måndag 27 februari 2017

Strimmor av hopp - Recension

Strimmor av hopp är en ungdomsbok skriven av Ruta Sepetys, utgiven av B Wahlströms 2011. Boken hittas på Adlibris eller Bokus.

Året är 1941 och Andra världskriget härjar i världen. Femtonåriga Lina bor i Litauen med sin familj och en dag knackar det på dörren. Eller snarare slås dörren nästan in. Lina och hennes familj blir deporterade eftersom att de står med på listan över människor som betraktas som sovjetfientliga. Tillsammans med hundratals människor förs de in i smutsiga tågvagnar och skickas till Sibirien. Strimmor av hopp är en berättelse om de glömda händelserna under Andra världskriget berättat ur en ung flickas perspektiv. En berättelse om att helt plötsligt behöva lämna allt man har och bli slavarbetare utan att veta varför. En berättelse om att kämpa för att överleva, om sorg och om kärlek som övervinner hat.

Jag gillade den här boken, det gjorde jag. Jag fångade verkligen av berättelsen och berördes nästan till tårar. Boken handlar ju om en femtonårig flicka, vilket jag ju också är, och jag kan känna igen mig i hennes tankar. Dessutom slås jag av tanken att hennes upplevelser kunde ha varit mina, jag kunde ha varit född i den tiden på den platsen.

Boken är väldigt sorglig och har egentligen en väldigt tung handling, men jag tyckte inte att den var jobbig att läsa. Snarare tvärt om. Jag fastade verkligen i boken och ville hela tiden läsa vidare. Det hände saker hela tiden och det blev aldrig tråkigt att läsa. Dessutom innehöll boken korta kapitel vilket förde läsningen framåt. Jag gillade också hur man fick läsa tillbakablickar från Linas tidigare liv.

Jag tyckte att Strimmor av hopp var en väldigt välskriven och fin bok och jag lärde mig också mycket. Just den här typen av händelser under andra världskriget har jag läst om i andra böcker, men jag hade ingen kunskap om Litauer som fördes till läger. Jag fascineras mycket av Andra världskriget och förintelsen eftersom att jag tycker att det är så hemskt och känns så overkligt. Men det är just därför det är så viktigt att lära sig om det som skedde, för att det inte ska hända igen.

Jag rekommenderar alla över 13 år ungefär att läsa den här boken! Både för en bra läsupplevelse och för kunskap. Strimmor av hopp av Ruta Sepetys får 4 av 5 ugglor av mig.


lördag 25 februari 2017

I min läshög - Vårens läsning

Nu är sportlovet över för min del och jag har fått en hel del läst, vilat upp mig och åkt skidor. Under lovet läste jag ut den tredje Harry Potter-boken, Harry Potter och Hemligheternas kammare, men den kommer jag skriva mer om senare. Det blev även några recensionsexemplar lästa, de kommer jag också att recensera inom en snar framtid. Just nu är min läshög väldigt hög och jag har en hel del böcker att läsa i vår. Därför tänkte jag både för min egen skull och för att det kanske kan vara kul att läsa, berätta om vad jag hade tänkt att läsa framöver. Vi kör igång!

Jag fick ju två böcker av Kate Morton av min mamma när jag hade namnsdag och tänkte att jag borde ta tag i någon av dem snart. De heter Dimmornas lek och Den glömda trädgården. Jag vet inte om man måste läsa böckerna i ordning, men det verkar som att alla hennes böcker är fristående. Så vi får se vilken jag tar itu med först. Jag är egentligen inte jättetaggad på att läsa de här böckerna, men jag hoppas på att jag gillar dem!

Sedan hade jag tänkt läsa något av Tove Jansson och mamma hade Det osynliga barnet, så det får nog bli den! Jag har länge velat läsa något av Tove Jansson, då det känns lite som något man måste ha gjort. Jag gillade ju Mumintrollen när jag var liten, så jag hoppas att böckerna är bra också!

Mamma och jag beställde hem två Selma Lagerlöf-böcker, En herrgårdssägen och Mårbacka: Ett barns memoarer: Dagbok, för ett tag sedan. Mest för att de nya pocketutgåvorna av hennes böcker var så otroligt fina! Jag vet att många gillar Selma Lagerlöf och dessa böcker känns också lite som allmänbildning och att man borde läsa något av henne. Dock känns de rätt tunga att ta sig igenom. Jag tror att språket är väldigt gammalt och en av dessa böcker är rätt tjock. Så vi får se om jag orkar ta mig igenom någon av dem, men jag ska i alla fall ge dem en chans.

I min läshög finns också del tre av Harry Potter, Harry Potter och fången från Azkaban. Jag tycker att jag har kommit in i ett Harry Potter-flow nu och tycker att böckerna är bra! Jag läste första boken i januari och andra boken i februari, så då får jag väl ta den tredje boken i mars då! En Harry Potter-bok i månaden blir ju bra!

Av en kompis fick jag en försenad födelsedagspresent för ett tag sedan. Det var en bok full av en massa noveller av olika författare och heter 12 minuter i Paris. Jag hade tänkt att försöka ta itu med den snart också, så jag hoppas att jag gillar den!

Sedan finns det några relativt nyutkomna böcker som jag hoppas på att få läsa snart, bland annat Våra kemiska hjärtan, av Krystal Sutherland, Om jag får stanna, av Kajsa Gordan och Åsa Asptjärns Rimligt lyckade ögonblick.

Vad planerar du att läsa i vår?

torsdag 23 februari 2017

Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag - Recension

Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag är skriven av Sara Ohlsson och utgiven av Gilla böcker 2011. Boken hittas på Adlibris eller Bokus.

Det har alltid varit Olivia och John. Men en dag gör han slut. Oliva blir ledsen och vill inget annat än att ha tillbaka honom. I den här boken får vi följa hennes resa. Tillsammans med sin kompis gör de upp en plan för hur hon ska få tillbaka John. Men plötsligt är hela livet insnurrat och det finns mer än en kille på kroken.

Jag läste Sara Ohlssons senaste bok, Ingen normal står i regnet och sjunger, som jag älskade, och var då tvungen att läsa den här boken också! De två böckerna har mycket gemensamt, inte minst språket. Det är kort, rappt och precist och jag älskar det. Jag vet egentligen inte hur man ska beskriva det, men språket är väldigt fint och behagligt att läsa. Läsningen flyger fram i en rasande fart tack vare både språket och de korta kapitlen. Det gör att det aldrig blir långdraget och går snabbt att ta sig fram i boken.

Det bästa med den här boken är att man verkligen fastnar i handlingen och alltid vill läsa vidare. Jag vet inte vad som är orsaken, men jag njöt av att läsa den här boken. Som tidigare sagt älskar jag språket. Men jag uppskattar också karaktärerna och att handlingen alltid går framåt. Det är spännande att läsa de små tillbakablickarna på dåtiden som är invävda i handlagen. De gör att man får en bättre förståelse för det som hänt. Dessutom är omslaget jättefint och passar bra till bokens innehåll.

Det var ett tag sedan jag läste den här boken och jag kommer inte riktigt ihåg vad jag tyckte om den. Men jag minns i alla fall att jag tyckte om den mycket. Jag ser fram emot att läsa mer av Sara Ohlsson!

Jag ger Jag  är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag, av Sara Ohlsson 4 av 5 ugglor.

tisdag 21 februari 2017

Bästa kapen på bokrean

Bokrean startar imorgon! Wiho! Jag hoppas på att fynda några bra böcker! Först och främst vill jag tipsa om det här inlägget som Lexie skrev på sin blogg Tusen sidor. Där skriver hon om bokrean och varför det är ett uteslutande utbud av ungdomsböcker på vissa ställen. Mycket tänkvärt inlägg som jag tycker ni ska gå in och läsa! Men nu till vad det här inlägget ska handla om! Jag tänkte tipsa om vilka böcker jag tycker är de bästa kapen på bokrean. Alltså böcker som jag verkligen gillar och som finns att fynda till ett bra pris! I det stora hela är jag inte jätteimponerad av utbudet, men det finns några godbitar.

Vi börjar med Akademibokhandeln där man kan fynda PAX-böcker för 89 kr och alla vet ju att jag älskar PAX. Så det är väl mitt hetaste tips! Andra bra 9-12 års böcker som Akademibokhandeln rear ut är Glasbarnen, av Kristina Ohlsson, Rum 213, av Ingelin Angerborn och Fem-böcker, av Enid Blyton. När det kommer till böckerna för barn mellan 6-9 år vill jag tipsa om Sune-böckerna, av Anders Jacobsson och Sören Olsson samt Martin Widmarks LasseMaja-böcker och Nelly Rapp. Som vanligt är barn- och ungdomsböckerna inte de mest utmärkande och bland ungdomsböckerna var det tunt med böcker. Men jag vill i alla fall tipsa om Jag ger dig solen, av Jandy Nelson som är en jättefin ungdomsbok om ett tvillingpar! Dessutom finns Jessica Schiefauers Augustprisbelönta ungdomsroman När hundarna kommer till ett bra pris! 

På Bokus bokrea blir jag sugen på Sandra Beijers Det handlar om dig och Som stjärnor i natten, av Jennifer Niven som jag hört mycket bra om. Till dig som vill läsa en sockersöt kärlekshistoria tipsar jag om Anna och den franska kyssen, av Stephanie Perkins som finns att fynda för 75 kr. Stepahnie Perkins Lola och pojken i huset bredvid finns också på Bokus bokrea. När det gäller böcker för 9-12 år har Bokus ungefär samma böcker som Akademibokhandeln på rean. Men jag vill också tipsa om Det övergivna huset och Dolda tecken, av Emma Askling som är två jättespännande böcker. Dessutom finns Kapten Fiennes skatt av Veronica von Schenk för 29 kr. Det är en bok som tillhör serien Sub Rosa detektiverna som jag läste för några år sedan. Det är en spännande deckarserie med lite historiska inslag.

Adlibris tycker jag nog har bäst utbud och priser på årets Bokrea. Jag själv funderar på att beställa Om jag var din tjej av Meredith Russo som jag hört mycket bra om. Dessutom hittade jag en Katarina von Bredow-bok och en Johanna Lindbäck-bok som jag inte läst för 29 kr styck! Det fanns en hel del bra ungdomsböcker faktisk och jag vill tipsa om Född fenomenal, av Josephine Bornebush, Girl Online, av Zoe Sugg, Som eld, av Sara Lövenstam och 8 saker du aldrig skulle våga, av Eva Susso och Moa Eriksson Sandberg. Alla dessa böcker är böcker jag verkligen gillar! Men mitt hetaste tips är nog ändå Stanna av Flora Wiström som jag älskade! En väldigt välskriven bok om kärlek bland annat, som man kan fynda för 59 kr. På Adlibris finns även Kajsa Gordans bok Kärlek & dymanit för 25 kr. Det är en bok för 9-12 år som jag läste för några år sedan och minns som väldigt bra!

Hoppas du fick några tips på böcker att fynda!

söndag 19 februari 2017

Nytt i bokhyllan - Bokhaul #10

På senaste tiden har jag köpt och fått en del böcker och dem tänkte jag berätta om idag! Snart drar ju bokrean igång också, då lär det ju bli några böcker till köpta!

Vi börjar med två recensionsexemplar, först och främst fick jag Annika W. Mattsons tredje bok i serien om Lusia och gänget, Dödens vita gympaskor. Det var roligt att läsa den, men den fångade inte mig helt. Sedan fick jag en mycket efterlängtad bok, Ordbrodösen av Anna Arvidsson. Bästa boken jag läst i år! Den kom dessutom jättefint inslagen och med tillhörande te och kola!


I slutet av januari hade jag namnsdag och fick då ett helt oväntat paket av min snälla mamma. Det innehöll två böcker av Kate Morten, Dimmornas lek och Den glömda trädgården. Jag har inte hört något om de böckerna tidigare, men hoppas att de är bra! Jag ska försöka ta itu med någon av dem snart!

Mamma såg på Bokus att det var 2 för 99 kr på de nya utgåvorna av Selma Lagerlöfs böcker. Då slog vi såklart till! Jag har länge velat läsa något av Selma Lagerlöf och när jag såg de nya pocketutgåvorna blev jag kär! Vi beställde hem En herrgårdssägen, Mårbacka: Ett barns memoarer: Dagbok och en anteckningsbok. De är sååå fina!


Jag har också fått en försenad födelsedagspresent av en kompis. Då fick jag en bok som heter 12 minuter i Paris - Noveller. Den ska tydligen innehålla noveller av en massa författare som handlar om Frankrike på något sätt. Idén verkar häftig och jag hoppas verkligen att jag gillar den!

Har du läst någon av böckerna? Berätta gärna vad du tyckte i kommentarsfältet!

torsdag 16 februari 2017

Redo för lov!

Nu är det tid för sportlov hos många, så även hos mig. Förutom att sporta kan hade jag tänkt hitta på en massa bokrelaterade aktiviteter och idag hade jag tänkt att dela med mig av lite tips. Loven har ju en tendens i att resultera i att man antingen har för mycket planerat eller inte gör så mycket alls. Därför tänkte jag tipsa om lite roliga aktiviteter att hitta på tillsammans med kompisarna eller familjen.



1. Biblioteket - Kolla upp vad som händer på ditt bibliotek! Vid lov har många bibliotek massor av roliga aktiviteter att bjuda på som dessutom är gratis! På Eskilstuna stadsbibliotek anordnas Sagolek, skrivarverkstad, författarbesök och bokmärkesverkstad bland annat. Jag skulle ha gått och lyssna på PAX-Henrik Jonsson, med det blev tyvärr inställt. Men som tur är anordnas också Bookworms skrivarverkstad för barn och unga mellan 9-12 år och 13-18 år. Det ska jag såklart gå på! På lördag firar Lilla Deckarbiblioteket 5 år, då kan man lyssna på författaren Petter Lidbeck och lösa deckarfall hos Deckarklubben. När Lilla Deckarbiblioteket invigdes var jag med i Deckarklubben och fick vara med och hjälpa till! Hett tips alltså, bibliotek är så bra!

2. Eget skrivarläger - Dra ihop ett gäng skrivsugna kompisar och fixa ett eget skrivarläger! Här kan du läsa mitt inlägg om det.

3. Rum 213 på bio! - Läs Ingelin Angerborns mysrysare Rum 213 om Elvira, Meja och Bea som är på ett sommarkollo där det spökar. Filmatiseringen har snart premiär på bio och den kan man ju gå och se om man vågar!

4. Läsmaraton - Ägna en hel dag åt läsning! Bygg en mysig koja eller bulla upp med kuddar i sängen och läs!

Ha ett jättehärligt sportlov så ses vi snart igen!

tisdag 14 februari 2017

Balladen om en bruten näsa - Recension

Balladen om en bruten näsa är skriven av den norska författaren Arne Svingen. Boken passar bäst för barn mellan 9-13 år och är utgiven på svenska av Bonnier Carlsen. Du kan köpa boken på Adlibris eller Bokus.

Den här boken handlar om trettonåriga Bart som bor i en soc-lägenhet tillsammans med sin tjocka, alkoholiserade mamma. Där finns missbrukande grannar och ett smutsigt trapphus fullt med sprutor. I skolan är Bart för det mesta ensam då många tycker att han är konstig. Men en dag blir han kompis med Ada, en av de populära tjejerna i klassen. Hon uppmuntrar honom att sjunga på skolans sommarfest. Boken handlar också om att låtsas samla på kort med seriemördare, boxning, en lyckad städdag, att leta efter sin pappa och att se det ljus i det mörka.

Det var faktiskt Ingela Korsell, en av författarna till PAX, som tipsade mig om den här boken. Hon gillade att den var så positiv samtidigt som boken tog upp svåra ämnen. Jag blev nyfiken på boken eftersom att jag vet att Ingela har bra smak, men också tack vare titeln, Balladen om en bruten näsa. Jag gillar att den är fin och rolig på samma gång. Ordet ballad skrevs direkt upp på min lista över fina ord!

Man skulle kunna säga att Balladen om en bruten näsa är ungefär som PAX fast lite värre, och utan övernaturliga väsen. Bart har det verkligen svårt med en alkoholiserad mamma som inte tar ansvar, handlar mat eller betalar räkningar. Bart måste ta mycket ansvar själv och måste nästan vara som en förälder till sin mamma. Han känner att han måste visa sig stark för sin mamma och går därför på boxning. Dessutom måste han ljuga för sin mormor och i skolan tycker alla att han är konstig. Men trots allt detta är Bart en av de mest positiva karaktärerna jag har läst om. Han gör alltid det bästa av situationen och hittar ljuspunkter i sitt tragiska liv. Jag beundrar människor som är positiva för allting, det strävar jag efter. Den här boken får mig att förstå att det finns andra som har det mycket sämre än mig och att jag borde vara mer tacksam för det jag har. 

Egentligen är hela boken väldigt tragisk, men på något sätt lyckas den ändå bli rolig. Arne Svingen bjuder på fyndiga formuleringar och Bart som karaktär är väldigt rolig att läsa om. Men på något sätt fångades jag inte helt av den här boken. Det hände inte så mycket och den kunde vara lite seg. Jag tyckte också att hissa saker kunde vara lite svåra att förstå. 

I den stora hela rekommenderar jag den här boken även fast jag inte fastnade helt för den. Därför ger jag Balladen om en bruten näsa 3 av 5 ugglor. 

söndag 12 februari 2017

Boktips inför Alla hjärtans dag

På tisdag inträffar Alla hjärtans dag och för mig är det också dagen då gymnasieansökan ska vara inne. Gymnasiet kommer bara närmre och närmre, men det blir nog bra! Jag har valt och känner mig nöjd. Det ska bli spännande! På Alla hjärtans dag ska jag förmodligen ligga hemma i min säng och läsa och då passar det bra med kärleksböcker. Jag älskar sockersöta kärlekshistorier som får det att pirra under huden och här kommer mina bästa tips!

Anna och den franska kyssen, av Stephanie Perkins - Det här kan vara en av de mysigaste böckerna jag någonsin läst och jag skulle gärna läsa om den! Boken handlar om Anna som börjar på en internatskola i Frankrike, hon kan inte språket och känner ingen. På skolan träffar hon nya vänner och bland dem finns ursnygga St.Clair. Men han har en flickvän. Det bästa med boken är karaktärerna som är så bra beskrivna och handlingen som gör att man aldrig vill sluta läsa. Jag rekommenderar verkligen den här boken!

Agnes-serien, av Ann Helén Laestadius - I den första boken Sms från Soppero, får Agnes ett sms från Henrik som bor i Soppero. Det blir början till en kärlekshistoria som utseplar sig under fyra böcker. Spännande, lättlästa och härliga böcker som är lätta att relatera till! Jag vill också tipsa om Ann- Heléns Augustvinnande Tio över ett som även den berör kärlek.

Stanna, av Flora Wiström - Den här boken handlar om Ester har precis flyttat hemifrån och jobbar på ett bokantikvariat. En dag kommer en snygg kille in på antikvariatet och Ester förförs direkt av honom. Han gör det kommande året till det viktigaste, vackraste och hemskaste i hennes liv. Jag gillar den här boken för dess fina språk och uttryck, den är både sorlig och glad att läsa!

Du, bara, av Anna Ahlund - En älskvärd roman fylld av äkta kärlek och heta sexscener. Vi får läsa om John som blir förälskad i samma kille som sin syster. Mycket fint språk, papperstranor, vänskap och hjärtknip.

Girl Online, Zoe Sugg - Penny följer med sin mamma till USA där hon ska fixa ett bröllop. Där träffar hon Noah, de blir förälskade i varandra men det visat sig att han inte är den hon trodde han var. I den här boken är det karaktärerna jag faller för. Speciellt Noah är mysig att läsa om!

Det händer nu, av Sofia Nordin - Om Stella som blir kär i sin bästa kompis Sigrid, om rädslan för att vara konstig och om att brevväxla med en gammal tant. Jag gillar hur fint den här boken beskriver olika känslor och tankar.

Ha en bra Alla hjärtans dag och läs en massor av fina böcker!

fredag 10 februari 2017

Intervju med Anna Arvidsson

Anna Arvidsson kom ut med sin debutroman för inte alls länge sedan. Den heter Ordbrodösen och har uppskattats av många. Jag har intervjuat Anna om boken, skrivandet och lite däremellan.

Du debuterade nyligen med boken Ordbrodösen, hur skulle du beskriva boken för någon som inte läst den?
Ordbrodösen utspelar sig i Sverige i nutid och handlar om en säregen släkt där kvinnorna kan styra andra människor med sina skrivna ord. Och om Alba som borde kunna, men inte kan. Det är en historia om hemligheter och lögner, att hitta nya sammanhang och sin egen vilja bland andras förväntningar.


Hur gick det till när du hittade ordet "ordbrodös" och hur kom du fram till dess betydelse?
Jag började just så, med titeln. Jag gick en kurs på Skrivarakademin i Stockholm och till en uppgift behövde jag ett alias till en femtonårig bloggare. Jag ville att det skulle vara ett poetiskt, annorlunda ord. Klockan hade passerat midnatt och jag var trött när jag kom på ’ordbrodös’. Jag tyckte att det passade perfekt och lämnade in uppgiften veckan därpå. Men ordet blev kvar hos mig och jag började fundera på vad en ordbrodös skulle kunna vara. Det gav inte en enda träff enligt Google, men jag kände att det borde finnas. Några dagar senare visste jag och började skriva. Boken inleds så här:

Ordbrodös: Ordet finns inte i någon ordlista. Där hittar du brodös och får veta att det är en kvinna som broderar, men en ordbrodös ägnar sig inte åt handarbete. Hon skriver istället. Med skrivna ord kan hon styra dina tankar och handlingar. Du märker aldrig när du blir hennes marionett.

Vad inspirerades du av till Ordbrodösen?
Ordbrodösen har fått omdömen som ”Agnes Cecilia möter Cirkeln” och ”mix av sällsam saga och modern thriller” och jag tror att det beror på att jag inte har en favoritgenre eller en specifik författare som jag har inspirerats av. Vintern då jag skrev råmanuset var jag föräldraledig med tvillingar som just skulle fylla ett år. Jag skrev varje stund de sov så under de månaderna hann jag inte läsa alls och levde lite i en bubbla. Det var snarare så att jag lånade av hundratals tidigare upplevelser och minnen. Ibland var det medvetet och ibland såg jag kopplingen först efteråt.
Jag tyckte att din bok hade ett väldigt fint språk, vad är ditt bästa skrivtips?
Tack! Det gör mig väldigt glad att höra. När jag pluggade på universitetet kände jag att jag tappade mitt kreativa skrivande för att jag var för fokuserad på språket. Så fort jag försökte skriva något annat än uppsatser och inlämningsuppgifter oroade jag mig för om jag var tillräckligt bra, om jag lät tillräckligt smart… Men när jag skrev Ordbrodösen var jag så nyfiken på historien att jag bara lät språket komma. Istället lade jag mycket tid på språket när jag redigerade. Jag tänkte mycket på vem Alba är, hur hon ser på världen, vilka detaljer hon uppmärksammar och vilka ord hon väljer. Jag läste manuset högt i flera omgångar och försökte slipa bort krångliga formuleringar, men ha kvar ovanliga ord och egna bilder. Mitt bästa skrivtips är nog att verkligen lära känna sig själv som skribent. Hur arbetar du bäst? Vari ligger just din styrka och vad behöver du öva på? Jag har samarbetat mycket med författarna Anna Ahlund och Anna Jakobsson Lund, men jag skulle aldrig kunna kopiera deras skrivprocesser för de skulle inte fungera för mig. När det gäller redigering tror jag mycket på att gå igenom texten många varv och ägna sig åt en sak per varv.
Anna Arvidsson Foto: Göran Segerholm

Vem är din favoritkaraktär i Ordbrodösen? Varför gillar du den personen så mycket?
Åh, den frågan är så svår för mig! Jag är sämst på att rangordna ... Vi säger så här: jag kan identifiera mig mer med Alba och Lo så det är speciellt att skriva Klara. Jag tycker så mycket om hennes energi. När Alba möter henne är himlen grå och så bryter en ensam solstråle igenom molnen och Alba blir bländad och blinkar till. Sen står Klara där, alldeles för nära, med alla sina färger och regnbågsmålade naglar.

Av alla böcker som finns, vilken önskar du att du själv skrivit?
Alltså, det var ju det här med rangordning… Jag tror att jag får svara Skuggserien av Maria Gripe. Det var en av mina absolut starkaste läsupplevelser som barn och jag kunde inte börja på en ny bok efteråt utan tog fram block och penna och började gå igenom Skuggan över stenbänken och skriva av citat. Så det är den läsupplevelse som jag starkast kopplar samman med att själv skriva.

Kommer vi att få läsa mer av dig i framtiden? Har du någon ny bokidé i huvudet just nu?
Det hoppas jag verkligen! Det har varit en väldigt intensiv höst och vinter så jag har inte börjat än, men jag har idéer som jag tänker kring. Och jag längtar mycket efter att få skapa utrymme för dem.

Tack Anna för att du skrivit en så bra bok och för att du ville vara med i intervjun! Jag tyckte att det var väldigt intressant att höra dina tankar kring boken! Här hittas min recension av Ordbrodösen.

onsdag 8 februari 2017

Podcasts om litterartur och skrivande

Podcasts är något jag verkligen uppskattar och kan lyssna på lite när som helst. Såklart gillar jag mest dem som handlar om böcker och skrivande, eftersom att det är mina största intressen. Jag pratar, andas och lever böcker, men ibland kan folk i min omgivning bli lite trötta på mitt pladder. Då kan det vara bra att plugga in lurarna och lyssna på andra som pratar om böcker. Just nu är mina favoritpoddar helt klart En förbannad podd, Bladen brinner och Skriven en bestseller (eller en annan bok). Dem tänkte jag berätta lite om idag!

En förbannad podd drivs av superhärliga Katta och Sofia som också var Augustambassadörer tillsammans med mig! De pratar om böcker i alla dess former, både barn- och vuxen litteratur i alla genrer. Skräck, fantasy, feel-good, feel-bad och allt däremellan. Jag gillar podden dels för att Katta och Sofia är roliga att lyssna på, men också för att man får massor av bra boktips! Deras podd är en bra blandning av vardagligt prat och böcker. I det senaste avsnittet pratar de om mellanåldersböcker och i synnerhet PAX! Kan ni förstå hur glad jag blev när jag såg att de hade släppt det avsnittet?! PAX är ju bland det bästa jag vet! Och de pratar om mig i podden! Ungefär 26.30 in i avsnittet pratar de om att jag gillar PAX-serien väldigt mycket! Det var en rolig överraskning!

Bladen brinner beskrivs som en podcast om barn- och ungdomsböcker för vuxna. Det är författarna Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck som varannan torsdag tipsar om böcker, bjuder på författarintervjuer och spännande reportage. Jag är ju inte riktigt vuxen, men tycker att den här podden passar bra ändå. Är du intresserad av barn- och ungdomslitteratur rekommenderar jag Bladen brinner starkt! Jag tror minsann att det är varannan torsdag imorgon och då kommer ett nytt avsnitt upp, wiho!


Författarna Ninni Schulman och Caroline Eriksson skriver inte bara böcker, utan driver också podcasten Skriv en bestseller (eller en annan bok). Där pratar de om skrivande, ger tips, delar med sig av egna erfarenheter och pratar med andra författare. Mycket bra för någon som drömmer om att bli författare, exempelvis jag. Jag gillar att Ninni och Caroline är så härliga att lyssna på och deras tips är toppenbra!


De här tre poddarna tycker jag verkligen att alla som är intresserad av litteratur och skrivande borde lyssna på! Riktigt bra podcasts som hittas där poddar finns! Ha en fin onsdag allihopa!

måndag 6 februari 2017

Ny header

Förra veckan gick jag hem från skolan en dag på grund av sjukt ont i magen. Det resulterade i en dag i sängen då jag läste ut en bok, lyssnade klart på en bok, påbörjade en ny bok och gjorde en ny header! Böckerna ska jag skriva mer om någon annan dag, men headern tänkte jag berätta om idag! Så här ser den ut: 


Den tidigare var lite för plottrig tycker jag, så nu har jag försökt göra den lite mer stilren! Jag är rätt nöjd, men ni få gärna komma med respons! 

Den här veckan kommer en hel del spännande inlägg, bland annat en spännande intervju, ett inlägg om podcasts och en massa boktips såklart! Så kika in här under veckan, det kommer bli dunderkul!

söndag 5 februari 2017

Några tankar om Harry Potter och De vises sten

Nu har jag äntligen läst första boken om Harry Potter, Harry Potter och De vises sten. Den var bra, spännande och jag tyckte om den! Jag förstår varför så många är fast i Harry Potter-världen. Boken var genomtänkt, spännande, har en spännande miljö och coola karaktärer. Men trots att jag gillade den fastnade jag inte helt för boken, och jag kan inte riktigt sätta fingret på varför. Det kan bero på att jag egentligen inte är ett så stort fan av fantasy eller att den var lite utdragen. Boken utspelar sig under en ganska lång tid och ibland händer det inte så mycket. Men i det stora hela gillade jag boken och är glad att jag läste den!

Det känns fint att ha läst första Harry Potter-boken, eftersom att det är en sådan där bok som man i princip "måste läsa" som boknörd. Det känns lite som att jag också är en Harry Potter-nörd, då jag nu känner mig mycket mer insatt i den världen. Jag tror att jag vill fortsätta och läsa de följande böckerna i serien, men först ska jag läsa lite andra böcker.

Harry Potter och De vises sten handlar om elvaåriga Harry som tillbringat sitt liv hos sin elaka moster, morbror och kusin Dursley. Hans föräldrar dog i vad han tror var en bilolycka när Harry var mycket liten. En dag börjar det komma brev till Harry som hans morbror inte låter honom läsa. Men när han tillslut får tag på ett får han reda på att han ör trollkarl och ska börja på skolan Hogwarts. Där träffar han Ron och Hermione som blir hans första vänner. De lär sig allt möjligt om trollkonst och är med om spännande äventyr.

Jag lånade boken på biblioteket i den illustrerade versionen, men efter ungefär halva bytte jag och fortsatte läsa i den vanliga boken. Jag uppskattade både typerna, men kände att jag kom in mer i texten i den vanliga boken. Dock älskade jag illustrationerna av Jim Kay i den illustrerade utgåvan! Superfina!

fredag 3 februari 2017

Dagens namn - Hjördis

Dagens namn är Hjördis, och med det menar jag att Hjördis har namnsdag idag! Jag har kommit på en ny idé som jag tänkte kunde vara lite rolig! Den går ut på att jag då och då gör ett inlägg och tipsar om en bok som handlar en karaktär som har namnsdag. Hoppas ni förstår vad jag menar. Idag har Hjördis namnsdag och därför tänkte jag tipsa om Elin Lindells Jördis-böcker. De handlar om 9-åriga Jördis och kan vara bland de roligaste böckerna jag någonsin läst. Det har hittills kommit ut fyra böcker, Borttappat: Katt, kompis, kalsong, Efterlysta: Harry Hansson och jag, Hemligt: Jördis hjärta Harry och Upphittat: Tiger och silverfisk. Jag har läst de två första böckerna och tyckte mycket om dem.

Böckerna handlar som sagt om 9-åriga Jördis, som egentligen heter Hjördis. Men enligt henne börjar allt dåligt på H, handsvett, hästar, huvudvärk och hål i tänderna. Därför tar hon bort sitt H och ger det till sin bästa kompis Judit, som nu heter Judith. I den första boken om Jördis, Borttappat: Katt, kompis, kalsong börjar det en ny tjej i klassen som heter Hermione. Jördis som tidigare varit bäst på fotboll i klassen hotas nu av att Hermione är mycket bättre. Dessutom har Hermione bröst och tar Judith ifrån Jördis. Boken handlar om de pinsamheter och lögner som Jördis drar på sig när hon försöker få tillbaka sin bästis, om den jobbiga killen Harry Hansson, om ett par turkalsonger och om en borttappad katt som heter Hunden.

Jag har som sagt bara läst de två första delarna i den här serien, men jag vill verkligen läsa de andra böckerna också. Det här är verkligen de perfekta böckerna för barn mellan 6-9 år att läsa tillsammans med en vuxen. Den största styrkan är helt klart humorn! Man skrattar högt ofta när man läser de här böckerna, det gjorde i alla fall jag! Jag gillar att böckerna utspelar sig i vardagen, då blir det lättare att känna igen sig. Dessutom tas det upp en hel den tankar som jag tror många barn har i huvudet. Böckerna är helt enkelt klockrent skrivna och illustrerade av Elin Lindell!

Slutligen vill jag verkligen rekommendera Jördis-böckerna och säga grattis på namnsdagen till Jördis!

onsdag 1 februari 2017

LitteraLunds skrivartävling

I april är det dags för LitteraLund, Sveriges största bokfestival för barn och unga. De anordnar en skrivartävling för ungdomar mellan 15-18 år. Det här året är ska man skriva en SMS-novell. Jätteroligt initiativ och jag skulle gärna delta själv, måste bara komma på något bra att skriva om. Här finns all information.