. Perfekt lästips till sommaren! 

Goodnight stories for rebel girls av Elena Favilli och Fransesca Cavallo: 
Jag såg en video på Facebook om kvinnliga karaktärer i barnböcker där de i slutet presenterade den här boken och det var så jag hittade den. Sedan köpte jag den när jag var i Stockholm och läste ur den lite då och då under sommaren. Boken innehåller korta berättelser om framgångsrika kvinnor som gjort något stor för världen. Det är allt ifrån författare och konstnärer till forskare, politiker och kockar. Det jag gillar med boken är att det är lagom långa berättelser och att de är väldigt inspirerande. Det är coolt att läsa om kvinnor som verkligen lyckats och som inte fått ta plats i historieböckerna!



Tio över ett, Saker ingen ser och Goodnight stories for rebel girls är alltså tre av mina favoritböcker som jag verkligen rekommenderar er att läsa. Om ni vill kan jag skriva fler sådana här inlägg med andra av mina favoritböcker! Men först vill jag ha boktips, vilka är era favoritböcker? Lämna gärna en kommentar!

torsdag 17 maj 2018

Böcker att se fram emot i sommar

Nu är det snart sommar och det har blivit dags att ta sig en titt på sommarens utgivning! Det kommer inte lika många böcker under sommaren eftersom att de som jobbar på förlagen är lediga, men jag har hittat några pärlor som jag tänkte berätta om idag! 

Rabén & Sjögren: 
Note to self: Rutiga byxor funkar inte av Marie Hammar och Abbe Wahlquist, utkommer i juni: 
Boken beskrivs som en korsning av Bridget Jones och Sune, vilket låter väldigt lovande. Det är första delen i en serie som jag tror kommer bli populär hos mellanåldern. Ska bli intressant att läsa!

Bröderna Lejonhjärta nyutgåva av Astrid Lindgren och Jesper Waldersten, utkommer i maj:
Jag älskar Astrid Lindgren och Bröderna Lejonhjärta, nu kommer den i nyutgåva med illustrationer av Jesper Waldersten. Jag funderar på att läsa om boken nu när den kommer och det ska bli roligt att se hur bilderna ser ut. 

Hetare av flera författare, utkommer i juli: 
En samling berättelser av elva författare bland andra Anna Ahlund, Anna Jakobsson Lund, Saga Becker, Sara Lövenstam. Den kommer i bra tid till pride och jag ser verkligen fram emot att läsa den!

Inuti huvudet är jag kul av Lisa Bjärbo, utkommer i juni:
De böcker jag läst av Lisa Bjärbo har jag tyckt mycket om och det ska bli så kul att läsa hennes nya ungdomsbok. Perfekt sommarlovsläsning!

Bonnier Carlsen: 
Midssommarmorden av Magnus Nordin, utkommer i juni: 
Jag har läst någon bok av Magnus Nordin för några år sedan som jag tyckte var spännande! Den passar nog jättebra om man vill läsa en bra deckare i sommar. 

Vänd rätt upp av Emelie Novoty, utkommer i juni: 
Det här är en bok som jag egentligen inte vet någonting om, men ändå tycker verkar intressant. Om jag inte minns fel är författaren också en av årets Debutantbloggare. 

Vi ser, vi känner, vi kämpar av flera författare, utkommer i juni: 
En antologi av eleverna på Berättarministeriet men olika texter som jag är sugen på att läsa. 

Lilla piratförlaget/Gilla böcker:
Hemma hos Harald Henriksson av Uje Brandelius, utkommer i maj: 
Jag hörde författaren berätta om den här bilderboken på SIgtuna litteraturfestival och den verkade intressant. Boken handlar mycket om klasskillnader och jag tror att den kan vara bra. 

Gruvan av Sara Lövenstam, utkommer i augusti: 
Det här verkar vara en riktigt somrig bok för 9-12 år som jag verkligen ska försöka läsa i sommar. Hett tips!

Moxie av Jennifer Mathieu, utkommer i maj:
Jag köpte den här boken i Sigtuna och ser verkligen fram emot att läsa den. Den verkar väldigt inspirerande och feministisk och jag hoppas att den är bra!

Natur & Kultur:
Blixtra, spraka, blända! av Jenny Jägerfeldt, utkommer i maj: 
Jag tror att det här är en bok för vuxna, men jag tycker mycket om Jenny Jägerfeldt så det ska bli roligt att läsa den!

En bokhandlares dagbok av Shaun Bytell, utkommer i maj:
Böcker som handlar om böcker är alltid roligt att läsa och den verkar så himla mysig! 

Trettonde sommaren av Gabriella Sköldenberg, utkommer i maj: 
Den här boken verkar väldigt somrig och fin. Jag fick den som recensionsexemplar för ett tag sedan och ska ta tag i att läsa den snart. 

Jag ser fram emot sommarens läsning så mycket! Har jag missat någon bra bok får du gärna lämna en kommentar. Vilka böcker ser du fram emot att läsa i sommar?

tisdag 15 maj 2018

Långhelg med läsning, bio och Junibacken

En långhelg är över nu och snart är det sommar. Jag har haft en fin helg fylld med läsning, bio, Stockholmsbesök, plugg, träning och sol. I dagens inlägg tänkte jag berätta lite om det jag gjort och framförallt det jag läst.

Jag håller fortfarande på att läsa Sekten som återuppstod av Mariette Lindstein som jag läst ett tag. Anledningen till att det tagit så lång tid för mig att läsa den är att jag parallellt med den läst en del annat. Det är andra delen om Sofia och sekten och jag tycker att den är bra! Vi läste den första boken med min bokcirkel på skolan och jag blev sugen på att fortsätta läsa trilogin. Kanske skriver jag ett inlägg om den när jag läst ut den eller så skriver jag ett helt inlägg om hela trilogin lite senare. Under helgen har jag också läst några av novellerna från Novellix senaste släpp med feelgoodnoveller som jag fick för några veckor sedan. Bland annat har jag läst Jojo Moyes och Sophie Kinsellas noveller. Det är ett väldigt bra sätt att upptäcka nya författare med noveller tycker jag! Dessutom är alltid novellerna från Novelix otroligt fina! Jag har också lyssnat klart på Never let me go av Kazo Ishuguro som vi ska prata om i min bokcirkel. Så nu kan jag säga att jag läst en Nobelpristagare! Det var en väldigt bra bok med en intressant historia! 

Novellboxen med ett fint kort och Sekten som återuppstod! 
Förutom läsning har jag hunnit med mycket annat! I torsdags tränade jag, pluggade och läste ut en hemlig sak som fick mig att gråta. På kvällen var jag på bio med en kompis, vi såg Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap. Den handlar om en tjej som får ett brev från en som hittat en av hennes böcker och har ett litteratursällskap på ön där han bor. Hon åker dit för att träffa dem och luskar reda på deras historia som är väldigt speciell. Jag tyckte mycket om filmen, den var fin och hade en bra handling och det är ju alltid kul med filmer och böcker som handlar om böcker!


I fredags tog jag tåget till Stockholm och träffade Johanna! Hon är en jätteduktig bokbloggare som pratar om kultur på många medier. Vi har träffats några gånger tidigare på olika bloggevent men det här var första gången vi umgicks en lite längre stund, vilket var jätteroligt! Johanna tog med mig till Junibacken som jag älskar! Det är så himla fint och mysigt! Jag rekommenderar verkligen ett besök dit oavsett om du har barn eller inte. Vi fikade med havsutsikt och pratade massor om böcker. Sedan kollade vi in Junibackens fina bokhandel och åkte sagotåget. Sagotåget är jättefint och det bästa är att det är Astrid Lindgren som berättar historian. Utanför finns en staty med Astrid som vi såklart tog kort vid! Efter att ha besökt Junibacken promenerade vi till Rosendals trädgård som var jättefin och fortsatte sedan in mot stan. Vi åt glass och sedan åkte jag hem igen. En fantastisk dag och det var så kul att träffa Johanna! In och läs hennes blogg och kolla in hennes youtubekanal, hon är så inspirerande!



Resten av helgen blev det hemmahäng vilket inte är fel det heller! Nu laddar jag inför slutspurten i skolan!

söndag 13 maj 2018

Visheten vaknar

Visheten vaknar är uppföljaren till En väktares bekännelser av Elin Säfström. Boken är utgiven av Gilla böcker och finns att köpa på Adlibris och Bokus

Tilda är väktare och ska se till att alla väsen som tomtar, älvor och troll i Stockholm uppför sig och att människorna inte upptäcker dem. När vi möter henne i Visheten vaknar är det trollen som börjat bete sig konstigt. Trollens högtid Vishetens dag närmar sig. Då kommer ett stort gammalt troll att vakna igen efter flera hundra år och han kräver ett människooffer. Tilda måste försöka se till att ingen människa blir lidande och komma på ett sätt att söva trollet så fort som möjligt. Samtidigt mår hennes hund Dumpe dåligt och hon oroar sig att han ska dö. Tildas mamma har börjat dejta Stefan som vill att de ska åka på en överlevnadshelg och Hakim som Tilda trodde hon var kär i blir plötsligt svår att umgås med. 

Förstår ni hur spännande det skulle vara att leva i en värld fylld av tomtar som tar hand om oss, troll som hittar på hyss och älvor som dansar? Fast enligt Tilda verkar det ganska jobbigt också. Hon har ett stort ansvar på sina axlar och mycket att stå i. Jag tycker verkligen att Elin Säfströms böcker om Tilda sticker ut från mängden. Det är varken en fantasybok eller en vanlig ungdomsbok utan en ungdomsbok med fantasyinslag vilket gör den unik. Ingen annan bok jag läst liknar En väktares bekännelser och Visheten vaknar. Jag gillar verkligen blandningen mellan vardag och väsen. Man får både ta del av Tildas vardag gällande att hålla kolla på alla rådare, men också i skolan där det handlar om plugg, kompisar och kärlek. Jag kan känna igen mig mycket i Tilda samtidigt som hon har en helt annan vardag än mig och jag uppskattar verkligen att läsa om henne. 

Jag rekommenderar verkligen En väktares bekännelser-trilogin till alla från 12 år ungefär. Många skulle gilla dem och dessutom är den lätt att läsa. Kapitlen är korta och det går snabbt att ta sig fram i böckerna. De är aldrig tråkiga och man vill hela tiden fortsätta läsa. 

När jag fick Visheten vaknar hemskickad hade Elin Säfström skrivit i boken att hon hoppades att jag överraskades även av den här boken. Det gjorde jag sannerligen! Hon överträffade mina förväntningar än en gång och jag gillade verkligen boken! Det är så coolt att Elin Säfström lyckats få med både fantasy, vardag, tonårsliv, vänskap, kärlek och humor i en och samma bok. Jag ger Visheten vaknar 4 av 5 ugglor!

torsdag 10 maj 2018

Om böcker i böcker

Jag älskar att läsa och något av det bästa jag vet är när det handlar om böcker i en bok jag läser. Att läsa om karaktärer som också är boksälskare gör på något sätt att jag kommer ännu närmre karaktärerna och känner igen mig mycket mer. Mitt liv består till stor del av böcker och jag tror verkligen att det kan vara en fördel att ha med böcker i böcker. För det första så är ju de många som läser böcker bokslukare. Därför tror jag många uppskattar att läsa om böcker i böcker. Dessutom lär man känna en karaktär mycket bättre genom att veta vad den läser. Jag tycker verkligen om karaktärer som läser eftersom att jag kan relatera till människor som läser. Men att få veta specifika titlar som personen tycker om gör också att man bildar en uppfattning om på vilket sätt personen är. 

En bok där människor läser blir också så mycket mysigare tycker jag. Att få följa med en karaktär till en bokhandel eller ett bibliotek eller att få veta vad den läser njuter jag av i en bok. Jag gillar speciellt böcker som tar med citat från andra böcker eller författare och där man får veta specifika titlar som Saker ingen ser av Anna Ahlund och Karta för förälskade och andra vilsna av Johanna Lindbäck. I den förstnämnda boken får vi följa olika karaktärer där främst en av dem läser mycket. Jag hade läst många av de böcker hon hade läst och en sak som gjorde att jag kunde känna igen mig i henne var böckerna hon läste. En annan av huvudpersonerna i Saker ingen ser hittar lappar med Karin Boye-citat på. Även det blir en litterär blink till oss läsare som jag tycker verkligen fördjupar handlingen. I Johanna Lindbäcks bok får vi följa två personer som båda gillar att läsa. Det är sommarlov och de är på landet. De
pratar om böcker, läser böcker och besöker bibliotek vilket jag verkligen tycker förhöjer mysfaktorn i boken. 

Sedan finns det också böcker med påhittade böcker i. Då tänker jag på Harry Potter av J.K Rowling och PAX-serien av Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson. I Harry Potter handlar det mycket om böcker de behöver till skolan och när de försöker vinna över något monster händer det att de letar efter råd bland skolbibliotekets magiska böcker. Även i PAX finns det ett bibliotek med magiska böcker. Estrid och Magnar vaktar det hemliga biblioteket där magiker kan söka kunskap. Alrik och Viggo måste hjälpa till att skydda biblioteket när onda krafter härjar i Mariefred. Ingela Korsell som är en av författarna till serien berättade en gång för mig att det var någon som hade sagt till henne att PAX-böckerna i grunden handlar om att läsa. Ju mer jag har funderat på det desto mer har jag kommit fram till att det kanske stämmer. Redan i första boken råkar bröderna ut för ett monster, en edimu, som bor i en bok och i hela resten av serien återvänder de alltid till biblioteket och böckerna när de måste ta reda på någonting. Inte konstigt att böckerna lockar till läsning när de både är otroligt spännande och handlar om böcker på ett coolt sätt!

Andra boktips som involverar böcker är Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren där en av huvudkaraktärerna är en riktigt fangirl. Hon läser mycket och är ett stort Harry Potter-fan. I After-serien av Anna Todd älskar Tessa att läsa och även Hardin är en riktig boknörd även om han inte alltid erkänner det. Även i Ingrid Jönssons bok Bokhunden Edgar och katten Lollo handlar det en del om läsning. 

Sammanfattningsvis älskar jag böcker om böcker och vill gärna läsa fler sådana. Gillar du böcker som handlar om böcker? Berätta gärna i kommentarerna! Jag undrar också vilka som är era bästa boktips på böcker som handlar om böcker? Tipsa mig!

tisdag 8 maj 2018

Sigtuna litteraturfestival

I lördags var det dags för Sigtuna litteraturfestival! Jag och mamma gick upp tidigt och Hela vägen till Sigtuna lyssnade vi på det sista avsnittet av Bladen brinner.  Perfekt uppladdning! När vi kom fram till Sigtuna gick jag och hämtade festivalband och sedan åkte vi till den första programpunkten. På Stora Brännbo lyssnade vi på Ann-Helén Laestadius och Mikael Niemi som pratade om att ta makten över den egna historien. Salen var fylld av folk och de pratade om hur det är att ha samiskt påbrå och hur det har påverkat deras skrivande. Det var ett intressant samtal fyllt med både humor och sorg. Efter deras samtal köpte jag Ann-Heléns nya bok Bara dra. Jag har redan läst den men ville äga den och få den signerad. Det var jätteroligt att träffa Ann-Helén igen! Till höst kommer uppföljaren på Tio över ett och det ser jag verkligen fram emot, sedan är tanken att hon ska skriva en vuxenbok. 


 Vi stannade kvar på Stora Brännbo och lyssnade på Anna Laestadius Larsson som bland annat har skrivit en historisk trilogi om kvinnor på 1700-talet. Hon pratade om sina böcker och berättade också mycket om historia. Det var riktigt intressant och lärorikt. Jag blev faktiskt lite sugen på att läsa hennes trilogi som börjar med Barnbruden.


Det serverades sopplunch som vi åt i solen innan vi fortsatte in mot centrum i Sigtuna och strosade runt en stund. Det var riktigt fint och jag tycker verkligen ni ska besöka Sigtuna om ni har chansen. Det fanns en bokkiosk att låna böcker i, fina hus, solen sken och magnolian blommade. 



På Sigtuna bibliotek var det fyllt med ballonger och fanns en liten läshörna under ett träd. Inne på biblioteket lyssnade vi på Pija Lindenbaum när hon läste högt ur sin bok Pudlar och pommes. Hon läste väldigt bra och det var ett jättefint bibliotek. 


Innan nästa programpunkt besökte vi bokhandeln och jag köpte boken Moxie som jag hört mycket bra om och blev sugen på att läsa. Vi var också på Sigtuna museum och tittade på utställningen med Pija Lindenbaums bilder. 


I den lilla biosalongen i Grönad ladan pratade Erik Titusson från Lilla piratförlaget med bilderboksskaparna Pija Lindenbaum och Uje Brandelius. De berättade om sina böcker med fokus på Pija Lindenbaums Pudlar och pommes och Ujes debut Hemma hos Harald Henriksson. En av seminariets frågor var om det finns politiska bilderböcker och om deras böcker är det. Deras teman i böckerna är klass, flykt, mottagande och vänskap. De kom fram till att deras böcker kan ha ett politiskt budskap men att det inte är det som är huvudtanken. Spännande och roligt att lyssna på!


Därefter skyndade vi oss till dagens sista programpunkt som var i St Pers skola. Vi lyssnade på Sara Lövenstam som pratade om grejen med grammatik. Hon har skrivit flera romaner men också böcker om grammatik. Det var ett väldigt roligt seminarium och dessutom lärde man sig en del om grammatik. Jag blev sugen på att läsa hennes böcker om grammatik och tyckte att det var ett bra avslut på dagen! 


Jag rekommenderar er verkligen att åka på Sigtuna litteraturfestival nästa år! Det var ett bra evenemang med många intressant programpunkter i en jättefin stad! Om jag skulle önskat något så skulle det vara fler aktiviteter för ungdomar, nu var det antingen för vuxna eller för små barn. Dock tyckte jag att det var intressant att lyssna på både vuxenboksförfattarna och barnboksförfattarna men det skulle varit roligt med någon mer ungdomsboksförfattare. Det var i alla fall en väldigt rolig lördag i Sigtuna!

söndag 6 maj 2018

Ellinor

Ellinor av Katarina von Bredow är första delen i en trilogi för mellanåldern. Boken ges ut av Natur och Kultur och finns att köpa på Adlibris och Bokus

Ellinor går i sexan i samma klass som kompisarna Meja och Leo. Det bästa hon vet är att klättra och det är skönt att hon och Leo delar det intresset. Ibland kan det vara svårt att fördela tiden på två bästa kompisar. På Ellinors trettonårsdag vänds hennes liv upp och ner. Viktor börjar i klassen och är inte som någon annan. Han är snygg och Ellinor blir nervös när han ler mot henne. När Viktor av någon anledning vill vara med henne blir både Meja och Leo sura. Meja är också kär i Viktor och Leo vill inte att han ska ta all Ellinors uppmärksamhet. Hur ska hon göra för att alla ska bli nöjda och gillar Viktor henne? 

"Ellinor tittar ner. Det känns som en lilja i magen. Hon har tänkt på det många gånger. När man klättrat högt och sedan vänder blicken neråt är det som om smala kronblad slår ut i mellangärdet, kittlande och spröda." 

Katarina von Bredow gör mig aldrig besviken. Jag har tyckt mycket om alla hennes böcker och Ellinor är inget undantag. Jag känner igen mig så otroligt mycket i allt hon skriver och inte minst i den här boken. Hon sätter verkligen ord på känslorna jag hade när jag gick i sexan. Hur det var att växa upp och plötsligt gå från att vara barn till att bli tonåring. Hur det var med olika roller i klassen. Jag identifierar mig verkligen med Ellinor och det tror jag att många andra också gör. Boken är som sagt första delen i en planerad trilogi där man får följa tre olika personer. Den här första boken handlar om Ellinor medan vi i de kommande böckerna kommer att få följa Leo och Viktor. Det tycker jag är en rolig idé för jag gillar verkligen att läsa om olika karaktärer i olika böcker som ända har med varandra att göra. Jag tror också att det gör att fler kan känna igen sig i böckerna när man får följa olika personer. 

Jag tycker att alla 12-13 åringar ska läsa den här boken. Jag tror att många skulle uppskatta den eftersom att den är lätt att känna igen sig i, men jag tror också att den är intressant att läsa eftersom att boken verkligen visar hur det är att vara på väg upp i tonåren i dagens samhälle. Katarina von Bredow skildrar både känslor och saker som snapchat, sociala medier och spel på ett trovärdigt sätt. Man känner igen sig i mycket och det känns verkligen som en aktuell bok. 

Ellinor var en bok jag verkligen tyckte om och som jag rekommenderar andra att läsa. Därför ger jag den 4 av 5 ugglor! 

fredag 4 maj 2018

Vad tycker du om min blogg?

Fyra år har gått sedan jag startade min bokblogg och nu skulle jag vilja lära känna er läsare och utveckla min blogg! Därför har jag gjort en enkät med några frågor som ni gärna får svara på. Det hjälper mig att vet vad ni gillar med mitt innehåll och vad jag kan utveckla. Det vore jättesnällt om ni ville svara på den och hjälpa mig att göra bloggen ännu bättre! Tack på förhand!


Agnes bokblogg 4 år!

Findus fyller år tre gånger om året. Jag fyller år den 20 december men det känns lite som att 4 maj också är min födelsedag. Det var nämligen det datumet 2014 som jag publicerade mitt första inlägg på den här bloggen. Jag var tolv år och ville ha en blogg där jag kunde dela med mig av tankar inom mitt största intresse som var och fortfarande är  böcker. Varje år den 4 maj sedan dess har jag firat bloggens födelsedag med någon typ av tårta eller bakverk, så också idag! 


Jag är så glad att jag startade den här bloggen för 4 år sedan för det är verkligen något jag tycker är otroligt roligt att hålla på med! Alla saker jag har fått uppleva, alla människor jag lärt känna och allt jag har lärt mig tack vare den här bloggen är jag väldigt tacksam över! Tack för att ni läser det jag skriver och jag hoppas att jag lyckas med mitt mål att sprida läslust! Mitt syfte med bloggen förutom att det är något jag verkligen brinner för att göra är att sprida läslust och inspirera andra till läsning. Det kommer jag fortsätta med i många år till!